2007-08-28

10 miljoner medlemmar

Självcentrerat eller inte, att passera 10 miljoner medlemmar på Stardoll känns rätt skönt.

2007-08-27

Två noteringar kring Hi-Medias köp av Fotolog

Franska annonssäljbolaget Hi-Medias köp av fotodelningstjänsten Fotolog för 90 miljoner dollar är värt att notera för åtminstone två saker:

* Ett annonssäljbolag integrerar vertikalt bakåt genom att köpa en sajt med mycket annonsutrymme. Det lär vi få se mer av. Extra intressant att integrera bakåt är det för de säljbolag som med hjälp av olika former av targeting kan öka värdet på annonsvisningar som idag anses vara icke-premium. Sker även åt andra hållet där de största portalerna köper annonsnätverk.

* Även om värderingarna på Internetbolag har stigit så hamnar värderingarna ungefär i linje med den marknads- och lönsamhetspotential olika tjänster har. Skype (telekom) slog YouTube (annonsutrymmet för video-/tv-annonsering) som slog Club Penguin (spel) som slog Photobucket (amerikanska icke-premiumannonser) som slog Fotolog (internationellt spridda icke-premiumannonser). Ifall vi är i en bubbla uppträder köparna i allmänhet fortfarande ganska rationellt (kanske med undantag för Microsofts köp av aQuantive).

Internet är varken dött eller tråkigt

Mark Cuban tycker att Internet är dött och tråkigt för att vi alla inte har lika snabbt bredband som Peter Löthbergs mamma. Fred Wilson på A VC slår huvudet på spiken i sin kommentar om varför så inte är fallet:

"But even more importantly, the web is primarily a communications platform, not a broadcasting or publishing platform, those are secondary uses. We don't need vast amounts of bandwidth to communicate. We seem to be doing just fine with new communication services like voip, blogging, social networking, etc. The key to these innovations is not more bandwidth, its thinking about what the internet/web makes possible that is not possible in the offline world."

2007-08-25

Live Messenger i mobiler från Nokia

Nokia kommer att placera Microsofts Windows Live-produkter, Messenger med flera, på sina mobiltelefoner. Idag för Series 60-telefoner, men intressantare är att det kommer för Series 40 efter nyår. Balansen i relationen mellan telefontillverkarna, Internettjänsterna och mobiloperatörerna är rätt spännande och inte helt stabil. Nokia lär inte sitta tyst och stilla när mobiloperatörerna ger Apple 10 procent av omsättningen på iPhonekunder, så strategiskt agerande som minskar mobiloperatörernas makt och motverkar walled gardens lär vi få se mer av.

Facebookgrupp för bloggen

Eftersom det råder Facebookfeber i Sverige skapade jag en grupp för den här bloggen på Facebook. Gå gärna med i den om du brukar titta in här.

Uppdaterad 27/8: 53 medlemmar på 48 timmar. Fler än vad jag hade trott!

Hur man skickar pressreleaser med e-mail

Att skicka pressreleaser med e-mail är ganska enkelt. Klipp ur texten ur Worddokumentet och klistra in all text i mailet. Eventuella bilder och andra dokument lägger du på en webbplats eller FTP och länkar till från mailet. Inte svårt alls.

2007-08-23

Vad Web 2.0 egentligen står för

Web 2.0 = web app + 2 founders + 0 revenue. "There are lots of other (not advertising) revenue models that can make sense for web based applications and services. Freemium, Transactions, Subscriptions."

En bra produkt är första steget, men det är bra att komma ihåg att ska man tjäna pengar på generella annonsvisningar måste man ha många annonsvisningar och en egen säljstyrka innan man börjar tjäna stora pengar.

2007-08-21

Dagens dummaste

De är värda 100 miljoner kronor, skriver Veckans Affärer. I det militära sägs det att ingen plan överlever kontakt med fienden. För annonsförsäljning gäller snarare att ingen prislista överlever kontakt med köparna.

Att när Aftonbladet Nya Medier omsätter runt 250 miljoner kronor per år ens andas att Alex Schulmans och Robert Lauls bloggar skulle/borde dra in 41,5 miljoner kronor tyder på att man inte ser skogen för alla träden. Alex Schulman må vara läsvärd, jag följer inte hans blogg, men hans 250 000 läsare beror till väldigt stor del på att Aftonbladet driver trafik till bloggen. Inte på de historier han berättar. Pontus må tycka annorlunda, men distribution är viktigt även på nätet. (Jag håller dock med Pontus om skillnaderna mot fysiska media och att utvecklingen stärker berättaren på distributionsapparatens bekostnad.)

Om Veckans Affärers siffror på 100 miljoner kronor i omsättning skulle stämma, så skulle för övrigt värdet på bloggarna vara långt högre än försäljningen. Så bloggarna kanske är värda 100 miljoner kronor, men de omsätter det inte.

2007-08-20

Femårsfest?

Sorosh undrade om det blir någon fest med tanke på att bloggen fyller fem år den fjärde september. Frågan vidarebefodras härmed till er som läser bloggen. Om det finns intresse för att samlas någon veckodag första eller andra veckan i september, tar jag och kollar upp ett upplägg med tilltugg och dryck. Maila till henrik@torstensson.com eller lämna kontaktuppgifter i en kommentar om du är intresserad av att komma.

Medial självinsikt?

Linus Paulsson, ny chefredaktör på di.se, skriver Bästa nyheterna på di.se - den enda sajt du behöver. Läs kommentarerna från läsarna, som inte håller med den tillträdande redaktören. Min åsikt om de svenska affärstidningarnas nätstrategi.

Att tidningarna använder sitt "oberoende" artikelformat när de skriver textreklam om sig själva tycker jag för övrigt är ett otyg.

2007-08-18

Om 17 dagar...

... har jag bloggat här i fem år. Det här är inlägg nummer 2672. Phew!

2007-08-10

Lurad av den svarta svanen (olika former av risk)

Att ha läst Nassim Nicholas Talebs böcker Fooled by Randomness och The Black Swan under sommarens ledighet känns inte helt fel med tanke på de senaste dagarnas händelser på finansmarknaderna. Vill man förstå eller följa amerikanska ekonomin och utvecklingen inom subprime mortgages etc är bloggen The Big Picture läsvärd.

2007-08-09

Steve Jobs - när kopian är lika bra som orginalet

Fake Steve: "When we do, eventually, look back - and a decade or so from now, we will -- we'll try to pinpoint the moment when Apple's Macintosh and OS X began to pick up significant steam. Was it when OS X first launched, or the arrival of the first all-in-one, flat-panel iMac? Perhaps it was the moment when Apple chose Intel (and maybe Intel chose Apple)? Maybe it was the lackluster launch and sales performance of the Microsoft Windows Vista operating system?""

"Um, no. It was the moment when they announced that I was back. Never before has one man had such a profound effect on a company, an industry -- indeed, an entire economy. Business schools will be teaching case studies about this for decades to come. It humbles me to think about it."

2007-08-06

Servisen investerar 10 milj kr i Primelabs (Twingly)

Primelabs, bolaget bakom Twingly, har tagit in 10 miljoner kronor från Servisen.

2007-08-05

10 punkter om hur Internetbolag fungerar

Ett riktigt bra inlägg om Internetbolag och entreprenörskap: On the Other Hand: The Flip Side of Entrepreneurship by Glenn Kelman. Jag instämmer åtminstone om de åtta första av de tio punkter han tar upp. Kanske även nian. Nummer tio har jag ingen erfarenhet av, men kan tänka mig att det är sant (kanske någon av de tidigare kollegorna på TradeDobler kan berätta om det är sant).

1. True believers go nuts at the slightest provocation.
2. Big projects attract good people.
3. Start-ups are freak-catchers.
4. Good code takes time.
5. Everybody has to re-build.
6. Fearless leaders are often terrified.
7. It'll always be hard work.
8. It isn't going to get better--it already is.
9. Truth is our only currency.
10. Competition starts at $100 million.

Dessutom en riktigt bra intervju med ängelinvesteraren Ron Conway på CalacanisCast 30.

Ska fundera på hur inläggen om Internetbolag kan lära av de två och bli roligare att läsa.

2007-08-04

Trevlig blogg

Martin spanar! är en trevlig svensk blogg om Internet, media och affärer.

Titta på siffrorna

Kanske beror det på att majoriteten av mina chefer har gått på Handels, men jag har upplevt att följa ett antal nyckeltal på ett nästan besatt sätt tycks vara bra som webbolag. Har man större delen av sin verksamhet på nätet är det som tur är relativt enkelt, snabbt och billigt att samla in mätdata. Genom att följa upp siffrorna dagligen eller varje vecka, får man snabbt indikationer på vad som fungerar och inte.

Letar man efter underliggande orsaker till varför något sker gäller William Goodmans citat, ursprungligen om filmbranschen, "Nobody knows anything" även för Internetbolag. Att identifiera nyckeltal och följa dem ger inte svaren på eventuella problem eller anledningen till att något går bra, men de ger en bättre grund att ställa frågor utifrån än "jag tycker att..." då man vet någonting i alla fall.

Det är sällan man mer än cirka 10 mätpunkter/processer som gör riktigt stor skillnad i ett Internetbolag, men vilka de är skiljer sig mellan bolag. På fyra, fem bolag har jag inte tittat på exakt samma någon gång (de som återkommer brukar vara trafik, försäljning, nya medlemmar/kunder och några till).

Även om man klurar ut exakt vad som driver ens affär (vad man ska mäta), brukar det kluriga vara att identifera varför något i ett steg inte fungerar och sen fixa det. Varför genomför de som går till kassan inte ett köp? är exempelvis något som är svårare att fixa än att upptäcka. Men det är ett ämne för ett annat inlägg.

2007-08-02

Disney köper Club Penguin

Disney köper Club Penguin för $350 miljoner dollar plus en earn out som kan ge de tre grundarna ytterligare $350 miljoner dolllar.

2007-08-01

News Corp köper Wall Street Journal

Det verkar onekligen som att News Corp kommer att köpa Dow Jones med kronjuvelen, prestigemässigt, Wall Street Journal för fem miljarder dollar. Det nästan på veckan två år efter köpet av MySpace för 580 miljoner dollar. Inga andra reflektioner än att det finns en poäng i att ta betalt för journalistiken på WSJ.com och att Murdoch är en av de intressantaste mediamogulerna.