2007-07-31

Inga poäng för snygga Powerpoints

En av sakerna jag, med tiden, lärt mig är att i ett nystartat Internetbolag är det stor skillnad på saker man pratar om att göra och de saker man faktiskt gör. Att diskutera innebär i sig inte att man gör något värdefullt. En Powerpoint är i sig inte ett slutresultat. Det är först när man gör verklighet av diskussionerna och har byggt en bättre produkt eller ökat försäljning man får poäng.

2007-07-30

Noterat på semestern

Att jag har svårt att hålla mig helt borta från Internet när jag är på semester förvånar säkert inte. Men det är inte alltid jag orkar släpa med mig datorn, så jag brukar titta in på Internetkaféer var eller varannan dag. Där har jag en ovana att slänga en snabb blick på andras skärmar för att se vilka webbtjänster de använder.

Kommunikation och sociala relationer är det som brukar dominera. Sommarens semester tyder på att Hotmail och MSN Messenger står sig bra och att Facebook har slagit sina klor i rätt många, främst engelskspråkiga, användare. Själv hade jag svårt att helt hålla mig borta från Jaiku och e-mail (ett område där det fortfarande kan göras stora förbättringar).

2007-07-29

Hur funkar Internetbolag?

Under de närmaste veckorna hoppas jag ha tid att skriva några, troligen korta, inlägg om hur jag uppfattar att det är att arbeta i och hur nystartade/små Internetbolag fungerar. I huvudsak baserat på egna erfarenheter från Spray, Ingo, TradeDoubler, Stardoll med flera. Några avslöjanden eller hemligheter handlar det inte om, utan om funderingar som jag tror kan vara av allmänt intresse. Jag har en lista på runt 15 saker inom, bland annat, områdena produkt, företagskultur, optioner, rekrytering, viktiga processer och riskkapital som jag tror det kan bli ett inlägg var om. Om du har några tumregler som du vill att andra ska ta del av eller har en fråga skicka ett mail (henrik@torstensson.com) eller lämna en kommentar.

2007-07-28

Mediazeitgeist

Massmedias problem är att redaktörerna inte bryr sig lika mycket om orden som ekonomerna bryr sig om siffrorna.

2007-07-27

Silicon Alley Insider

Henry Blodget må inte ha klarat sig helskinnad genom dot.com-vågen, men hans bloggande på Internet Outsider det senaste året har varit läsvärt. Nu har han och några andra personer startat Silicon Alley Insider (med Digital Business, Live From New York som tagline). Om TechCrunch är Silicon Valley och produkter, är Silicon Alley Insider Wall Street/Madison Avenue och pengasidan av Internetbranschen. Om de inte skriver för många inlägg om dagen (runt 15 igår, vilket är mycket), kommer Silicon Alley Insider ligga kvar i mitt Bloglineskonto framöver.

2007-07-26

Intressanta Internetbolag som inte är från USA

Business 2.0: It's a Web, Web, Web 2.0 world. Stardoll är ett av bolagen som Business 2.0 placerar på sin lista över de intressantaste Internetbolagen som inte har sitt huvudkontor i USA. Bland företagen återfinns bland andra Joost, Rebtel, WidSets, Maxthon, OhmyNews och Spreadshirt.

Inte en dag utan lite Stardollskryt. ;-)

TradeDoubler köper brittiskt sökbolag

TradeDoubler köper brittiska sökmarknadsföringsbolaget The IMW Group för 56 miljoner pund. [via: Rund Kvadrat] The IMW Group, framförallt genom bolaget The Search Works, omsatte 69 miljoner pund och hade en bruttovinst på 7,8 miljoner pund under de senaste tolv månaderna.

Värt att notera att tidigare vd:n för Oveture Europa Nick Hynes är koncernchef för The IMW Group. Jag blir inte förvånad om han dyker upp i högsta koncernledningen för TradeDoubler.

Efter att TradeDoubler tackade nej till AOL:s bud tidigare i år, är det rimligt att man är bland de bolag som köper andra bolag inom onlineannonsering i Europa.

2007-07-25

Stardoll på AO Top 100 Companies

AlwaysOn, Silicon Valley-baserad riskkapital-/entreprenörsmedia som drivs av grundaren till ursprungliga Red Herring, har utsett Stardoll till ett av årets intressantaste startupbolag och placerat oss på listan The 2007 AO 100 Top Companies.

Separat skriver OnlineMediaDaily om att vårt amerikanska kontor har fått förstärkning.

2007-07-15

Steve Ballmer hade rätt*

Michael Wolf om Yahoos problem specifikt och mediabranschens generellt: "The real mistake Terry made was he focused on content. Now it's become a place where the best software developers don't want to work. They need developers in order to compete with Google. But basically Terry sent the signal to Silicon Valley that he didn't care about software. He cared about content."


* = developers, developers, developers

2007-07-13

Semester

Inga mail i inboxen på jobbet. Snart framme i Halmstad. Semestern rullar igång. Vi får ser om det blir något bloggat eller inte. Ha det bra!

2007-07-11

-29

Idag sommarstädade jag mitt primära Bloglines-konto och antalet RSS-flöden sjönk från 89 till 60. En handfull kommer nog tillbaka efter semestern, men innan jag är tillbaka lär Motala Tidnings flöde ha 0 prenumeranter i Bloglines.

2007-07-10

Facebook till börsen

Ska man tro följande anställningsannons så planerar Facebook en börsintroduktion: Stock Adminstration Manager. (via: Valleywag)

Google köper Postini för 625 miljoner dollar

Google har köpt antispam-/mailhanteringsföretaget Postini för 625 miljoner dollar. Det kan jämföras med Symatecs köp av konkurrenten Brightmail för runt 300 miljoner dollar 2004 och Googles köp av Feedburner för runt 100 miljoner dollar. Det sker just nu rätt många stora transaktioner bland Internetbolag som inte nödvändigtvis är speciellt heta i Web 2.0-världen.

2007-07-08

Väggar och glömska

Det här inlägget växte fram efter att jag sedan i vintras funderat på Danah Boyds artikel about those walled gardens. Inlägget är mer av karaktären att jag tänker högt än någon sanning. Kommentera gärna!

När man säger något spelar sammanhanget roll för vad man säger. Vissheten att om de närvarande förstår sammanhanget och kan sätta det som sägs i relation till det leder ofta till mer uppriktiga kommentarer. Spelar någon in samtalet har även det en tendens att leda till att man uttrycker sig försiktigare.

När man skriver något på webben, exempelvis genom att delta i en bloggdiskussion, kan personer som inte deltog i diskussionen flera år senare hitta det man skrev ("sa") och citera det utan att kontexten kring diskussionen följer med. Det är inte helt oproblematiskt. Eftersom en allt vanligare strategi för att öka trafik och intäkter är att syssla med sökmotoroptimering riskerar mediabolagen att hjälpa till med en dekontexualiseringen (mikrochunkning?) av social interaktion. Det är inget stort problem när man mikrochunkar artiklar, men att mikrochunka en social relation tror inte jag är odelat positivt.

När vi bygger en social webb bör vi utöver tekniska och affärsmässiga principer även fundera på vilka sociala principer vi bygger in i den. Väggar skapar sammahang och lägger därmed grunden för möten och interaktion. Om vi, kanske i efterhand, tar bort väggarna och låter personer som inte har förståelse för sammanhanget hitta dit, bör vi fundera på om det kan skada användaren. För att hantera de frågorna tror jag att såväl väggar, alla walled gardens är troligen inte dåliga, som system som glömmer (alternativt gömmer) information efter ett tag är lämpliga designprinciper.

Exakt var väggarna ska stå och när information ska glömmas vet jag inte. Det påverkas naturligtvis av flera saker. Några saker som påverkar är vilken typ av tjänst det är, är det som diskuteras känsligt och vilka som använder tjänsten.

Lika inför lagen?

Efter klagomål om barnporr kommer Pirate Bay kanske att föras upp på den spärrlista av barnporrsajter som Rikskriminalpolisen (RKP) förser de flesta svenska Internetleverantörer med. Uppseendeväckande är att RKP inte har tagit kontakt med Pirate Bay och begärt att materialet ska tas bort, innan man väljer att blockera hela sajten. Speciellt som Pirate Bay tidigare har rapporterat misstänkt barnporr till ECPAT och därmed inte har uppträtt som en sajt som vill sprida barnporr kan antas göra.

Man kan diskutera det kloka i att blockera sajter på DNS-nivå, men när man har valt att ha filter i Internetinfrastrukturen, är det mycket viktigt att de besluten fattar på ett demokratiskt säkert sätt. Ska man tro följande läsvärda inlägg hos Oscar Swartz tycks RKP:s beslut påverkas av vilka Pirate Bay är snarare än vad de har eller inte har gjort. Ett sådant godtyckte är orimligt vid statlig censur av webbsidor.

Filtrering, i motsats till att ge sig efter grundmaterialet och personerna som sprider det, är ingen bra lösning. Det oavsett om det sker efter polisens spärrlista eller efter scanning av materialet i nätet som Tiscali måste göra i Belgien. Vill man komma åt problemet ska man ge sig på de servrar och de personer som begår brott, inte införa filter som ur demokratisk synvinkel är problematiska (filtrerar fel saker etc) samtidigt som man inte löser grundproblemet.

Oundviklig förändring och kassakor

Rolling Stones artikel The Record Industry's Decline visar tydligt att även om man vet att en smärtsam förändring är oundviklig är det extremt svårt att slakta kassakon innan man absolut måste. Klassisk innovator's dilemma och disruptive technologies, där etablerade företag har svårt att byta modell.

Man måste komma ihåg att i slutet av 1990-talet hade de stora skivbolagen hittat "den perfekta affärsmodellen" med 1) hitproducenter som låg bakom massmarknadshits (pojkband etc), 2) radio och MTV som spelade hitlåtarna och 3) en massiv försäljningskanal i främst Wal-Mart. Vilken vd vill ändra en sådan modell ett år för tidigt?

Det enda man kunde ha önskat är att musikdirektörerna hade kunnat sin nationalekonomi och företagsstrategi bättre. De borde ha förstått vad som skulle hända när kunderna skaffar sig substitut (ladda ned, lagligt eller ej) och att kravet på kopieringsskydd skulle leda till en ny värdekedja där en hårdvarutillverkare/musikförsäljare har fått de facto-monopol. Det borde skivbolagen kunnat ha klurat ut om inte 2000 så i alla fall 2002. Att Universal etablerar möjligheten att spela hardball med Apple är ett steg i rätt riktning på samma sätt som EMI:s beslut att släppa sin katalog utan DRM-skydd.

Eric och Alex till Berlin

Eric Wahlforss och Alexander Ljung har flyttat till Berlin för att dra igång sitt music sharing-bolag Soundcloud. Lycka till!

2007-07-04

Bloggspammar Jajja?

Det verkar onekligen så när man läser Malin Sandströms granskning. I mina ögon är det ett oseriöst sätt att bygga länknätverk. Med tanke på att länkar i kommentarsfälten dessutom ofta har attributet nofollow är det dessutom osäkert om bloggspammandet uppnår den önskade effekten.

2007-07-03

Grattis Ted

Ted Valentin har sålt sin tidningsverksamhet kring Tidningsbutiken för runt 10 miljoner, skriver di.se i en intervju. Grattis Ted till a job well done.

Egmont har köpt majoriteten av Stallet.se

Från en bra källa har jag hört att Egmont har köpt majoriteten av Stallet.se.


Uppdaterat 4 juli 2007:

Jag fick pressmeddelandet.

P R E S S M E D D E L A N D E

Malmö 28 juni 2007

Egmont Kärnan köper ungdomscommunity

Egmont Kärnan stärker sin position på nätet och köper majoriteten av Sudd AB, som äger och driver hästcommunityn Stallet.se (www.stallet.se). De båda grundarna Hans Blomberg och Petter Axelsson sällar sig till skaran av unga IT-miljonärer.

Stallet.se är en av Sveriges största webbsajter, mätt i antalet sidvisningar, och har den längsta besökstiden av alla, 39 minuter.

Främsta målgruppen är unga hästtjejer, som möter likasinnade, umgås och interagerar på sajten. Stallet.se bygger på användargenererat innehåll där medlemmarna kan bygga virtuella stall, köpa och sälja virtuella hästar, tävla mot varandra och mycket annat.

- Egmont Kärnan är marknadsledande inom underhållning för barn och ungdomar, säger Kenneth Andrén, VD på Egmont Kärnan AB. Vi är redan idag starka inom hästsegmentet genom våra tidningar Min Häst, Wendy och Jessy. Stalle.set passar vår målgrupp bra och blir en fin förstärkning av varumärken.

Förutom den svenska www.stallet.se driver Sudd AB liknande sajter i flera europeiska länder och i hela Norden. Tillväxtmöjligheten är stor och inom kort kommer hästintresserade i alla länder kunna umgås via en hästcommunity som Stallet.se.

- Vi är glada att få Egmont Kärnan som huvudägare, säger Hans Blomberg, VD på Sudd AB. Egmont har stor erfarenhet av media för barn och ungdomar. De är starka på tidningar och vi är starka på nätet. Det är en bra kombination.

Stallet.se med sina systersajter i Finland, Danmark, Norge, Tyskland och Holland, lanserar inom kort även i Polen, Storbritannien, Spanien och USA.

Egmont Kärnan AB är en del av den internationella mediekoncernen Egmont som omsätter 11,6 miljarder och har 3800 anställda. Egmont Kärnan omsätter 600 miljoner och har 150 anställda i Malmö (huvudkontor), Helsingborg och Stockholm.

Sudd AB bedriver utgivning och förmedling av tjänster på nätet samt även framtagning och utveckling av system- och programvara för detta. Sudd är verksamma i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland i Holland och har sitt huvudkontor i Stockholm.


För mer information kontakta gärna

Kenneth Andrén, VD Egmont Kärnan AB, 040-693 94 01, 0708-63 94 62

Hans Blomberg, VD Sudd AB, 0736-50 85 42


Gå gärna in och titta på sajterna.

Sverige: www.stallet.se
Norge: www.minstall.no
Tyskland: www.meinpferdchen.de
Finland: www.tallini.fi
Holland: www.mijnstal.nl
Danmark: www.minstald.dk

2007-07-02

Några tankar kring Jaiku

Twitter och Jaiku är två av årets mest omtalade Internet-/mobiltjänster. Jag inte bloggat om någon av dem (annat än en notering att Twitter är en av de största Ruby on Rails-tjänsterna) då jag inte riktigt har förstått storheten i dem. Men eftersom jag är säker på att vi kommer att använda mobilen allt mer för att komma åt Internet har jag under våren varit motiverad att testa Internetapplikationer/webbtjänster i mobilen.

Jag valde att testa Jaiku. De första månaderna hade jag bara webbaccess på grund av att den officiella mobilklienten kräver en Nokia Series 60-telefon. Ett inlägg på tre månader blev resultatet. Efter att ha installerat Jaiku och Widsets på min k800i har dock mitt jaikuande tagit bra fart den senaste månaden. Vid datorn tillförde inte Jaiku mycket, men när jag var ute och rörde på mig blev styrkorna tydligare.

Jaiku lyckas ganska bra med att skapa den "social i ögonvrån-syn" (social peripheral vision) Jaikugrundaren Jyri Engeström pratade om på reboot 2006.

För att vara "i ögonvrån" måste Jaiku undvika att hamna i "i blickfånget" som SMS, instant messaging och e-mail gör (även om e-mail i den bästa av världar kanske borde vara mer i ögonvrån). Då jag kollar av Jaiku några gånger om dagen, ungefär som jag kollar min RSS-läsare, hamnar tjänsten i ögonvrån. Jag tycker det känns rätt bra, då det inte direkt blir en konkurrent till tidigare nämnda kommunikationsmedel.

I övrigt några punkter som fungerar mer som minnesnoteringar och en utgångspunkt för diskussion än någon slutgilitg sanning:

- Jag använder inte Jaiku som en ersättning till att bloggning. Snarare handlar det om att underlätta social koordination för folk jag känner utifrån att någon som läser "Jag träffar en person på det här stället" kan höra av sig och fråga "Kan jag hänga på?". Det gör tillfällena när en aktiv förfrågan känns lite för påträngande ibland blir roligare då man får sällskap av ytterligare en god vän.

- Många postningar handlar om vad jag gör/var jag är. Ser man det hela som en social nätverkskarta är fokus på aktiviteten mellan noder i nätverket. Det kan jämföras med LinkedIn där mer av fokuset är på noderna (viktigare med vem som känner vem än hur de känner varandra).

- Jaikus och Facebooks statusmeddelanden känns som närmare konkurrenter än vad Jaiku och mitt mode message i Skype gör. Jag använder Jaiku mer än Facebook, men inbitna Facebookanvändare kommer nog inte använda Jaiku.

- Min magkänsla säger att det är svårt att följa mer än 30-40 personer på Jaiku (jag har runt 20 stycken vänner på Jaiku idag). Det kan jämföras med de runt 150 personer man sägs kunna ha en hyfsat nära relation med.

- Hur en mobilapplikation eller mobil webbtjänst designas grafiskt spelar stor roll för hur bra den blir. Jaiku för Widsets känns, trots att det är en strippad Jaikuvariant, mer mobilvänlig än m.jaiku.com.

Kommentera gärna med dina egna observationer kring Jaiku, Twitter, Facebook och andra tjänster som används för sociala uppdateringar. Jag har fler funderingar än tydliga svar just nu.

Inte över en miljon i omsättning

Tack för omnämnandet, Martin. Om det är första besöket här surfa gärna runt lite. Några av mina intressantare (och längre) inlägg hittar du här.

2007-07-01

Fokus på läsaren

En Internettjänsts intäktsmodell spelar roll för hur tjänsten utvecklas som produkt. Om en intäktsmodell suger ut snarare än skapar värde i tjänsten försämras tjänsten för användarna. Som bubblegeneration skriver:

"How Media Becomes Evil

The problem is that there's a structural tension to (to put it bluntly) sell consumers out, and kowtow to their "real" customers - who are, of course, advertisers.

In other words, incentives get reversed as mediacos grow."

Ett område där problemet är syns är affärstidningarna på webben. Tittar man på vad en läsare vill ha av en affärstidning hamnar man troligen i ungefär följande beskrivning: 1) korrekta och 2) relevanta nyheter som 3) kan konsumeras effektivt (punkt 1 torde vara uppenbar för alla som följt diskussionerna kring News Corps bud på Dow Jones/Wall Street Journal). Tittar man på di.se, E24 etcetra tycker jag det är tveksamt om de lever upp till punkt 2 och 3. Nyhetsurvalet och -presentationen drivs av en underhållningslogik (det är tydligt när man jämför med wsj.com eller ft.com), där målet är att hålla kvar läsaren så länge som möjligt, snarare än att ge läsaren relevanta nyheter som kan konsumeras snabbt. Utifrån den annonsdrivna affärsmodell tidningarna lever på är det fullkomligt logiskt.

Tidningarnas strategi är mycket lönsam, men samtidigt öppnar det för konkurrenter. Öppningen uppstår på grund av att strategin inte maximerar värdet för läsaren. Den affärsmodell som ger tidningarna störst möjligheter att skapa värde för läsarna är att ta betalt av läsarna, då det tar bort incitamentet att skapa en produkt för annonsörerna. Dock är det svårt att få en sådan affär lönsam i Sverige, därför lär även nya konkurrenter vara annonsfinansierade.

Därför behöver utmanare vara innovativa i hur de värderar nyheter och hur artiklar produceras, snarare än att radikalt förändra intäktsmodellen. Lyckas de kommer utmanarna att producera en, för läsarna, bättre webbtidning till en lägre kostnad. Utifrån idéerna och tekniken kring bloggar och branschspecifika annonsnätverk finns de tekniska och affärsmässiga möjligheterna att göra det.
Frågan är när någon gör det.

Intressant i spelbranschen

DN skriver om en boom för spelbranschen, men det intressantaste området inom spelvärlden är inte de företag som gör traditionella dator-/tv-spel med extravagant grafik för hardcore gamers. När jag arbetade med spel 1998-2000 på Missil och Ingo var det grafiska förbättringar och onlinestöd i de traditionella spelen som på marginalen drev utvecklingen. Även om det finns traditionella spelbolag som gör nyskapande saker, tycker jag att mycket av det som är intressantast för spelbranschen (attrahera nya spelargrupper, förändringar i värdekedjan) görs av andra företag än de traditionella speltillverkarna.

Bland de traditionella spelaktörerna tycker jag Valve, Blizzard och Nintendo är intressantast. Valve och Blizzard ändrar i värdekedjan med Steam respektive World of Warcraft. Nintendo Wii är fantastisk inte bara för att handkontrollen gör det lätt för nya spelare att komma igång och spela, utan även för att Wii erbjuder en delvis alternativ affärlogik till PS3/Xbox360 ($50 vinst per maskin trots någon/några hundra dollar billigare än Xbox360 och PS3 som säljs med förlust, spel kostar runt $5 miljoner att skapa i stället för $20 miljoner).

Bland nya aktörer finns skaparna av casual och webbaserade spel. Ett av de mest framgångsrika exemplen är Runescape som har 1 miljon betalande prenumeranter. Det visar att man inte måste ha extrema produktionsresurser för att bygga miljonsäljare. Ett närliggande område som breddar spelbranschen är de webbtjänster som kombinerar spellogik med communityfunktioner (Habbo, Stardoll m.fl.). Dessa tjänster är sällan spel i strikt mening (Chirs Crawford skulle troligen kalla dem för toys enligt samma logik som han kallar The Sims för en toy), men de attraherar nya användargrupper till "spelvärlden" och visar på alternativ till spelvärldens traditionella utvecklings- och affärsmodell. Många anser nog att dessa aktörer ligger en bit utanför spelvärlden, men vill man förstå hur många spelutvecklare kommer att arbeta i framtiden tror jag att man ska titta på dem.