2007-06-28

MacSpotify

Första Mac-betan av Spotify är släppt.

2007-06-25

Om Metrobloggen

Intressanta ämnen att fundera kring med tanke på Metrobloggen och bloggare som bara vill generera sidvisningar.

* Förtroende (trust). Mellan annonsör, mediabyrå, annonssäljare och publicist/bloggare.
* Intention. Anledningen till att läsaren kommer till en webbsida. Centralt för annonsören.
* Incitament. För publicisten och annonssäljaren att på marginalen leverera en tjänst som inte motsvarar annonsörens kvalitetsförväntningar. (Även mellan annonsören och dennes mediabyrå, men det är inte centralt i det här fallet).
* Snitt vs individuellt/på marginalen. Att, utifrån besökarens intention, hitta och betala för värdet för en individuell annonsexponering i stället för att betala samma pris för en grupp av olika typer av annonsexponeringar.

Björns inlägg om Internetvalutor bör läsas för ett uppfräschning av vad som, vid sidan av pengar, driver människors skapande på nätet.

2007-06-19

Fighting or monetizing the future?

"Media company CEO's without a CTO on their staff should prepare to be acquired or broken up - they are fighting the future rather than monetizing it." Suns koncernchef Jonathan Schwartz i ett för mediachefer läsvärt inlägg.

Relaterat: "The future is already here - it is just unevenly distributed" (William Gibson) och "politiken slår alltid kapitalet ? men nya idéer och teknik slår alltid politiken." (Jan Stenbeck).

Skryt

Stardoll var en av de tio tjänster/produkter som fick flest röster i årets Webware 100. Samt flest röster i kategorin Entertainment.De tio som fick flest röster i den av CNET anordnade tävlingen var:

* Bebo
* Firefox
* Gaia Online
* Gmail
* Google
* MySpace
* Stardoll
* Wikipedia
* WordPress
* YouTube

Alla 100 vinnare.

Terry Semel lämnar Yahoo, Jerry Yang ny koncernchef

Semel Out, Breaking.... Yahoos koncernchef Terry Semel lämnar sin position och grundaren Jerry Yang tar över.

2007-06-16

Unmikistan

Maciej Zaremba om FN:s mission i Kosovo. Bland det bästa som skrivits i svensk media i år.

1. Välkommen till Unmikistan!
2. FN-staten och de sju rövarna
3. I Kosovo står FN över lagen
4. Mandom, mod och landstingstossor

2007-06-15

Användarskapat innehåll

Kan vi inte komma överens om att säga användarskapat innehåll och förpassa termen användargenererat innehåll till historiens sophög? Det beskriver bättre vad det handlar om och låter dessutom lite mindre cyniskt.

2007-06-14

Björn PWNS!!1!

Tre kategorisegrar i Svenska Podradiopriset. Björn och gänget på Discobelle pwns!!1!. Alla vinnare.

Big on YouTube, Soon Big In Old World?

Från YouTube till musikbranschen. Kolla först på några av hennes tidigare låtar och sen på den nedan.

2007-06-12

Google Maps i Sverige

Google lanserar Google Maps i Sverige. Företagsinformation på kartorna kommer från Eniro.

2007-06-11

OMG! Advertisers!

Martin Jönsson: Nästa år blir nätet största reklamplatsen. "Redan i år väntas internetmarknadsföringen nå upp till (nästan) 4 miljarder, med en beräknad tillväxt på 32,7 procent. Det är högre än den förra prognosen, vilket framför allt beror på att sökordsmarknadsföringen ökar snabbare än väntat - och nu passerar miljardvallen för första gången.

Under 2008 beräknas nätreklamen öka med 22,5 procent och nå 4,9 miljarder, vilket är nästan100 000 mer än tv och landsortspressen. "

Större än tv och landsortspressen. Internet kommer verkligen att ha växt upp om IRMs prognos slår in.

OpenCoffee Club på torsdag

På torsdag klockan 14.30 är det dags för den andra, om jag inte räknat fel, OpenCoffee Club i Stockholm. Mötesplatsen är Cafe Fresco på Grev Turegatan 10.

Podcamp Europe tisdag och onsdag

Tisdag och onsdag går Podcamp Europe av stapeln på Älvsjömässan. Gratis att delta, men man ska registrera sig. Program samt några kommentarer av Fredrik Wass.

Jonas är het, säger Business Week

Business Week anser att Jaycuts Jonas Hombert är en av Europas hetaste unga entreprenörer.

Två bra bloggar

Två av de intressantare bloggarna just nu är Andrew Chens Futuristic Play och Marc Andreessens blog.pmarca.com (inlägget om bubblor var bara starten på ett gäng bra inlägg om bland annat att anställa bra folk och riskkapital).

2007-06-05

IT-undret strikes back, eller något

Veckans Affärer feature från förra veckan (tror jag det var) om "det svenska IT-undrets återkomst" (även Pontus ledare, artikeln om Rebtel) är läsvärd, även om siffran på 38 miljarder kronor de nämner har mer med rubriker än verkligheten att göra. Att tillskriva "Sverige" hela värdet på Skype, vilket är över halva siffran, ger en dålig bild av ett bolag med en svensk-dansk grundarduo, utvecklingen i Estland, kontor i Luxemburg och London, amerikanska och brittiska riskkapitalfonder bland ägarna och så vidare.

Bland finansiärerna saknade jag Nordic Venture Partners bland de svenska firmorna, men även internationella firmor, som Index Ventures och Benchmark Capital, som investerar i Sverige. Sen verkade Kenet Works stavning ha bråkat med redigerarna (två olika stavningar, ingen rätt), men det kan jag leva med. I vilket fall som helst, läs artiklarna. Gärna på papper om du har möjlighet.

Felciterad

Ibland blir citat fel i intervjuer. Jag antar att man bör sätta upp följande citat i DinaPengar/DI tillskrivet Jonas Midbrink på Trig.com på listan över när det blev fel:

"- Självklart har det kostat mycket pengar. Om jag avslöjar summan kan konkurrenterna snabbt räkna ut vilka funktioner vi jobbar med."

Över 1 miljard dollar för Nextag?

Priset på större lead generation-/prisjämförelsebolag tycks ha stigit från runt 500 miljoner dollar för 1-2 år sedan till runt 1,5 miljarder dollar, om ryktet kring Providence Equity Partners investering i Nextag stämmer. Men utvecklingen inom sök och på den amerikanska bostadsmarknaden kanske innebär att säljarna gör den bättre affären.

2007-06-04

HD.se gör lokal Craigslist

HD.se lanserar gratis radannonser under namnet Rubbet. Även om idén med gratis radannonser inte är ny, är det intressant att se en svensk tidning göra en Craigslist snarare än en sämre Blocket (HD har sålt sin del i Blocket, så nu kan de göra sitt bästa för att konkurrera med jätten).

Oligopol, ARPU och Internet i mobilen

Massanvändning av Internet i mobilen är bara en tidsfråga, även om mobilvärlden är ett oligopol. Anledningen stavas ARPU - eller snittintäkt per kund. Även om marginalen på att transportera den sista megabyten för 15 kronor är hög, är det inte det som avgör lönsamheten för en mobiloperatör. Det som är avgörande är hur många kunder man har och om man omsätter 100, 150 eller 350 kronor per kund. För att behålla eller öka ARPU kommer mobiloperatörerna att allt aggressivare sälja "obegränsad" datakapacitet för någon eller några hundralappar per månad och många kunder, tror jag, kommer vara beredda att betala det.

För övrigt tycker jag att m.facebook.com är ett bra exempel på att mobilanpassade webbtjänster kan frodas utanför mobiloperatörernas portaler.

Om bubblor

Netscapegrundaren Marc Andreessen om ekonomiska bubblor, Internet och Web 2.0 (via). Läs även kommentaren hos MyBlog by Ouriel. Problemet är delvis att det inte finns något riktigt bra ord som skiljer mellan de högre värderingar som följer med en högkonjunktur och de som uppstår i en större finansiell/industriell bubbla a'la toppen på dot.com-boomen.

2007-06-03

Google köper Feedburner

Det är nu bekräftat att Google har köpt Feedburner. Prislappen på runt 100 miljoner dollar, som TechCrunch rapporterade, är inte bekräftad.

En större bit av annonskakan

Att inte fler svenska förlag bygger branschspecifika annonsnätverk där externa sajter ingår är för mig en gåta. Den här artikeln på MediaPost lägger fram argumentet för dem att göra det: djupast relationer med annonsköparna i kombination med större räckvidd gör dem starkare än vanliga annonsnätverk.

Google Gears - använd webbapplikationer offline

Att Google utvecklat stöd (Gears) för att onlineapplikationer ska kunna köras offline är inte överraskande. Vill Google lyckas med Apps så behöver de ha offlinestöd då användarna inte alltid är online.

Bloggosfären större än tidningskrönikörer

Martin Jönsson: "Avbloggningen" bara en mediemyt. "Men framväxten av en stor och betydande bloggosfär - eller om en parallell, social medievärld över huvud taget - står naturligtvis inte och faller med några yrkesbloggare på stora tidningar. Tror man det har man inte förstått mycket av den omvälvande förändring som skett, utan bidrar bara till att sprida en mediemyt."

Väljer LiU Google Apps eller Gmail/Calendar?

När jag läser nyheten om att Linköpings Universitet börjar använda "Google Apps" lite noggrannare får jag intrycket att det primärt är Gmail/Google Calendar som man väljer framför Outlook/Exchange. Inte att man väljer Docs & Spreadsheets i stället för Office.

15-24 åringar använder Internet mer än vad de tittar på tv

Martin Jönsson: Nu är internet större än tv - bland de unga. De underliggande beteendeförändringar som lägger grunden till att mediabolag köper Internettjänster.

Wass om webbstatistik

Fredrik Wass artikel Statistik­haveriet hotar annonsmodeller är värd att läsa. Ett tydligt exempel på effekten när olika aktörer har olika inställning till hur man gör Internet bättre (bland annat integritet vs möjlighet att annonsfinansiera tjänster). En del av problemet är att bolagen som säljer annonser inte är bra på att förklara hur tredjepartcookies kan användas för att göra webbupplevelsen betydligt bättre för användarna, bland annat genom att relevantare annonser kan visas genom analys av surfbeteende på olika sajter.

Eniro köper Krak

Eniro har köpt danska katalog-/söktjänsten Krak för 500 miljoner kronor (givet att konkurrensmyndigheten ger sitt godkännande). Det tycks vara så att Eniro försöker bygga en nordisk plattform utifrån etablerade aktörer och kundrelationer för att kunna stå emot Google och Hitta.