2007-05-30

CBS köper Last.fm för 280 miljoner dollar

CBS köper Last.fm för 280 miljoner dollar.

2007-05-24

Facebook på gång i Sverige

De senaste veckorna har Facebook börjat ta rejäl fart i Sverige. För tillfället får jag ett gäng förfrågningar om att bli vän på Facebook, från personer jag verkligen känner, i veckan. Facebook är för övrigt välgjort. Riktigt välgjort.

53 minuter om dagen

Nya Mediebarometern visar att Internetanvändningen har ökat från 32 till 53 minuter om dagen det senaste året och andelen av svenskarna som använde Internet dagligen ökade från 47 procent till 62 procent. Det är effekten av bredband och förändrade beteendemönster. Mer hos Martin Jönsson på SvD.

2007-05-22

En till vers

Axel Springer och PubliGroupe har köpt Zanox för 214,9 miljoner euro. Bland de bolag som köpts den senaste tiden är Zanox det som är mest likt TradeDoubler.

2007-05-21

Diskussionspanel #2

What's Next-panelen: Aquantive, oskyddad musik, Pirate Bay och lolcats. Roligt att för andra gången snacka om veckans Internetnyheter med Eric, Björn och Tomas.

2007-05-18

Microsoft köper aQuantive för 6 miljarder dollar

Microsoft planerar att köpa aQuantive för 6 miljarder dollar, skriver Wall Street Journal. AQuantive är moderbolag i en koncern som bland annat innefattar Avenue A/Razorfish. Transaktionstempot är verkligen högt i onlineannonsbranschen just nu, igår köpte WPP 24/7 Real Media för 649 miljoner dollar och tidigare har Google köpt DoubleClick och Yahoo har köpt Right Media.

2007-05-14

Benchmark investerar 8 miljoner dollar i svenska Power Challenge

Benchmark har investerat $8 miljoner i svenska Power Challenge. I GigaOms artikel är det oklart om investeringen "bara" gäller actionsportsdelen eller även managerdelen med bland annat ManagerZone. Oavsett, grattis till gänget på Power Challenge till en av årets hittills största (den största?) investeringar i svenska Internetbolag inom media/underhållning.

Uppdatering: Enligt en artikel i dagens Dagens Industri (ej på nätet) så ingick ManagerZone i det bolag Benchmark stoppade in pengarna i.

Katedralsbyggande

Matt Mullenweg: "I'm not a millionaire, and may never be, but there are now hundreds of people making their living using WordPress, and I expect that number to grow to tens of thousands. That's what gets me out of bed in the morning, not the prospect of becoming a feature on an internet behemoth's checklist."

2007-05-13

Inte Utbyggarna

Jag, Björn Jeffery, Eric Wahlforss och Tomas Wennström (som gjorde allt jobb) spelade in ett 30 minuters podradioprogram om några av senaste tidens Internetnyheter (Joost, MySQL, glömska och datorsystem, onlinelagring och HD-DVD koden) under namnet What's Next-panelen. Skoj att göra, men jag hade glömt bort hur dåligt det är med pauser när man pratar i podradio.

2007-05-09

Sriram Live

Sriram Krishnan som var med och arrangerade Hej! 2007 har bloggat aktivt den senaste tiden. Hans blogg är värd att besöka.

2007-05-07

Annonsbörser, del 3

Mike Nolet fortsätter med en tredje del sin artikelserie om annonsbörser. Jag är inte säker på att han har rätt i vilken väg utvecklingen de närmaste åren (jag tror inte annonsbörser ersätter dagens relationsorienterade annonsförsäljning/annonsköpande), men artikeln pekar på hur dagens marknad fungerar och vad som kan komma att ändras.

World of Starcraft?

Blir nästa onlinespel från Blizzard "World of Starcraft"? GigaOm tycks tro det. Värt att uppmärksamma med tanke på att det med största sannolikhet kommer att generera över 100 miljoner dollar i omsättning per år (1 miljon prenumeranter x 12 dollar/mån x 12 månader). Det är mycket för att vara Internetbaserad underhållning.

MySpace köper Photobucket

Photobucket är en fotodelningssajt som blivit populär genom att deras användare embeddat fotoslideshows på MySpace. Enligt Hitwise var Photobucket den 22:a största sajten i USA förra veckan och bolagets omsättning för 2007 sägs bli 25 miljoner dollar (säger TechCrunch). Prislappen sägs bli 250 miljoner dollar, vilket kan jämföras med de cirka 35 miljoner Yahoo sägs ha fått betala för Flickr för två år sedan.

Mer hos Valleywag, TechCrunch, TechCrunch (igen), GigaOm och PaidContent.org. Värt att notera att priset för bolag på annonssidan (DoubleClick, TradeDoubler, Right Media) är högre än för bolag på innehållssidan som är större än vad de är lönsamma.

Labels: ,

Spotify invite

Efter att jag bloggade om mina intryck av Spotify i onsdags är det fler som bloggat om sina erfarenheter och kommentarerna är överlag mycket postitiva. Jag har tre inbjudningar till Spotifys privata beta. Skicka ett mail eller lämna en kommentar om varför du ska ha en invite så skickar jag inbjudan till de tre med bäst motiveringar i morgon kväll eller på onsdag morgon.

Uppdatering 14 dec 2008: Om jag har nya Spotifyinvites står det på den här.

Labels:

Allmänningar och affärsmodeller

[Not: Jag skrev det här inlägget den andra mars 2006, men det blev liggande som ett utkast i Blogger i över ett år. När jag läste igenom det i helgen tyckte jag att det var tillräckligt intressant för att publicera. Det ger dessutom en bakgrund till mina tankar om att skapa "tjänster som spelar roll" som jag pratade om på connection.07.]

När vi spelade in senaste Utbyggarna pratade Gustav om värdeskapande i mobilen. Av någon anledning fick jag en klump i magen, vilket är konstigt då jag får betalt för att vara en lagom ondskefull affärskille.

Jag tror att klumpen berodde på att min magkänsla skrek att Internet är roligare än dagens mobilvärld. Att ett öppet nätverk med logiken är ändpunkterna är roligare än ett nätverk där nätägarna agerar grindvakter.

I det senare krävs det en affärsmodell för allt, för grindvakten ska ha betalt. Kommer man på något som Jamba är det inga problem och kan vara en trevlig inträdesbarriär, men om man inte primärt vill göra affärer?

Internet har skapat stora värden på aktiemarknaden. Men, lite försiktigt, skulle jag hävda att Internet skapat ännu större värden i resten av samhället. En inte obetydlig anledning till det är de allmänningar som existerar på nätet.

Att prata om allmänningar på nätet är egentligen inte helt korrekt. Det finns ingen allmän mark på webben. Till syvende och sidst ägs alla webbplatser av en fysisk eller juridisk person. Internets form av allmänningar är intressant. Genom att lägga ut ett par kronor per månad eller ha lite annonsplats på sin hemsida kan alla skapa sig lite mark i cyberrymden dit vänner och bekanta kan ta sig.

Att ha vänner och bekanta på besök kräver ingen avancerad affärsmodell, lika lite som en middagsbjudning kräver en affärsmodell. Genom lönearbete får vi pengar att ha trevligt, vilket inte behöver en affärsmodell mer än att livet behöver en affärsmodell.

Att allt inte behöver ha kommersiell affärsmodell har öppnar upp för ett civilsamhälle, i brist på bättre ord, på nätet. Ett samhälle där inte företag, etablerade organisationer och det offentliga är de enda som kommer till tals.

Det tror jag är en stor del av hemligheten bakom varför Internet är fantastiskt.

Labels:

2007-05-03

Annonsbörsernas ABC

Mike Nolet på Right Media, som Yahoo köpte till en värdering av 850 miljoner dollar, har skrivt två introduktionsartiklar om vad en annonsbörs är och hur den fungerar. Vill man förstå en av de viktigaste trenderna inom Internetannonsering idag (och hur dagens system fungerar) bör man läsa både The Ad-Exchange Model (Part I) och The Ad-Exchange Model (Part II).

Labels:

2007-05-02

Spotify - en första titt

Först är det väl lämpligt med en friskrivning. Jag känner många på Spotify och räknar dem som goda vänner. Det påverkar säkert resten av det här inlägget.

Spotify kan bäst beskrivas som en iTunes-liknande klient ovanpå ett stort musikbibliotek som låtarna streamas ifrån. Jag har testat en tidig beta för Windows (klienten kommer även till MacOSX och Linux) på min dator och nätuppkoppling hemma.

Att försöka göra världens bästa musikspelare och finansiera den med annonser, vilket är Spotifys mål, är ett stort projekt med åtminstone tre större hinder att ta sig förbi:

1) Bygga en riktigt bra klient och en arkitektur som kan hantera miljontals samtidiga användare
2) Säkra licenser från rättighetsinnhavarna (skivbolag med flera)
3) Annonsförsäljning

En titt på betan ger bara insikt i punkt 1. Om Spotify löser de två första tror jag chansen är stor att programmet laddas ned 50-100 miljoner gånger (det vill säga en global superhit i klass med Skype och Napster).

Spotify erbjuder två sätt att lyssna på musik: sök efter låtar och bygg en spellista (a'la Winamp och iTunes) eller lyssna på "radioströmmar" (markera vilka årtionden och genres du gillar och klienten väljer låtar, om du inte gillar låten hoppa till nästa). Alla som varit i närheten av musiklicensiering inser att den designen gör punkt 2 ovan central för om programmet ska fungera riktigt bra.

När man startar Spotify kommer man till för radioläget. För att komma igång trycker man på Play för den låt Spotify föreslår (eller så söker man efter en specifik låt man vill höra och börjar lyssna på den). Att trycka på Play är för mig ett bra sätt att komma igång med att lyssna på musik och komma på vilka låtar jag behöver söka efter. Genom att klicka på artist- och albumnamn (all sådan information är klickbar) kan man navigera runt i Spotifys musikbibliotek och bygga spellistor. Ett första intryck är att det fungerar bra men att det finns lite småputsande att göra inte det sitter till 110 %.

Det är också tydligt att det är stor skillnad på att ha riktigt många och alla låtar. Flera gånger, men inte ofta, har det hänt att en låt jag sökt efter inte har funnits i Spotifys bibliotek. Återigen återvänder vi till punkt 2.

Streamingtekniken fungerar förvånansvärt bra. Det fungerar bra att hoppa och spola i låtarna på samma sätt som med MP3:or på hårddisken. I princip "the Winamp Experience" på "bredband modell snabbare men inte fiber".

Min första testkörning av Spotify gav ett mycket gott intryck. Redan idag är Spotifys traditionella musikspelardel bättre än allt jag har testat på den här sidan Winamp/iTunes och en riktigt bra Direct Connect-hub. Radiodelen är väl i sig inte så mycket bättre än webbradio på Last.fm och liknande, som jag inte tycker är så intressant, men som inkastare till spellistedelen fungerar den utmärkt.

Om du har möjlighet att skaffa ett betakonto, gör det.

Labels: ,

2007-05-01

Founders at Work

Founders at Work är en bra bok för de som är intresserade av hur det går till att starta Internetbolag. Baserad på intervjuer med grundarna av många sådana bolag.