2007-03-22

OpenCoffee Club i Stockholm

Torsdagen den 29:e mars kl 14.30 är det dags för Stockholms första OpenCoffee Club på Café Fresco på Grev Turegatan 10. Ingen föranmälan krävs. Tanken är att det ska bli en återkommande möteplats för de som är intresserade av entreprenörskap och teknik. Värdar för det hela är Larry McDonald och Per Von Zelowitz på Nordic Venture Partners.

Det hela är inspirerat/en del av OpenCoffee Club som Saul Klein drog igång i London. I London har OpenCoffee Club lockat riskkapitalister (venture capital), entreprenörer och andra intresserade av området.

Vill du veta mer om vad det handlar om rekommenderas följande inlägg på Saul Kleins blogg:

- OpenCoffe Club (en introduktion)
- Thanks for a great first OpenCoffee Club
- OpenCoffee Club: structure vs free-form
- Second London OpenCoffee Club keeps buzzing
- OpenCoffee keeps growing


tag: opencoffee

2007-03-17

reboot 9

Den 31 maj till 1 juni är det dags för konferensen reboot 9.0 i Köpenhamn. Reboot är good shit.

Inte längst bak i ledet i alla fall

I veckan lanserades iFramkant, som är ett nätverk av svenska Internetbloggare som jag är med i. De andra bloggarna i nätverket är Robert på Webbstrategi.se, Jonathan och Jonas på lab:kloud 9, Peter och Svante på Det handlar om fibrer [fleecelabs] , Björn på Rund Kvadrat, Thomas med What's Next, Björn Fant, Mikael på Emerge och Björn på Good Old Trend.

Angående femåriga resor

Appropå rubriken på mitt förra inlägg. Min observation är att det tycks ta ungefär fem år att ta ett bolag från startfasen/projektstatus till antingen en försäljning (inklusive avslutad earn out-period) eller att bolaget är ett relativt stabilt företag med livskraftig löpande verksamhet.

Restiden har passerat 5 år

Johan Siwers har en bra kommentar kring AOL:s bud på TradeDoubler. Det är tydligt att många av de som arbetat länge på TradeDoubler vill ta pengarna av bordet och göra något nytt (eller snarare: det är vad de gör), medan de finansiella ägarna vill se bolaget växa och aktien bli värd 600 kronor inom några år.

Google köper Gapminder

Google har köpt det svenska statistikvisualiseringsverktyget Gapminder. Gapminder har blivit känt genom att Hans Rosling på KI har använt det för att visualisera utvecklingen i världen sedan 1975. Testa Gapminder själv eller se Hans Rosling använda det.

2007-03-13

Here we go, again

Efter att ha bloggat och följt bloggvärlden i snart fem år inser jag att vissa debatter får nytt liv med ojämna mellanrum. Senast är det bloggar vs media-debatten som tagit fart efter Expressen vs Carl Bild. Martin Jönsson skriver en läsvärd kommentar till varför Anders R Olssons (i Computer Sweden och Journalisten) och Yrsa Stenius bloggkritik inte slår huvudet på spiken.

Uppdaterat: Mycket bra kommentar av Hans Kullin (Media Culpa) i ämnet: Dumheter om bloggarnas makt

Hit med pengarna!

Viacom har tagit förhandlingsspelet med Google och YouTube till en ny nivå: Vi stämmer er för upphovsrättsbrott och vill ha en miljard dollar. Stämningsansökan (pdf) finns hos Wall Street Journal. Naturligtvis ska stämningen ses som en del av förhandlingen mellan Google/YouTube och Viacom om rätten för de förra att visa Viacoms material.

Det ska bli intressant att se vilka gränser domstolen drar mellan safe harbour-delarna av Digital Millenium Copyright Act och att YouTube i stort agerar som ett mediaföretag. Inte minst i ljuset av att delar av Googles/YouTubes uppträdande kan tolkas som att de undanhåller verktyg för att hitta upphovsrättsskyddat material för mediabolag som inte inleder samarbeten.

En sak värd att notera kring stämningen är att Google inte brukar banga ur om de anser sig ha rätt i kombination med att Viacom har ett bra track record vad gäller legala konflikter. (I alla fall om man tror på vad storägaren Summer Redstone sa, jag har inte kontrollerat påståendet, på Conversations with Michael Eisner: "We've never lost a big case and we've been up against the best.")

2007-03-12

Till nästa punkt på agendan

I Vita Huset säger president Bartlet "What's next?" när dagens jobb är avslutat. What's Next är även namnet på en bra svensk podcast där skaparna av svenska webbtjänster intervjuas.

Allt är inte gammalt på webben

WebbNytt är en ny svensk blogg om skriver om webbtjänster inom web (2.0)-området. Vid en snabbtitt känns det som en svensk, lite mer produktorienterad variant av TechCrunch.

2007-03-11

John Doerr intervjuar Tom Friedman

John Doerr intervjuar Thomas L Friedman om bland annat miljöfrågor/-investeringar, olja med mera.

Gmail/Calendar vs Outlook/Exchange

En kort notis i diskussionen kring Google vs Microsoft. Det kortsiktiga hotet mot Microsoft från Google är inte Docs & Spreadsheets, som jämfört med Word och Excel är leksaker, utan Apps for Domains-varianterna av Gmail och Google Calendar som på allvar kan utmana Outlook och Exchange i flera kundsegment inom 12 månader.

Bra om politikers bloggande

Bra kommentar i debatten om Carl Bildts bloggande av Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Nya Medier:

"- Min uppfattning är att det är bra att Carl Bildt bloggar. Expressen.se är för bloggar." [...] "Bloggar behövs för fördjupande samtal. Vi behöver mer dialog och mindre monolog." [...] "Jag tror att det ger kompletterande insikter om det politiska spelet som aldrig kan förmedlas av oss journalister."

10 ekonomiska principerEkonomhumor. I samma anda.

2007-03-08

Nu blev något fel

Internet på väg att ta slut. Precis så dumt som det låter.

2007-03-07

Från knappar till affärer

Jonas tipsar om konferensen From Business To Buttons i Malmö 14-15 juni. "Here?s your chance to meet the people behind world-class web sites, high-tech products and services like Yahoo!, Sony Ericsson, New York Times, Skype and Ajax."

2007-03-05

Hej! 2007

Hej! 2007 är en konferens med fokus på Web 2.0 som ska hållas lördagen den 21 april i Stockholm. Jag träffade killarna bakom projektet idag och tror att det kan bli bra.

2007-03-04

Koppling 2007

Den 27 mars ska jag tala på connection.07. Om du ska dit, lämna gärna en kommentar eller skicka ett e-mail.

Det tunga jobbet sker efter transaktionen

E24: Bubblor blir till guld. "Till skillnad från förra dotcom-vågen vet storbolagen i dag hur de ska räkna hem affärerna." De år annonsmarknaden går som tåget kommer det alltid se enkelt ut att räkna hem uppköp. Man ska dock komma ihåg att efter en uppmärksammad transaktion är det en massa hårt jobb som ska göras i det tysta för att prislappen ska kunna räknas hem. Även om alla köpare är flera steg duktigare (och prislapparna lägre) än våren 2000, så finns det inget som garanterar att alla affärer per automatik blir bra.

Monokulturer

Ted Leung: "If web applications liberated us from the domination of a single company on the desktop, why would we be eager to be dominated by a different company on the web?" [via: Scripting News]

2007-03-03

YouTube omsatte 12,9 miljoner dollar under 2006

Bronte Media gräver i Googles 10-K (årsredovisningen som skickas till amerikanska finansinspektionen) och kommer fram till att YouTube omsatte 12,6 miljoner dollar under 2006. Inte illa att skala upp försäljningen till runt 100 miljoner kronor på ett år, givet att det finns ett gäng sätt att tjäna pengar som YouTube valde att inte använda.