2007-01-28

Ambassad i Second Life?

The Local: "We are planning to establish a Swedish embassy in Second Life primarily as an information portal for Sweden," Swedish Institute (SI) director Olle Wästberg told AFP." [via: IDG]

Ibland tror jag världen är galen, men ibland tror jag att det bara handlar om att vissa prioriteringar blir galna. Om detta endast är ett fall av det senare eller en kombination av båda vet jag dock inte.

2007-01-27

Det gör ont när knoppar brister

Om MySpaces tillväxt och vilka problem de har stött på under sin snabba tillväxt. Besluten och prioriteringarna blir lite annorlunda när man driver en riktigt stor webbplats.

På det tredje ska det ske

James Hong: "It is no surprise that a lot of SV [not: Silicon Valley] success stories are about entrepreneurs who succeeded on their second, third, or fourth tries. HOTorNOT was my 3rd startup attempt. Paypal was Max Levchin's 3rd. The Facebook was not Mark Zuckerberg's first website. The list goes on and on..."

2007-01-24

Yahoos resultat för 2006

Trots att Yahoo lyckades långtifrån lika bra som Google under 2006 omsatte företaget 6,426 miljarder dollar och hade ett fritt kassaflöde på 1,267 miljarder dollar (en FCF-marginal på 19,7 %) under 2006. Nettovinsten blev 751 miljoner dollar (en minskning med nätta 1,145 miljarder dollar från 2006). Got Ads? om Yahoos rapport.

Joost är ingen revolution ännu

Efter att ta testat en beta av Joost/The Venice Project ett kort tag, kan jag konstatera att jag inte har tappat hakan på samma sätt som när jag testade Skype för första gången. Det gäller för firma Zennström & Friis att fylla på med mycket innehåll för att Joost ska bli riktigt häftigt.

Fetkod

Christian Wilsson, kollega och medbloggare, och Johan Sjöstrand har startat mailinglistan Fetkod: "...Fetkod som blir frontendkodarnas svar på Fetform och Fetflash. Ett ställe där man kan prata problem med CSS:er eller divvar som inte rendreras som de ska osv osv."

Jajah ett alternativ till SkypeOut

Bland de Internetbaserade telefonilösningarna har Skype välförtjänt uppmärksammats mest i Sverige. En annan VoIP-tjänst som jag provat lite de senaste dagarna och gillar är Jajah. I stället för att vara datorbaserat a'la Skype, så är Jajah centrerat kring telefonen. Man fyller i numren man vill ringa från och till på Jajahs webbplats och så ringer tjänsten upp de båda numren. Samtalspriserna i samma klass som SkypeOut och ljudet har för mig varit aningen bättre vid internationella samtal.

2007-01-23

Eniro köper Leta.se

What.se: Eniro köper Leta.se. Eniro betalar 48 miljoner kronor för Leta, som under 2006 omsatte 7 miljoner kronor och hade en rörelsevinst på 6 miljoner kronor. Jag antar att Eniro lockas av de 50 miljoner webbsökningar som årligen görs via Leta, möjligheten att öka annonsförsäljningen och att man betalar en relativt låg multipel för rörelsevinsten.

2007-01-22

144 miljoner pund till europeiska Web 2.0-bolag

Under 2006 investerades 144 miljoner pund i 54 olika "Web 2.0-bolag", enligt en sammanställning av Paul Fisher.

2007-01-20

Om MTGs köp av Playahead

Christian bloggade om MTG:s köp av Playahead när jag var på semester. I mina ögon ett riktigt bra köp, speciellt som det verkar som att MTG vill fokusera på Norden i stället för UK ("Det är betydligt viktigare att vara nummer ett eller två i Skandinavien än nummer åtta i Storbritannien.")

Priset på 102 miljoner kronor (uppdelat på 70 miljoner SEK för 89 % av aktierna nu och 32 miljoner kronor för resterande 11 % under de kommande två åren) är inte farligt för ett bolag som omsatte 18,2 miljoner kronor och gjorde en rörelsevinst (EBIT) på 6,4 miljoner kronor i den svenska verksamheten (gick vinstpengarna åt till internationell expansion) under de nio första månaderna 2006.

AOL:s bud på TradeDoubler

En kort reflektion är att det är tydligt att de insiders som startat och arbetat på TradeDoubler vill göra en snygg exit, men att pensionsförvaltarna helst inte vill sälja iväg ett av tillväxtbolagen på Stockholmsbörsen. Jag förstår båda sidorna. AOLs pressrelease om budet och TradeDoublers dito.

Holtzbrinch köper tysk Facebook-kopia

Det tyska mediaföretaget Holzbrinck har betalat 85 miljoner euro för StudiVZ, den dominerande tyska Facebook-kopian. Mer i tyska Financial Times (eller i kortsammanfattning på GigaOM).

Demografi, beteende och sammanhang

Riktad reklam 2007: demografi smäller högre än sidinnehåll?. Att vilja rikta reklam utifrån demografi har ofta mer att göra med att det är lättare att sälja in till traditionella annonsörer än att det är ett bättre sätt än behavioural och contextual targeting att få fram relevanta annonser för användarna.

Yahoo, marknadsförare och utvecklare

Wired: How Yahoo Blew It. "But now we have empirical evidence: At Yahoo, the marketers rule, and at Google the engineers rule. And for that, Yahoo is finally paying the price." En klatschig sammanfattning av en artikel om Yahoos problem, men som ofta är fallet med sådana sammanfattningar är den fel.

2007-01-09

Playahead blir en del av MTG

Di.se rapporterar idag att MTG köper större delen av ungdomsportalen Playahead för 102 miljoner kronor. Gamla interneträvar minns att Playahead köpte Hångelguiden runt millenieskiftet och sedan satsade rätt stort på att väva ihop innehåll med community. En satsning som gick så där...

SvD skrev 15 januari 2005 en längre artikel om Playahead med en intressant tillbakablick.

2007-01-03

Mozilla tjänade 300 miljoner kronor

Jag åker på semester i två veckor och kommer troligen inte att blogga under tiden. Tills nästa uppdatering kan det vara värt att uppmärksamma att Mozilla Foundation hade en omsättning på 52,9 miljoner dollar och gjorde en vinst på 44,7 miljoner dollar under 2005.