2006-10-31

YouTube från koncept till hypertillväxt


Intressant föreläsning med titeln YouTube: From Concept to Hyper-growth av Jawed Karim, en av grundarna. Kort sammanfattning hos GigaOm.

Effekter och communities

Affärsvärlden om communities:
- Sajtens affärsmodell ska uppfylla tre viktiga kriterier: Nätverkseffekten - att varje ny användare genererar fler användare. Viruseffekten - att sajten i princip marknadsför sig själv genom användarna. Slutligen ska det vara användargenererat innehåll - att användarna själva fyller sajten med material.

Nätverkseffekten (även känd som Metcalfe's Law eller möjligen Reed's Law) innebär att värdet på en tjänst växer snabbare än antalet nya medlemmar. Metcalfe's Law menar att värdet på en kommunikationstjänst ökar med kvadraten av antalet användare (N2). Det vill säga en tjänst med två användare är värd 4. En tjänst med 10 användare är värd 100. Reed's Law menar att värdet blir ännu högre när man kan bilda subgrupper (vilket man kan i communities) och att värdet ökar med 2N-N-1. Vilket innebär att värdet på en tjänst med 10 användare skulle vara 1013. Dock finns det kritik (se Metcalfe's Law is Wrong) mot att båda lagarna kraftigt överskattar värdet av ytterligare en medlem och att värdetillväxten snarare är n log(n).

Hur som helst har nätverkseffekten inget med att genererandet av fler användare att göra.

Viruseffekten (viral marketing) i sin snävaste definition innebär att användarna marknadsför tjänsten när de använder den (vilket urpsrungsexemplet Hotmail tydligt visar). Sen finns även tjänster som har en "viral tillväxt" som uppstår när en populär tjänst som är lätt att sprida utsätts för nätbaserad word of mouth och rekommendationer (YouTube är ett bra exempel på det, tycker jag). Sen används även virusmarknadsföring som benämning på de "tipsa en vän och vinn en resa"-tävlingar som Leta.se (tror jag var först) introducerade i Sverige för en herrans massa år sedan.

Att det ska vara användargenererat innehåll, en etikett jag tycker dåligt beskriver vad som sker och som dessutom är ett hemskt uttryck, beror snarast på att det är bättre att aggregera än att producera.

Labels:

Mode(rnt)bloggande

SvD/E24 om modebloggar i Unga bloggare tar modemakten. Kommentarer bland annat hos Martin Jönsson (Bloggarna driver försäljningen), Bisonblog (Blogganalys på E24 - De nya makthavarna i modebranschen) och Knuff-Johan (Glädjesiffror). Samt ett gäng på Knuff, så klart.

TradeDoubler växte 54 procent under Q3

TradeDoubler Q3 (pdf): Omsättning 426,9 miljoner SEK (+54%), nettovinst 43,1 miljoner SEK (upp från -19,1 miljoner SEK). Transaktionsmarginal på 22,9 % (22,1 %). Bra tillväxt, i relativt sätt, mindre marknader som Tyskland, Frankrike och övriga Norden. Storbritannien saktar in till 42 % omsättningstillväxt medan Sverige "stannar upp" med 10 % tillväxt.

Inte slut på singlarna

Snyggt jobbat (igen!) Johan, Helena & co. "Personals revenue growth was driven by a 12% increase in worldwide paid subscribers and an increase in the average revenue per paid subscriber due in part to a greater percentage of subscribers at higher package prices versus the prior year. International paid subscribers grew by 13% due to continued expansion in several markets, most notably in the United Kingdom and Scandinavia. Profit margins declined slightly reflecting increased marketing in international markets."

Internet sist-2-1-2

Martin Jönsson: En dag i mediekonsumentens liv.

2006-10-26

Tjäna pengar på Internet

Fantastisk konversation återgiven hos Urban Lindstedt. Sanning i följande: "Alla jag känner som arbetar med internet arbetar hårt. Särskilt de som tjänar mycket pengar."

2006-10-19

Google, Yahoo, eBay Q3 2006

Google Q3:
Omsättning $2,69 miljarder (+70 %)
Nettovinst $733 miljoner (+92 %)

Yahoo Q3
Omsättning: $1,580 miljarder (+19 %)
Nettovinst: $159 miljoner (-37 %)

eBay Q3
Omsättning: $1,449 miljarder (+31 %)
Nettovinst: $281 miljoner (+10 %)

För 18 månader sedan var bolagen i praktiken jämnstora.

Steam

Valves onlinedistributionssystem Steam är en av de saker inom Internet-/spelvärlden jag följer med lite extra intresse.

50 miljoner dollar under 90 dagar

Under årets tredje kvartal omsatte Skype 50 miljoner dollar (pdf). Med hyfsad tillväxt några kvartal till och eBays köp kommer inte att se så galet ut.

Vi söker dockmakare

Om du passar in på någon av följande beskrivningar är vi på Stardoll intresserade av att prata anställning med dig.

1) Utvecklare. En erfaren stabil och snabb utvecklare som är en fena på PHP, Linux och MySQL. Van att jobba med prestandakritiska och stora system.

2) Flash-programmerare. Erfarenhet av att bygga avancerade applikationer i Flash. Ska utöver den grafiska Flashmiljön kunna objektorienterad design och gärna fler programmeringsspråk.

Maila mig (henrik@torstensson.com) om du är intresserad så vidarebefodrar jag det till rätt person.

2006-10-17

Definitionen av fel på en webbplats

Om det här citatet i Expressen är korrekt är det någon som inte förstår när det är fel på en webbplats:

" Man får avvakta några minuter och göra ett nytt försök. Det är ju på grund av hög belastning som det blir så här. Sajten ligger ju uppe, det är inget som är fel på den."

Att säga att det inte är fel på en webbplats när den ligger nere är som att säga att det inte är fel på en tv-kanal när alla dess sändare är utslagna.

Monokulturer och marknadsförare

Erik Stattin: En rant. Läsvärt.

Jag tror dock inte att man ska underskatta communitymedlemmars förmåga att flytta på sig om marknadsförarna blir för påträngande eller en community tappar sin själ. (Delvis relaterat: Det ska bli intressant att se hur LunarStorm klarar sig post-Rick.) Det är inte svårt tekniskt att bygga en "social webbplats" (det svåra är att attrahera aktiva medlemmar och skala upp verksamheten).

Webb 2.0 må vara en monokultur, men de tjänster som många uppfattar som Webb 2.0 är bara en liten del av det sociala Internet.

45 miljoner dollar till auktionsmodell för bannerannonser

Right Media har tagit in 45 miljoner dollar från bland annat Yahoo! för att bygga ut sin marknadsplats a'la börs för traditionella bannerannonser. Kan de bara hitta ett sätt som gör det möjligt för annonsörer att skilja på kvaliteten mellan annonser och besökargrupper, så att de kan betala för något annat än odifferentierade bannervisningar, tror jag det kan bli stort.

Tre frågor

VD:n för Judy's Book om tre frågor man bör ställa sig när man driver företag:

1. Vilka är de svåraste problemen vi stöter på i vårt sätt att göra affärer - vilka marknadsproblem är ständigt återkommande?
2. Vad är (överraskande) enkelt i vår affär - de saker som fungerar bättre än förväntat
3. Var är paraden? Vilka stora trender försöker vi rida på?

Hur skulle vår affär se ut om vi:

* Slutade göra det som är svårt
* Gjorde fler av de enkla sakerna
* Säkerställde att vi ledde den största paraden vi kan hitta

Mycket tänkvärt. Han har dessutom tre blogginlägg om hur frågorna relaterar till Judy's Book: Judy's Book insights, What has been hard at Judy's Book och What's been easy at Judy's Book.

Relaterat hos BeyondVC.

2006-10-09

Google köper YouTube

Google köper YouTube för 1,65 miljarder dollar i aktier. Umair på bubblegenerations tankar.

not: tidigare var priset felaktigt angivet i miljoner dollar

2006-10-04

Kal om The Long Tail

Oavsett om du läst The Long Tail än eller inte, läs Kals utmärkta recension av boken och tankar kring teorin. Rekommenderas varmt!

2006-10-03

Kinnevik investerar i Relevant Traffic

Kinnevik har investerat runt 28 miljoner kronor i sökmarknadsföringsbolaget Relevant Traffic . Mer i pressreleasen. (Någon vecka sent att blogga om det, men grattis gänget på Relevant Traffic!)

Rekommendationer för 1 miljon dollar

Att Netflix erbjuder 1 miljon dollar till den som kan förbättra deras rekommendationssystem med 10 procent är inte så konstigt när man tittar på kostnaden för att köpa DVD-filmer. Mer om tävlingen på netflixprize.com.

YouTube är inte som Napster

De som säger att YouTube kommer att sluta som Napster tror jag har fel. Non-infringing use och möjlighet att blockera filer som rättighetsinnehavare uppger kränker deras upphovsrätt (i enlighet med DMCA) bör skydda mot stämningar. Sen är kanske inte bolaget värt över en miljard dollar, men det är en, delvis, annan sak.

Welcome back!

Gudmundsson bloggar igen.

2006-10-02

12 regler för entreprenörer

Seth Goldsteins 12 regler för entreprenörer.

2006-10-01

Om YouTube

Peter Lindberg om YouTube. Bra sammanfattning och komplettering av diskussionen som Jason Calacanis, Fred Wilson och Marc Cuban har haft de senaste dagarna.