2006-08-31

Fyra dagar till fyra år

Om fyra dagar har jag bloggat i fyra år. Det hela startade den fjärde september 2002 med inlägg om Bertelsmanns Internetäventyr, en trolig försäljning av Bokus, Google och Overture samt musikprenumerationstjänsten Rhapsody.

Sett i backspegeln gav den första dagen en rättvis bild av vad som komma skulle. Vem hade kunnat tro det?

2006-08-21

Inte så konstigt att det gick bra

Startup Reviews titt på Rent.com har flera bra lärdomar för Internetentreprenörer. Val av stor marknad, bra lösning på hönan och ägget-problematik från början, affärsmodell som minskar riskerna för kunderna (annonsörerna), incitament att använda tjänsten igen (för besökarna), användning av insamlad data för att öka värdet på tjänsten och så vidare.

2006-08-20

Web 2.0-bubbla eller Long Boom?

De första Web 2.0-bolagen börjar stängas ned. Umair ger en bra kommentar om varför vi trots det inte är i en bubbla utan i, vad han kallar, en Long Boom:

"5.5) This is not a bubble (=inflow of capital dependent on irrational expectations, or the like). This is a Long Boom. There's a big difference: Long Booms are characterized by an ongoing and fairly ruthless winnowing of winners from losers. They are marked, in other words, by the opposite of what happens in bubbles: relative market efficiency. Think railways in the 1800s, and then consider that P&G getting 2.0 and making real money from doing so is vastly more Long Boom than bubble."

Long Boom eller utbyggnadsfas är till stor sematik, men det viktiga är att förstå att det inte är nödvändigtvis är en bubbla som spricker bara för att ett antal företag inte går bra.

2006-08-17

I've got a fiend for mojitos

Miami Vice är riktigt bra, i alla fall om man gillar Heat och Collateral.

2006-08-15

I lejonets kula

Tillbaka från semestern låg det senaste numret av Fortune och väntade på hallgolvet. Artikeln som verkligen fångade mitt intresse var den om Lions Gate Entertainment. Artikeln beskriver hur bolaget, som jag först hörde talas om när de slöt ett distributionsavtal med Kazaa, tjänar pengar på att göra saker annorlunda än resten av Hollywood.

The music is still playing

Hur makten inom musikindustrin (kommer att) förändras när etablerade artister tar ekonomisk produktions- och (delar av) distributionsrisk i stället för ett advance och runt 10 procents royalty tycker jag är intressant. Fortune har skrivit om The Firm som sköter affärerna åt bland andra Ice Cube. Speciellt när det från det andra hållet kombineras med lägre produktions- och distributionskostnader (MySpace, fildelning etc). Det som är intressant är den integrering av olika tidigare skilda verksamheter inom musikbranschen som tycks ske.

Hardball

Publishing 2.0 om sökmarknadsförares inställning till Google efter att ha besökt Search Engine Strategies San Jose 2006.

"I asked a diverse set of advertisers whether they planned to use Google Checkout ? NEVER, was the near universal answer. I'll never share my data with Google. I'll never put my data into Google's black box, because then they will know how much I'm making on keywords and they can raise prices to squeeze my margins. I heard similar attitudes towards Google?s conversion tracking tool and Google analytics. The collateral damage of the landing page quality score has only hardened this view." [min fetstil].

Läsvärd kommentar hos Greg Yardley.

Långa svansen är begränsad

Chris Anderson visar med amerikanska biofilmer vad som händer med den långa svansen när distributionen inte är obegränsad. Jakob Nielsen [via: Kal], vars artiklar utanför usability-området sällan är helt rätt på, för ett resonemang kring hur många sidvisningar en enskild sajt inte har (alternativkostnaden, för ekonomer) då den inte har det hyperspecialiserade innehåll som återfinns längst ned i svansen.

Jakob Nielsen avslutar sitt resonemang med en analys som hamnar nära det jag förde förra våren: "The long tail's end pays for aggregators who get their products from others, but companies who must develop their own are usually better served by staying away from the full tail."

För övrigt var boken The Long Tail mycket läsvärd.

Stor, men inte välkänd, e-handlare

Alltid fascinerande med företag som Newegg, föremål för en case study hos Startup Review, och Zappos (skor) som omsätter flera miljarder kronor utan att vara speciellt välkända.

Blogger på väg att bli bättre

Blogger, som jag använder, ska tydligen börja ta några steg ut ur stenåldern. Frågan är hur det kommer fungera när man inte ligger på Blogspot. Via Erik vars psykadeliska toppgrafik gör att Mymarkup läses bäst via RSS.

2006-08-10

TradeDoubler ökade försäljningen till 401 miljoner kr

Under andra kvartalet sålde TradeDoubler annonser för 401 miljoner kronor och tjänade 37,9 miljoner kronor netto.

MTV köper Atom

MTV Networks har köpt onlinevideobolaget Atom Entertainment för $200 miljoner. Även om det inte skrivs mycket om MTVs nätsatsningar har de gjort ett antal intressanta uppköp som tycks passa bolagets profil. Mer om Atom hos VC Ratings.

Blocket ökade vinsten över 100 procent under 2005

Blocket omsatte 157 miljoner kronor och gjorde en vinst på 57,7 miljoner kronor under 2005. 183 miljoner kronors-köpet i december 2003 har onekligen utvecklats bra...

En stor lekplats

Från avdelningen "Titta vad som skrivs om Stardoll!" kommer en länk till artikeln Dockor ett riktigt klipp i SvD/N24. "Vi är en av världens största lekplatser för tjejer 10?17 år på nätet. Hos oss får man klä på och leka med onlinedockor. Man smyckar ut dem och kan spara dem i album på en personlig hemsida där man även har en dagbok."

2006-08-09

Ebba von Sydow får råd av Manolo-Björn

Jeffery och Edling heter numera Good Old och har startat bloggen Good Old Trend. I första inlägget följer Björn Jeffery upp ett inlägg jag skrev för ett år sedan när har skriver: "VeckoRevyn should have built an aggregator for Swedish fashion blogs instead" [of launching a blog hosting service].

Vilka hemligheter känner framgångsrika Internetbolag till?

Det är vad bloggen Startup Review, skriven av en anlytiker på Sierra Ventures, försöker ta reda på med sina case studies. En analys per vecka är utlovad och hittills har han tittat på Craigslist och Advertising.com.

2006-08-08

Jobbar du med Internet?

Jag försöker få en bild av hur länge de som läser bloggen har jobbat med Internet. Så vad väntar du på? Klicka i ditt svar nedan!


Hur länge har du jobbat med Internet?
Mindre än 1 år
1-2 år
3-4 år
5-6 år
7-8 år
9-10 år
Över 10 år
Jag jobbar inte med Internet
  
Free polls from Pollhost.com

Över 10 exempel på att Interneteuropa inte är dött

Växande Internetbolag är inte något som bara finns i USA, riskkapitaltidningen Red Herring har tittat närmare på några europeiska bolag. Även Business 2.0 listar ett gäng europeiska Web 2.0-företag i sitt senaste nummer. Termen Web 2.0 är inte bra i det här sammanhanget, Internetbolag hade varit bättre då Web 2.0 beskriver teknik/tjänst snarare än bolag.

Appropå Web 2.0 i Sverige har Peter Lindberg gjort en lista över 10 sådana tjänster.

En anledning till högre pris på webbannonser

Att annonsera på webben är hett bland marknadsförare, vilket Marc Pincus har några tankar kring. Hans tankar om att annonser i lokaltidningar är dyra är värda att reflektera över, men det kärnan tycker jag är följande: "I also believe that all forms of measurable media will sell at a premium long term as it will enable marketers to be more scientific and give them a revenue generating role in the corporation." Jag är benägen att hålla med, även om jag tror att long term är minst lika viktigt som premium.

En central drivkraft för återhämtningen av för onlineannonsering 2001-2005 var mätbarheten som sökannonser, betala för action-köp och affiliatemarknadsföring erbjöd. Jag noterar att mätbarheten inte tycks vara lika prioriterad inom varumärkesannonseringen som har växt snabbt det senaste året och lett till lanseringar av nya webbtidningar som Dina Pengar och N24.

Google betalar Fox 900 miljoner dollar

900 miljoner dollar anser Google det är värt att vara leverantör av sök och sökannonser på MySpace, IGN.com och ett gäng andra sajter. Näst efter Google-AOL är Google-Fox/MySpace det största partnerskapet inom sök.

2006-08-03

TEDTalks - lyssna på dem

Talen från vårens TED-konferens är mycket hör-/sevärda. Några personliga tips: Larry Brilliant (om att hindra epidemier), Rick Warren (författare av boken Purpose-Driven Life), Majora Carter (grundare av Sustainable South Bronx) och Hans Rosling (från Karolinska Institutet om Gapminder (som jag tror mig ha länkat till tidigare)).

En ny mediaelit

Efter Jason Calacanis erbjudande att betala användare på Digg är det intressant att de tio mest aktiva användarna på Digg bidrog med 29,8 % av alla länkar som hamnade på förstasidan. Så för allt tal om demokrati och medverkan, så tycks Yahoos beskrivning av 1 procent creators, 10 procent synthesizers och 100 consumers stämma ganska bra. Det kan tyda på att styrkan i nätverkseffekter för communities och andra sociala sajter är mindre än man kan tro vid en första anblick.

Kärleken har ett pris

"Personals revenue growth benefited from a 15% increase in worldwide paid subscribers and higher pricing. International paid subscribers grew by 16% due to continued expansion in several markets, most notably Scandinavia and the United Kingdom."

Gänget på nordiska Match.com (där jag jobbade sommaren 2004) gör ett riktigt bra jobb, om man man ska IAC:s kvartalsrapport. Norden är inte stort och det här är tredje kvartalsrapporten på raken de lyfts fram i ett konglomerat som omsätter 1,6 miljarder dollar per kvartal.

Standard till varje pris, känns det igen?

Google är aggressiva i arbetet med att bli standardsökmotor för alla Internetanvändare. Senast är ett utökat avtal med Real med att få de två miljoner som laddar ned Real varje dag att antingen installera Google Toolbar eller Firefox (som har Google som standardsökmotor). Det sägs att Google är det nya Microsoft och vad gäller affärsstil blir i alla fall likheterna allt tydligare.

Appropå det. Om det finns Freudianska buggar så måste buggen som försöker hindra användare av Google Toolbar att byta standardsökmotor varit en sådan.