2006-06-27

Sequoia Capital investerar i Stardoll

En jobbrelaterad pressrelease. "Stardoll.com, the online dress-up and makeover community, today announced the close of a US$6 million Series B round. The round was led by US-based Sequoia Capital with previous investor Index Ventures also participating. The company also announced that Fred Davis, an expert in media and entertainment law and founder of Davis Shapiro Lewit & Hayes will join the Company's board of directors."

2006-06-25

Svansen blir större

Den långa svansen blir större. "Nearly half of Wal-Mart's music business is selling the top 100 artists. On Rhapsody, it's less than a quarter."

Tom Sawyers staket

John Robb om affärsmodellen för "sociala webbplatser": "All of them rely on a core group of heavy users but none of them enable these people ownership in the companies that they are building nor any reasonable income." Jag tror inte man kommer få användare gratis att skapa "innehåll" åt företag. De framgångsrika tjänster som ibland sägs bygga på user-generated content har sällan medlemmar som skapar traditionellt "innehåll". Undantaget är Wikipedia, vars framgång i stort bygger på att det inte är ett kommersiellt företag utan en stiftelse.

På tal om skapande av andra än företagets anställda är Wireds artikel om crowdsourcing intressant läsning.

Att skapa en populär blogg

InternetWorlds tolv tips om hur en blogg blir populär tycker jag är bra. Jag skulle lägga till att våga ha ett personligt perspektiv när man bloggar.

Webben påverkas av hur vi beter oss

Internet i allmänhet och webben i synnerhet vore en bättre plats om annonsörer och annonsnätverk höll bättre koll på vart och av vilka deras annonser visas. Vilket Ben Edelmans arbete och Direct Marketing Associations framtagande av best practises som ska användas vid köp hos annonsnätverk och affiliatenätverk visar.

2006-06-21

Web 2.0 möter mobilvärlden

När mobilvärlden möter Web 2.0 är resultatet WidSets. En riktigt cool tjänst/Javaapplikation från Nokia Ventures Organization som gör det enkelt att följa RSS-flöden i vanliga mobiltelefoner (Java MIDP 2.0 och en 128x128 färgskärm). Jag skapade en widget för min blogg och har även John Battelle's Searchblog i WidSets, vilket kompletterar mitt DN-läsande i mobilen.

Det jag gillar med WidSets är att 1) det är tillgängligt för massmarknadstelefoner, 2) att man själv kan lägga till de flöden man vill följa och inte är låst till de som är inlagda i tjänsten samt 3) att webben och mobilen kombineras på ett bra sätt. Dock hade jag gärna haft ett mindre grafisk gränssnitt i mobilen.

Att WidSets språk på webbplatsen är väldigt Web 2.0 och de har en en blogg ger naturligtvis bonuspoäng. ;-)

2006-06-19

Sju regler för startups

Kleiner Perkins Caufield & Byers är ett av de legendariska riskkapitalbolagen i Silicon Valley. Deras sju regler för startups är intressant läsning (via Don Dodge):

  • Instant Value to customers - solve a problem or create value with the first use
  • Viral adoption - Pull, not push. No direct sales force required
  • Minimum IT footprint, preferably none. Hosted SaaS is best.
  • Simple, intuitive user experience - no training required.
  • Personalized user experience - customizable
  • Easy configuration based on application or usage templates
  • Context aware - adjust to location, groups, preferences, devices, etc.

SaaS eller software as a service-modellen tar det ofta längre tid än traditionell mjukvara att nå nollresultat med, så en vilja att ta in riskkapital skadar inte om man vill följa KPCB:s regler. Reglerna är dock generellt bra för produktbolag, även om man troligen inte klarar sig utan säljare inom B2B.

2006-06-18

Många vill köpa banners, fler vill köpa sök

Nätannonseringen fortsätter att växa, enligt siffror från IRM. 30 procents ökning av bannerannonseringen, sökannonserningen fyrdubblas eftersom IRM för första gången estimerar hur mycket annonser Google säljer i Sverige. 400 miljoner kronor på årsbasis tror IRM, vilket Google inte direkt förnekar. Som jämförelse tror TNS att den amerikanska nätannonsmarknaden kommer växa 13 procent i år. IRM:s Elizabeth Trotzig tror att de områden som kommer driva tillväxten framöver är B2B och lokala annonser. Jag tror att svensk sökannonsering kommer växa till 1-2 miljarder kronor under lika många år (vilket jag trott sen Google och Overture/Yahoo Search Marketing drog igång på allvar i Sverige).

Det handlar om att hantera risk

Martin Jönssons blogg om reklam och medier på SvD har seglat upp som en av mina favoritbloggar. Bra nyhetsutval kombinerat med kunniga, smarta kommentarer.

I Snart går sökreklamen om kvällspressen pekar han på att communitytjänster inte drar in lika mycket pengar som sök, vilket inte är så konstigt. Sökannonsering kombinerar självservice (vilket tillåter scaling down, god riskhantering (man vet vilka sökord man annonserar på och att mäta ROI är relativt enkelt) och låga produktionskostnader. Communitytjänsterna har en bit kvar innan de har paketerat sina annonser på ett motsvarande sätt, speciellt möjligheten att välja vilket kontroversiellt material man vill annonsera vid.

2006-06-17

Om Malik blir heltidsbloggare

Om Malik slutar på Business 2.0, men fortsätter skriva en krönika för tidningen, för att satsa på sin blogg. Hans inlägg om mikropublikationer från 2003 är fortfarande relevant läsning.

Nedladdningsbar musik ett guldägg?

Om Hans-Holger Albrecht verkligen tror att nedladdningsbar musik är ett potentiellt guldägg och framtiden för MTG ser han något jag inte gör. Tvärtom tycks nedladdningsbar musik vara en ganska dålig bransch ur lönsamhetssynpunkt, även om man som iTunes når riktigt stora volymer.

Dock var en miljon nedladdningar från CDON förra året rätt bra. Frågan är dock hur många som var betalda av konsumenten och hur många som var resultatet av olika kampanjer av typen köp 3 Coca-Cola och du får ladda ned en låt gratis.

Vertikal integration

Aftonbladets köp av Prisjakt passar in i företagets mönstret att köpa svenska, privatägda tjänster för att öka intjäningsförmågan på andra områden än bannerannonsering. Mer hos InternetWorld.

Mediadrivet teknikbolag eller teknikdrivet mediabolag

Anledningen till att Google inte vill kalla sig för ett mediaföretag tror jag främst är att duktiga programmerare och doktorer i datavetenskap hellre jobbar för ett teknikbolag än ett mediabolag. Hur bolaget definierar sig handlar mer om organisationskultur än det resultat användarna ser, lite slarvigt sammanfattat.

Jag hoppas på nya hjulspår

TV4 och Veckans Affärer ska gemensamt driva Ekonominyheterna.se. Ska bli mycket intressant om de kommer bygga en nätvänlig "tv"-tjänst (a'la YouTube och MySpace) eller köra på i samma tråkiga spår som Aftonbladet och Expressens webb tv-satsningar som är i princip helt separerade från resten av Internet. Vilket inte är bra.

2006-06-16

Bill Gates lämnar dagliga arbetet på Microsoft

Att Bill Gates lämnar rollen som Chief Software Architect på Microsoft, men fortsätter som företagets styrelseordförande, känns inte helt överraskande med tanke på hans välgörenhetsarbete. Känns lite som ett symboliskt slut på PC-eran, vilket naturligtvis inte hindrar att PC:n har många goda år framför sig.

Att Ray Ozzie tar över efter Gates gör dock att det inte känns som om att Microsoft tänker lägga sig ned och att sakta dö. Även om jag misstänker att Sergey, Larry och Eric på Google gärna skulle vilja det.

2006-06-07

Förslag på sommarläsning?

Mycket att göra just nu, vilket är anledningen till den låga bloggfrekvensen. Jag har börjat fundera på vilka böcker jag ska läsa på semestern, men utöver Douglas Couplands jPod och Chris Andersons The Long Tail (släpps 11 juli) har jag inte kommit så långt. Några av böckerna på förra årets sommarläsningslista har jag inte öppnat, så det kanske blir någon av dem också. Några andra förslag?