2006-05-31

Husrannsakan hos Pirate Bay

ThePirateBay.org Raided - Servers Seized. "The seizure of ThePirateBay.org?s entire server farm will guarantee this BitTorrent tracker will remain offline until the police complete their investigation."

2006-05-24

Jag litar mer på bloggare än Aftonbladet

Debatten om bloggar och media efter Danielsson-affären är inte helt ointressant. Men att som Aftonbladets redaktionschef kommentera det hela med "Bloggarna kan ha uppgifter värda att kolla upp, men vi publicerar inte lösa rykten utan har helt andra krav än bloggarna." får mig att le. En hyfsad soundbite, men inget att bygga en analys kring bloggar eller massmedia på. Att Niklas Silow och flera andra personer i traditionella medier buntar ihop alla bloggar i en smet, bidrar till att deras slutsatser blir svajiga och ibland direkt felaktiga.

Jag tror inte att generella etiska koder och gräsrotsjournalister är vad som behövs i bloggvärlden. Fortfarande gäller We can fact-check your ass, vilket innebär att slira med sanningen är en dålig strategi då det innebär att man tappar läsare. Hans Kullin beskriver på ett bra sätt vilka faktorer som sanerar bloggar och hur de skiljer sig från massmedia.

Att 10 procent av svenskarna förra hösten hade läst en blogg under det senaste året låter inte mafffigt. Men förstår man inte att det spelar stor roll vilka 10 procent som läser, se exempelvis Tipping Point och word of mouth, så har man inte gjort sin analys. Bloggar är inte ett massmedium, men det man ska inte underskatta den hävstångseffekt flera bloggar har på grund av att journalister och andra läser dem.

Vid en analys av bloggar bör man komma ihåg att bloggande handlar mer om passion än pengar (tvärtom i massmedia) och att det handlar om att vara berömd för 15 personer i stället för att vara berömd i 15 minuter (också tvärtom i massmedia).

2006-05-18

Don't Be Evil

Dilbert om Google

1. Better Search Algorithm
2. "Don't Be Evil"
3. Death Ray
4. Space Defense Shield

2006-05-14

Testar AdSense

På vissa blogginläggssidor, de från 2005 och 2006, återfinns det numera en Adsense-annons. Det lär inte bli några stora pengar, men det ska bli intressant att se hur relevanta annonserna blir och vilken ECPM som går att uppnå. Inga annonser i RSS-flödet, så prenumerera på RSS-flödet om du tycker annonserna är för påträngande.

IndieKarma

IndieKarma tycker jag är en god idé som kombinerar att människor vill göra rätt för sig med en enkel lösning för att utföra mikrobetalningar. Tror att det blir svårt för IndieKarma att bli stort, men jag gillar trots det idén. Bra med innovation inom området hur man som läsare kan ge lite pengar åt de sajter man gillar.

Mer hos bisonblog och bubblegeneration (läs även kommentarerna).

Uppdatering: 19:23

Se även Moonhouse Månhus Betas in dem Karma och Knuff.se på HenrikT. Titt på för- och nackdelar.

Det handlar inte om vem som kan bränna mest pengar

YouTube startade förra sommaren och är idag en av världens 20-30 mest besökta webbplatser, enligt Alexa. Som Fred Wilson skriver:

"It's also a very important story in an era when people are starting to think that the top online properties are untouchable. That is very far from the truth, MySpace, YouTube, and Wikipedia have all gone from nowhere to top 30 status in the past three years."

Att göra en bättre sökmotor än Google må vara extremt svårt, men det innebär inte att det bara är de stora aktörerna som kan bygga morgondagens populära sajter. I vissa kretsar har talet om att det krävs att man är kapitalstark för att man ska kunna bygga framtidens webbtjänster dykt upp igen. I direkt kontrast till den position 37 Signals med flera har, att det är bra att vara liten. Dessutom är det faktiskt möjligt att med LAMP och billig hårdvara bygga en populär webbtjänst utan speciellt mycket pengar.

Börja smått, bygg något som fungerar och ta in pengar om det krävs för att växa är modellen jag tror även fortsättningsvis kommer att vara dominerande.

För även om vissa tjänster är kapitalkrävande, handlar det nästan alltid om att få ett antal mindre saker rätt. På det temat rekommenderar jag Ari Paparos Getting It Right som jämför del.icio.us med tidigare sociala bokmärkestjänster. Det är något som inte automatiskt löser sig bara för att man har två miljarder dollar i FoU-budget.

2006-05-07

E-handel är inte bara postorder

Johan Larssons krönika Nätshoppa i kvartersbutiken på InternetWorld visar elegant varför e-handel är mer än postorder på Internet.

Det kan vara värt att komma ihåg att Webhallen, en av Sveriges framgångsrikare e-handlare, har kombinerat butik och postorder sedan starten med sådan framgång att Pixmania betalade över 100 miljoner kronor för bolaget.

E-handeln, i bemärkelsen nischade communities (som Minhembio.com), pris-/produktjämförelsetjänster och e-handelsbutiker, har gjort det enklare för kunderna att skaffa relevant information om produkters prestanda och priser. Den kunskapen kan de använda till att bestämma sig för om priset i en fysisk butik är acceptabelt, om än oftast högre än de billigaste nätbutikerna. Eller om priset i nätbutiken är tillräckligt lågt för att motivera leveranstiden.

Man ska inte glömma att tillgänglighet, inga eller korta leveranstider, kan användas som konkurrensfördel på samma sätt som låga priser och brett utbud.

Webbanalysdiskussioner på onsdag

På onsdag (10 maj) klockan 18 är det Web Analytics Wednesday (föranmälan). Om du är intresserad av webbanalys så kan ett besök på Wirströms Pub (Stora Nygatan 13, Stockholm) vara ett bra sätt att spendera delar av onsdagskvällen.

Rösta på Utbyggarna

Om du gillar Utbyggarna, rösta gärna på oss i Svenska podradiopriset 2006.