2006-04-29

Police, riksbankschefen och Columbia Business School


Ekonomhumor.

TradeDoubler tuffar på

Omsättningen under första kvartalet blev 400,5 miljoner kronor (upp 91 %) och nettovinsten blev 25,6 miljoner kronor (upp 143 %). Rapporten i sin helhet (.doc).

Skype passerar 100 miljoner användare

Skype har passerat 100 miljoner registrerade användare. Snabbt marscherat sen andra halvan av 2003.

2006-04-26

Det måste gå att fakturera för

Lisa i en kommentar till Erik Stattins inlägg 'Mediabyrån C', där C:et står Ctupid, dumt. "User generated contelnt låter fakturerbart. Och det är det som är poängen." Bra analys.

2006-04-25

Väldigt små bitar

Jag må ha misshandlat det svenska språket, men ordet mikrochunkad sprider sig.

2006-04-24

MTV inte rädda för korseld

Den tidigare Quakekungen Dennis "Thresh" Fongs bolag Xfire, med fyra miljoner medlemmar och en miljon aktiva användare, blev idag uppköpt av Viacom/MTV Networks för $102 miljoner. Ett exempel på hur de traditionella mediabolagen plockar upp tjänster med demografiskt passande profil. Ett av de största köpen av ungdomsfokuserad onlinemedia sedan Fox:s köp av Myspace.

Kuriosa är att jag intervjuade Thresh och resten av Deathrow efter att de hade förlorat titeln världens bästa Quakeklan till svenska Clan 9 i augusti 1998.

Grattis till gänget på Tradera

Stort grattis till Jonas, Daniel och resten av gänget på Tradera. Prislappen blev minst sagt respektabel.

Kundvänligt och strategiskt

Lite reaktioner kring FON:s svenska lansering från Bredbandsbolaget och Tele2 i Dagens Nyheter. Ungefär vad man hade kunnat vänta sig, men att Bredbandsbolaget säger att de satsar på 3G var förvånande även om bolagets vd även arbetar med Vodafone/Telenors svenska mobilverksamhet. En sak med FON som kändes genomtänkt var incitamentet med att dela ut sin egen uppkoppling till andra foneros samtidigt som upplägget inte uppmuntrar folk att inte ha en egen bredbandsuppkoppling hemma. Klar potential för win-win om inte operatörerna reagerar reflexmässigt och säger nej.

2006-04-23

Fonero

Andreas, Fredrik och Christian har redan bloggat om det, men i torsdags var jag på en presentation av "dela med dig av ditt WLAN"-projektet/bolaget FON. I stora drag delar jag Andreas sammanfattning av för- och nackdelarna med FON. Mer vid annat tillfälle.

Pang - du är dödVariant av följande reklam.

2006-04-19

DN oftast i mobilen, för min del

Jag hade aldrig trott att det medium jag oftast läser Dagens Nyheter i skulle bli mobilen. DN.se över WAP läser jag oftare än både papperstidningen och nätupplagan. Galna tider.

Welcome to iPod Nation

Jag har gått över till den mörka sidan och skaffat mig en, fortfarande, änglavit iPod. Lika trevlig som hårdvaran är, lika illa tycker jag om iTunes. Ett helt bakvänt program om man, som jag, har använt Winamp sedan tidernas begynnelse.

Konvergens

Av alla gamla haussade begrepp känns det som om konvergens kan göra årets comeback. Flitigt använt under perioden för multimedia-PC, 3DO och uppringt Internet runt 1995. De senaste åren har förutsättningarna för konvergens fallit på plats allt eftersom. Snabbt bredband, HTPC, tv-serier i iTunes Music Store, Skype, BitTorrent och folksporten "nedladdning av amerikanska tv-serier säsongen innan de når Sverige", SlingBox och Xbox Live är tecken på att telekom, Internet, media och underhållning faktiskt smälter samman. Med facit i hand kan man se att den initiala haussningen skedde några år för tidigt, men är det någon som egentligen är förvånad över det?

Att göra en Google...

... innebär numera, enligt Dagens Nyheters rubriksättare, att man censurerar sin kinesiska tjänst. Exempel: Skype gör en Google.

2006-04-17

Utbyggarna nominerat till Svenska podradiopriset 2006

Utbyggarna har nominerats till Svenska podradiopriset 2006. Surfa förbi Podradio.nu och nominera dina svenska podradiofavoriter!

2006-04-11

10 år senare

I mars 1996 jag lade upp min första hemsida. Hur kan Internet fortfarande vara så roligt trots att det har gått tio år?

2006-04-10

Fullt upp

Att jag inte har bloggat den senaste veckan beror på att det har varit fullt upp med annat. Det börjar dock bli dags för ett nytt Utbyggarna, kom gärna med förslag på vad vi borde prata om och vem vi borde bjuda in, och kanske för att som förra året skriva ned några tankar att fundera på över påsk.

2006-04-03

Rösta på Bästa Bloggare och Årets Trendagent

Agent25:s Trendgalan är på fredag och fram tills dess kan man rösta på Årets Trendagent samt Bästa bloggare (fritt val).

2006-04-02

Crysis har riktigt snygg grafik

Crysis, det senaste spelet från Far Cry-skaparna Crytek, bjuder på grafik utöver det vanliga.
En högupplöst version av trailern, där man verkligen ser de snygga detaljerna, återfinns på Gametrailers.com. Det är synd att jag inte är något större fan av first person shooter-spel.

2006-04-01

Spywareborttagare svensk sedelpress

Spyware är ett gissel för Internetanvändare och det, enligt topplistorna på download.com, populäraste hjälpmedlet för att bli av med spyware är Ad-Aware. Programmet har laddats ned knappt 200 miljoner gånger. I dessa ingår inte, antar jag, de nedladdningar som gjorts som en del av Google Pack, som Ad-Aware är en del av sedan den 10 januari i år.

Bakom Ad-Aware står Falköpingsbaserade Lavasoft. Vill man veta vilka de ekonomiska möjligheterna för Internetbolag med marknadsledande, globala och digitalt distribuerade produkter är bör man läsa företagets resultaträkningar. Årsredovisningen för 2005 var inte tillgänglig hos Affärsdata när jag tittade, men årsredovisningen för 2004 har sannerligen inget att skämmas för. Omsättnings- och resultatutvecklingen sedan 2002 har sett ut på följande sätt:


ÅrOmsättningResultat (e.s.)Anställda
200210,4 milj kr3,3 milj kr2 st
200332,6 milj kr9,5 milj kr2 st
2004114 milj kr34,8 milj kr8 st


Bokslutsdispotioner och skatt gör att det är lätt att underskatta lönsamheten om man bara tittar på resultatet efter skatt. Resultatet efter avskrivningar är ungefär 55 % av omsättningen och bolaget har inga långfristiga skulder. Det är en nivå på marginalen som återfinns hos Ongame. Med tanke på att problemet med spyware knappast minskade förra året lär Lavasofts siffror för 2005 se ännu bättre ut.