2006-03-29

reboot8 den 1-2 juni

Årets reboot äger rum den 1-2 juni i Köpenhamn. Om du gillar Internet bör du ta en funderare på om du inte bör bege dig till Kedelhallen i dagarna två. Mer om evenemanget i inbjudan och på reboots webbplats.

TradeDoubler och kontextuell annonsering

Det kan vara värt att notera att de 10 miljoner kronor TradeDoubler betalade för Advertigos teknik för kontextuell annonsering och pay per call motsvarar nästan 70 procent av fjolårets utvecklingskostnader. Tycks vara sådan teknik som bör kunna få bra utväxling i TradeDoublers försäljningsorienterade organisation. Med rätt annonsörer och publicistiska webbplatser är automatisk, kontextuell annonsstyrning bra för alla parter. (disclaimer: jag har jobbat på TradeDoubler och äger några få aktier i bolaget)

2006-03-28

Blogginlägg och länkflöden

Sedan mitten av januari har det varit längre mellan mina blogginlägg. En anledning till det är att jag postar de dagliga länkarna i ett separat del.icio.us-flöde. Du kan följa de dagliga länkarna antingen genom att besöka bloggen på webben eller så följer du dem i ett separat RSS-flöde. Tanken är att blogginläggen ska vara något mer än bara länkar och korta citat. Kom gärna med feedback på hur du tycker det fungerar!

Piratbranding

Crystone drapererar Pirate Bay


The Pirate Bay gör en Aftonbladet och låter annonsörerna draperera hela sidan. Fascinerande att Crystone väljer att direktannonsera på Pirate Bay. Brukligt brukar annars vara att gå via annons- och affiliatenätverk för att ha deniability.

2006-03-25

Andra gradens Slashdot-effekt

Att måndagens Knock Out-inlägg skulle leda till rekordtrafik på bloggen hade jag inte räknat med. Anledningen var att Fosfor Gadgets lät sig inspireras och hamnade på Slashdot. Via länken på Fosfor letade sig över 2500 besökare vidare hit. Jag är rätt imponerad över att Slashdoteffekten står sig så bra i andra led. En av lärdomarna är, som vanligt, att om man vill ha mycket besök ska man blogga på engelska.

2006-03-21

Knock OutMike Tyson's Punch Out för Nintendo 8-bitars (överst) och Fight Night Round 3 för Xbox 360 (nederst) får illustrera vad 19 år av Moores Lag innebär.

[Hello international visitors! If you don't read Swedish, you might want to head over to my English blog.]

2006-03-14

Trött på alla vännr?

Börjar du bli lite trött på alla sociala nätverkstjänster, fotodelningssajter och allt annat Web 2.0? Då tycker jag du ska surfa förbi Isolatr beta.

2006-03-09

Fler besökare

Mitt korta recept för att attrahera besökare till sin innehållssajt.

1. Fokusera på ett ämne
2. Var riktigt bra och bättre än konkurrenterna
3. Uppdatera dagligen med minst en egen text (inte någon rewrite)

2006-03-08

Läs inte bara rubriken

Hans Kullins artikel Communities Make Geography Irrelevant är värd att läsa, men har en förrädisk rubrik. Geografi spelar en stor roll i många communities, speciellt sådana som LunarStorm och Playahead. Om jag inte minns fel så känner snittmedlemmen på LunarStorm runt 8 av 10 av sina virtuella kontakter även i fysiska världen. Därför kan läsaren hoppa över den vinklade rubriken och i stället läsa vad Hans faktiskt skriver i artikeln: "When it comes to topics we are highly committed to, geography is becoming increasingly irrelevant.".

Jag skrev om skillnaden mellan intressebaserade och geografiskt avgränsade tjänster för några dagar sedan.

2006-03-07

Vår dumburk

Filmer som Urban Ninja, Microsoft Re-Designs the Ipod Packaging, Real Life Simpsons Intro och September 11th har fått mig att ramla in och stanna kvar på You Tube (som växer snabbt) ett par gånger de senaste dagarna.

Några snabba reflektioner.

* Det känns lite bakvänt att centralisera distributionen av mediafiler, men att ha logiklagret på webben, med URL:ar man kan länka till, i stället för i en separat applikation är smidigt.

* Värt att notera att You Tube erbjuder användarna möjligheten att spela upp filmerna på andra sajter med en Flashbaserad spelare. Har fått You Tube att växa i takt med Myspaces framgångar.

* Videoklipp på webben är mycket kortare än på TV. 5 minuter i stället för 30/45/60 minuters program. Innehållet mikrochunkas, helt enkelt. Precis som för musik (enskilda låtar i stället för album) och för text (blogginlägg vs längre artiklar). Troligen är logiken densamma även för rörlig bild i mobiltelefonen.

* Det finns en lång svans för rörlig bild (duh!).

* Om tv-bolagen inte själva tillhandahåller sitt material kommer deras kunder att göra det. Det är i och för sig ingen nyhet och även om det finns mycket upphovsrättskyddat material på You Tube är sajten inget himmelrike för pirater.

* Speciellt för kortare nöjesinslag finns det nog mycket att vinna på för tv-bolagen att annonsfinansiera dem och sprida så brett som möjligt på nätet: egna webbplatsen, You Tube, Google Video, Pirate Bay (troligen politiskt omöjligt) med flera.

* Det ska bli spännande att se vilka företag, som inte är traditionell media, som först utnyttjar möjligheten till effektiv onlinedistribution av video för att sprida egna program. Exempelvis bland nätpokerbolagen och andra som bygger produktkategorier.

* Jag förstår inte varför Dagens Industri var så intresserat av marksänd digital-tv när rörlig bild som är mikrochunkad, time-shiftad, on demand och tillgänglig över Internet borde passa deras läsare flera gånger bättre.

2006-03-06

En guldblogg

Kulturbloggen har delat ut Guldbloggen 2005. Den här bloggen fick Guldbloggen i kategorin Bästa Länkblogg. Tack!

På riktigt

37signals, en designfirma med mycket Web 2.0-cred, kallar sin utvecklingsmetodik för Getting Real. En viktig del i den är build software for yourself. Använd de program/webbplatser du bygger och bygg program/webbplatser du gillar.

Det är ok när man bygger nischade webbapplikationer, som 37signals gör. Men framgångarna för Myspace, Facebook med flera har fått de stora Internetbolagen i Silicon Valley att tänka: "Hey, det är ju vi som kan webben. Varför kommer inte vi på de här tjänsterna?" Kanske är det för att massmarknaden, i brist på bättre ord, inte gillar tjänster som byggs av och för Appleälskande webb-AD:s, open source-troende programmerare och buzzword bingo-spelande affärsutvecklare? Hemska tanke...

2006-03-05

Berömd bland 10 länkar

Även om det inte kommer att vara för evigt, är det skoj att en gång ha toppat sökningen weblogsvenska Google. ;-)

2006-03-04

Viktigt att definiera den relevanta marknaden

"In the tyranny of physical space, an audience too thinly spread is the same as no audience at all." är en av de viktiga poängerna i The Long Tail. Även i den virtuella världen måste man ta hänsyn till till hur geografiskt spridd användarbasen är. Det är något svenska webbtplatser, inte minst Web 2.0-tjänster som Wishlistr och vigillar.se, behöver tänka på.

När man bygger en webbtjänst bör man fundera på hur användarbasen för tjänsten ser ut, för att kunna definiera den relevanta marknaden. Lite slarvigt kan man säga att den relevanta marknaden definieras utifrån intresse och geografi/språk.

Slashdot är ett exempel på en intressebaserad tjänst med en global, engelskspråkig användarbas.

Lokaltidningen är urtypen för en geografiskt definierad tjänst. "All news is local", heter det som bekant.

Det är ingen svartvit uppdelning, utan många tjänster hamnar någonstans mellan de två extrempunkter som Slashdot och lokaltidningen utgör.

Med runt sex miljoner Internetanvändare blir svenskspråkiga, intressebaserade nischtjänster ofta ganska små, vilket medför två problem:

1) Tjänster som utnyttjar nätverkseffekter får svårt att bli lika värdefulla för användaren som motsvarande engelskspråkiga tjänster.

2) Små, svenskspråkiga webbtjänster är svårare att få lönsamhet i än motsvarande engelskspråkiga. Inte minst om de är annonsfinansierade.

Det innebär inte att alla webbplatser måste vara på engelska. Men bygger man en svensk webbplats, behöver man fundera på om det finns en svensk marknad för den. Uppenbarligen finns det en svensk marknad för många typer av webbtjänster, vilket Aftonbladet, Hemnet, Match.com och Lunarstorm är exempel på. Utöver att geografi och språk sätter naturliga begränsningar på de tjänsternas marknader ("alla nyheter är lokala", geografisk placering är centralt för bostäder, man dejtar primärt lokalt och de flesta vännerna på breda communities träffar man även i den fysiska världen), är samtliga exempel på tjänster i breda tjänstekategorier.

"En bred tjänstekategori" är en ganska luddig definition. Men min tumregel är att minst 500 000 svenskar ska vara intresserade av kategorin och att de tre framgångsrikaste webbtjänsterna ska, i snitt, kunna omsätta åtminstone 10 miljoner kronor per år. (Att driva flera lokala nischtjänster kan fortfarande vara en lönsam strategi. Det finns affärsmöjligheter utanför de breda kategorierna.)

Om en webbtjänst ska bli framgångsrik är det med andra ord viktigt att klura ut hur den relevanta marknaden ser ut. Är det en nischmarknad vars medlemmar gärna använder engelskspråkiga tjänster eller sätter språk och geografi begränsningar? Svaret på den frågan påverkar både designen av och strategin för tjänsten, vilket är ett ämne för ett annat inlägg.

2006-03-01

Slagfältsdrömmar

Exjobbare på Digital Illusions har startat bloggen Diceblogger. [via: Månhus Beta] Förhoppningsvis blir den intressant att följa.