2006-01-31

Internet och mobilen

Eftersom jag aldrig tycks få ur mig min Det här händer under 2006-lista, får jag plita ned den här anteckningen i ett eget blogginlägg. Jag tror att mot slutet av året kommer vi se flera integrerade webb- och mobiltjänster. Med det menar jag inte "webben i mobilen", utan snarare att en tjänst har ett webb- respektive ett mobilgränssnitt men att inställningar med mera följer med användaren oavsett vilken plattform denne loggar in ifrån.

Det kommer inte att handla om någon massmarknad, men inte heller enbart om teknikentusiasterna. Anledningen till att jag tror att det börjar komma på bredare front i höst är att:

* Det finns idag tjänster på marknaden som fått ok mottagande av användarna (exempelvis Playahead)
* Även billigare mobiler börjar bli tillräckligt bra för att köra applikationer samt bättre mobilkameror öppnar för intressanta kombinationer av mobil och webbb.
* Internetaktörer kommer att titta på mobilområdet för att öka intäkterna från användarna.
* Mobiloperatörerna behöver lönsammare tjänster än musik att sälja för att ersätta sjunkande intäkter från samtalsavgifter
* De aktörer som bestämmer sig för att satsa på tjänster i skärningspunkten mellan Internet och mobilen under våren kommer börja lansera tjänster tidigt under hösten. Ytterligare några månader krävs innan användarna har börjat lära sig använda tjänsterna.

Som webbkille lär jag mig gärna mer om möjligheterna inom mobilområdet över en kopp kaffe eller en lunch. Skicka ett mail om du vill träffas.

Labels:

2006-01-30

Utbyggnadsfasen

I bloggens tagline hävdar jag att bubblan och krasnchen är historia och att vi nu är i utbyggnadsfasen. Chris Anderson, chefredaktör för Wired och The Long Tail, tycker samma sak om man ska döma honom efter artikeln The New Boom. Den tar upp hur de ekonomiska förutsättningarna har ändrats för Internetentreprenörer sedan bubblan.

Det som är roligast är egentligen att alla "galna" prognoser har slagit in, om än ibland 12-18 månader senare än vad Jupiter och Forrester trodde.

Även om Johan Siwers ibland berättar anekdoter från dot.com-dagarna, så är det lätt att glömma bort hur mycket som har ändrats på några få år.

Själv kopplade jag upp mig mot Internet med 56.6k-modem under 1998 och 1999, åren jag arbetade på Spray. Och jag var nätnörd redan då. Att jag har bredband idag förvånar väl ingen, men att mina föräldrar har en laptop, deras andra personalköpsdator, stående i vardagsrummet och från den ringer gratis med Skype och surfar under reklampauserna över WLAN tycker jag visar på att förutsättningarna har ändrats. Rejält. Vilket också kan berättas med siffror: över 40 procent av hushållen har idag bredband hemma.

Finansieringen av redaktionella webbplatser skedde då enbart med annonser, som köptes till höga priser utan tanke på att annonserna skulle vara lönsamma. Idag köps stora delar av nätannonseringen antingen direkt (sök och affiliate) eller indirekt (tracking) av företag som agerar som traditionella direktmarknadsförare. Är det lönsamt (bruttovinsten är högre än annonseringskostnaden) att köpa medieutrymme gör de det. Även om flera aktörer som just nu ökar sin varumärkesannonsering på nätet, finns det en stabil bas av företag som alltid är intresserade av att annonsera. En total genomklappning av nätannonseringen, a'la kraschen, är med andra ord inte trolig vid nästa konjunkturnedgång.

En kategori som till stor del består av de som agerar som direktmarknadsförare är e-handlarna. Att sälja datorspel eller andra saker 1999 var inte så lätt, även om det var många som försökte. Om det inte var ovilliga konsumenter så var det logistik eller teknisk integration som gjorde det e-handel dyrt. Varken prisjämförelser eller sökannonsering var alternativ som till en begränsad kostnad och låg risk gjorde det möjligt att nå ut till potentiella kunder. Idag har kundernas beteende ändrats och köp via webben utgör ett par procent av detaljhandeln och långt mer för exempelvis böcker och resor. Sökmotorer och prisjämförelsetjänster erbjuder handelsföretag möjligheten att koppla in sig i en hypereffektiv efterfrågekedja. Lägg till det bättre och långt billigare e-handelssystem, möjligheten att outsourca fakturahantering och mycket mer och det är solklart att e-handelsvärlden har utvecklats radikalt på åtta år. Vilket gör att de kan lägga mer pengar på smart marknadsföring, även om tv-annonsering av någon anledning är populärt bland e-handlare i Sverige.

Om inte annonsörerna ville finansiera en redaktionell sajt 1999 hade man rejäla problem, för användarna betalade inte för innehåll. Vilket också märktes 2000-2002 Det gör de inte i någon högre grad idag heller, men de betalar för tjänster på innehållssajter. LunarStorm med åtminstone runt 30 miljoner kronor i användarintäkter, ViktKlubb.se och Aftonbladet Plus som drar in försvarbara summor samt naturligtvis köp & sälj-området med Blocket och Tradera är exempel på det.

Nästa gång någon börjar snacka om bubblan och kraschen och tycks tro att ingenting har hänt sedan dess, kan du med gott samvete påpeka att skillnaden mellan januari 2000 och januari 2006 är milsvid. Att det investeras i webben är med andra ord inte alls konstigt.

Labels:

2006-01-28

Windows Live Session UK 1 i London

I torsdags var jag inbjuden till en presentation av Windows Live i London. En av de trevliga personer jag träffade där, Tom De Bruyne från Belgien, har skrivit en sammanfattning av vad Microsoft berättade.

Några snabba reflektioner är att MSN (liksom Yahoo!, Google, eBay, Apple med flera) fortfarande är glada i att erbjuda en komplett bukett av tjänster (sök, instant messaging/mail, köp & sälj/auktioner o.s.v.) för att kunna erbjuda en komplett plattform. Ibland känns det som om lärdomen från första portalvågen, att ingen enskild leverantör kan vara bättre än alla andra aktörer på webben, har försvunnit. Här är inte Microsoft på något sätt värre än de andra, men det är inte inspirerande med integrerade tjänster från en leverantör. Det är mycket mer spännande med tjänster som erbjuder integration från andra leverantörer på bred front. Även om vi på webben generellt har kommit en bit på vägen mot en sådan verklighet, med exempelvis RSS, kan vi nog inte hoppas på bred sådan integration förrän Web 3.0 är här.

Området där Microsoft har möjligheten att göra riktigt intressanta saker är att använda de relationskopplingar som finns i MSN Messenger och Hotmail. Ett intressant exempel på det som visades var Freemont (tydligen omdöpt till Expo) som är en köp-/sälj-/bytestjänst där man kan annonsera enbart mot personer man känner. En inte obetydlig fördel, om man inte gillar att få 20-30 samtal när man lägger ut något på Blocket. Bra användning av nuvarande styrkor av MSN. Dock så var de inte redo att prata om affärsmodellen, vilket inte är helt oviktigt.

I den version av Freemont som visades fanns det inte så mycket plats över på skärmen och efter att ha frågat Phil Holden, director Windows Live, om den så verkar det som om Microsoft funderar antingen på kontextuella annonser a'la Adsense eller betalda premiumplaceringar för de annonser som läggs in a'la Tradera. Jag hoppas att den senare modellen kommer att spela en relativt stor roll, då ett sådant upplägg faktiskt kan förbättra tjänsten.

Troligen mer om detta vid ett annat tillfälle.

2006-01-27

Trevlig helg

Har varit på resande fot igår och idag, opponerat på en bra uppsats om annonsering i datorspel som avslutning på arbetsveckan och ska nu ut och resa igen. Ha en trevlig helg!

2006-01-26

Sista West Wing den 14 maj

Sista avsnittet av West Wing kommer att sändas den 14 maj i USA. Bättre att sluta medan serien fortfarande håller god klass, än att fortsätta i all evighet med sorgliga resultat (läs: Arkiv X).

2006-01-25

Det är skoj att leka även efter 25-årsdagen

Gamers in the UK (pdf) är en intressant, om du gillar siffror och grafer, rapport från BBC om spelandet i UK. 59 % av de som är mellan 6 och 65 är gamers. Intressant att se skillnaderna mellan de yngre och äldre generationerna. 45 % av de som spelar är kvinnor och 100 % av barn mellan 6 och 10 spelar.

Disney köper Pixar

SiliconValley: Disney buying Pixar for $7.4 billion. "The Walt Disney Co. said Tuesday it is buying longtime partner Pixar Animation Studios Inc. for $7.4 billion in stock in a deal that could restore Disney's clout in animation while vaulting Pixar CEO Steve Jobs into a powerful role at the media conglomerate." Visserligen kan det vara skoj att spekulera om synergier mellan Disney och Apple då Steve Jobs blir storägare i Disney, men främst bör detta ha varit framdrivet av Disneys och Pixars behov.

2006-01-23

En dags intressanta inlägg om Internet

Idag har både Kal och Umair skrivit intressanta inlägg, samt att det varit en del på nyhetsfronten.

bubblegeneration: The First Law of Post-Branding. "Now, the information asymmetry that dominated consumer industries - that marketers knew more about their products than isolated, atomized consumers - hasn't just vaporized, it's been reversed: consumers often know a lot more about many the real-world performance of products than the firms that make them do."

bubblegeneration: Plasticity and Post-Branding Mini Case Study - Spotrunner. "
This is a perfect example of one the way in which microchunking unlocks distributed scale economies - through the reuse and recominbation of microchunks. Spotrunner can be hyperefficient not just because it allows access to buying distribution online, but because it microchunks ads, letting them be rebundled - and so reused - making Spotrunner a far more efficient economic solution to buying ads than anything else in it's strategic group."

InternetWorld:
Bonnier köper åtta svenska bloggar
. "Bonnier Dagstidningar köper nyhetsbloggarna Prylfeber, Macfeber, Ipodfeber, Spelfeber, Bilfeber, Hojfeber, Reklamfeber och Videofeber." Känns som ännu ett anställningsköp. Hoppas det går bra för Roger och Andreas på Bonnier.

Uppkopplat: SEB först med att säkra kortköp på nätet. Man ska nog inte överdriva värdet av Verified by Visa även om det är ett steg mot säkrare betalningar.

Uppkopplat: Google lurar annonsörer att betala för mycket. Att säga att man luras när det, för att vara media, mycket transparanta systemet i grunden inte uppmuntrar rationella köpare att betala mer än vad ett klick är värt, kanske är att ta i.

ClickZ: Marketing Spend Shifting to Below-the-line. "The shift in marketing spend from mass media branding efforts to targeted, direct response marketing, including interactive marketing, is happening faster than some might expect, according to a new study by Winterberry Group."

Software Only: Online ad spending to remain strong in 2006 - Growth conservatively pegged at 24%. "Agencies expect pricing to increase 15%-20% for high-demand inventory"

K-märkt: Siffror från musikindustrin 2005. "Den totala skivförsäljningen fortsatte gå ner med 2 % 2005." Men det beror inte bara på piratkopiering, enligt EMI:s chef: ""Twenty years ago there were no mobile phones, no DVDs, no computer games to speak of,". Dessutom är det lite talande att musikförsäljningen inte gick så bra när man tittar på bästsäljarna i USA. IMHO.

Pew: Generations online. "Internet users ages 12 to 28 years old have embraced the online applications that enable communicative, creative, and social uses. Older users are more likely to engage in online activities that require some capital: travel reservations and online banking. Tables comparing how different generations' use the internet are included in this data memo." [via: myMarkup]

A VC: Pandora vs Last.fm. "Last.fm is great. It requires a number of things from you. First, that you listen to a lot of music on your computer. If you don't there is no way for last.fm to capture your music listening data. Second, that you download the plugin so that they can in fact capture your music listenting data. And third, that you are interested in an online social experience for discovering music."

2006-01-22

Hur blir man läst som bloggare?

Don Dodge har skrivit en bra how-to med 10 tips.

2006-01-21

Vi bygger ut i nya världar

Utbyggarna #5 handlar om virtuella världar, massiva multiplayerspel och communities. Tack till alla som tjatade på mig om att vi borde spela in ett nytt Utbyggarna, för det var jäkligt roligt att göra det. Lämna gärna kommentarer.

Kom ihåg att kunderna också är producenter

VentureBlog: The Long Tail and Content Creation. "In my recent post about Long Tail economics, I wrote about the value of aggregating and/or filtering Long Tail content. There's no question that there will be a lot of money flowing to successful content aggregators and filterers. But by focusing on the Long Tail content that already exists on the web, I missed a hugely valuable category of Long Tail companies -- content creation tools."

Lawrence Lessig i Financial Times: Creatives face a closed Net. "But phenomena such as AMVs signal a new battle in the copyright wars that the architects of the Read-Only internet never contemplated. AMVs are just part of a growing and important ?Read-Write? internet ? a world in which content is bought, but not simply to be consumed. Blogs, photo journals and sites such as Wikipedia and MySpace signal an extraordinary hunger in our culture for something beyond consumption."

Burnham's Beat: A Unified Theory of Search, Social Networking, Structured Blogging, RSS and the Active Web. "The real innovations yet to emerge are coming on the supply side of web. And they are coming into being primarily as a result of the confluence of three important trends: social networking, search, structured blogging."

bubblegeneration: How Not to Manage the Edge: Washington Post Case Study. "You have to join the conversation - not kill it. You have to not be (how can I put this nicely) so beancounterly. You have to be willing to overturn the orthodox assumption that firms talk, and consumers...well, simply consume."

Sex.com sålt för 14 miljoner dollar

xbiz: Sex.com Sold to Escom LLC For $14M. "The infamous and controversial domain Sex.com has officially been sold to Boston-based Escom LLC for a reported $14 million, XBiz has learned." [via: Silicon Beat]. Att sälja Casino.com för $5,5 miljoner hösten 2003 var nog inte Boss Medias bästa affär med tanke på utvecklingen för domännamn och online gambling sedan dess.

Uppkopplat: Sveriges Annonsörer till hårt angrepp på Google. Semi-intressant diskussion, men troligen kommer Google inte att ändra sin internationella modell för att svenska organisationer klagar.

Union Square Ventures: Instant Job Board. "But Indeed's job search can run anywhere. So if you run a web site and want a job board, you don't have to build one. You can just host a version of Indeed." Verkar som Indeed försöker etablera sig som en plattform. Något som mina krönikor i InternetWorld berört.

Union Square Ventures: Advertising Out Of Context. "Behavioral targeting is the art of advertising to people based on observed behavior instead of by what page or media they are viewing. The idea has been around for years, but until digital media and the Internet, its mostly been a concept."

Union Square Ventures: Rich Media Realities. "But since writing that post, I have been contacted by many different content owners and participants in the media and entertainment business and through the ensuing conversations, I have learned that there are a myriad of reasons that content owners aren't going to free their content as easily as I will free mine."

Got Ads?: Yahoo's numbers - what do they mean?. "Short answer: Yahoo is a cash-generating monster and a long term winner. Shorter (term) answer: not good enough."

Om Malik: When Is A Good Time To Sell?. "Today?s edition looks at all the buzz around selling out to larger competitors, and is titled, When to sell out. This is in many ways extension of what I wrote earlier for Business 2.0, Google Vs. The VCs. Yahoo is also taking a similar tact, and going down what some have dubbed, Acuhire! Also read, What do Google?s Deals Really Say?"

Geeking With Greg om den första tiden på Amazon.com. Early Amazon: The Series, Early Amazon: The first week, Early Amazon: Group discounts, Early Amazon: Door desks. Inspirerad av Xooglers.

2006-01-19

Virtuell verklighet

Av flera anledningar är virtuella (spel)världar intressant. Kal har skrivit en intressant inlägg i ämnet, Virtuella världar och MMOG-marknaden, som en uppföljning på förra veckans artikel Ett andra liv på nätet i DN. På bubblegeneration skriver Umair om gold farming som ett exempel på "managing the edge". För att riktigt förstå vad han menar kan det vara bra att lägga ett par timmar på att läsa igenom vad han skrivit tidigare.

För övrigt är World of Warcraft inte bara ett spel utan också ett effektivt preventinmedel (wmv-fil).

2006-01-17

Google börjar med radioannonsering

News.com: Google to buy radio ad company. "The search giant said Tuesday that it will pay $102 million in cash for DMarc Broadcasting, a Newport Beach, Calif., company that works with radio advertisers in the sales, scheduling, delivery and reporting of radio ads." Fler kommentarer hos Bambi Francisco och alarm:clock.

Bra att komma ihåg: Det finns en anledning till att annonsnätverk och världens populäraste sökmotor inte värderas lika högt.

I Svenska Dagbladet/N24

Jag är intervjuad i Svenska Dagbladets/N24:s artikel Ny radio ökar lyssnarens frihet. Tydligen på baksidan av Näringsliv (på papper). Inte illa. ;-)

2006-01-16

Skippa resten, följ de här länkarna, läs artiklarna

Om du arbetar med Internet och har dåligt med tid, hoppa över resten av dagens inlägg och följ länkarna till de tre följande artiklarna.

Burnham's Beat: The Walled Garden "Hit List". Hotet sökmotorer utgör mot webbtjänster kan analyseras utifrån 1) Content Availability, 2) Index Affinity och 3) Process Simplicity. Läs artikeln och fundera på om följande förslag i Business Week är speciellt bra.

Dion Hinchcliffe: Notes on Making Good Social Software. Om svenska tidningar tog till sig den här artikeln skulle kommentarerna på Resumé, SvD och DI.se vara bättre. Att kommentarfunktioner urartar beror till stor del på dålig social design.

OnlyOnce: New Media Deal, Part II - the We Media Deal. "The We Media Deal has two components to it: (1) the value of the service to you increases in lock-step as you contribute more data to it, and (2) the more transparent the value exchange, the more willing you are to share your data." Egentligen är det en ganska enkel designregel. En webbtjänst ska bli bättre ju mer man använder den.

Overture sänker lägsta budet

Att sänka lägsta budet från 0,15 euro till 0,05 euro är ett riktigt bra drag av Overture. [via: Uppkoppplat]

Succé eller succé

Med en 1,3 miljoner nedladdningar sedan starten i maj tycker jag SR:s podradio kan anses ha fått en bra start snarare än att vara en succé. Podradio.nu-Rasmus kommenterar.

En salig blandning

Uppkopplat: Den digitala klyftan borta. "83 procent av svenskarna i åldrarna 16 till 75 år använder internet och hela 58 procent använder nätet varje dag, enligt Post- och telestyrelsens årliga undersökning Så efterfrågar vi elektronisk kommunikation."

Eric Cogan: top 10 websites you should know about. Meebo, Remember The Milk, Blinklist, Digg, Clusty, Writely, Last.fm, Pixel2Life, Blummy och Pandora.

Business Week: Search Advertising by the Numbers. ""A new kind of marketer has emerged," he says. "I call them analyst marketers." In Imran Khan's fast-growing realm of marketing, math is the crucial skill." Bättre och mer intressant artikel än Jakob Nielsens omtalade men felaktigt rubriksatta Search Engines as Leeches on the Web. Läs Danny Sullivans kommentar Search Engines As Leeches, The Difference Between Paid & Free Listings & Keyword Price Rises.

Om Malik: So Long Apple Nay Sayers. "Nicholas Carr reminds us that on October 6, 1997, Michael Dell proposed that Apple be shut down and the money given back to its shareholders. On Friday the 13th, Dell was lapped by Apple. Oops! Dell has a market cap of about $71.97 billion while Apple?s market capitalization is about $72.13 billion."

Robert Scoble: I'm not a Guy kind of Evangelist. "I'd rather have customers who go and seriously consider Linux and Macs first. If I lose them as customers, that's OK. They weren't mine to begin with (and they'll stay my friends). Why? Cause it's more important to me that they be happy."

Communitynyheter

TechCrunch: Dogster Turns Two. "The story of Dogster is great, too. Ted was out of work and taking odd jobs here and there, and decided to just follow a dream and create the site. Within 3 months the site was cash flow positive and by month 18 Dogster was profitable."

USA Today: Teens hang out at MySpace. ""MySpace has gotten to the point where instead of 'What is your phone number?' it's like 'What is your MySpace profile?' " says Edwards. "Like every single person has one. It's like 'Oh, what's your MySpace page?'"" Med MySpace och Facebook har USA hunnit dit vi i Sverige var med LunarStorm för några år sedan. Jag hittar inget svenskt karboncitat just nu, men det kanske någon läsare av bloggen kan hjälpa till med?

Simon Waldman: Murdoch reveals plans for MySpace. "Revenues of $350 - $400m by 2007"

Kraft och talang

Jag har haft lite problem med Blogger under de senaste dagarna, så därför har antalet läsvärda artiklar samlats på hög. Från en ursprunglig lista på 50-60 artiklar jag hade markerat som intressanta höjde sig följande, samt de i kvällens övriga inlägg, över mängden. Det här inläggets tema är ekonomi och Internetbolag.

ACM Queue: The challenges of managing a megaservice. "In the landscape of today's megaservices, Hotmail just might be Mount Everest. One of the oldest free Web e-mail services, Hotmail relies on more than 10,000 servers spread around the globe to process billions of e-mail transactions per day. What's interesting is that despite this enormous amount of traffic, Hotmail relies on less than 100 system administrators to manage it all."

ACM Queue: The Price of Performance. "Nevertheless, performance per watt has remained roughly flat over time, even after significant efforts to design for power efficiency. In other words, every gain in performance has been accompanied by a proportional inflation in overall platform power consumption. The result of these trends is that power-related costs are an increasing fraction of the TCO."

BeyondVC: The Arms Race for Talent. "This next phase of ramping up companies is not about how much you spend on marketing as most services today are spread word-of-mouth. It is not about technology spend as it is way cheaper than years past. It is about finding and hiring the key people who know how to scale a back end infrastructure, who can create and deliver innovative product, and who know how to leverage word-of-mouth to create a huge opportunity."

VC Adventure: When should you sell your business?. "the basic idea is that companies are generally most valuable to a potential acquirer right as the technology is proven and then again as the company reaches scale (certainly most valuable releative to the money and time invested)."

Hjälp Sam att hjälpa Firefox

Att HelpFirefox inte varit tillgänglig de senaste dagarna beror troligen inte på att Loopia inte kan hantera besökvolymen utan på att Sam Nurmi inte hade hade status verified på PayPal-kontot som användes för att ta emot betalningar. Tror jag.

Uppdatering: Se kommentarer för information om vad som har hänt. Tydligen förs diskussioner mellan Mozilla Foundation och personerna bakom HelpFirefox. Tack Nicclas!

2006-01-12

Firefox behöver ingen hjälp

Med runt 10 procent av webbläsarmarknaden och ett lönsamt avtal med Google är Mozilla Foundation inte i något stort behov av hjälp, men Sam Nurmis MillionDollarHompage-inspirerade HelpFirefox har fått en del uppmärksamhet trots det. Andra goda Internetprojekt som det är bättre att skänka en slant, om köpet av pixlar inte enbart drivs av komersiella motiv, är Wikipedia och Creative Commons.

2006-01-09

Bra fångst på nätet idag

Wikimedia: A Personal Appeal from Wikipedia Founder Jimmy Wales. "And I?m doing this for my own daughter, who I hope will grow up in a world where culture is free, not proprietary, where control of knowledge is in the hands of people everywhere, with basic works they can adopt, modify, and share freely without asking permission from anyone. We're already taking back the Internet. With your help, we can take back the world. Please consider a generous donation to the Wikimedia Foundation."

Digitala allmäningar kan bara överleva om människor bidrar med resurser för att täcka de kostnader som uppstår när allmäningarna blir populära. Om du använder Wikipedia, lämna ett bidrag.

A VC: Spying On Myself. "Myware is software that runs on our computers and other digital devices and tracks our behavior, in many ways like the spyware we all hate. But there's an important difference. Myware is put on our devices by us. We spy on ourselves. Again, why would we do this?"

Don Dodge: Three moves that could topple Google. "Google will not crumble to the ground, but they can be seriously slowed down if another start-up does a great job at Mobile Search, Local Search, or Classified Listings Search. The major search engines have feeble offerings in these areas. No one has done it well. These are potentially huge businesses with no dominant leader."

Brad Feld: The Internet Is Broken. "Clark believes there should be four basic elements that he?d like to see designed into the "new Internet architecture." 1. Security, 2. Mobility, 3. Protocols & 4. Instrumentation." Internet är inte så trasigt som många säger, men det är inte perfekt heller.

kommenterat.net: Arbetspapper om brusfiler. "I arbetspapperet resoneras också om vad spridning av falska filer betyder för bedömningen av om en användare insett eller bort inse att en fil lagts ut med rättighetsinnehavarens samtycke."

Copyriot: Nöjesbranscherna: Vissa fattar, andra fattar inte. "Sista delen i Göteborgs-Postens serie om nöjesbranschernas framtid bjuder en utmärkt provkarta över vilka kommersiella segment som förmår att anpassa sina verksamheter för att fungera i den digitala reproduktionens tidsålder respektive vilka som vägrar inse sin egen död." Stora ord som passar Copyriot, men det är intressant att se skillnaderna i hur nöjesbranscherna möter framtiden. Det finns dålig och bra strategi och aktörerna gör val som påverkar deras lönsamhet.

Uppkopplat: Internetbrus.com + Uppkopplat=Sant. "Sökbloggarna Internetbrus.com och Uppkopplat.se startar ett samarbete för att ge läsarna ett bredare innehåll. Tanken är också att bloggarna ska erbjuda ett gemensamt sponsorspaket för de annonsörer som vill synas på Sveriges två främsta sökbloggar." Urban har en större tro på bloggar kortsiktigt än vad jag har (jag kör med don't quit your day job-attityd), men jag hoppas samarbetet kan leda till att sponsorer söker sig till Uppkopplat. Intressantare att läsa att Urban och Christer Pettersson på Eniro håller på att skriva en bok om sök (berätta mer!).

k-märkt: Ny Teknik vs Google Book Search Revisited. "Men. Och här är det stora men:et. Ingenting från Google Library går ut till Google Print utan förlagens godkännande. Allting blir sökbart och dyker upp i Google Book Search i snuttvy."

2006-01-08

Neutrala nätverksoperatörer

Updated: Net Neutrality: In Peril? hos Battelle, Jealousy hos A VC och Slow Lingering Death of Net Neutrality? hos Om.

Amerikanska Internetleverantörerna talar om att ta betalt av webbplatser för att "de använder Internetleverantörernas nätverk". Verkar inte som de förstår att värdet för dyr bredbandstillgång är tillgången till bra webbtjänster.

Mindre friktion skapar värde

SandHill.com: Software's New Economic Drivers. "Internet audiences and activity will be better monetized. Continuing to reduce points of friction in advertising, transacting, paying, and communicating will unlock the value of the existing online audience. Innovative new technologies remain the key focus to eliminate roadblocks that create a gap between audience share and dollar share." Kommentarer på Venture Chronicles.

Uppkopplat: Populäraste sökorden på nätet. "Porr och porrelaterande ord dominerar helt svenskarnas sökvanor."

ZDNet: 27% of all holiday spending in 2005 went to online merchants. "In 2002 just 16% of holiday spending went towards online stores, while in 2005 holiday season online merchants attracted 27% of all spending."

Simon Waldman: The media industry in the digital age. "But the second wave of internet disruption shows little sign of subsiding. If anything, it is likely to become more powerful in 2006."

TIME.com: 50 Coolest Websites 2005. "How do we come up with our 50 best? Short answer: we take your suggestions, probe friends and colleagues about their favorite online haunts and then surf like mad."

TNL.net: Portals and Video - An Overview. "If only Apple, Microsoft, and possibly Google, could sit down and agree on a standard way to handle this, it would make everyone's life easier. However, because they all want to lock-in users, we will see an increasing amount of incompatibilities pop up."

John Battelle: When Might the PPC Gap Close? "Click fraud is something of an ecosystem "tax" - advertisers who are putting $1 into AdSense, for example, are (usually) getting more than $1 back."

Blog Maverick: Investing - The Good News - The Longtail of Investing. "The best investment you can always make is in yourself. If you want to secure your financial future, invest in your own knowledge. 29 dollars for a book is going to be a better investment than 29 dollars in commission to a brokerage 99 out of a 100 times."

Cringely: How Pay-Per-Click Is Killing the Traditional Publishing Industry. "Even if 30 percent of our media time is still spent online, this budget effect means that the maximum size of the Internet ad market will still be smaller than the current market for print ads. So instead of growing to $120 billion, something on the order of $60 billion is more likely. That's a lot of money and a huge success for pay-per-click, but it will inevitably put a lot of people like me out of work in the long run."

Cringely: Google's Grand Plan to Take Over TV Advertising. "What Google wants to do with these trailers is SERVE EVERY TV COMMERCIAL ON THE PLANET because only they will be able to do it efficiently." Cringely har varit lite "out there" vad gäller Google senaste tiden, dock värt att fundera på. Kommentarer på Got Ads?

Året har börjat, vad kommer att hända?

Freedom to Tinker: Predictions for 2006. "(5) Frustrated with Apple?s market power, the music industry will try to cozy up to Microsoft. Afraid of Microsoft?s market power, the movie industry will try to cozy up to Washington." Saker som kanske händer under 2006 relaterat till upphovsrätt, Internet och DRM.

Don Dodge: The Next Big Thing in 2006. "Communication and connection are the big opportunity areas for 2006. There are fortunes to be made, and some of the companies mentioned above are good bets to be The Next Big Thing."

Marc Pincus: 2006 Predictions. "* video internet gets real - this will be driven by the two killer apps, namely porn and pirated movies."

2006-01-04

Business 2.0 öppnar upp

bubblegeneration: Strategy 2006.

Business 2.0 går nu att läsa gratis på webben. Tänk vad en bra annonskonjunktur och bloggvärldens logik kan göra. Bra tidning, värd att besöka.

ClickZ: Paid Search to Grow 41% With Google Leading the Way. "The paid search industry, which generated an estimated $10 billion globally in 2005, is expected to grow 41 percent in 2006, with Google growing its net revenues by more than 58 percent during the year, according to two research notes released this week by Safa Rashtchy, senior research analyst at Piper Jaffray." Analyzing Safa's $600 Google Target hos Internet Outsider.

Affärsvärlden: Bloggarna tar över. Vad än Affärsvärlden skriver, bloggar blir inte big business i år. Mycket av den underliggande utvecklingen beskrivs bra, men det finns ingen anledning för Expressen och Aftonbladet att vara rädda för att "stjärnkrönikörerna" ska fokusera på heltid på sina bloggar.

IDG: Jämförelsesajter har ofta fel prisuppgifter. "Enligt undersökningen var 20 procent av prisuppgifterna felaktiga. Sämst klarade sig Compricer.se med knappt 31 procent felaktiga uppgifter, minst dåliga var Kelkoo.se och Pricerunner.se med ungefär 14 procent felaktiga uppgifter. Prisjakt.se hade enligt undersökningen 17 procent felaktiga uppgifter."

The Long Tail: The decade the blockbuster died. Det fanns fler storsäljande album tidigare.

myMarkup: Coupland i maj. "En bok att se fram emot: Douglas Couplands "JPod", en slags uppdatering av hans kommentar till geek-samhället, "Microserfs" från 1996. Kommer i maj."

BeyondVC: Where's your plan to manage your most important asset, your team? "The bottom line is that you have to take care of your number one asset, your team, and start preparing early in the year to make sure that you have the right plan in place to keep your team motivated and excited to work at your company."

Uppkopplat: I år tar Lunarstorm över bloggsfären. "Communityn Lunarstorm planerar att under 2006 att lansera en bloggfunktion som gör det möjligt för alla att läsa medlemmarnas dagböcker utan att vara inloggad på Lunarstorm."