2005-10-31

Telenor köper Vodafone Sverige

Jättarna har sannerligen aptit för mobiloperatörer idag. Intressantast tycker jag att Telenors köp av Vodafone Sverige är. Speciellt när man har i åtanke Telenors andra verksamheter i Sverige, exempelvis Bredbandsbolaget.

AOL inte kostsamt för Time Warner

Ibland blir det helt fel i massmedia. Ett aktuellt exempel är Dagens Industris artikel om de stora Internetbolagens intresse för America Online. Citat:

"Samtidigt är internetleverantören en kostsam affär för Time Warner som under de senaste åren har tvingats skära ned personalstyrkan på AOL rätt rejält."

America Online har under de senaste åren haft rörelseresultat (operating income before depreciation and amortization) på 1,5-1,7 miljarder dollar på en omsättning på cirka 7,5 miljarder dollar. Nettovinsten var 662 miljoner dollar 2003 och 934 miljoner dollar 2004. Det låter inte som en kostsam affär. Snarare som en ganska bra.

För övrigt är det knasigt att som internationellt mediaföretag fundera på att sälja sin Internetdel 2005.

2005-10-30

Konsten att förlora har blivit bok

Bloggen Konsten att förlora har blivit bok.

Fem andra platser att vara på

Oscar Swartz har intressanta kommentarer till fildelningsdomen i Västerås.

Fortune har intervjuat Fox Interactive Medias president Ross Levinsohn. Med tanke på tidigare inlägg om Myspace.

Johan Siwers ser fram emot SIME den 9 och 10 november. Jag planerar att vara där. Hör gärna av dig om du vill träffas (henrik@torstensson.com)!

Robert Scoble har börjat fatta vad pratet om attention handlar om.

Dave Winer om prior art as a design method.

Schibsted Sök

Daniel Ek har uppmärksammat Schibsteds sökmotor i sina loggar. En ordentlig satsning på sök från Schibsted skulle göra den skandinaviska sökmarknaden betydligt intressantare.

Scrape engines

"Scrape Engines - These are the little search sites focusing on one niche or another. They?re not full-on Search Engines that crawl the entire web and add value by allowing us all to make order from the massive chaos that is the web, they rob value from other sites by crawling them to death and stealing most of the vital information, returning very little. I'm sure there's some sort of justifiable symbioses here for some, but most are just leaches, IMHO." - Russell Beattie

Med tanke på att Alla Annonser anser sig ha rätten att indexera Blocket.

Tretti.se köpvärt?

Med tanke på att aktiepriset nästan har halverats sedan Tretti.se noterades värderas bolaget bara till lite drygt kassan. Kan vara värt att köpa en aktiepost eller två. (not: jag äger inga aktier i Tretti idag)

News Corp betalade inte 580 miljoner dollar för Myspace

Lotta Alsén i en krönika på Dagens PS: "Idag börjar marknaden för sociala nätverk via nätet bli mogen. Företaget/Sajten "MySpace.com" såldes nyligen till Fox/Newscorp för den nätta summan av $580 miljoner. Myspace.com är en av de många sociala nätverkssajter som har byggts upp de senaste åren med mycket riskkapital bakom sig, men utan några större intäkter."

News Corp betalade inte 580 miljoner dollar för Myspace.com. Bolaget köpte Intermix Media som utöver Myspace hade andra verksamheter, även om Myspace var kronjuvelen.

Under årets andra kvartal omsatte Myspace sju miljoner dollar. Även om det inte är några enorma summor, så bör det i sammanhanget räknas som större.

Efter lite sökande så verkar Myspace ha tagit in 5-10 miljoner dollar under 2004 och i mars investerade ägarna av Myspace ytterligare 37,8 miljoner dollar i bolaget.

Med tanke på rubriken på krönikan, Attraktion via nätet värt $580 miljoner, så är attraktion via nätet värt betydligt mer.

2005-10-25

TradeDoubler prospekt

TradeDoublers prospekt är nu tillgängligt hos Carnegie.

2005-10-24

Tankar om TradeDoublers börsintroduktion

Då TradeDoubler är på väg till O-listan tänkte jag ha några tankar kring det hela dagen innan prospektet släpps.

* Den som inte vill vänta tills i morgon kan läsa mer på TradeDoublers investor relations-webb.

* Det var intressant att TradeDoubler presenterar sig som ett affiliate marketing-företag och inte ett performance-based online marketing-företag. Sjunkande bruttomarginaler tyder på mer kampanjintäkter relativt intäkter från traditionella affiliateprogram.

* Google Adsense är en större konkurrent än vad som lyfts fram. Dock kan det vara intressant att notera att Googles största marknad i Europa även är TradeDoublers dito. Så det handlar inte nödvändigtvis om en win-lose situation.

* Ökad konkurrens för TradeDoubler riskerar inte primärt att leda till sjunkande priser för CPA/CPC för annonsören utan till lägre marginaler för TD. Publishers tar en större del av kakan om konkurrensen mellan annonsnätverk/säljbolag/affiliatenätverk ökar.

* Ingen nyemission utan enbart en försäljning av aktier vid introduktionen. Med tanke på hur välkapitaliserade (överkapitaliserade) konkurrenterna är, undrar jag varför bolaget inte passade på att stärka kassan.

* Ett pris närmare 2,4 miljarder kronor känns vettigt för köpare, hamnar priset närmare 3,3 miljarder kronor bättre känns det bättre för säljarna. Jag tyckte dock 95 dollar för Google var ganska saftigt vid introduktionen, så jag är verkligen en auktoritet på värdering av snabbväxande Internetbolag. ;-) Fortsätter TD att växa i god takt och håller marginalerna är inget pris i intervallet något större problem.

* För övrigt kopierar N24 felaktigheter från Dagens Industri. Grundarna av TradeDoubler är Felix Hagnö och Martin Lorentzon. Inte syskonen Felix, Agne och Martin Lorentsson.

Inte som 1999

Uppkopplat. Bra svensk Internetblogg av Urban Lindstedt. Besök!
A VC: Let's Party Like It's 1999
VentureBlog: Built To Be Bought (Bubble 2.0)
InternetWorld: Hitta.se lanserar ny tjänst med stadsbilder. A'la A9.
InternetWorld: Säkra fakturor ökar försäljningen
Eniro: Skype Toolbar. Eniro hjälper Skype att bygga plattformen. Hoppas de får bra betalt.

TradeDoubler börsnoteras 8 november

TradeDoubler ska börsnoteras den 8 november. Värderingen beräknas hamna i intervallet 2,4 till 3,3 miljarder kronor. Prospekt offentliggörs i morgon tisdag. Mer hos di.se och i pressmeddelande.

Ugly Americans och Pro Evolution Soccer 5

Om du inte har något annat att göra, läs Ugly Americans och spela Pro Evolution Soccer 5. Det är två bra sätt att spendera ledig tid.

Just jamming

Union Square Partners samlade i torsdags ett gäng smarta personer för att prata om peer production, en av de viktigaste Internettrenderna just nu. Vi som inte var där kan läsa anteckningarna för att få reda på vad som sades.

2005-10-23

A fortune in the cookie

Att TradeDoubler är på väg till börsen är ingen hemlighet. I Dagens Industri skrev Sophie Nachemson-Ekwall, utan att ha koll på på företagets grundare, för två veckor sedan att TradeDoubler kommer värderas till minst en miljard kronor.

I en analys, som kan vara grunden för ett prospekt, lägger Carnegie ribban betydligt högre. Ett P/E-tal på knappt 25 tycker banken är motiverat, vilket ger ett värde på 2,5 miljarder kronor. Med diskonterade kassaflödesanalyser hamnar värdet mellan drygt 2,5 miljarder och 4,2 miljarder kronor beroende på scenario.

Inom några veckor lär vi veta mer.

Kortare än tänkt

Under veckan samlade jag ihop en mängd intressanta artiklar och notiser jag tänkte sy ihop till två eller tre lite matigare blogginlägg. Tyvärr lyckades jag stänga ned webbläsarfönstret med de sjutton flikar som innehöll de intressantaste artiklarna om Web 2.0 och community, så det blir ett kortare inlägg än tänkt.

Urban Lindstedt: Över 200 000 bloggar i Sverige (låter högt)
John Battelle: $94, er, $106 Billion (siffror om Google)
Kärleksdirektören: Alla kan vara Lucia
Daniel Ek: Google auctions

Senare idag, a fortune in the cookie.

2005-10-22

Svenska sökmotorbloggar

Textmining är en blogg om sökmotorer och textmining av Christian Ubbesen. För mer svenskt sökmotorrelaterat bloggande kolla in Daniel Eks blogg

2005-10-21

Bloggforum 3

Bloggforum 3. Lite ändringar i formatet. Bra internationella talare. Modebloggar. Media. Upphovsrätt. Jag har anmält mig.

2005-10-18

Glöm allt prat om Web 2.0-företag

Union Venture Partners 10 Steps to a Hugely Successful Web 2.0 Company läste jag för någon dag sedan och läste om idag eftersom Mattias Durnik kommenterade punkt 8: Don't waste any money on marketing. Mattias håller med Union Venture Partners om att word of mouth är strategin man ha, men jag tycker att det rådet är alldeles för snävt. Kan man marknadsföra sig på andra sätt en word of mouth på ett lönsamt vis ska man naturligtvis göra det. Dock så vill man uppnå word of mouth, då det är ett kvitto på att tjänsten man har byggt är bra.

Jag tycker att man ska vara försiktig att tala om Web 2.0-företag på det sätt Union Venture Partners gör. Web 2.0 beskriver en samling tekniker, lösningar och funktioner på webbtjänster, som man kan läsa om den på svenska bloggen Web 2.0. Att tala om Web 1.0- och Web 2.0-företag tycker jag inte ger något bra underlag för analys. Annat än att om några kallar sin firma för ett Web 2.0-företag bör troligen varningsflagg hissas för deras affärsmodell.

Efter att ha skrivit en tenta igår (måndag) så har jag belönat mig själv med två lediga dagar och tänkte inte heller blogga under dessa. Några artiklar som du kan läsa under tiden, om du inte lägger all tid på arbete eller studier, är Diller's Foxy Strategy, Bubble 2.0 ? Reed?s Law is Wrong (I think), All Your Irrational Exuberance Are Belong To Us, Pt 2, The Problems With Web 2.0, pt 1: Geeks vs Droids och The Problems With Web 2.0, Pt 2: Geeks (New) vs Geeks (Old).

2005-10-15

By the numbers

Fred Wilsons bloggpost om metrics tar upp hur man kan följa upp hur webbverksamhet utvecklas. Fick mig att tänka på Jim Collins economic denominator-koncept i Good to Great. I Collins fall handlar det om att hur man tittar på lönsamhet (per anställd/kund/varumärke etc) kan leda till att man bättre förstår sin verksamhet och därmed kan öka vinsten. Driver man webbverksamhet bör man definitivt ha järnkoll för på minst ett sådant nyckeltal. Samt löpande följa upp det.

2005-10-13

Bloggen är död!

"Bloggen är död!" skriver Resumés Janne Sundling i en krönika i veckans nummer av tidningen. Mest påminner krönikan om mycket av den reklam Resumé bevakar. Okej yta, men usel analys.

Janne skriver att proffs skriver i riktiga tidningar och medier. Bloggen är på höjd för amatörer.

Att jämföra massmedia med bloggen är ingen bra analysnivå. Analysen bör ske mellan massmedia och nanomedia, som utöver bloggar även består av communities, e-postlistor och nischade webbtidningar. Det handlar om den miljon mediakällor som har minst en prenumerant.

Anledningen till att bloggen inte är dödsdömd är samma som att de som arbetar med Internet läser ClickZ. När man gör affärer är det värdefullare att läsa professionella som är amatörer på att skriva än att läsa amatörer som är professionella på att skriva. För de senare fattar ofta inte vad som är viktigt och även de som gör det kan inte vara smartare än en grupp proffs.

News.com är troligen den bästa webbtidningen om Internetaffärer, men inte ens de kan ge en bättre täckning än Internetbloggare som Battelle, Greg Linden, Paid Content, Kal, Charlene och Richard. Speciellt inte när de får hjälp av bloggande journalister som Om och Matt & Mike att ge liv åt bloggvärlden.

Vill du lyckas med onlinepublicering under de närmaste åren behöver du göra en bättre analys än Janne. Ett steg på vägen är att läsa Nils Öhmans Inget papper efter 2020 i DN. Det är av de bästa krönikorna i ämnet medias utveckling jag läst på svenska i år.

2005-10-11

Rapport från Web 2.0

Eric Franzén, webbansvarig på Golf.se, har mailat en kort rapport från Web 2.0:

"Jag hade förmånen att närvara på plats och upplevde tre mycket intressanta och inspirerande dagar. Vad som sades under seminarierna har du redan läst på ett flertal andra ställen. Eftersom jag nu slår i hjäl lite tid på flygplatsen, ska över till östkusten en kort sväng också, kan jag tillägga att...

- första dagens workshops var mycket givande. En mer levande dialog än fråga/svar-upplägget som avslutade varje seminare/presentation under de två sista dagarna.
- John Batelle, som knappt kunde smälta att någon åkt ända från Sverige, höll i de flesta intervjuerna och gjorde det utmärkt. Han har en torr, lite småskön humor som kanske inte fångas upp i anteckningarna som postas överallt.
- att Zimbra, som ser j-vligt läckert ut, rev ner högst applåder under dragningen där 14 startups fick sex minuter vardera på podiet.
- de få konkreta affärsmodeller som nämndes handlade i stort sett uteslutande om intäkter från Google Adsense."

2005-10-10

När du vill lära dig mer om sök

Följ (gratis!) kursen Search Engines: Technology, Society, and Business på Berkely på distans.

Internet och Kina

John Hagel: Mary's Back - The Internet, China and Bubbles
Morgan Stanely: China Internet - Creating Consumer Value in Digital China (rapport, pdf - presentation, pdf)
Mary Meeker/Morgan Stanely: Internet Trends - presentation på Web 2.0 (pdf)

Ok, det här tar tid att läsa

Fractals of Change: Bubble 2.0 ? Introduction
A VC: Founders
VCball: Congrats, Jason, for keeping that pecker hard!
mediaeater - del.icio.us-flöde som blogg
Kareem Mayan's Weblog: Web 2.0: Conversation with Five Teenagers
Kareem Mayan - bra anteckningar från Web 2.0 2005
Read/Write Web: This week: Web 2.0 Conference Special
TechCrunch: Web 2.0 This Week (October 2 - 8)
Kottke: Whatever happened to Moreover?
NY Times: Time Warner's True Believers

2005-10-09

Tjänster och topplista

News.com:s Blog 100. Riktigt bra techbloggar.
Rollyo - Bättre sajtavgränsad Yahoo Search. Trevligt.
Google Reader - RSS-läsare från Google.

Webbstrategi, typ

The Register: Six Things you need to know about Bubble 2.0
Copyriot: Kopifajt ? en kort mediehistorisk bakgrund
Om Malik: Sphere, the Relevant Blog Search
bubblegeneration: Irrational Exuberance 2.0 (Or Not)
bubblegeneration: All Your Irrational Exuberance Are Belong To Us
The Stalwart: Negative Economies of Scale: VOIP Edition Tycker det är ett svagt argument. Snarare visar det på att man kan använda olika affärsmodeller för att finansiera en tjänst.

AOLs köp av Weblogs, Inc

Prislappen på Weblogs, Inc på mellan 20 och 40 miljoner dollar (beroende på hur earn out-delen är strukturerad) känns ganska hög. I mångt och mycket något som visar på värdet av Engadget och de andra konsumentorienterade bloggarna, snarare än Weblogs initiala fokus på business-to-business bloggar.

Software Only: AOL acquires Weblogs Inc
bubblegeneration: AOL + Weblogsinc and 2.0 Content Validation
Jason Calacanis: What now?

Uppsamling av Web 2.0 2005

Inspelningarna från veckans Web 2.0-konferens återfinns inte på IT Conversation än, men det har skrivits en del om konferensen på webben.

Read/Write Web: Web 2.0 Conference Post Round-up
Om Malik: And 5 More Things About Web 2.0 conference
Software Only: Web 2.0: Conversation with Vinod Khosla
Ask Jeeves Blog: Deep Thoughts at Web 2.0 (ppt)
Search Engine Watch: Barry Diller Chats with Battelle at Web 2.0

2005-10-06

Utan kommentarer

Näringsliv24 - affärsnyheter från SvD
News.com - ny layout
Don Dodge: Napster - the inside story and lessons for entrepreneurs
GigaOm: 10 Things About Web 2.0 Conference
Business 2.0: The Economics of Peer Production
bubblegeneration: The Corporatization of Web 2.0 and the Countdown to Hypercivilization
InternetWorld: Blocket köper bostadsbytarsajt
PaidContent: Weblogs Inc Being Bought Out By America Online
News.com: Yahoo's Semel talks new, new media

2005-10-03

Mats Hård bloggar igen

Värt att notera att Mats Hård har filosoferat kring bottenlagen. Första inlägget sedan 16 juli.

Bloggande

I september hade jag förmånen att prata om bloggar både på Berghs och hos Daytona. Två blogginlägg jag gärna hade läst innan dess är Robert Scobles anledningar till företagsbloggande och Chris Andersons Business blogging != executive blogging. Bra läsning om man funderar på om man ska starta en företagsblogg.

Såg att Jyri Engeström och Ben Hammersley kommer till Bloggforum 3 den 19 november. Skoj!

SvD passerar miljonen online

SvD.se passerade en miljon unika besökare per månad i september.

2005-10-02

Web 2.0-läsning

Embracing the Monkeys: Web 2.0 - Monkey Style (via: Paradox66)

Social Software Weblog: Approaching a definition of Web 2.0

Jonathan Schwartz: The Value in Volume: "Or finally, as I did last week at a keynote, ask the audience which they'd rather give up - their browser, or all the rest of their desktop apps. (Unanimously, they'd all give up the latter without a blink.)"

Wired: The Trend Spotter: "Tim O'Reilly built an empire on computer­ manuals and conferences that make sense of new technologies. Along the way he became the guru of the participation age."

Vad är Web 2.0?

Tim O'Reilly: What Is Web 2.0?: Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software. En mycket bra artikel om vad Web 2.0. Inga nya tankar för den som följt webben som plattform-memet under året, men jag har inte sett en lika elegant sammanfattning tidigare. Rekommenderas!

Två stycken som jag tycker är värda extra uppmärksamhet:

"leverage customer-self service and algorithmic data management to reach out to the entire web, to the edges and not just the center, to the long tail and not just the head."

"Network effects from user contributions are the key to market dominance in the Web 2.0 era"