2005-09-28

Två bra blogginlägg om Web 2.0

Klurar du på hur Internets utveckling påverkar företagsstrategi, entreprenörskap och möjligheten att göra roliga saker är det bättre att du klickar på länkarna nedan än stannar kvar:

BeyondVC: Web as platform
bubblegeneration: How to Dominate Media/Web 2.0 (Special Edition)

QritiQ - svensk podradio

QritiQ, hörpunkter om den sköna konsten marknadsföring, är en svensk podcast med Richard Gatarski, Ola Feurst, Anders Lundkvist och Stig G. Johansson. I första programmet talar de om Seth Godins bok All Marketers Are Liars.

2005-09-27

Akademibokhandeln Bokus

KF slår, enligt Bokus kundnyhetsbrev, ihop Internet- och storkundsverksamheten för sina boklådor Akademibokhandeln och Bokus under namnet Akademibokhandeln Bokus.

2005-09-26

Trespråkig blogg

Liaisons är Anna Lundberghs trespråkiga blogg om "management & strategies, communications & marketing, media/publishing/literature, society & development". Ta och surfa förbi!

SES Stockholm 19-20 oktober

Den 19-20 oktober äger Search Engine Strategies i Stockholm. SES är konferensen om man sysslar med sökmotorer.

En sökrelaterad notis är att jag är drygt halvvägs igenom John Battelles The Search och med varm hand ger boken en köprekommendation. Oavsett om man arbetar med sök eller bara är intresserad i största allmänhet av Internet är det en läsvärd bok.

Det är skillnad på sektor och bolag

Jan Friedman och hans partners från Tretti.se har startat riskkapitalbolaget La Briot, som ska investera i e-handel, konsumentvägledning, sökmotorer och prisjämförelser. Det är en intressant sektor där rätt bolag kan skapa värde för investerare, men följande citat tyckte jag var värda att notera:

"Näthandeln är i dag etablerad i alla åldrar. I USA talar man inte längre om e-handel utan bara om handel." Verkligen?

Om kritiken mot Tretti.se:s värdering:

"Skeptikerna har inte insett e-handelns kraft,". Verkligen?

2005-09-25

Om blogguppköp

Gratis till gänget bakom Manolo till Sydsvenskans intresse för dem. Dock så kan det vara värt att notera att i alla fall en av personerna på Manolo tidigare har arbetat på Sydsvenskan. Det får mig att misstänka att det i högre grad är personerna än bloggen i sig som köparen intresserad av. Jag skulle tippa att prislappen inte är högre än att de inblandade kan amortera lite på eventuella bostadsrättslån. Men trots det, stort grattis.

En relaterad kommentar är jag inte tror att svensk massmedia behöver vara speciellt rädd för bloggar, trots att Internet möjliggör mikropublicering. Den svenska marknaden är liten, i antal läsare, för nischade publikationer och att ändra annonsörernas beteende kommer fortsätta att ta tid. Resultatet är att det kommer fortsätta vara svårt att blogga om man ska tjäna pengar på sin blogg i stället för tack vare sin blogg.

Vad är på Yahoo?

Det är frågan en av de stora portalerna i Silicon Valley vill att vi ska ställa i stället för: Vad är det på TV? Läs hela artikeln hos New York Times.

Yahoos strategiska upplägg tycker jag låter bra:

"Mr. Semel [not: Yahoos koncernchef] describes a strategy built on four pillars: First, is search, of course, to fend off Google, which has become the fastest-growing Internet company. Next comes community, as he calls the vast growth of content contributed by everyday users and semiprofessionals like bloggers. Third, is the professionally created content that Mr. Braun oversees, made both by Yahoo and other traditional media providers. And last, is personalization technology to help users sort through vast choices to find what interests them."

Dock så köper jag inte följande kommentar från Michael J Wolf, partner på McKinsey i New York:

"The basis for content on the Internet is now shifting from text to video,"

För som jag tolkar citatet så menar han att basen (den största enskilda delen) ändras från text till video. Med tanke på den stora tillväxten i användarskapat innehåll, som till största delen är text och stillbilder, ser jag inte alls samma utveckling. Video blir viktigare på nätet, men majoriteten av innehåll kommer vara text och stillbilder under de närmaste åren.

2005-09-23

Uppköp, konkurs och domstolsbeslut

Google master plan: service offerings
1up: Plague Strikes WoW
DI: Ellos lockar på nätet
DN: Snabbt fall för Jens of Sweden
InternetWorld: Tingsrätten ger Alla Annonser rätt att googla Blocket att inte följa robots.txt är att bryta mot god sed

Jeffery och Edling: Bekräftelse, del 2
InternetWorld: Första uppköpet i bloggsverige
Resumé: Sydsvenskan köper bloggen Manolo
Mymarkup.net: Manolo.se? Sold!

Oscar Swartz: Antipiratbyrån slår till mot TDC Song
Kommenterat: Tillslagen fortsätter

2005-09-20

TimesSelect

New York Times har lanserat en betalavdelning av sin webbplats: TimesSelect. Ska bli intressant och se hur många medlemskap de lyckas sälja för $49,95 per år.

Arne och Ankan

SvD: Slipat par tar över i NHL '06. Äntligen helsvenska kommentarer i NHL. Verkar som om resten av spelet också blivit bättre, så det kanske är dags att för första gången på flera år köpa den nya versionen av ett gammal favoritspel. Tack till Magnus för tipset.

2005-09-18

Meebo - vad Google Talk borde ha varit...

...om Google hade varit innovativa i stället för strategiska. Meebo är ett instant messaging-program a'la Trillian, fast det körs i webbläsaren. Meebo är ganska tidigt i utvecklingsfasen, men visar att det går att ha instant messaging i webbläsaren lika väl som det går att ha e-postprogrammet. Fast man kan inte prata med varandra med Meebo, än i alla fall.

MSN och America Online?

Det ryktas om att MSN och America Online ska inleda någon form av samarbete. Båda företagen är stora ISP:er inom uppringt Internet i USA och en sammanslagning skulle kunna leda till ännu större stordriftsfördelar inom det området.

Ett samarbete inom sök skulle ett samarbete innebära att Google tappar en partner som förra året stod för ungefär 10 % av antalet sökningar.

2005-09-17

Mer om Skype och eBay

Efter eBays köp av Skype gjorde Realtid en profil av Janus Friis, "den andre grundaren" av bolaget och SvD har intervjuat Niklas Zennström.

Efter att ha läst DI:s artiklar om affären är det intressant att läsa det hela ur Silicon Valley-perspektiv.

Mercury News: Skype hunt: How VCs struck gold in Europe
Mercury News: Court wrangling haunts Skype's rags-to-riches story

Enligt What.se ägde Zennström 35 procent av Skype vid försäljningen och skulle ha tjänat sju miljarder på affären. När jag läser om en svensk vän, en dansk it-entreprenör och amerikanska riskkapitalister som gick in tidigt och tycks äga runt 5 procent av bolaget var, har jag svårt att se hur herrar Friis och Zennström skulle kunna sitta på 35 procent var efter andra finansieringsrundan.

För övrigt tog Studio Ett upp affären i onsdags. Johan Staël von Holstein och Bengt Nordström (Northstream) besökte studion. Bengt var duktig på att inte säga något dumt. I princip varje fråga JSvH fick hade jag svarat annorlunda på.

Att eBays motivation till köpet har att göra med aktiekursen håller jag med personer jag har pratat med i veckan om. Skiljer man på anledning till köp och värdering så är Skype inte galet värderat om man ser det som en högriskinvestering och jämför med andra ledande Internetbolag.

Tre svenska länkar

k-märkt: Google Blogsearch
Svenska Dagbladet: 2 miljarder mobilanvändare i världen
IT.branschen: Vad har vi lärt av it-bubblan?

2005-09-15

Long Tail-tal hos Churchill Club

Tal av Chris Anderson om The Long Tail hos Churchill Club:

1. A Short History of The Long Tail
2. Blogging a Best Seller
3. Long Tail, and the Tyranny of Choice
4. He Says, She Says
5. The Long Long Tail

Surfa vidare

k-märkt: Digitala singlar större än fysiska
BeyondVC: Skype, Siebel and frictionless sales
Silicon Beat: Bubble or return to pre-bubble? Sequoia raises more money
News.com: Gates on Google: What, me worry?
Mena's Corner: In Defense of Big (relatively speaking)
Google Blogsearch. Måttligt imponerad efter en snabbtest.

2005-09-14

Lång svans och bensin på bloggelden

Chris Anderson: A Short History of the Long Tail
TechCrunch: Top Ten Things You Can Do To Get Blogged
Piaras Kelly PR: Tips on writing content for your blog
Who Has Time For This?: Go-Ogle! "hire every attractive single woman"

2005-09-13

Några tankar kring eBay och Skype

För den svenska synen på eBay-Skype, inklusive vilka svenska riskkapitalfirmor som inte gjorde 150 gånger pengarna, besök di.se. Bra internationell sammanfattning hos Software Only. Ebays syn på affären (pdf).

Jag köper inte resonemanget att eBay behövde köpa Skype för att driva pay per call eller kraftigt förbättra auktionsaffär. Det hade gett mer pang för pengarna att bygga eget eller bli partner om det var den primära anledningen. Snarare tror jag att eBay såg en snabbt växande Internettjänst med ett starkt team, premiumvarumärke, global spridning och en transaktionsdriven intäktsmodell som kan omsätta miljarder dollar. Om Skype misslyckas är det naturligtvis dåligt använda pengar, men det räcker med att lyckas ok (säg årlig vinst på 100 miljoner dollar om fem år) för att det inte ska vara ett dåligt köp.

Jag tror inte att eBay har varit riktigt nöjda med den position företaget har hamnat i under det senaste åren, specifikt att Google och andra sök-/medieaktörer har tagit en större del av vinsterna i värdekedjan. Risken har funnits att eBay skulle bli ett nytt Amazon med en lägre värdering än Yahoo! och Google. Ebay är en skicklig Internetaktör och det är inte fel att försöka förbättra sin strategiska position, även om man inte vill tala om det för omvärlden.

Vad gäller strategi har en av mina favoritbloggare, Umair på bubblegeneration, som vanligt ett gäng tankar kring affären. Har inte läst artiklarna tillräckligt noga för att veta om jag håller med om allt, men helt klart intressanta tankar.

För övrigt undrar jag om Niklas Zennström kommer att delta via videokonferens på eBays ledningsgruppsmöten, för han har väl inte besökt USA sen Kazaatiden på grund av stämningshoten från Hollywood?

Labels:

Tre böcker jag inte kommer att ha tid att läsa

Tre böcker som är "in the mail". John Battelles The Search, Bo Peabodys (grundare Tripod) Lucky or Smart? och Ben Mezrichs Bringing Down The House (köpte Ugly Americans och gillade inledningen, har tyvärr inte kommit längre än andra kapitlet).

2005-09-12

Brafilm köpta av Video Island för 100 miljoner

DVD-uthyraren Brafilm har köpts av brittiska Video Island för mellan 100 och 200 miljoner kronor. Med 27 000 medlemmar, antar att en medlem är samma sak som en kund, bör Brafilm för tillfället omsätta 40 till 50 miljoner per år.

I juli köptes Brafilms största svenska konkurrent, Boxman, av Arts Alliance Media. Då angavs antalet kunder hos Boxman till 14 000 stycken.

eBay köper Skype

Då var det klart. Efter några dagar med spekulationer så kom då en pressrelease från Skype. Dryga 20 miljarder kronor kostar det eBay att köpa Skype. "Our vision for Skype has always been to build the world's largest communications business and revolutionize the ease with which people can communicate through the Internet," said Niklas Zennström, Skype CEO and co-founder. "We can't think of any better platform to fulfill this vision to become the voice of the Internet than with eBay and PayPal."

Skypes pressrelease hittar man här.

Lite fler kommentarer av Henrik:

Priset blev 2,6 miljarder dollar fördelat på 1,3 miljarder dollar i kontanter och ungefär lika mycket i 32,4 miljoner eBay-aktier. Om Skype går bra får de nuvarande ägarna ytterligare 1,5 miljarder dollar. Det för ett bolag som i fjol omsatte 7 miljoner dollar, i år cirka 60 miljoner dollar och nästa år beräknas omsätta 200 miljoner dollar. Mer analys vid senare tillfälle.

2005-09-11

Fyra år

11 september 2001.

Saker att läsa en solig söndag

Johan Siwers: De tidiga, de snabba och de modiga pengarna "Kedjebrevsekonomin sätter fart igen".

Affärsvärlden: Internetrevolution! Ok artikel. Fast varför tv vs Internet och inte tidningar vs Internet? Mer fokus på tjänster som tar bort vinster snarare än flyttar dem hade också varit intressant.

Våga delta i bloggsnacket. Min senaste krönika för InternetWorld återfinns nu på nätet.

Aqute Research är en blogg om Internet som jag precis har upptäckt. Har bland annat skrivit intressant om BBC i BBC Online - part one och BBC Online - part two

2005-09-10

Fox köper IGN

Fox har köpt IGN för $650 miljoner bara några veckor efter köpet av Myspace.com. Positionerar Fox Interactive Media som en av de största ägarna av amerikanska ungdomssajter.

Blanda och ge

Bara för man är världens största pokerbolag är det inte säkert att man kommer sitta med royal straight flush för all framtid. Partygaming tappade över 20 procent i samband med halvårsrapporten i veckan. Anledningen var att vinsten växte långsammare än omsättningen. Marginalen sjunker när mellanhänderna tar en större del av kakan. Det hindrar dock inte andra aktörer att vilja casha in eller öka vinsterna.

Tretal i länkar

Business Week: Building Yahoo's New Front Door
Nicklas Lundblad: I skuggan av Grokster
DI.se: Boom för nedladdad musik

2005-09-09

iTunes nästa största e-butiken?

Eftersom iPod Nano framkallar jag vill ha-känslor hos mig, tittade jag på Steve Jobs presentation av den. Minst lika intressant som iPod Nano var aktuell information om iTunes Music Store.

* Över 500 miljoner sålda låtar
* Daglig försäljning på 1,8 miljoner låtar
* 2 miljoner låtar (började med 200 000 stycken)
* 10 miljoner kunder. Kanske har bara Amazon fler.
* En kund har köpt i snitt 60 låtar.
* De flesta kunder har bara varit det i ett år.

Det skulle innebära att snittkunden köper 3-5 låtar i månaden. Stämmer med vad Sony BMG i Sverige sa i våras.

Det innebär också att den dagliga försäljning har ökat efter lanseringen i Japan. När jag i mitten av augusti räknade ut snittförsäljningen för perioden 10 maj till 18 juli var den 1,45 miljoner låtar per dag.

eBay intresserade av Skype?

Uppköpsryktena kring Skype fortsätter. Senast är det eBay som ska vara intresserade av att ta fram stora plånboken. Det talas om en prislapp på mellan två och fem miljarder dollar. Jag är inte säker på att eBay vill betala 5-10 % av sin värdering för Skype, men en prislapp i den lägre delen av intervallet kanske inte helt galen med tanke på Skypes storlek, tillväxttakt och position. För rätt köpare. Vilket jag inte tror att eBay är.

Trevlig svensk blogg om Internet

New Media Bejkon är en trevlig svensk blogg som "Grillar & serverar de knaprigaste bitarna från Nya Medier, Internet, Telekom, Den Nya Ekonomin och Entreprenörskap". Flera läsvärda inlägg. Om uppdateringarna fortsätter att komma i samma takt som hittills kommer New Media Bejkon parkera sig på en framträdande plats i min rss-läsare.

A fool and his money

Tretti.se ska börsnoteras till en värdering på 150 miljoner kronor. Mina tidigare kommentarer kvarstår.

2005-09-08

DN.se med annonser från Google

Det kanske intressantaste med DN.se:s nya layout är att Googles AdSense-annonser har dykt upp på sajten. Det borde göra DN till Googles första premium publisher inom AdSense i Norden.

2005-09-07

Zlatan

Vilket mål! 1-0 mot Ungern var kanske inte helt välförtjänt, men fotboll är rättvist. Gör man fler mål än motståndaren vinner man.

Omsätter Skype 500 miljoner kronor?

I en intervju i dagens Affärsvärlden så säger Niklas Zennström att Skype har intäkter på några dollar i månaden per kund. Skype har över två miljoner kunder, vilket skulle innebära att Skype omsätter i häraden av 500 miljoner kronor. Jag har även en kort kommentar om det i min engelska blogg.

DN.se har ny layout

DN.se har ny layout. Erik har samlat några kommentarer. Såg för första gången en superbanner, tror jag de kallas, på DN. Jag gillar inte att linjerna som avgränsar olika "knappar" i menyn har blivit mindre distinkta, då det gör sajten lite svårare att navigera. Det mesta verkar dock vara sig likt.

2005-09-06

Dagen sedd genom länkar

Chinawhite - blogg om Internet, sök och Kina
InternetWorld: Kraftigt uppåt för laglig nätmusik
NY Times: Conqueror in a War of Virtual Worlds
bubblegeneration: Simulation economy - kommentar till NY Times
First Monday: The economy of phishing: A survey of the operations of the phishing market
unstruct.org: Music search by humming
MercuryNews: Google's chronicler searches out valley icon
MercuryNews: A massive database of desires, needs, wants
MercuryNews: Five things to know about John Battelle

2005-09-05

I'm going to fucking kill Google

"I'm going to fucking bury that guy [Eric Schmidt, koncernchef för Google], I have done it before, and I will do it again. I'm going to fucking kill Google." - citat tillskrivet Microsofts koncernchef Steve Ballmer.

2005-09-04

Hurra, hurra, hurra - bloggen fyller tre år idag

Idag är det tre år sedan jag startade den här bloggen. Sedan starten har det, enligt Blogger, skrivits 2091 inlägg. Det är nästan två inlägg per dag. De flesta har jag skrivit själv, men även Christian Wilsson, Magnus Hultberg, Johan Siwers och Johan Jörgensen har bidragit.

Jag började mitt, nästan, dagliga bloggande i samband med att jag återupptog mina studier på Handels hösten 2002. En tanke bakom bloggen var att hålla kontakten med Internetområdet, som jag lämnade den dagliga kontakten med efter två år på TradeDoubler och två år inom Spray.

När jag läser igenom gamla inlägg är det slående att se hur mycket som faktiskt har hänt under de senaste åren. Och hur mycket som är sig likt. Musik- och filmbranschen har försökt stämma teknikföretag och kunder, medan iTunes och spelbranschen visat vägen framåt. E-handel, onlinemarknadsföring och bredbandspenetrationen har växt rejält. Tekniken för att driva webbverksamhet har sjunkit i pris. Sökmotorer och främst Google har blivit riktigt stort. Internetpokerfebern har slagit till. Månad för månad ser ett axplock av de senaste tre åren ut såhär:

september 2002: Battlefield 1942 har 4000 onlinespelare, Verizon och RIAA bråkar om P2P,
oktober 2002: Fildelning kan kosta dig din uppkoppling
november 2002: Roxio köper Napster, Affärsvärlden24 öppnar, AltaVista får ny layout, Susning.nu
december 2002: Yahoo köper Inktomi, Google lanserar Froogle, 2002 i några få ord
januari 2003: Microsofts första aktieutdelning, Svensk e-handelsboom, Steve Case slutar på AOL, Lunarstorm lanserade Pro, Profits at last, BitTorrent
februari 2002: BF1942 årets spel, Embryo till AdSense, Overture köper FAST, blogs.unmade.com startar, Google köper Blogger, Overture köper AltaVista, EA in i DICE
mars 2003: Nya Boxman öppnar, Bloggmiddag, Sweblogs startar
april 2003: iTunes lanseras, MGM vs Grokster, del 1, Phoenix blir Firebird, Microsoft ger sig efter Google
maj 2003: Gartner hade rätt 1999
juni 2003: Sökmotor från Microsoft, Expressen piratkramas, Google AdSense lanseras
juli 2003: Yahoo köper Overture
augusti 2003: BBC öppnar arkiven
september 2003: Skype lanseras
oktober 2003: Search Inside The Book hos Amazon,
november 2003: Mymarkup.net årets webblogg
december 2003: Aftonbladet köper Blocket, Priskrig på mobiltelefoni
januari 2004: Erik Stattin vs Peter Borgström, Jag blir redaktör för Shop@, Bloglines rules, 2004 blir ett bra år, Berners-Lee adlad, Orkut
februari 2004: Konferenssamtal i Skype
mars 2004: Yahoo köper Kelkoo
april 2004: Google meddelar börsplaner, Gmail
maj 2004: The boom is back
juni 2004: 1/3 av svenskar har bredband, 1000x,
juli 2004: SkypeOut
augusti: Aftonbladet.se 10 år, Google börsnoteras, ValueClick köper Pricerunner
september 2004: What the bubble got right
oktober 2004: Bonnier köper Discshop, The Long Tail, Webben som plattform
november 2004: gudmundsson får bloggförbud, H&M-annons på aftonbladet.se, Bonnier köper Adlibris, Bloggforum
december 2004: Google Print, Internet pressar traditionell media
januari 2005: Bloggare bland de mäktigaste, Värt att hålla ögonen på under 2005, Sålda låtar i iTunes Music Store, Permalänkar är viktiga
februari 2005: SJ säljer 35 % på nätet, Ongame - Sveriges lönsammaste Internetbolag, Vad är bloggar? på Trendbaren
mars 2005: SvD köper Tasteline, Yahoo tillbaka i matchen
april 2005: TradeDoubler omsatte 598 miljoner kronor, eBay till Sverige
maj 2005: Bloggforum 2.0, Media och bloggar, Kenet Works, Spitzer stämmer spywareföretag,
juni 2005: MGM vs Grokster, del 2, 33 000 spelar Battlefield 2 online, Vi gör det tillsammans!
juli 2005: Vi är webben, Britter köper Boxman, Utbyggarna, News Corp. köper Myspace
augusti: Yahoo lanserar AdSense-konkurrent, Över 10 000 svenska bloggar

Till jul planerar jag att vara klar med mina studier på Handels, vilket innebär att det första kapitlet i den här bloggens historia närmar sig sitt slut. Hoppas att det har varit lika roligt och lärorikt för dig att läsa bloggen som det har varit för mig att skriva den!

Svenska bloggdiskussioner på Knuff.se

Johan bakom Nyligen och Intressant har lanserat Knuff. Trevligt. Kommentarer av David Hall och Erik Stattin.

2005-09-03

Kärleksdirektören bloggar

Helena Ehnbom, kärleksdirektör/marknadschef på Match.com i Norden, har börjat blogga på Kärleksdirektören. Ska bli intressant att följa då det verkar kunna bli ett bra exempel på en kategoridrivande blogg. (Disclaimer: Jag arbetade på Match.com under sommaren 2004.)

RSS-stopp pga Feedburner-test

Jag har testat Feedburner för att få bättre statistik över RSS-läsandet av min webblogg under det senaste dygnet. Har inte riktigt fått det att fungera hundraprocentigt och byter därför tillbaka till den gamla vanliga URL:en för RSS-flödet.

Sweblogs lever igen

Efter att ha legat nere från slutet av juli och under stora delar av augusti är Sweblogs.com åter alive-n-kickin'.

2005-09-01

Follow these links

Chris Anderson: Economics of the Long Tail (presentation som mp3)
TIME: On the Frontier of Search
Telegraph: Chirac backs eurocentric search engine
News.com: MSN buys into Net-calling future
Om Malik: Long Term Impact of Voice over IM
DrunkenBlog: 1,2,3,4 -- I Declare IM War
Ny Teknik: Podradio blev en succé för SR
Sloan/Thompson: Epic 2015 a.k.a. Googlezon (äldre, tror jag, Flashfilm)
News.com: Google takes ad sales to print (exempel)
John Battelle: Google Injects AdWords Into Magazine Market. Q: Why? A: Money.