2005-08-31

Google Purge

The Onion rapporterar att Google planerar att förstöra all information som företaget inte kan indexera och att företaget har bytt tagline till ""Don't be evil, unless it's necessary for the greater good."

Dessutom vet vi nu tack vare en topp 5-lista varför Google skapade Google Talk: "1. Wanted yet another communication channel via which to refuse to talk to CNET."

En dagbok är inte en blogg

Rickard Eriksson på Lunarstorm påminner om att det uppdateras 80 000 dagböcker per dag på Lunarstorm, vilket gör dem långt större än de svenska bloggtjänsterna. Jag håller dock inte med Rickard om att dagböckerna på Lunarstorm är bloggar. Bloggar är ett format (senaste inlägget överst, permalänkar, RSS). Inte alla former onlinepublicering med hjälp av smidiga publiceringsverktyg. Både Lunarstorms dagböcker och bloggar ingår i det spännande fenomenet onlinepublicering av massorna (hm, hittar inget bra uttryck på svenska), men är inte samma sak. Lärdomen är snarare att mycket onlinepublicering inte sker i bloggform.

2005-08-30

De kommande tio åren

Economics and the Internet: The Next 10 Years [via: bubblegeneration]. Mycket bra presentation av Yahoos finanschef Susan Decker från förra året. Rekommenderas!

Nätnyheter

Resumé: 4 oktober startar Näringsliv24
Unofficial Yahoo Weblog: Yahoo! Mail Upgrades Search
bubblegeneration: Reconstructors, Novelty and the Algorithm vs John Peel
InternetWorld: Internetreklam ökar starkt - 5,6 % (4,5 % Q2-2004) av reklamen i Sverige. Vägledande media (Gula Sidorna etc) tappar.

Asbest och fildelning inte samma sak

Till Dagens Industri säger Antipiratbyråns Henrik Pontén att ""Vad händer den dagen då börsanalytiker börja räkna på eventuella skadestånd från upphovsrättsinnehavare? Vad hände med ABB:s aktie då stämningsansökningarna om asbest dök upp i USA?". Tycks vara en uppföljning på en ny pr-offensiv som började med en intervju i Computer Sweden, som gjorde en kvällstidningsvinkel på det hela vilket fick Anders Ahlqvst på Rikskriminalpolisen att i artikelkommentarerna skriva att Computer Sweden i princip skrivit motsatsen till vad han sa.

Att Pontén tar upp asbeststämningarna är intressant. De är en effekt av det amerikanska systemet med gruppstämningar som i hög grad resulterat att i personer som inte blivit sjuka av asbest stämmer företag som aldrig har tillverkat asbest. Följden har blivit att företag som ABB har hotats med konkurs eller rekonstruktion. Inom fildelning har stämningsmönstret sett helt annorlunda ut. Branschorganisationerna uppbackade av sina huvudmän har med hjälp av dyra advokatfirmor hotat att stämma (och stämt) vanliga människor på miljonbelopp som fildelat i relativt liten omfattning. Istället för småfolkets attack på kapitalet så har det varit kapitalets attack på småfolket. I båda fallen har attackerna i hög utsträckning varit orättfärdiga. Sen finns det lägen när det är rätt att stämma, men formerna för det behöver regleras striktare än idag. Att en bransch kan hota en person med personlig konkurs för något som kanske inte ens är ekonomiskt skadligt (privatkopiering) är fel.

Att fildelning står för stora delar av Internettrafiken är ingen nyhet, men det finns goda anledningar att inte göra operatörerna skyldiga att kontrollera vilka IP-paket deras kunder skickar. Inte minst då det riskerar att leda till, i praktiken, inskränkt yttrandefrihet och minskade investeringar i infrastruktur. Sen finns det praktiska problemet för film-, spel- och musikbranschen med att det är betydligt jobbigare att stämma stora telekomoperatörer än privatpersoner.

Det är genom anpassade affärsmodeller och fler legala tjänster, som ofta använder fildelning för distribution, som upphovsägarna kan tjäna mer pengar. Ett bra exempel för musik- och filmbranschen att följa är Ponténs ursprunglige uppdragsgivare spelbranschen. Genom att göra spelen till prenumerationstjänster (World of Warcraft, Xbox Live med mera) har de kommut runt stora delar av problemet med kopiering.

För övrigt tycks det som om eDonkey passerat BitTorrent som populäraste fildelningsprotkoll. Information om företaget bakom eDonkey.

Utbyggarna nummer fyra

I det fjärde Utbyggarna pratade jag, Kal och Erik om Google Talk.

Altavista var inte slutet

Johan Siwers fortsätter att skriva utmärkta inlägg som blandar svensk Internethistoria med tankar om de nätrelaterade affärernas framtid. För att förstå citatet "Jag knappade in www.google.com, gjorde en sökning och bad sedan om ursäkt." behöver du läsa hela inlägget Det kan aldrig bli bättre än Altavista.

2005-08-29

Svenska Wikipedia passerar 100 000 artiklar

Svenska Wikipedia har nått 100 000 artiklar. [via: Erik Stattin som tipsades av Lars Aronsson]. Det gör svenska Wikipedia femte störst bland samtliga språkversioner om man tittar på antalet artiklar.

2005-08-28

Google Earth - häftigast i år

Ok. Jag är ibland hopplöst sen med att fatta hur häftiga vissa saker är. Senast är det Google Earth. Det är inte första gången heller. När jag blev tipsad om ICQ fattade jag inte heller vad som var så coolt med det. Så jag laddade inte ned det förrän ett bra tag senare. Vilket gjorde att jag i stället för ett nummer under 100 000 har ett inte alls lika häftigt en bit över två miljoner. Samma sak skedde med Google Earth.

När jag väl tog och testade Google Earth fick jag samma wow-känsla som när jag upptäckte Napster eller provade Google första gången. Fan, det är fantastiskt att det går att göra så häftiga saker. Så om du ännun inte har laddat ned Google Earth, gör det.

Antal bloggar i Sverige

Aftonbladets artikel "Bloggen är som ett fångläger" ledde till kommentarer hos bland annat Erik Stattin, Hans Kullin och David Hall.

Aftonbladets artikel representerar den dåliga form av "journalistik" som hyllningsartiklar av företaget som samtliga större medier i Sverige tycks ägna sig åt. Eftersom jag ska föreläsa på Berghs om några veckor tyckte jag dock att det var intressant att följa upp var siffran 10 000 svenska bloggar kom ifrån. Det gjorde även Urban Lindstedt på InternetWorld, som grävde lite djupare och kom fram till att det finns 18 000 svenska bloggar. Även den kommenterades hos bland annat David Hall.

Några korta kommentarer:

- Man bör komma ihåg att det finns en skillnad mellan bloggar och aktiva bloggar. Det senare har naturligtvis ingen exakt definition som alla aktörer använder. Mitt förslag för definition av en aktiv blogg skulle vara minst tre (3) inlägg och uppdaterad under de senaste 90 dagarna.
- BlogSoft har ungefär 3500 aktiva bloggar (enligt BlogSoft) och utifrån andelen av bloggarna registrerade på Bloggportalen gjorde de bedömningen att de har cirka 30 procent av marknaden. Det är grunden för bedömningen 10 000 bloggar i Aftonbladetartikeln, som jag förstår det.
- Google vill inte kommentera hur många bloggar som finns på Blogger, men utifrån Bloggportalen så gör BlogSoft bedömningen att det finns fler Blogger-bloggar än BlogSoft-bloggar. Troligen runt 4000-4500 stycken i alla fall.
- Passagens bloggtjänst har snabbt fått 2700 användare. Då tjänsten inte har varit igång länge bör de flesta kategoriseras som aktiva, även om alla kanske inte har uppdaterats tre gånger.
- Att Aftonbladet och Passagen lyfter fram bloggar har snabbat upp den svenska bloggvärldens tillväxt betydligt. Vilket är bra.
- Inflytande är inte direkt relaterat till antal besök.

Exakt hur många bloggar det finns i Sverige är alltså inte helt enkelt att räkna ut, men någonstans runt 10 000 och kanske uppemot 15 000 relativt aktiva bloggar känns inte helt orimligt. Själv gissade jag för några veckor sedan att det fanns 3000-4000 svenska bloggar. Verkar som om jag låg betydligt i underkant.

Den här bloggen ska jag följa

Match.com:s Norden-vd Johan Siwers har börjat blogga. Kommer att bli en intressant blogg att följa, om Johan hinner med att skriva nya inlägg då och då.

2005-08-27

SIME - ytterligare en comeback

Wow. Vad glad man blir. SIME, en av 90-talets bättre sidor av Internetrevolutionen, återuppstår. Ahlvarsson och orginalgrundaren Urban Pettersson står bakom. 9-10 November sparkar det igång - OCH även klassiska SIME Awards är tillbaka. Skall bli spännande att se hur SIME tacklar att inte bara bli en dinosaurierevival utan också en framåtblickande samling av en numera i delar väldigt framgångsrik och lönsam framväxande industri.

2005-08-24

Google Talk

Google Talk heter Googles nyligen släppta chat-/IP-telefoniprogram. Har inte hunnit pröva det speciellt mycket ännu, men det ska bli intressant att se hur det står sig mot Skype, MSN med flera.

2005-08-23

Precis avslutat ett bra samtal

Jag avslutade för ett tag sedan en intressant och fritt flödande diskussion med Erik och Kal. Jag är inte säker på att det blir ett nytt Utbyggarna, men det var roligt att delta i diskussionen.

2005-08-22

Sista numret

Mitt i natten mot måndagen har jag lagt sista handen på mitt sista nummer som redaktör för nyhetsbrevt Shop@. Det är lite vemodigt att sluta, men jag är säker på att efterträdaren vi har hittat kommer göra ett utmärkt arbete och att Shop@ kommer att bjuda på intressantare läsning framöver.

2005-08-20

Våga delta i bloggsnacket...

... satte InternetWorld som rubrik på min senaste krönika som återfinns i nummer 7/2005. Inte tillgänglig online ännu, men det blir den säkert snart.

Unibet köper MrBookmaker

Är det Internetspelfeber så är det. Unibet köper MrBookmaker, som främst är verksamma i Frankrike och Tyskland, för över en miljard kronor. Priset tycks inte vara oskäligt. En snabbtitt på siffrorna tyder på att Unibet är det något större bolaget av de två. Unibets aktie steg efter köpet. Lite av samma känsla som under det sena 90-talet glada dagar, även om dagens köp tycks vara mycket klokare än de flesta som gjordes då.

Ongame till London

Ongame planerar att notera sig på Londonbörsen under 2006. Enligt di.se kan Ongame komma att värderas till 4 miljarder kronor. Jag har inte tittat närmare på antagandena bakom det, samma värderingsmultipel som noterade konkurrenter, och är därför inte säker på om di.se räknar P/E på 2004 års vinst eller en prognostiserad vinst för 2005 eller 2006.

DI.se tjänade 10,5 miljoner första halvåret 2005

En vinst på 10,5 miljoner innebar en vinstmarginal på 37 % för di.se under första halvåret 2005. Den intressanta frågan är, så klart, hur kostnader för produktion fördelas mellan pappers- och webbtidningen. Utan kunskap om det säger marginalerna ganska lite.

Google emitterar 14,159,265 aktier...

till ett värde av runt fyra miljarder dollar. Frågan är vad Google ska göra med pengarna. Troligen handlar det om att ta in pengar när man inte behöver dem, för att ha dem i den stund de behövs.

2005-08-17

WordPress och engelsk blogg

Jag har testat att installera bloggsystemet WordPress med tanken att starta en engelskspråkig blogg. WordPress har varit en trevlig bekantskap, trots en del småstrul. Lättare att installera än Movable Type och Blogger framstår som en sköldpadda i jämförelse. Kvarstår gör bara frågorna vad jag ska blogga om och inte minst när. Vi får se om det blir något av det hela.

DI om tretti.se

Dagens Industri har mer information om att Tretti.se vill ta in 70 miljoner. Min tidigare tankar kring att det känns som en hög värdering kvarstår. Fotbollsmetaforer fungerar nästan jämt, utom när det handlar om investeringar. För även om det är roligt att spela i Champions League, så är det inte per automatik lönsamt.

2005-08-15

Hej besökare från Börssnack!

Ett extra varmt välkommen till besökarna som har hittat hit från Börssnack. Om du är intresserad av och investerar i Internetföretag kan det vara en god idé att sätta ett bokmärke och återkomma hit då och då. Eller ännu bättre, följ min blogg med en RSS-läsare som Bloglines så behöver du inte surfa hit för att se om jag har skrivit något nytt.

Ett exempel på en bra investeringsrelaterad blogg är The Big Picture.

2005-08-14

Fler fotbollsbloggar

Med tanke på att Premier League drar igång i helgen är det på sin plats med en uppdatering av svenska fotbollsbloggar.

Bland gamla favoriter jar Mats Hård har tagit långsemester och kvällstidningsdrakarna låter Lundh och Laul blogga på.

Bara ben på Glenn Hysén och grönvita sidan upp är för fansen och ger inte så mycket för dem som inte har Göteborg eller Hammarby som favoritlag.

Då tycker jag att ValterTomazjr är roligare att läsa. Den har lite mer av de litterära kvaliteter som Konsten att förlora har (hade?).

Efter en fjolårssäsong som, trots allt, inte blev så pjåkig, kan man följa Liverpools öden på en engelskspråkig blogg skiven av svenskar. 0-0 i premiären var dock måttligt inspirerande.

Adlibris omsatte 191 miljoner kronor 2004

TT tittade på 2004 års resultat för några svenska Internetbolag i slutet av juni. Att LunarWorks gick bra kände jag till sedan tidigare, men att Adlibris landade på 191 miljoner kronor i omsättning och tjänade 13,3 miljoner kronor visste jag inte. Bra marginaler för att sälja billiga böcker.

Samtidigt har det rullat på under första halvåret (pdf, s.12) för Aftonbladets onlineverksamheter. Omsättning på 120 miljoner kronor (56 miljoner kronor förra året) och en rörelsemarginal på 19 procent.

2005-08-12

Yahoo köper 40 % i kinesiska Alibaba

Yahoo köper 40 % av kinesiska Alibaba. Alibaba, som är en av de stora lokala fiskarna i Kina, tar över Yahoos kinesiska verksamhet.

Wired News: Yahoo Buys Stake in Alibaba
Mercury News: Yahoo in deal with China online trader (kräver registrering)

Podradio - svensk Web två punkt nolllig podcasttjänst

Podradio.nu verkar vara en småtrevlig Web 2.0-inspirerad svensk tjänst om podcasting. Fast jag tycker inte att beskriva en podcast, som exempelvis Utbyggarna, som en kanal är speciellt lyckat. Kanal tycker jag implicerar distribution snarare än den programtanke och det koncept som Utbyggarna och andra podcasts representerar. En podcast är ett program snarare än en kanal, tycker jag.

Murdoch tänker inte köpa Skype

I samband med konferenssamtalet i samband med bokslutsrapporten för det fjärde kvartalet för News Corp kommenterade Rupert Murdoch ryktena om att News Corp skulle ha velat köpa Skype för tre miljarder dollar. Ryktet var enligt Murdoch "a total invention" av journalisten och Skypes ägare ska för övrigt inte vara intresserade av att sälja bolaget. Vi får se hur det hela utvecklar sig.

Aegis köper Webanalys

Första större köpet av ett sökmarknadsföringsbolag i Sverige skedde i juli. Aegis köpte Webanalys, rapporterade SvD Näringsliv 21 juli. Själv hade jag helt missat det tills igår. Priset är upp till 45 miljoner kronor, baserat på Webanalys utveckling. Med tanke på att Webanalys omsättning år 2004 var 9,2 miljoner kronor och vinsten 500 000 kronor lär det behöva gå bra för företaget om Carl-Henrik Borg & co ska få ut hela summan. Värderingen av Webanalys lär ha glatt ägarna av både Relevant Traffic och Jajja, som båda omsatte betydligt mer än Webanalys i fjol.

ValueClick köper FastClick

ValueClick köper FastClick för 133 miljoner dollar (när FastClicks kassa räknas bort). Ungefär två gånger försäljningen under de senaste tolv månaderna (vinstmarginal på 5 %). Intressant ur svenskt perspektiv då ValueClick är en av de mer logiska industriella köparna av/fusionspartnerna för TradeDoubler (baserat på omsättning och marginal är TradeDoubler värt minst dubbelt så mycket som FastClick). Det sammanslagna ValueClick-FastClick omsatte cirka 260 miljoner dollar de senaste tolv månaderna (har inte kollat om det behövs elimineras poster när bolagen fusionerar). Information om FastClick respektive ValueClick.

2005-08-10

8,85 miljoner dollar i podcasting

Några av Silicon Valleys vassaste riskkapitalister (Kleiner Perkins, Sequoia och Ram Shriram) har investerat över åtta miljoner dollar i Podshow. Det kommer säkert att bloggas en hel del om det de närmaste dagarna. Technoratis söksida för podshow.

Länkar om online media

mymarkup.net: OK, lite långt och rambling om potentiella bloggtjänster
Om Malik: Why P2P is Here to Stay
BBC: Berners-Lee on the read/write web [via: mymarkup.net]
Wired: Hollywood to E.A.: Bring it on
Rebuilding Media: Are metro papers outdated?. Lokala nyheter är intressantare.
Techdirt: What The NY Times Is Thinking
Editor & Publisher: Sophisticated Web Stats Give Editors Better Idea of Reader [via: Networkers.se]
Lloyd@Work: India adds 2.49 million mobile users in July
Slashdot: The Early History of Nupedia and Wikipedia, Part II

2005-08-09

Mycket Internetannonsering blir det

adverblog: Germany set for online advertising record year. Över 750 miljoner euro.
Forbes: Google Now Accounts For 15% Of U.S. Online Ads
Business Week: Craig Newmark: The Net's Free Force
Economist: Chasing the dream
MercuryNews.com: Ideas? Check. Money? Check. So why isn't Silicon Valley booming? [via: a:c]
A VC: Indeed
Lloyd@Work: Sell-side advertising and job searches

2005-08-08

Murdoch intresserad av Skype och andra länkar

The Independent: News Corp in $3bn talks with internet phone group Skype. Låter dyrt.
di.se: Nätannonser guldgruva för Blocket. Bruttovärdet på sålda varor är mycket högt.
Utbyggarna: Utbyggarna #3
Om Malik: Why Murdoch Really Bought MySpace?
MarketWatch: Netscape: The IPO that launched an era
Om Malik: Why did Tapwave & Gizmondo fail?
John Battelle: The Search: First Excerpt
The Long Tail: Shorter, Faster, Smaller
Silicon Valley Watcher: Using the human touch as a cornerstone business strategy: Can Champ Mitchell remake former powerhouse Network Solutions?

2005-08-03

Kaffeställen i Stockholm

Bloggen Kaffenjutning tipsar om elva bra kaffeställen i Stockholm; Café Nero, Non Solo Bar, Mellqvist, Lewinsky's, Alfons Coffeshop, il café, Svart Kaffe, Skåningen, Subito, Zanzibar och Sosta. Det blir till att göra nya bekantskaper under de närmaste veckorna.

Hur står det till i bloggvärlden?

Sifry's Alerts: State of the Blogosphere, August 2005, Part 1: Blog Growth
Sifry's Alerts: State of the Blogosphere, August 2005, Part 2: Posting Volume
A VC: Comscore Measures Blogs

SearchEngineWatch och ClickZ sålt

Jupiter Media har sålt affärsområdet där bland annat SearchEngineWatch och ClickZ ingår för $43 miljoner. Jupiters ägare Alan Meckler förklarar varför, SearchEngineWatch vad det innebär för dem och PaidContent noterar att Meckler brukar sälja när värderingarna är som högst.

Noterbart

A VC: Tracking is good
Nick Bradbury: AttentionTrust.org
Silicon Beat: Mozilla moves Firefox, other products, under for-profit umbrella
Internet Stock Blog: IAC beats consensus, prepares for Expedia spin-off
Business Week: Revenge of the Nerds -- Again
Software Only: Talent grabbing war at the GYM
Search Engine Watch: Ask Jeeves Will Cut Number of Paid Listings on Web Results Pages
Microsoft.com: Presenting with PowerPoint: 10 dos and don'ts

Yahoo lanserar konkurrent till AdSense

Enligt news.com kommer Yahoo att lansera en konkurrent till AdSense idag onsdag. Ett satsning som är bra för aktörer som använder AdSense och låter Yahoo! utnyttja sökannonserna Overture har sålt ordentligt. Frågan är om Yahoos teknik att matcha annonser och sökord på allvar kommer att konkurrera med AdSense. Det jag har sett på webben från Yahoo! Publisher Network har varit två snäpp sämre än Googles motsvarighet.

2005-08-02

Battlefield 2 har sålt över 1 miljon exemplar

Battlefield 2 har sålt över en miljon exemplar och var ett av Electronic Arts två draglok under andra kvartalet.