2005-07-28

Wired om webbens tio år

Augustinumret av Wired (13.10) verkar intressant. Cover storyn heter 10 Years That Changed the World och två andra läsvärda artiklar är Kevin Kellys We Are the Web och John Battelles The Birth of Google.

Fildelare köper mer onlinemusik

BBC News rapporterar att personer som laddar ned mycket musik från fildelningsnätverk i snitt köper onlinemusik för £5,52 per månad. Personer som inte laddar ned mycket köper musik för £1,27. Kal kommenterar.

Ett bevis på att det är flera faktorer som påverkar försäljningen av musik.

2005-07-27

Amazon sålde för $1,75 miljarder under Q2

Amazon tickade på under årets andra kvartal. Försäljning på 1,75 miljarder dollar (1,39 miljarder dollar Q2 2004), nettovinst på 52 miljoner dollar (76 miljoner dollar Q2 2004). Fritt kassaflöde under de senaste tolv månaderna (observera att free cash flow beräknas på de senaste året och inte det senaste kvartalet) var $486 miljoner ($354 miljoner).

2005-07-26

Utbyggarna #2

Jag och Kal har gjort vår andra Utbyggarna-podcast. Erik är på resa och är tillbaka nästa gång.

Varför satsa 70 miljoner i Tretti.se?

Enligt följande artikel i Dagens Media om vitvarubutiken Tretti ska företaget ta in 70 miljoner i riskkapital (även i di.se tidigare i år). Kombinationen av en gnagande fråga Varför? och tid över gjorde att jag tittade lite närmare på branschen och den i vissa hänseenden närliggande hemelektronikbranschen. Efter att ha gjort det har jag känslan av att de pengarna skulle kunna läggas på bättre investeringar i dagsläget. Något jag täntke utveckla lite i ett kommande inlägg.

Partygaming in i Sverige

Pokerjätten Partygaming rekryterar Sprays marknadsansvarige för ADSL Peter Kamstedt till rollen som nordisk markandschef. Det ska bli intressant hur ett ökat inflöde av marknadsföringspengar påverkar media - online och offline.

Shout Out Louds

Jag är ingen konsertmänniska eller har koll på okända rockband. Men i februari 2004 såg Magnus till att jag hängde med och tittade på Shout Out Louds spelning på Universitet. Det var därför roligt att läsa att det går bra för bandet [via: Mitt liv som populärkultursjunkie] med spelningar hos Letterman och Leno. Dessutom visas senaste videon på MTV. Bra låtar, välförtjänt framgång.

2005-07-25

Dabliod - svensk blogglöpsedel

Lunarstorms grundare Rickard Ericsson har byggt en löpsedelstjänst för svenska bloggar. Den heter Dabloid, är fortfarande i en tidig version och täcker in runt 100 bloggar.

2005-07-24

Betala för tidningsartiklar på nätet?

Artikeln Web Publishers Eye Your Wallet behandlar onlinepublicering och tradtionell medias vilja att ta betalt för artiklar. Amerikanska IDG tror att viljan att betala kommer att öka, vilket jag inte tror. Media bör naturligtvis komplettera annonsintäkter med intäkter från läsarna, men jag tror att tjänster och skräddarsytt innehåll bättre utnyttjar Internets fördelar än att ta betalt för artiklarna.

Läsvärt

Henry Jenkins: Interactive audiences? The 'collective intelligence' of media fans
The Long Tail: How to get filthy stinking rich in the Long Tail
The Long Tail: How finely can you slice aggregation?
A VC: In defense of Free
morph: Legal downloads up, illegal ones too
Wired News: Their Kingdom for a PornPal

WSJ tjänar mer på online än offline

Intressant att notera att Wall Street Journal tjänar mer pengar på sina webbplatser, främst WSJ.com och MarketWatch än på papperstidningen. Jag har inte kollat upp om det beror på kostnadsfördelning som är fördelaktig för onlineverksamheten eller inte.

2005-07-22

Britter köper majoritet i Boxman

Brittiska LoveFilm har köpt majoriteten av Boxman och använda det som bas för nordisk expansion, enligt NetImperative. Boxman ska ha 14 000 kunder. Vilket är färre än konkurrenten Brafilm.com om man ska tro på siffrorna som har cirkulerat i pressen. För någon vecka sedan lanserade för övrigt CDon en hyr dvd-tjänst.

eBay ökade vinsten med 53 procent

Ebay hade ett helt ok andra kvartal med en omsättning på 1,09 miljarder dollar och en vinst på 291,6 miljoner dollar. Det fria kassaflödet var 406,1 miljoner dollar. Den internationella verksamheten och PayPal de starkaste tillväxtfaktorerna (51 procent). Amerikanska eBay.com växte 27 procent jämfört med förra året.

Google omsatte 1,38 miljarder dollar under Q2

Google hade ett bra andra kvartal med en vinst på $342,8 miljoner och en omsättning på $1,38 miljarder. Fritt kassaflöde på $467 miljoner. Ungefär dubblad omsättning, 300 % högre vinst och 400 % högre fritt kassaflöde än förra året. Google är trots det högt värderat.

64 000 har lyssnat på DRs podcasts

Under de första två veckorna har 64 000 nedladdningar av podcasts gjorts från Danmarks Radio.

2005-07-21

Dagens intressantaste nyhet

Kina revalverar renminbin mot den amerikanska dollarn och kommer i fortsättningen vara kopplad till en valutakorg i stället för den amerikanska dollarn. Det ska bli intressant hur det påverkar räntan i USA och den amerikanska politiken då det federala underskottet blir troligen blir dyrare att finansiera då Kina med all säkerhet inte kommer att vara en lika ivrig spekulant på amerikanska statsobligationer framöver.

2005-07-20

Utbyggarna - jag, Kal och Erik podcastar

Mitt lilla test av podcasting i maj har lett till att jag, Kal Ström på k-märkt och Erik Stattin på mymarkup.net har börjat podcasta tillsammans.

Vi kallar vår podcast för Utbyggarna och den första podcasten återfinns sedan någon dag på www.utbyggarna.se. Tanken är att föra en intressant diskussion om Internetrelaterade ämnen i 45-60 minuter. I den första podcasten pratar vi om Londonbomberna, bloggarna och etiketter, Bloggflik för sökmotorerna och iMesh - en ny giv för musikindustrin?

Med all säkerhet kommer formatet att ändras lite och såväl diskussionsmässig som teknisk kvalité att bli bättre. Inspelningen sker över Skype, vilket den här gången medförde lite problem med fördröjning.

Den främsta inspirationen till Utbyggarna är amerikanska Gillmor Gang (äldre program), även om vi har en lång bit att gå innan vi är lika bra som de. En idé vi planerar att sno från Gillmor Gang är att ha gäster. Några sådana är dock inte bestämda än.

Kom gärna med feedback!

Uppdatering: Jag glömde helt bort att jag i förra veckan nämnde att Erik, Kal och jag höll på med podcasting.

Skype värderat till $2 miljarder?

B2Day: Skype Watch Skype värderat till $1-2 miljarder?
Software Only: The era of the disposable startup ?
analystblog av LinkedIns marknadsdirektör
E-Media Tidbits: Advocacy Advertisers Like Blogs

Murdoch köper Myspace.com

Rupert Murdochs News Corp har köpt Intermix, bolaget som driver den amerikanska communityn Myspace.com för 580 miljoner dollar. Intressant både ur stormedia och entreprenörsperspektiv. Det finns mycket att läsa på amerikanska sajter:

Software Only: Murdoch: Yeah, I get this Internet thing - and here is a $580M check to buy a place for my friends
morph: The Rise of Fox Interactive Media
PaidContent: Interview, Part 1: Ross Levinsohn, President, Fox Interactive Media
PaidContent: News Corp.-Intermix Details: Interview, Ross Levinsohn, President, FIM
PaidContent: News Corp.-Intermix: Reaction Is Fairly Positive
PaidContent: FIM-MySpace's Effect on Social Media M&As
Internet Stock Blog: Don't short junk - implications of News Corp's purchase of Intermix
Burnham's Beat: MySpace Equals Mo?Money For VCs, Especially VantagePoint

Schibsted och FAST

Efter min notis om Schibsteds eventuella sökmotor i samarbete med FAST har jag fått och hittat lite mer information. Schibsted sa i samband årets första kvartalsrapport att de satsar på att bygga en egen sökmotor, men någon teknikleverantör är inte offentliggjord. Sedan april är dock FAST leverantör av bland annat sajtsök till Schibstedägda Finn.no, den norska motsvarigheten till Blocket. FAST levererar söklösningar till hela Schibstedgruppen, om jag tolkade pressmeddelandet rätt.

Yahoo omsatte 1,25 miljarder dollar under Q2

Yahoo hade ett helt ok andra kvartal (pdf), men inte riktigt lika bra som förhoppningarna.

Omsättning: $1 253 miljoner
Omsättning exkl TAC: $875 miljoner
Nettovinst: $755 miljoner (inkl aktieförsäljningar på $563 miljoner)
Fritt kassaflöde: $300 miljoner

InternetWorld var snabba med att skriva om det, men skrev fel när de skrev att annonsförsäljning och inte aktieförsäljning låg bakom det mycket stora vinstlyftet från 112 miljoner dollar till 755 miljoner dollar.

2005-07-18

Hur får man fler läsare av sin blogg?

Jag fick ett mail som frågade om hur man får folk att veta att man har en blogg. Tänkte även posta mitt svar här.

Utkastet på kapital elva i boken Naked Conversations ger många bra tips. Jag håller speciellt med om tipsen att vara fokuserad. Vissa personer kan vara väldigt breda och intressanta, men för de flesta av oss är det väldigt svårt.

Några andra tips:

* Ha ett ämnesfokus på bloggen
* Uppdatera minst en gång per dag under de första 6 månaderna
* Tipsa vänner som kan vara intresserade
* Lägg till länkar till liknande bloggar i länklistan på din blogg
* Länka till inlägg hos liknande bloggar och kommentera
* Kommentera på andra bloggar
* Pinga sajter som nyligen.se etc

Några fler tips?

2005-07-17

Schibsted bygger sökmotor?

Enligt uppgift så håller Schibsted och FAST på att skapa en webbsökmotor. Intressant då FAST sedan försäljningen av sin webbsökteknik och Alltheweb till Overture har hållit sig borta från webbsökområdet.

Om det faktiskt är en seriös satsning, jag har inte fått uppgifterna bekräftade, från Schibsted skulle det resultera i en till stor sökmotor i Sverige. Troligen skulle en satsning i Sverige byggas kring Aftonbladet.se och Hitta.se. Den mindre SvD.se och den eventuellt för SvD och Aftonbladet gemensamma näringslivssajten skulle kunna vara en källa för B2B-sökningar.

2005-07-16

Internetnyheter

Infoworld: Firefox gains on IE in June 8.71 % marknadsandel
Searchblog: Yahoo's keyword-driven banners
k-märkt: Vodafone blockerar Skype
News.com: News Corp. forms Internet division
Om Malik: Meeting Marc Andressen
Long Tail Blog: Brands: Think people, not products
John Robb: Console MMOs? Please no...
ClickZ: E-Mailers Lobby FTC for Opt-Out Sunset Provision
Silicon Valley Watcher: Silicon Valley should fight laws controlling innovation, says veteran valley entrepeneur

2005-07-14

Kopiera mig

Piratbyrån ska släppa en bok med titeln Copy Me den 25 juli.

2005-07-12

Dagens länkar till nätnyheter

News.com: PayPal founders launch $50 million VC fund
BBC: BBC open source
Geeking with Greg: Yahoo and being underfoot
Charlene Li: The future of online classifieds: HotJobs and Jobster show the way
Jeff Nolan: Dave Anderson: Crime on the Internet
ClickZ: Microsoft/Claria deal dead
Internet Retailer: PayPal launches service in China
Paid Content: Microsoft's Ballmer: We're Serious About Search

Länkar till läsning

The Long Tail: "Pre-filters" vs "Post-filters"
Ross Mayfield: How to open content
National Post: Are blogs ready for the big time? [via: Om]
Copyriot: We downloaded your album
Adverblog: Ready for the Pinky Pant Poker? Poker möter Victoria's Secret. Hm.
Open Source Solutions for Small Business Problems: Digital Music: Who Benefits?
bisonblog: Hur skapar man uppmärksamhet från media?

Sommartempo

Att det har varit stiljte med uppdateringar den senaste veckan beror inte bara på att sommarvärmen. Det beror även på att en del bloggtid har gått åt till att testa podcasting. Jag, Kal Ström och Erik Stattin har provat att göra ett "program" i samma format som Gillmor Gang. Det första "programmet" kommer att, om allt gick väl under kvällens inspelning, dyka upp på webben inom någon dag.

2005-07-04

DI uppmärksammar att BF2 nästan är lika stort som CS

Battlefield 2 snart nr. 1. Artikeln är sådär, men nu har också Dagens Industri uppmärksammat att Battlefield 2 har blivit mycket populärt. Nu över 40 000 spelare simultant.

Fyra länkar

Ian C Rogers: On DRM
bubblegeneration: Why Analog Property Rights Are Wrong For a Digital World: DRM vs Plasticity
ClickZ: Claria Drops Kazaa Distribution, Acquisition Rumors Swirl
New York Times: Microsoft Said to Be in Talks to Buy Adware Developer (Claria = Gator)

2005-07-03

Vår bästa tid är nu...

... tycks gälla för webbrelaterade startups.

Bnoopy: It's a great time to be an entrepreneur
Connect: Best Time Ever to Start a Company
Om Mailk: Start-ups on the cheap
Signal vs Noise: Entrepreneurs, angels, and the cost of launch
Mark Fletcher: It's a Great Time to Be An Entrepreneur

Dejting, kortare copyright och bloggande

New York Times: Online Dating? Thin and Rich Works Here, Too
The Economist: Rip. Mix. Burn. läsvärd!
A VC: Blogging 1.0 (continued)

Intervjuad om bloggar och marknadsföring

Webbpennan har skrivit en artikel om bloggar och marknadsföring där jag, Åsa Hovrell och Richard Gatarski har intervjuats. Några konkreta råd blev det också.