2005-06-28

Relevant Traffic söker folk

Mina vänner på sökmarknadsföringsbolaget Relevant Traffic söker folk. Bland jobbtitlarna återfinns sökmotorspecialist, produktionstekniker, säljare och key account manager.

Lefsetz Letter - bra kommentarer om musikbranschen

Ett nyhetsbrev med bra kommentarer om musikbranschen är Lefsetz Letter. Tyvärr inget webbarkiv med äldre nummer som jag kan länka till.

Inlåsning är en inträdesbarriär

Ciao, Feedburner. Feedburner arbetar med att minska problemet med att byta RSS-tjänst för att minska inträdesbarriären för nya kunder. Som Joel Spolsky uttryckte det för några år sedan i Strategy Letter III: "That's the barrier to entry. Not how hard it is to switch in: it's how hard it might be to switch out."

2005-06-27

Reflektioner kring MGM vs Grokster

Några reflektioner efter att snabbt ha läst igenom amerikanska HD:s dom i målet MGM vs Grokster (pdf).

* Grokster och Streamcast Networks (tillverkare av Morpheus) fälls för att ha uppmuntrat upphovsrättsintrång genom bland annat sin marknadskommunikation ("When
the lights went off at Napster . . . where did the users go?"). I princip tycks domstolen anse att företagen har försökt ta Napsters, som blev fällt för upphovsrättsintrång, plats och tjäna pengar på annonsering.

* Domstolen kunde inte finna några fall av fair use och bara anektdoter om icke-upphovsrättsinkräktande användning av Grokster och Morpheus. Det gör att företagen inte omfattas av Sony Betamax-domens skydd för produkter kan användas både för upphovsrättsintrång och legala aktiviteter.

Det finns inget som tyder på att domslutet ska tolkas på ett sådant sätt att webben skulle vara olaglig. Nyckelordet tycks, som David Hall skriver, vara uppmuntra upphovsrättsintrång.

Mer om fildelnings laglighet

Fler länkar till tyckande kring dagens dom i fildelningsmålet MGM vs Grokster.

k-märkt: HD i USA valde MGM
MyMarkup: Grokster-Backlash
News.com: File-swap fallout
News.com: The evolution of file swapping
News.com: Who's who in the P2P debates

Fildelningsföretag kan stämmas av Hollywood och musikindustrin

Teknikföretag skyddas inte längre till fullo av den så kallade Betamax-domen i USA:s högsta domstol från 1984. Numera gäller hårdare krav: ""We hold that one who distributes a device with the object of promoting its use to infringe copyright, as shown by clear expression or other affirmative steps taken to foster infringement, is liable for the resulting acts of infringement,""

Utslaget ger de stämningsglada upphovsrättsextremisterna ett vapen de troligen inte bör ha tillgång till. Det finns en stor risk att detta kommer att avskräcka företag från att utveckla nya, konsumentvänliga tekniska lösningar. Welcome to DRM hell!

Aftonbladet Dagens Sommarblogg

Aftonbladets bloggstrategi blir plötsligt mycket intressantare, även om Robert Lauls fotbollsblogg har hållt flaggan högt, i och med Dagens sommarblogg. Under resten av sommaren ska tidningen uppmärksamma en svensk blogg per dag. Och de tar emot tips!

Först ut som Dagens sommarblogg är, välförtjänt, Mitt liv som populärkultursjunkie som också intervjuas.

2005-06-26

Nostalgisurfning

Efter nattens spelrelaterade inlägg tog jag mig en titt på en tidig version av Missil, en spelsajt som jag var chefredaktör för 1998. Längst ned på den sidan hittar man en lista över världens 10 bästa spellänkar. Idag skulle det ha kallats för en blogroll, men då var det bara ett sätt att se till att besökarna alltid kunde hitta intressanta nyheter ett klick bort.

Sport roligare på PlayStation än på tv?

Via Magnus Hugemark får jag reda på att Executive Report skriver om att unga amerikaner (12-24 år) tittar mindre på sport på tv men köper mer sportspel för PlayStation, Xbox och PC. Minskningen i tv-tittande per sport var mellan 7 % och 22 %, medan spelförsäljningen ökade 34 %. Fast frågan, som inte helt besvaras, är om det är personerna som har slutat titta på tv som har börjat spela tv-spel. Låt oss anta att det till viss del är så.

Jag tror sportspelen främst påverkar tittande på "mindre viktiga" sportevenemang. Det vill säga i stället för att se två matcher i Serie A på söndagen så skippar man den mindre intressanta fotbollsmatchen och spelar tv-spelsfotboll mot en kompis i stället. Det är en trend jag tror kommer att accelerera när sportspelen på allvar går online i samband med Xbox360 och PlayStation 3. Kombinationen av mer realistisk grafik och större tillgång till mänskliga motståndare kommer förbättra spelupplevelsen rejält, vilket driver fram nya konsumtionsmönster.

Battlefield 2 har fått en smakstart

Svenskutvecklade Battlefield 2 har fått en kanonstart med över 33 000 samtidiga spelare. Det är endast Counter-Strike som kan konkurrera med det (35 000 spelar Counter-Strike för Half-Life 2 och 31 000 Counter-Strike för Half-Life när detta skrivs). Om det är en indikation på kommande försäljning, vilket är troligt, är det uppenbart att Electronic Arts har fått köpa Digital Illusions mycket billigt.

Om jag har räknat rätt har DICE värderats till knappt 600 miljoner kronor i samband med budet (cirka 670 miljoner kronor i aktievärdering minus de cirka 100 miljoner kronor som finns i bolagets kassa). Det när man utöver en stark utvecklingsverksamhet äger rättigheterna till Battlefield, ett varumärke som inom EA bör generera en försäljning på minst 1 miljard kronor per år. Hur Digital Illusions styrelse, storägare och ledning resonerade när de rekommenderade aktieägarna att acceptera det budet förstår jag fortfarande inte.

World of Warcraft omsätter 2,5 miljarder kr

Det finns riktiga pengar i enskilda onlinespel. Ett bra exempel är det omåttligt populära World of Warcraft som har fångat två miljoner spelare. Varje månad kostar det 12 dollar alternativt 12 euro att spela. Det är en årsomsättning på runt 2,5 miljarder kronor (plus runt 500 miljoner kronor från försäljningen av själva spelet) för utvecklarna Blizzard.

2005-06-20

Media, bloggar och wikis

Under rubriken Revolutions on the net happen at the edges efterlyser Hans Kullin en intensivare svensk debatt om vad som händer när mediekonsumenterna blir medieproducenter. Det är Internet som möjliggör utvecklingen, som tar sig uttryck i form av bland annat bloggar och wikis. För övrigt gillar jag inte det amerikanska begreppet citizen journalism, då jag inte tycker att det på ett bra sätt fångar utvecklingen. Uttrycket participatory media tycker jag är bättre.

Jämfört med exempelvis tidningar har Internet sänkt kostnaderna för mångfaldigande (tryck) och distribution. Tack vare möjligheten att ändra småfel på webben i efterhand kan även produktionskostnaden sänkas genom mindre förhandskontroll av produktionsfel. Det är generella effekter av Internet och inte av bloggar eller wikis.

Bloggars roll tycker jag blir riktigt intressanta först när man tar hänsyn till att det på Internet finns det ett överflöde av information och ingen fysisk begränsning av "hyllplatsen". Därför försvinner den traditionella rollen som gatekeeper som baseras på begränsad fysisk tillgång till distribution. Men det innebär inte att gatekeepers försvinner utan att deras roll baseras på förmågan att distribuera uppmärksamhet. På nätet kan sådana ta sig många former. En form är som sökmotor, en annan som nischad och realtidsuppdaterad nyhetssida och en tredje är bloggars förmåga att enskilt och i grupp distribuera uppmärksamhet genom att länka till intressanta artiklar och inlägg.

Det känns helt klart som ett ämne jag borde skriva något längre och mer genomtänkt om.

2005-06-19

Stanford commencement address by Steve Jobs

"Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma - which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of other's opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary."
- Steve Jobs, 12 juni 2005

Sommarläsning

Under sommaren försöker jag alltid ta mig tid att läsa böcker. Tyvärr brukar jag misslyckas med att läsa ut Vilhelm Mobergs Utvandrarna, men jag ska göra ett nytt försök i år.

Den kommer dock, återigen, få konkurrens av ett gäng Internet-/politik-/affärsrelaterade böcker. Förutom redan påbörjade Thomas Friedmans The Lexus and The Olive Tree, Rory Cellan-Jones dot.bomb och James Surowieckis The Wisdom of Crowds kommer jag att låna eBoys och Hackers and Painters.

Dessutom gjorde jag idag en, med mina mått mätt, en monsterbeställning på 10 böcker hos en av Sveriges billigare Internetbokhandlare.

- Freakonomics
- Lawrence Lessigs Free Culture
- Linked: How everything is connected to everything else and what it means
- The Mystery of Capital: Why capitalism triumphs in the west and fails everywhere else
- The Rise of the Creative Class
- J.D. Lasicas Darknet: Hollywood's war against the digital generation
- Dan Gillmors We the Media
- David Weinbergers Small Pieces Loosely Joined
- Howard Rheingolds Smart Mobs
- The Big Picture: The New Logic of Money and Power in Hollywood.

En lista som förhoppningsvis kan tjäna som inspiration till sommarläsning.

Spam ett problem för mig igen

Under ett år har jag knappt haft något problem med spam, tack vare SpamAssassin och Thunderbirds spamfilter. Den senaste veckan har dock mängden spam exploderat, vilket gör olika former av vitlistor intressantare. För trots allt snack om RSS så är e-post fortfarande viktigt.

Ett gäng länkar

Wired News: Lawmaker Revs Up Fair-Use Crusade
Modern Marketing: Promotion is Dead, Long Live the Product
EFF: Legal Guide for Bloggers
A VC: The Five Things I Learned In Business School
Ross Mayfield: Stealth is Old Skool (relaterat)
Read/Write Web: Good Blogs
Eric von Hippel: Democratizing Innovation (fritt tillgänglig bok)

Vi gör det tillsammans!

Business Week har skrivit en bra featureartikel om bland annat peer production som heter The Power of Us. På samma tema, vilka effekter har Internetsutveckling, har Business 2.0 skrivit featureartikeln How to Ride the Fifth Wave (endast för prenumeranter).

Gillar man området, och arbetar med media, kan man ta en titt på bubblegenerations Media 2.0 - Why And How Much Should You Open Up Your Goods?, A Copyfighter's Musings From Mixtape to Playlist och bloggen The Long Tails Bring Tha Noize! som tar upp behovet av filter för att hitta guldkornen långt ut i den långa svansen.

Disintegrering

RSS och sökmotorer disintegrerar den tradtionella tidningsvärlden, enligt Outsell. Det är något jag bloggade om i maj. Marknadsmakten flyttas från medieföretagen till kunderna, som bland annat Guardians Simon Waldman har påpekat.

BBC intervjuar Niklas Zennström

BBC har intervjuat Niklas Zennström, ena halvan av duon bakom Kazaa och Skype. Appropå förra veckans (av allt att döma felaktiga) rykten om att Yahoo skulle köpa Skype skulle jag inte bli förvånad om det pratades om interopabilitet mellan Skype och Yahoos IM-klient. Det var i alla fall magkänslan jag fick när Skypes Malte Sigurdsson besvarade en fråga om Skype och Yahoo! under reboot i Köpenhamn förra lördagen.

Gott och blandat

Jag har inte hunnit blogga om allt intressant som hände i veckan, så här kommer en länkdump med anorektiska kommentarer.

A VC: Quality vs. Connectivity (mycket läsvärd!)
buzzhit!: Different Channel, Same Thinking (om vinstmarigaler och innehållsindustrin)
Kevin Kelly: How to Sell Your Book, CD, or DVD on Amazon "Micro-niche, long-tail publishing"
SiliconBeat: John Battelle's FM Publishing scores angel funding
SiliconBeat: Silicon Valley forsakes Claria...almost (inte många som gillar Wallenbergarnas adwareföretag)
New York Daily News: Nerds make better lovers

Inte bara PageRank...

Google använder sig av fler tekniker än PageRank för att ge oss bra söksvar. Några av de övriga variablerna har blivit offentliga eftersom Google har fått patent på dem. Read/Write Web och Buzzle.com har kommenterat det hela.

Sök tar större del av onlineannonseringen

Den amerikanska onlineannonseringen kommer att 29 procent under 2005, tror Merrill Lynch. Sökannonseringen bedöms växa med 47 %.

2005-06-18

Lansera, lyssna och förbättra

Bloglines grundare Mark Fletcher och Findorys grundare Greg Linden har båda kommenterat hur man ska arbeta som nystartat Internetföretag.

Mark skriver att det inte ska ta mer än tre månader från idé till lansering. Hans anledningar till att lansera snabbt är:

- First mover advantage (dock överskattat i många fall, anser jag)
- Ingen idé är unik
- Tvingar fram fokus på de viktigaste funktionerna
- Perfektion är en omöjlighet. Ship early, ship often.
- Efter lansering får man feedback från användarna.

Greg på Findory instämmer och säger att snabba lanseringar är extra viktigt när man utforskar nya marknader.

Jag kan bara instämma i vad de skriver.

Väldigt mobilt Internet

När man kan prata med personer som flyger över Atlanten över Skype (och ljudkvalitén var bra!) är det tydligt att Internet blivit en central del av våra liv.

50 nya bloggar i Sweblogs

Efter att inte ha lagt till nya bloggar i Sweblogs på ett tag har jag nu betat av de anmälningar som kommit in under våren.

2005-06-16

Googlekoll

Kuro5hin har en lista över bolag som Google har köpt. Kvaliteten i spekulationerna över vilka Google kan tänkas köpa är ojämn, men flera av tjänsterna kan vara intressanta för någon av de sex stora Internetbolagen (Google, eBay, Yahoo!, MSN/Microsoft, Amazon.com och IAC). Appropå Googles värdering så är det inte alla som tycker att aktien är värd 300 dollar. Bra att höra argument mot bubbelaktiga värderingar.

2005-06-15

Hyperlokalt i stället för nationellt

I USA har local varit ett av de teman som blivit hetare det senaste året. Inte minst på grund av Craigslists framgångar, men även med anledning av ökad efterfrågan på lokalt annonsutrymme vilket till och med har fått den gamla draken Citysearch att gå med vinst.

Igår träffade jag en av personerna bakom relativt nylanserade Grannarna.se, som är en lokal köpes-/säljes-/bortskänkestjänst för Söder i Stockholm. Troligen är det rätt att starta en marknadsplats med ett hyperlokalt fokus i Sverige idag då det finns starka aktörer som Tradera och Blocket på den nationella nivån. Det verkar som om Grannarna.se har fått en ok start och det ska bli intressant att följa tjänstens utveckling.

2005-06-10

Livebloggande från reboot

Dags att prova lite livebloggande från reboot. Snart klara med keynotepresentationerna. Doc Searls gjorde en riktigt bra presentation. Första gången jag såg någon som lyckades göra en bra presentation genom att i princip läsa texten på sin Powerpoint. Robert Scoble gjorde ett blekare intryck (not: ska du prata direkt efter Doc Searls, se till att ha en riktigt bra presentation).

2005-06-09

Time to reboot

Borde redan sova då jag flyger till Köpenhamn tidigt i morgon för reboot. Om du är på plats och vill nå mig, ring +46-708-105742. Missar tyvärr sommarfesten på Handels, men Köpenhamn får duga som ersättning.

Skype som teleoperatör i Eniro

Man kan för övrigt registrera sitt SkypeIn-nummer hos Eniro och ange Skype som teleoperatören. Klassisk teleoperatör = miljarder investerade i ledningar. Ny teleoperatör = en gratis mjukvara.

2005-06-08

Google högre värderat än Time Warner?

Tittar man bara på börsvärdet var så fallet. Men frågan är om det inte är bättre att titta på enterprise value, som tar hänsyn till de skulder företagen har, om man vill jämföra vilket företag som är högst värderat. Gör man det var Time Warner fortfarande runt tio miljarder dollar högre värderat än Google. Får man tro Yahoo! Finance är Time Warners aktievärdering för övrigt återigen aningen högre än Google.

2005-06-07

6 dollar jämfört med 600 dollar

Enligt Digital Deliverance tjänade en amerikanska tidning i snitt $6 per läsare av respektive webbeditionen förra året. På läsare av papperstidningen drog de in mellan $600 och $1000. Förra året skrev Vin Crosbie om hur tidningsmakarna kan möta onlinevärldens utmaningar. En artikel jag ska läsa igenom ordentligt om någon vecka.

2005-06-06

Bokstafetten

Bokstafetten har spridit sig som är präriebrand genom bloggosfären. Kal tuttade, så att säga, på min blogg.

1. Hur många böcker äger du?

Två höga bokhyllor. Mellan tummen och pekfingret 350-400 böcker.

2. Senast köpta bok?

The Lexus and The Olive Tree av Thomas Friedman.

3. Senast lästa bok.

Senaste boken jag läste färdigt var nog Never Eat Alone av Keith Ferazzi och Tahl Raz.

4. Fem böcker som betyder mycket för mig (m.a.o. böcker jag läst minst tre gånger)

Det finns många fantastiska böcker jag inte har läst tre gånger. Tre som faktiskt klarar det kravet är:

- Firman av John Grisham
- Microserfs av Douglas Coupland
- The Nudist on the Late Shift av Po Bronson


5. Utse 5 personer som också ska svara på dessa frågor

Hans Kullin, Stefan Waldeck, Mattias Durnik, Fredrik Wass och Stephanie Hendrick.

2005-06-05

Google närmar sig 80 miljarder dollar

Google is on fire, i alla fall om man ska tro följande notis. Aktien var upp 22% i april och 31% i maj och bolaget värderas nu till nästan 80 miljarder dollar. Bland de stora medieföretagen är det bara Time Warner som är högre värderat. Som jämförelse är Yahoo värderat till 50 miljarder dollar.

2005-06-03

Artiklarna som var för intressanta för att bli över

Transparent Bundles: Media Futures, Part 5/5: ARBITRAGE: IV. New Markets Continued

Search Engine Watch: New Technical Report from Stanford Discusses Link Spam: "a focus on how, "link spammers manipulate PageRank scores"."

The Long Tail: Trolling: 'Six reasons why I prefer good blogs to most traditional journalism'

Techdirt: Is There A Blurry Line Between Ads And Content? När man hör hur det går till i tv-världen är svaret definitivt ja.

InternetWorld: Rekordökning av e-handeln: "Under årets fyra första månader ökade e-handeln med 31 procent i jämförelse med samma period förra året, enligt Handelns utredningsinstitut." Totalt 1,6 procent av detaljhandeln, biljettförsäljning ej inkluderad i siffrorna. Då skulle de ha varit högre. Det som är lite konstigt är att jag har för mig att e-handeln har legat på mellan 1-2 procent sedan 1999, eller så, trots att den har växt med runt 30 procent per år. Troligen beror det på att man har mätt olika saker, men det känns konstigt.

MarketingVox: Web Adspend Up 8.2 Percent in First Quarter, Total Adspend Up 4.4 Percent: "Web adspend increased 8.2 percent over the first quarter of 2004, reaching $1.9 billion, or 5.7 percent of total U.S. adspend of $33.5 billion in the first quarter of 2005"

DM News: Trade Association Ranks Drivers of Web Site Usage: "A new study from the Online Publishers Association on user experience ranked "entertains, absorbs me" as the No. 1 driver of Web site usage."

WSJ: Blogging Becomes A Corporate Job; Digital 'Handshake'? "The blogs give us what we call a handshake with consumers, a bond of loyalty and mutual trust that's different than the typical selling relationship, where it's all about price," Mr. Hirshberg says. "With the blogs, we are giving a little bit more access to us as a people with a mission."

Amazon, eBay och Shopping.com

Internet Stock Blog undrar varför Amazon.com inte köpte Shopping.com. Kanske det mindre lyckade köpet av prisjämförelsetjänsten Junglee från 1997? Fast jag håller med om att Amazon.com är en minst lika logisk köpare som eBay av Shopping.com. Andra anser att köpet signalerar svagheter i eBays nuvarande affärsmodell.

Dygnet har bara 24 timmar...

... och andra problem marknadsförare ställs inför sammanfattas av Barry Ritholtz på The Big Picture i en artikel om onlinespel:

"And, this a zero-sum game: consumers have finite time, money and attention spans. As this [massive multiplayer online games] community increases, it will continue to eat into music sales."

Är reseföretagen nöjda med Google?

I DN:s artikel Google jagar svenska kunder säger Elisabeth Trotzig på IRM att reseföretagen är ganska nöjda med sökannonsering. Jag tror att ordet ganska är centralt i den kommentaren. För reseföretag och andra sökannonsörer älskar kvaliteten på besökarna som kommer från sökmotorerna. Problemet är att prismodellen ser till att annonsörerna bjuder upp annonspriset mot respektive företags marginalintäkt, vilket gör att de flesta reseföretag gör relativt små vinster på besökarna från sökmotorerna.

Det enda undantaget torde vara om någon aktör kan konvertera fler besökare till kunder, då kan vinsterna bli goda. Appropå det har bröderna Eisenberg, som skriver grokdotcom och ClickZ ROI Marketing, skrivit en bok om hur man ökar conversion ratio, vilket Stefan Waldeck har uppmärksammat.

Fotbollsbloggar

Det är skoj att det börjar dyka upp fler bloggar om viktiga saker som fotboll. Två fotbollsrelaterade bloggar är Expressens Olof Lundh, kvällstidningsdraken börjar för övrigt få ordning på bloggandet, och Konsten att förlora som skrivs av pseudonymen Mats Hård.

Lite nyheter om TradeDoubler

Min tidigare arbetsgivare TradeDoubler har, utöver att de rekryterar i snabb takt till det svenska kontoret, haft ett antal järn i elden de senaste veckorna.

Bolaget har tecknat ett europeiskt avtal med Yahoo om onlinemarknadsföring.

Den första kampanjen där onlineannonserings effekt på försäljning i fysiska butiker mättes resulterade i 6000 provsmakningar av färdigblandad O'boy. Det är ett samarbete mellan TradeDoubler och Kuponginlösen som möjliggör spårningen i fysisk butik.

Dessutom hamnade TradeDoubler på plats 93 i Veckans Affärs ranking över Sveriges största it-företag. Ett rejält hopp sedan förra året och det kan nog bli ytterligare 40 platser upp i år.

Brittiska webbtidningen E-Consultancy har för övrigt intervjuat TradeDoublers marknadsdirektör William Cooper.

2005-06-02

Annonser är innehåll

Fredrik Wass skriver om lördagens Bloggforum 2.0. Appropå det så påminner följande rubrik och blogginlägg Make advertising useful hos Geeking With Greg om något Åsk sa i panelen. Fritt ur minnet var det ungefär: "Advertising when in context is content" (eller om det kan ha varit "is useful" eller något liknande). Det är en stor del av "hemligheten" bakom Googles och Yahoos (genom Overture) framgångar. Sökannonser är innehåll.

Utifrån det tycker jag det är intressant att mediebyrårer använder demografisk segmentering i sådan hög utsträckning (i stället för exempelvis kontextuell). Tittar man i litteraturen kring segmentering är det tydligt att demografisk segmenterings (enda?) fördel är att just medieköpet blir möjligt att göra. För innehåll, och därmed uppskattade, blir demografiskt styrda annonser sällan. Lätt förenklat, naturligtvis.

Ett dagligt slit kan minska piratkopieringen

MPAA does the heavy lifting RIAA refused to do. Hur filmindustrin arbetar mot pirater (inte fildelare) genom att stötta polisens arbete mot gatuförsäljningen av piratkopierade filmer.

Intressant att notera att försäljningen av piratkopierade cd-skivor har fördubblats de senaste åren till 1/3 av alla sålda cd-skivor. Musikbranschen borde kanske lägga mer tid på att stoppa det än att prata om fildelning...

eBay köper Shopping.com

Ebay har köpt prisjämförelsetjänsten Shopping.com, rapporterar MarketWatch. De bör nog ses i ljuset av att eBay tappat tillväxttakt och att det finns en tes, som bland andra MarketWatchs Bambi Francisco drivit, om att sökannonsering och onlineauktioner är ganska nära konkurrenter. Dessutom kan man tänka sig att eBay inte är helt bekväma med att sökmotorerna får mer att säga till om inom onlineshopping och därför har starka defensiva argument för att köpa Shopping.com.