2005-04-30

Firefox passerar 50 miljoner nedladdningar

Den utmärkta webbläsaren Firefox har laddats ned 50 miljoner gånger sedan november. Mycket snabb tillväxt även när det jämförs med Internetframgångar som ICQ, Skype, Kazaa med flera.

Yahoo, Google större än ABC, CBS och NBC?

The Economist: "This year the combined advertising revenues of Google and Yahoo! will rival the combined prime-time ad revenues of America?s three big television networks, ABC, CBS and NBC, predicts Advertising Age." Inte illa.

2005-04-29

Onlineannonseringen 9,6 miljarder dollar i USA

Internet Ad Spending Soars To $9.6 Billion. "Online advertising revenues for the year climbed to a new record of $9.6 billion--up 33 percent from 2003, and 19 percent from the previous record of $8.1 billion in 2000--according to a report released Thursday by the Interactive Advertising Bureau and PricewaterhouseCoopers. Web ad revenues for the last three months of the year contributed $2.69 to the annual total, representing a 24 percent increase from the $2.18 online ad spend in the fourth quarter of 2003."

Testar igen

Hej världen!

2005-04-28

Eniro - sms beta

Från Eniro är det nu möjligt att, gratis, skicka nummer- och adressuppgifter till mobiltelefoner via SMS. Tjänsten heter, föga förvånande, Eniro SMS och är för närvarande i beta. Fungerade bra när jag testade tjänsten.

2005-04-27

Teknikens under

Att det har varit lite tunt med uppdateringar de senaste dagarna beror på strul i kommunikationen mellan Blogger och servern min domän ligger på. Tråkigt då det har hänt en hel del som jag inte har tid att blogga om förrän i helgen, exempelvis Hördur Benders presentation av delar av Metros Internetstrategi (Metro Blogg...) inom ramen för kursen Media Management. Tills dess rekommenderar jag blogginlägget The Truth of Online Cannibalization.

Dessutom är det värt att fundera vidare kring Eriks inlägg Ekonomisk nedgång sporrar kreativitet? Mycket av de för användarna värdeskapande växte mycket riktigt fram under de knapra åren. Det många i branschen nu sysslar med är inte främst att skapa värde i form av innovativa tjänster utan att klura ut hur man tjänar pengar på existerande. Det kan bli ett problem om den tilltagande bristen på annonsutrymme (annonspriserna har stigit rejält det senaste året) tilltar och mediasajternas svar på det bara blir att suga ut mer ur användare och annonsörer genom att placera fler annonser per sida och ta mer betalt för varje annons. Det är vad som hände under det sena 90-talet och är inte en bra lösning på längre sikt. Dock är det inte osannolikt då mer marknadsföringspengar flyttas till Internet och som Morgan Stanely visar i presentationen Age of Engagement läggs det idag relativt lite pengar online. Speciellt i ungdomssegmentet.

Dessutom intressant att notera att Real börjar få ordning på sin musiktjänst. Fast bara i USA, tyvärr. Dessutom är det trevligt att läsa Kals blogginlägg om iTunes (svensk iTunes Music Store på torsdag?) och Inprodicons digitalisering av svensk musik.

Testar om det fungerar

Ett enkelt test.

2005-04-25

Seminarium 12 maj hos Handelskammaren

Den tolfte maj anordnar Stockholms Handelskammare semiariet IT-branschen - Boom, krasch, vad händer nu? Jag kommer att medverka och för de som tycker det verkar vara skrämmande kommer det enligt uppgift att finnas vin och annan förtäring på plats. Föranmälan krävs vad jag förstår (det går att fylla i 111... i formulärfält som inte borde vara obligatoriska).

2005-04-22

Bloggar förändrar affärsvärlden

Blogs will change your business skriver Business Week. "How big are blogs? Try Johannes Gutenberg out for size."

Business Week planerar att följa bloggvärlden på Blogspotting.net. En annan ny blogg som verkar bli intressant(are) är O'Reilly Radar.

Google större än Yahoo och eBay

Årets första kvartal hos tre stora Internetföretag:

Google:
Omsättning: 1,26 miljarder (inklusive TAC)
Nettovinst: 369,2 miljoner dollar


Yahoo
Omsättning: 1,174 miljarder dollar (inkl TAC)
Nettovinst: 205 miljoner dollar


eBay
Omsättning: 1,03 miljarder dollar
Nettovinst: 256,3 miljoner dollar

2005-04-21

eBay köpte sig stora i Tyskland

Det kan vara värt att komma ihåg att eBays tyska verksamhet baseras på köpen av eBaykopian Alando.de redan 1999 och köpet av bilsajten mobil.de i januari 2004. Så jag tror fortfarande att Tradera har mycket goda chanser att bli uppköpta.

Vänligt omdöme från InternetWorld

"Henrik Torstensson har som få koll på nyheter om affärer och trender på nätet, speciellt allt som händer i USA. Sällan speciellt mycket läsning, men alltid hyperaktuella länkar." - Mikael Zackrisson, chefredaktör för InternetWorld

Dagens intressanta köp & sälj-nyhet...

...var varken eBay Sveriges lansering eller Blockets stämning av Metro utan att Craigslist smyger igång i Stockholm. Craigslist har en tendens att suga ut pengar ur marknaderna till godo för konsumenterna på ett sätt som eBays temporära gratiserbjudande inte gör. Frågan är om Craigslist får fotfäste i Stockholm, vilket inte på något sätt är säkert.

För övrigt köpte inte eBay den svenska auktionstjänsten Ebazaar under dot.com-eran. Ebay köpte det franska auktionsföretaget iBazar som hade svensk verksamhet. Ebay lade ned den svenska verksamheten och det som överlevde har återfunnits på ebaysweden.com under de senaste åren.

eBay i Sverige och under första kvartalet

Under årets första kvartal omsatte eBay $1,03 miljarder och gjorde en vinst på $256,3 miljoner. Samtidigt ökar företaget tempot i Sverige vilket de har fått SvD.se, di.se och Dagens Media att skriva om.

Frågan är naturligtvis hur rädda Tradera ska vara. Inte särskilt, tror jag. Det som driver en auktionssajt är storleken och det finns utträdesbarriärer håller kvar kunderna i form av ryktessystem etc. Eftersom Tradera är långt större än eBay.se, får eBay samma problem i Sverige som företagets konkurrenter har med eBay utomlands. Det inser eBay, vilket inte minst lanseringen med avgiftsfria auktioner visar. Då Tradera satsar rejält på marknadsföring är det inte "bara" för eBay att marknadsföra sig ikapp och förbi. Givet att eBay vill ha tillbaka sina investerade pengar, vilket jag misstänker att de vill.

Jag tror att eBay etablerar en lokal tjänst för att få bättre kunskap om marknaden, etablera sitt varumärke och få en starkare förhandlingsposition gentemot Tradera när det är dags att köpa upp det bolaget. Köpet sker troligen inte före Tradera på allvar nosar på en årsomsättning kring 100 miljoner kronor, om eBay själva får bestämma. Efter köpet byter eBay namn på Tradera och kan då dra nytta av investeringar i varumärkeskännedom.

Jag är med i InternetWorld 4/2005

I senaste numret av InternetWorld publiceras min krönika Den perfekta sajten finns inte (ej publicerad på webben ännu, dyker upp inom några veckor antar jag).

Dessutom utses den här bloggen till en av InternetWorlds chefredaktör Mikael Zackrissons tre svenska favoritbloggar och hamnar på 29 plats när läsarna får säga sitt. Jag tackar och bugar.

2005-04-20

Media Futures

Seth Goldstein har publicerat fyra av fem relativt korta men läsvärda texter om digitala mediers framtid som jag aldrig verkar få tid att läsa ordentligt:

Media Futures, Part 1/5: AUTOMATA
Media Futures, Part 2/5: ALGORITHM
Media Futures, Part 3/5: API
Media Futures, Part 4/5: ALCHEMY
Den femte delen, ARBITRAGE, verkar inte vara publicerad ännu.

eBay tappar trafik

Intressant notering av Bambi Fransisco på MarketWatch.com i krönikan Taking the long view on eBay: "EBay, on the other hand, is watching its market cap implode, and its virtual foot traffic diminish. Traffic to its site dropped by 14 percent in February, and 5 percent in March, according to comScore Networks. The March decline was the ninth consecutive month that eBay saw its online audience decline year-over-year."

Enligt Paul Allen är två anledningar till eBays problem girighet och att sajten är svår att använda.

Yahoo dubblar vinsten under första kvartalet

Yahoo profit doubles: "The company's net income for the period ended March 31 was $205 million, or 14 cents per share, on revenue of $821 million. That compares with net income of $101 million, or 7 cents per share, on revenue of $550 million in the same period a year ago." Fast omsättningen inkluderat kostnaden för att visa sökannonser på partnersajter var över en miljard dollar.

2005-04-19

Piratkopiering drabbar framgångsrika företag

Nicklas Lundblad undrar om något (spel)företag har gått i konkurs på grund av piratkopieringen. Då piratkopiering är en "skatt" som drabbar framgångsrika företag torde det inte vara något vanligt förekommande. Det är dåliga och/eller dyra spel som driver spelföretag i konkurs.

2005-04-18

Skype passerar 100 miljoner nedladdningar

Gratis Internettelefoniprogrammet Skype har laddats ned över 100 miljoner gånger. Det innebär att Firma Zennström & Friis tillhör den exklusiva skara som har lyckats skapa två program (Kazaa och Skype) som har nått den nivån. För tillfället är drygt 2,6 miljoner personer inloggade på Skype. På Skype Journal kan den intresserade bland annat läsa mer om Skypes inlåsningsstrategi.

Observer om politiska bloggar

Tidningsklipparna/omvärldsbevakningsföretaget Observer har släppt rapporten Bloggbubbla eller ny arena för opinionsbildning? - bloggarna och valet 2006. Jag var en av de bloggare de intervjuade via e-post när de gjorde den. Ett citat kom med i rapporten och för den som är intresserad av sammanhanget det togs ut följer mina kompletta svar, med stavfel och allt, på Observers tre frågor nedan:

1. Vilken roll (och varför) tror du att de oberoende respektive partianknutna bloggarna kan spela i den kommande valrörelsen?

De obereonde kommer troligen spela relativt liten roll. Den effekt de kan spela är att påverka media att skriva om saker som annars skulle ha missat, vilket kan få effekter på bevakningen, vilket kan påverka valet. Till skillnad från presidentvalet i USA kommer bloggar med all säkerhet inte att användas för att samla in pengar, vilket minskar det politiska intresset för dem. Internt inom partierna kan bloggar användas tillsammans med annan elektronisk kommunikation för att effektivisera och förenkla samarbetet.

2. Någon har kallat bloggarna för den fjärde statsmakten. Hur mycket substans finns i ett sådant uttalande?

Idag inte mycket. Aktörer från samtliga statsmakter kan blogga, så det blir fel att säga att bloggare som grupp är en fjärde statsmakt. Framöver kan dock bloggare spela en större roll i att kommentera och inspirera traditionell media och föra dialog med politiker.

3. Vilken roll tror du att bloggarna kan spela för att locka förstagångsväljare?

I praktiken en mycket liten roll. På sikt finns det alltid möjligheter, men jag tror inte den händer speciellt mycket innan riksdagsvalet.

2005-04-11

Bilbranschen och Internet

Under resten av våren kommer jag som en del av en kurs på Handels att delta i ett projekt om Teknikens Världs Internetstrategi. Om du har tips på kloka personer att prata med, potentiella partners eller personer som förstår bilmarknaden och/eller Internet, hör gärna av dig. Antingen till henrik@torstensson.com eller till 0708-105742.

Kreditor - e-handelsinriktad fakturahantering

Kreditor, ett företag vid SSE Business Lab, har kommit igång med sin fakturahanteringstjänst för e-handlare. Första kunden ut är Pocketklubben, men bolaget har avtal med andra e-handlare som ska börja använda Kreditors tjänst fakturera mig! inom kort.

Ebay till Sverige

Ebay är på väg att lansera i Sverige. Landschef i Sverige är Fredrik Åhlberg, tidigare vd för Tele2 i Tjeckien.

Metro satsar på nätet

Metro lanser webbsajt med betting, eftertext, kontakter/dejting och musik. Nyheter i andra vändan.

2005-04-05

TradeDoubler omsatte 598 milj kr under 2004

TradeDoublers omsättning ökade till 598 miljoner kronor (65 miljoner euro) under 2004. En ökning på 130 procent. Betydligt snabbare än den europeiska onlineannonseringen generellt. Ur pressmeddelandet:

* Intäkterna från verksamheten ökade med 130 procent till 65 miljoner euro (2003: 28 miljoner euro)
* 900 kunder ? däribland nytillkomna kunder som Yahoo! Europe, Ginza, Haléns och T-online (2003: 665)
* Antalet unika besökare ökade till 643 miljoner (2003: 380 miljoner)
* Spårningstekniken genererade försäljning till ett värde av över en miljard
euro i försäljningsvärde för kunderna (2003: 2,2 miljoner avslutade köp online /
försäljningsvärde 400 miljoner euro)
* 14,6 miljoner intresseanmälningar dirigerades vidare till TradeDoublers
kunder (2003: 4,2 miljoner)

Inget om vinst eller vinstmarginal i pressmeddelandet.

2005-04-04

Upphovsrätt, fildelning och rätten att uppfinna

Det är en hel del att stå i för tillfället så därför blir det inte många kommentarer kring upphovsrätt, fildelning och rätten att uppfinna trots att det är ett skållhett ämne i dagarna. InternetWorld och Nicklas Lundblad är två som skriver om de ämnena. Om du vill tipsa om fler bloggar som behandlar allt från Antipiratbyrån till Grokster, lämna en kommentar.

Det handlar om flödet och andra länkar

A VC: A VC: It's The Feed Stupid (continued)
Jeffery och Edling: Så skapar man ett bloggimperium
Tony Gentile: The Value of Search Marketing Relationships
Burning Questions: FeedBurner Fully Financed For Future Feed Formatting Fun
Tony Gentile: FeedBurner gets $7MM from Mobius, Sutter Hill, DFJ and Portage Venture
Working Smart: How to Start a Blog
Internet Retailer: Hytechgear.com eyes search marketing as an eBay alternative

Internet passerar radio i UK

U.K. Online Ad Spend Edges Out Radio: "Overall, marketers spent $1.2 billion (£653.3 million) on online ads, an increase of 60 percent from 2003. That spending level pushed online to represent 3.9 percent of the market, as compared with radio's 3.8 percent."

Internationellt riskkapital på tour

Sista anmälningsdag för The Swedish Tech Tour 2005 är den 15 april.