2005-03-30

SvD-Tasteline kommentar

Björn Jeffrey har kommenterat SvD:s köp av Tasteline. Han skriver att köpet föranleds av att på en fragmentiserande annonsmarknad så söker annonsörerna nischade tjänster med en tydlig grupp användare. Jag håller i mångt och mycket med om den övergripande analysen av annonsmarknadens utveckling, men tror inte att det var den drivande anledningen till köpet.

Direktlänkning och spindling

Att det är ok att direktlänka innebär det inte att är ok att spindla en webbplats. Att direktlänka till en webbsida anser jag vara en central rättighet. Men det innebär inte att en sajtägare måste acceptera att ett företag låter ett program surfa igenom en sajt med regelbundna intervall och bygga upp ett index av sajten. En sajtägare ska dessutom ha rätten att välja vilka aktörer som ska få indexera webbplatsen. Detta med tanke på exempelvis Blocket och sajter som allaannonser.se med flera. När någon söker igenom en webbplats kostar det sajtägaren pengar (datakraft, bandbredd) och det är inte rimligt att man ska behöva subventionera ett annat företags verksamhet om man inte vill det.

InternetWorld: Sökkaoset har bara börjat
E-Media Tidbits: Deep Linking to Classified Ads: Is It OK?

Länkrace

John Battelle: Traffic of Good Intent
bubblegeneration: Replication Wars - The Evolution of Sharing
PressThink: Laying the Newspaper Gently Down to Die
Wired: Whither The Wall Street Journal?
News.com: Supreme Court may redefine file swapping

Vem behöver Harvard (eller Handels)...

...när QuickMBA finns? Det är en sajt som har samlat mycket av det viktigaste inom marknadsföring, strategi, operations, nationalekonomi, redovisning med mera. Bra att ha som snabbreferens.

2005-03-29

Konsolidering...

Internetbolagen har öppnat plånboken för att köpa varandra. New York Times köpte About.com, IAC köpte Ask Jeeves, tidningsjättar köper Topix.net, Yahoo köpte Flickr och idag meddelade Google att de köper Urchin.

Framförallt är det aktörer inom onlineannonsering som attraherar köparna. Safa Raschty på Piper Jaffray tror att uppköpen fortsätter. Borde vara trevligt för exempelvis TradeDoublers ägare som säkerligen tittar på en exit drygt fem år efter företagets grundande. (Jag arbetade tidigare på TradeDoubler men har ingen information från insidan om eventuella försäljnings- eller börsnoteringsplaner.)

Fildelning och musikförsäljning

Med tanke på DN:s artikel "Nedladdning stör inte försäljningen", som Christian också bloggade om tidigare idag.

Bloggsveriges egen expert på digital musik, Kal Ström, har ett gäng kommentarer på sin blogg k-märkt.

Forskarnas rapport The Effect of File Sharing on Record Sales (pdf), som vi tipsade om för elva månader sedan.

Svenska Dagbladet köper Tasteline

Lite mer om Svenska Dagbladets köp av matsajten Tasteline, vilket Christan bloggade om tidigare idag. Tasteline omsatte 7 miljoner kronor under förra året och gjorde en liten vinst. Köpesumman är inte offentliggjord.

Några snabba tankar. För SvD innebär köpet att SvD.se ökar antalet sidvisningar per månad med runt 2,4 miljoner eller runt 18 procent (baserat på KIA Index för januari). Utifrån annonssälj mår SvD.se bra av att bli större. Dagens månatliga räckvidd på runt 900 000 unika besökare skulle behöva dubblas för att få lite mer stordriftsfördelar i verksamheten. Att då köpa en halvstor webbtjänst är troligen inte fel.

Piratnedladdningen påverkar bara skivförsäljningen marginellt?

DN: "Nedladdning stör inte försäljningen".

SvD köper Tasteline

Idag meddelade SvD att man köper receptsamlings/communityn/mat och dryck tjänsten Tasteline för en hemlig summa. Enligt SvD:s vd är skälet främst att man vill stärka sin position på nätet. "? Vi ville expandera vår nätverksamhet. Det är en bra annonstillväxt på nätmarknaden nu och den vill vi ta en större del av, säger SvD:s vd Gunnar Strömblad. Säljare är Ikeabolaget Catella IT och Clear Channel Sverige som tillsammans ägde 94% av företaget. Bolagets VD Anna Omstedt Lindgren blir kvar som chef och ägare av 6 procent av aktierna.

Läs pressmeddelandet hos SvD här.

2005-03-28

Skype 1.2

För några dagar sedan släpptes Skype 1.2. Några mycket trevliga nyheter är centrala kontaktlistor, SkypeIn, voicemail, stöd för att skicka flera filer samtidigt och bättre ljud.

Blink av Malcom Gladwell

Påskhelgen innebar tid att läsa ut Malcom Gladwells Blink. Boken handlar om människans förmåga att fatta sekundsnabba beslut baserat på bristfällig information. En intressant och läsvärd bok. Personligen tycker jag dock att The Tipping Point är en bättre bok.

Är dagstidningarna döda?

Michael S Malone, tidigare redaktör för Forbes ASAP, om fallet är så att dagstidningarna är döda.

2005-03-27

Tillbakalänkar

En manuell form av trackbacks.

halexus vägg mot världen: Vinst eller förlust?
Nu-heter: Debatt: Om sälj- och sökkostnad hos Torstensson

Webben som plattform

Ludovic Copéré: On the Wrong Track
Eric Wahlforss: Annoyingly hard to aggregate!
Economist: United we find
Read/Write Web: Eating Etech
Alan Taylor: Webservices Mashup Resources - O'Reilly Etech 2005

Inlåsningseffekter

FeedBurner Users: Playing With Fire pekar på riskerna med att låta viktig data ligga inlåst hos tredjepartsleverantörer. Något som Tim O'Reilly har pekat på är att när vi går från PC-världen till en onlinevärld har värdet på API:er minskat (HTML, http, RSS etc är "öppna" jämfört med de mer "stängda/hemliga" API:er som finns för exempelvis Windows) och värdet återfinns i allt högre grad i att låsa in själva datan (mail i webbmail) eller data om datan (användningsmönster mm). Om datan är inlåst blir det svårare för användarna att byta tjänst. Därför är data lock-in inte en dålig strategi, även om Eric anser det. I alla fall inte för företaget, däremot är inlåst data inte bra för användarna. Problemet med en strategi baserad på data lock-in är att när användarna inser att de blir utsatta för en sådan väljer de ofta en annan tjänst.

En annan inlåsningseffekt är när Amazon.com utnyttjar data om kundernas användning utan att ge kunderna tillgång till den underliggande datan. Det är inte konstigt att Amazon.com inte vill dela med sig av datan, då det är en av få saker som skiljer Amazon.com från andra e-handelsföretag.

Fler som tycker att Yahoo lever

Nästan samtidigt som jag noterade att Yahoo kommer att utmana Google och MSN skrev Erik Stattin, Om Malik och Matthew Haughey [via: David Pettersson] om samma sak.

En helgs länkar

Feld Thoughts: Automating My Compute Infrastructure (är Plaxo inte onda?)
Many2Many: initial impressions of Yahoo 360
Micro Persuasion: Tracking How the Blogosphere Spreads News
Wired News: Take Your Porn on the Road (Sony PSP + porr = succé?)
Wired News: Amazon Knows Who You Are
Organized Shopping: My Experience Advertising on John Battelle's Searchblog

2005-03-24

Bokus omsatte 160 miljoner kronor under 2004

I senaste Shop@ noterade jag att Bokus under 2004 hade en omsättning på 160 miljoner kronor (+40 %), nollresultat och tog in 110 000 nya kunder. Det som är intressant att notera är att Adlibris vid lite lägre omsättning (i spannet 120-145 miljoner kronor, kommer inte ihåg exakt) hade en vinstmarginal på runt fyra procent under 2003.

Arbetar Yahoo med i stället för mot Internet igen?

De flesta fokuserar på Google vs Microsoft i "portal- och sökkriget". Då Yahoo verkar ha klurat ut hur de ska arbeta med snarare än emot Internets logik igen så får man absolut inte glömma bort dem.

Att fundera på över påsk

Några tankar om media och Internet som inte är färdigtänkta på långa vägar.

Med överflöd i utbudet ("över 1 miljon produkter") blir det viktigt att hjälpa folk hitta rätt (det affären behöver göra för att driva ned kunderna längs The Long Tail). Det kostar för kunderna, i tid, att leta rätt på och köpa produkter. Vet vi vad vi letar efter fungerar traditionell sök bra, men för att hitta sådant vi inte känner till behövs rekommendationer (länkar, tags, betyg) och lösningar som systematiserar utspridda rekommendationer (exempelvis kollaborativ filtrering).

I en digital miljö är marginalkostnaden för att sälja en fil nästan noll (speciellt för musik). Det gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt ha dynamisk prissättning (baserat på efterfrågan). Gemensam prissättning (99 cent/låt) är inte vinstmaximerande. Idag köps det cirka 5 låtar/månad per iPod-användare i iTunes, det innebär cirka 35 kronor/månad i utlägg på musik. Om innehållsbranscher tittar på ARPU (genom att använda dymaisk prissättning eller prenumerationserbjudanden) per kund snarare än intäkt per "produkt" bör det öka försäljningen.

För musik bör tjänster som Napster och Rhapsody vara en bra modell. Ger kunden stort värde (högre än praktiskt möjligt i fysiska världen). De eliminerar kringkostnaderna ("strulet") för små köp då de bundlar ihop dem.

Digitala proudkter kan alltid kopieras, därför är tjänster intressantare för tillverkarna. World of Warcraft och andra spel samt prenumerationstjänster för musik är exempel på det.

Utöver låga marginalkostnader för distribution sänker Internet och digitala tekniker inträdesbarriärerna för mediaproduktion och -distribution. Det medför att på nätet fungerar distribution annorlunda än i andra media. För tv och tidningar handlar distribution främst om tillgång till fysisk distribution (plats i marknätet, hos Tidsam), medan på Internet utgörs distribution av att man har fångat en kunds uppmärksamhet. Det gör de med distribution svagare som gatekeepers, då kunden kan byta leverantör. Att byta portal/sökmotor, som är de främsta distributionsaktörerna, har dock byteskostnader. De lägre produktionskostnaderna och möjligheten till global distribution möjliggör nischmedia som är intressantare än massmedia för en enskild konsument. I den fysiska världen måste personer med liknande intresse vara placerade fysiskt nära varandra för att vara en marknad, på Internet räcker det med att kunderna är tillräckligt många i hela världen då de aggregeras till "en marknad". Därför fungerar nischmedia (bloggar är ett bra exempel på det) långt bättre på nätet än i den fysiska världen. Bloggar kan dessutom ses som ett värdefullt sätt att dirigera uppmärksamhet till enskilda artiklar/sajter.

Samtidigt som produktion av media sprids ut på mindre organisationer, migrerar stora delar av medias intäkter (bl.a. eftertextannonser) till nya aktörer som auktionssajter (Tradera/eBay), sökmotorer, eftertextsajter för köp&sälj, jobb och hus (som tidningarna dock varit ganska bra på att kontrollera i Sverige).

Människor gillar att kommunicera, samarbeta och dela med sig. Affärsmodeller måste ta hänsyn till det. Därför är det självklart att länkning i "gott uppsåt" inte ska vara illegalt. Att ändra affärslogiken i en bransch är inte "ont uppsåt" så länge man hamnar på en legalt tillåten destination. Däremot finns det en potentiell problematik i hur material till länkar samlas in.

Labels:

2005-03-23

Sök och annonser

I USA är priserna på sökannonser på väg upp, vilket får vissa e-handlare att dra öronen åt sig. Internet Stock Blog tittar närmare på några aktörer som drabbas av högre priser. När man räknar på ROI gäller det att inte glömma bort offlineköp som genereras. Eller kundens livstidsvärde, för den delen. För vissa aktörer är offlineköp det enda som genereras av sökannonser. Vilket borde få Gula Sidorna att bli lite nervösa.

Tidningsjättar köper Topix.net

Tidningsjättarna Gannett, Knight-Ridder och Tribune Co köper 75 % av Topix.net. Topix.net är en nyhetsaggregator inte helt olik Google News.

2005-03-22

SkypeIn och Skype voicemail

Jag tror inte att jag har bloggat det, men för några dagar sedan lanserades möjligheten att koppla ett telefonnummer till Skype. Resultatet är att man kan ringa till Skype från en vanlig telefon. Tjänsten, som fortfarande är i beta, heter SkypeIn och kostar 30 euro om året. Skype har även lanserat voicemail, som kostar 15 euro per år.

Hur mycket betalade Yahoo för Flickr?

Att köpa Flickr kostade Yahoo 15-17 miljoner (John Battelle), cirka 30 miljoner (Silicon Beat) eller 35 miljoner (Om Malik). Dollar, så klart.

Eric W väcker liv i sin blogg

Eric Wahlforss har väckt liv i sin blogg. För alla som är intresserade av Web 2.0-relaterat bloggande.

2005-03-21

Reaktion på krönika i InternetWorld

I senaste InternetWorld publicerades en kommentar på min krönika Det räcker inte att kopiera Amazon. Signaturen Tom-Tom tyckte inte att jag var helt övertygande, men Robert Nyman skrev att han tyckte krönikan var bra i inlägget Frames på sin blogg Roberts Prat.

Interactive Corp köper Ask Jeeves

Enligt New York Times kommer Interactive Corp (IAC) att köpa Ask Jeeves. Interactive Corp äger bland annat Match.com, Expedia och Citysearch. För 1,9 miljarder dollar får IAC bland annat den fjärde största sökmotorn och bloggtjänsten Bloglines.

Uppdaterat: News.com skriver att köpet blir av och priset blir 1,85 miljarder dollar.

Internetekonomi

Umair Haque skriver att han tror att vi går från search economies till coordination economies som drivkraft för nättjänster. Helt klart läsvärd om man försöker klura ut vad nästa stora sak kommer att bli.

2005-03-20

Upphovsrätt eller underbart är kort

DNs ledarsida skriver att Denna text är upphovsrättsskyddad. Erik Stattin kommenterar. Det som är viktigt att komma ihåg är att upphovsrätt handlar om en balans mellan att uppmuntra skapande samtidigt som man undviker att belöna rent-seeking.

Bara för att kommersiella aktörer gillar långa skyddstider, utom när de själva lånar friskt av verk som återfinns i allmänningen, betyder det inte att det är bra för nyskapandet. För samhällsutvecklingen är det centralt att vi kan bygga vidare på vad tidigare generationer har uppnått. Det underlättas inte av att stora delar av kulturarvet låses in i, bildligt talat, valv som är låsta med upphovsrättens nyckel. Att företag, långt efter upphovsmannes död, kan hävda ekonomisk ensamrätt på böcker, låtar och filmer som de inte tillhandahåller på marknaden är en skamfläck i ett modernt samhälle.

Yahoo köper Flickr

Det är nu offentligt att Yahoo har köpt Flickr. Flickr är en populär fotohanteringstjänst med features som är Web två-punkt-nolliga.

2005-03-18

Krig mot kunderna kan bara förloras

Med tanke på de senaste dagarnas skriverier kring fildelning och piratkopiering.

Det strategiska målet för Antipiratbyråns och IFPI:s huvudmän är inte att utrota fildelning eller piratkopiering utan att öka försäljningen av film, spel och musik. Att på taktisk nivå bekämpa otillåten spridning av upphovsrättsskyddat material är bara en del i det arbetet.

Eftersom fildelare även är kunder (och väljare) kan branschen aldrig "vinna" enbart genom stämningar. Det leder bara till en värdeförstörande spiral. Det avgörande för främst musikbranschen är att det etablera bra, legala alternativ. I Sverige finns det inte idag, så branschen måste göra betydligt mer att tjänster som Napster-to-Go (15 dollar per månad för obegränsad tillgång till över 1 miljon låtar) och iTunes (99 cent per låt) ska etableras i Sverige. När det är gjort har stämningar mot fildelare en effekt på marginalen, men det är en usel fristående strategi.

2005-03-16

Long Tail, Napster och värdefulla tjänster

Tre läsvärda artiklar för de som vill göra Internetaffärer. Compeition and The Long Tail och intervjun med Napsters vd läses med fördel tillsammans.

Internet Stock Blog: Competition and The Long Tail
Engadget: Interview: Chris Gorog, CEO of Napster
Paul Allen: 5 Most Valuable Services Most Entrepreneurs Can't Afford

Nicklas Lundblad om Antipiratbyrån och Bahnhof

För kommentarer kring de juridiska aspekterna kring Bahnhof, Antipiratbyrån och piratkopiering besök Nicklas Lundblads kommenterat.net.

Jag gillar konkurrens

Konkurrens är av god, då det får leverantörer och partners att anstränga sig hårdare. Det är inte förvånande att Yahoos arbete med en AdSense-konkurrent och Microsofts kommande nätverk för sökannonser har fått Google att förbättra villkoren för AdSense-partners.

2005-03-15

Nästa mp3-spelare blir inte en Jens of Sweden

Jag har varit rimligt nöjd med min Jens of Sweden MP-110 sedan jag köpte den i december 2003. Men med bara 256 megabyte är det snart dags att byta till en variant med mer minne. Det kommer dock troligen inte att bli en ny Jens of Sweden då företagets grundare Jens Nylander är väl slarvig i formuleringarna. Eftersom inte heller Apple gör mig köpsugen, antar jag att även min kommande mp3-spelare kommer vara Made in Korea (eller Kina).

2005-03-14

Ordval

Skrikande rubriker är ofta av ondo då de devalverar värdet av specifika ord. Även om ett ord sällan har samma exakta definition som en matematisk formel finns det för det mesta viktiga nyansskillnader mellan ord som betyder nästan samma sak. Utan dem blir språket fattigare och det blir svårare att föra en diskussionen om ett viktigt ämne då vi har tappat förmågan till mer exakta formuleringar.

Fildelare är inte samma sak som pirat. Stöld är inte samma sak som olovlig kopiering av upphovsrättsskyddat material. Peer-to-peer-nätverk är inte samma sak som scenen.

2005-03-13

Testar OpenBC

Exakt hur bra webbaserade nätverkstjänster egentligen är kan man diskutera, men jag har bestämt mig för att komplettera mitt LinkedIn-medlemskap med ett medlemskap i OpenBC som har en mer europeisk prägel.

Söndagens länkar

Månhus Beta: Real Audio till iTunes
E-Media Tidbits: Unilever Triples Internet Ad Spending Percentage till 15 %
Scott Rosenberg: "On the Web but off the record" does not compute
Jeremy Zawodny: To Portal or not To Portal? Wrong question.
Jeremy Zawodny: What about Microsoft's upcoming contextual advertising system?

2005-03-12

Lördagens länkar

InternetWorld: Gratis gör alla till förlorare
k-märkt: Aftonbladet Plus Internetworld
Nicklas Lundblad: Bahnhof förnekar inblandning i piratkopiering
Aftonbladet: Piratkopierarnas fiende nummer 1
Northwest VC: Feed list lock-in
B2Day: A Long Road Ahead
alarm:clock: Gizoogle Takes off. Got Tude, Get Traffic
Fractals of Change: Pornography Drives Technology
Paul Graham: How to Start a Startup
B2Day: Blogging is Good for Your Career?

2005-03-11

Länkuppsamling

När det finns tid ska jag blogga om härvan kring Antipiratbyrån, Bahnhof och fildelning, men det får vänta till nästa vecka.

bnoopy: The long tail of software. Millions of Markets of Dozens.
Ross Mayfield: Managing Hypergrowth
InternetWorld: Inga av de misstänkta filmerna fanns hos Bahnhof
InternetWorld: Skypes betaltjänst har passerat 1 miljon användare
Walt Mossberg (WSJ): Google Toolbar Inserts Links in Others' Sites, And That's a Bad Idea
MSNBC: Microsoft to buy Groove Networks
Om Malik: Five Years After The Bubble

Eliminera e-jättarnas fördelar

bubblegeneration: Startup of the Day - eBay 2.0
Silicon Beat: Peer-to-peer movies with Peerflix
bubblegeneration: Verticalization, Pt 2

2005-03-09

Överflöd och icke-rivaliserande konsumtion

Chris Anderson skriver om The Tragically Neglected Economics of Abundance på The Long Tail. Lyssna även på Lawrence Lessigs The Comedy of the Commons (som motsats till tragedy of the commons). Intressant inte minst med tanke på diskussionen om fildelning.

Fem år efter bubblan

Blind Höna: IT-bubblan: en revolutionär, utopisk väckelserörelse
Mercury News: The Dot-Com Bust
Innosight: After the Goldrush

Nyheter om sök

PR Web: Var folk klickar på sidan med söksvar
Internet Stock Blog: Search developments in brief
SEW: A New F-Word for Google Search Results
Silicon Valley Watcher: Yahoo challenge to Google Adsense comes as both media giants struggle with click-fraud and seek safety of desktops and email to serve ads

Morgonlänkar

gaping void: nobody reads my blog - så är det
Silicon.com: iTunes gets a Yahoo! rival
OJR: About.com CEO explains why NYT spent $410 million to buy site - läsvärd för onlinepublicister
I Want Media: Lockhart Steele: 'There Are Many Different Ways to Be a Blogger' - Lockhart är managing editor för Gawker Media
A VC: Internet Axis of Evil (continued)
The Long Tail: Exploding Radio
E-Commerce Times: Less Impact from 'Slashdot Effect'
tech dirt: The Illegality Of Links... Again (IFPI...)

2005-03-07

David Galbraith om Web 2.0: "Call me old fashioned, but since everything on the web seems to be in Beta for years, shouldn't Web 1.0 now be called Web 0.9?"

2005-03-06

KIA Index läggs på is

Enligt Dagens Media så läggs KIA Index på is efter att TNS Gallup har sagt upp avtalet med Red Sheriff. En snabb reflektion är att medlemsföretagen i KIA inte tycks anse att indexet påverkar deras affärer i någon större omfattning. För om de anser att affärerna påverkas så är agerandet, hm, amatörmässigt?

2005-03-05

Nischa din blogg för att få fler läsare

I Long Tail And Blog Subscription Growth skriver Read/Write Web: "I mostly attribute this [increased subscriber growth] to increased focus in my blog on a specific topic (Web 2.0). I think this goes to show that if you have any kind of ambitions for your blogging, your best bet is to find a niche and focus on it. That's what the Long Tail is all about - niches."

För att få mer än tolv läsare till en nischad blogg måste man dock välja ett stort språkområde. Så om du tänker vara nischad, blogga på engelska. Om du bloggar på svenska måste du vara bredare. Själv följer jag naturligtvis inte det rådet speciellt bra.

Helgens länkar

Billboard PostPlay - blogg av PaidContent och Billboard om digital musik
John Battelle: And Then It Hit Me... It's Not About Distribution Anymore
Jonathan Schwartz: Bubbles Precede Build Outs
ClickZ: Experts: Policing Affiliates Big Challenge for PPC Search Players
Internet Stock Blog: Under the hood of Google Movies - implications for GOOG and other stocks

2005-03-04

Det kommer nya bubblor, var så säkra

DN: Tror att det vi åter kommer att få se en aktiebubbla?
Peter Bertilsson, vd Boss Media: -Nej, det känns inte som att vi är så korkade längre. Men det återstår att se.

DN Ekonomi - Spelbolag börsens vinnare

Dagens länkar

MSN Search: "gordon gecko citat" - med tanke på tidigare inlägg
bubblegeneration: NYT vs SearchEngineBlog - poängen är att automatisera annonsplaceringen med kontextuella algoritmer
John Battelle: Other Shoe on Keyword Prices, Clickfraud - affiliateaktörer som TradeDoubler och CJ var troligen bättre mentalt förberedda på problemet med click fraud än Google var från början
bubblegeneration: Click Fraud and Search 2.0 - försäkringar eller rykte
John Battelle: Adsense Update: Fred, $500, and Is Google Trying Harder?
davenetic: Search: The Great Truth-Teller - vi söker efter porr

2005-03-03

Nyhetsdump

John Battelle: Google Local Upgrade
News.com: Napster raises revenue guidance (dyrköpt tillväxt...)
E-Media Tidbits: New Ad-Network Model (inte säker på att upplägget är bra)
Robert Scoble: Hailstorm moves to Google? ("The folks who did "evil" stuff at Microsoft (Hailstorm and Smarttags) are now at Google.")
MarketingVox: True.com Pushing States to Mandate Competitors Add Disclosures (använder lagstiftning för att komma ikapp Match.com m.fl.)
Jeff Nolan: Distributed Economies of Scale Was reading this, ...
bubblegeneration: Distributed Ecs of Scale
Steve Rubel: Flickr's Blog is a Blog Done Right
Wired News: Media Sites: Say No to Pop-Ups
Ross Mayfield: NY Times Topics
bubblegeneration: LinkedIn Jobs

Observer bevakar fler bloggar

Observer har börjat följa fler svenska webbloggar. Hittar ingen aktuell lista på Observer, men No illusions - Chadies NU-blogg och den här bloggen är två som är med. Jag misstänker att kompletteringen av Observers lista från i höstas troligen gör att listan liknar den som Agent25 har.

Zniff - sök som bygger på bokmärken

Bloggrik skriver om och Eric Wahlforss tipsade mig om sökmotorn zniff.com vars svar baseras på sidor som folk har bokmärkt hos Spurl. Tjänsten faller tillbaka på Yahoo! Search när det inte hittar ett bra svar bland sina 1,5 miljoner sidor. Bokmärkning och taggning bör vara ett intressant alternativ till länkanalys när sökmotorer ska bedöma en sidas kvalité. Ett problem är att endast en mindre del av webbens innehåll är taggat eller bokmärkt i tjänster som Spurl och del.icio.us.

TradeDoubler spårar onlineannonsers försäljning i butik

TradeDoubler och Kuponginlösen är igång med första kampanjen där de spårar försäljningseffekten av onlineannonsering i fysiska butiker. De som skriver ut en rabattkupong kan hämta ut en gratis färdigblandad O'boy i favoritbutiken.

2005-03-02

Payson vill snabba på tillväxten

Svenska PayPal-klonen Payson, som har nära kopplingar till svenska eBay-klonen Tradera, tänker tydligen öka tillväxttakten för antalet medlemmar. Därför slopar de avgifterna under mars. Enligt företagets uppgifter använder 40 000 personer Payson.

Nyhetslänkar

Internet Stock Blog: Will advertising shift from newspapers to the Internet?
News.com: Growth rate slips for Firefox usage (IE under 90 %)
ClickZ: Yahoo! to Shed Overture Brand (blir Yahoo! Search Marketing Solutions)
ZDNet UK: Google keeping the wolf from Firefox' door (är Mozilla de facto Google Browser?)

Nätperspektiv

I samband med sin tionde födelsedag har Yahoo! satt samman 100 bilder av de tio senaste åren under namnet Yahoo! Netrospective: 10 years, 100 moments of the Web. En bra, om än inte komplett, sammanfattning av vad som har hänt under webbens tio första kommersiella år i USA.

Gordon Gecko citat

Med tanke på att Synergi Interactive (antar jag) kör onlinereklam för MSN Sök med frasen "gordon gecko citat" i sökfältet så vill jag bara tipsa om sidan med citat ur Wall Street hos IMDB. Att som MSN Sök (i alla fall 2005-03-02) skicka besökaren till en forumsida hos Fragbite, där man hittar ett citat som felaktigt tillskrivs Gordon Gecko, visar bara att det finns mer kvar att göra med MSN Sök.

När man ska som ska visa hur bra en tjänst är bör man fundera på vilka delar som på bäst sätt visar det. De tre skärmdumparna jag tog är ett exempel på vad som händer när man lägger 70 % av pengarna på reklam och 30 % på att göra tjänsten bra.

1. MSN Söks annons på Telia Startsidan
2.MSN Söks svarssida
3. MSN Söks översta svar (Fragbite)

Antalet minnesvärda citat som karaktären Gordon Gecko fäller i Wall Street är flera, men följande är det mest kända:

"The point is ladies and gentlemen that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of it's forms - greed for life, for money, knowledge - has marked the upward surge of mankind and greed - you mark my words - will not only save Teldar Paper but that other malfunctioning corporation called the USA. Thank you."

Clear Channel säljer webbreklam

InternetWorld rapporterar att Clear Channel ska börja sälja Internetreklam. Om de når målet på en årlig försäljning runt 40 miljoner kronor blir de en stor aktör på den svenska marknaden.

2005-03-01

Nätjubileum

I morgon, den andra mars, fyller Yahoo! tio år och den 10 mars är det fem år sedan bubblan sprack.

Högre priser på nedladdningsbar musik?

Tydligen funderar de stora skivbolagen på att höja grossistpriset på digital musik från 65 cent till 99 cent. Förutom att en så hög prisnivå på samtliga låtar är en korkad strategi, är det som Media Stock Blog skriver intressant att samtliga storbolag samtidigt har kommit till slutsatsen att det är läge att höja priserna. Konkurrensmyndigheterna skulle kunna misstänka otillåtet prissamarbete....