2005-02-28

Från Avdelningen 8 timmar per dag

Det är alltid roligt att möta personer som verkar tycka att deras jobb är riktig, riktigt kul.

Rejäl länkdump

Dags att dumpa ett gäng länkar till intressanta artiklar. Om du har dåligt med tid, klicka på de sex första länkarna för Internetnyheter och den sjunde för att bra tips om hur du gör bättre bättre presentationer i Powerpoint (eller Keynote om du använder Mac).

Silicon Valley Watcher: The Internet train wreck part 2: This is where you can see it...
GQ: Journey to the (Revoltionary, Evil-Hating, Cash-Crazy, and Possibly Self-Destructive) Center of Google
John Battelle: About The New York Times: Deep Into Web 2.0 Now
Search Engine Watch Blog: Picsearch Powers MSN's Image Search Database Picsearch är ett svenskt bolag
Marketing Shift: Rumors Inflate Bloglines Acquisition Price
Om Malik: Bubble Burst Anniversary
Beyond Bullets: Why Board Members Should Ban Bullets
Yahoo! Search Blog: On the Trail of the Long Tail
Business Week: Keywords For Ad Buyers: Pay Up
Feld Thoughts: The Me Too Zone
Erik Stattin: Att blogga är att bygga nätverk! - Heldagskurs 8 april Amen!
Jan Kallberg: Tråkigt folk på bra jobb
Media Post: Match.com Launches Web Magazine For Daters
Internet Stock Blog: Will GOOG and YHOO's contextual advertising businesses continue to grow?
Morph: Beyond Winners and Losers
Scoble/Israel: The Red Couch: Chapter 1 (Robert Scobles bok om bloggande)
Lloyd@Work: Welcome to The Observer Blog
E-Media Tidbits: The Problem With Google's Toolbar
Scoble: Ahh, evil feature not evil if you force user to download, sign EULA, and click button?
Editorsweblog.org: News site registration impedes search accessibility
James Governor: Internal Text ads- models for grown up RSS platforms (via Cote)
Fractals of Change: Subscription Pricing
Steve Gillmor: Zero Sum Games

2005-02-27

10 000

För första gången sedan jag började blogga i september 2002 har antalet unika besök under en månad passerat 10 000 stycken.

2005-02-23

Happy birthday!

Att sitta upp alldelese för sent och skriva på ett casesvar om Electronic Arts är ett sätt att inleda en födelsedag. Nu är det i vilket fall som helst dags att sova, för att senare idag gå på en föreläsning med Patrick Söderlund, vd för Digitial Illusions.

För övrigt behöver Wikipedia hjälp med att täcka sina driftskostnader.

2005-02-22

Otacksamt jobb?

Vad är arbetsbeskrivningen när man ska sökmotorsoptimera en sajt som hamnar etta på följande sökning? För allt i världen, förstör inget nu?

2005-02-21

Sysslar Google med adware?

Som en uppföljning till frågan om Google har glömt bort vad Don't be evil innebär, skriver John Robb: "As it [Google Toolbar's AutoLink] is, it's adware. Google is pushing its advertising into content it does not own. Why not just parse the page and replace the banner ads the content provider is running with Google banners? This is boils down to invasive marketing by an increasingly unscrupulous company. The pressures of justifying a $50 billion valuation are showing..."

Jag är benägen att hålla med. Att ändra innehåll eller länkar på en webbsida är något spywareföretag sysslar med. Frågan är om Google gillar sällskapet?

k-märkt

Kal Ström har designat om och bytt namn på sin blogg. Det som var k, scaring myself since 1977 är nu k-märkt.

En annan svensk blogg jag gärna tipsar om är Researcher.se.

Nätannonseringen upp rejält

InternetWorld skriver om att annonseringen på Internet ökade rejält under 2004. Vad gäller sponsrade sökord borde förra årets 168 procentiga ökning till 71 miljoner kronor öka med ungefär lika mycket i år om Googles och Overtures svenska säljkontor inte sitter och sover. 200 miljoner kronor skulle innebära knappt 20 procent av den svenska onlineannonseringen, vilket kan jämföras med den 40 procentiga marknadsandel sponsrat sök har i Storbrittanninen.

2005-02-20

Fler bloggar i Sweblogs

Har precis lagt in de bloggar som anmält sig sedan den första februari i Sweblogs. Om du har anmält dig och ditt senaste inlägg inte är med inom några timmar så beror det på att Sweblogs är lite skakig rent tekniskt. Tyvärr är inget som kommer att fixas under den närmaste tiden.

Pricerunner lanserar i USA under andra kvartalet

Utmärkta Internet Stock Blog har uppmärksammat att ValueClick planerar att lansera Pricerunner i USA under årets andra kvartal.

Länkdump

Yahoo! Search Blog: How's Your Speling?
ITConversations: Web 2.0 Conference
PM: nyhetsvanor.nu Nyhetsanvändning på internet 1998 till 2003 [via: Frisim utvecklingswebblog]
News.com: N.Y. Times to buy About.com for $410 million
Paid Content: Interview with Martin Nisenholtz, New York Times (om NYT:s köp av About.com)

Don't be evil

Ibland undrar jag om Googles snabba tillväxt fått ett gäng personer på företaget att glömma vad Don't be evil innebär. Hur förklarar man annars att man låter mannen bakom SmartTags implementera en liknande funktion i Google Toolbar 3?

Robert Scoble förklarar varför Googles Autolink inte är en bra idé. [via: Steve Rubel]

Fläskiga filer är säkra filer

"Obesity is file-security. Right. If... It's true! The bigger the file the harder it is to transfer." - Marc Cuban på Web 2.0 den 5 oktober 2004

2005-02-19

Det handlar om människorna

"- En bra eller dålig idé spelar ingen roll när du startar ett bolag. Människorna och deras inflytande är alltid viktigast i ett nystartat bolag." - Pelle Törnberg, vd för Metro, i Resumé 17 februari 2005

SJ säljer 35 procent av biljetterna på nätet

SJ säljer idag runt 35 procent av biljetterna på nätet.

2005-02-18

BitTorrent-mannen vill ha större del av fildelarkakan

Bram Cohen, mannen bakom BitTorrent som är den just nu mest använda programvaran för att tanka hem stora filer så som musik och film på internet, har enligt Realtid.se och Redherring bestämt sig för att han vill ha en större del av "intäktskakan". Cohen som utvecklade programvaran då han var arbetslös och som han själv säger; "? Syftet var att underlätta för datoranvändare att distribuera egna filer på nätet inte att ladda ner varumärkesskyddat innehåll, sa Bram Cohen till nyhetsbyrån AP i höstas." Han har hittills försörjt fru och barn med hjälp av pengar som donerats via hans sajt där man laddar hem programvaran. Nu ska det alltså bli andra bullar, tillsammans med sin advokat har han dragit igång ett eget företag och om några månader ska de första produkterna finnas ute. Ska bli spännande att se vilken typ av produkter det handlar om och hur man kan dra nytta av BitTorrent-tekniken rent kommersiellt.

2005-02-17

Ongame - Sveriges lönsammaste Internetbolag

Idag var jag på företagspresentation för Ongame, Sveriges troligen lönsammaste Internetbolag. Ongame sysslar med onlinepoker och har egna varumärken (PokerRoom.com m.fl.) mot den icke-svenska marknaden samt en B2B-produkt (PokerNetwork.com) som marknadsförs av spelbolag som Unibet, Betsson m.fl.

De är 143 anställda på kontor i Uppsala, Stockholm och Costa Rica plus runt 35 personer på support i Sydafrika. Ongame växer med runt 10 personer i månaden. Företaget verkar ha lite problem att få tag i duktigt folk (både utvecklare och marknadsföringsfolk), men de fyller sina platser i alla fall. Runt 70 utvecklare, varav drygt 40 på pokerprodukten och resten på övriga delar i plattformen om jag hörde rätt.

Under 2004 omsatte Ongame 400 miljoner och gjorde en vinst på 136 miljoner kronor, enligt vd:ns presentation. Det kan jämföras med 120 miljoner och 28 miljoner för 2003. Som jag förstod var målet att dubbla verksamheten under 2005.

Omsättningen i Ongames pokernätverk är mellan 10 och 13 miljoner dollar om dagen och företaget tar mellan 0 och 5 procent per pott i avgift. Totalt omsatte marknaden för onlinepoker 175 miljoner dollar per dag under 2004 och beräknas omsätta 350 miljoner dollar om dagen under 2005. Ongame är det 4-5 största nätverket och vill upp en placering under året. De var tydligen på plats nio för cirka ett år sedan. Finns runt 20 pokernätverk och 250 pokersajter i världen. PokerRoom ska ha fått pris som bäst i världen av tidningen Inside Edge.

Hann inte känna så djupt på folket, men de verkade duktiga överlag (duh!). Vill man jobba där är det en fördel att gilla poker.

2005-02-16

Rösta fram Sveriges bästa blogg hos InternetWorld

InternetWorld har öppnat för allmänheten att rösta fram Sveriges bästa blogg. [via: mymarkup.net]Det ska bli intressant att se när omröstningen blir utsatt för röstfuskförsök. Om du vill påverka listan, surfa över till InternetWorld och rösta.

Nu-heter - svensk blogg om nya medier

Nu-heter är en svensk blogg som "samlar vad som sker både kommersiellt och redaktionellt inom nya medier från dagspress i hela landet".

Hedgefond och musikförlag i ett

Business Week om hedgefonden som kombinerar trading med onlinemusikverksamhet. JDS Capital äger bland annat eMusic.com.

30 gånger högre click through rate?

Claria hävdar att beteendestyrda annonser höjer click through rate för annonser 30 gånger. Det lär till stor del beror på vilken ursprunglig click through rate en annons har. Tillåt mig att tvivla att Claria, med ungefär samma annonsvolymer, höjer CTR från exempelvis 0,3 % till 9 %. Eller från 0,1 % till 3 %.

2005-02-15

Beta av Internet Explorer 7 i sommar

Microsoft överger sina tankar på att vänta med en ny version av Internet Explorer till nästa Windowsversion och planerar att släppa en betaversion av Internet Explorer 7 i sommar. Firefox:s framgångar verkar ha väckt upp Microsoft från företagets webbläsarsömn...

Skype passerar två miljoner samtidiga användare

Igår använde mer än två miljoner personer Skype samtidigt.

VG.no satsar mindre på Internet

På grund av en fallande upplaga för papperstidningen begränsar Verdens Gang mängden artiklar som publiceras på VG.no. Skulle ha varit intressant att höra hur de resonerade och vilken data det är som säger att upplageminskningen beror på att läsarna byter ut tidningen mot VG.no.

Det kan vara värt att komma ihåg att med runt 15 procent av mediatiden (vilket lär öka några procent till, intressantaste mediet på dagtid) och 5 procent av annonsbudgeterna (långt mindre än papperstidningarnas andel), så lyckas Schibsted göra 15 procent av vinsten på Internetverksamheten.

Lägg till det effekterna tjänster som Craigslist, Blocket, Jobline, Hemnet, Tradera, eBay, Google och Yahoo har på tidningarnas eftertextannonsering och det är tydligt att det är läge öka satsningarna på webbeditionerna.

Bloggekonomi

Jag tror inte jag har länkat till bubblegenerations inlägg Blogonomics tidigare. Intressant argument om att switching costs är höga vid bloggläsande och att det därmed finns inträdesbarriärer för nya bloggar. I praktiken, i alla fall i Sverige, är extremt de dock extremt låga, då antalet bloggar fortfarande är begränsat och sökkostnaderna (som är det centrala i bubblegenerations argument) följaktligen är låga.

2005-02-14

Skype + Motorola = SANT!

På Alla hjärtans dag så har Skype och Motorola funnit varandra. [via: Unbound Spiral] Inte undra på att Telia planerar för besparingar. När telefoni blir en tjänst bland andra på IP-baserade nät, så blir det allt svårare att ta betalt för telefoni per minut. Däremot lär det även framöver gå alldeles utmärkt att tjäna ett par hundralappar per kund och månad på att leverera bredband.

Vikten av att finnas i Google

Dagens nummer av Computer Sweden har nyheten om Interchanges köp av Inspire på framsidan. Värt att notera är att tidningen skriver att Inspire inte har någon hemsida. Det stämmer dock inte. Adressen till hemsidan är www.inspireinfrastructure.com. I fredags så var den dock inte speciellt högt placerad i vid en sökning på "Inspire Infrastructure" i Google, så det är lätt att förstå varför Computer Sweden kunde göra ett sådant misstag. Sensmoralen tycks vara att finns du inte i Google, finns du inte på Internet.

Nyheten om uppköpet verkar ha lett till att Inspire har fått lite länkkärlek under helgen och nu återfinns företagets webbplats på plats nummer 3 bland Googles svar vid en sökning på "Inspire Infrastructure".

Bloggandes väg till intäkter

"Blogging is transparency. And its a good thing. Because transparency equals trust and trust turns into opportunity. And opportunity turns into money." - A VC

2005-02-13

Nya upphovsrättslagen är svåröverskådlig

Rasmus på Copyriot uppmärksammar att Lagrådet anser att den nya upphovsrättslagen är svåröverskådlig. Med tanke på att lagarna kring Internet ofta blir oklara då juristerna inte kan specificera vad som ska vara lagligt respektive olagligt, är frågan om inte riksdagen bör avstå från att stifta sådana lagar. Problemet blir extra stort då såväl ansvariga myndigheter som domstolar är dåliga på att driva fram prejudikat

Ett exempel på effekterna av en annan dåligt fungerande it-lag är Personuppgiftslagen. När jag satt med den i ett professionellt sammanhang senast var den dyr att efterleva eftersom det finns dåligt med prejudikat och juristerna därmed var osäkra på hur den ska tolkas, så i praktiken blir vinsterna för privatpersoner begränsade. Det utöver att det i många stycken är en korkad lag. Riksdagsledamöterna bör reflektera över vilka lärdomar man kan dra av det.

Då olovlig nedladdning av upphovsrättsskyddat material är ett mycket begränsat problem (betydande ekonomisk skada inte bevisad) och upphovsrättslagen och BBS-lagen tillsammans ger möjligheten att hindra de som sprider upphovsrättsskyddat material bör Riksdagen inte rösta igenom den nya upphovsrättslagen innan den är möjlig att överskåda och bygger på rimliga avvägningar mellan upphovsrättsägarnas och allmänhetens intressen. Att EU ligger på och vill införa ett direktiv är ingen anledning att rösta igenom en dålig implementering.

Korta notiser

seattlepi.com: Expedia founder joins venture firm [Benchmark]
Silicon Valley Watcher: Jupiter analyst: Makes sense for Google to acquire Technorati
Scripting News: Advertising and the Internet
Fractals of Change: Why we need bubbles (continued)
Fractals of Change: AT&T: Lesson From the Crypt #3: Vertical Integration Doesn?t Work Anymore (vilket förklarar varför Apple alltid förlorar i längden)
SearchEngineWatch: Gates: Microsoft Was Stupid

Google utnyttjar The Long Tail

Google är ett av de företag som utnyttjar effekterna av The Long Tail bäst. Jag har ibland sagt att jag är mer imponerad av Yahoo! än av MSN och Google. Men jag tror det är läge att förtydliga det. Jag är mer imponerad av Yahoo! som mediaföretag.

Google är duktigare på att utnyttja Internet för att få ekonomisk hävstång i sin verksamhet. Det innebär att de använder teknik för att automatiserat kunna lösa användarnas problem (idag främst genom att ge söksvar) och låter andra producera själva innehållet. Resultatet när det kombineras med en bra affärsmodell (sponsrat sök) är ett mycket lönsamt bolag som skalar upp på ett bra sätt.

En del av hemligheten är att inse att inget mediaföretag kan vara större eller ha bättre innehåll än resten av webben. Det är något som traditionella mediaföretag och även yngre Internetförlag ofta har svårt att förstå konsekvenserna av.

2005-02-12

Mer om Inspire

Computer Sweden har skrivit en artikel om Interchanges köp av svenska sökbolaget Inspire Infrastructure.

Enligt Michael Mokhberi på Apptus, ett annat svenskt bolag som utvecklar sökteknik, finns det ett 50-tal företag som arbetar med sökmotorer. Jag undrar om han menar utvecklar sökmotorteknik (då låter det ganska högt) eller om även SEM-/SEO-firmor ingår i den siffran.

Varför permission marketing

Mattias Durnik slår ett slag för samtyckesbaserad marknadsföring i inlägget Därför Permission Marketing.

Jag tillhör inte de som anser att det finns ett etiskt argument för persmission marketing, men tycker att det reklam som mottagaren vill ta emot är att föredra. Reklam är ofta mer intressant än redaktionellt innehåll. Det är bara att läsa DN Bostad för att det ska bli uppenbart.

Permission marketing står inte i direkt motsatsförhållande till interruption marketing. Det går att initiera en marknadsföringsrelation som bygger på samtycke genom att använda traditionell interruption marketing.

Sen är jag inte säker på att sökmotorer är ett bra exempel på permission marketing, snarare är det exempel på att relevant reklam inte är speciellt störande och då får ungefär samma effekt som permission marketing.

Det som gör permission marketing och relevant marknadsföring intressant är att de ofta är lönsammare är traditionell bombmatta av annonser. Det innebär att annonsörerna med relevanta erbjudande blir beredda att betala mer för specifika annonsplaceringar än bombmatteannonsörerna då de tjänar mer pengar. Ett utmärkt exempel på det är sökmotorsannonsering. Personligen följer jag med intresse utvecklingen att applicera samma tänkande på traditionell Internetannonsering. Google AdSense är ett exempel på den typ av kontextuellt styrda annonsering jag tror kommer att användas av allt fler mediaföretag. Dock troligen inte i det utförandet som AdSense har.

Välfungerande kontextuell annonsering är bra för media och användare. För annonsörer är bilden mer splittrad. Publicisterna får i snitt ut mer per sidvisning på grund av effektivare allokering av annonser och högre snittpriser för likvärdiga annonser. Användarna får överlag se relevantare annonser. Positivt för annonsörerna är att nya annonsplatser öppnas upp och att man med automatiserade system kan göra mindre annonsköp (vilket speciellt gynnar mindre företag). Nackdelen för annonsörerna är att auktionssystem har en tendens att pressa upp priserna på mediautrymme, vilket är andra sidan på myntet av att media får ut högre priser för likvärdiga annonser. Det kompenseras delvis av att risken för annonsörer, generellt, sjunker.

Labels:

Bloggar och Trendbaren - uppföljning

Några dagar efter min presentation om bloggar på Trendbaren så är det dags att skriva ned ytterligare några tankar kring det.

Som alltid blir det tydligt att när man samlar ett gäng människor i ett rum är den som pratar aldrig smartare än de i publiken. Vilket inte är någon nyhet, speciellt inte om man bloggar, men det är alltid bra att bli påmind om det. Tack för alla bra frågor och möjligheten att prata lite mer med några av er som var närvarande.

Jag hade fyra exempel på personer som bloggar i form av Bob Lutz på General Motors, Jan Kilström på Nils Hanssons Åkeri, Margot Wallström och Robert Scoble på Microsoft.

Värt att notera är att General Motors har börjat podcasta och Economist har skrivit om Robert Scoble och bloggande. Det som är intressant att notera är vad som händer när Economist, som brukar ha bra koll på fakta, inte får allting helt rätt. Kommentarer från Dave Winer och Robert Scoble själv gör att en mer korrekt bild förmedlas. Exakt vad det innebär för media framöver vet jag inte, men det är helt klart en intressant dynamik som utvecklas. Det visar också på att det inte finns tydliga ja/nej-svar på frågorna Kan man lita på bloggar? och Kan man lita på media?

Veckans citat

"The golden moments in the stream of life rush past us and we see nothing but sand; the angels come to visit us, and we only know them when they are gone." - Steve Gillmor's InfoRouter.

Fem minuter från världsherravälde?

Rick Bruner: Internet is Five Minutes Away From Taking Over the World? "It's a sign of the times that you're here at an Internet conference during the Super Bowl, the major event in the world of advertising," I said. "Well, you guys are about five minutes away from taking over the world," he [Bob Garfield] replied.

2005-02-11

Sagan om den långa svansen

Ross Mayfield skriver om The Long Tail i inlägget The Long Tale. Två saker som är viktiga att komma ihåg om The Long Tail. 1. Make Everything Available. 2. Price It Right. Läsvärt.

Mer om Inspire som blev sålt för 22,5 miljoner dollar

Idag hittade jag lite mer information om Inspire Infrastructure som köptes av amerikanska Interchange för 22,5 miljoner dollar. Först kan det vara värt att notera att Google verkar ha problem att hitta Inspire Infrastructure, vilket är lätt ironiskt.

Inspire omsatte runt 1,5 miljoner kronor och gick med några hundratusen i förlust under 2003. I styrelsen sitter två personer födda 1972 och en född 1978. Hade inga anställda i moderbolaget 2003, utan de verkar ha skött utvecklandet med underkonsulter. Det verkar vara ett rent teknikköp från Interchanges sida med andra ord.

Schibsted tjänade 43 miljoner kronor på webben

InternetWorld har skrivit om hur Schibsted tjänade 43 miljoner kronor på sina webbsatsningar under 2004 och Aftonbladet skrev att Aftonbladet Nya Medier tjänade 15,5 miljoner kronor på en omsättning på 108,7 miljoner kronor.

Min reflexion är: I vad investerar Schibsted och/eller vilka Internetsatsningar är inte speciellt lönsamma?

I siffrorna för Aftonbladet Nya Medier ingår inte Blocket eller Bytbil.com. Av Blockets vinst, som bör ha landat uppemot 30 miljoner kronor, hamnar ungefär 73 % i Schibsteds fickor. Ihop blir vinsten från Aftonbladet och Blocket 35-37 miljoner kronor. Skulle resten av Schibsteds nätmedia "bara" ha dragit in 6 miljoner kronor? Kanske är så fallet, men det verkar vid en första anblick lite väl lite.

Troligen är det så att en del pengar går till investeringar och en del vinster inte lyfts fram av beskattningsskäl. Grattis till Schibsted för ett lyckat 2004 på nätet är på sin plats i vilket fall som helst.

15 procent av Schibstedskoncernens rörelsevinst från Internet under kvartal fyra visar hur lönsamt nätet blir när man är tillräckligt stor. Jag undrar för övrigt hur grymma vinstmarginaler LunarWorks kommer att visa för 2004 (20 % nettovinstmarginal för 2003).

Mediaföretag lanserar egna RSS-aggregatorer

Erik länkar till några av nyheterna kring att mediaföretag lanserar egna RSS-aggregatorer. Jag tror att det är helt rätt att prova sig fram med egna aggregatorer just nu. I Sverige borde Bonnier ha mest att vinna på att ha en sådan, men jag skulle inte satsa pengar på att de hinner lansera en RSS-aggregator innan Schibsted gör det.

2005-02-10

Vad är media och vad är en webbapplikation

Ytterligare två läsvärda notiser med tanke på Ask Jeeves köp av Bloglines efter Jason Calacanis inlägg om möjligheten för Bloglines att styra annonser mot RSS-feeds.

Read/Write Web: Bloglines Was Scared Off Advertising Strategy
pc4media: Why Bloglines Doesn't Need Weblogsinc's 73 Blogs To Make Money with Advertising

Det jag finner intressant, speciellt utifrån resonemanget om Web 2.0 och webben som plattform för applikationer, är hur man särskiljer på en mediasajt och en sajt som är en applikation. Jag tror det finns en skillnad som är värd att diskutera och som kommer att påverka flera affärsmöjligheter.

Grunden är att de flesta RSS-flöden med fulltext distribueras utifrån antagandet att det är ok ett läsa dem i en RSS-läsare (duh), men inte publicera dem på webben och sälja annonser mot dem.

Läser man RSS-flödet i ett program för Windows, MacOS eller Linux är det ganska uppenbart att RSS-flödet inte publiceras på webben. Det innebär dock inte att det inte säljs annonser mot innehållet i RSS-flödet. Det finns många applikationer som finansieras av annonser, inte minst fildelningsprogram.

Bloglines och andra webbaserade RSS-läsare fungerar ofta som en applikation, fast de körs i webbläsaren. Innebär det att de publicerar flödena på webben när användaren läser RSS-flöden som man idag gör i Bloglines. Nej, menar jag. Om de börjar visa kontextuellt styrda annonser, som exempelvis Gmail gör mot mail, så bör det vara ok utifrån att det är ok för program för Windows.

Om en RSS-aggregator börjar mixa ihop inlägg från olika feeder och skapar ett redaktionellt nytt flöde, ungefär som Kinja gör, så passeras troligen gränsen för vad som kan anses vara publicering. Att sälja annonser mot ett sådant flöde känns inte helt ok.

Detta är ett ämne som jag misstänker att vi kommer att återkomma till. Kloka kommenterarer behövs!

Labels:

Lawrence Lessig i West Wing

I senaste amerikanska avsnittet av West Wing (6x14) så spelas Lawrence Lessig av Christopher Lloyd i en relativt stor roll. [via: mymarkup.net] Tydligen baserat på en sann historia.

Det innebär ett utmärkt tillfälle att rekommendera Lessigs bok Code and Other Laws of Cyberspace. Code är en bok som alla som vill analysera Internetutvecklingen måste ha läst.

Länkar till läsvärda artiklar

News.com: Online retailers play pricing games
Seth Godin: Why this "Internet thing" is just starting
SiliconValleyWatcher: Interview with JotSpot co-founder Joe Kraus
Ross Mayfield: Media Disintermediation
InternetWorld: Ett misstag värt 200 miljoner
Yahoo! Search Blog: Firefox Got Yahoo!

Hur mycket betalade Ask Jeeves för Bloglines egentligen?

Exakt vad Ask Jeeves betalade för Bloglines är inte offentligt ännu, men gissningarna varierar från $14 miljoner till $40 miljoner.

Svenskt sökbolag sålt för 22,5 miljoner dollar

Amerikanska Interchange har köpt det svenska sökteknikbolaget Inspire Infrastructure 2i AB för 22,5 miljoner dollar. Det ger Inspire, med huvudkontor i Stockholm och 10 heltidsanställda, ett värde i samma härad som Tradera.

Uppdatering: Om du har information om Inspire Infrastructure, hör gärna av dig till mig på torstensson@gmail.com eller 0708-105742.

Det räcker inte att kopiera Amazon

Min krönika i InternetWorld, Det räcker inte att kopiera Amazon återfinns nu även online.

Länkdump

Jason Calacanis: Why Bloglines sold: It's not a business. Jason tänker dock inte helt rätt.
A VC: Blogging 1.0 Mycket läsvärd.
Jason Calacanis: Real entrepreneurs don?t raise venture capital.
alarm:clock: About.com for About $400M
Kommenterat: Dejtingindustrin på nätet växer snabbt

2005-02-09

Vad är bloggar? på Trendbaren

Ikväll pratade jag om bloggar på Agent 25:s Trendbaren. Ungefär 130 personer i lokalen. De flesta stående, vilket gav en tätare stämning än vad jag hade räknat med. Min presentation återfinns här. Jag började med lite grundläggande information om vad en blogg är för att sedan prata om bloggar ur ett omvärldsperspektiv. Av kommentarerna och frågorna att döma verkar det ha gått bra och ha intresserat många i publiken.

Några sajter jag nämnde för de som vill hitta bloggar var Nyligen, Technorati och Sweblogs.

Fick frågan vilken blogg som är störst i Sverige. Svarade att jag tror att PJ Just Nu är störst de dagar den har 4000 besök. Annars så sa jag att jag tror att Annika Tiger har den mest besökta bloggen. Nu i efterhand inser jag att Johan Norberg med sina utländska besökare kan ha fler. Överlag är dock slutsatsen att jag inte vet vilken som är Sveriges mest besökta blogg.

En annan fråga var om höger- och vänsterbloggar. Fick ur mig något om att det finns fler vänsterbloggar än man kanske kan tro. Nämnde Ali Esbati.

Agent 25 har för övrigt börjat följa ett antal bloggar i sin omvärldsbevakning. En av de bloggarna är den du läser just nu.

Att som Svenska Dagbladet skriva att Erik Stattin har hakat på trenden med bloggning visar att man har slarvat med efterforskningen till artikeln. Har man bloggat sen oktober 2001 (!) så har man inte hakat på någon trend - snarare skapat den.


2005-02-06

Arbete följt av Super Bowl

Nu är det dags att skriva färdigt morgondagens nummer av Shop@ för att sedan bege sig iväg och titta på Super Bowl.

Något äldre vänster har börjat blogga

Ung Vänsters tidigare ordförande Ali Esbati har börjat blogga. Namnet på bloggen är Esbatis Kommentarer. [via: Pierre Andersson]

På onsdag ska jag prata om bloggar...

...på Trendbaren som arrangeras av Agent25.

Kära Ask Jeeves...

Russell Beattie sammanfattar mina känslor kring Ask Jeeves (troliga) köp av Bloglines: please don't fuck it up.

Ask Jeeves köper Bloglines

Enligt Napsterization har Ask Jeeves köpt Bloglines. Affären är inte officiellt bekräftad ännu.

2005-02-05

Carl Bildt bloggar

Tydligen har Carl Bildt börjat blogga. Bloggen heter Bildt Comments. Då den ligger på Blogspot är det svårt att avgöra om det verkligen är Bildt som bloggar, men PJ Anders Linder på SvD (som borde veta) skriver att så är fallet. Och han öser ju inte ut junk....

'We can do immense good'

Intervju med Bjorn Lomborg. "But the United Nations estimates that for half that amount [$75 billion per year] we could solve all major basic problems, we could provide clean drinking water, sanitation, education and basic health care to every single human being on the face of the planet."

Det är fascinerande att det är så billigt att lösa stora problem. Vilket inte innebär att det är lätta problem att lösa i praktiken.

Vad som är värt att göra på Internet

Mycket intressant föreläsning på Web 2.0 av Brewster Kahle. Inspirerande om vad vi faktiskt kan göra med Internet och tillgång till en majoritet av världens kunskap i form av böcker, ljudfiler och filmer. Rekommenderas!

Hur tänkte de?

Aftonbladet.se är duktiga, men hur de kunde få "Bästa kreativitet 2004" av Dagens Media har jag svårt att förstå.

Date.com:s vd om dejting på nätet

Internet Stock Blog: CEO of Date.com talks about online dating. "When I started out in the telephone dating industry, only geeks and losers that used these services. Today, you can meet your soul mate online and find someone to marry. Or, if you are looking for a non-committed relationship, you can find a date for every night of the week."

Intressant läsning.

Napster To Go - det börjar likna något

Kal Ström noterar har Napster lanserat Napster To Go. För $14,95 dollar per månad får man tillgång till över 1 miljon låtar och kan ladda ned dem på sin mp3-spelare.

Som Kal noterar hyr man "bara" musiken och äger den inte, vilket man i och för sig rent legalt aldrig gör med digitala filer, vilket kan anses vara negativt. Möjligheterna med rekommendationssystem och djupa och breda låtkataloger gör att det bör vara värt motsvarande en cd-skiva per månad att få tillgång till det hela.

Jag skulle inte vara helt komfortabel med utvecklingen om jag drev reklamfinansierad musikradio, då värdet av Napster To Go-liknande tjänster kommer vara mångfallt större för de flesta musiklyssnare.

Som vanligt gäller det bara för USA för tillfället och lär väl dyka upp som en dålig kopia i Sverige först om 18 månader...

Amazon.com rapport för 2004

I onsdags rapporterade Amazon.com ett bra 2004. Dock inte lika bra som finansmarknaden hade trott.

Omsättning: 6,921 miljarder dollar (5,263 miljarder dollar 2003)
Nettovinst: 588 miljoner dollar (35 miljoner dollar
Fritt kassaflöde: 477 miljoner dollar (346 miljoner dollar)

Veckans managementregel

"Don't mess with the coffee breaks."

Skype testar voicemail

Skype har börjat testa voicemail. Fortfarande i en begränsad beta, men troligen bred lansering under våren. Jag återkommer i ämnet när jag provat hur Skypes voicemail fungerar. Skype har för övrigt laddats ned 62 760 439 gånger, enligt programmets webbplats.

100

Idag nådde antalet prenumeranter på RSS-flödet 100 stycken hos Bloglines. Det kan borde innebära mellan 200 och 300 prenumanter totalt på RSS-feeden. I januari så hade bloggen 9250 besök, upp från 2069 i januari 2004.

2005-02-03

IDG lanserar sin egen blogg

IDG Subjektivt - " Kommentarer, åsikter och observationer i bloggform" så heter IDG:s egna blogg där man kommer att "skriva en del sådant som inte får plats i de vanliga nyhets- eller reportageformaten på IDG.se. Vetenskapsnyheter, rykten, artikel- och länktips och annat. Dessutom tillåter vi oss ett mer personligt tilltal än på nyhetsplats." Ska bli intressant att följa...

2005-02-02

Aftonbladet köper Hitta.se

Aftonbladet.se täpper till enda strategiska luckan bland sina tjänster i och med köpet av söktjänsten Hitta.se. Prislapp på 200 miljoner kronor. Jag misstänker att webbsök är något som kommer att lanseras på Hitta.se relativt snart. Ska bli intressant att se hur Aftonbladet löser försäljningen av sponsrade sökord. Om de väljer att lägga ut det blir det något för Overture och Google att kämpa om. Men det finns säkert fler säljbolag som är intresserade.

IT-provider och Tradera

Realtid.se kan man idag läsa en artikel om IT-providers investeringar i bl a Tradera.

Googles resultat för 2004

Google tuffade på i god takt under 2004:

Omsättning: 3,189 miljarder dollar
Nettovinst: 399 miljoner dollar
Fritt kassaflöde: 658 miljoner dollar

Läs mer i pressreleasen.

Det kan jämföras med Yahoos resultat för 2004:

Omsättning: 3,575 miljarder dollar
Nettovinst: 840 miljoner dollar
Fritt kassaflöde: 844 miljoner dollar

Som jämförelse omsätter Bonnier mellan 2,5 och 3 miljarder dollar.

Stjärna inom nätnöje

Att Veckans Affärer inte har med Patrick Söderlund, vd för Digital Illusions, på sin lista över nätstjärnor är anmärkningsvärt. Dator- och tv-spel är den mest nätanpassade underhållningsformen och Battlefield är ett ledande internationellt varumärke.

2005-02-01

MSN Search dagens PR-vinnare

Idag släppte MSN sin nya söktjänst MSN Search om nu någon har missat det. Expressen.se kör det som den översta nyheten och även TT har kablat ut nyheten om den nya releasen. Kan knappt minnas när en "ny" webbtjänst fick så mycket utrymme i dagspressen... Är dom glada it-dagarna tillbaka?

Expressen.se: Microsoft tar upp kampen med Google
MSN Search hittar du här