2004-12-31

Gott Nytt År!

Med några timmar kvar av 2004 vill jag önska alla ett Gott Nytt År!

2004 i backspegeln: december

Trots att december bara nästan är slut, dristar jag mig till att sammanfatta månaden.

Bloggande hade fått allt mer uppmärksamhet under året, inte minst i samband med det amerikanska presidentvalet, så Microsoft lanserade en bloggtjänst och att Fortune hade en stor artikel om företagsbloggande kändes inte konstigt. För övrigt en hel del metabloggande under december. Anledningen är att bloggar spelar roll, även om den exakta rollen inte är klar ännu.

E-handel gick bra under julen även 2004.

En diskussion om stämningar och fildelning mellan mig och Nicklas Lundblad gjorde förhoppningsvis några människor klokare.

Yahoo lanserade videosökningar, Microsoft lanserade MSN Toolbar Suite Beta och upphovsrättsorganisationer gav sig på stora BitTorrent-trackers.

Dessutom fortsatta inlägg om distribution och produktion av media i skuggan av nätet. Samt hur man tjänar pengar.

Att sammanfatta ett år sent på kvällen leder till att man missar saker. Säg till om jag missat viktiga saker, så lägger jag till det.

2004 i backspegeln: november

Inläggen från november känns, överlag, fortfarande aktuella och intressanta.

Rädslan håller på att försvinna.Det var viktigast i november. Kanske för att det nu ska göras pengar.

Höstens läsvärda artiklar om Internet fortsatte i november med Ubiquity in the Internet Age av Jeremy Zawodny.

Bloggen uppskattades tillräckligt för att länkas till från Telia Startsidan.

Eniro underpresterar på nätet. När Eniro tänker börja tjäna bra med pengar på sponsrade sökningar är fortfarande en öppen fråga.

MSN Music lanserade i Sverige och Kal bloggade utmärkt om det.

Observers lista över Sveriges tio inflytelserikaste bloggare publicerades.

En diskussion om mediaföretagens roll i en ny värld.

Fast storlek har sina fördelar.

Bonnier köpte Adlibirs. Bra komplement till köpet av Discshop.

Samt BloggForum, så klart. Och gudmundson.

2004 i backspegeln: oktober

Några tunga artiklar dök upp i oktober. En av dem var The Long Tail som är en artikel man helt enkelt måste läsa.

Adam Bosworths What is the platform? är en annan artikel man bör ha läst. I alla fall om man finner pratet om Web 2.0 viktigt.

En tredje viktig artikel var Self-Deception: Pretending The Evil Isn't Right Under Our Noses som påpekar att problemet med spyware till stor del är Internetmarknadsförares fel.

Artikel nummer fyra var Command Posts tal om onlinepublicering till ett antal amerikanska chefredaktörer. Något för alla som är intresserade av onlinetidningar och bloggar.

Jag vet inte om Adolf Lundin hade läst The Long Tail-artikeln när han och vänner investerade i Tradera, men det är ett bra exempel på ett företag som utnyttjar den långa svansen.

Den långa svansen ledde till att Kal återupptog sitt utmärkta bloggande om musik och Internet.

Erik och Stefan offentliggjorde BloggForum 2004 och InternetWorld fick till slut RSS.

2004 i backspegeln: september

September var en intensiv månad för mig, så bloggandet höll inte samma tempo som tidigare. Dock så uppmärksammades Copernic Desktop Search, TradeDoublers 144 procentiga omsättningsökning, rekryteringsfirman som fick 1 miljard för att rekrytera Eric Schmidt till Google,

Ett inlägg om Piratbyråns förhållande till The Pirate Bay ledde till en av årets längsta diskussioner på bloggen.

InternetWorld citerade mig så många gånger i artikeln Guldläge - Så ska näthandeln slå nya rekord att jag nästan rodnade. Reseförsäljningen på nätet hade gått bra under året, skrev di.se. Paul Graham skrev om vad dot.com-bubblan hade rätt i.

2004 i backspegeln: augusti

ValueClick köpte Pricerunner för 2004. Gav Pricerunner en del möjligheter, som att lansera i USA, men priset visar på att Kelkoo blev den europeiska prisjämförelsetjänst som lyckades bäst.

Augusti var uppköpstider, så Bredbandsbolaget lade beslag på Bostream.

Ledande svenska Internetföretag som Aftonbladet Nya Medier/Blocket och Lunarstorm gick riktigt bra. TradeDoubler gick bra började samarbeta med C|Net. Nätannonsering växte i Sverige, rapporterade IRM och Svenska Dagbladet lanserade en ledarblogg.

I den miljön dissade Johan Hernmarck Google och pratade om börsnotering av Tradera. Det är vad jag förstår inte prioriterat idag.

Skype 1.0. Skype är bland det viktigaste och intressantaste som har hänt på Internet de senaste 18 månaderna.

Den 19 augusti börsnoterades Google. 18.04 % upp första dagen, betydligt mer vid årets slut.

Espottings Sverigechef Johan Kinnander bytte upp sig till att bli chef för Google i Norden.

2004 i backspegeln: juli

Juli började med att MSN lanserade en betaversion av MSN Search och att Skype lanserade SkypeOut. Vilket bland annat fick Economist att skriva om bolaget. För övrigt dubblerade Yahoo vinsten. Apple gjorde inga pengar på iTunes, men desto mer på iPod. Dot.com guy gick dock i konkurs.

I bloggvärlden tog Stockholm Spectator upp att DN plagierat New York Times, vilket Erik Stattin hade noterat i januari. Bloglines blev bättre och hela inläggen i den här webbloggen blev tillgängliga via RSS. Varför jag inte publicerade hela inläggen i RSS tidigare har jag idag svårt att förstå.

Digitalfoto var hett i USA, så både Google och C|Net gav sig ut och köpte sådana tjänster. Kanadensiska Coastal Contacts köpte svenska Lensway. Google ville hellre sälja.

Inom ramen för det som under hösten kallades Web 2.0, eller webben som plattform, skrev Simon Garfinkel om Gmail som ett exempel på det.

2004 i backspegeln: juni

En av tre svenskar hade bredband hemma. Koll.se lanserades. Ginza började arbeta med TradeDoubler. Internetanalytikern Safa Rashtchy satte siffror på Internetbranschen, e-handel och annonser och musikbranschen planerade svenska stämningar. Google AdSense dök upp i svensk version. För övrigt är det fem länder som spammar.

InternetWorld presenterade vilka sajter de tycker bäst och sämst om. På 24 timmar skapades ett dot.com-bolag. Då var det en rolig grej att läsa om, sen dess har jag haft förmånen att lära känna Adam och Eric som låg bakom det hela.

5-0 och Expressen körde en ny, fräsch layout på EM-sidorna.

Håller Windows på att bli mindre värdefullt för Microsoft då webben håller på att bli en plattform i sig? Ett tema som återkom under hösten.

2004 i backspegeln: maj

Resumé ansåg att bubblan var tillbaka. Det är dock skillnad på bubblan och utbyggnadsfasen, men det var tydligt att annonsförsäljningen tickade på i bra fart i Sverige och utomlands. SJ sålde 10 procent av biljetterna på nätet.

Efter att ha pratat med Jonas Nordlander på Tradera fick jag Internetauktionsfeber och skrev att eBay kan omsätta 20 miljarder dollar om 10 år. Så mycket omsatte inte bloggpublicister i år. Men Bill Gates pratade RSS med storbolagschefer.

Amerikanska Internetbolag köpte svenska. Classmates köpte Klassträffen och Ticketmaster köpte BiljettDirekt Ticnet.

InternetWorld nominerade årets 100 bästa sajter. Jag tyckte nomineringarna i klassen årets nykomlingar var svaga.

2004-12-30

2004 i backspegeln: april

Många trodde det var ett aprilskämt, men Gmail var faktisk en webbmailtjänst från Google. Appropå saker på G var var gudmundson den roligaste svenska bloggen.

Under april nådde vårens Googlemania sin topp i och med att företaget offentliggjorde sin ansökan om börsnotering. Vilket det bloggades mer om. Fast som jag skrev då, månadens viktigaste nyhet var att Henrik Larsson skulle ställa upp i fotbolls-EM.

TradeDoubler hade gått bra under 2003 och siktade på 50 miljoner euro i omsättning under 2004. Andra som ville tjäna pengar var bloggare. Diskussionen om affärsmodeller för bloggar eskalerade.

Amazon.com lanserade sökmotorn A9. Bonnier & co återupplivar Koll för att konkurrera med Blocket och Eniro/Gula Tidningen.

Internet fungerar bäst när kostnaderna sänks. Det hade varit ett underliggande tema under årets första månader, både i relation till Skype och billigare webbteknik.

Jag undrade varför IDG.se inte erbjöd RSS-feeds. Expressen lanserade sådana.

2004 i backspegeln: mars

I mars så började Magnus Hultberg och Christian Wilsson att blogga här.

Jag trodde att DN skulle införa registrering på dn.se under året. Fel, fel, fel. Årets första inlägg på bloggen om tidningsföretagens arbete med att finna bra affärsmodeller för sina webbplatser postades.

Yahoo börjar indexera annat än webbplatser. Yahoo fick efterföljare under året. Yahoo passade även på att köpa Kelkoo.

Bokus rapporterade helårsvinst för 2003. En bit kvar till AdLibris marginaler, men stark vändning. Opera börsnoterades och Tullverket var e-bäst i Sverige. Eniro köpte Gula Tidningen för betydligt mindre pengar än vad Aftonbladet köpte Blocket för.

BitTorrent och RSS i samma rubrik på ett inlägg.
Amerikanska Internetleverantörer började stämma spammare.

2004 i backspegeln: februari

I februari lanserade bokhandeln Adlibris den 'oberoende' prisjämförelsetjänsten Prispallen, utan att tala om att de låg bakom den. En annan aktör som inte skötte sig helt snyggt var Torget, som leverade sämre trafik än vad de hade sålt till sina kunder.

Suget efter bredband var stort, kanske för att kunna betala räkningar på Internetbanken. Eller ringa
konferenssamtal med Skype.

Att börsbubblan för Internetföretag var på väg tillbaka trodde Barry Diller på InterActive Corp och den 15 februari insåg jag att Bloglines rules. Idag förstår jag inte varför det tog så lång tid. Bloglines är min favorittjänst alla kategorier.

Yahoo bytte sökmotorteknik från Google till Yahoo Search Technology (baserat på Inktomi).

2004 i backspegeln: januari

Jag har roat mig med att surfa igenom webbloggens arkiv för 2004 för att bilda mig en uppfattning om vad som hände under året. Jag började, föga förvånande, med januari.

I januari bloggade jag om att jag trodde att 2004 skulle bli ett bra år och reflekterade över bloggsfären under 2003 och 2004. Erik Stattin påpekade att DN plagierade New York Times, vilket växte till en liten affär under året.

Jag var tidigt ute, bland media, med att att uppmärksamma Payson. Yahoo! stängde sitt Skandinavienkontor. Frågan är om inte Yahoos, portalen, närvaro i Norden kan användas som en omvänd konjunkturindikator.

Social software/nätverkstjänster diskuterades och Orkut lanserades. Ett annat tema var den framgångsrika e-handeln under 2003.

Sök skulle vara överallt under 2004, vilket det också var, och Google skulle börsnoteras i april, vilket inte blev fallet. MSN lanserade årets första omdesign.

Årets Web 2.0-företag

Read/Write Web tycker att Google, Ludicorp (företaget bakom Flickr) och Feedburner är de företag som bäst representerar Web 2.0 under 2004. Andra företag som nämns är Amazon, del.icio.us, Bloglines, PubSub, Six Apart, Pegasus News, Feedster och Technorati.

Det ska bli spännande att se vilka svenska företag som utnyttjar Web 2.0-tänk under 2005.

Läslista

How To Blog For Fun and Profit: Welcome to the World Live Web!
Fast Company: Inside the mind of Jeff Bezos (augusti 2004)
Paul Allen: Blogging for the World
Ross Mayfield: DRM is Prohibition
BoingBoing: BitTorrent write-up in Wired
Long Tail: Is DRM Evil?
BoingBoing: Cory responds to Wired Editor on DRM. "DRM is not protection. There has never been a DRM-covered file that was kept off the Internet. Ever. DRM has never once in the history of the field kept a file from appearing online, or from being booted by organized crime pirates."
ideant: A del.icio.us study [via: Media Culpa]
BeyondVC: Skype and a headset for every CEO! "Sure VOIP is great from a cost-saving perspective, but having presence is even more important in my mind."

2004-12-29

Svart bakgrund

I stället för att flagga på halv stång så kommer webbloggen att ha svart bakgrund under de närmaste dagarna.

Det handlar om innehållet

"The franchise is not the newspaper; it's not the broadcast; it's not even the Web site. The franchise is the content itself." - Tom Curley, vd AP

The BitTorrent Effect

Wired: The BitTorrent Effect. Lång artikel om BitTorrent och dess skapare Bram Cohen. Utmärkt helgläsning.

24 timmar senare...

...och ett antal Internetrelaterade inlägg senare så vill jag lyfta upp detta inlägg igen. Situationen har inte blivit bätre och organisationer som Röda Korset, Läkare Utan Gränser och Lutherhjälpen tar emot donationer.

Publishing 2.0

Umair Hauqe har skrivit två inlägg "Publishing 2.0". Strategitänk som kan läsas tillsammans med inlägg om Internet och traditionell media, dagstidningarnas död och The Long Tail

Silicon Beat om Cragislist och tidningar

Silicon Beat skriver om Craigslists inverkan på amerikanska tidningar. Läs mitt tidigare inlägg om det hela först om du inte har gjort det.

Bloggar som hävstång

DN:s notis om blogg som ett av årets ord under 2004 pekar på varför bloggar är viktiga i företags marknadskommunikation. Det handlar inte om mängden läsare, utan om vilka som läser. En bloggare som Johan Norberg läses dagligen av ledarskribenter på både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Det är ett tydligt exempel på vilken hävstång i pr-arbetet enskilda bloggar kan vara.

Jag gillar inte att ta min egen blogg som exempel på bloggvärldsfenomen, men samma drag som beskrivs ovan finns i den grupp på runt 150 personer (stort tack för att ni läser, kommenterar och mailar!) som löpande följer den här bloggen.

En kommunikationstaktik kan alltså vara att använda bloggar för att attrahera journalister och andra intressenters uppmärksamhet.


Flickr imponerande

Medbloggare Magnus Hultberg är imponerad av fotodelningstjänsten Flickr. Eftersom jag inte inhandlade min första digitalkamera förrän i söndags har jag tidigare inte varit speciellt intresserad av sådana tjänster. Men efter att ha tittat på Flickr så håller jag med Magnus. Det är en imponerande tjänst. Svenska webbyggare - låt er inspireras!

Vilka legobitar blir viktigast under 2005?

Som min vän Adam skrev för någon vecka sedan kan webbplatser i dag byggas upp av vad som kan liknas vid digitala legobitar. Något jag funderar på är vilka sådana legobitar, tjänster som enkelt kan inkluderas i existerande tjänster, som blir viktiga i under 2005. Vilka tjänster har stora sajter (i Sverige) behov av?

2004-12-28

Svensk blogg om Internetmarknadsföring

Daniel Lövquist, som jag tipsat om tidigare, har börjat blogga mer aktivt om marknadsföring på Internet. Gillar du den här bloggen kommer du med all säkerhet att gilla Daniels. Daniel arbetar på TradeDoubler och driver InternetStart. Börja prenumerera på hans RSS-flöde!

Internet pressar traditionell media

Media har i rollen som informationsförmedlare kunnat tjäna bra med pengar på att koppla ihop köpare med säljare. Inte minst inom områden som arbete och bostad. Men nu finns det tecken på att exempelvis dagstidningarnas lönsamhet inom de områdena kommer att pressas av Internettjänster. I Sverige säger Skandia Mäklarnas Magnus Gidlöf att det kommer lika mycket folk på en bostadsvisning även utan tidningsannonser.

I San Fransisco har en traditionell bostadsförmedlare fått stänga på grund av att Craigslist.com erbjudit samma tjänst billigare. Inom området platsannonser så beräknas Craigslist.com sänka värdet på den marknaden i San Fransisco-området med 50-65 miljoner dollar per år. Det är ett sunt tecken att nya tjänster har lett till ökad konkurrens och lägre priser.

I Sverige är Blocket ett exempel på hur det kan fungera. Med ett annonspris på 20 kronor för de flesta varor och 80 kronor för bilannonser ligger de ofta betydligt lägre än tidningar och annan media. Frågan är dock om det krymper marknaden eller får den att växa. Båda krafterna finns med och det är inte uppenbart vilken som i slutändan har störst effekt.

Överlag har dock svenska mediaföretag, ledda av Aftonbladet, varit duktiga på att bygga upp verksamheten på Internet på ett sätt som skyddar deras affärsmodeller mot nya aktörer. Ökad varumärkesannonsering under nästa år kommer att ge tidningssajterna resurser som det ska bli mycket intressant att de hur de använder. Rätt investeringar är på några års sikt mycket mer lönsamma än ett kortsiktigt mjölkande av ganska magra kor. Onlinemedia lider fortfarande av att användarna inte besöker sajterna speciellt ofta. Det viktiga är inte att ha 15 procents EBITDA på Internetsatsningen under 2005 utan att snitta 20 besök per besökare och månad under 2007.

Fortune om bloggar

Lång artikel om bloggar i Fortune. Intressant läsning för de som funderar på hur bloggar påverkar organisationers externa kommunikation.

"Will Google stay as hot as its lava lamps?"

"For a few years now, search engine darling Google has worn the tiara as the tech world's "it" company. But as it matures from cool-kid start-up to publicly traded veteran, can Google maintain its status as "the" place people in the technology world to work? "

Läs historien om Google hos News.com

Tomten storhandlar på Amazon

Amazon.com rapporterar att man har haft den bästa julhandeln någonsin. Under en dag (man vill inte avslöja vilken) så såldes det i snitt 32 produkter i sekunden, totalt 2,8 miljoner produkter. Man noterade också 700 000 besök under en enda timme samma dag.

Mer fakta om Amazon's fantastiska jul hittar du här.

Put your money where your mouth is

Med tanke på att det är jultider och vad som dominerar nyheterna tycker jag att ett besök på någon av följande två webbplatser är lämpligt:

Röda Korset

Läkare Utan Gränser

Språkbyte?

Inför det nya året funderar jag på att byta språk i webbloggen till engelska. Om du löpande läser webbloggen vill jag väldigt gärna veta vad du tycker om det. Skriv något i kommentarerna eller skicka ett mail till torstensson@gmail.com med dina tankar.

2004-12-27

Författare borde blogga

Crossroad Dispatches, en blog jag precis hittade i samband med den fruktansvärda katastrofen i södra Asien, tar upp en intressant beskrivning av hur en författare blivit mer framgångsrik tack vare online marknadsföring i blog-form.

Författare kan använda bloggar på många sätt, informera om sig själv och sina böcker, bygga upp och underhålla en bas av läsare även mellan publiceringen av tryckta böcker och framför allt bevisa för sina förlag vilket intresse som finns om de ämnen författaren tar upp.

Enkelriktat: Osorterade tankar nedskrivna av Niklas Johansson

En jämförelse av MSNs och Googles Desktop Search, av Niklas Johansson som skriver på bloggen Enkelriktat.
Google sorterar sina sökträffar efter vad de uppfattar som bäst träffar. Det fungerar oftast riktigt bra. Det jag söker finns vanligtvis bland de fem översta träffarna. I MSN väljer du själv hur träffarna ska sorteras, ungefär på samma sätt som vid sortering av filer i Utforskaren. Alfabetiskt efter filnamn, filtyp, ändringstidpunkt och så vidare. Det fungerar inte vidare bra. Det är sällan det sökta finns bland de översta träffarna och med en lista på flera hundra eller tusen träffar skulle det behövas ett sökverktyg för att hitta rätt bland dem.

När det gäller mp3-filer eller andra mediafiler och program är Google chanslös. MSN verkar däremot inte hitta sökbegrepp i pdf-filer.

Google visar sökresultaten snabbare än MSN. Ofta blixtsnabbt. En av anledningarna till att MSN upplevs långsamt, kan vara att det visar samtliga träffar på samma sida. Med 30000 träffar tar det en stund att visa resultatet.
Intressant läsning, speciellt det lilla guldkornet att MSN verkar ha svårt med svenska tecken?

2004-12-23

En blogg om dagen

En blog om dan presenterar en nordisk blogg om dagen. Ett gott initiativ!

Spådomar inför 2005

Fortune: What's Ahead for Tech Next Year?

Julklappar - 10 stycken Gmailkonton

Med tanke på att det är julafton i morgon ger vi bort tio stycken konton på Googles utmärkta webbmailtjänst Gmail. 1 gigabyte lagringsutrymme och bra användargränssnitt. Maila torstensson@gmail.com om du vill ha ett konto. (Ok, vi vet att det inte är lika häftigt med Gmailkonton som i våras, men det är fortfarande en bra webbmail.)

Uppdatering 26/12: 8 7 stycken konton kvar.
Uppdatering 27/12: 5 konton kvar.
Uppdatering 28/12: 4 konton kvar.
Uppdatering 29/12: 3 konton kvar.

God Jul!

Vi som bloggar här önskar alla läsare en riktigt God Jul!

Technorati om bloggsfären

I oktober skrev David Sifry, grundare av Technorati, fyra artiklar under rubriken State of the Blogosphere. Del 1 - storlek på bloggsfären, 2 - blogginlägg per dag, 3 - bloggar vs traditionell media och 4 - företagsbloggare. Sätter siffror på utvecklingen.

Teknikåret 2004

Washington Post sammanfattar 2004:s tio höjdpunkter inom teknikområdet:
10. Voice-over-IP
9. Företagssammanslagningar
8. iPod
7. Legala nedladdningstjänster för musik
6. Satellitradio
5. Spyware och spam
4. Firefox
3. Open Source
2. Bloggar
1. Sök

10 bra anledningar till varför det kan vara bra för företag att blogga

Hittade precis de här tre intressanta artiklarna via CorporateBloggingBlog.
Most advertising, marketing and public relations professionals know a blog when they see one, but when it comes to actually using this relatively new, self-publishing platform, there are still many skeptics and naysayers among us. This time next year, however, those people will likely have come to their senses. In 2005, I dare say you would have to be either misinformed or just plain obstinate to not at least consider adding a blog to your business plan. Here are ten reasons why:
1-3, 4-6, 7-10.

Hur bör företag bemöta blogg-kritik?

Företag har ibland fått utstå spott och spe och ryktesspridning med Internet som fruktansvärt effektiv bärare. Det är inget nytt, UseNet, Google Groups, öppna diskussionsforum och dedikerade webbplatser har använts för sådant i många år.

Blogg-fenomenet ger dock ny vinkling på det, där snart sagt vem som helst enkelt kan starta en egen blogg och säga vad de tycker med möjligheten att låta andra bidra till åsikterna genom kommentarer och trackbacks.

Hur ska företag då hantera negativ kritik på bloggar? Ett sätt är att ta chansen att med någon lämplig utvald företrädare för företaget ta diskussionen. På ett öppet, ärligt och direkt sätt bemöta kritik, erkänna fel och brister och tydligt informera om vad som görs för att rätta till det (om något borde göras).

Ett riktigt dåligt sätt är att göra som Jamba i Tyskland, där anställda på eget bevåg (verkar det) anonymt försvarat företaget i kommentarerna på en blog för att sen bli "avslöjad". Jambas informationschef verkar inte ta bloggar på större allvar när han säger att "kanske ska man inte bemöta bloggar alls".

Kraftigt felslut, tror jag.

Vad händer 2005?

Snart är 2004 slut och jag sitter och klurar på vad som kommer att vara viktigt under nästa år. Så vad bättre än att fråga dig som läser min blogg? Vad är det som händer? Vad är viktigt?

Några saker jag har funderat kring:

En sak som jag tror kan bli stort är webbtjänster med rikare gränssnitt. Mer som datorprogram än traditionella webbsidor. Exempel på vad jag menar är Oddpost, Gmail och Google Suggest. I amerikanska bloggsfären talas det om webben som en plattform.

Den grundläggande trenden med bredband hemma som leder till ökad Internetanvändning. Det leder till att mer mediatid spenderas online, vilket snabbar upp en omflyttning av marknadsföringspengar till Internet. Men är portaler och tidningar mogna att leverera det värde som förväntas?

Bloggande fortsätter att växa. RSS och företagsrelaterade bloggar är två saker som kommer påverka både konsumenter och företag.

Hur hänger det ihop? Vilka saker har jag missat? Vad innebär de? Kommentera på bloggen eller skicka ett mail till mig på torstensson@gmail.com med dina tankar!

IAC delas upp

Internetholdingbolaget IAC delas upp i en resedel och i en del för företagets övriga verksamhet, bland annat dejtingtjänsten Match.com.

The Long Tail - The Blog

Den utmärkta artikeln har lett till bloggen The Long Tail.

2004-12-22

Stor skärm

Att byta från en nästan tio år gammal 17" CRT-skärm till en 20" TFT-skärm är ett rejält lyft. Vad gäller produktivitetshöjande investeringar för utvecklare och Excelslavar kommer jag på rak arm inte på något som matchar en eller två stora skärmar.

2004-12-20

Musikbranschen hotar stämma Röda Korset

Trots musikbranschens uppträdande anser jag att de har rätt att stämma fildelare. Men när de hotar stämma Röda Korset för att organisationen tagit emot en gåva från Kazaatillverkarna Sharman Networks går de för långt. Kanske är det dags att dra in musikförlagens och -branschorganisationernas stämningsrätt under 2005 om de inte visar bättre omdöme?

Min stämningsdebatt med Lundblad med flera får avslutas för den här gången med Nicklas inlägg Bortom Gott, Ont och Fildelning. Debatten visar på att praktiska lösningar ofta befinner sig i den gråzon som båda sidors ytterlighetsdebattörer oftast inte beträder.

Copyriot skriver om en SCB-undersökning där 23 procent av svenskarna säger att de har laddat ned musik/spel/bilder.

2004-12-19

Årets person - George W Bush

TIME's 2004 Person of the Year: George W Bush. "For sticking to his guns (literally and figuratively), for reshaping the rules of politics to fit his ten-gallon-hat leadership style and for persuading a majority of voters that he deserved to be in the White House for another four years, George W. Bush is TIME's 2004 Person of the Year."

Förra året utsågs The American Solider till Årets Person av TIME.

Fildelning, igen...

Nicklas Lundblad fortsätter diskussionen efter förra inlägg om stämningar och fildelning. En kort och ostrukturerade replik.

Då det heter fildelning känns argumentationen: "Jag visste inte att jag delade ut filer..." ganska svag. Exemplet med barn är undantag som inte bör användas som argument för hur vuxnas agerande ska regleras. På samma sätt är musik en dålig "exempelvara" som sprids på fildelningsnätverken. Någon form av konsekvens är rimlig och när man skriver om fildelning av musik bör resonemanget samtidigt gälla för film, spel, datorprogram, böcker och foton.

Att musikbranschen lever i en egen verklighet där orsakssambanden är knasiga, att värdekedjan kommer att omorganisera (det sker redan idag!), att fildelning troligen inte slår hårt mot försäljningen och att artister ofta får dåligt betalt gör det inte rätt och riktigt att sprida upphovsrättsskyddat material. I arbetet mot det är legala åtgärder, som stämningar, en del. Men inte den enda eller den viktigaste. På sikt är legala alternativ det enda som kan uppnå innehållsbranscherna mål - att tillfredställa kunderna och gå med vinst.

2004-12-18

Fildelning och stämningar

Några kommentarer på förra helgens diskussion om vilken roll stämningar mot fildelare har i musikbranschens arbete mot olicensierad spridning av upphovsrättsskyddad musik (hellre än lång och otymplig beskrivning än ett delvis missvisande uttryck som piratkopiering). För bakgrunden läs kommentarerna i Stämningar behövs och Henrik Torstensson vill också stämma.

Vad jag vet har ingen som enbart laddar hem musik från Kazaa eller några andra tjänster stämts. Det har handlat om spridning. Den yngsta som blivit stämd, vad jag känner till, är en tolvårig flicka i USA.

Vad gäller "värdet", en helt subjektiv bedömning, av musik jämfört med film så skulle jag säga att värdet på en musik-CD ofta är högre än på en film. Grunden i mitt resonemang är att man lyssnar på en skiva många fler gånger än man ser en film.

Musikbranschen har problem i distributionsledet, då de flesta låtarna inte spelas på radio, med resultatet att mycket musik inte når lyssnare som skulle uppskatta den. P2P och nischkanaler är troligen ett sätt att lösa det på ett kostnadseffektivt och lyssnarvänligt sätt. Nischdistribution och rekommendationssystem a'la tänket kring Den långa svansen kan låsa upp mycket värde som idag är inlåst i skivbolagens källare.

Skillnaden mellan fildelning på öppna nätverk a'la Kazaa och BitTorrent-sajter som Suprnova.org och blandband handlar om distribution. Det är inte samma sak att sprida blandband till några kompisar som att ge vem som helst möjlighet att ladda ned enskilda låtar. Att få spridare tjänar pengar på fildelning, det är det fildelningsnätverken och BitTorrent-trackers som gör, bidrar dock till en gränsdragsningsproblematik.

Bara för att folk vill kopiera, innebär det inte att det är rätt. Då är det troligtvis nödvändigt att förändra den grundläggande risk/reward-ration. Då är stämningar och makerade skräpfiler två saker man kan ta till. Viktigast är dock legitima alternativ. När får vi se Amazonklass på en butik eller prenumerationstjänst som säljer nedladdningsbar musik?

Man måste skilja på stämningar mot fildelningsnätverk och mot enskilda fildelare. Stämningar mot fildelningsnätverken har troligen inte varit den bästa strategin, Bertlesmanns taktik att ta över Napster var troligen bättre, men bättre än att inte göra något alls. Mer privata nätverk försämrar det värde som användaren får av fildelning, då det blir bökigare att hitta enskilda låtar. Det underlättar för legala alternativ.

Jay-Z plus Linkin Park blir riktigt bra

Jay-Z:s och Linkin Parks samarbete Collision Course ligger på heavy rotation på min låtlista i Winamp.

Fler bloggar i Sweblogs

Jag har lagt till de bloggar som har anmält sig efter den andra december i Sweblogs.com. Om du har anmält dig och din blogg inte är med nu, beror det troligen på tekniskt strul.

Billström, Pagrotsky om Gudmundson

I Frihet a la Pagrotsky skriver Tobias Billström om Pagrotskys svar i Riksdagen på en fråga om gudmundson.

Jag tycker att det är uppenbart att Billström främst vill plocka politiska poäng, vilket leder till att debatten blir grund. Anställningsvavtal, kollektiva och individuella, begränsar vad en anställd får göra på sin fritid. Lojalitetsplikten är långtgående. Problemet har aldrig varit att Gudmundson bloggade, utan vad han bloggade om. Hade han bloggat om kattungar hade inte SVT brytt sig.

Automatisera rutinuppgifter

Steve Brotman om hur Google med AdWords har gjort sig av med friktion i försäljningsprocessen. Eftersom mjukvarulösningar har låga marginalkostnader och kan göra rutinuppgifter snabbare och bättre än människor är det smart av Internetbolag att automatisera så många rutinuppgifter som möjligt.

EA köper ensamrätt för NFL...

Prislappen blev 300 miljoner dollar för 5 år. Verkar som om Electronic Arts inte gillade att Sega och Take Two sålde ett spel som i princip var lite bättre för halva priset. Det är intressant eftersom spel är den underhållningsform som är bäst anpassad för Internet och inte bara kan dra nytta av effektivare distribution och utnyttjandet av Den långa svansen.

Försök hitta kärleken online...

... och ett gäng företag är tacksamma att hjälpa dig mot en avgift. Det skrev InternetWorld om i förra numret (10/2004) och nu finns flera av de artiklarna online: Dejtingsajterna som tjänar miljoner på vår kärlekstörst, Kärlek på nätet - en lönsam affär, Första hjälpen för nätdejtare, Dejtingen går in i mobilen och Därför gillar vi att nätdejta.

Då jag konsultade för svenska delen av Match.com i somras har jag en del insikt i branschen, men har inte möjligheten att kommentera detaljer i artiklarna.

Min reflektion är att Internettjänster som löser breda, vardagliga problem kan tjäna bra med pengar. Google löser problemet med att hitta information och tjänar miljarder på det, dejtingsajterna hjälper folk att hitta livskamrater och tjänar en del pengar på det. Med två miljoner ensamhushåll i Sverige och någonstans mellan 500 000 och 750 000 medlemmar på dejtingsajterna, är dejtingsajterna en stor del av det moderna samhället.

2004-12-17

Skype 1.1 med fungerande voicemail

Det har kommit en betaversion, i alla fall för Windwos, av Skype 1.1. Unbound Spiral har skrivit mer om implikationerna av det nya chattsystemet och Skypes voicemail som tydligen fungerar i bemärkelsen att systemet inte blir "voicemail from hell". Själv har jag precis avslutat en tentaperiod och har testat hur det fungerar i praktiken. Någon som har gjort det?

Techdirt om musikindustrin: kanske de börjar fatta till sist?

För en tid sedan skrev Techdirt intressant om alternativ affärsmodell för musikindustrin. En del frågor kvarstår, men grundtänket känns spännande.

Idag bloggas det om Seth Godin, och hur kanske musikindustrin börjar fatta att motarbetande av vad som händer med musikdistribution idag är en återvändsgränd.

Techdirt:A Business Model Involving Free File Sharing

Microsoft kompletterar Windows brandvägg med anti-spyware

DI rapporterar att Microsoft har köpt ett företag, Giant Company Software Inc, som tillverkar anti-spyware och andra säkerhetstillämpningar. Enligt MS själva kommer ett erbjudande baserat på köpet finnas tillgängligt om ungefär en månad.

Bra i bemärkelsen "nu kommer fler att datorer i världen att bli säkrare", eventuellt mindre bra då man skulle kunna argumentera kring att underliggande feltänkt i operativsystemet och viktiga applikationer som Internet Explorer och Outlook inte blir bättre genom att klistra ett lager mjukvara till ovanpå problemen...

InfoWeek har mer information om uppköpet och dess betydelse.

2004-12-16

Yahoo lanserar videosökningar

Uppdatering: En intressant artikel om Googles, Yahoos och andras ambitioner på området "videosökningar" finns hos News.com.

Video är inte ovanligt på nätet, trots det är det ofta svårt att hitta filmer via sökmotorerna. Idag lanserar därför Yahoo en söktjänst som bara handlar om att hitta filmer.
While it is easy to discover and index video and TV files that are linked directly from Web pages much of the multimedia content on the Web can be difficult for automated crawlers to access. It is often hidden behind JavaScript or tied to site-specific pop-up video players.
För att ytterligare underlätta indexeringen har de tagit fram ett sätt för publicister av videomaterial att samarbeta med dem genom att använda RSS! "Media RSS" kallar de det och menar då förfarandet att inkludera filmer i RSS 2.0.
Our support for Media RSS gives publishers a way to ensure their video content is discovered and indexed by search engines that support Media RSS, exposing additional users to their content and maintaining their intended end-user experience.
De besvarar själva frågan varför publicisterna ska bry sig om det här på följande vis:
The question is, why wouldn't you? RSS syndication is a simple and inexpensive way to build awareness of your content and your brand and it's also a great way to drive traffic to your site and content. By investing a small amount of time creating your RSS file with Media RSS, you're enabling broad distribution of your video content to many sources with minimal ongoing work. The flexibility of RSS means that you could reach any site or device that supports Media RSS, which in the future could include such devices as a Media RSS-aware DVR or TV.

Syndication can help you attract new users, especially if your RSS feeds are submitted to search engines. In addition, it can also help you build stronger relationships with your existing users who want to know as soon as new content gets created and published.
Mycket bra svar. Gäller för mer än video... Definitivt något att hålla ögonen på. Se mer på SearchEngineWatch och Yahoos egen blog.

2004-12-15

Planer för krig, vem kontrollerar framtidens digitala information?

Ta tjugofem minuter av din dyrbara tid och läs det här. Mycket intressant analys av sökmotormarknaden och vad som eventuellt komma skall: totalt krig mellan Microsoft och Google om kontroll över "sökningars arkitektur".

MPAA menar allvar

Härom dagen skrev Xeni Jardin på Boing Boing om hur MPAA avser ta krafttag mot P2P-nätverk som bygger på BitTorrent, eDonkey och DirectConnect.

De skojade inte. Igår morse slog de till mot Finreactor, ett finskt BitTorrent-nätverk. Enligt IDG greps 34 personer som anses varit med att driva och administrera trackern (antar jag, IDG.se uppger inte vad de ansetts administrera).

Vad de har för laglig grund att stå på framgår inte heller, men uppenbarligen är det alltså olagligt i Finland att peka ut var upphovsrättsskyddat material ligger någonstans.

Det står inget på Piratbyrån eller The Pirate Bay än så länge.

Läs mer på IDG.se, 2039.org och Boing Boing.

2004-12-14

Google digitaliserar bibliotek

Google Print håller på att digitalisera biblioteken vid Stanford, University of Michigan, Harvard, Oxford och New York Public Library. I kombination med projekt som amerikanska Library of Congress driver och Amazons Search Inside The Book innebär det här att många böcker kommer att vara enkelt tillgängliga genom Internet inom en relativt snar framtid. Läs mer hos New York Times och John Battelle.

Sweblogs och fildelningsstämningar

I helgen, efter tentorna, kommer jag att uppdatera Sweblogs och utveckla några tankar kring fildelning och stämningar.

Snygg grej på Yahoo

Enkla lösningar som gör en webbsida roligare gillar jag. En sådan har Yahoo på sin förstasida. För muspekaren över Yahoo!-loggan och du har möjligheten att byta 'skin' på Yahoo. I dagsläget kan man välja mellan Winter (standard), Holiday och Night Sky. Jag antar att det är smart användning av CSS som möjliggör det hela.

För övrigt tror jag att många underskattar Yahoos förmågor i konkurrensen med Google och MSN.

Bloggeri

Diskussioner kring antalet kommentarer per inlägg i en blogg har myntat uttrycken nollbloggare och fraktalbloggare.

Antalet kommentarer, i sig, i en blogg har ytterst lite att göra med kvalitén på bloggen. En bra blogg behöver inte ens erbjuda möjligheten att kommentarer. Däremot förbättrar kommentarer ofta inläggen (det är den här bloggen ett utmärkt exempel på), men det är inte givet att det måste vara så.

Gamereplay.se för handel av begagnade tv-spel

Min vän Jens Persson har startat Gamereplay.se där man kan köpa och sälja begagnade tv-spel. Gamereplay har spel för plattformarna PlayStation 2, Xbox, Gamecube, PSone, Nintendo 64, Super Nintendo och Nintendo 8-bit.

PubSub LinkRanks

PubSub LinkRanks ger en vägledning om hur populärt det är att länka till olika sajter. Håkan Kjellstrand har tittat närmare på LinkRanks för ett urval av svenska bloggar.

Nedan en kod för ett test som PubSub vill göra med blogginlägg som berör LinkRanks.
http://psi.pubsub.com/20040413:linkranks:1

Hemsidor som Lego?

Adam Wern noterar trenden att webbsidor i allt högre grad byggs upp av feeds från tjänster som Amazon, Google och Flickr. Jag vet att Adam har funderat en hel del kring det hela och ser framemot fler inlägg på bloggen i ämnet. ;-)

Är det så att en webben i praktiken fungerar som Lego då helheten skapas av att antal standardiserade byggstenar?

DICE-ägare motsätter sig EA-bud

28 procent av aktieägarna i datorspelsutvecklaren Digital Illusions motsätter sig Electronic Arts uppköpsbud på bolaget. Bra!

Bloggträffar i Skåne

Håkan rapporterar från senaste bloggträffen i Skåne och om planerna på månatliga bloggträffar i Skåneland.

Nyligen.se - ny pingtjänst för svenska bloggar

Nyligen.se är en ny pingtjänst för svenska bloggar skapade av Johan som även gjort Intressant.se. Verkar vilja bli ett alternativ eller ersättning till weblogs.se. Om jag vore Johan skulle jag byta färg på nyligen.se, det finns en anledning till att de flesta sajter inte använder svart bakgrund.

Listornas säsong har börjat

Så har då tiden på året kommit till den period där årslistorna börjar poppa upp, först ut är AOL.

AOL har sammanställt vanliga sökuttryck och gjort ett helt gäng mer eller mindre spännande listor. Perspektivet känns verkligen strikt amerikanskt och inte helt oväntat toppar ordet "elections" listan över vanliga söktermer i nyhets-sammanhang.

Populäraste vovven är "beagles" och vinnaren bland internationella resmål är "ireland".

2004-12-13

Sökningar i din lokala dator

Lustigt. Är det verkligen en så stor sak? Google har en, Yahoo släppte sin förra veckan (för övrigt med inbyggd anti-spyware, nu snackar vi nyttigt tillägg, känns betydligt mer relevant än något som automatiskt fyller i formulär åt mig...), Ask har en och idag släppte alltså Microsoft sin: mjukvara för att integrera med bland annat din webbläsare och söka i din dator.

Själv känner jag inte att jag har så stort problem med att hitta saker att jag behöver en Google-motsvarighet för min hemdator. Dessutom använder jag ju varken Outlook eller Internet Explorer hemma...

Här är film-intervju med teamet bakom MSN Toolbar. Kanske de kan förklara varför det här är så viktigt?

Uppdatering: Jodå, ungefär tio minuter in i filmen kommer något intressant, där en av grabbarna jämför deras tankar med Googles. Framför allt konstateras att ur deras sätt att se på sökningar lokalt så är det en annan problemdomän än webb-sökningar. Lokalt har du mer metadata, mer pålitlig data och framför allt kan de mer förutsätta att den som söker känner till saker om sina egna dokument. Vidare konstaterar de att nästa spännande steg är att koppla den lokala sökningen till webbsökningar på kreativa sätt.

Det här stämmer väl med andra intressanta strömningar i sökvärlden, att baserat på mer kunskap om personen som söker erbjuda mer anpassade sökresultat. Med en total indexering av en människas innehåll på deras egen lokala dator skapas en "informationsprofil" av personen som kan ge viktig bakgrundsinformation för hur sökresultat på webben behandlas. Kanske.

Vidare nämner de att de lagt en hel del tid på att balansera prestanda på datorn med att i sökmotorns index ha så nytt material som möjligt. De "lyssnar" på Outlook och filsystemet för att få signaler om när något nytt finns och försöker se till att allt det senaste finns i sökindexet utan att hogga för mycket av datorns resurser. En svår balansgång tydligen. De jobbade fortfarande på att finslipa det med fem dagar kvar till release. Målet är att ha ett index som är "extremely up to date".

Hur har de lyckats göra detta så snabbt? De har haft ungefär sex månader på sig... Dels har de baserat arbetet på en kodbas de "ärvt" som används även på många andra ställen, allt från Sharepoint och SQL Server till microsoft.com. Dessutom kör de konstanta tester med "ritkiga användare" som kan tänka sig att stå ut med förhandsversioner och allt vad det innebär av potentiellt strul. Internt på Microsoft har de något de kallar "dog food users", personer i företaget som har ett tillräckligt stort personligt intresse av det som ett projekt utvecklar för att vilja hjälpa dem testa det under utvecklingstiden. Några hundra sådana och 50 till 60 ebrev om dagen är oerhört värdefullt för att snabbt hitta och åtgärda fel samt få feedback på allt från gränssnitt till features. En "dog food user" har tydligen varit BillG själv...! Hade jag hoppat högt om Bill himself hörde av sig med en buggrapport eller?

Kul finesser i MSN Toolbar som de plockar ut som sina egna favoriter i det de byggt: Sök bland musikfiler och med en knapptryckning skapa en playlist till Windows Media Player av sökresultatet. Neato. Sök fram ett ebrev, högerklicka och se alla mail från den konversationen. Snyggt.

Håll ett öga på MSN search Blog för det senaste från Toolbar-gänget.

MSN Toolbar Suite Beta släppt

Microsoft släpper idag betan på MSNs motsvarighet till Googles verktyg Toolbar, Deskbar och Desktop Search. Nedladdningen är ungefär 5 MB stor och är än så länge bara tillgänglig på engelska (söker bara i engelskt innehåll).

Efter installation fås en ny sökruta i Outlook, Internet Explorer och skrivbordet (som Google Desktop ligger sökrutan för skrivbordet i systrayen). Förutsatt att du använder outlook eller Outlook Express söker den i din mail. Andra format är naturligtvis Office-filer och PDFer (via ett plugin). Webbsidor verkar den inte söka i, alltså känns Googles variant Desktop Search som till och med låter dig titta på gamla webbsidor offline kraftfullare i detta avseende.

Andra funktioner som är inbakat i MSN Toolbar: Blockar popups. Fyller i formulär. Kommer ihåg lösenord och samlar dem under ett "master password" för att automatiskt fylla i lösenord i webbsidor baserat på "mastern" som blir det enda du behöver komma ihåg.

Pressreleasen hittar du här.

Enklare epost i mobilen

Epost i mobilen är något som jag jämt funnit krångligt, svårkonfigurerat och jobbigt. Bara en sån sak som att hitta en lösning som funkar med min vanliga mailbox, och sen försöka fatta hur jag bara får de mailen som är "viktiga" till mobilen?

Nu vet jag inte om Ericsson och Nokia föresatt sig att lösa just det problemet, men det här låter lovande:
Alla som har en lösning som fungerar säljer. Blackberry nådde marknaden på rätt tidpunkt. Men vi tror att det är viktigt att skapa öppna lösningar som inte låser in kunden till en terminal. Vi tror att det är det som företag, operatörer och konsumenter vill ha, säger Mauri Metsäranta.
Vi får väl se vad jättarna kan åstadkomma tillsammans.

Fildelning och stämningar

Min kommentarNicklas Lundblads inlägg om stämningar av fildelare ledde till kommentarer både i webbloggen och hos Nicklas. Kommentarerna utvecklar diskussionen och ställer en del frågor, som jag ska försöka svara på innan veckan är slut. Men inte just nu.

2004-12-12

Stämningar behövs

Nicklas Lundblad tycker inte att musikbranschen ska stämma fildelare. Jag håller inte med. Stämningar är en central del i arbetet med att minska fildelning av upphovsrättsskyddat material. Det svåra är att hitta en medelväg där film-, musik- och spelbranschen kan komma åt de stora fiskarna, samtidigt som privatkopiering inte leder till stämningar på 100 000-tals kronor.

Snacket om att alienera en generation konsumenter tror jag är strunt. Fildelning är i praktiken ingen skillnad mot den piratkopiering/swapping som alltid har skett av datorspel. De stora crackergrupperna har åkt dit från tid till annan utan att spelbranschen har tappat legitimitet. Jag tror samma sak gäller för fildelning. Att stämma tolvåringar är dumt, att stämma de som i industriell skala sprider upphovsrättsskyddat material kan en klar majoritet acceptera.

Sen ligger den stora delen av lösningen att förse konsumenterna med musik på ett enkelt och prisvärt sätt. Dyra låtar med kopieringsskydd är i det sammanhanget ingen hit.

2004-12-11

Blicken mot Silicon Valley

De som är intresserade av vad som händer i Silicon Valley kan komplettera bloggen Om Malik on Broadband med Silicon Valley Watcher och Silicon Beat.

Den perfekta butiken

I dagarna har jag läst färdigt The Perfect Store, en bok om eBay. Trevlig och lärorik läsning om ett av Internets mest framgångsrika bolag. Nu letar jag efter böcker att läsa under jul- och nyårshelgerna. Några tips?

Eboys och Joel on Software är lockande. Dessutom vill jag läsa färdigt The Pentagon's New Map och Guns, Germs and Steel står fortfarande oläst i bokhyllan.

2004-12-10

Zackrisson om bloggar

Nästa nummer av InternetWorld kommer nästa vecka handlar om bloggning. På internetworld.se kan man redan nu läsa Mikael Zackrissons ledare. Bra krönika. Lovar gott inför reportaget "Sveriges första bloggproffs".

MSN.se med ny layout, går bra

Svenska MSN har fått samma layout som den amerikanska MSN fick för ett tag sedan. Färre och större annonsformat är helt rätt för stora aktörer som MSN. MSN tuffar på och för en månad sedan skrev Dagens Media (betalartikel) att de var ikapp Aftonbladet.se i annonsförsäljning.

MSNs Sverigechef Thomas Minnhagen är för övrigt intervjuad i decembernumret av TS-tidningen (pdf). Personligen tycker jag att han fokuserar lite väl mycket på fördelarna med att synas på MSNs förstasida. Det kan bara intressera massmarknadsannonsörer, vilket ytterst få företag idag är.

Värdet i annonsering skapas till stor del i bra segmentering och 'targeting', vilket är svårt att göra på förstasidor. MSN har potentiellt möjligheten att använda någon form av behavioral targeting för att underlätta targeting, men jag är osäker på hur mycket det faktiskt används. Annars blir tankegången att Internet är som amerikansk tv var under 1960-talet, det vill säga att köp hos tre aktörer når alla tittare. Det tror jag är feltänkt. Internetannonsörer har mer att lära av sökmotorsannonsering än komersiell-tv när det gäller att utveckla morgondagens marknadsföring.

Kläder säljer bättre än spel, film på nätet

I november e-handlade (amerikanska) konsumenter kläder för 1,5 miljard dollar, spel/leksaker för 1 miljard dollar dvd och 882 miljoner dollar.

2004-12-09

Sblogg - om Internet och politik

Sblogg är en ny blogg av Urban Lindstedt, till vardags journalist på InternetWorld. Bloggens tagline är "Om internet och politik med hopp om ett grönt folkhem", vilket är en bra beskrivning av innehållet. Det ska bli intressant att följa bloggens inlägg om politik och Internet.

Allmänheten snabbare än CNN

Wired News: "When bombs went off in Jakarta, Indonesia, in September, CNN.com readers weren't the first to know. Instead, members of Flickr, an online photo service, were among the very earliest to see pictures of what had happened."

Ett exempel på hur enkla publiceringsverktyg i kombination med Internets möjligheter till att billigt distribuera information globalt förändrar mediabranschen. Det är intressant att se hur aktörer som Aftonbladet.se och övriga svenska nättidningar ganska länge har utnyttjat de möjligheterna för att täcka aktuella skeenden. Media kan inte vara på alla ställen deras läsare är, så att utnyttja läsarna i produktionen av "breaking news" är helt rätt.

TV-spel är beroendeframkallande

I någon mening är datorspel beroendeframkallande. Men så fort Fair Play ligger bakom mediahypen blir jag misstänksam.

Google hittar pengar

John Battelle rapporterar att Google i snitt tjänar nio cent per sökning i USA. Med ett snitt klickpris på 54 cent betyder det att 17 % av alla sökningar slutar med att någon klickar på en annons. Så mycket för att ingen klickar på annonslänkarna... Källa till informationen är Majestic Research.

Mer bredband, mindre tv

BBC: "In homes with broadband, 40% said they were spending less time watching TV."

2004-12-08

Googles magi

ZDNet UK. Google har mer än 30 kluster som består av upp till 2000 datorer var. Ett relativt stort problem är värme i datacentret.

Bloggar och annonser

Business Week om amerikanska bloggannonsnätverket BlogAds: "BlogAds is placing ads on 50 to 100 blogs a day for up to 20 advertisers, including Sharp Electronics Corp. and Walt Disney Co. Just six months ago, the firm served 20 blogs for about 10 advertisers."

Fast för de flesta bloggare ligger inte det stora värdet i annonsintäkter utan i nya relationer.

Palm OS gränssnitt ovanpå Linux

Spännande samgående. PalmSource köper China MobileSoft och lägger Palm OS lättanvända och effektiva gränssnitt ovan på Linux kraftfulla plattform.
"This is the next stage in our growth and a major milestone for the mobile phone industry. We plan to offer the ease-of-use and flexibility that Palm OS® is known for to all mobile phones," said David Nagel, president and CEO of PalmSource, Inc. "We believe the combination of PalmSource, CMS and Linux gives us the technological and market critical mass to compete with even the biggest proprietary operating system companies."

...

PalmSource will continue to offer both Palm OS® Garnet and Palm OS® Cobalt to support a broad range of mobile devices including smartphones. PalmSource also plans to implement Palm OS on top of Linux, bringing the benefits of Palm OS to the Linux community, including the award winning user interface, software frameworks based on the best of Palm OS and BeOS®, a large base of professional and consumer applications, and an enthusiastic community of more than 25 million users and over 360,000 registered developers. PalmSource intends to work as a partner within the Linux community to help Linux grow rapidly in the consumer and enterprise mobile markets.
PalmSource to Extend Leadership in Phone Software with Acquisition of China MobileSoft - Press Release.

IPods popularitet leder till nygammal annonsform

På senare tid har ett nytt begrepp börjat synas allt mer i blogosfären: "podcasting". Som namnet antyder (en lek med orden "iPod", "boradcasting" och "webcasting") handlar det om att skicka ljudfiler till folks MP3-spelare.

Distributionen sker med hjälp av RSS och med hjälp av särskild mjukvara kan du se till att ljudfilerna automatiskt landar i din spelare så när du tar med den på bussen eller tåget eller bilen på morgonen så är den laddad med nytt nyhetsinnehåll. Din egen specialbyggda morgonradio, kan man säga.

Så den allt mer etablerade push-modellen RSS börjar nu även användas för att trycka ut rikare innehåll än text till intresserade prenumeranter. Efterhand som det här växer lär det leda till nya intressanta annonsformer. Eller nygamla kanske man ska säga, för ljudfilerna utskickade till din iPod kan ju lätt hoppas över om de inte är intressanta för dig. Som i en Tivo, timeshifting.

Kanske det snarare blir tal om sponsring. Mer om detta skriver Micro Persuasion, en ny liten härlig källa jag hittat.

Computer Sweden startar blog... ...men det fattas något?

Computer Sweden har sett ljuset. Idag öppnar CS sin nya blog. Kul! Dessutom har de, såg jag i sidans header, skaffat en RSS-feed med de senaste 20 nyheterna! När det hände vet jag inte, men den finns länkad under "Tjänster" i vänsterspalten och är markerad som "NY", så det måste ha varit nyligen.

Vilket för oss till vad de missat med bloggen. Nu när de visat att de inte är rädda för RSS, hur kommer det sig att bloggen inte har en egen RSS-feed? För mig innebär det att jag aldrig kommer att läsa den, om inte någon jag har i min Bloglines via sin RSS länkar dit... Alltså, CS, komplettera er fina RSS-feed med en egen RSS-feed för bloggen!

2004-12-07

Thunderbird 1.0 släppt

Skönt. Så kan man då äntligen ha samma klienter för webb och epost, med massor med bra funktioner, på både Windows, Mac OS X och olika varianter av Unix. Gnuheter rapporterar.

Bredbandsbolaget "får" 125000 ADSL-kunder

Sydkraft Bredband och Bredbandsbolaget gör gemensam sak för att leverera bredband med tjänster till "så många som möjligt. Ur pressreleasen:
Sydkraft Bredband och Bredbandbolaget (B2) har satt upp gemensamma mål för att kunna erbjuda så många som möjligt bredband på marknadsmässiga villkor. Företagen har idag undertecknat ett avtal där B2 kommer att erbjuda sina bredbandstjänster (Internet, TV och IP-telefoni) till alla privatkunder där Sydkraft Bredband bygger ut kommunikationsnät.
Samarbetet låter Sydkraft Bredband fokusera på att bygga nät medan Bredbandsbolaget tar ansvar för tjänsterna i nätet. Idag finns 125000 abonnenter i nätet, under 2006 ska de nå 80% till 90% av alla hushåll i Skåne vilket motsvarar 400000 abonnenter.

Datorer med tankeläsningsförmåga!

Nej, snarare tvärtom: styrning av datorer med tankens hjälp. Vetenskapsradion rapporterar om hur forskare vid MIT framgångsrikt fått försökspersoner att styra en markör på datorns skärm med enbart elektroder fästa på skalpen. Framtidsmöjligheterna för förlamade, stumma och rullstoslbundna känns enorma. Själv väntar jag ihärdigt på den versionen av Office-paketet som förstår vad jag vill ha in i mitt dokument utan att behöva skicka bokstäverna en och en via finger-gränssnittet. Jag har ju allt i huvudet, varför kan det inte bara tankas över till dokumentet? Steget dit är dock rätt långt...

Ny Teknik vill ha guldstjärnor i kanten

Ny Teknik testar ett kul upplägg för enkel läsar-feedback: läs en artikel, om du gillade den, klicka på guldstjärnan. Att förlita sig på bara sådan feedback för att dra slutsatser om vad folk gillar att läsa känns vanskligt, men kombinerat med logfils-statistik samt om man kan få det analys av hur många som kommer in på en artikel från startsidan kontra andra vägar så ger det säkert spännande ledtrådar om vad läsarkretsen gillar och uppskattar.

Det jag gillar bäst med "guldstjärne-upplägget" är dess enkelhet. Inget krävs av besökarna, bara ett enkelt klick om de gillade artikeln. Samtidigt är det nog precis den enkelheten som kan leda till missvisande data.

2004-12-06

Lyssna på läsarna

En grundläggande "sanning" i marknadsföringteori är att man inte ska sälja det man tillverkar, utan tillverka det kunderna vill köpa. Men hur vet man vad kunderna vill köpa? Onlinemedia kan lära mycket genom att titta på vilka rubriker läsarna klickar på och vad läsarna söker efter.

Google anser sig äga ordet "blogger"?

Medan jag skriver det här lyser Bloggers logotyp upp mitt ansikte i mörkret i mitt arbetsrum. MSN Spaces är tydligen inte de enda som applicerar filter på namnsträngar. Google Groups låter inte användare skapa grupper med ordet "blogger" i.

Vådan av automatiserade censur-system

Ah, the wonders of technology. Eller inte. Jag drar mig till minnes en dag under de snabba åren, där någon community-portal-chat-site av det större slaget lanserade ett "helt revolutionerande forum". Någon hade fått den ljusa idén att införa ett filter som tog bort "olämpliga" ord, med som enda resultat att en stor mängd människor spenderade massor med tid med att hälla otroligt olämpliga ord och fraser in i systemet för att se vad som blockerades och inte.

Microsofts nya blog-tjänst, MSN Spaces, har ett liknande filter på plats för att förhindra som det verkar otillbörlig namngivning av bloggar. Boing Boing har testat och skrivit:
The conclusion? A mixed bag of results that manages to do what most attempts to automate censorship do -- make fools of the censors.
Jag vet inte vilket jag tycker är mest dumt: bristen på insikt om att automatiserad censur är en återvändsgränd eller försöket att få blog-skribenter att inte använda vissa ord i titlarna på sina bloggar.

Det finns inga tjänster. Bara data.

Techdirt skriver om hur tele-operatörer, ISPer och kabel-TV-bolag mer och mer börjar positionera sig som "triple play"-leverantörer. Här i Sverige kör ju ComHem nu en intensiv kampanj på temat Röst, Video, Data.

Tekniskt helt korrekt påpekar techdirt att egentligen handlar det inte alls om röst, video och data. Röst och video ÄR ju data. Data, data, data. Det handlar om bandbredd.

Må så vara, men vad som känns viktigt just nu är att fler konsumenter får upp ögonen för att Internet och bredband kan vara så mycket mer än att "surfa webben riktigt snabbt". Jag tror det blir enklare om leverantörerna marknadsför specifika tjänster ovanpå bandbredden snarare än bara "vi säljer massor med bandbredd som du kan skyffla massa data över".

Missbruka din rösträtt och bli avstängd

2004 års upplaga av Weblogs Awards tar in röster för fullt verkar det som.
Lite väl många röster... Själva röstandet i sig, eller vem som vinner, är jag inte så intresserad av men det här är intressant:

I had hoped that people would be able to conduct themselves in a civilized manner, but apparently that was too much to ask. Once the code got into circulation many of the sites nominated for Best Overall Blog got "help" by automated bots designed to continuously vote.


Tydligen har någon tagit fram kod för att automatisera röstningsförfarandet så att skrupelfria bloggare kunde klättra snabbt i listorna.

IP-adresser som funnits missbruka sin rösträtt har därför blivit avstängda från att se webbplatsen, vilket i ett svep slår ut stora delar av AOL och de som sitter bakom brandväggar i större organisationer... Hårt. Hade det inte varit enklare att inte lita på de där som hänger på Internet redan från början, som sig bör? Never, never, never trust user input.

Skype och KaZaA i Broadband Daily

Henrik tipsade mig precis om Broadband Daily, som just nu har en mycket intressant artikel om Skype, KaZaA, BitTorrent. Mycket läsvärt. Dessutom upptäckte jag en ny rolig förkortning. Spit. Spam över IP-telefoni.

2004-12-05

Julhandel och bedrägerier

Det nya numret av Shop@ innehåller intressant läsning för alla e-handelsintresserade. Senaste nytt från den amerikanska julhandeln på Internet, nyheten att spyware/adware och bedrägerier minskar folks benägenhet att handla på Internet och en notis om att böcker inte längre är Amazon.com:s största produktkategori. Skickas till prenumeranter under måndagsförmiddagen och dyker upp på webben lite senare.

2004-12-04

November och december

Fram till jul är det galet mycket att göra, vilket med all säkerhet kommer innebära väldigt lite bloggande från min sida. Magnus och Christian kommer att posta från tid till annan, men själv räknar jag inte med att posta mer än någon enstaka gång innan den 18:e. Nedan har några av de inlägg som skrevs i november på webbloggen.

30/11: SVT får gudmundson att sluta blogga
27/11: SvD.se startar nyhetsbrev
27/11: H&Ms annons på aftonbladet.se
21/11: Sockrade giftpiller för spammare
18/11: Högkonjunktur för Internetannonsering
17/11: Bonnier köper Adlibris
16/11: Det är i baren det spännande händer...
16/11: Hade Jon Katz rätt om dagstidningarna död?
14/11: Den lönsamma fasen
14/11: Sökmotornyheter
11/11: Inte bara framgång för Jens of Sweden
10/11: Zeitgeist
1/11: Alltid närvarande

Googles finanschef varnar för klickbedrägeri

SearchEngineLowdown skriver att Googles finanschef anser att klickbedrägerier/click fraud kan komma att bli ett allvarligt hot mot Google affärsmodell.

Bra fart på julhandeln online

'Black Monday' is a banner day for e-tailers. "U.S. consumer Web spending rose 30 percent from a year ago on the Monday after Thanksgiving, which is considered one of the busiest online holiday shopping days, according to Web metrics firm comScore Networks."

Det blir mer om julhandeln på Internet i Shop@ på måndag.

2004-12-02

"Genombrott hägrar för Skype nästa år"

Realtid.se skriver "Nästa år kommer Skypes internettelefoni att nå en betydligt bredare publik, samtidigt som vd Niklas Zennström lanserar möjligheten att ringa till Skypeanvändare från vanliga telefonnät. Det sker samtidigt som PTS gör gamla 010-nummerserien till ett eget riktnummer för internettelefoni." Läs hela artikeln här

MSN Spaces - Microsoft erbjuder bloggmöjligheter

MSN Spaces är Microsofts nya bloggtjänst. Efter en snabbtitt tycker jag att det är en helt ok version 1.0. Eftersom Microsoft alltid blir bättre till och med version 3.0, så lär Google (Blogger) och Six Apart (Typepad) få ligga och förbättra sina tjänster om de inte vill bli omkörda av MSN. I fallet Blogger är det för övrigt inte en dag för tidigt.

Microsofts Robert Scoble, som inte planerar att byta till MSN Space ännu, har samlat fler kommentarer.

Steve Ballmer säger att "Blogging is huge". Han fortsätter: "It brings together the three biggest Internet trends: communicating, sharing and socializing. It started with e-mail and instant messaging and music sharing, and it's getting bigger each day."

Snyggare Sweblogs.com

Tack vare en insats av Martin Persson har Sweblogs.com fått en ansiktslyftning. Dessutom har det tillkommit några nya svenska bloggar i Sweblogs.

Stort tack Martin!

2004-12-01

Nätannonsering, onlinemedia och Web 2.0

ClickZ: Studies: Price Rise Fuels Online Ad Increase
Nanonpublishing Weblog: Online Advertising 2004
Micro Persuasion: Stealth Hyperlocal News Network Targets Newspaper Monopolies
Relax, Everything Is Deeply Intertwingled: Web 2.0