2004-11-30

Peter Drucker om ledarskap

Vad gäller ledarskap är Peter Drucker en guru i ordets bästa mening. Forbes har pratat med 95-årige Peter Drucker om just ledarskap. Läsvärt!

SVT får gudmundson att sluta blogga

Per Gudmundson slutar blogga då hans arbetsgivare SVT anser det strider på kravet om opartiskhet i public service. Det har fått riksdagsmannen Tobias Billström att protestera.

Det är tråkigt för den svenska bloggvärlden, då gudmundson har haft Bloggsveriges vassaste penna. Även när han har haft fel.

Bonnier startar nedladdningssajt

Internetworld: Bonnier pressar musikpriser med ny nedladdningstjänst. Kal Ström har som vanligt kloka kommentarer.

2004-11-29

Kanske tänker jag bara högt?

Ibland blir blogginlägg ett sätt att skriva ned tankarna som flyger runt i ens huvud, så kanske är det mig själv jag argumenterat med om tidningar och läsvanor. Även om jag har fel i mycket, så tror jag att jag har rätt i att folk inte vill läsa motsvarande pocketbok varje dag. Oavsett vad Kal tycker. Min poäng var att Klick! inte är den enda naturliga utvecklingen av att tidningarna tar större hänsyn till sina läsare, vilket jag tolkade var Kals inställning. Tvärtom.

Mängd och kvalité är två skilda saker. Kvalité behöver inte ta lång tid att läsa, mängd gör det per definition. Morgontidningar bör konkurrera med högre kvalité, inte med fler sidor under veckodagarna. Däremot bör helgeditionerna bli ännu tjockare och djupare. På så sätt tillgodoser de läsarnas behov och kan klara sig bättre i den hårdnande konkurrensen.

Peter har kommenterat Mer om tidningar vs allting annat.

28/11: Mer om tidningar vs allting annat
28/11: Dagstidningarna är inte dödsdömda

Cache is king

The Gillmor Gang från den 25 november med Suns bloggande COO Jonathan Schwartz är verkligen värt att lyssna på.

2004-11-28

Musik fildelas lagligt

Kal Ström: Laglig P2P. Kal kommenterar de nya licensierade P2P-tjänsterna Peer Impact och Snocap.

Fildelning kan användas som ett sätt att distribuera licensierade filer som är lagrade på enskilda datorer, likväl som tekniken kan användas för att sprida alla filer som finns på en dator. För ett musikförsäljare är fördelen med P2P att distributionskostnaderna blir lägre än om alla filer laddas ned från en central punkt, vilket inte är oviktigt om man är en stor aktör. En algoritm för att kontrollera filers integritet (rätt låt, virusfri etc) och ett P2P-nät med ett gäng supernoder (som ser till att alla licensierade låtar alltid är tillgängliga) låter som en attraktiv lågkostnadsvariant för den som vill starta en nätbaserad musikförsäljare.

Ett problem är att bara sju procent av alla musikinspelningar finns tillgängliga digitalt. Det löser inte Direct Connect speciellt mycket bättre än de betaltjänster som finns tillgängliga.

Mer om tidningar vs allting annat

Kal Ström har kommenterat mitt inlägg om att dagstidningarna inte är dödsdömda, vilket föranleddes av Magnus inlägg Darra döda-träd-massmedia-produkter, er tid är förbi.

Att inse att tidningsläsning måste passa in i läsarnas liv innebär inte att resultatet blir Klick! Resultatet kan mycket väl bli Metro, som inom något år kommer att ha bättre utlandsrapportering än DN och SvD. Vad det handlar om är att förstå vad läsarna vill ha. Läsarna vill inte plöja igenom läsning motsvarande en pocketbok varje dag i alla fall.

Klick! och sensationella, ofta lögnaktiga, löpsedelar är exempel på hur kvällstidningarna kortsiktigt försöker maximera avkastningen på etablerade distributionssystem. Problemet för kvällstidningarna är att det inte skapar värde, vilket på sikt kommer att leda till färre läsare. För läsarna är inte dumma.

Dagstidningarna är inte dödsdömda

Problemet för dagstidningar i allmänhet och morgontidningarna i synnerhet är inte att de är dinosaurer, utan att de fokuserar mer på de äldre än de yngre läsarnas intressen. Genom exempelvis ha bättre skriverier om bridge än om datorspel, vilket en amerikansk skribent, som jag har glömt namnet på, påpekade. Det är något tidningarna kan fixa. Men det gäller att reflektera över följande uttalande i Business Week av Metros Pelle Törnberg:

"The newspaper industry didn't understand that its biggest competitor wasn't television or the Internet. It was breakfast, aerobics, careers, kids."

26/11: Darra döda-träd-massmedia-produkter, er tid är förbi
16/11: Hade Jon Katz rätt om dagstidningarnas död?

2004-11-27

SvD.se startar nyhetsbrev

Resumé rapporterar att SvD.se startar ett nyhetsbrev om recensioner och nöje. Det är inte konstigt, då SvD.se och alla andra svenska tidningssajter behöver få upp antalet gånger per månad deras läsare besöker dem.

För någon vecka sedan använde jag mig av KIA Index för att räkna ut hur många gånger per månad svenska tidningssajter lyckas locka till sig sina besökare. Det var en ganska nedslående undersökning. Bäst var di.se som lyckades locka till sig sina besökare drygt 7 gånger per månad, SvD.se hade knappt tre besök per månad av sina läsare. Nyhetsbrev är ett sätt att öka frekvensen.

Nedan hur många gånger ett urval av de svenska onlinetidningarna lyckas attrahera sina besökare per månad. För en lista över hur siffrorna för samtliga KIA Index-anslutna tidningar ser ut, maila mig på torstensson@gmail.com.

Di.se - 7,31 gånger/månad
Aftonbladet.se - 7,16
VK.se - 6,77
Expressen.se - 4,96
Affarsvarlden.se - 4,55
Nerikes.se - 4,53
DN.se - 4,48
Corren.se - 4,36
Norran.se - 4,12
VLT.se - 3,44
ST.nu - 3,34
Gp.se - 3,28
SvD.se - 2,87
Hd.se - 2,56

H&Ms annons på aftonbladet.se

H&Ms övertagande av aftonbladet.se igår var en bra idé, som hade vissa svagheter i genomförandet. Aftonbladet bör se till att deras logotype alltid är längst upp i vänsterhörnet och iframe-lösningen var inte optimal ur layoutsynvinkel. Något att fixa till nästa gång. Att låta läsarna skriva in sina mobiltelefonnummer för att få en rabattkod skickad till sig, var riktigt smart av H&M. Driver folk till butikerna under första julhandelshelgen och ger möjlighet att följa upp effekten av annonseringen.

Om inte kampanjen blev en total flopp, vilket jag inte tror att den blev, så lär aftonbladet.se kunna trissa upp priset detaljhandelskedjor är villiga att betala rejält till nästa julhandel. I år fick H&M betala 450 000 kronor, enligt Dagens Media.

26/11: Aftonbladet.se och H&M

2004-11-26

Darra döda-träd-massmedia-produkter, er tid är förbi

Wired skriver om papperstidningarnas framtid. Eller brist på.
He also predicts that print media, which he says his generation has largely rejected in favor of digital dissemination of news, will die off within 30 years, "when the dead-tree readers will die off."

What this world will look like is anyone's guess, but it probably won't include The Washington Post thudding on anyone's doorstep at 5 in the morning.

Länkpolicy

Boing Boing har en mycket bra länkpolicy. Något de jurister, publicister och affärsmän som inte förstår Internet bör läsa innan de skriver ned länkpolicies för sina företag.

Aftonbladet.se och H&M

H&M har köpt ett annonsformat på aftonbladet.se:s förstasida som är svårt att missa. Kostnad 450 000 kronor, enligt Dagens Media.

2004-11-24

BitTorrent parat med bloggarnas enkelhet, låter som en lysande idé

BitTorrent är ett allt vanligare sätt att sprida stora filer. Personligen har jag aldrig försökt skapa en torrent då det känns för krångligt. Kanske det här är ett sätt att förenkla skapandet och distributionen av torrents? Läs mer på Blog Torrent - Simplified bittorrent by Downhill Battle.

Annonsering i RSS-flöden?

Jeremy Zawodny funderar kring annonser i RSS. Utan tvekan är det oundvikligt så att om användarbasen ökar och media börjar publicera mer och mer som RSS så kommer annonseringen att krypa in i RSSen. Och varför inte? Det finns defnitivt bra och dåliga sätt att göra det på, vilket Zawodny tar upp.

Intressantaste kommentaren tycker jag är den här:
Perhaps something that folks like feedburner should be jumping on in addition to the cram-ads-in-rss capability is the manage-paid-rss-subscriptions capability. Surely some people would be willing to pay a modest amount for ad-free full-content feeds (not necessarily a tiny micropayment amount, but something in the range that can be profitably processed with the existing credit-card/paypal infrastructure).
Potentiell konflikt finns mellan de som publicerar RSS och de som låter folk prenumerera på RSS... Jag tänker på en webb-baserad tjänst som Bloglines, vilket också nämns i posten. Ska flödena då innehålla både annonser från publicisten och från Bloglines? Vad tycker den som publicerar om Bloglines går in och stoppar in egna annonser i flödena? Än så länge ett hypotetiskt problem, men definitivt intressant att diskutera.

Bloggar som en väg till marknaden

JKL skriver om möjligheten att använda bloggar som redskap för PR-kommunikation. Ligger i linje med vad Henrik skrev om i Resumé och här på bloggen för en tid sedan.

2004-11-23

Read/Write Web intervjuar Tim O'Reilly

Webbloggen Read/Write Web, som har potential att bli en ny personlig favorit, har intervjuat Tim O'Reilly.

Tim O'Reilly Interview, Part 1: Web 2.0
Tim O'Reilly Interview, Part 2: Business Models & RSS
Tim O'Reilly Interview, Part 3: eBooks & Remix Culture

AP kommenterar onlineinnehåll

Öppningstalet på Online News Association Conference av Tom Curley, vd på Associated Press. Intressant för de som intresserar sig för hur den nya värdekedjan i mediavärlden kommer att se ut. Knyter an till bloggar, RSS, vad värdet i en nyhetsorganisation egentligen är, uppdelning av värdekedjan och hur innehåll aggregeras på nya sätt. PaidContent har lyft fram några citat.

Snabbvarianten: Traditionell media har en framtid på nätet, men mediaföretagen kommer inte kunna agera på samma sätt som tidigare.

Internet bygger varumärken

"People who say online advertising doesn't build brands are talking absolute rubbish."
- Andrew Warner, global brand director SonyEricsson

2004-11-22

Privata fildelningsnätverk

Finns det något bra och användarmässigt enkelt fildelningsprogram som tillåter att en mindre grupp datorer delar filer med varandra. Ungefär som Grouper, fast utan restriktioner mot att dela ut musikfiler. Helst utan något krav på att ha en hub eller annan central dator. Är Waste ett alternativ?

6/10: Dela ut dina digitala foton

Annonsfinansierat eller betaltjänst

Bambi Francisco på MarketWatch skriver om diskussionen om webbplatser ska vara gratis för användarna och annonsfinansierade eller om de ska vara betaltjänster. Med tanke på att Internetannonseringen går bra för tillfället, förespråkar många den första modellen. Det kan vara bra att komma ihåg att det inte lät så för två år sedan. Då annonskonjunkturen varierar gör nättidningar och portaler klokt i att ha båda typerna av intäkter.

Built to Last

För tio år sedan kom den första utgåvan av managementboken Built to Last av Jim Collins, som också har skrivt Good to Great och Jerry Porras. Fast Company har tittat närmare på om boken har åldrats med värdighet.

2004-11-21

Bättre bokmärkeshantering

Hanteringen av bokmärken, eller favoriter som det heter i Internet Explorer, fungerar inte speciellt bra i varken Firefox/Mozilla eller Internet Explorer. Under året har jag hört gott om webbplatsen del.icio.us som tillåter lite roligare hantering av bokmärkena. Som gemensamma topplistor.

Jag har börjat testa del.icio.us under de senaste dagarna och tycker att det fungerar ok, speciellt med en bookmarklet i webbläsarens 'bookmark toolbar'. Nästan lika bra användarmässigt som att sätta ett lokalt bokmärke med Firefox.

Någon som har tips på andra sätt att hantera bokmärken på ett bättre sätt?

Macfeber har bilder från premiären av Apple Store i London

Folk från när och fjärran:
Totalt övernattade fyrahundra personer bakom kravallstaketen som sträckte sig runt Applebutiken i minus 5 graders kyla. De rutinerade turades om att värma sig på hotellrum och nattöppna fik.

Ett besök på Apple Store i London känns som ett måste runt nyår!

Sockrade giftpiller för spammare

Minns du de där flugfångarna man hade förr, som var som en remsa med klistrigt papper man hängde upp i taket på uterummet på sommaren? Med en kombination av dofter och klister gick flugorna en säker död till mötes. Project Honey Pot är exakt det, fast för de programmen som spammarna använder för att smala in epost-adresser från webbsidor.
Project Honey Pot is the first and only distributed system for identifying spammers and the spambots they use to scrape addresses from your website. Using the Project Honey Pot system you can install addresses that are custom-tagged to the time and IP address of a visitor to your site. If one of these addresses begins receiving email we not only can tell that the messages are spam, but also the exact moment when the address was harvested and the IP address that gathered it.
Förhoppningen är att skapa en bättre förståelse för hur epost-adresser samlas in av stor-spammarna och hitta sätt att göra livet svårare för dem tidigare i deras arbete.

Idag går merparten av anti-spam-metoder ut på att stoppa spammarna när de redan skickat sina meddelanden. Kan något göras tidigare spar vi både bandbredd, datorkraft och slutanvändar-irritation.

Intervju med Pricerunner

I morgondagens Shop@ har jag pratat med Pricerunners marknadschef Patric Blixt. Om du inte redan gör det, börja prenumerera!

2004-11-20

Media kommer att köpa bloggar

Wired rapporterar att redaktören för Sam Whitmore's Media Survey tror att mediaföretag kommer att köpa bloggar under de närmaste två åren.

"Look at what happened politically," Whitmore said, when blogs hit the big time during the presidential campaign. "The same thing will happen in business, because people know they don't need to head to branded sites for good information. Bloggers can be trusted to be independent and people will turn to self-published experts for information."

Delvis samma resonemang som i min insändare i Resumé: Blogg en väg till bättre B2B.

Bättre filmtips

Svenska Filmtipset.se anväder 'collaborative filtering' för att tipsa dig om favoritfilmer du inte har sett. Fungerar bra. Prova! Tack till Adam och Eric för tipset.

2004-11-19

DICE-ägare vill ha mer betalt av EA

di.se: Kritiker vill ha dubbelt upp för Digital Illusions. UserFriendly om EAs personalpolitik.

15/11: EA köper DICE
12/11: EA: The Human Story

Lögner och transparans

Under måndagens BloggForum lär jag ha sagt följande, enligt Göteborgs-Posten: "Det är lätt att ljuga, men svårt att inte bli upptäckt" som ett svar på frågan om man kan lita på det som står i bloggar.

2004-11-18

Högkonjunktur för Internetannonsering

För de tre stora amerikanska portalerna MSN, Yahoo och AOL är de goda tider. Varumärkesannonseringen har tagit fart, vilket har pressat upp priserna för att ligga på förstasidan från $100 000 - $180 000 per dag, skriver Business Week. Idag närmar sig priserna $300 000 på de stora portalerna och väldigt mycket är utsålt.

Även i Sverige stiger annonspriserna. Minimipriset på klick har åtminstone dubblats på två år och det är allt svårare att köpa klick. Högre annonspriser och en omfördelning av risk från publicisten till annonsören gör att den faktiska kostnaden har stigit mer än vad priserna visar.

Det finns utrymme för annonspriserna att stiga ännu mer. Idag är förstasidan på Aftonbladet.se i princip en direktmarknadsföringskanal med mängder av annonser. Då allt mer tid spenderas online flyttar annonsörer allt mer av marknadsföringsbudgeten till Internet. Ett problem för köparna är att bara ett fåtal webbplatser kan leverera den räckvidd och mängd trafik som MSN och Aftonbladet kan. Om antalet annonsplatser blir färre och annonserna större på de sajterna, kommer jag med stort intresse följa annonsörernas reaktion.

MSN förlänger med Overture

Till och med 2006 kommer Overture att leverera sökannonser till MSN. Samarbetet är globalt och gäller därmed för samtliga MSNs webbplatser.

Fler bloggar i Sweblogs

Sweblogs har uppdaterats med 13 nya bloggar. Totalt följs nu 246 bloggar med svensk anknytning.

Blogg en väg till bättre B2B

I dagens nummer har Resumé publicerat en insändare om bloggar skriven av mig. Rubriken blev Blogg en väg till bättre B2B, vilket delvis belyser vad jag ville ha sagt. Primärt är att en förändrad distributionslogik som kommer att utsätta traditionell media för hårdare konkurrens från nischmedia, som bloggar. Då insändaren inte är publicerad på resume.se, kan den som är intresserad läsa den i sin helhet här på bloggen.

--
Blogg en bättre väg till B2B

Bloggar, nischad publicering på webben, har blivit allt mer omskrivet under året. Men hur påverkar bloggar mediaföretagen? Är bloggar ett hot eller en möjlighet? Traditionellt har de stora mediaföretagen varit vertikalt integrerade. Produktion, försäljning och distribution har skötts internt eller av närstående bolag. Kostnaderna för att bygga upp sådana organisationer har avskräckt konkurrenter.

Internet har gjort det billigare att nå läsarna. Publicerar man intressanta artiklar, är distributionen inget problem. Det svåra är att göra läsarna uppmärksamma på att man förtjänar deras uppmärksamhet.

När fysisk distribution är dyr, är det ett smart val att vara massmedia och utnyttja investeringarna i distribution maximalt. När distribution är billig är det ett smart val att vara nischmedia och utveckla starkare relation till sina läsare.

Bloggar erbjuder nischat, djupt och kunnigt innehåll. Det gör att de kan utveckla en stark relation med sina läsare, vilket innebär att andra mediums relationer med de personerna försvagas eller förloras. Med fyra miljoner bloggar globalt är det många läsarrelationer som står på spel. Svagare läsarrelationer kommer att slå mot prissättningen på annonser.

Speciellt som bloggar kommer att vara högintressanta alternativ för främst B2B-annonsering.

Men det finns möjligheter då bloggar är en källa för trafik och innehåll. Utmaningen för mediaföretagen är att utveckla strategier som möjliggör både konkurrens och samarbete med småaktörer.

Henrik Torstensson
Student, Handelshögskolan
Bloggare, torstensson.com/weblog

Online Paid Content Q1+Q2 2004

Enligt US Market Spending Report från Online publishers association uppgick de amerikanska konsumenternas köp av innehåll via internet till 853 miljoner dollar under första halvåret 2004, en ökning med 14% från motsvarande period 2003.

Den kategori som växt snabbast var Nöje & Livsstil som visade en ökning med 78%. Liksom tidigare är Online Dejting den största kategorin med en omsättning på 228 miljoner dollar under första halvåret.

Bland affärsmodeller ökade prenumerationsbaserade tjänster till en ny högstanotering och står nu för 90% av konsumentköpen på internet.


Half-Life 2 får bra vitsord

Känns som om id Softwares tagline "More anticipated than the second coming of Jesus" är mer applicerbart på HL2? Killen på Joystiq är helt uppslukad:
You'll be completely sucked into the world. When you have to start running there's always an escape route. But here's the kicker: you don't feel like there's always an escape route. No, you think, "Wow, I lucked out finding that open train door." The execution is that refined, people.
Det verkar ju lovade. Nu retar jag mig mer än någonsin på att det fina Radeon-kortet som jag köpte till min nya dator kräver mer ström än nätaggregatet kan leverera... Kortet står där i hyllan och hånar mig.

Å andra sidan verkar det blivit en sån boom att de har svårt med de servertekniska detaljerna...

Uppdatering: Det finns fina grafer att titta på avseende nätverkslast hos Valve.

2004-11-17

Half-Life 2

Den riktiga killer app:en för bredband är onlinespel. Det efterlängtade Half-Life 2 har släppts för PC och har, enligt GameRankings, ett snittbetyg på 97 % från ledande speltidningar. Välfärdshöjande men produktivitetssänkande.

Bonnier köper Adlibris

Svensk Bokhandel: Bonnier Books köper Adlibris nätbokhandel. "Bonnier Books har träffat ett avtal med Adlibris huvudägare om att köpa deras aktier. Genom affären tar Bonnier kontrollen över Sveriges största och mest lönsamma internetbokhandel." [Tack till Daniel Wieselberg på Bokfynd för tipset.]

Bonniers agerande under hösten har gett dem en mycket intressant position inom svensk e-handel.

11/10: Bonnier köper Discshop

Skype tar steget in i Kina

IP-telefoni företaget Skype har med hjälp av den kinesiska portalen Tom Online tagit steget in i Kina. Man har tidigare gjort liknande samarbeten med portaler i både Japan och Taiwan rapporterade Financial Times.

Ska Sverige vara mottagare eller deltagare i det europeiska IT-arbetet?

Nicklas Lundblad frågar sig med fog hur Sverige ska se på arbetet med visioner och direktiv kring IT och informationssamhället i EU. Från vårt eget politiska håll är det mycket tyst kring detta.

Riksrevisionen granskar bredbandspolitiken

Riksrevisionen gör en förstudie kring den statligt finansierade bredbandsutbyggnaden rapporterar Ny Teknik.

Har den statliga modellen för bredbandsutbyggnaden varit lyckad? Hur har de statliga bidragen använts och har de politiska målen nåtts? Den undrar Riksrevisionen som dragit igång en inledande granskning av den svenska bredbandspolitiken.


RRV har påpekat risker kring bredbandsmodellen tidigare.

2004-11-16

Överblick

Dagens inlägg i sammanfattning:

- Det är i baren det spännande händer...
- Om Malik om Hotmails grundare
- Tjäna pengar på bloggar
- Bloggforumsbloggande
- Hade Jon Katz rätt om dagstidningarnas död?
- Nyhetssammanfattning
- Smart marknadsföring och Firefox
- Yahoo rekryterar mediachefer
- Yahoo! Mail blir bättre
- Kallberg om PJ Just Nu
- Amerikanerna köper mer innehåll på Internet
- Musik medan du väntar

Det är i baren det spännande händer...

Konferens eller paneldebatt, det är när de officiella aktiviteterna har tagit slut och folk möts i baren de intressanta samtalen inleds. Så även på BloggForum. Anledningen är, som Dan Gillmor brukar skriva, att publiken är smartare än de vid megafonerna och det är först i baren de på allvar kan börja delta i samtalet.

Proffsmoderator Gudmundson och panelisterna pratade på i politikpanelen. Bland annat diskuterades vad som kan få bloggar att slå igenom på bred front, i USA var det 11 september, och tillgång till media. Överlag en trevlig panel att lyssna på.

Under kunskapspanelen, där jag deltog, lanserade Erik Stattin begreppet egofundamentalister om bloggare. Gustav Holmberg drog ned skratten. Stephanie och Roger kom med kloka svar. Själv satsade jag på att vara den förste som svarade på frågorna Erik ställde. Om det var en bra eller dålig strategi vet jag inte, men det kändes ganska bra.

Mediapanelen bestod av fyra handelsresande i propaganda och en moderator med journalistisk utgångspunkt. Diskussionen hade nog blivit vassare om det varit fler journalister bland paneldeltagarna eller en tydligare PR-vinkel på frågorna. Jonas Söderström fick upp tempot efter ett tag, medan PR-männen var lite tystare. För övrigt tycker jag att diskussionen kring kommentarsmöjligheter på bloggar överdriven. Möjligheten att kommentera på en egen blogg räcker ofta mer än väl.

Det roliga med arrangemang är att de attraherar människor med liknande intressen. Både bloggare och andra. Tyvärr var det många jag inte hann hälsa på, men möjligheten att prata med bland andra Adam Wern, Eric, Ludovic, Hans Kullin, Lisa Bjerre, Mikael Zackrisson och Nicklas Mattsson gjorde det hela till en lyckad tillställning i min bok. Och det innan vi hade nått baren.

Väl där mötte jag bland annat Stefan Görling som forskar om parasitekonomin (spam, spyware och virus) och ansvarar för driften på Pricerunner. Vad som är en parasit och vad som är olja i maskineriet är inte solklart. Utöver det fortsatta diskussioner med paneldeltagare, arrangörer och andra.

Grymt trevligt, helt enkelt.

Om Malik om Hotmails grundare

Om Malik kommenterar ett uttalande av Hotmails grundare Sabeer Bhatia: "Now if you are hiring B-grade people, what grade are you? Or how about admitting that you got lucky once, and lightening doesn?t strike twice."

Tjäna pengar på bloggar

Seth Godin: "Can you make any money giving away an ebook? I think you can. I think you do when the idea spreads and people want to interact with you in other ways. And those interactions are the currency of the future."

Byt ut ebook mot blog och affärsmodellen för de flesta bloggare som vill tjäna pengar är avslöjad.

Bloggforumsbloggande

Gårdagens BloggForum 2004 har föranlett, vad annars, en mängd blogginlägg på svenska bloggar. Även andra metablogginlägg har letat sig in i länklistan.

En rejäl samling BloggForum-länkar hos Utsikt från en etta i Ronneby.
Chadie: Bilder från BloggForum 2004
redvolume.com: Video: Bloggforum 2004
Jeroen Wolfers: Ljudfiler från Bloggforum
... i elden: Bloggforum 2004
IDG: Bloggen är en maktfaktor (jag håller inte med)
Kommenterat: Bloggforum 2004 - tankar
Barseblog: Bloggforum 2004 Stockholm
the sum of my parts: bloggforum
456 Berea Street: Bloggforum Stockholm 2004 Report
Dagens Media: "Pr-byråerna kan ju alltid försöka ta över bloggarna"
Annica Tiger: Bloggforum 2004
Mymarkup.net: Trött, men upplivad
Stefan Geens: Bloggforum postmortem

Hade Jon Katz rätt om dagstidningarnas död?

På sin blogg j|turn har Jonathan Lundqvist skrivit om journalisten och författaren Jon Katz förutspåelse från 1994 om att dagstidningara skulle dö inom 10 år. En utmärkt artikel. Två citat:

"So, was Katz right in his prediction? No. Was he wrong? No. I would argue that the newspapers are not dead, but that newspapers as we knew them in 1994 are very much dead and buried."

"Blogs change the power structures away from the big media conglomerates that, prior to the Internet, had better access to the peoples minds."

Det senare är något jag håller med om till 100 procent. Bloggar utnyttjar att Internet möjliggör global distribution av media till mycket låga kostnader. Det har blivit så billigt att publicera att vem som helst kan göra det. Resultatet är en helt ny konkurrenssituation för traditionella mediaföretag. Aktörer som normalt inte sysslar med media kan nischpublicera, vilket medför att traditionella onlinetidningar sakta men säkert riskerar att tappar styrkan i sina läsarrelationer.

Kombinationen av aggregatorer, som Google News, Bloglines och enskilda bloggare, som gör nyhetsvärdering och innehåll producerat av specialiserade bloggar, som är kunnigare än journalisterna inom sina områden, attackerar media från två håll. Jag antar att mediadrakarna inte tänker lägga sig ned och dö, så det ska bli intressant att följa hur det utnyttjar sina varumärken och stora läsarskaror för att hitta en bra position i den nya värdekedjan.

Nyhetssammanfattning

News.com: Dow Jones to buy MarketWatch for $520 million
InternetWorld: Internet knappar in på telefonkatalogen
New York Times: For BizRate, a New Identity and a New Site, Shopzilla.com
Svenska Dagbladet: Lagspel har gett ett lyft i tillväxtligan
Wired News: Do blogs change the news?
Ross Mayfield: Disney Enterprise Weblogs and Wikis (äldre artikel)
AlwaysOn: Glaser's Mix: Real, Technologies, and Community

Smart marknadsföring och Firefox

DurnikBlog kommenterar framgångarna för Firefox ur ett marknadsföringsperspektiv.

Yahoo rekryterar mediachefer

Yahoo har rekryterat grundaren av WSJ.com Neil Budde och tidigare styrelseordförande för tv-bolaget ABC Networks Lloyd Braun. Det verkar som om Yahoo är beredda att göra en ny satsning på eget innehåll för att komplettera sina tjänster, som mail och sök.

Yahoo! Mail blir bättre

Yahoo! Mail uppgraderas. Fast ännu så länge endast amerikanska varianten, vad jag har sett. Bättre sökfunktioner, anti-spamtekniken DomainKeys och användning av DHTML för att bygga ett bättre gränssnitt.

Gmail vs Yahoo! Mail är nästan intressantare än "sökmotorkriget". Speciellt som det lägger grunden till webbaserade program som är (nästan) lika bra som klientprogram för Windows, Linux och MacOSX. Följden av det skulle kunna bli att Windows blir ett gäng buggiga API:er, för att citera Netscapegrundaren Marc Andreessen.

Kallberg om PJ Just Nu

Jan Kallberg: "Jag läste den firade SVD bloggen och jag måste säga att den var så jäkla tråkig att jag fick 22 i puls.".

Amerikanerna köper mer innehåll på Internet

Under första halvåret 2004 spenderades $853 miljoner dolla på onlineinnehåll i USA, enligt Online Publishers Association. Runt 11 procent av de amerikanska nätanvändarna öppna plånboken för Internetinnehåll. Snabbast (78m3 %) växte kategorin entertainment/lifestyle, där onlinemusik ingår. Prenumerationstjänster står för 90 % av omsättningen.

Musik medan du väntar

Jag har börjat odla en svaghet för all things London. En relativt ny blog, Londonist, som skriver om saker som händer i... ...London, berättar idag att ett företag kommer att sätta upp kiosker för musiknedladdning på tågstationerna i Waterloo och King's Cross.

Tanken är att du ska kunna föra över enstaka låtar du vill lyssna på till din mobil eller MP3-spelare innan du kliver på tåget. Känns som en inte helt oäven idé (särksilt nu när hypen runt nedladdningsbar musik är så stor), men Londonist är skeptisk.

Kioskmaskinen verkar vara en anpassad digital jukebox med bredbandsuppkoppling för att uppdatera sitt låtarkiv. Några priser hittar jag inte någonstans. Får väl kolla in det nästa gång jag är på plats (och reta mig på att de inte har stöd för iPod...).

2004-11-15

EA köper DICE

Electronic Arts (EA) har lagt ett bud på det svenska spelföretaget DICE värt c:a 500 Mkr. Ytterligare ett fint svenskt företag blir nu utlandsägt.

Läs pressmeddelande från DICE.

2004-11-14

Den lönsamma fasen

Ray Lane, Kleiner Perkins Caufield & Byers: "We believe we're now in the era of the Internet. Whether you think there are two or three phases, I think we're kind of in the third phase, and this is the phase where money will be made."

Bloggar observeras

Att Observer har börjat följa svenska bloggar i sin omvärldsbevakning resulterade, naturligtvis, i en mängd metabloggande. Några av de inlägg i ämnet som skrevs:

Kommenterat: Bloggarnas intåg i omvärldsbevakningen
Observer: Högern dominerar bloggarna
Tesugen: Observers bevakning av svenska bloggar
Media Culpa: Is my blog officially a medium now?
Det Progressiva USA: Kan bloggar någonsin få genomslag i Sverige?

10/11: Sveriges inflytelserikaste bloggar

Internetnyheter

Datorspel, dejting, onlinegambling och resor.

Unofficial Xbox2 Weblog: Halo2 garnishes $125 million in its first day
InternetWorld: Dejting nätets nya guldgruva
BBC: WTO rules against US gambling ban
News.com: Online travel bookings to take off, study says
Ross Mayfield's Weblog: Long Tail of Ads, and Speech
The Future of Digital Media: Vision: Digital Media - Jeff Jarvis

Sökmotornyheter

MSN Search och större index hos Google var några av veckans nyheter i sökmotorbranschen:

Charlene Li: MSN Search -- what's the news?
Charlene Li: MSN Search Debuts
msnsearch's WebLog: msnsearch's WebLog
Google Blog: Google's index nearly doubles

Musiklänkar

En samling länkar om musikbranschen som jag inte har bloggat tidigare under veckan:

blog maverick: When will the music industry do it right?
The Economist: The Music Industry: Music's brighter future
kal ström: Nykter blick på skivaffärskrisen

Ryktet om musikbranschens död är överdrivet.

John Perry Barlow on sharing

John Perry Barlow: The Crime of Sharing."We are born savage and self-centered, and then, unless we move to Hollywood, we get over it. We become civilized. We enter a state in which we understand that sharing is good."

Artikeln är från mars 2002, men citatet är fortfarande underbart.

2004-11-13

När obskyrt blir stort

När obskyrt blir stort är en krönika om Den långa svansen av InternetWorlds chefredaktör Mikael Zackrisson.

6/11: Bloggar är mediavärldens långa svans
6/10: Lönsamhet i den långa svansen

2004-11-12

Internet 20 procent av medieanvändningen

Enligt European Interactive Advertising Association är 20 % av medieanvändningen i Storbritannien. En betydligt mindre del av mediebudgeterna läggs online.

EA: The Human Story

Spelutvecklaren Electronic Arts sågas rejält av en medarbetares sambo. Det är ingen vacker historia som signaturen ea_spouse berättar.

2004-11-11

eBay köper Marktplaats.nl

Ebay har köpt Nederländernas största begagnatsajt Marktplaats.nl. Prislappen var 290 miljoner dollar i kontanter.

11/10: Tradera tar in 30 miljoner kronor från Adolf Lundin

Inte bara framgång för Jens of Sweden

Realtid.se finns en stor och läsvärd artikel om Jens of Sweden och dess grundare Jens Nylander.

IT.Branschen hakar på och berättar för oss varför Audio Video kastade ut Jens of Sweden från sina butiker.

MSN Search i beta

MSN Search (beta).

2004-11-10

Paranoia

Ska man konkurrera med Microsoft är det snarare ett visst mått av paranoia än orolighet som behövs.

10/11: Microsoft, Google... och Yahoo

Military.com köper bloggen Defense Tech

CBS MarketWatch rapporterar att Military.com har köpt bloggen Defense Tech.

Zeitgeist

De senaste dagarna har jag fått känslan av att rädslan som infann sig med kraschen håller på att försvinna. För första gången på länge har vänner sagt upp sig utan att veta exakt vad som väntar. En vilja att skapa nya, fantastiska saker finns i luften. Utbyggnadsfasen tar fart...

Microsoft, Google... och Yahoo

Nicklas Lundblad skriver att Google bör vara mycket rädda för Microsoft. Historien visar dock på att skickliga företag kan klara sig bra i konkurrensen med Microsoft. Intuit är ett exempel. Att Netscape misslyckades berodde till stor del på att de klantade sig. John Battelle skriver att Microsoft vs Netscape inte är en bra analogi till Microsoft vs Google.

Personligen tycker jag att man bör hålla ett extra öga på Yahoo. Bra team och distribution som är lika bra som Googles och MSNs.

Sveriges inflytelserikaste bloggare

Tidningsklipparna på Observer följer nu även bloggar. Enligt en lista som Dagens Nyheter publicerade idag anser Observer att följande tio bloggar är de inflytelserikaste i Sverige:

1. Erik Stattin
2. Johan Norberg
3. PJ Just Nu
4. Per Gudmundson
5. Hans Kullin
6. JKL
7. Stockholm Spectator
8. Nicklas Lundblad
9. Dick Erixon
10. Peter Lindberg

Observer verkar resonera som så att en blogg är inflytelserik om de som läser den är inflytelserika (enligt Observers bedömning, så klart). Vilket är en ganska bra definition. Bloggar har få läsare, så för att en blogg ska vara inflytelserik måste det finnas en hävstång i vilka som läser den.

Varning för domän-kidnappning!

Slashdot varnar för att reglerna kring hantering av .com, .org och .net domäner ändras på ett sådant sätt att det i praktiken blir enklare att "kidnappa" någon annans domän. Tidigare var man som innehavare tvungen att ge sitt uttryckliga medigvande för en domänflytt, det ändras nu till att om man inte bestridit begäran om övertagande inom fem dagar så anses det liktydigt med ett medgivande.

Uppdatering: Flera leverantörer, som GoDaddy och Joker.com, verkar dock ligga långt fram i att aktivt skydda sina kunders domäner genom att införa funktioner för "domännamnslåsning" i syfte att motverka eventuella försök till domännappningar.

Uppdatering: Jag ska läsa innan jag skriver. Jag ska läsa innan jag skriver. Jag ska... Ändringen gäller hantering av flytt av domäner mellan registratorer. Det handlar inte om ändring av äganderätt till domänen. En flytt av domän till en annan registrator kan visserligen vålla viss irritation, men det innebär inte att någon annan tar över äganderätten till domänen.

MSN Search på torsdag?

Både Wall Street Journal och New York Times skriver att nya MSN Search kommer att lanseras nu på torsdag. Via John Battelle

2004-11-09

MSN Music, CDON och 24/7 Musicshop

Kal Ström fortsätter att skriva om MSN Music Sverige. Kal har även skrivit en artikel i ämnet för dagensskiva.com. Bra exempel på hur blogging/nanomedia är värdefullt för branschfolk.

7/11: Mer om svenska MSN Music
4/11: MSN Music i Sverige
15/10: MSN Music + CDON = Sant

Firefox 1.0 släppt

Firefox 1.0 är släppt. Firefox är en utmärkt webbläsare från Mozilla och open source-världen.

2004-11-08

Rheingold i Stockholm

Nicklas Lundblad och Ludovic Copéré har bloggat om dagens semiarie med Howard Rheingold på Handelshögskolan i Stockholm.

BBC släpper MP3-versioner fritt för nedladdning

Nu kan du plocka hem flera olika program från BBC:s webbplats i MP3-format och lyssna på i din iPod (eller annan valfri MP3-kompatibel spelare). Materialet har funnits digitalt även tidigare, fast som RealPlayer-format enbart. Nedladdning är gratis och licensen är personlig. Surfa till BBC, ladda hem och fortbilda dig på området The History of Ideas. Kom igen nu SR, öppna upp arkiven!

2004-11-07

Mer om svenska MSN Music

Kal har grävt fram mer information om MSN Music i Sverige. Leverantör av den tekniska lösningen verkar 24/7 Musicshop vara. För övrigt är det värt att notera integrationen mellan MSN och CDON inte är den bästa ur användarperspektiv och MSN Music i högsta grad känns halvfärdig.

4/11: MSN Music i Sverige
15/10: MSN Music + CDON = Sant

Stadsnäten vill ge oss möjlighet att välja TV-kanaler själva

Ekot rapporterar om utvecklingen av TV-utbud i de svenska stadsnäten. Som konsument hade det känts otorligt fascinerande att på egen hand kunna komponera ihop en meny av TV-kanaler, och självklart då betala bara för dessa och inte en massa skräp som kommer "med paketet". Kommer det någonsin att bli verklighet?

Projektledare Erik Dahlström, Svenska Stadsnätsföreningen:
- Man kan ha kanaler bara från ett visst land eller kanaler med bara fiskeprogram. Man kan sy ihop sitt eget tv-paket där man kanske har fyra fiskekanaler från helt olika delar av världen.
Detta ska bli möjligt genom att TV-operatörerna blir konkurrensutsatta i de öppna stadsnäten där inlåsning av mer traditionellt slag inte går att göra eftersom operatörerna inte äger nätet och därmed inte kontrollerar dess utbud.

Uppdatering: Jag hade bestämt för mig att jag läst om ett annat "a la carte" bredbands-TV-exempel och si, det var Dan Gillmor som skrivit om det i Mercury News - Future of TV looks a lot like broadband. Det var i december förra året, och Now Broadband TV verkar fortfarande vara igång.

Vad hände med onlinekataloger 2003?

Statistik kan visa på intressanta förändringar. Som att kategorin onlinekataloger/eftertext skulle ha minskat på svenska Internet från 2002 till 2003. Det trots att aktörer Blocket och Tradera växte snabbt, om än från ganska låga nivåer. Något eller några företag med verksamhet inom traditionella kataloger/eftertextannonser verkar inte må riktigt bra online.MedieinvesteringarÅr 2003Förändring %År 2002
Internet totalt1 1391,8 %1 119
- annonsering/samarbeten44723,6 %362
- onlinekataloger/eftertext691-8,6 %757


Jag undrar vad som döljer sig under rubriken onlinekataloger/eftertext, men har mina aningar.

Internet 5,8 % av mediainvesteringarna

Enligt IRM så stod Internet för 5,8 procent av mediainvesteringarna under de nio första månaderna 2004. Det ska jämföras med en andel på 4,39 % för helåret 2003.

Transparens i den politiska retoriken

Virginia Postrel skriver om hur det kommer sig att religiösa frågor tar så stort utrymme i amerikansk politik. Artikeln beskriver hur politiker av olika skäl kan röra sig mot extrema ståndspunkter, vilket är intressant i sig, men mest intressant är nog avslutningen:
Since the success of extreme messages depends on keeping your supporters better informed than your opponents, the model suggests that changing news media could be as important as changing social groupings.

"If every time you say something in private to a religious group or a feminist group, it ends up on Drudge within three minutes in screaming headlines," Professor Glaeser said. "It's going to stop people from going to extremes."
...eller om vem som helst kan googla fram det på en eller flera bloggar?

2004-11-06

Espottings grundare

Enligt Espotting grundades företaget av Daniel Ishag och Seb Bishop. Enligt Dagens Media grundades företaget av nuvarande Sverige-vd:n Henrik Höglund.

Vem som har agerat amatörmässigt är oklart, men vad kan man förvänta sig när Espotting är inblandat?

21/10: Henrik Höglund Skandinavienchef för Espotting

Bloggar är mediavärldens långa svans

Bloggar är mediavärldens långa svans. Följdaktligen är bloggvärlden potentiellt mer värdefull än traditionella mediasajter. Det sker inte på bekostnad av traditionell media då hitsen (de stora mediawebbplatserna) spelar en central roll för att enskilda bloggar i den långa svansen ska upptäckas.

För övrigt är det värt att köpa oktobernumret av Wired enbart för att få läsa The Long Tail på papper. Wireds papperslayout gör artikeln lättare att läsa och förstå. Webblayout är för det mesta bedrövlig på att kombinera text och bild för att lyfta fram kärnan i en artikel.

15/10: Mer om den långa svansen
6/10: Lönsamhet i den långa svansen

Kaffe

Vill du dricka riktigt bra kaffe i Stockholm rekommenderar jag Non Solo BarOdengatan 34 och SostaSveavägen 84.

För övrigt är det värt att notera att affärsmodellen för kaféer och mjukvaruföretag, i grova drag, är densamma. Relativt höga fasta kostnader i kombination med, i princip, ren vinst på marginalförsäljningen.

Eniro underpresterar på nätet

Eniro ökade försäljningen av Internetannonser med 26 procent under årets nio första månader. Men hur bra är det, egentligen?

Sökmarknadsföring ökade i Sverige med över 200 % per år under andra kvartalet och i det segmentet borde Eniro vara den starkaste svenska aktören. Försäljningen av Internetannonser ökar med cirka 25 % på årsbasis enligt IRM, men när jag pratar med folk i branschen får jag känslan av att ökningen snarare är 50 % för stora mediasajter.

I våras sa MSN Sverige till Resumé att annonsförsäljningen var tre gånger högre än vid samma period förra året. Att i jämförelse mäkta med 26 procent är att underprestera.

2004-11-04

MSN Music lanserar i Sverige

MSN Music har lanserats i Sverige. Det är ett samarbete med CDON och den tekniska plattformen är, enligt kal, Inprodicons lösning som även används av Poplife. Det innebär att Sveriges två största sajter, MSN och Aftonbladet, marknadsför nedladdningsbar musik. Det ska bli intressant och se om det gör att det tar fart.

2004-11-03

Skivbolag och fildelning

Enligt KTH-professorn Roger Wallis är musikbranschens struktur ett större hot mot skivbranchen än fildelning. Men han vill att fildelare ska betala runt 80 kronor för det hela. I princip är det vad betaltjänster som Napster och Rhapsody erbjuder. Fast med centraliserad infrastruktur. Så exakt vad Roger Wallis har emot skivbolagens agerande är lite svårt att förstå.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta artisters problem är att få lyssnar på dem och att fildelning kan erbjuda en billig, alternativ distributionskanal som kan avhjälpa det problemet. Prenumerations- eller till och med annonsfinansierade P2P-tjänster kan vara ett sätt att lösa det.

Nya MSN Sök före jul?

Det verkar som om nya MSN Sök kommer att lanseras före jul, i alla fall om man ska döma av MSNs marknadsföringsplaner. Betydande kampanj drar igång före jul i Storbritannien.

Politiska bloggar tyngda av valet

Det märks att flera politiska amerikanska bloggar inte är vana vid att få riktig mycket trafik under en kort tidsperiod. Nu verkar de flesta må rätt bra igen, även om Instapundit inte tillhör dem som har tillfrisknat. Den intresserade kan surfa till Andrew Sullivan, Daily Kos, Talking Points Memo och Wonkette.

Torstensson och Telia Startsidan

Telia Startsidan Dator, IT. Under rubriken Allmänt i kolumnen Länktips återfinns en överraskning. Tack till den eller de som beslutade att en länk till min webblogg borde återfinnas där. Inte så mycket trafik via länken än, vilket säkert kommer att ändra sig, men väldigt bra för egot. :-)

2004-11-02

JKL tar bloggar på allvar

Trots att JKL har varit aktiva med JKL Blog under året blev jag överraskad när bolaget aktivt lyfte fram bloggen som något de sysslar med under sin företagspresentation. Det kändes som om bloggen ses som mer än "ett roligt projekt" och att det finns ett genuint intresse i organisationen för den. JKL har för övrigt fått in artikeln Snubbarna i pyjamas kan avgöra valet i dagens Expressen.

Collateral

Michael Manns Collateral är en bra film med ett fantastiskt soundtrack.

Internet och affärer

FDIM: Rekordkvartal for internetannoncering. Mer annonsering har aldrig sålts i Danmark under tredje kvartalet.

InternetWorld: Dating och bredband ökar mest på nätet. Trafikökning som är driven aktiv marknadsföring.

InternetWorld: Eniro allt lönsammare på webben. Med statistik kan man bevisa mycket. Som att Eniro skulle ha 51 % av annonseringen på svenska Internet, vilket är mer av en redovisningsteknikalitet än en rättvisande bild av svenska nätannonsmarknaden.

Paul Allen: Finders Keepers, Founders Weepers. Om riskkapital och entreprenörer. Utifrån New York Times artikel om att flera av grundarna inte tjänade några pengar på börsintroduktionen av Shopping.com.

2004-11-01

Alltid närvarande

Ubiquity in the Internet Age. Några tankar om av vad som krävs för att Internetföretag ska bli framgångsrika av Jeremy Zawodny på Yahoo. En av årets bästa artiklar. Läs!

Oktobers viktigaste

Några av oktobers viktigaste inlägg i bloggen. Fokus på onlinepublicering och lönsamheten i den långa svansen.

25/10: BloggForum Stockholm 2004 den 15 november
21/10: Nyhetssajter öppnar upp
21/10: Howard Rheingold i Stockholm 8 november
20/10: Musik och Internet
17/10: Command Post och chefredaktörer Läsvärd!
17/10: Marknadsförare stöder spywareföretag Läsvärd!
15/10: Mer om den långa svansen
11/10: Kloka tankar kring onlinepublicering
11/10: Tradera tar in 30 mkr från Adolf Lundin
6/10: Lönsamhet i den långa svansen
1/10: Digital Disruption