2004-10-31

Fler svenska bloggar i Sweblogs.com

Sweblogs.com kontrollerar nu även när följande svenska webbloggar har uppdaterats: Sänd mina rötter regn, Real Life Tensta, Errata, haja: min kultursida på nätet, bronenosets, Have Spacesuit - Will Travel, Dibbuk, researcher.se, Johan Steen - Blog and Work in Progress, Tattered Testimony och Mysko.com.

10 000 stöder Firefox

SpreadFirefox har attraherat 10 000 donationer till kampanjen att köpa en annons i New York Times. När annonsen är betald kommer Mozilla Foundation att ha kvar runt 200 000 dollar till andra aktiviteter.

Shopping.com börsnoterat

Pris-/produktjämförelsetjänsten Shopping.com börsnoterades i veckan. Börsvärdet är är runt 750 miljoner dollar. Det kan jämföras med de 29 miljoner dollar ValueClick betalade för Pricerunner.

Tradera har köpt hastannonser.se

I samband med köpet av bilannonser.se blev Tradera även ägare hastannonser.se - en marknadsplats för köp och försäljning av hästar.

2004-10-27

InternetWorld har RSS!

InternetWorlds RSS-flöde. Härligt!

2004-10-26

Tradera har köpt bilannonser.se

Computer Sweden: Tradera köper bilannonser.se. "Enligt Tradera blir företaget genom sammangåendet näst största bilwebbplats på privatsidan efter Blocket."

Google högre värderat än Yahoo

Aktiemarknaden värderar Google högre än Yahoo. $50 miljarder vs $48 miljarder.

United Online köper Classmates

United Online har köpt Classmates.com. Classmates köpte Klassträffen tidigare i år. Köpet verkar att ingå i lågpris-ISP:n United Onlines strategi att öka intäkterna från andra prenumerationstjänster än uppringt Internet.

2004-10-25

Onlinemusik i Sverige

InternetWorld skriver om att Poplife och CDON har sänkt priserna på nedladdningsbar musik från 13,90 kr till 9,90 kr per låt. Kal Ström skriver att det kan vara en reaktion gentemot att iTunes kommer att lanseras i fler europeiska länder.

De lägre priserna ledde direkt till en försäljningsökning på flera hundra procent, enligt Peter Holmlund på Poplife. Att priset påverkar efterfrågan på digitala produkter är inget som förvånar.

Ingen webbläsare från Google

Eric Schmidt, vd för Google, i Financial Times: "We are not building a browser,".

Det finns för övrigt redan bra webbläsare som alternativ till Internet Explorer, så Google kan koncentrera sig på att lösa andra problem.

BloggForum Stockholm 2004 den 15 november

BloggForum Stockholm 2004. "Bloggfenomenet har vuxit mycket detta år, inte bara i utlandet utan också i Sverige. Det är dags att fenomenet diskuteras ur ett svenskt perspektiv. Alla är välkomna!"

BloggForum arrangeras av Erik Stattin och Stefan Geens. InternetWorld sponsrar. Det hela äger rum den 15 november klockan 18.00 i IDG:s lokaler på Karlavägen 77.

BloggForum kommer att ha tre paneldebatter inom områdena media, kunskap och politik. Jag kommer vara med i panelen i debatten kring bloggar som kunskapsstrukturer. I övrigt kommer många av Sveriges namnkunnigaste bloggare att delta.2004-10-24

Strategiskt eller taktiskt bloggande?

Dave Winer: "I use my blog for strategies, not tactics. I make a lot more money (and lose a lot more too) than the blogs that run ads."

Ska ses i relation till Jason Kottkes och John Battelles inlägg om annonsering på webbloggar.

2004-10-23

Helgläsning

Jon Udell: Who owns subscription data?
Infectious Greed: Yahoo's Got (More) Mail
Microsoft Watch: A Q&A With Joel on (Microsoft) Software
Robert Scoble: Hey, Doc, branding isn't dead, it's just conversational now

Rädsla driver ökad Internetannonsering

Tom Hespos: Self-Deception Series: If We Prove It, They Will Come. "The case we've made for online advertising, in and of itself, is not the driver behind increased spending in online advertising. The real driver is fear."

Skriven av samma person som skrev om hur marknadsförare stöder spywareföretag. Den senare artikeln bör läsas av alla seriösa Internetmarknadsförare.

Googles enda träff i Sverige

DI.se har intervjuat Googles Nordenchef Johan Kinnander. Tydligen är rekryteringen av personal i full gång.

Mer i samma ämne:
30/8: Espottings Johan Kinnander Nordenchef för Google?
20/10: Googles man i Sverige
21/10: Henrik Höglund Skandinavienchef för Espotting

2004-10-22

Dagens rubriker

News.com: Yahoo buys e-mail search company
Internetworld: Så ska näthandeln slå nya rekord
Traffick: Fraud, Schmaud
Wired News: Pumping Up the Power of the IPod

Search Engine Strategies i Stockhom

Om du planerar att ta dig till Search Engine Strategies i Stockholm på onsdag och torsdag nästa vecka (27-28 oktober), hör gärna av dig om du vill träffas. Antingen via mail, torstensson@gmail.com, eller slå mig en signal på mobilen 0708-105742.


Utbyggnadsfas!

Skickliga, kundorienterade Internetföretag ökade vinsterna betydligt under årets tredje kvartal.

Amazon.com: Amazon.com ökade fritt kassaflöde 76 %
News.com: Google doubles profit year-over-year
News.com: eBay reports sharply higher profit

2004-10-21

Diskussioner

Diskussioner föranledda av de senaste dagarnas inlägg.

20/10: Podcasting är distribution, audioblogging är innehåll.
20/10: Vill Eniro köpa Lunarstorm?
20/10: Hur fungerar Sweblogs.com? Jag vet inte.

InternetWorld borde ha RSS

InternetWorld är en av de bästa källorna för svenska Internetnyheter. Av någon anledning har tidningen inget RSS-flöde, trots att andra IDG-tidningar har det. Det verkar som om InternetWorld behöver få en signal att RSS är efterfrågat för att implementera det. Om du tycker att InternetWorld borde börja med RSS, skicka ett mejl till InternetWorlds chefredaktör Mikael Zackrisson och tala om det för honom. Hans e-postadress är mikael.zackrisson@idg.se.

Nyhetssajter öppnar upp

Online Journalism Review skriver om hur mediasajter som BBC News, New York Times, News.com och Wall Street Journal öppnar upp med länkar både till och från webbplatserna. Bra artikel som kan läsas tillsammans med Command Posts fyra lagar för onlinepublicering.

Att tidningssajter tittar på hur de kan få mer trafik beror till stor del på ökad efterfrågan från annonsköparna. Problemet för mediaägarna är hur de ska ordna fram fler sidvisningar att sälja annonser på. Då kan en lösning vara att öppna upp stängda delar av webbplatsen. Det finns naturligtvis fler sätt att relativt snabbt få upp antalet kvalitativa sidvisningar betydligt, men det sparar jag till ett annat inlägg eller ett konsultuppdrag.

Blandade it-länkar

Wired: When War Games Meet Video Games
BeyondVC: Microsoft in a service oriented world...
IT-ceum - Det svenska datamuseet.

Sökmotorsnack

ResourceShelf: Early Web Search Engine Announcements - datumen de första sökmotorerna dök upp
SearchEngineWatch: Search Memories - veteraner om hur sök var förr
PC Magazine: Flip-flopping on Google
SearchEngineLowdown: Does Relevance Equal Popularity on Google?

Howard Rheingold i Stockholm 8 november

Jag kommer att gå på seminariet med Howard Rheingold. Anmälningsinstruktioner längst ned i det här blogginlägget.


--
Möt den amerikanske Internetgurun Howard Rheingold 8 november

Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium med den amerikanske internetgurun Howard Rheingold. Howard har allt sedan mitten av 80-talet gjort sig känd som en av de främsta, och mest utmanande uttolkarna av det framväxande nätverkssamhället, ständigt aktuell och ständigt på framkant. På hans meritlista står bland annat grundandet av The Well och han var den första chefredaktören till tidningen Wireds internettjänst Hotwired. Därutöver ett otal artiklar, seminarier och böcker. Många minns också Howard från konferensen Scandinavian Interactive Media Event (SIME) 1999 där han gjorde ett bejublat framträdande.

De senaste åren har han studerat det framväxande mobila samhället och hur detta kommer att påverka människor, företag och samhällen. Budskapet är att förändringen kommer att bli betydligt mer genomgripande än vi kan föreställa oss. Hans senaste bok, Smart Mobs, handlar om hur människor organiserar sig på nya sätt och därmed kan agera som just "smarta mobbar".

I ett samarbete mellan tidingen Affärsvärlden, föreningen TELDOK och Institutionen för informations- och kommunikationsforskning vid Handelshögskolan i Stockholm (CIC) inbjuds du härmed att möta Howard Rheingold den 8e november. Seminariet är kostnadsfritt och bjuder, förutom på Howard Rheingold, även på en efterföljande debatt med ett antal ledande forskare och debattörer.

Tid: 8 november 2004, 9-11 (kaffe från klockan 8.30)

Plats: Handelshögskolan, Stora Salen, Holländargatan 32

Anmälan: Då antalet platser är begränsat krävs föranmälan till Johan Jörgensen, johan.jorgensen@afv.se, senast 1 november.

Henrik Höglund Skandinavienchef för Espotting

Henrik Höglund har efterträtt Johan Kinnander som Skandinavienchef för Espotting. Tidigare var Henrik Höglund affärsutvecklare på just Espotting.

Jag undrar vad herr Höglund säger om herr Kinnanders, numera nordisk chef för Google, uttalande till InternetWorld: "I övriga Europa står sökordsannonsering för 30 till 35 procent av online-annonseringen. I Sverige är vi långt därifrån eftersom ingen har promotat dessa tjänster". Följdfrågan blir naturligtvis: Vad har Espotting gjort under de senaste två åren om inte just detta?

Mikael Pawlo vs Regeringen

Mikael Pawlo vs Thomas Bodström
Verkligheten anropar plagiatministern
"Det är sedan tidigare uppenbart att Bodström har bättre bollsinne än vad han är påläst på civilrätt i allmänhet och immaterialrätt i synnerhet. Det är ju trots allt viss skillnad på olovlig kopiering och plagiat. Men nu är det justitieminister Bodström är och inte fotbollsminister."

Mikael Pawlo vs Ulrica Messing
Ulrica Messing trollar med orden
"Ulrica Messing som gillar att tanka musik från nätet borde veta bättre. Hon borde om inte annat på sin egen musikkonsumtion redan märkt att det är skillnad mellan ADSL och fiber. Mässing är en legering av koppar och zink. Messing är en legering av koppartråd och sinkande av bredbandsutbyggnaden."

Zanox i Sverige

Det är god fart i svenska Internetbranschen. Enligt vad jag har hört har tyska affiliatenätverket Zanox öppnat kontor i Sverige. TradeDoubler får därmed ytterligare konkurrens på sin hemmamarknad. Zanox är stora i främst Tyskland.

Firefox 1.0 och New York Times

Mozilla Foundation tänker slå på trumman när version 1.0 av webbläsaren Firefox släpps. Bland annat kommer de att köpa en helsidesannons i New York Times. Namnen på de 10 000 första personer som bidrar med minst $30 ($10 för studenter) kommer att publiceras i annonsen. Om du vill visa ditt stöd för Firefox har du ytterligare nio dagar på dig att betala in pengarna. Vänta inte för länge om vill visa ditt stöd, då platserna går åt i ganska god takt. För tillfället har 3791 personer betalat. Från början räknade Mozilla Foundation med att 2500 personer skulle göra det.

Enligt annonsnätverket Adtech är Firefox den näst mest populära webbläsaren med en marknadsandel på 2,91 procent. Läs mer hos InternetWorld.

2004-10-20

Musik och Internet

När man läser om betalningsvilja, fildelning och onlinemusik är det viktigt att komma ihåg att folk är villiga att betala, om man paketerar tjänsten på rätt sätt. Dessutom är det bra att komma ihåg att lönsamheten finns i den långa svansen.

InternetWorld: 69 procent av eleverna laddar ner musik.
DI.se: Bara hälften vill betala för nätmusik
News.com: CD shipments surge after lean years
Ny Teknik: Ny webbtjänst gör hemdatorn till multimediaportal [via: Kal Ström]
DI.se: Gates ser piratkriget som förlorat (rubriken tar säkert citatet ur sitt sammanhang)

Nyhetsdump

Återigen en blandning av nyare och lite äldre nyhetsartiklar som jag inte har postat tidigare.

News.com: Revenge of the pop-ups
Wired News: Click Fraud Threatens Web
Jason Kottke: The revolution will be commercialized
John Battelle: Kottke Counts Ads: The Revolution Will Be Advertised
SearchEngineWatch: Search Marketing 2004: What's Right, What's Wrong
iMedia Connection: The Network is the Model
Robin Good: MSN Search Champs [via: SearchEngineWatch]
Jeremy Zawodny: Honesty and Blogvangelism
Svenska Dagbladet: Det goda arvet efter den nya ekonomin

Googles man i Sverige

Att InternetWorld inte har något RSS-flöde innebär att jag ibland missar vad de skriver om. Som tidningens intervju med Googles Sverigechef Johan Kinnander.

Det vore intressant att höra vad Overture, som säljer sökord på MSN och AltaVista, säger om Johan Kinnanders kommentar att ingen har marknadsfört sökmotorsmarknadsföring i Sverige innan Google öppnade ett säljkontor här.

Commemoro om podcasting

Marcus på Commemoro har bloggat om podcasting och dess möjligheter för skivbolagen och hur olika tjänster konvergerar inom mediaområdet.

Jag tror det är alldeles för tidigt att bedöma podcastings (eller audiobloggande som det också kallas) effekter på musikindustrin och hur de ska ställa sig det som distributionskanal. Marcus tankar känns i dagsläget lite teknikidealistiska, även om de i teorin borde fungera. Däremot är det tydligt att teknikutvecklingen driver fram nya distributionsformer för musik och det är riktigt intressant.

Nya svenska bloggar i Sweblogs.com

Det var ett tag sedan sist, men nu har Sweblogs.com uppdaterats med ett gäng svenska bloggar. Information om anmälan till Sweblogs.com.

Nya och ändrade bloggar i Sweblogs.com i och med dagens uppdatering: Robliblog, JoJos Weblog, Bloggen om mitt liv som mej själv, Strangnet.blogg, Yay!, Emma Blomberg, Nom, Susann's Silken Windhound Web Journal, scary/jag, smudo.org, the pages of sannah, bright and dark, lemonad, Stridberger.se, yukio.se, Nyliberalism for dummies och stylin'.

Nyhetsdump

Blandade nyheter av intresse från den senaste veckan eller så:

IT Conversations: Gillmor Gang 15 october
Ny Teknik: Eniro sökmotor i Lunarstorm
Ny Teknik: En gigabyte i nya Jens-spelaren
Ny Teknik: Telias konkurrenter växer snabbt på ADSL
News.com: Ex-Kelkoo execs to head Yahoo Europe
The Register: Greece to face Euro court over video games ban
Frank Barnako: Blogs: much ado about very little
A VC: Almost no one reads blogs???
Alteraxion: How does Netflix do it? (från juli, men intressant)
Ny Teknik: "Mp3-spelare slår alla rekord" [via: commemoro]

2004-10-19

Vad händer?

Flödet av inlägg beror på att min tentaperiod är över för den här gången och jag tidigare i kväll diskuterade bloggar, Internet och annat intressant i goda vänners lag. Några dagars ledighet planerar jag att ägna åt världens bästa fotbollsspel och en intressant bok (om Adlibris inte drar ut på leveransen). Samt annat skoj, så klart.

Payson för e-handelsbutiker

Svenska betallösningsföretaget Payson låter e-handelsbutiker använda företagets betalningslösningar utan fasta avgifter. Kan vara ett alternativ för mindre företag som inte vill investera i en komplett betalväxel.

308 mejl per vecka - 62 procent spam

Enligt DoubleClick får medelanvändaren 308 mejl per vecka, varav 62 är spam. (pressrelease)

Varför ska företag blogga?

Robert Scoble om varför företag ska låta sina anställda blogga. Läsvärt!

Copernic Desktop Search bättre Google Desktop

Enligt CNET Reviews är Copernic Desktop Search det bästa programmet för att snabbt söka igenom filerna på en lokal hårddisk. Copernic får får utmärkelsen Editor's Choice i konkurrens med Blinkx, Google Desktop, HotBot, Lookout och X1. Näst bäst ansågs X1 vara, följt av Lookout. [via: MarketingVox]

Forrester Research bloggar

Forrester Research-analytikern Charlene Li har börjat blogga. Bloggens fokus är marknadsföringstrender, sökmotorsmarknadsföring, design av mediasajter, lokalmedia, sociala nätverkstjänster, bloggar, RSS, politik, Internetrekrytering och portaler. Mitt intryck är att blogginläggen håller hög kvalité. Gillar du min blogg lär du gilla Charlenes.

Teknikentreprenörer

Business Week Special Report: Tech's Young Entrepreneurs. Bland annat profiler av grundaren av JBoss Mark Fleury och Socialtexts vd Ross Mayfield. Ross har för övrigt en blogg.

IDG.se har RSS-flöden!

I april bloggade jag om varför inte IDG.se erbjöd RSS-flöden. Sedan ett tag erbjuder IDG.se RSS-flöden för några av sina tjänster läser jag på Media Culpa. Tjänsterna med RSS-flöden är Computer Sweden, IDG.se, IDG Testcentret, IDG Eforum och MacWorld. Frågan är när resten av av IDGs tjänster och tidningar, jag är främst intresserad av InternetWorld, får RSS-flöden.

Business Week RSS-feeds

RSS-feeds från Business Week. Av speciellt intresse är tidningens RSS-feed för avdelningen Technology.

SR.se nu med RSS

RSS-feeds för SR.se. Sveriges Radio har nu RSS-flöden för Ekot, Ekonomiekot, Kulturnytt, Mitt i Musiken, Musikjournalen, Radiosporten, Sisuradio, Vetenskapsnytt och 25 lokala kanaler. RSS-flödena innehåller rubrik och de första 255 tecknen i varje nyhet. Synd att SR inte har valt att distribuera hela nyheterna i RSS-flödet. Som public service-företag har Sveriges Radio inga annonsintäkter att försvara, så det borde inte vara något problem med fulltextinlägg i RSS.

2004-10-17

Robert Cooper - The Breaking of Nations

Ett inlägg i avdelningen "inte helt Internetrelaterad, men intressant".

När mymarkup.net bloggar om demokratisk imperalism, känns det helt rätt att tipsa om boken The Breaking of Nations: Order and Chaos in the Twenty-First Century av den brittiske diplomaten Robert Cooper. Mycket läsvärd.

I The Breaking of Nations ger Cooper läsaren ett ramverk för att förstå diplomati och krigföring i vår tidsålder. Bland annat en tänkvärd analys av nationellt självbestämmande och fred (främst inom Europa).

"Making peace is as nuch a part of sovereignty as making war. For the postmodern state, sovereignty is a seat at the table."

Mycket av bokens huvuddrag återfinns i den i Observer publicerade artikeln The New Liberal Imperialism från 2002.

Priset på boken kan kontrolleras hos Bokpris.com och hos Amazon.com finns mer information om The Breaking of Nations.

WSJ intervjuar Nick Denton

Weblogs Can Be a Great Venue For Advertising -- if Done Right. [via: DurnikBlog].

Wall Street Journal tillåter inte gratisläsande för evigt, så vill du läsa intervjun med Gawker Medias Nick Denton utan att betala måste du surfa dit så snart som möjligt.

"WSJ: Blogs are often unruly, unfiltered, uncensored and unpredictable. Why would an advertiser place a message in an environment that is often beyond its control?

Mr. Denton: It's the unruliness of Weblogs that has made them so popular. I think a lot of readers are pretty bored by mainstream media and, just as people are increasingly swinging away from network television for more exciting fare on Comedy Central, so they are also gravitating toward Weblogs, because there is a sense that Weblogs are more authentic."

Elektorsröster

Något jag gillar med Internet är supernischade webbplatser som har järnkoll på en sak. Som Electoral Vote Predictor 2004. Talar om den troliga utgången i det amerikanska presidentvalet baserat på opinionsundersökningar. Klart och tydligt med en karta över alla USAs delstater och hur de bedöms rösta.

Ett annat exempel på en bra enfrågewebbplats, som jag tidigare har bloggat om, är Iraq Coalition Casualty Count.

Något de har gemensamt är att de samlar information som annars finns utspridd i artiklar och reportage. Att sammanställa och sätta in nyheter i ett sammanhang är ofta mycket värt för besökaren, vilket naturligtvis alla publicister vet.

Command Post och chefredaktörer

Bloggen Command Posts grundare har hållit ett tal till amerikanska redaktörer. En intressant diskussionen kring nyhetsdistribution och Internet. Läsvärt för de som funderar kring hur man bäst ska bedriva publicistisk verksamhet på Internet. Fyra lagar är centrala i det sammanhanget:

  • Law of the Flow: information är i rörelse, inte något som ligger på "lager"
  • Law of the Fast: det gäller att vara snabb med att publicera
  • Law of the Few: redaktörer har en viktig roll att spela, men rollen förändras
  • Law of the Many: läsarna faktagranskar mer aktivt, kvalitén sjunker därför inte

Referenser till Thomas Friedmans The Lexus and the Olive Tree, Malcom Gladwells Tipping Point, Rathergate (60 Minutes och felaktigheter i rapporteringen kring Bushs militärtjänstgöring), Saddam Husseins infångande och John Edwards nominering till vicepresidentkandidat.

Marknadsförare stöder spywareföretag

Tom Hespos på mediaförmedlaren Underscore Marketing: Self-Deception: Pretending The Evil Isn't Right Under Our Noses. "We're feeding the malware jerks who infect PCs with non-permission-based applications. Our demand for online advertising causes them to exist, and our revenue keeps them alive. Same goes for spam, albeit to a lesser extent, for reasons I'll share a bit later." De som Tom kallar för "we" är företag som marknadsför sig på Internet och mediaförmedlare. En artikel alla som sysslar med Internetmarknadsföring bör läsa. Den är värd att kommenteras vidare, vilket jag ska försöka hinna med i slutet av nästa vecka. Läs artikeln.

2004-10-16

Jason Calcanis och Bill Gross ger bort 100 X1-licenser

Jason Calcanis ger bort 100 stycken X1-licenser. X1 är ett desktop search-program i samma anda som Google Desktop Search och Copernic Desktop Search som normalt kostar runt $75.

2004-10-15

MSN Music + CDON = Sant

MSN Music lanserade nyligen i USA och verkar vara en rätt bra butik för nedladdningsbar musik. Det som är intressant är att MSN Music ska samarbeta med CDON när de lanserar i Sverige. Livet verkar med andra ord bli tuffare för svenska Inprodicon.

Mer om den långa svansen

Kal Ström bloggar vidare kring mitt korta inlägg om den långa svansen under rubriken Skivbolagen behöver en ny ekonomisk modell - Den långa svansen. Bra inlägg och skoj att Kal är igång och bloggar om Internet och musik igen. Hans inlägg i ämnet är mycket läsvärda.

Några korta reflektioner kring musikindustrin och fildelning. Kombinationen av bredband och mp3-spelare gör att musikindustrin har ett guldläge just nu. Bättre och billigare distribution minskar branschens kostnader samtidigt som det är enklare för kunderna att ha med sig sin favoritmusik. Chansen att öka användningen av musik är därför mycket stor, vilket leder till ökade möjligheter att tjäna pengar.

Det som är centralt för musikindustrin att komma ihåg är att målet inte är att minimera piratkopieringen utan att maximera försäljningen. Så länge de kommer ihåg det och väljer sina strategier efter det kommer musikbranschen att klara sig alldeles utmärkt. Att de ofta väljer direkt motsatta strategier är synd.

2004-10-14

Team America: World Police

När Trey Parker och Matt Stone, männen bakom South Park, ger sig på storpolitiken blir resultatet Team America: World Police [mer hos IMDB]. Det verkar bli en höstens bästa filmer. Höstens, ja. I alla fall om man bor i USA, där premiären är fredagen den 15 oktober. I Sverige dyker den upp på bio i Sverige först i januari. Har inte filmbolagen lärt sig vad som händer när de gör så? (Piratbyrån kanske kan tala om det för dem...)

LinkedIn tar in $10 miljoner

Den enda social software-tjänst jag fortfarande aktivt är med i har tagit in $10 miljoner i riskkapital. LinkedIns ägare har även låtit sina vänner investera, så ägarlistan har fyllts av (falnande) dot.com-stjärnor.

Googla delar av din dator

Google Desktop (beta) för Windows. Sök filer från Officepaketet och textfiler. Som vanligt med Google är gränssnittet inbyggt i webbläsaren. Jag tycker att Copernic Desktop Search fortfarande är bättre. John Battelle skriver mer om det och har intervjuat Googles Marissa Mayer

Intressant att notera att America Online också testar program som hjälper dig hitta filer på datorn.

2004-10-13

Yahoo tickar på - $253 miljoner i vinst på ett kvartal

Yahoo tickar på i god fart. Under tredje kvartalet 2004 blev resultatet:

Omsättning: $907 miljoner dollar ($357 miljoner dollar 2003)
Omsättning (exkl TAC): $655 miljoner dollar ($357 miljoner dollar 2003)
Vinst (GAAP): $253 miljoner dollar ($65 miljoner dollar 2003)
Fritt kassaflöde: $202 miljoner dollar ($97 miljoner dollar 2003)

TAC = Overtures ersättning till MSN m.fl.

Vinsten inkluderad $129 miljoner dollar från aktieförsäljningar i Google. Så verksamheten har inte gått riktigt så bra som det ser ut vid en första anblick. Mer hos news.com och på Yahoo.

2004-10-12

Pris och efterfrågan

Pris spelar roll för efterfrågan. Det är en grundläggande faktor när man försöker förstå varför folk köper eller inte köper produkter. Enligt Don Katz på Audible.com sålde de 60 gånger fler digitala talböcker när de sänkte priset på ett antal talböcker till $3,99 från normalpriset på drygt $10. Dock spelade andra faktorer än priset roll för försäljningsökningen.

Steven Levy har skrivit mer i ämnet på Newsweek. Han skriver om onlinemusik, där det verkar som om efterfrågan tredubblas när priset halveras från 99 cents till 49 cents per låt. Min reflektion är att musik är överprissatt, speciellt ur upphovsrättsmännens perspektiv, i butiker som iTunes Music Store och Poplife. Men det är väl knappast en nyhet.

Sökmotorsbudgetering

Mattias Durnik uppmärksammar ClickZ artikel om att göra en mediabudget för sökmotorsmarknadsföring.

Att tänka i termer av en traditionell mediabudget är inte helt lyckat för sökmarknadsföring. I alla fall inte för företag med försäljning eller kvalificerad leadgenerering online. I de fallen är det viktiga att följa upp värdet på trafiken i form av genererad försäljning eller värde per lead och sedan köpa så mycket lönsam trafik som möjligt. Artificiella budgettak är bara dumt.

Google för resor...

... det är i alla fall vad Kayaak.com vill bli. ClickZ har intervjuat gänget bakom företaget. Det finns helt klart utrymme för en produktsökmotor som fokuserar på redaktionella resultat a'la Google, vilket inte Pricerunner, Kelkoo och gänget gör idag.

2004-10-11

Kloka tankar kring onlinepublicering

From Pull to Point: How to save The Economist and The Journal from irrelevance och The Secret Sauce är två läsvärda artiklar för de som arbetar med onlinepublicering. Kloka tankar kring vad man kan ta betalt för och hur man bör ställa sig till djuplänkning. Obligatorisk läsning för affärsutvecklare, säljchefer och redaktörer.

Tradera tar in 30 mkr från Adolf Lundin

Auktionstjänsten Tradera.com har tagit in, med svenska mått, relativt mycket pengar från oljekungen Adolf Lundin. Utdrag ur pressmeddelandet följer:

---
- Adolf H Lundin och närstående investerar 30 miljoner kronor i
nätauktionstjänsten Tradera. Idag säljs 270 000 föremål i månaden på
tradera.com, som nu kommer att öka sina investeringar i marknadsföring

"Internetauktioner för handel mellan privatpersoner är ett
internationellt fenomen. På den svenska marknaden dominerar Tradera, som
under de senaste åren har upplevt en fantastisk tillväxt. Vår
investering kommer att möjliggöra för Tradera att satsa på bredare
marknadsföring, med förväntan om att vi i Sverige ska nå samma nivåer
för handel på internetauktioner som man har i Tyskland" säger Per
Brilioth, ny styrelseledamot i Tradera Nordic AB och en av de nya
investerarna.

I Tyskland har internetauktioner marknadsförts i breda kanaler i flera
år och tyskarna handlar idag för drygt 500 kr per person och år på
internetauktion. Genomsnitts-svensken handlar på Tradera för knappt 50
kr per person och år.

"De svenskar som har upptäckt oss är dock mycket aktiva ? varje dag
startas det ca 40 000 nya auktioner på tradera.com. Det gör att det,
dygnet runt, ligger uppe drygt 370 000 auktioner. Tradera har lyckats
etablera en marknadsplats för föremål som det tidigare inte fanns en
effektiv marknad för. Något som saknar värde för dig kan ha ett stort
värde för någon annan - t ex barnkläder, vinylskivor, mobiltelefoner,
böcker, dataspel, porslin, etc. Varje svensk har hundratals föremål
hemma som hon inte använder. På Tradera får köparen tillgång till ett
fantastiskt utbud och säljaren får alltid betalt bästa marknadspris, och
behöver dessutom bara vara i kontakt med den köpare som är beredd att
betala mest för varan." säger Mattias Danielsson, VD på Tradera Nordic
AB.

"Tradera har vuxit med mer än 150% om året under de senaste tre åren och
har idag en mycket god lönsamhet. År 2000 såg det inte så roligt ut, men
idag är Tradera ett lysande exempel på att e-handeln är allt annat än
död. Vi är mycket glada över att få in Adolf H Lundin i ägarkretsen och
ser fram emot ett aktivt styrelsesamarbete framöver." säger Anders
Lindqvist, Tradera Nordic ABs styrelseordförande och partner på IT
Provider.
---

Bonnier köper Discshop

Bonnierbolaget Home Entertainment, som bland annat driver Filmmix, har köpt 60 procent av Discshop. Det är en av e-handelsnyhterna i dagens upplaga av e-handelsnyhetsbrevet Shop@. Om du inte redan prenumererar på Shop@, som jag är redaktör för, är det dags att påbörja en prenumeration idag.

Rena modeller och smutsiga händer

"Economists work with clean models. Marketeers work with dirty hands." Fritt ur minnet efter föreläsning i kursen Market Systems på Handelshögskolan i Stockholm. Någon som vet om det är det urpsrungliga uttrycket?

2004-10-10

Rip. Mix. Burn. - Outkast möter Snobben

En anledning till att inte låta upphovsrättsmaffian bestämma var gränserna för 'fair use' ska dras är Quicktime-filmer som Hey Ya Charlie Brown.

2004-10-09

Att googla sig själv en miljard dollar...

Brittiska Daily Telegraph har intervjuat riskkapitalisten Mike Mortiz med angående av Googles börsintroduktion. Trevlig helgläsning.

Jag har tidigare bloggat om Mike Moritz under rubriken Mike Moritz om bolagsbyggande.

Annonser och opartiskhet

Internetbrus.com tycker att Googles annonsering på SearchDay gör nyhetsbrevets artiklar om Google mindre trovärdiga. Personligen tycker jag inte det. Annonser är ett rätt bra sätt att finansiera kvalitativa nyhetssajter. Visst vore det optimalt om läsarna ville betala för innehållet, då det skulle undanröja problematiken kring dubbla lojaliteter, men sådan är inte världen. Anledningen till att publicister trots det är hederliga och inte skriver hyllningsartiklar åt annonsörer är att det innebär att de minskar värdet på publikationen. Hyllningsartiklar innebär färre läsare, vilket innebär färre annonsörer, vilket leder till lägre intäkter. Incitamentet för hederlighet är med andra ord väldigt tydligt.

Lögner, förbannade lögner och webbstatistik

Wired har noterat att räckviddsmätningar från comScore och Nielsen Netratings ger olika siffror. Inte förvånande för de som har följt utvecklingen för tredjepartsmätning av webbtrafik. Frågan är om det egentligen är så allvarligt, då det alltid finns möjligheten att titta i webbplatsernas egna loggfiler. Visserligen uppstår problematik för vissa typer av statiska körningar när man tittar på loggfiler, men för att bedöma hur många besökare en specifik webbplats har torde det vara det bästa sättet.

Intervju med Erik Blachford, IAC Travel

John Battelle har intervjuat IAC Travels chef Erik Blachford i senaste Business 2.0. Intressant intervju för de som är intresserade av reseförsäljning på nätet.

Appropå reseförsäljning på nätet så berättade Bengt Roswall, marknads- och försäljningsdirektör på American Express/Nyman & Schultz, när han besökte Handelshögskolan att av deras reseförsäljning skedde 3 % på nätet förra året, cirka 10 % i år och nästa år kommer 20 % av försäljningen ske online. Hyfsat snabb utveckling.

eBays hemlighet

Fortune har utsett eBays koncernchef Meg Whitman till årets mäktigaste affärskvinna i USA. Bra att artikeln fokuserar minst lika mycket på bolaget eBay som på personen Meg Whitman.

2004-10-08

Våra 15...

"Humans want to create things. We want to send them to our friends and family. We want to be famous to 15 people." - Robert Scoble. Amen!

2004-10-06

Lönsamhet i den långa svansen

The Long Tail är en mycket intressant artikel om hur Internet och rekommendationssystem ökar försäljningen av mediaprodukter som inte ligger på topplistan.

VentureBlog tar det hela vidare och skriver att det innebär att 80/20-regeln inte längre gäller för mediaprodukter. Enligt VentureBlog så kommer över 50 % av Amazon.com:s vinster från försäljning av mediaprodukter från de som ligger under plats 100 000 på försäljningslistan. Ett annat exempel är att över 50 % av låtarna som lyssnas på hos Rhapsody inte är bland de 10 000 mest populära. Företag som enligt VentureBlog tjänar pengar på den vanligtvis inte utnyttjade svansen är Ebay, Google, Overture och Amazon.com.

Dela ut dina digitala foton

Grouper är ett program som låter dig dela ut fotona som ligger på din hårddisk till dina vänner. Om Malik skriver att det är ett bra program.

Jag hade gärna varit på Web 2.0

John Battelles Web 2.0-konferens verkar vara en höjdare. Löpande aggregering av bloggar som skriver om Web 2.0.

Jeremy Zawdony bloggar om det hela. Några intressanta inlägg är Publishing 2.0 (Rojo Demo), Web 2.0 Welcome: State of the Internet Industry, riskkapitalisten John Doerrs tal, Comscores Gian Fulgonis tal, riskkapitalisten Bill Gross presentation av sökmotorn Snap (de verkar ha köpt namnet Snap från C|Net) och Amazon.com-grundaren Jeff Bezos tal. Dessutom finns en sammanfattning av Bezos tal hos SearchEngineLowdown.

2004-10-02

Blogg och RSS är hype

Jan Kallberg skrev om bloggar och RSS i onsdagens Computer Sweden. Alla i bloggvärlden håller inte med honom.

Kina överger fast växelkurs mot dollarn

Ingen direkt relation till Internet, men när Kina överger den fasta växelkursen mot den amerikanska dollarn kommer det att få stor effekt på mycket.

Problem med Jens of Sweden MP-110

Efter 10 månaders användning fick jag problem med min mp3-spelare Jens of Sweden MP-110. Ljudet blev av någon anledning "distat". Det hela gick dock att lösa genom att uppdatera till den senaste firmware:n. Jens of Sweden har sålt 100 000 MP3-spelare sedan starten.

TS reviderar sökmotorsmarknadsföring

TS reviderar sökordsmarknadsföring. "Sökmotorföretaget Relevant Traffic går i bräschen för sin bransch genom att låta sig revideras av Tidnings Statistik (TS). Relevant Traffic vill att konkurrenterna gör samma sak."

Escrowtjänst från Blocket

Enligt en intervju med Pierre Siri i Sydsvenskan planerar Blocket att införa en escrowtjänst under hösten. Undrar om det blir i samarbete med Payson eller i egen regi.

Var hittar man fastighetsmäklarna på webben?

I alla fall inte i sökmotorerna. Amatörmässigt för en bransch som blir allt mer Internetbaserad.

Webben som plattform

Adam Bosworth: What is the platform? "The platform of this decade isn't going to be around controlling hardware resources and rich UI. Nor do I think you're going to be able to charge for the platform per se. Instead, it is going to be around access to community, collaboration, and content. And it is going to be mass market in the way that the web is mass market, in the way that the iPod is mass market, in the way that a TV is mass market. Which means I think that it is going to be around services, not around boxes. I postulate, still, that 95% of the UI required for this world will be delivered over the browser for the same reason that we all still use a steering wheel in a car or have stayed with << < | > >> for so long. Everybody gets it. But this will, by definition, be an open platform because the main value it has is in delivering information and communication." [via: Ed Sim]

Pricerunner ett hot mot mindre e-handlare?

Enligt en artikel i Wall Street Journal är prisjämförelsetjänster som Pricerunner och Bokpris ett hot mot mindre e-handlare. Resonemanget är inte helt klockrent, då marknadsföring hos prisjämförelsetjänster kanske är den effektivaste marknadsföring en butik kan göra. Dock kan pris-/produktjämförelsetjänster komma att förändra hur värdekedjan tillverkare -> distributör -> butik -> kund ser ut. En allt vanliga värdekedja kan komma att bli direktförsäljande tillverkare -> prisjämförelsetjänst -> kund, vilket gör livet jobbigare för alla e-handlare.

Mikael Pawlo om riksdagsbloggande

Mikael Pawlo skriver om riksdagsbloggande på IDG och citerar mina tankar kring det hela. Om inget annat, lärde jag mig att min grammatik inte är felfri ens efter 01:30.

Microsoft hade i alla fall konkurrenter

Bill Gates: "Microsoft has had clear competitors in the past.
It's good that we have museums to document them." [via: J Curve]

Mirrordot - en lösning för slashdottade?

Mirrordot är en tjänst som ska se till att webbplatser som inte klarar av den kraftiga trafikökning som ett omnämnade på Slashdot innebär. Wired har en artikel om Mirrordot.

Washington Post köper Slate

Enligt Seattle Times kommer Washington Post att köpa onlinetidskriften Slate av Microsoft. [via: Paid Content]

Why I dumped Internet Explorer

Charles Cooper, Executive editor News.com: Why I dumped Internet Explorer. "Netscape's removal from center stage was the worst thing that ever happened to Internet Explorer because it allowed Microsoft to put Web browser development on cruise control." Amen!

2004-10-01

Digital Disruption

Ny teknik kan omkullkasta etablerade branscher. Om Malik pekar ut några sådana tekniker: MPEG/MP3, digitala videobandspelare (PVR), Internet, JPEG/digitalkameror, Linux och nätverksdatorer. Kanske ska man lägga till VoIP-telefoni för att listan ska bli komplett.

Explorervalsen

IE--embraced, extended, extinct?. "It has been years since Microsoft declared victory over browser pioneer Netscape Communications, and a long time since it last released a full upgrade to Internet Explorer (IE). Now critics say the company is fulfilling old predictions that it would embrace the browser and extend its capabilities, only to extinguish it."