2004-08-30

di.se kommer att få ny layout

Nypremiär för di.se. "Den 6 september är det premiär för nya di.se. Större i formatet. Mer innehållsrik. Med nya funktioner för våra viktigaste målgrupper, besökarna på di.se och våra annonsörer."

Espottings Johan Kinnander Nordenchef för Google?

Enligt vad jag har hört så ska Espottings (tidigare?) Nordenchef Johan Kinnander bli chef för Googles nordiska säljkontor. Lite pikant i det hela är att Espottings främsta distribution i Norden under året har varit sajter som Onlineguiden.com, vars ägare har fixat besökare genom aggressiv Googlespamming. Någon som kan bekräfta?

Mer i samma ämne (uppdaterat 25 oktober 2004)
23/10: Googles enda träff i Sverige
21/10: Henrik Höglund Skandinavienchef för Espotting
20/10: Googles man i Sverige

BitTorrent revisited

Sedan första gången jag bloggade om BitTorrent har P2P-protokollet blivit riktigt populärt. Två viktiga anledningar till det är att Kazaa blivit oanvändbart på grund av spyware och att sajter som Suprnova.org och The Pirate Bay i princip har alla nya filmer, spel och tv-serier.

Utöver piratkopieringen så händer en del intressant där legal distribution av stora filer blir billigare med hjälp av BitTorrent. Det visar tydligt på att teknik i sig inte bryter mot lagen, men att tekniska lösningar kan användas för att göra det.

SvD.se lanserar PJ Just Nu

PJ Just Nu är Svenska Dagbladets första steg in i bloggvärlden. Bloggare är den politiske chefredaktören PJ Anders Linder. Det vore rätt intressant om DN m.fl. också började blogga så att det kunde bli rejäl debatt mellan ledarredaktionerna.

Spray köper svenska Tiscali för 120 milj kr


Spray köper Tiscalis svenska verksamhet
. "Internetbolaget Spray köper den italienska bredbandsleverantören Tiscalis verksamhet i Sverige där även internet- och e-postleverantören Home.se ingår för 120 MSEK.

Spray ökar därmed kundbasen för ADSL med 75 procent till totalt 46 000 kunder och för uppringd internetaccess med 110 procent till totalt 200 000 kunder."

2004-08-29

Blygsam start för svenska iTuneskopior

Svalt intresse för låtköp på nätet. Höga priser och begränsat utbud. Är någon egentligen förvånad? Fast saker och ting lär bara bli bättre, så om ett år fungerar det säkert helt ok.

Svensk nätannonsering ökar kraftigt

InternetWorld skriver att Institutet för reklam- och mediestatistik rapporterar att nätannonseringen i Sverige ökade till 609 miljoner under första halvåret från 556 miljoner kronor i fjol. Snabbast växer sökannonsering (omsättning 32 miljoner kronor), men även reklam och samarbeten växer (280 miljoner kronor). Onlinekataloger och eftertextannonser minskade med 8 % till 297 miljoner kronor.

Sökannonseringens del på runt 5 procent kan jämföras med Storbritannien där sökannonsering står för 40 procent. Antagligen är det bättre tider att vänta för Overture Sverige, Google och sökmarknadsföringsföretagen det närmaste året.

2004-08-28

Hernmarck är ingen Moritz eller Doerr

Enligt Johan Hernmarck på IT-Provider har Google ingen större teknikhöjd och affärsidén är för lätt att kopiera. I alla fall om man får tro intervjun med honom i veckan Affärsvärlden. I teorin kanske det är så, men verkligheten ser annorlunda ut.

I praktiken handlar möjligheten till vinst i alla Internetbolag, i alla fall över tiden, om att bolaget är operationellt skickligare än sina konkurrenter. Inträdes- och utträdesbarriärerna är generellt mycket låga för konkurrenter och kunder. Ebay är undantaget som bekräftar regeln. Med den populäraste tjänsten, ett mycket starkt varumärke, den bästa tekniken och många av de skickligaste forskarna och utvecklarna inom sökområdet samt flest kundrelationer har Google en mycket stark position. Det är inte lätt att kopiera den affärsmodellen/affärsidén.

Att säga att Google är lätt att kopiera är som att säga att det är lätt kopiera Zlatans Ibrahimovics sätt att spela fotboll. Vi ser och förstår vad de gör, men att faktiskt göra det är riktigt, riktigt svårt.

Tradera till börsen inom 12 månader

I veckans Affärsvärlden säger IT-Providers Johan Hernmarck att Tradera troligen ska börsnoteras inom tolv månader. Med tanke på att Tradera beräknas omsätta 25 miljoner kronor under 2004 tycker jag det låter tidigt med en börsnotering under 2005. Rimligare vore att sälja hela Tradera till eBay eller riskkapitalisternas andel till en långsiktig ägare. För bolag med under 100 miljoner kronor i omsättning är en börsnotering fel.

SvD.se fattar bloggtekniken?

Med tanke på de RSS-feeds som erbjuds och tankarna på en ledarblogg känns det som om SvD.se har bäst koll på bloggar bland de stora tidningsdrakarna i Sverige.

Nättidskrifter...

I onsdags höll Föreningen för Sveriges nättidskrifter en sammankomst på Kulturhuset i Stockholm. Erik Stattin rapporterar. Varför ska de ha stöd när det finns smidiga som annonssystem som AdSense och det säkert skulle kunna gå att göra ett svenskt BlogAds, frågar jag mig.

Aftonbladet.se fyller 10 år på nätet

I onsdags fyllde Aftonbladet på nätet 10 år. Även om jag ibland tycker att Aftonbladet.se fattar dåliga beslut, så har de varit otroligt rätt i stort. Högt nyhetstempo, lagom skitigt och köpen av Bytbil och Blocket visar sig i backspegeln vara helt rätt.

Quigo och vertikal innehållsstyrd annonsering

Quigo erbjuder samma sorts innehållsstyrd annonsering som Overtures ContentMatch (som delvis använder Quigos teknik) och Google AdSense, fast med tydligare vertikal indelning av sajter. Mer information hos John Battelle och MarketingVox.

Ny blogg om Internetmarknadsföring

Internet Marketing News - With a performance based focus är en ny blogg om Internetmarknadsföring. Huvudbloggare på Internet Marketing News är Jacob de Geer på TradeDoubler och jag kommer att blogga en del där.

CNET och TradeDoubler = Sant

CNET har valt att använda TradeDoublers Media Toolbox för att spåra sin onlinemarknadsföring i Europa. Grattis till mina tidigare arbetskamrater på TradeDoubler.

För övrigt är de toner jag hör från TradeDoubler mycket positiva. Det verkar gå riktigt bra för företaget. Jag blir inte förvånad om omsättningen på 500 miljoner kronor för 2004 som det har talats om tidigare uppnås.

2004-08-24

Playboy avslöjar mer om Google

News.com: Playboy bares more of Google. Läs mer om Googles ledningsfilosofi hos Playboy.

Gratis en bra marknadsföringstaktik

Paul Allen: Most Powerful Internet Marketing Tactic. "The most powerful internet marketing tactic that I know (and I am an admitted lover of affiliate marketing, search engine marketing, and email marketing) is to disrupt the marketplace by giving away something that is valuable. Preferrably, something that your leading competitor is selling. Something that is selling well."

2004-08-23

Technorati tar in riskkapital

Om Malik: Technorati gets fed VC dollars. "RSS feeds have become beloved apps for all bloggers. And now it is the Venture capitalists who are falling in love with "real simple syndication." I have learned exclusively that Technorati has/or is about to close its first round of funding. My sources indicate that it was a mega-round, about $6.5 million at a valuation of around $12 million for the company."

2004-08-19

Tre tuffar på

När Tre nu har 150 000 kunder i Sverige och en månadsintäkt per kund (ARPU) på 364 kronor, undrar jag om Telias Anders Igel fortfarande dissar bolaget. Telias snittintäkt per kund och månad var 227 kronor under första kvartalet, så där verkar Tre ligga rätt bra till.

Amazon.com köper Joyo.com för $75 miljoner

Amazon.com har köpt Joyo.com som är Kinas största Internethandlare inom området böcker/musik/film.

Sveriges bästa webbplatser inte så bra

Sveriges bästa webbplatser inte så bra. "Min slutsats blir att Internetworlds bedömning av gränssnitt och kvalitet verkar ha gjorts utan större hänsyn till faktorer som användbarhet, tillgänglighet och teknisk kvalitet. De allra flesta webbplatser på listan är dåliga ? i flera fall mycket dåliga ? på att följa de riktlinjer som finns för tillgänglighet och webbstandarder. Av de tjugo första webbplatserna på Internetworlds lista är det ingen som fullt ut kan sägas vara byggd på ett modernt sätt. Två eller tre ser ut att ha gjort försök, men ingen når ända fram." Läsvärt.

Yahoo Search startar blog

Yahoo Search Blog är en gruppblogg av Yahoos sökteam. Mer om Yahoos webblogg hos Jeremy Zawodny.

Googles första börsdag

Introduktionspriset var $85 och efter en dags handel så är priset $100.335. En ökning med 18.04%. Några korta tankar om det hela. Google är högt värderat, men det är även andra framgångsrika Internetbolag som Amazon, eBay och Yahoo.

Trots prissättningmodellen med dutch auction, så verkar inte Google ha vågat krama ur maximalt ur investerarna när introduktionspriset sattes. Företaget verkar ha velat ha en marginal för att aktien skulle gå upp lite första dagen. För hade företaget satt rätt pris utifrån auktionen borde inte aktien ha gått upp 18 % första dagen. Å andra sidan är väl inte likviditeten den bästa när man samlar bud för en börsintroduktion i augusti, vilket kan förklara en del av uppgången.

Google börsnoteras i dag, aktiepris $85

Google to go for $85 per share. "Google set its long-awaited initial public offering at $85 a share on Wednesday, enduring a series of hurdles to come in at the low end of its recently lowered pricing range. The search engine giant will begin trading Thursday under the ticker symbol "GOOG.""

2004-08-18

Google sänker priset

Google sänker det förväntade aktiepriset vid börsintroduktionen till mellan $85 och $95, de nuvarande aktieägarna halverar antalet aktier de tänker sälja och ber SEC att godkänna att Google kan börja handlas klockan 22.00 i kväll svensk tid.

Googles börsnotering ej godkänd ännu

Google yet to clear SEC hurdle. "Federal regulators did not authorize Google's initial public offering to proceed as of late Tuesday, a deadline the company set on the road to its highly awaited IPO."

Dock verkar det inte vara några stora problem, utan förklaringen till förseningen tycks vara att Finansinspektionens byråkratiska kvarnar inte har malt så fort som Google ville att det skulle göra.

2004-08-17

Dell samarbetar med portalen MyWay

Kommer någon ihåg samarbetet mellan Compaq och portalen Everyday, där Compaqs kunder fick en specialgjord version av Everyday som startsida? Inte ett av de mest kundvänliga saker Compaq gjorde, med tanke på kvalitén på Everyday. Nu visar Dell och Myway på dell.myway.com hur en bra kundportal kan se ut. Myways kvalitativa portal i grunden och den enda reklamen är för Dell. Naturligtvis inte lika bra som vanliga Myway.com, men det får man väl räkna med...

Musik online för 4kr/låten

Real har inlett ett priskrig på den amerikanska onlinemusikmarknaden. De tar 49 cent per låt och 4,99 dollar per album, vilket kan jämföras med Apple iTunes Music Stores 99 cent per låt och 9,99 dollar per album. Läs mer om det hela hos New York Times, PaidContent, Russel Beattie och News.com

Playboys intervju med Googles grundare

Då Playboys intervju med Googles grundare är en del av Googles prospekt inför börsintroduktionen, går den att läsa i sin helhet hos The Google Weblog.

Aktier i Google för mindre än $100

Googles aktiepris lär med all säkerhet hamna under intervallet $108 till $135. Anledningen är att värderingarna på amerikanska Internetbolag har sjunkit sedan Google lämnade in det estimatet till amerikanska Finansinspektionen (SEC). Oavsett om priset sätts senare i kväll eller i morgon, bör man inte bli förvånad om aktiepriset hamnar närmare $100 än $135. Ett aktiepris på $100 innebär trots allt en värdering runt 180 miljarder kronor för ett bolag som på årsbasis omsätter knappt 25 miljarder kronor.

Google har släppt sin rapport för första halvåret. Omsättning 1,35 miljarder dollar, vinst 143 miljoner dollar och ett kassaflöde på 105 miljoner dollar.

Porrsurfa inte på jobbet

Porrsurfa på jobbet är inget man ska göra. Ganska uppenbart och rimligt att man riskerar såväl löneavdrag som skriftliga varningar om man gör det.

Skype 1.0 och SkypeOut

Under mitt blogguppehåll släpptes version 1.0 av Skype, vilket jag har missat att blogga om. Det och möjligheten att ringa vanliga telefoner till låga taxor med hjälp av SkypeOut har fått fler att börja använda Skype. Idag är första gången jag ser att mer än 500 000 Skypeanvändare är online samtidigt. Den exakta siffran är 518 815 stycken.

eBay och Craigslist ingen "Blocket-affär"

Resumé skriver om eBays köp av 25 % av aktierna i Craiglist. Att beskriva det som en "Blocket-affär" är dock helt felaktigt. 1) Som USA:s största marknadsplats är eBay motsvarigheten till Blocket och det är de som köper, inte säljer. 2) Det handlar det om relativt sett lite pengar, vilket det inte gjorde i Aftonbladet & co:s köp av Blocket. 3) eBay köper en minoritet av Craigslist och har därmed inte kontrollen över Craigslist, som ska fortsätta skötas separat. Aftonbladet & co köpte hela Blocket och slog ihop det med FinnMer för att få stordriftsfördelar, så är inte fallet i affären eBay-Craigslist.

Google börsnoteras i morgon?

Mycket tyder nu på att Google kommer att börsintroduceras i morgon, onsdagen den 18 augusti 2004. Enligt rapporter är Google redo att bestämma priset på aktierna efter klockan 22.00 ikväll, då de amerikanska börserna stänger, och den officiella handeln inleds på Nasdaq under tickern GOOG i morgon.

2004-08-15

Fler svenska bloggar i Sweblogs.com

Jag har lagt till några till bloggar i Sweblogs. Dessa är eskapism.se, Freds svenska blog, En dröjande blick, ...since you're not interested, Strang's blog, 26" watch och intressant.se. Mer information om att anmäla din webblogg till Sweblogs.com

Söndagslänkar

ITConversations.com. Lyssna på intervjuer med Internetpersonligheter i MP3-format. Några exempel är Niklas Zennström, grundare av Kazaa och vd på Skype, om telefoni som mjukvara, Jonathan Schwartz, operativ chef på Sun och Craig Newmark, grundare av Craig's List.


* * *


John Perry Barlow 2.0 i reason online. Läs vad författaren av A Declaration of Independence of Cyberspace tänker idag.


* * *


"Sverige u-land på öppen källkod". Det är när Sun uttalar sig på det viset de förstör mycket av den goodwill deras bloggande operative chef Jonathan Schwartz har byggt upp hos mig. Öppen källkod är inte lösningen på alla problem, men troligen det bästa sättet för Sun att försvaga Microsoft och andra konkurrenter. Ett svagare Microsoft och en fragmenterad marknad inom exempelvis Office är inte nödvändigtvis bra för kunder och anställda.

2004-08-14

Premier League och olympiska spel

Efter en dryg månads dvala är det dags för stora idrottsevenemangen igen. Som tur är har jag inte drabbats av OS-feber ännu, men det kanske ändrar sig.

* * *


OS betyder att Mats Olsson har börjat skriva krönikor igen. Det här blir de bästa spelen någonsin och Skammens spel är igång är redan publicerade.

* * *


OS betyder att Expressen.se har återuppväckt sin utmärkta layout på sportdelen från fotbolls-EM. Expressen.se har, innehållsmässigt, aldrig haft större möjligheter att minska avståndet till storebror Aftonbladet.se än nu.

* * *

Att Michael Owen går till Real Madrid är inte vad man inte vill läsa. Nu blir väl säsongen högst medelmåttig. Igen. I Real Madrids trupp återfinns nu följande anfallare: Raul, Ronaldo, Fernando Morientes, Portillio och Michael Owen. Funderar Real på att börja spela 3-3-4 eller 4-2-4?

Ebay köper 25 % av Craigslist

EBay köper 25% av Craigslist. Ebay lär ha betalat några tiotals miljoner dollar för att få en ägarandel i Craigslist. Det som är värt att notera är att båda bolagen är drivna av de communities som återfinns på tjänsterna. Jag har postat om Craigslist några gånger tidigare, så den som vill veta mer om företaget kan surfa runt på bloggen.

2004-08-13

Google i Playboy innebär problem?

Playboys publicering av intervjun med Googles grundare Larry Page och Sergey Brin kan komma att innebära problem. I och med Googles börsnoteringsprocess får företaget inte prata om sådant som kan komma att påverka investerarnas bedömning av bolagets värde som inte tas upp i noteringsprospektet. Om intervjun skulle bryta mot reglerna om en "tyst period" inför börsnoteringen, kan Google tvingas köpa tillbaka aktierna till introduktionspriset under upp till ett år. En ganska otrevlig situation om Googles potentiellt mycket högt värderade aktier sjunker i värde under det kommande året. Publiceringen får mig att undra om inte Googles börsnotering har blivit försenad jämfört med vad företaget trodde i våras. Jag misstänker att Googles pr-folk ville att tidningen skulle komma ut någon eller några veckor efter börsnoteringen.

De som har registrerat sig för att kunna köpa aktier i Google kan för övrigt lägga sina bud sedan ett antal timmar.

2004-08-12

Bloglines rekommenderas

Har du inte provat den webbaserade RSS-läsaren Bloglines tycker jag att du ska göra det. Klickar du på ikonen Sub Bloglines i menyn till höger börjar du prenumerera på Henrik Torstenssons Weblog hos Bloglines.

Mike Moritz om bolagsbyggande

The accidental entrepreneur. Mike Mortiz, en av världens skickligaste riskkapitalister i Internetområdet, om att starta och driva företag. "I know it's bland; I know it sounds idealistic. But on a whole, if you have people developing services or products that do something useful for their customers, and, there are a lot of customers, things will work out OK."

Aftonbladet.se och Blocket gjorde 18 miljoner i vinst

Aftonbladet Nya Medier och Blocket gjorde tillsammans knappt 18 miljoner kronor i vinst under första halvåret 2004. Mycket bra siffror. Aftonbladet Nya Medier ökar mångfalt från måttliga 2,2 miljoner kronor i vinst för hela 2003 till vad som kan bli 15 miljoner kronor för helåret 2004. Blocket är på väg att dubblera vinsten från 13 miljoner till runt 25 miljoner kronor på årsbasis.

Lunarstorm tittar på expansion

Lunarstorm tittar på att expandera efter att ha omsatt 38 miljoner och gjort vinst på 6,5 miljoner kronor under förra året. Alternativ kan vara expansion utomlands eller att vidareutveckla Lunarstorm i Sverige.

Clarias (Gator) börsnotering inställd

Kursfallet på teknik- och Internetaktier i USA har fått Claria att ställa in sin planerade börsnotering. Clarias verksamhet är utvecklingen av adwareprogrammet Gator och annonsförsäljning.

2004-08-11

Valueclicks planer för Pricerunner

ValueClick Details European Plans for Pricerunner. Det verkar som om Pricerunner har sålt sig billigt då årets omsättning beräknas bli 150 miljoner kronor och priset var 220 miljoner (minus kursraset på delen som betalades med aktier i Valueclick). Pricerunners omsättning var för övrigt högre än vad jag hade trott.

Jan Kallberg bloggar loss

En svensk bloggfavorit är Jan Kallbergs. Utöver att vara krönikör i Metro och författare bloggar han om sådana väsentligheter som fyllematvanor, att äta utan att bli överviktig , dejting och arbetets brist på egenvärde. Roligt, välformulerat och inte sällan lite elakt. Precis som bra texter ofta är.

* * *


Det finns ett gäng bloggar som ansökt till Sweblogs.com under de senaste veckorna som jag troligen hinner lägga in till helgen.

* * *

Juventus - Djurgården 2-2. Speciellt 2-0 av Tobias Hysén var snyggt.

* * *

Något är fel när premiären för brunbrända ben och korta kjolar sker i augusti.

2004-08-10

Bredbandsbolaget köper Bostream

Enligt nyhetsbyrån Direkt köper Bredbandsbolaget Bostream för en okänd summa pengar. Antalet abonnenter kommer i det sammanslagna bolaget att uppgå till 275.000, varav 104.000 kommer från Bostream. Kundstocken består huvudsakligen av privatpersoner. "Förvärvet av Bostream innebär att två snabbväxande företag går samman för att utmana Telia och erbjuda konkurrenskraftigare bredbandslösningar till allt fler abonnenter i Sverige"

Läs hela artikeln hos Dagens Industri

Bolagsrapporter från Google och IAC

Under min bloggsemester har InterActive Corporation rapporterat resultatet för årets andra kvartal (pdf). Långsammare tillväxt än förväntat (20 procent mot förväntade 30 procent) gjorde att bolagets aktiekurs sjönk tillsammans med nästan alla andra Internetbolags. Inte så konstigt, då nästan alla stora namn varit mycket högt värderade under året (50-100 gånger årsvinsten har inte varit ovanligt).

Dessutom har Google rapporterat en omsättning på 1,4 miljarder dollar och en vinst på 143 miljoner dollar för årets sex första månader.

Mer om Pricerunners försäljning

DI.se har en artikel om Pricerunners försäljning till Valueclick. Exakt vad priset är blir jag inte helt klok på, speciellt inte med tanke på Valueclicks sjunkande aktiekurs, men ursprungsprislappen på 220 miljoner kronor gör Pricerunner till det svenska bolag som gått för mest pengar "efter bubblan". Som jämförelse betalde Aftonbladet 183 miljoner kronor för Blocket och Coastal Contacts 110 miljoner kronor för Lensway. Å andra sidan betalade Yahoo 4,3 miljarder kronor för Kelkoo.

Det som egentligen är mest intressant med uppköpet, förutom att det är tråkigt att se att det inte finns några svenska investerare som är beredda att satsa inom Internetområdet, är att se vilka som inte köpte Pricerunner. Amerikanska prisjämförelsetjänster som NexTag och Shopping.com vill expandera i Europa, men valde att inte köpa Pricerunner. I stället blev köparen Valueclick, ett börsnoterat holdingbolag för blandade företag inom området Internetmarknadsföring.

2004-08-09

Sydkoreanska Daum har köpt Lycos

Från 12 miljarder dollar till 95 miljoner är fallet ganska långt, men det är ett som amerikanska Lycos har gjort. Svarte-Petter sitter spanska Terra Lycos med, medan Sydkoreas största portal Daum troligen kan vara rätt nöjda med sitt köp om de får fart på verksamheten.

Försäljningen påverkar inte Spray. Spray ägs av Lycos Europe, där Lycos amerikanska verksamhet inte ingår. Att bolagsnamnen ger upphov till viss förvirring förvånar inte om man tänker på att Spraykoncernen är inblandad... ;-)

2004-08-05

SvD: Hyra film på nätet

Brafilm och Boxman är två företag som finns med i den "genomgång" som SvD gjort av den svenska "hyra-dvdfilm-via-internet" branschen. Totalt finns det 4 företag som sysslar med uthyrning via internet enligt artikeln.

Läs hela artikeln här

2004-08-04

Valueclick köper Pricerunner för 29 miljoner dollar

Igår blev det känt att amerikanska Valueclick köper Pricerunner för 29 miljoner dollar i aktier och kontanter. Pricerunner är en shoppingagent med sajter i Sverige, Storbritannien, Danmark och Frankrike. Planer finns på att öppna en tysk sajt senare under 2004.

Mer information hittar man här