2004-06-30

Christiano Ronaldo eller Sökmotorer är ointelligenta

Ibland blir det tydligt att sökmotorer inte ger speciellt bra svar. För hur ska man annars tolka att Altavista, Google och MSN har skickat besökare som har sökt efter "Christiano Ronaldo" och "Christiano Ronaldo bilder" i olika kombinationer till mitt inlägg om straffsparksläggningen mellan England och Portugal? Det borde finnas bättre sidor att skicka sökarna till...

5 länder står för all spam

De stora spamsyndarna är Kina, Sydkorea, USA, Ryssland och Brasilien.

2004-06-29

Ledarskap av tredje graden

Ledarskap av tredje graden är Slitz Makt&Frihet-intervju med Erik Hörnfeldt, chefredaktör på Tre.

"Slitz: Och när man upptäcker hur kul det är med de andra tjänsterna kanske den där trehundringen växer?
Erik: ? Om jag sköter mitt jobb som utvecklare av dess tjänster, så Yes! Då kanske man lägger mer pengar på sin mobil och mindre på rödvin ? och vi får upp ARPU. Du ska tänka på att till skillnad från internet är folk betalningsvilliga när det gäller mobiler. Mobiltelefoni är nästan det enda system för mikrobetalningar som folk har accepterat. Alltså: När jag ringer dig accepterar jag att det tickar pengar, men om man använder internetsajter förväntar man sig att de ska vara gratis."

Overture lyckas med lokalt sök

Enligt Kevin Ryan på iMedia Connection har Overture lyckats ta fram en modell för lokalt sök som fungerar.

Niklas Zennström om telefoni som en applikation

Fast Company sammanfattar Niklas Zennströms tal på Supernovakonferensen.

BIll Gates om spam

Preserving and Enhancing the Benefits of Email ? A Progress Report är det senaste Executive E-mail som skickats ut av Bill Gates och Microsoft. Det går igenom vad som händer i mailvärlden med fokus på arbetet mot spam och bedrägerier.

Med tanke på det så tror jag inte som Roland Poirier Martinsson att E-postens guldålder redan är förbi [via: Erik Stattin].

AQuantive köper SBI.Razorfish

Efter ett antal köp och försäljningar har Sprays gamla Internetkonsultdel, de ytterst små bitar som finns kvar i alla fall, köpts av AQuantive. Eller rättare sagt har SBI.Razorfish köpts av AQuantive, som håller på att bli ett litet Internetkonglomerat.

eBay tänker inte köpa sig tillväxt

Ebays vd Meg Whitman ser inget behov av några stora företagsköp framöver.

Spyware förstör för Google

Spywareprogram stör sökmotorerna genom att ändra i resultaten eller visa pop up-annonser. Spyware är en stor gråzon där det görs en hel del pengar.

Amazon.com och Toysrus.com möts i domstol

Partnerskap fungerar inte alltid, vilket har fått till följd att Amazon.com och Toysrus.com har stämt varandra.

2004-06-28

Blogg om sociala nätverk

Online Business Networks Blog är en bra webblogg social software och närliggande områden. Hade du koll på den sedan tidigare Manne?

Microsoft om sök på MSN

Microsoft prepares for search assault. ""In July, the format of the site will change--and so will the quality of what you get--and the way it'll look is dramatically improved," Gates said. "It'll be later this year that we actually roll out what's entirely our own back-end driving the search"."

Advertising.com sålt till AOL

Press release: America Online, Inc. to Acquire Advertising.com. AOL köpte i förra veckan Advertising.com. Ett företag som är ett av de ledande när det gäller tjänster för resultatbaserad, interaktiv marknadsföring. Köpeskillingen uppgick till 435 miljoner dollar, ungefär 3,3 miljarder kronor.

2004-06-27

5 nya bloggar i Sweblogs.com

Dagens nya bloggar i Sweblogs.com heter swimpblog, WebbLogg, p-blog, Life de Luxe och En trädgårdsamatörs blogg.

Säkrare produkter från Microsoft

Det verkar som om Microsoft börjar få ordning på säkerheten i Windows (Server 2003). I alla fall om man ska tro denna krönika i InfoWorld.

Joystiq - datorspelsblogg

Mannen bakom Engadget bloggar nu även om datorspel på Joystiq.

Fab 5 för Mac Geeks

Mac Eye for the Windows Guy.

2004-06-26

Fan

Analysen får någon annan göra, men Östlund skötte sig bra.

Sverige! Sverige! Sverige!

Inför kvällens match mot Holland har jag inte lyckats bli klok på hur laguppställningen kommer att se ut. Expressen kör med Alexander Östlund som högerback och Mikael Nilsson på vänstern, medan Aftonbladet (i pappersupplagen av Sportbladet) tror att Östlund eller en frisk Teddy Lucic blir vänsterback och Micke Nilsson får fortsätta husera på högerbackspositionen.

Då Holland, trots allt, inte har imponerat i EM, så är jag försiktigt optimistisk inför kvällens match. Bara inte Davids & co på det holländska mittfältet får samma utrymme som Gravesen fick i tisdags, för då lär det bli svårt att stå emot. Kan vi däremot lyfta spelet och Tobias Linderoth och Anders Svensson få kontroll över innermittfälet kan det bli en trevlig avslutning på midsommardagen.

In med bollen i mål, in med bollen i mål, in med bollen i mål...

Google AdSense på svenska

Googles annonsprogram AdSense är nu tillgängligt för sajter på svenska. Jag noterade det tidigare i veckan, men det var ett inlägg på hakank.blogg som fick mig att blogga om det.

Det verkar som om Håkans inlägg har återuppväckt diskussionen om reklam i bloggar. Innan alla argument om det tröskas igenom, kanske förra sensommarens diskussion i ämnet bör ägnas några minuter.

Bloggar och annonser (Det Perfekta Tomrummet)

Bloggar och annonser (Commemoro)

Annonsering och bloggar (Henrik Torstenssons Weblog)

För en handfull dollars (Det Perfekta Tomrummet)

Bloggar och annonser del 2 (Henrik Torstenssons Weblog)

Alexander Östlund som högerback?

Enligt Expressens Olof Lundh kommer Alexander Östlund att spela högerback mot Holland ikväll. Jag gillar Alexander Östlund sen hans tid i IFK Norrköping, men det är inget gott tecken att han tar en landslagsplats i EM-kvartsfinalen. Förhoppningsvis kan Tobias Linderoth ge bättre stabilitet på mittfältet än vad Anders Andersson lyckades med mot Danmark, så att ytterbackarnas arbete blir lite enklare.

Gårdagens man: Angelos Haristeas

Angelos Haristeas är ett namn som Frankrikes superstjärnor lär få svårt att glömma. Han gjorde det som de svenska fansen har sjungit om under EM och satte in bollen i mål. 1-0 till Grekland betyder att Frankrike är ute ur turneringen.

2004-06-25

E-handeln ökade betydligt mer än 100 procent under Q1

Enligt VISA ökade e-handeln rejält i Europa under årets första kvartal. Spanien upp 166 %, Italien upp 144 %, Frankrike upp 140 % och Storbritannien upp 123 %. Rejäla ökningar, men frågan är hur mycket som beror på att e-handeln ökar och hur mycket som beror på att fler användare Visakort när de handlar på nätet.

Varför är onlineannonser så lika?

Revolution: Why do all online ads look the same - bland and tired? Det kan man verkligen fråga sig.

Loudeye köper OD2

Amerikanska Loudeye har köpt brittiska onlinemusikbolaget OD2, som grundades av Peter Gabriel för övrigt, för 38,6 miljoner dollar. OD2 har byggt en plattform för nedladdningsbar musik de senaste åren, som andra företag drivit sina butiker på. Noterbart är att Apples europeiska iTunesbutik sålde mer än de butiker som använder OD2 redan första veckan, trots att de varit igång rätt länge.

Microsofts 21 tumregler om programutveckling

21 Rules of Thumb ? How Microsoft develops its Software. Bra regler för programutveckling sammanfattas under rubriken "21 Rules of Thumb for Shipping Great Software on Time".

Syndication Nation

Noteringar från panelen Syndication Nation på Supernovakonferensen. Frilansskribenten Paul Boutin, Salons managing editor Scott Rosenberg, Tim Bray på Sun och Kevin Marks hoppade in i stället för David Sifry på Technorati. De fyra diskuterar syndikering och aggregering av innehåll med hjälp av exempelvis RSS. Inga stora nyheter, men inte helt ointressant.

E-handlare använder kataloger

Att e-handlare använder kataloger för att öka försäljningen är ingen nyhet, men notisen om Backcountry.com fångade min uppmärksamhet.

Dominoeffekten av att anställa A-spelare

Det Ed Sims skriver i The A-Player Domino Effect är något alla som anställer personal bör komma ihåg. Skickliga personer attraherar skickliga personer. Oskickliga personer skrämmer bort duktiga personer. Därför bör man ägna mycket tid åt att anställa rätt människor.

Kommentarsspam

Efter att ha börjat följa kommentarerna på mymarkup.net via RSS, märker jag hur mycket länkspam som drabbar Erik. Anledningen är naturligtvis att spammarna vill ha högre PageRank hos Google.

Boktips: The Number av Alex Berenson

På resan ned till och vid poolen i Portugal läste jag ut Alex Berenson The Number. Det är en bok som handlar om hur utvecklingen av redovisningsstandarder, aktiemarknaden, amerikanska finansinspektionen och revisionsbranschen i USA från 1930 byggde upp en miljö som tillät de värsta excesserna och bedrägerierna i Enron och andra företag under 1990-talet. En duktig författare gör det hela mycket intressantare än vad det kanske låter. The Number rekommenderas varmt till alla som är intresserade av näringsliv och nutidshistoria. Bloggande vd:n och dot.com-miljardären för Dallas Mavericks Marc Cuban har skrivit förordet till den nya upplagan. Bästa pris kan kollas hos exempelvis Bokpris.com, men runt 100 kronor får man betala.

Skype för Linux

Internettelefoniprogrammet Skype är nu tillgängligt för Linux. Bra program för Windows, lär vara bra även för Linux.

Firebird 0.9 och Thunderbird 0.7

Du har väl inte glömt att uppdatera till webbläsaren Firebird 0.9 och e-postprogrammet Thunderbird 0.7?

2004-06-24

Fyra nya bloggar i Sweblogs

Lade precis till k, scaring myself since 1977, Jeroen Wolfers digitala ego, Torg33 och MittInternet i Sweblogs.com.

Straffar

Beckham bränner rejält. Klassisk stjärnmiss a'la Baggio.
Deco sätter sin säkert.
Michael Owen sätter den som den skyttekung han är.
Simoa säkert.
Lampard mitt i målet precis som Owen.
Rui Costa missar. Varför känns det alltid som att stjärnorna missar viktiga straffar?
John Terry lägger in den säkert. Inte det vanligaste för en engelsk back.
Christiano Ronaldo lägger den tillräckligt högt och gör mål.
Owen Hargreaves sätter den.
Maniche i ena hörnet - mycket kallt.
Min favorit Ashley Cole lägger in den elegant - trots krampkänning!
Costinha Postiga chippar in den.
Vassell lägger en lös straff som Ricardo räddar.
Portugals målvakt Ricardo lägger själv nästa straff och sätter den! Dubbel hjälte!

Sensmoralen för England är att till varje pris undvika straffläggning i mästerskap (femte strafförlusten på fjorton år eller något sådant) och inte låta David Beckham slå straffar (två missade under EM).

Silver Goal

När Rui Costa sparkade in 2-1 så är jag övertygad om att han för en sekund glömde bort att förlängningar nu avgörs som Silver Goal och inte Golden Goal. Frank Lampard kvitterade med sitt tredje mål i turneringen, vem hade trott att han skulle ha gjort fler mål än Michael Owen efter kvartsfinalen? Fast det ska väl mycket till för att England ska vinna på straffar...

Defensiv straffar sig

Ingen överraskning att inte England lyckades defensivspela mot Portugal i 87 minuter. Dock högklassigt spel av Sol Campbell och Ashley Cole som plockade ned Christiano Ronaldo på ett elegant sätt.

Vilken halvlek!

Efter Michael Owens mål i tredje minuten var tempot ofta så högt att gränsen till Hawaiifotboll var hårfin. Tråkigt att Wayne Rooney var tvungen att bryta. Portugal har haft bra och nätt spel, men saknat riktig spets. Deco, Figo, Maniche och Christiano Ronaldo var bra, även om de två förstas frisparkar inte var skrämde någon.

Steven Gerrard behöver höja kvalitén på sitt passningsspel och Beckham ta en större del i spelet för att England ska bli riktigt bra.

Stark öppning för europeiska iTunes

Musikbutiken iTunes sålde 800 000 låtar under första veckan i Europa (Storbritannien, Tyskland och Frankrike för att vara mer exakt).

Dags för match...

...som avgör vilka som förhoppningsvis får möta Sverige.

Chadie bloggar fotbolls-EM

Bloggvärldens svar på Mats Olsson är Chadie. Ut med domaren, Det otroliga 2-2-resultatet slog in och Målrik omgång är några av de fotbollsrelaterade inläggen.

Ny layoutstil på Expressen

Är det någon annan som har uppmärksammat den för Sverige nya layoutstilen på Expressens EM2004-avdelning. Bland annat större bilder och större rubriker (storleksmässigt). Känns fräscht, tycker jag.

Minskad Gmailhype

Håller Gmailhypen på att minska i och med att fler får tillgång till tjänsten och Hotmail och Yahoo får mer lagringsutrymme? För övrigt har jag två Gmailinbjudningar. Maila mig på torstensson@gmail.com om du vill ha en.

Användareupplevelsen

User Experience Design som en vaxkaka. [via: mymarkup.net].

E-handlare vill ha PPS i sökmotorerna

Buy.com:s Scott Blum vill köpa sökmotorsannonsering med provisionsavtal enligt ett tal på LinkShare Symposium 2004. Visst vore det bra för e-handlare, speciellt de sämre, men det är oklart varför sökmotorerna skulle gå med på det. Då sökmotorer idag är den annonsering som har bäst kombination av riskallokering, pris och volym, finns ingen anledningen att ge bort pengar till annonsörerna.

AOL köper Advertising.com

America Online köper Advertising.com, känt för sina pop up-annonser på Aftonbladet, för 435 miljoner dollar. Jag tycker inte att anledningen till att America Online köper ett annonsnätverk är helt solklar, även om AOL talar om de möjligheter till beteendestyrd annonsering Advertising.com ger AOL.

Hotmail utökas till 250 megabyte

Gmails erbjudande om 1 gigabyte lagringsutrymme på en gratismailtjänst har fått fart på både Yahoo och Hotmail. Yahoo höjde för några dagar sedan utrymmesgränsen till 100 megabyte och nu höjer Hotmail till 250 megabyte. Det är rätt mycket mail som får plats på en kvarts gigabyte.

eBay ger bättre stöd åt affiliates

Ebay ger affiliates bättre stöd genom att göra tillgängligt sina utvecklings-API:er. Affiliates kan därmed enklare bygga sajter som utnyttjar aktuell information från eBay.

Testa skiten ur Gmail

Via Bloggrik kommer det här tipset för dig som är riktigt intresserad av hur GMail fungerar (och ibland inte fungerar...): The GMail Addict.

Uthyrd mjukvara gör raket på börsen

Salesforce.com hyr ut CRM-mjukvara via webb-gränssnitt. Uppenbarligen finns det idag ett stort intresse för den här sortens leverans av mjukvara då de steg 56% första dagen efter deras börsintroduktion.

The New York Times > Salesforce.com Shares Rise 56% on Their First Day of Trading: "Salesforce shares rose $6.20 on Wednesday, closing at $17.20. While a first-day pop of 56 percent may seem small in comparison to those in the late 1990's, when it was not unusual for an Internet stock to more than double in its first day, it is 'the best debut by any company this year,' said Richard J. Peterson, chief market strategist for Thomson First Call. Salesforce raised $110 million from the offering."

2004-06-23

Tänk efter före, speciellt om det är gratis

Gratis är gott, heter det, eftersmaken kan dock vara bitter. Förra veckan hörde vi att weblogs.com utan varning stängts ner (3000 "drabbades") och strax innan det ändrades Movable Types licensmodell från att vara gratis till att kosta.

Vi har sedermera hört att weblogs.com temporärt återupprättats så att de drabbade bloggarna kan hämta sin data men många blev tagna på sängen av dessa förändringar, något som borde mana till eftertanke så här i gratistjänsternas tidevarv (bloggar, fototjänster, webmail...). Ergo: om du förlitar dig på en webbtjänst och gör den till en del av din vardag, se till att du tar nödvändiga steg för att försäkra dig om att du har koll på din data.

Liz Lawley uttrycker det väl: "The important lesson to be carried away from all this, however, is something that?s been said many times before. Don?t put all your data in someone else?s basket, no matter how much you like or trust the person (or company) holding the basket. Use your own domain name, keep your data in a form that can be repurposed, and always (always, always!) keep a regular backup of that data in a separate location. As Jerry Lawson of netlawblog.com says, ?plan for success,? and build your infrastructure to support that by reducing your dependence upon the kindness of strangers."

Microsofts kraftiga felsteg

Nej, det handlar inte om uppenbara säkerhetsproblem. Inte heller om att bygga in allt fler typer av (tidigare tillverkade av andra) mjukvaror i operativet eller lustiga patent. Joel Spolsky har skrivit en fruktansvärt intressant analys av hur Microsoft avvikit från det som tidigare var det allenarådande credot: Developers, developers, developers, developers. Fascinerande läsning som kompletteras av perspektiv från Due Diligence: "It will still run all of the tools that we use to create information: Word, Photoshop, Powerpoint and the rest. It will be a terminal for the new timesharing, and a conduit for the Internet as medium. But it is no longer the location of new investment and innovation, and Microsoft's ability to extract revenue, margins, and strategic advantage must fade accordingly. Joel's right: The heart of the Windows franchise is rotting." Båda artiklarna är defintiva "måste-läsas" av alla som är intresserade av webbens utveckling.

Rapport från Porto

SMS från Portugal klockan 02:38: "Bättre fest kan det inte bli."

Köper aktier i Google från den 16 juli?

Dow Jones skriver att Google siktar på att sälja aktier från och med den 16 juli.

Bloggar blir böcker

Svensk Bokhandel uppmärksammar att bokförlagen letar talanger i bloggvärlden.

20 nya bloggar i Sweblogs

Gjorde precis en ordentlig uppdatering på Sweblogs.com. Totalt 20 nya bloggar vars senaste uppdateringar kollas automatiskt.

JAAAAAA!

Det enda som hade gjort kvällen bättre, förutom vettigt svenskt spel, hade varit att stå på läktaren och hylla spelarna efter matchen. Oroande att vi inte kommer att ha någon ordinarie ytterback i kvartsfinalen.

2004-06-22

In med bollen i mål, in med bollen i mål....

Känner att det inte hade varit fel att vara kvar i Portugal... Hoppas det nya mittfältet kan få stopp på Danmarks yttrar och samtidigt spela bra offensivt.

2004-06-21

Ny svensk söktjänst: hitta.se

Hitta.se är söktjänsten på webben som ger dig namn, telefonnummer, adresser med mera till fler svenska privatpersoner och företag än någon annan webbtjänst. Som första webbtjänst erbjuder vi dessutom gratis mobilnummer till privatpersoner och företag i Sverige. Du kan enligt uppgift även själv ändra eller lägga till uppgifter på webben.

För hej och hå och en flaska med DRM

Cory Doctorow, känd Boing Boing-bloggare och aktivist på cyber-barrikaderna, har i dagarna föreläst för MSFT Research Group om varför DRM (Digital Rights Management) är en dålig idé. En webbifierad version av Corys föreläsning finns att tillgå där vi alla kan ta del av hans oefterhärmliga manér. Mycket rolig och tänkvärd föreläsning, välgrundad i andra historiska händelser och fakta. Vad jag saknar är några konkreta förslag om hur de som idag satsar så mycket krut på DRM ska agera istället. För att flera ska kunna delta i diskussionen finns även en wikifierad version av föreläsningen.

2004-06-20

Tillbaka i Sverige

Efter en vecka i Portugal med fotboll är jag nu tillbaka i Sverige. På mailskörden märks det att Erik har tipsat om Sweblogs.com. Ska ta en titt på dem senast på tisdagen. Har en del arbete att ordna med under måndagen samt fotbollsmatcher att se. Men senast tisdag borde jag ha lagt till de nya bloggarna och kollat vad som har strulat med Chadies blogg. Det är inget redaktionellt beslut som gjort att Chadie NU inte är med utan jag har för mig att något tekniskt strulade. Är dock inte säker och kan helt enkelt ha missat mailet om det. Återkommer i frågan.

2004-06-19

Det nya korståget

Läste på webben att EU på sluttampen i förhandlingarna om en ny konstitution struntade att ha med att EU ska vila på en kristen grund, ellervaddetnuvarsomvarföreslaget. Alla var glada, utom Polen (som ju är tämligen religiösa). I USA går det åt andra hållet. En pappa som gått till domstol för att hans dotter skulle slippa nämna högre makter vid den där morgonbönen de varje dag håller i skolan, fick i veckan utslaget i Högsta Domstolen. Nu ska det sägas att hela USA hade hållit andan inför detta, och mest av allt i den religiösa Sädern. Och definitivt i Högsta Domstolen som är befolkad av ytterst konservativa gamla stötar.

Utslaget? Målet ogillades eftersom domarna ansåg att pappan, som är skild, inte hade rätt att företräda sin dotter i den här frågan som ansågs röra utbildning, ett område där flickans mamma har oinskränkt makt. Och så kunde Högsta Domstolen dra en lättnadens suck eftersom de slapp ta i den heta potatisen. Det hör nämligen till saken att USA är ett land där kyrkan är väldigt skild från staten. Det står till och med i konstitutionen. Och att det har smugit sig in ett "Gud" i hälsningen till flaggan är ett mer sentida påfund. Att det är skillnad på stat och kyrka tycker för övrigt alla är bra, även de religiösa.

Nu blir det av allt att döma en ny omgång av stämningar eftersom pappan har lovat komma tillbaka med en hel grupp människor som vill ha bort det religiösa inslaget, i en så kallad class action. Så fortsättning lär följa. Det är i vart fall skönt att vi slipper den frågan när Europa nu ska börja rösta om den nya konstitutionen eftersom religiösa symbolfrågar tenderar att förmörka sikten för även den klaraste hjärnan.

2004-06-17

Silence of the blogs

Dave Winer, pionjär och känd utvecklare i blogosfären, stängde i söndags oväntat ner den gratis blogtjänst han så länge drivit. Tusentals bloggare såg sina verk försvinna.

Snyggt hanterat? Knappast, men Winer anser att han gjort så gott han kunnat under rådande omständigheter och har sagt att de som vill ha ut innehållet i sin blog ska få det, men det kan ta upp till två veckor.

Åsikterna om den abrupta nedstängningen av tjänsten varierar från ramaskri till tack för tiden som gått. Jag antar att Heinleins gamla akronym fortfarande är lika aktuell som när han myntade den: TANSTAAFL.

2004-06-16

Utrymmeskriget fortsätter. Igår uppgraderade Yahoo brevlådan till 100MB (från 4). Och för ca tvåhundra kronor om året extra kan man få 2GB. Förra månaden kunde man få 1GB av Lycos för dryga 50-lappen per månad. Och då slipper man reklam, spam och virus. Därmed har vi kommit en bra bit från Hotmails tidiga dagar.

Att det är på utrymmessidan kriget står är inte konstigt. Det är ju med utrymme som med bredband - alla vill ha det, men få utnyttjar det fullt ut. Och billigt är det. 2GB för en dollar senast jag tittade. Och heter man Google och köper hårddiskar i lite volymer blir det naturligtvis billigare än så. Men eftersom detta är en så självklar utveckling lär det leda till att kriget om utrymme inte blir långvarigt (hur värdefullt skulle det vara att få 50GB?). Då vill det till att man börjar erbjuda olika former av mervärdestjänster. Det ska bli kul att se hur kreativa man kan vara när det gäller e-post och andra former av meddelandetjänster. Unified Messaging 2? Eller för social programvara, som Friendster, som för de allra flesta skulle vara ypperlig lite närmare e-posten.

Själv ser jag fram emot ett samtal med systemadministratören som skickar mig ett mail om dagen för att tala om att brevlådan är full. Där har jag ynka 30MB och det är inte konstigt att den är full eftersom den fungerar som mitt arkiv. Och så är det nog för många. Men nu har vi vunnit kampen mot IT-avdelningens tankar om att ens arkiv är lika med en specifik mapp på en server. För Google och Gmail är detta intressant eftersom en kraftfull sökfunktion kan göra underverk för en ostrukturerad arkivarie som jag själv. Och det passar utmärkt när volymerna gör min inbox än mer oöverskådlig än den är idag.

2004-06-15

5-0

Om nagon missade det, sa vann Sverige med 5-0 mot Bulgarien. Att vara pa plats var en himmelsk upplevelse. :-)

news.com. Läste en intressant artikel på News.com om phising. Visste att det var stort, men enligt Gartner är det jättestort. 2 miljoner drabbades i fjol och summan är 2,4 miljarder dollar. Och då har det ändå knappt börjat. Phy! Det kan också förklara varför American Express ringer titt som tätt och frågar om det verkligen var jag som handlade på kortet...

Media har uppmärksammat det rätt rejält och både onlinebankerna tvingar en att läsa långa redogörelser för vad det är. Dessutom skickar de brev hem till en titt som tätt för verifieringar. En kollega pekade ut checker som ett av de stora säkerhetsproblemen. Har du bara routingnumret och ett kontonumret kan man sätta upp överföringar till sig själv. Visst, du får tillbaka pengarna, men eländet ligger i ditt knä att redas upp.

Spontant känns det som om det kommer att bli frågan om mer och mer av försäkringslösningar för detta, ungefär som att om du handlar på ditt kort (vissa kort ja) på nätet så ersätter en försäkring alla bedrägerier. Punkt. Att phising uppmärksammas beror nog mycket på att det ligger i allas intresse att internet funkar som system.

Egentligen är det ganska så bisarrt att jag nog aldrig har haft så mycket att göra med bankers och kreditkortsföretags kundtjänst både i telefonen och brevledes som 2004. Men det är kanske med elektronisk kommunikation som med det papperslösa kontoret. Det skapar mer av precis det som det skulle ta bort.


Är Googles Gmail inget annat än ett stort integritetshot?

Gmail is too creepy är en webbplats som väldigt tydligt tar avstånd från Googles omtalade tjänst Gmail. Personerna bakom siten anser att du inte ens bör svara på epost från Gmail-användare, bland annat på grund av exakt den anledning som Google framhävt mest i marknadsföringen: att du i princip aldrig behöver ta bort eller bli av med ett mail mer.

2004-06-14

Presidenterna går online

. Sitter just nu i San Francisco och tittar ut över solskenet. Snart ska jag gå tillbaka till min cubicle på Business 2.0 igen och göra som alla andra, det vill säga reflektera över amerikanska presidenter. Det visar sig nämligen att när de inte dör, blir begravda eller hoppar fallskärm på sin 80-årsdag brukar de försöka vinna över internetväljarna. Faktum är att mycket av kampanjerna inför höstens presidentval har flyttat online, med annonser på alla möjliga och omöjliga håll. Förra valet doppade man tårna och tyckte att Internet var ganska så kallt. Den här gången hoppar man i med kläderna på. Mest aktiva har republikanerna varit. Under årets fyra första månader kan man räkna till 550 miljoner impressions mot 60 miljoner för Kerry. Och då har knappt George W börjat med sin egen kampanj. Ju närmare valet vi kommer, ju mer pengar kommer att gå online, både för att samla in ännu mer pengar och för att samla röster.

Dessutom hårdkör både Kerry och Bush att alla amerikaner ska ha bredband. Känns det igen? Om det kommer att hända utan stora statsbidrag är mer tveksamt. Visserligen vill AOL, SBC och alla andra att vi ska uppgradera våra uppkopplingar till bredband (och man får stångas med telefonsäljarna för detta kan jag lova). Och samtidigt vill Verizon, vilket sannolikt är ett av USAs mest intressanta företag för närvarande, dra fiber till alla amerikanska hushåll. Men frågan är om det går? Det kostar på, vilket många därhemma vet, och i mellanvästern är det frågan om de extra 30 dollarna i månaden som det kan kosta verkligen finns i plånböckerna. Det är fortfarande en högkonjunktur utan nya jobb här.

Men det man kan vara säker på är att det finns fokus på såväl bredband som wifi. Och ett visst ökat och nymornat intresse för 3G. Så det lär nog hända saker på uppkopplingssidan alldeles oavsett vad Bush eller Kerry hittar på.

Annars undrar jag vad jag ska göra med mina checkblock? Fick ett par när jag öppnade ett bankkonto häromsistens, men jag kan verkligen inte - det är så ofattbart 1980. Och här är man förvånad över att folk i Europa knappt vet vad en check är numer. Men jag kanske kan tapetsera med dem på landet. De är ju ganska snygga...

Skapade dotcom företag på 24 timmar

24HOURDOTCOM. Adam Wern och Eric Wahlforss (även känd som Forss i musikkretsar) åkte i helgen till Wizards of OS conference i Berlin för att skapa ett performance art/business projekt. Uppgiften bestod i att skapa ett dotcomföretag från scratch på 24 timmar. "That means designing and programming a complete and useful web application, recruiting people, doing marketing, creating investment programs and much more. After 24 hours, the complete business will be sold on an eBay auction, and everyone involved will be rich!" Just nu är budet $800... Första, andra... :)

CDON lanserar konkurrent till Apples musikbutik

InternetWorld: På torsdag kan du köpa låtar på nätet. CDON.com lanserar tillsammans med teknikföretaget Inprodicon sin egen musikbutik på internet nu på torsdag. Välj bland 100 000 låtar för 10 kr/st.

Boing Boing: Ta kål på ett korkat Internet-patent

Boing Boing skriver om EFF och deras tävling dit du kan skicka förslag på fåniga och oförtjänta Internet-patent. EFFs advokater kommer att granska dem och om de finner dem otillbörliga gå till USPTO för att försöka bli av med dem.

2004-06-12

Det bär av till Portugal

Idag bär det av till Portugal och fotbolls-EM. Tillbaka nästa söndag. Jag lär inte blogga under tiden, men troligen kommer såväl Magnus Hultberg som Christian Wilsson att posta några inlägg under den kommande veckan. Dessutom kan det komma att dyka upp både en och två gästbloggare...

2004-06-10

100 bästa sajterna enligt Internetworld

Enligt InternetWorld är SR.se Sveriges bästa webbplats 2004. Hela listan för 2004 återfinns här. Det är intressant att Internetworld fortfarande väljer att ha med IDG på listan. Det hade varit elegantare att inte ha med den egna sajten, då de inte kan vara objektiva kring den.

Cheferna på IDG kanske bör oroa sig för eventuellt spelberoende på Internetworlds redaktion, då alla stora spelsajter är med på listan. Vad gör Ladbrokes på Topp 100, egentligen?

Lustmorden i motiveringarna till årets sämsta sajter är lite småkul. Som tur är har redaktionen valt att banka på stora organisationer (MSN, Telia, Postgirot och SAS). Men det är en del av konceptet kring årets sämsta sajter.

Värdet på Gmailkonton rasar 80 %

Värdet på inbjudningar till Gmail har rasat med 80 procent på eBay. Från 100 dollar till 20 dollar. Anledningen till prisraset är att alla Gmailanvändare har fått nya inbjudningar att dela ut till vänner eller sälja på eBay.

News Corp byter till Overture

Rupert Murdochs News Corp har bytt sökleverantör på sina australiensiska sajter från Google till Overture.

Kom tillbaka oftare!

Fler läsare och fler besök per läsare är något som gör det roligare att blogga. Så om du gillar webbloggen får du väldigt gärna göra en eller flera av de fem följande sakerna:

* sätta ett bokmärke/lägga till i favoriter (eller var lite galen och ha webbloggen som startsida!)
* börja prenumerera på RSS-flödet
* börja prenumerera på nyhetsbrevet (skicka ett mail till torstensson@gmail.com och skriv att du vill ha nyhetsbrevet)
* tipsa kollegor och vänner som är intresserade av Internet om webbloggen (du är kanske med på någon mailinglista där tipset skulle passa?)
* skicka ett mail med glada tillrop till torstensson@gmail.com

Svenskar och onlinemusik

Månhus Beta har en notis om onlinemusik och vad som egentligen är olagligt. Samt att det ska lanseras en svensk musiktjänst med 100 000 låtar (väldigt lite!) där varje låt kostar 10-20 kronor (20 kr är väldigt dyrt).

2004-06-09

Avis höjer ROMI med TradeDoubler

Ny Teknik skriver om att biluthyrningsföretaget Avis har köpt TradeDoublers produkt Media Toolbox för att få bättre koll på sin Intermetmarknadsföring. [via: Daniel Lövquist]

Företagspresentationer

Ett antal Internetföretag har talat på Deutsche Bank Securities 12th Annual Media Conference idag. Företagen som talar i runt 30-45 minuter var är Ebay, InterActiveCorp, HomeStore, Ask Jeeves, Netflix, MarketWatch och Yahoo.

Köpet och säljet står som spön i backen

Blocket får ännu en konkurrent, denna gång från Eniro Köp & Sälj: "Köp, sälj, hyr och byt på Sveriges nya annonsmarknad. Välj rubrik och län för att hitta det du söker." Precis som hos Koll finns även här en koppling till "offline" media i form av Gula Tidningen.

Nu har en tredjedel av svenskarna bredband i hemmet

Enligt Mediavisions löpande bredbandsundersökning där 6000 svenska konsumenter mellan 15 och 74 år intervjuas varje kvartal har nu 35% av svenska konsumenter bredband i hemmet (Mediavision definierar bredband som ADSL, kabelmodem elller annan höghastighetsuppkoppling). Den uppkopplingsform som ökar mest är ADSL/VDSL. Sedan i mars har antalet bredbandsuppkopplingar i hemmen ökat med 13%, sedan samma tidpunkt förra året en ökning med 45%. Totalt innebär detta att 2,3 miljoner individer i Sverige idag har bredband hemma. Läs mer i pressrelease från Mediavision (pdf).

2004-06-08

Nike annonserar i bloggar

Nike annonserar hos Gawker Media. Nikes specialblogg heter Art of Speed.

Musikindustrin planerar svenska stämningar

Enligt news.com planerar det internationella musikorganet IFPI att stämma svenskar för piratkopiering.

iTunes i Europa 15 juni

Det verkar som om Apple kommer att lansera iTunes i Europa den 15 maj.

Blogg om fotbolls-EM

Erik skriver att det borde finnas en blogg om fotbolls-EM. Men som Chadie skriver i en kommentar kommer det säkert att bloggas en hel del om fotbolls-EM även utan en specialiserad webblogg.

Yahoo testar ny hemsidelayout

Yahoo håller på att testa en ny layout på sin hemsida. Större fokus på sök.

Köpa Beatleslåtar online

Beatles in talks for online song sales. "Rock legends The Beatles are in preliminary talks with technology companies about selling their songs on the Internet, after years of shunning the online music business, according to sources familiar with the situation."

Bubblegeneration och nätet

Umair på bubblegeneration har några tankar kring Internet, N-Gage och strategiska frågor.

Wired om onlinedating

Wired skriver om fyra projekt inom onlinedating som kan komma att utmana dagens stora aktörer som Match.com och SprayDate.

Sports Interactive och managerspel

BBC skriver om Sports Interactive och vilka steg bolaget tar efter att ha avslutat samarbetet kring Championship Manager med Eidos. Tillsammans med Sega ska Sports Interactive lansera Football Manager 2005, NHL: Eastside Hockey och ett baseballmanagerspel. Det finns mycket intressant att göra i att koppla samman traditionella managerspel och Internetspel som Drömelvan och Canal Plus Football Manager.

S&P om Google

Standard & Poors har tittat närmare på Google inför börsintroduktionen. Lite siffror. Av sökmotoranvändare säger 48 procent att de använder Google mest. Inte överraskande säger 63 % att de skulle byta från Google till en bättre sökmotor om en sådan skulle lanseras. S&P bedömmer att Googles värdering kommer att bli mellan 33 och 40 miljarder dollar vid börsintroduktionen.

Sveriges ömma punkter

Expressen listar aktuella skador och sjukdomar i EM-truppen. För övrigt har Aftonbladet passerat 1,6 miljoner i omsättning på em-varianten av Drömelvan.

Värdering av Internetsektorn

Safa Raschty fortsätter skriva om Internetbranschen ur investerarperspektiv. Den här veckan är det värderingen av företagen som diskuteras. Eftersom tillväxten fortfarande är hög, har PiperJaffray främst tittat på PEG-värderingen. PEG är P/E-talet i relation till vinsttillväxten. Slutsatsen är att PEG-talet för Internetsektorn är låga 0,6. Exempelvis har handelsföretag i snitt 1 i PEG-ratio, mediaföretag 1,4 och mjukvaruföretag 1,5.

Nytt Shop@

Igår sändes senaste numret av e-handelsnyhetsbrevet Shop@ ut. Skriver om solsken hos NetOnNet, conversion rate, Kolls lansering, de 300 största amerikanska e-handlarna och att Blocket fick Stora Internetpriset.

2004-06-07

Inte EM i golf

Simon Bank i Aftonbladet. "Det gladde mig att ingen av dem verkade längta ut på den utmärkta golfbanan som ligger bakom hotellet. Zlatan spelar inte ens golf, vilket måste ses som en unik och sympatisk egenskap bland alla dessa män som är så rika på både tid och pengar."

Telia lyssnar på kunderna

Pappersutgåvan av dagens CS skriver att Telia med vd Anders Igel i spetsen lyssnar på företagets ungdomsråd. Lärdomarna är: ungdomar är mycket priskänsliga och mobiltjänster måste vara enkla att använda. Det måste verkligen ha varit två stora överraskningar...

Två andra saker som fastnade är att det finns en efterfrågan på att ladda ned mp3-musik i mobilen och att Tre "har blivit populärt".

Gates ger sig efter Google, om någon hade missat det

Bill Gates säger att Microsoft ska få ordning på sin sökverksamhet. "They [Google] have a way of formatting things that has had some appeal," Gates said. "It will be matched."

Annonsering, e-handel mm

Safa Rashtchy på PiperJaffray skriver om Internetbranschen. För investerare är det tre saker som gör Internetsektorn intressant i år: 1) omsättningstillväxt, 2) värderingsnivå och 3) ökande vinstmarginaler. De fem underbranscher Safa delar upp Internet i är: onlineannonsering (20-25% tillväxt i år, tros öka till 30-50 % årlig tillväxt), sökannonsering (40 % tillväxt under 2004 och 2005), e-handel (35 % årlig tillväxt de närmaste åren), avgiftsbelagda tjänster (30-40 % tillväxt, bra potential men saknar katalysator på kort sikt) och business services (20 % tillväxt). Allt som allt över 30 % tillväxt för Internetbranschen.

2004-06-05

Inte heller Internetrelaterat

Larry Ellison at the Convocation of the Yale University in 2000: "'All that of is good. For in truth, you will need that network. You will need those strong work habits. You will need that therapy. You will need them because you didn't drop out, and so you will never be among the richest people in the world. Oh sure, you may, perhaps, work your way up to No. 10 or No. 11, like Steve Ballmer.But then, I don't have to tell you who he really works for, do I? An for the record, he dropped out of grad school. Bit of a late bloomer."

Inte alls Internetrelaterat

Conan O'Brians Commencement Speech to the Havard Class of 2000. " When I had my Class Day, you students would have been seven years old. Seven years old. Do you know what that means? Back then I could have beaten any of you in a fight. And I mean bad. It would be no contest. If any one here has a time machine, seriously, let's get it on, I will whip your seven year old butt. When I was here, they sold diapers at the Coop that said "Harvard Class of 2000." At the time, it was kind of a joke, but now I realize you wore those diapers."

EM-genrep mot Polen

Sverige-Polen verkar bli ett mycket intressant genrep. Kryddat med Mikael Nilsson som högerback och Christian Wilhelmsson som högerytter. Det ska bli spännande att se hur offensiven fungerar, för fungerar spelat mellan Chippen, Ljungberg, Källström, Zlatan och Henrik Larsson kan det bli ett riktigt trevligt EM.

Startelvan mot Polen är Andreas Isaksson - Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Andreas Jakobsson, Erik Edman - Tobias Linderoth - Christian Wilhelmsson, Kim Källström, Fredrik Ljungberg - Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.

Förutom att Mikael Nilsson tar Teddy Lucics plats är det precis så jag vill se startelvan mot Bulgarien.

Matchen börjar 18.30 och sänds på TV3.

2004-06-04

TradeDoubler marknadsför Ginza

TradeDoubler och Ginza arbetar tillsammans. Ginza utökar sin tidigare nästan obefintliga nätmarknadsföring genom att börja arbeta med TradeDoubler.

E-mail confidential

Slate om de legala friskrivningar som finns längst ned i många e-mail.

1000x

Netscapes grundare Marc Andreesen svarar på frågan vad det mest spännande som händer i hans värld är: "The economics of the Internet have undergone something like a thousand-times swing. If you're going to launch an Internet site or an Internet business today, it's probably going to cost about a tenth of what it would have cost five years ago, but you're going to have 10 times more consumers you can address and probably 10 times the advertising revenue. There's a seriousness and commitment and dedication and effort and investment going into it now that is a lot more interesting and a lot more real than what was happening in the '90s."

2004-06-03

Ta del av dagensbok.com genom RSS

RSS sprider sig till allt fler webbplatser och sammanhang. Dagensbok.com har gjort en snygg implementation där du förutom dagens bok och nyheter även kan prenumerera på kommentarer på böckerna och inlägg i diskussionsforumet. Mycket heltäckande och helt rätt för att dra trafik till siten. Prenumerera på dagarnas böcker och läsarnas kommentarer.

2004-06-02

Koll.se tillbaks i ny skepnad

Koll som är Bonniers svar på Schibsted-ägda Blocket.se har från starten annonser i kategorierna bostad, motor, jobb, båt och prylar. Tjänsten produceras i samarbete mellan TV4, DN, GP, Sydsvenska Dagbladet och Expressen vilka även marknadsför den på sina respektive startsidor. Bredden i annonstyper och möjligheterna till publicering i flera media känns mycket spännande. Koll.se: "Genom ett unikt samarbete kan vi erbjuda dig ett stort utbud av allt från barnvagnar till hus. Vill du annonsera kan du på Koll enkelt välja om du vill synas på nätet, på text-TV eller i en tidning. Eller varför inte en kombination?"

Privata Affärer: Carl-Henric Svanberg ska ändra Ericsson

Strategiomläggning hos Ericsson ska förbättra lönsamheten genom bättre interna processer och ökad kundanpassning. Fokus ligger på fyra strategiska områden: mobilitet, konvergens mellan fast och mobil kommunikation, systemintegration (få mjukvaror att spela tillsammans) i servicelagret samt globala tjänster. Läs hela artikeln hos Privata Affärer: Carl-Henric Svanberg ska ändra Ericsson.

2004-06-01

DN.se planerar för webb-tv

Enligt Journalisten.se så planerar DN att sända webb-tv på dn.se med början nästa år.

Digital Illusions dödar Göteborg

Svenska spelutvecklaren Digital Illusions lägger ned sitt Göteborgskontor med 73 anställda. De anställda erbjuds anställning på DICEs Stockholmskontor. Bolaget räknar med besparingar på 15 miljoner kronor om året. Jag tror att de indirekta kostnaderna för flytten kommer bli höga i form av tappad personal (tippar att maximalt 50 procent flyttar) och lägre produktivitet under flytten. Det verkar som om Digital Illusions bedömer att deras varumärken (läs Battlefield) väger upp tappet av enskilda personers kompetens. Kommer ihåg ett skräckhistoria om AT&T:s flytt av kvalificerad personal vid ett forsknings- och utvecklingskontor. Hoppas det går bättre för DICE.

Aktieklipparna kan inte vänta på Unibet

Aktieklipparna kan inte vänta med handeln till den åttonde juni, när Unibet börsintroduceras, så H&Q kommer att erbjuda förhandel i aktien från och med i morgon onsdag. Förhandel har inte varit aktuellt vid nyintroduktioner sedan dot.com-dagarna under 1999 och 2000.

Full fart på e-handeln

InternetWorld noterar att e-handeln ökar, att e-handlarna blir äldre och att nätannonseringen ökar i Sverige.

Intervju med Tres vd Shlomo Liran

Dagens Industri intervjuar Shlomo Liran, vd för svenska delen av mobiloperatören 3. Enligt honom är 3 på väg att inom ett år nå milstolpen 1 miljon kunder i Sverige. Intervjun ger ett gott intryck av Tres nordiska strategi. Fast "hotet" om högre samtalspriser för personer som blir kunder i framtiden tror jag mest är ett sätt att få folk att byta nu i stället för att vänta.

Tele2 Comviq startar 3G i Sverige

Idag öppnar Tele2 Comviq sitt svenska 3G-nät. Tele2 erbjuder kunderna att välja mellan Sony Ericsson Z1010 och Nokia 7600. Moroten är gratis datanedladdning fram till årsskiftet.

400.000 Mp3-spelare kommer säljas i år

Mp3-marknaden hetare än någonsin. Under 2003 såldes det 172.430 spelare och i år räknar undersökningsföretaget IT Research med att det kommer säljas över det dubbla. Närmare 400.000 Mp3-spelare ska säljas. Ute i butikerna märker man en stor efterfrågan - "En fördubbling av omsättningen är inte alls orealistiskt. Hittills har vi sålt mycket mer än förra året", säger Mats Johansson på Onoff i Upplands Väsby.