2004-04-30

Dagens viktiga nyhet...

Googles börsintroduktion i all ära, men dagens viktiga nyhet är att Henrik Larsson ställer upp i EM.

Mer om Googles börsnotering

För mycket mer information om Google läs företagets noteringsprospekt.

Googles omsättning kan mätas på netto- eller bruttonivå och Google vill mäta dem på nettonivå. Skillnaderna mellan nivåerna är att bruttoomsättningen inkluderar de betalningar Google gör till sökmotorer och sajterna som visar AdSense, vilket nettoomsättningen inte gör. Nettoomsättningen under 2003 var 961 miljoner dollar och bruttoomsättningen var 1465 miljoner dollar. Vinsten för året blev 105 miljoner dollar, vilket ger en nettovinstmarginal på 10,9 procent. Dock så dras resultatet ned av aktiebaserad ersättning till personalen och väldigt höga reservationer för framtida skatter (66 %, när den normala skattesatsen för amerikanska företag är runt 35 % om jag inte minns helt fel).

Fritt kassaflöde (kassaflöde från den löpande verksamheten - investeringar i maskiner/inventarier och dylikt) var 219 miljoner dollar, vilket innebär en marginal för det på 22,8 procent. Det är en väldigt bra siffra.

Innan noteringen så har Google drygt 222 miljoner aktier efter utspädning. De största ägarna är:

* Grundarna Sergey Brin och Larry Page (äger lite fler aktier än Sergey) med ungefär 38,5 miljoner aktier (17,3 %) var.
* Riskkapitalbolagen Sequoia och KPCB äger cirka 23,9 miljoner aktier (10,8 %) vardera.
* VD Eric Schmidt äger 14,7 miljoner aktier (6,6 %).

(Delar av denna post återfinns även på Googlekoll.

2004-04-29

Google till börsen

Då har Google lämnat in sitt prospekt till SEC, skriver news.com. Lite snabbinformation:

* Vill ta in $2,7 miljarder dollar.
* Introduktionspriset sätts genom en "Dutch auction" (skiljer sig från vanliga introduktioner)
* Omsättning 961,9 miljoner dollar 2003
* Vinst: 105,6 miljoner dollar
* Kassaflöde från löpande verksamheten: 395,4 miljoner dollar
* Inför A- och B-aktier för att garantera att grundaren fortsätter ha kontroll över bolaget
* Har 1907 anställda
* Omsättning första kvartalet 2004: 390 miljoner dollar
* Vinst första kvartalet 2004: 64 miljoner dollar

Mer information kommer...

About.com i ny skrud

About.com har fått ny layout. Ur annonsperspektiv är den nya layouten ett exempel på dålig användning av kontextuella sökannonser/sponsrade länkar.

2004-04-28

Lycos.com till salu

Web portal for sale, slightly used. Enligt uppgift till News.com har Lehman Brothers fått i uppgift att hitta en köpare till Terra Lycos amerikanska verksamhet, i vilken bl a portalen Lycos.com ingår. Man ska istället fokusera på sin spanska verksamhet.

2004-04-27

Svenska Spel tappar mot Unibet, Expekt, Ladbrokes & co

Svenska Spels omsättning från skicklighetsspel som Oddset och Stryktipset minskade med 50 miljoner under årets första månader jämfört med förra året. Knappast förvånande att spelarna hellre spelar hos Unibet, Expekt och Ladbrokes som erbjuder högre odds. Internet är för jäkligt för de som vill reglera tjänster...

Nu blir det fler besök på Expressen Sport

Expressen har nu tre stycken RSS-feeds: nyheter, sport och nöje. Expressen Sport återfinns nu på mitt Bloglineskonto och antalet besök på Expressens sajt lär bli betydligt fler. Något alla onlinetidningar bör förstå vad gäller RSS är att det leder till fler besök, fler besök medför till fler annonsvisningar och fler annonsvisningar innebär högre intäkter. [via: mymarkup.net]

Jew Watch ramlar ur Google

Jew Watch, som tidigare var toppsvaret på sökningen jew i Google, har ramlat ur Googles index den här månaden.

Alla Internetbolag vill inte till börsen

I den börsyra som råder kring Internetföretag är det bra att komma ihåg att inte alla företag vill till börsen.

Soligt för open source

Artikel om hur Weather.com har gått ett system med Sun/WebSphere/Oracle till Intelburkar med Tomcat och MySQL.

Klotter problem på Susning.nu

Enligt IDG så kommer endast registrerade medlemmar kunna redigera artiklar på wikin Susning.nu framöver. Anledningen till det är problem med klotter på vissa (?) artiklar. Synd att det ska behöva bli så, men kanske inte helt förvånande då anonymitet tar fram det sämsta i en del människor.

E-handeln ökade 57 procent

Den amerikanska e-handeln ökade med 57 procent den andra veckan i april.

Marknaden är grym

Den slutsatsen kan man dra efter att se hur auktionsprissättningen på sökordsannonser fungerar. Priset som sätts gör det svårt att gör snuskigt lönsamma mediaköp på konkurrensutsatta ord. Det enda sättet att på lång sikt kunna delta framgångsrikt i ett priskrig på annonsutrymme, är att få ut ett högre värde per besökare än konkurrenterna.

Dessutom är det intressant att läsa om hur det börjar bli brist på annonsutrymme i flera kategorier. Främst i USA, men även i Sverige?

2004-04-26

Mer om Google

New York Times skriver ännu mer om Google. Denna gång skriver tidningen att Google fram till tidigt 2003 var uppdelat i två företag, Google Inc och Google Technologies, för att undvika att behöva avslöja någon ekonomisk information när företaget passerade 500 anställda och 10 miljoner dollar i tillgångar. Nu finns dock bara ett Google och därför måste bolaget avslöja sin ekonomiska ställning senaste den sista april. Antingen sker det i form av ett börsnoteringsprospekt eller genom att lämna in en rapport till amerikanska finansinspektionen. Enligt Wall Street Journal har Google anlitat investmentbankerna Morgan Stanely och Credit Suisse First Boston för att hjälpa till med en börsintroduktion. Vi lär få svar innan veckan är slut...

SVD skriver om Yahoo's första 10 år

Yahoo! - vilka 10 år. "Yahoo startades som så många andra internetbolag som en hobby, sprungen ur ett behov hos två unga ingenjörer i en trailer på ett universitetscampus för att hålla ordning på deras favoritsajter på internet. Förra året omsatte Yahoo 12,1 miljarder kronor."

2004-04-25

Mediahysteri kring Google

Då Google med all säkerhet kommer att redovisa sitt bokslut för 2003 under kommande vecka, så skriver alla stora amerikanska tidningar om företaget. News.com skriver att 650 av Googles anställda innehar optioner och Business Week har slagit på stort och placerat Googles grundare Sergey Brin och Larry Page på omslaget av den amerikanska utgåvan. Huvudartikel, intervju med Larry Page och intervju med vd Eric Schmidt. Utöver det finns det några diagram och lite grafik hos BW.

Amazons finanser

Lite mer om Amazons resultat för första kvartalet.

Omsättning (GAAP): 1,53 miljarder dollar
Vinst (GAAP): 111 miljoner dollar
Fritt kassaflöde: -259 miljoner dollar (företaget betalar varorna som såldes i julhandeln under första kvartalet)
Vinstmarginal: 7,25 % (högt för att vara en butik)

Amazon har betalat av långfristiga skulder på cirka 500 miljoner dollar under de senaste tolv månaderna.

Imponerande datacenters hos Google och Akamai

Google and Akamai: Cult of Secrecy vs. Kingdom of Openness är en artikel om hur Google alltid rapporterar lägre siffror om hur många datorer datorer och annan teknik som utgör världens populäraste sökmotor och vilken kontrast det är mot Akamais öppenhet. Akamai har byggt upp ett system för snabbare distribution av filer via Internet.

De äger Google

New York Times skriver om hur mycket olika personer och företag äger av Google. Larry Page och Sergey Brin lär äga ungefär en tredjedel av företaget, Sequoia Capital och KPCB ungefär en fjärdedel (Fortune anger att de äger 33 procent), tidiga investererare inklusive Andy Bechtolsheim mellan 5 och 10 procent samt delar som ägs av Google vd Eric Schmidt Yahoo, AOL, Stanford University, Angel Investors och techikoner som Marc Andreessen, Pierre Omidyar, Shawn Fanning och Bill Joy.

2004-04-24

Nanopublicering

Att kunna sprida nischad information globalt till en låg kostnad är en av sakerna som gör Internet fascinerande som medium. Ett exempel på en tjänst som gör det på ett bra sätt är Iraq Coalition Casualty Count som löpande samlar information om hur många koalitionssoldater i Irak som har dött. Totalt har 811 koalitionssoldater dött fram tills idag, majoriteten av dem amerikanska.

Länka till New York Times

New York Times har ovanan att göra äldre artiklar tillgängliga endast om man betalar. Direktlänkar man till artiklar går det dock att komma runt det genom att använda New York Times Link Generator. I grunden ligger ett avtal mellan NYT och Userland, där användare av bloggprogramvaran Radio Userland ska kunna länka till artiklar på NYT.com.

Två Googleartiklar...

Som jag också har postat på Googlekoll är New York Times artikel om att Googles finanser snart blir kända och Steve Gillmors intervju av Sergey Brin om Gmail.

2004-04-23

Monster köper Jobpilot

Amerikanska jobbwebbplatsen Monster köper primärt tyska Jobpilot. Monster äger Jobline i Sverige.

MSN ökar försäljningen

MSN ökar försäljningen med 16 procent. Annonsförsäljningen upp 43 procent, Internetabbonemangsförsäljningen gick sämre. MSNs omsättning på 491 miljoner dollar kan jämföras med Yahoos omsättning (exklusive Overtures betalningar till bland annat MSN) på 550 miljoner dollar.

Apropå Gmail...

Så hittar du två kommentarer om tjänsten på jogin.com: Juice och Using Gmail.

MiniPod - om iPod på svenska

MinIpod, som bland annat drivs av Christian Wilsson som även postar i den här webbloggen, är en svensk sajt om Apple bärbara musikspelare. Surfa dit om du är intresserad av iPod.

Halva Google ägs av grundare och personal

Enligt Fortune så värderades Google till 75 miljoner dollar när Michael Moritz på Sequoia Capital och John Doerr på KPCB (endast prenumeranter) investerade 25 miljoner dollar i företaget. Utöver Yahoos ägarandel (på 5 procent om jag minns rätt), så ägs resten av Google av grundarna, tidiga investerare och personalen.

Fortune om Barry Diller

Fortune skriver om Internets, relativt sett, okände mogul Barry Diller på InterActive (endast för prenumeranter).

AOL vill bli portal - igen

Amerikanska Internetleverantören AOL, som inte haft det roligt sedan köpet av Time Warner, satsar på att bli en mer generell portal.

Amazon.com hade ett bra första kvartal

Amazons vinst och omsättning för första kvartalet ökade rejält. De exakta siffrorna återfinns i företagets pressrelease. Kommer att titta igenom den och skriva mer om Amazon.com senare.

2004-04-22

TV4.se hackad av Bush-motståndare

IDG.se skriver att TV4.se hackades i tisdags kväll. Hacket ska bara ha legat uppe i någon minut, enligt Michael Knutas som är ansvarig utgivare på TV4 Interaktiv. En skärmdump av hacket, som påstod att USA låg bakom attacken mot den svenska ambassaden i Irak.

Varför erbjuder IDG.se inte RSS-feeds?

Ett av livets små mysterium är varför inte svenska nättidningar, med undantag av DN.se, publicerar sina nyhetsrubriker i RSS-flöden. RSS gör det enklare att se när sajter har uppdaterats och effektiviserar mitt nyhetsläsande 10 gånger om. Just nu får DN.se samtliga mina besök inom områdena fotboll, ekonomi och allmänna nyheter enbart på grund av att DNs RSS-feeds återfinns på mitt Bloglineskonto. Expressen, IDG, SvD och Aftonbladet finns inte där och får därför färre besök. Vilket knappast kan vara deras målsättning.

Mp3-Jens till attack mot musikbranschen

Jens Nylander, grundare av Jens of Sweden, säger till InternetWorld att företag som Microsoft, Cdon och Ginza inte bör tillåta kopieringsskydd i de musikfiler de säljer. Delvis talar Jens i egen sak, men det han säger borde inte vara kontroversiellt då fildelning, som kopieringsskydd ska hindra, inte påverkar försäljningen av musik (pdf). Det kom forskarna Felix Oberholzer på Harvard Business School och Koleman Strumpf på UNC Chapel Hill fram till efter att ha studerat sambandet mellan nedladde filer och sålda album. Deras forskning visar att i det värsta utfallet innebär 5000 nedladdningar att det säljs ett album mindre, medan populära albums försäljning ökar när många laddar ned dem.

NetOnNet dubblar vinsten

E-handelsbutiken NetOnNet dubblade vinsten för första kvartalet till 4,3 miljoner kronor. Att det går bra är inte överraskande, då NetOnNets månatliga försäljningsrapporter visat att de växer drygt dubbelt så snabbt som e-handelsmarknaden. Aktien är dock väldigt högt värderad. Minsta problem och kursen kan sjunka rejält. Aktien har sjunkit knappt 5 % sedan rapporten släpptes.

Spansk webblogg om Internet

Tyvärr förstår jag inte spanska, men gjorde jag det skulle jag löpande följa webbloggen Salsa Digital. Skriver om marknadsföring, onlinepublicering, e-handel och annat intressant. Ofta lite längre inlägg, som tyvärr inte kommer till sin rätt i Babelfishs spansk-engelska översättning.

Israelisk portal lanserar mailtjänst med 1GB lagringsutrymme

Walla Portal to launch free e-mail. Den israeliska portalen Walla tillkännagav igår att man inom kort kommer att erbjuda 1GB lagringsutrymme på sin gratis e-mailtjänst. GMail får se upp!

2004-04-21

eBay tjänade 1,5 miljard kronor under första kvartalet

Ebay imponerar som vanligt.

Omsättning (GAAP): 756 miljoner dollar (476 miljoner dollar Q1 2003)
Vinst (GAAP): 200 miljoner dollar (104 miljoner)
Fritt kassaflöde: 295 miljoner dollar (146 miljoner)
Vinstmarginal: 26,5 %

45,1 miljoner aktiva medlemmar under de senaste tolv månaderna. Tydligen har affärerna gått bättre än väntat och eBay höjer målen för helåret. Ebay lär hamna en bra bit över 3 miljarder dollar i omsättning i år, vilket ska jämföras med 2,1 miljarder dollar för 2003. Läs hela rapporten

VeriSign betalar Sex.com $15 miljoner i överenskommelse

En av de mer bisarra dot.com-historierna är hur Network Solutions (idag VeriSign) överförde rätten till Sex.com från Gary Kremen till Stephen Cohen. Cohen lurade Network Solutions att han hade rätt till Sex.com och startade en porrföretag som omsatte över 350 miljoner kronor under 1990-talet. Kramer fick tillbaka domänen år 2000 och bor numera Cohens lyxvilla, som beslagtogs då Cohen flydde från USA och inte betalade skadeståndet på $65 miljoner. Nu har alltså VeriSign och Gary Kramer gjort upp i godo och Kramer är minst $15 miljoner rikare. Gary Kramer är för övrigt mest känd för att ha grundat Match.com, Internets populäraste datingtjänst.

Nättporr av godo?

Internetpornografi är inte så farligt som vissa säger. I alla fall inte om man ska tro den forskning Aftonbladet skriver om i artikeln Porrsurfande kvinnor vågar testa mer.

Att jag skriver om porrsurfning handlar naturligtvis bara om att jag vill ha fler besökare.

Blanda Google och Amazon för bästa resultat

Intervju med Amazons söktjänst A9:s chef Udi Manber på Search Engine Watch. A9 fokuserar på e-handelssök, men är idag en generell webbsökmotor.

Amerikansk nätannonsering ökade 21 procent under 2003

Att den amerikanska nätannonseringen ökade med 21 procent ska jämföras med att e-handeln ökade med över 30 procent.

Motalas skolor byter till Linux

Fler datorer i skolan när Motala kommun satsar på Linux. "Motala blir den första svenska kommunen att övergå till en Linuxbaserad IT-miljö med tunna klienter och öppna programvaror. PROACT har tillsammans med Cendio levererat lösningen som bygger på ThinLinc och kommunens skolor är först ut."

Ska bli mycket intressant att se om/hur mycket lägre totalkostnaden blir efter att implementering och konsulter är betalda. Det talas om besparingar på 400 000 kronor på Windowslicenser, men man får hoppas att bytet inte innebär att supportbehovet ökar för då är det inte mycket pengar. Motala kommun har dålig ekonomi, så det är inte förvånande att de försöker sänka datorkostnaderna i skolorna.

InfoSpace och Google fortsätter

InfoSpace och Google fortsätter sitt samarbete till och med 2006.

Jens of Sweden berättar om hur man lyckas

Miljonär på import via nätet. Jens Nylander, grundaren av Jens of Sweden, berättar om hur man lyckas med importverksamhet. Bland annat tolv stycken konkreta råd som är rätt bra.

Jag har blivit betatestare av Gmail

Jag använder Blogger för att uppdatera webbloggen och när jag loggade in på Blogger ikväll blev jag erbjuden att testa Googles eposttjänst Gmail. Men en webbmail är inte så mycket att testa om man inte får några mail. Skicka därför gärna tips, kommentarer och annat till torstensson@gmail.com.

Intervju med Gigablasts Matt Wells

InternetBrus har det publicerats ett utdrag ur en intervju med mannen bakom sökmotorn Gigablast Matt Wells. Enligt honom så har PageRank varit en större framgång marknadsmässigt än tekniskt för Google. Det baseras han på att Inktomi (där han arbetade tidigare) byggde en lösning a'la PageRank och kom fram till resultaten inte blev speciellt mycket bättre än med betydligt enklare metoder.

PUL, yttrandefrihet och bloggar

Vetandets värld har ett inslag om bloggar, yttrandefrihet och PUL i dagens program. Programmet finns online och sänds i repris 23.40 i kväll. Intervjun med it-juristen Mikael Pawlo börjar efter cirka 15 minuter och ger en bra introduktion till området.

Appropå vad man kan skriva i bloggar kommenterar Nick Denton, publicisten bakom Gawker, Wonkette och Gizmodo, New York Times artikel om Wonkette.

USA:s 25 mest fascinerande entreprenörer

Twenty-five Entrepreneurs We Love. Inc.com har gjort en lista över 25 entreprenörer som är drivna och kreativa i sitt arbete. Jeff Bezos grundare av Amazon.com toppar listan.

2004-04-20

Fler använder myndighetstjänster på nätet

Medborgarna använder allt fler offentliga e-tjänster. Den vanligaste e-tjänsten hos kommuner är möjligheten att söka till gymnasiet. AMS, Skatteverket och Vägverket är de populäraste webbplatserna. Hela rapporten i pdf-format.

Ask Jeeves Q1-rapport för 2004

Ask Jeeves (som kan användas för att bedöma utvecklingen för Google då deras intäktsmodell är densamma) har släppt sitt resultat för första kvartalet idag (pdf).

Omsättning (GAAP): 39,2 miljoner dollar (22,7 miljoner dollar under Q1 2003)
Vinst (GAAP): 13,4 miljoner dollar (7,7 miljoner dollar)
Fritt kassaflöde: 13 miljoner dollar
Vinstmarginal: 34,2 % (inte illa!)

Beräknad omsättning för helåret 255 miljoner dollar i och med köpet av Interactive Search Holdings (Excite mm). Med tanke på att Ask Jeeves beräknas ha några procent av den globala sökmarknaden i år och Google har cirka 50 % av den globala sökmarknaden, så borde Googles omsättning landa uppemot två miljarder dollar i år.

Weblog om nätmarknadsföring

Daniel Lövquist, grundare av InternetStart och anställd på TradeDoubler, har en webblogg om Internetmarknadsföring. Värd att följa om du brukar titta in här från tid till annan.

Netflix under första kvartalet

För några dagar sedan släppte Netflix, den amerikanska föregångaren till brafilm.com och Boxman, sin rapport för första kvartalet. Omsättningen var 100,4 miljoner dollar (55,7 miljoner dollar under Q1 2003) och förlusten blev 5,8 miljoner dollar (2,4 miljoner dollar under Q1 2003). För helåret räknar företaget med en försäljning på mellan 485 och 535 miljoner dollar en vinst på mellan 10,5 och 18,5 miljoner dollar.

Senare ikväll kommer Ask Jeeves att släppa sin rapport för första kvartalet.

ICQ 4 släppt

ICQ/AOL har släppt version 4 av det klassiska instant messaging-programmet ICQ.

Di.se intervjuar Thomas Thorhuus om Koll

DI.se intervjuar Thomas Thorhuus, tidigare chef på DN.se och numera ansvarig för Koll. Enligt Thomas är konkurrenterna till Koll främst Blocket, Gula Tidningen och Tradera.

Ask Jeeves hett villebråd för Yahoo

Ask Jeeves får majoriteten av sina intäkter genom att visa sökordsannonser från Google. Med sju procent av den amerikanska sökmarknaden så är Ask Jeeves en av de största partners sökannonsförsäljare som Google och Yahoos dotterbolag Overture kan hat. Därför spekulerar MarketWatch om att Overture skulle vara beredda att erbjuda Ask Jeeves 90 procent av annonsintäkterna om de skulle byta sökannonsleverantör från Google till Overture.

Juvelbutik till börsen

Det går att på ett lönsamt sätt sälja juveler och smycken på Internet. Amerikanska Blue Nile som gör det är på väg till börsen. Under 2003 var företagets omsättning 129 miljoner dollar och vinsten 11,3 miljoner dollar (exklusive skatteeffekter som höjde resultatet till 27 miljoner dollar). Just nu är en strid ström av amerikanska Internetföretag på väg att börsintroduceras.

ClickZ pratar med MSNs chief media revenue officer

ClickZ intervjuar Joanne Bradford på amerikanska MSN. Hon är ansvarig för annonsförsäljningen inom företaget.

MSN störst på svenska Internet

Enligt Nielsen Netratings så var de svenska sajter med högst räckvidd i februari MSN (2,7 miljoner), Aftonbladet (1,7 miljoner) och Eniro.se (1,1 miljoner). En längre lista återfinns hos Dagens Media.

MediaNet öppnar Stockholmskontor

Ljusdahlsbaserade internetsäljbolaget MediaNet kommer att öppna ett kontor i Stockholm. Om jag inte minns helt fel köpte köpte några personer i Blocketgänget in sig i MediaNet tidigare i år (hittar dock ingen artikel om det).

Koll återuppstår, blir Blocketkonkurrent

Expressen, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, TV4 samt Göteborgs-Posten kommer att starta en Blocketkonkurrent till sommaren. Namnet blir Koll, vilket har tagits från Bonniers misslyckade och nedlagda portalsatsning, och chef för Koll blir tidigare DN.se-chefen Thomas Thorhuus. Lite mer information finns hos Dagens Media och Resumé

Scoopet framför sanningen

First With the Scoop, if Not the Truth. New York Times om hur bloggar skiljer sig från tidningarnas skvallerspalter. [via Erik Stattin]

Om spelsajter och casinon

Di.se synar korten på spelsajter och kasinon. Enligt di.se:s artikel så hade sajten Party Poker intäkter (spelnetto alternativt bruttointäkt tror jag det kallas på branschspråk) på 30 miljoner dollar i december med vinstmarginaler kring 30-40 procent. Svenska 24hBET omsätter (bruttointäkt) i dagsläget mellan 100 000 och 200 000 dollar per månad och har nått nolllresultat, enligt artikeln.

2004-04-19

Dyrt med premium-SMS

InternetWorld skriver om att stora sajter som Aftonbladet.se, LunarStorm och ManagerZone tycker att Vodafone, Tele2 och Telia tar för mycket betalt för premium-SMS. Enligt artikeln tar operatörerna närmare 50 procent av intäkten. Verkar till stor del av vara en dragkamp om pengarna.

Sverige tappar i e-handelsligan

Sverige tappar i e-handelsligan. "Sverige tappar i listan över länderna med de bästa förutsättningarna för e-handel. I granskningen, gjord av tidningen The Economist, rycker Storbritannien och Danmark åt sig de två förstaplatserna."

Börjar LinkedIn bli populärt

Den sociala nätverkstjänsten Orkuts popularitet verkar ha haft samma livslängd som en sommarhit. Kanske för att det är svårt att se vad man egentligen ska göra med sina kontakter där. De senaste dagarna har jag börjat få inbjudningar till LinkedIn, där fokuset är affärsnätverkande. Skulle inte bli förvånad om det blir mer användbart än Orkut.

Jobba med Aftonbladet Nya Medier

Projektledare Aftonbladet Nya Medier (föräldrarvikariat). "Arbetet som projektledare innebär att du ska jobba med Nya Mediers olika produkter och tjänster ur ett marknadsperspektiv. En stor del av jobbet handlar om att planera, genomföra och utvärdera olika marknadsaktiviteter." Vill man kunna påverka svenskarnas dagliga användande av Internet, så är aftonbladet.se en av få sajter man kan göra det på.

Skype Economics

Skype Economics. Rafe Needleman på AlwaysOn har pratat med Niklas Zennström om Skype. Enligt artikeln så har Skype nu 45 anställda och har tagit in mer än 20 miljoner dollar i riskkapital.

Bloggare vill också tjäna pengar

Many Started Web Logs for Fun, but Bloggers Need Money, Too. Enligt Henry Copeland på Blogads så kommer webbloggar som omsätter 40 000 kronor per månad idag omsätta mellan 200 000 och 240 000 kronor om ett år. Hemligheten att ens komma i närheten av de summorna är dock naturligtvis att man har en mycket populär blogg på engelska.

Minska kostnaderna, inte priset

Internet fungerar bäst när tekniken används för att sänka kostnaderna för köpare och säljare genom effektivare arbetsflöden. Exempel på lyckad användning är Internetbanker där vinsterna i kronor och ören har gjorts av säljarna, medan köparna har fått bättre värde för pengarna (dock inte lägre priser), aktiehandel på Internet (lägre priser, bättre service) och prisjämförelsetjänster som Pricerunner, som sänker kostnaden för kunderna att informera sig om priser och utbud radikalt.

Lägre kostnader är en delförklaring till att sökannonsering blivit populärt, då en textannonskampanj kostar några tusenlappar att ta fram, medan framtagningskostnaden för en annonskampanj med Flashannonser sällan landar på under 50 000 kronor och ofta betydligt högre än så.

Ett annat problem med traditionella Internetannonser är kostnaderna att implementera dem hos webbplatserna på ett bra sätt. Problemet med misstag i den processen är så stort att brittiska Institute of Practitioners in Advertising's Digital Marketing Group vill införa en utbildning för traffics (personerna som lägger upp annonserna på olika sajter) för att minska antalet misstag som görs och därmed kostnaderna de medför.

Mer om A9

Amazons söktjänst A9.com lanserades som bekant i förra veckan. Rex Hammock tror att A9s styrka kommer att bli kollaborativ filtrering a'la Amazon.com ("de som gjorde samma sökning som du klickade på följande länkar"). John Battelle har intervjuat A9s chef Uii Manber i Business 2.0. I klassisk Amazonanda svara Udi på frågan om A9 gör Amazon till en konkurrent till Google genom att säga att han fokuserar på vad kunderna/användarna behöver, inte vad konkurrenterna gör.

2004-04-14

Hur man tjänar pengar på bloggar

Jeff Jarvis sammanfattar ett antal förslag på hur Boing Boing och andra webbloggar kan tjäna pengar.

MySQL kopierar Microsofts strategi

News.com skriver om att svenska MySQL kopierar Microsofts traditionella lågprisstrategi för att ta marknadsandelar på databasmarknaden.

Amazon lanserar söktjänsten A9

Amazon har lanserat en betaversion av sin söktjänst A9. Läs mer hos John Battelle om de intressanta spänningar det kan skapa med Google, som är en partner till Amazon.

2004-04-13

Om saker på g...

För övrigt anser jag att det har skrivits alldeles för mycket om Gmail, att kunna söka bland sina email är inte häftigt, och att gudmundson är den blogg som är roligast att läsa för tillfället.

2004-04-12

Kundrelationer hos Telia

Telias inställning till modemkapning och betalningsansvar är avslöjande: "Vi har ett ansvar gentemot våra aktieägare, säger Ralf Arnestig, högste ansvarig för Telias kundrelationer." Det låter som om Ralf arbetar med investerarrelationer, men jag kanske har fel. Två andra uppseendeväckande kommentarer han fäller om modemkapningar är "jag har aldrig träffat på att det inte står vad det kostar" (problemet är väl att modemkaparna inte ens talar om att modemet är kapat!) och "Vi operatörer kan inte ta ansvar för att kunden blir utsatt för ett bedrägligt beteende. Telia måste ju betala för de här dyra samtalen i vår tur, det är en förlustaffär. Det vi hoppas på är att förlusten inte ska bli så stor ? vi har ett ansvar gentemot våra aktieägare".

Förra året gjorde Telia en vinst på 7,6 miljarder kronor, den största ägaren är staten och konsumentminster Ann-Christin Nykvist har kallat modemkapningarna för vår tids största konsumentproblem. När ska Telia sluta med den, tydligen, olönsamma strutstaktiken kring modemkapningar och göra det som är rätt för kunderna?

Om att få jobba hos Google

Sökfabriken där alla drömmer om att jobba. IDG.se har en stor artikel om hur det är att jobba hos Google. Bl a får vi veta att 1500 personer söker jobb där varje dag.

2004-04-09

Claira till börsen

Gator mutation Claria files for IPO. Amerikanska Claria, som visar pop up-annonser med hjälp av programmet Gator, är det senaste amerikanska Internetföretaget som är på väg till börsen. Under 2003 gjorde Claria en vinst på 35 miljoner dollar på en omsättning på 90 miljoner dollar. Det som driver företagets tillväxt tycks vara samarbeten med Sharman Networks (Kazaa) och Overture. Läs mer i Clarias S1-dokument hos amerikanska finansinspektionen SEC.

Wallenbergs Investor är en av investerarna i Claria.

2004-04-08

Mer problem för nya Googles nya GMail

Nya motgångar för Googles Gmail . Google har tydligen glömt eller struntat i att registrera GMail hos det amerikanska patent och registreringsverket. Ett företag i London kallat Market Age driver sedan ett tag tillbaka en forskningstjänst med namnet GMail och dom har nu registrerat namnet. Är ett namnbyte på gång för Googles nya mailtjänsten måntro?

2004-04-07

Yahoo resultat för första kvartalet

Det gick bättre än förväntat för Yahoo under första kvartalet.

Omsätting (GAAP): 757 miljoner dollar (282 miljoner dollar för Q1 2003)
Omsättning (exkl. TAC): 550 miljoner dollar (282 miljoner dollar)
Vinst (GAAP): 101 miljoner dollar (46 miljoner dollar)
Fritt kassaflöde: 197 miljoner dollar (78 miljoner dollar)

TAC = Traffic Acquisition Cost = Overtures annonsbetalningar till MSN och andra sökmotorer. Omsättning - TAC är måttet för hur Yahoos portalverksamhet går.

Yahoo kommer att omsätta cirka 2,5 miljarder exklusive TAC och över 3 miljarder dollar inklusive TAC under 2004, rätt hyfsat för ett bolag som precis fyllde 10 år.

Svårt att tjäna pengar på och konkurrera med iTunes Music Store?

A nice little earner going for a song. "Alarm bells rang in November when Mr Jobs told analysts that iTunes was "not a money-maker". Apple stresses that iTunes is out to make a long-term profit but is a volume business. Yet if Apple cannot make money on 50m sales, what hope is there for smaller web retailers?"

2004-04-06

Skype i handdatorn

Ny Skype för fritt handdatorprat. Jag antar att anledningen till det nyvaknade intresset för Skype är att det har släppts en version för PocketPC som heter PocketSkype. Systemkraven är Microsoft PocketPC 2003 OS, 400 mhz processor och WLAN-kort. Det lär säkert kunna höja antalet användare av Skype, då gratis telefonsamtal är ett mycket intressant erbjudande.

Yahoo ger 100 MB mailutrymme till slumpmässigt utvalda användare

Yahoo randomly gives more email space. I ett försök att närma sig GMails 1GB lagringsutrymme har tydligen Yahoo börjat dela ut 100MB mailutrymme till slumpmässigt utvalda användare. Ett ganska lamt försök tycker iaf jag.

2004-04-05

Annons- och e-handelsnyheter


Just Skype Me

Jag har alltid haft ett visst intresse av att kolla igenom loggfiler, för att se hur folk hittar till webbloggen. Idag måste någonting ha fått folk intresserade av ip-telefoniprogrammet Skype, för antalet besökare som har hittat hit genom att söka efter Skype i Google eller MSN har exploderat. Även Googles webbmail Gmail verkar ha intresserat en del personer.

2004-04-03

Bild på Googles Gmail

Screenshots på Gmail. Googles webbmailtjänst verkar som sagt inte vara något aprilskämt och nu har det börja sippra ut bilder på hur tjänsten ser ut. Gränssnittsmässigt ingen revolution jämfört Hotmail och Yahoo! Mail.

Sun och Microsoft vänner igen

Friend and foe. Microsoft kommer att betala Sun 1,95 miljarder dollar för att avsluta legala konflikter kring konkurrens- och patentfrågor mellan företagen. Det ska jämföras med de 613 miljoner dollar EU vill att Microsoft ska betala för brott mot konkurrenslagen i Europa.

DN om Jens of Sweden

Dagens Nyheter har ett helt uppslag om Jens of Sweden och mp3-spelare i lördagens ekonomidel. På nätet blir det tre länkar i stället för ett uppslag.


  • Jens of Sweden fortsätter växa. "Jens of Sweden sålde flest mp3-spelare i Sverige förra året. Den unge entreprenören Jens Nylander har Ingvar Kamprad som förebild och vill att företaget ska växa av egen kraft."
  • Försäljningssuccé för mp3-spelare. "Försäljningen av mp3-spelare kommer att fördubblas i år enligt IT Researchs prognos. Senare i år kommer den nya generationen spelare som även kan lagra videor och spela upp filmer."
  • "mp3 lät bra redan från början". "Runt 1997 skickade en arbetskamrat över en datafil till mig. Lyssna sa han. Musik i ett nytt, hårt komprimerat, format, som hette mp3 och bara var bråkdelen så stor som den annars brukade vara i datorn. Och det lät förbluffande bra."

2004-04-02

Amazon får patent på browserkakorna

Amazon patents browser cookies. "Patent Number 6,714,926, granted only two days ago, covers the "Use of browser cookies to store structured data". Amazon has previously been under fire for patenting "one-click shopping". Some experts say they are just patenting the obvious."

Det var inget aprilskämt - Google utvecklar 1GB gratis mailtjänst

Google to offer gigabyte of free e-mail. Google släppte igår ett pressmeddelande om deras nya tjänst "GMail", ett pressmeddelande som av många uppfattades som ett aprilskämt. Men så var icke fallet, utan man kommer inom en snar framtid släppa lös GMail till användarna. 1 GB utrymme! Vore kul att se den komprimerings-lagringsalgoritmen...

Prenumerera på musik till din MP3-spelare

Microsoft's iPod killer. "This summer may see the beginnings of a shake-up in the online-music industry--sources say new Microsoft copy-protection technology will finally arrive, bringing the all-you-can-eat subscription model to portable players."

Så ska MSN bli störst

MSN's quest for dominance. Stefanie Olsen har intervjuat Yusuf Medhi, ansvarig för MSN's portal strategi. Intressant läsning.

2004-04-01

Svenskt affiliate nätverk ökar intäkterna

TradeDoubler expanderar. TradeDoubler ökade intäkterna förra året med 86 procent. Man finns idag i 16 länder och räknar med att snart öppna ett kontor i Polen.