2004-03-31

Om Googles framtida konkurrenter

Upstart competitors strive to outgoogle leader. CNN har skrivit en artikel om ett gäng nya företag som vill ta upp kampen med Google. Man utvecklar bl a teknologi för att söka i ljud och videofiler något som t ex Google inte klarar av (ännu).

Mindre störande annonsformat på väg

New wave of Web ads on the way. "Internet marketers are promising a new generation of online advertising "lite" that's more effective and less annoying than some current methods, but they could have a hard time convincing jaded Web surfers they're for real."

2004-03-30

Kriget om eftertextannonserna är i full gång

Eniro köper Gula Tidningen. Idag blev det klart att Eniro köper Gula Tidningen för 73 Mkr. Ska bli intressant att se om Gula Tidningen kan utmana Blocket på allvar nu då man får tillgång till Eniros trafik.

2004-03-29

Nytt nummer av Shop@

Idag skickades det ut ett nytt nummer av e-handelsnyhetsbrevet Shop@, som jag är redaktör för. Du kan läsa om att allt fler resor bokas på Internet, att svenskarna är de flitigaste e-handlarna i Europa, att Yahoo har köpt Kelkoo för 4,4 miljarder kronor, att konsumenterna nu är redo för att handla på Internet, att eBay betalade en affiliate 10 miljoner kronor i januari och om vilka de populäraste sökmotorerna i Europa är. Surfa över och påbörja en prenumeration idag!

En "minibubbla"?

Gates: Internet firms riding a 'mini bubble'. Den senaste tidens stegrande värdering av internetaktier är en "minibubbla". Det anser i alla fall Bill Gates.

Analys av Shopping.com

Shopping.com Analysis. Amerikanska prisjämförelsetjänsten Shopping.com ska börsintroduceras. I samband med det har Stefan Smalla tittat närmare på bolaget och dess operationella nyckeltal.

2004-03-26

Yahoo köper Kelkoo

Yahoo köper Kelkoo. För 475 miljoner euro har Yahoo köpt shoppingportalen Kelkoo. Vid en första anblick verkar köpet passa Yahoo mycket bra. Kelkoo är en hyfsad tjänst inom ett område Yahoo kan tjäna pengar på. Frågan är hur länge Yahoo låter Kelkoo fortsätta visa annonser från Google. Misstänker att grabbarna och tjejerna på Overture inte vill att Kelkoo ska göra det.

2004-03-25

AOL, Yahoo och fritt kassaflöde

AOL: Dick Parsons' Options. Business Week skriver att Time Warner kan tänkas sälja AOL. Enligt Business Week så är AOLs värde 10,4 miljarder dollar, eller runt en tredjedel av Yahoos. Visserligen kan Yahoos läge sägas vara ljusare, men att AOL trots tre gånger högre fritt kassaflöde skulle skulle vara värt en tredjedel är inte rimligt. Å andra sidan lär inte Time Warner sälja innan amerikanska Finansinspektionen, SEC, är färdiga med sin utredning av AOLs redovisning av annonsintäkter under bubbelåren.

2004-03-24

Ny MSN Search i juli

Microsoft's MSN plans new search engine in July. Enligt uppgift planerar MSN att lansera en ny version av MSN Search den första juli. Förändringarna ska vara både en ny, mer användarvänlig design och en ny teknisk lösning, utvecklad av Microsoft, för själva sökmotorn.

2004-03-23

Google, Orkut och personsök

Google to find place for Orkut network in search. Det verkar som om Google kommer att använda Orkut (och kanske andra social software-tjänster) för att man lättare ska kunna hitta information om enskilda personer.

Nätsajt gräddfil till unga köpare

Nätsajt gräddfil till unga köpare. "När Coca-Cola ska sälja sina produkter räcker det inte längre med reklam i tv, tidningar och andra traditionella medier. För att nå landets tonåringar prövar man nu ett fördjupat samarbete med ungdomssajten Lunarstorm."

2004-03-21

Är ditt namn verkligen ditt?

NYT skriver om namn i en global ekonomi, hur konflikter uppstår och ibland tar sig lätt bisarra uttryck.

2004-03-20

Lifeblog fyller urymmet mellan telefon och PC

Jag har tittat på Lifeblog, den nya mjukvaran från Nokia som ska hjälpa telefonanvändare lagra sina digitala "minnen" mer beständigt än i den minnessnåla telefonen.

Så här ser PC-delen av Lifeblog ut. Telefon-komponenten är snarlik. Tanken är att alla meddelanden (SMS, MMS), anteckningar, bilder och filmer ska loggas och synkas med din PC så att du aldrig ska behöva bli av med minnen för att du har slut på plats i telefonen.

Telefonen kopplas med USB till datorn (bluetooth finns inte med i bilden), med en knapptryckning flyttas alla filer (som inte är markerade som "favoriter" i telefonen) till datorn och läggs ini i tidslinjen i Lifeblog. Du kan sen komplettera med anteckningar, ta bort saker, göra saker till favoriter (som då förs över till telefonen) eller maila dem till en kompis.

Än så länge finns ingen webb-del och Nokia-killen kunde inte säga något om sådana planer. ATT det kommer var han tämligen övertygad om men hur, när och vad visste han inte.

På frågan om vilka telefoner som funkar med Lifeblog så var det något tråkiga svaret "alla nya som kommer". Idag är det bara 7610 som skeppas med Lifeblog installerat från fabriken. Han gissade dock, var mycket noga med att poängtera att det var hans ÅSIKT inte FAKTA, att alla Symbian-telefoner (alla series 60 telefoner då då) skulle kunna köra Lifeblog framöver. Vilket vore kul för exempelvis mig.

Jag är den klockrena målpersonen för Lifeblog, så som jag sitter här och tankar bilder till PCn över IR och sen mailar dem till hultberg.org. Mer om Lifeblog hos Nokia. Motorola har för övrigt några riktigt läckra saker i sin monter.

CeBIT 2004 - Äntligen

Äntligen lite ledigt. Utrustad med laptop och WLAN ska jag nu först och främst kolla in Nokia i Hall 26, mycket roligt där. WLAN på mässan är dyrt, 35 euro för fyra effektiva timmar, men det funkar över hela mässan. Lite fräscha bilder från Hall 16, gamer-hallen, finns på hultberg.org.

Ny version av Movable Type kommer allt närmare

SixLog går in i betatest av Movable Type 3.0. En av de stora nyheterna kallas TypeKey, ett registreringsförfarande för att få kommentera på webloggar. Enligt artikeln är TypeKey byggt på sådant sätt att även andra ska kunna använda det som en tjänst för registrering, inte bara de som använder MT3.0.

Brist på tjänster i de öppna stadsnäten

IDG skriver om det klena utbudet av tjänster i stadsnäten. Det verkar vara ett tveeggat problem, dels anses stadsnäten ännu inte hunnit lära sig hur de ska paketera sina erbjudanden till tjänsteleverantörerna och dels vet inte de tilltänkta användarna vad som är möjligt att få: "- Om man ser på vad som efterfrågas så är det internetaccess. Det andra ser man mer som en bonus, man väljer inte operatör efter tjänsterna, säger Jörgen Svärdh, marknadschef på Utsikt Linköping."

Microsofts AOL-köp bara rykten - IDG.se

Time Warner dementerar alla rykten om att Microsoft skulle köpa AOL, skriver IDG om idag.

MSN Searchs resultat blir tydligare

MSN to shake up search ads. Från och med första juli ska MSN tydligare skilja på det redaktionella resultatet och annonserna i MSN Search.

2004-03-19

Microsoft köper AOL?

A 'soft landring. Tydligen bollar Time Warner med alternativet att sälja AOL till Microsoft. Skulle onekligen göra Microsoft ännu tyngre på Internet. Även om AOL tappar medlemmar relativt snabbt, så lär en köpare få hosta upp mellan 15 och 30 miljarder dollar för bolaget. Det baserat på ett beräknat fritt kassaflöde på 1,5 miljard dollar för 2004 och en värderingsmultipel mellan 10 och 20 gånger det. Dock mycket spekulationer just nu.

Yahoo testar ny nyhetstjänst

Yahoo Beta Testing News Search 2.0. Search Engine Journal rapporterar att Yahoo har börjat betatesta version 2.0 av sin nyhetstjänst Yahoo News. Med bland annat 7500 olika nyhetskällor som söks igenom är den en stark konkurrent till rivalen Googles nyhetstjänst. För en hel lista på nya features, klicka på länken ovan. Kriget om att vara den bästa sökmotorn alla kategorier går vidare... Vill du testa tjänsten klicka här

Kazaa stäms på 25 miljoner dollar till

Programmer sues Kazaa for $25 million. "A programmer who helped write the original version of the popular Kazaa file-swapping software is suing its current owner Sharman Networks for $25 million, saying he still owns part of the copyright to the program."

2004-03-18

Googles annonsrevolution

How Google Is Revolutionizing the Ad Game. Artikel på Fortune av David Kirkpatrick om hur Googles självselekteringsmodell för annonsering borde göra traditionella företag nervösa.

Svenskar e-handlar mest i Europa

Svenskar handlar mest på nätet i EU. "37 procent av svenskarna har någon gång handlat på Internet."

Videointervju med Yahoos vd

Yahoo: Past, present and future. Intervju med Yahoos vd Terry Semel och grundare Jerry Yang. Mycket intressant.

Hur Google tar fram nya tjänster

Google, Innovation, and the Web. Bra artikel om hur Google utvecklar nya tjänster.

Kanoodle konkurrerar med Google

Kanoodle.com Battling Google for Contextual Ads. Precis som Industry Brains försöker Kanoodle bygga en kontextuellt annonssystem som är mer anpassat till traditionella mediasajter än vad Google AdSenses är. Tricket är att kombinera textanalys med kategorisering av sajterna.

Lokal Google

Google goes local. Google har gjort det enklare att hitta lokal information. Testa på Google Local.

BitTorrent möter RSS

Speed Meets Feed in Download Tool. "A demo publishing system launched Friday by a popular programmer and blogger merges two of this season's hottest tech fads -- RSS news syndication and BitTorrent file sharing -- to create a cheap publishing system for what its author calls "big media objects." The hybrid system is meant to eliminate both the publisher's need for fat bandwidth, and the consumer's need to wait through a grueling download."

Skype i Mercury News

Kazaa duo's next call. Silicon Valleys morgontidning har skrivit om Niklas Zennströms och Janus Friis VoIP-bolag Skype. Det verkar som om mängden riskkapital Skype har tagit in är fel i artikeln. Den anges till 20 miljoner dollar, men är runt 40 miljoner dollar. Utöver premiumtjänster talar Zennström om att Skype ska få intäkter från att licensiera klienten till hårdvarutillverkare som Siemens och Plantronics. Anledningen till att Skype, trots att andra instant messaging-program också erbjuder VoIP, är intressant är att det är enkelt att komma igång för vanliga användare och programmet verkligen fungerar.

CeBIT är så stort, så stort...

Nu är jag på plats i Svenska Exportrådets monter där jag hjälper Dighistory.net att ställa ut sin lösning för digitalisering av vårt kulturarv. Internet-access finns än så länge bara i montern, jag har inte fått igång någon radio. Det finns, men kostar pengar (allt på CeBIT kostar pengar har jag lärt mig...) och jag har ännu inte hunnit hitta ett ställe att köpa access. Nnär jag fixat det kommer jag att kunna rapportera lite friare. I Exportrådets monter står ett antal företag och ställer ut produkter och lösningar, allt från höghastighetsradio och tjänsteportaler i stadsnät till informationskiosker och IP-telefoner. Jag vet inte riktigt var jag ska börja, det är för stort. Småbilder och korta saker jag stöter på hamnar än så länge på fotobloggen.

Sökmotorschock!

Missa inte Wireds stora special om sökmotorn Google. En del av materialet från tidningen ligger nu online. Wired: Googlemania!.

Microsoft utvecklar portabelt mediecenter

SVD: Microsoft tar upp kampen med ny mediespelare. Efter Apples stora framgångar med iPoden tar nu Microsoft upp kampen genom att lansera en bärbar mediespelare som går under namnet Portable Media Center. Lagra upp till 10 000 låtar, 175 inspelade tv-timmar eller 100 000 digitalfoton. Den blir således mycket mer avancerad än vad iPoden är. Lagom till presentationen på CeBit idag har man även fått klart ett avtal med Napster och EMI som ska sälja nedladdningsbar musik till mediespelaren.

2004-03-17

Mamma.com rusar ytterligare på Nasdaq

Igår steg söktjänsten Mamma.com med 24%, och den har nu gått upp med över 200% sedan början av året. Uppgången igår kom efter att internetmiljadären tillika ägaren av NBA-laget Dallas Mavericks, Mark Cuban köpt på sig ytterligare 600 000 aktier. Han äger nu 6,3% av företagets aktiekapital. I väntan på att få börja handla med Google aktier verkar marknaden nöja sig med Mamma.com... eller är det en ny it-bubbla vi ser?
Mark Cuban stake boosts Mamma.com shares

2004-03-16

Tjänar du 9 miljoner kr på din affiliatesajt?

Is Web Services on the Horizon for Affiliate Marketing? Artikel om hur fler e-handelsföretag än Amazon har börjat använda web services för att sätta extra fart på sina affiliateprogram. Enligt eBay så tjänade deras största affiliate 1,3 miljoner dollar enbart i januari. De 25 bästa ligger på intäkter över 100 000 dollar per månad och de 100 bästa tjänar i snitt nästan 25 000 dollar per månad. Jag misstänker att det återfinns några portaler med prestationsbaserade avtal bland dem som eBay kallar affiliates.

Fler kan få ADSL

Nu kan 83 procent av svenskarna få bredband. "I maj ska räckvidden på adsl öka från 5,5 till 9 kilometer. Det gör att 83 procent av Sveriges hushåll kommer att kunna skaffa bredband."

2004-03-15

26 procent av resor online redan 2007

Affärsresenärer bokar på nätet. "Resor var en av de branscher som ökade mest inom e-handel under 2003. Förra året gick 6,3 procent av all reseförsäljning via nätet, enligt Jupiter Research. År 2007 bedöms den siffran ha stigit till 26 procent."

Aktiebedrägeri i Google

Man held in Google stock fraud FBI arrests Dutch native in sale of fake IPO shares. "The FBI has arrested a Dutch native in New York for allegedly selling $2.8 million in nonexistent shares of Google, the Internet search engine." Girigihet leder ofta till att människor fattar dumma beslut.

Skype tar in 150 miljoner kronor

Skype genomför Series B-finansering. Enligt TJ's Weblog så har Skype gjort en andra riskkapitalrunda och tagit in 18,8 miljoner dollar. Ska bli intressant att se hur Skype, som tagit steget från runt 130 000 simultana användare för några månader sedan till runt 250 000 stycken idag, utvecklas. Nästa steg är med all säkerhet kopplingar till det vanliga telefonnätet.

Beställ spriten på internet

Det har gått fyra år sedan Systembolaget försökte att sälja vin och sprit via internet senast. Nu planerar man ett nytt försök. Via ett centralt lager i Örebro sköts all hantering och man bestämmer själv var man vill hämta varorna. En miss är väl att det fortfarande bara går att hämta ut spriten på Systembolaget. Man levererar alltså inte spriten hem till dörren... Systembolaget planerar åter internetbeställning.

UPPDATERAD: Systembolaget dementerar planer på internetbeställning

2004-03-14

Intervju med Yahoos Jerry Yang

Co-founder of Yahoo returns to Taiwan. Intervju med en av Yahoos grundare Jerry Yang i Taipei Times. Frågor om hur onlinespel och SMS påverkar Yahoos verksamhet i Kina samt en del som sök och Internetannonsering.

2004-03-13

Real Player

Videospelaren Real Player har funnits sedan webben blev populär. Men som program är det ofta riktigt aggressivt mot användarna. På jogin.com kan man läsa mer om vilka fula tricks Real medvetet har använt sig av för att kortsiktigt öka försäljningen, samtidigt som företaget har blivit riktigt illa omtyckts av sina användare och kunder. Läs artiklarna i följande ordning: 1. Real Obnoxious, 2. Real Reply och 3. Real Proof. Lärdomar för alla i hur man inte bör bedriva Internetverksamhet om målet är att lyckas på längre sikt.

2004-03-12

Laglig fildelning

Äntligen verkar det som om det börjar hända någonting med laglig fildelning. News.com har mer om Red Swoosh och Kontiki. Red Swoosh verkar vilja samarbeta med communityn kring BitTorrent, även om jag inte vid en snabb genomläsning förstår exakt hur. Genom att distribuera filer via Red Swooshs P2P-klient i stället för FTP så sparade spelsajten IGN 36 000 dollar på en månad.

Ring till vanliga telefonnätet direkt från din Yahoo-messenger

Snart kan alla som bor i England och använder Yahoo Messenger ringa till vanliga telefoner direkt från sin dator. Detta efter att Yahoo och British Telecom (BT) har slutit att avtal om att utveckla tjänsten, och dela på intäkterna. Att ringa med Yahoo Messenger över internet är inget nytt, det har man kunnat göra sedan 2001. Läs mer hos CNet News.com: BT, Yahoo mix VoIP with messaging

Fler ute efter Googles skalp

Search upstarts storm Google's gates. Det är inte bara Yahoo! och MSN som vill ta över Googles roll som världens viktigaste sökmotorföretag. News.com har tittat på några av de aktörer som försöker konkurrera med Google, både inom sökannonsering och sökmotorteknik. Det kan vara värt att lägga följande företag på minnet: Quigo (har utvecklat tekniken som används för att automatisera Overtures Content Match), Industry Brains (premiumvariant av AdSense, starka inom teknik och finans), Mooter, Eurekster och Dipsie.

Ett öppnare Sverige?

Statskontoret fastställer upphandlingspolicy för öppna mjukvaror som viktig del i utvecklingen av 24-timmarsmyndigheten. Syftet med policyn är att lägga fast ett antal principer om hur öppen programvara och öppna standarder för programvara ska hanteras i Statskontorets ramavtalsupphandlingar för att på sikt få till stånd bättre interoperabilitet mellan olika produkter och system. I artikeln finns även en länk till Statskontorets förstudie om öppen programvara där mer information om synen på öppna mjukvaror kan hittas.

Tullverket e-bäst i Sverige

Statskontoret granskar myndigheters e-tjänster och kommer fram till att Tullverket just nu är den myndighet som når bäst resultat. Klara förbättringar uppvisas av bland annat PPM, Lantmäteriet och Finansinspektionen. Undersökningen är en del i arbetet med att utveckla 24-timmarsmyndigheten och i sin sammanfattning konstaterar Statskontoret att det går trögt. Rapporten kan kanske därför fungera som en inspirationskälla med goda exempel på idag tillgängliga e-tjänster?

2004-03-11

Opera börsnoterat i Oslo

Idag är första handelsdagen för webbläsartillverkaren Opera Software på Oslobörsen. Bolaget värderas till ungefär 1 miljard norska kronor och har en omsättning på cirka 80 miljoner norska kronor. Digi.no har skrivit mer om Operas börsintroduktion.

Videoannonser över hela skärmen

We Interrupt This Search to Show a Full-Motion Ad. Mediabyrån Carat har testat att visa tv-reklam som tar över hela datorskärmen på ett antal amerikanska webbplatser som espn.com och about.com. De första resultaten är positiva, men precis som med pop up-annonser tror jag inte att det är några problem så länge de används i lägre utsträckning. Det är först när alla annonsörer ska visa helskärms tv-reklam hela tiden det blir riktigt irriterande.

Labs2 sätter ännu ett hack i kolven

Labs2 levererar tjänster i Västerås, inledningsvis bara tjänsten bredband. Mälarenergi stadsnät är stadsnät nummer 12 att använda Labs2s tjänster. Bredband2, som tjänsten kallas, kostar 175 SEK/mån och låter kunderna driva egna servrar hemma.

2004-03-10

ISPer och deras användare stämmer spammare

Några av de största ISPerna i USA stämmer tillsammans några av de största spammarna, ett ovanligt samarbete som bygger på den relativt nya lag som kallas för "can spam act".

Mer om Lifeblog från Nokia, BBC rapporterar

BBC skriver om Lifeblog, den nya mjukvaran från Nokia som ska låta dig blogga ditt liv. Lägga digitala minnen på en tidslinje: Nokia is developing software that will help turn its phones into life loggers.

3G-videosamtal med Telia för 5 kr/min

Idag öppnar Telia sitt 3G-nät, och de blir därmed andra man ut på banan efter 3 med videosamtal. Vodafone har också lanserat sin 3G-tjänst men den fungerar bara ihop med deras 3G-datakort. - Det är i första hand enkelhet och bra service som ska prägla våra tjänster, säger Marie Ehrling, VD för TeliaSonera Sverige. Därför gör vi inte någon åtskillnad mellan 3G och GSM. Oavsett om våra kunder pratar i sin mobil eller använder den för att skicka e-post eller betala räkningar ska de självklart aldrig behöva fundera över vilket nät som används. 5 kr/min tycker jag känns dyrt om man jämför med 2,50 kr/min som är 3s pris för samma tjänst.
Pressrelease från Telia. Läs mer på: Telia 3G

Långsamt bredband i Tyskland

T-Online, Tysklands och Europas största Internetleverantör, har haft problem med att hålla uppe försäljningstakten av snabba Internetuppkopplingar (ADSL antar jag det är). Endast 100 000 nya bredbandskunder under fjärde kvartalet, rapporterar BBC.

Nokia hoppar på moblog-tåget

Onlineblog har träffat användbarhetsgurun Christian Lindholm och pratat om Nokias kommande moblog-satsning, Lifeblog. Det verkar initialt mest handla om personlig arkivering, inte publicering så att andra kan se. Lifeblog ska presenteras på CeBIT nästa vecka, jag lär vara där med min mobilkamera. (Via SmartMobs.)

2004-03-09

Norsk bredbandssatsning ska ge bredband åt alla 2007

Norska Stortinget klubbade idag igenom ett beslut som innebär att alla norska hushåll, företag och offentliga institutioner ska ha tillgång till bredband senast under 2007.

Svenskt näringsliv har svårt med eposten...

DI rapporterar om en magisteruppsats som syftat till att ta reda på hur svenska företag sköter sin epost-kommunikation med potentiella kunder. Ganska dåligt, för att inte säga underkänt, enligt vad vi kan läsa i artikeln. Undersökningen verkar ha utförts enligt tämligen enkel modell: maila 1750 företag och håll koll på hur de svarar om de svarar. Breven har skickats till allmänna adresser som info@ eller sales@ och av de utvalda företagen får endast 29% godkänt enligt kriterierna som ställts upp. Det låter som många tappade potentiella affärer. Någon har i kommentarerna sagt att det verkar lite dumt att skicka till adresser som inte finns och sen bli förvånad när man inte får svar och liknat det vid att ringa telefonnummer som företagen inte har. Det håller jag inte med om alls. Är det något som är vansinnigt enkelt idag, och i princip kostnadsfritt, så är det att lägga upp olika alias av epost-adresser som går till en eller flera koordinerande personer. Med tanke på hur dåliga många företag är på att göra det lätt att hitta kontaktuppgifter på sina webbplatser så anser jag det inte långsökt att folk gissar en adress av typen info@ och förväntar sig att få svar (fram till att spammarna började gissa adresser så var det en god idé att se till att alla adresser som inte uttryckligen hörde till någon på företaget hamnade hos en viss person, nu är det nog inte så lyckat...).

TeliaSonera sänker priserna på MMS, GPRS

TeliaSonera har beslutat att sänka priserna på MMS och GPRS. Anledningen anges vara en vilja att få ännu fler att se fördelarna med mobilt Internet i form av t ex epost till sin mobiltelefon. TeliaSonera anser att ett trendbrott står för dörren vad det gäller mobila Internet-tjänster, och anför som argument det faktum att datatrafiken i deras mobilnät dubblades under Q4 2003 jämfört med året innan. I dag har cirka 800.000 av TeliaSonera Sveriges privatkunder en GPRS-telefon.

Köp resterna av MP3.com

Imorgon och på torsdag kommer resterna av den en gång så populära tjänsten MP3.com att auktioneras ut. Bland annat finns en Jeep Grand Cherokee årsmodell 1999, signerade posters från döda rockstjärnor och ett gäng med arkadspel med i auktionen. Domännamnet och teknologin bakom tjänsten är köpt av CNet.com sedan tidigare. Läs mer hos Wired: Wired News: MP3.com Loot Hits Auction Block

PTS kräver att marknätet för digital-TV öppnas upp för fler aktörer

PTS har beslutat att Teracom ska öppna upp digital-TV-nätet för konkurrenter då Teracom anses vara en dominerande aktör. Beslutet ger exempelvis SVT möjlighet att spara 150 miljoner kronor om året. Enligt DI ska PTS ha släppt en pressrelease om det, men jag hittar inte den på PTS webb.

Tidningar och deras webbplatser

What Newspapers and Their Web Sites Must Do to Survive. Lång artikel om tidningar, deras webbsatsningar och hur tekniken kan användas för att anpassa tidningarna efter varje läsares intressen.

Virgin startar musikbutik

Att sälja musik online är populärt bland anglosaxiska mediaföretag. Därför är det inte överraskande att även Virgin planerar att starta en sådan i början av hösten. Med tanke på att möjligheterna att tjäna pengar på en musiktjänst online bara ser ut att vara aningen bättre än möjligheten att tjäna pengar som traditionellt flygbolag, förstår jag inte intresset för att starta sådana tjänster.

Internetannonsering fungerar

Yahoo!/Dynamic Logic Study Reveals Increase In Key Brand Metrics. Att Internetannonsering fungerar är ingen nyhet för alla med erfarenhet av sådan, men nu har Yahoo! och undersökningsföretaget Dynamic Logic släppt data om hur kunders inställning till varumärken påverkas av nätannonsering. De fem variabler undersökningen tittat på är brand awareness, ad awareness, message association, brand favorability och purchase intent. Annonseringen förbättrade variabelvärderna med mellan 5 och 40 procent.

2004-03-08

Ny version av BitTorrent

Det har släppts en ny version, 3.4, av P2P-programmet BitTorrent. BitTorrents styrka är möjligheten att ladda ned stora filer snabbt genom att hämta filen från flera källor samtidigt. Att hämta filer från flera källor samtidigt skiljer BitTorrent från Direct Connect och innebär att protokollet till viss del liknar Kazaa och Limewire. BitTorrent har dock ingen sökfunktion för "utdelade" filer inbyggd i programmet, utan tillgängliga filer listas på webbplatser som bt.etree.org och suprnova.org. Hos Slate kan man läsa mer om BitTorrent i en bra artikel av Paul Boutin.

Bloggande journalister skrämmer redaktörerna

JKLs gruppblog skriver Billy McCormac idag om journalister och bloggar. Deras mer traditionella arbetsgivare har i bloggande anställda ett potentiellt problem. Mediaföretagen bör, anser McCormac, nu medan fenomenet fortfarande är relativt nytt i Norden, formulera policies och riktlinjer kring bloggande.

ICQ skapar en egen social nätverkstjänst - ICQ Universe

På torsdag kommer ICQ att lansera sin nya social nätverkstjänst, en tjänst som kommer att integrera funktioner från vanliga ICQ i ett "socialt nätverksskal". Ska bli intressant att se hur man kommer att lösa gränssnittsbiten i den nya tjänsten då deras egna webbtjänster oftast har varit rena katastrofer när det gäller användarvänlighet. ICQ ser med sina 175 miljoner använda stora möjligheter att dra besökare till sin nya tjänst som man kommer att döpa till ICQ Universe. "To a certain extent ICQ was already a social network so it's not like we had to start from scratch ... this is a natural extension for us," säger ICQ General Manager Orey Gilliam. Användare av ICQ kommer att få ett meddelande om att skapa sin egen profil då man loggar in för första gången på torsdag. PCWorld hade storyn: ICQ builds a Social Network

Startskottet går för årets Guldlänk

Guldlänken är ett årligt pris som delas ut till webbplatser och e-tjänster i offentliga Sverige som på innovativa sätt skapar nytta för användare och verksamhet. Tävlingen är i år indelad i tre klasser: bästa e-tjänst, bästa e-demokrati och bästa samverkan. Anmälan görs via Guldlänkens webbplats.

2004-03-07

Vi vill se varandras ansikten

Why old Net models work better today. Bambi Fransisco på CBS MartketWatch skriver om varför nätverkstjänster som Orkut och Friendster har blivit populära just nu. Grundaren av Six Degrees, som startade 1996 och lade ned under Internetboomen, Andrew Weinreich sammanfattar det på följande sätt: "The difference between Friendster and Sixdegrees is that they have photos and we didn't."

Jens of Sweden krossade iPod under 2003

En närmare titt på försäljningssiffrorna av bärbara MP3-spelare under 2003 (Christians inlägg om Ny Tekniks artikel). Av 172 000 sålda spelare, var 153 500 stycken Flashminnesbaserade som Jens of Sweden (55000 sålda) och iRiver. Jag tror att det är priset som ligger bakom Flashspelarnas popularitet, då massmarknaden blir intresserad vid ett pris på 2000 kronor snarare än vid 3000-4000 kronor. Det som överraskade mig var att det såldes 8 MP3-spelare med Flashminne för varje hårddiskbaserad. Tyder på att media är slarviga och inte skriver om verkligheten som den är, utan som Apples pr-avdelning beskriver den.

Media stjäl från bloggvärlden

Om Malik har en kommentar till HP:s studie av bloggvärlden. Att populära bloggare stjäl från mer originella bloggare är en sak, men Om påpekar att även journalister tar idéer från bloggar (och andra media kanske man bör tillägga).

Jag hittar inte HP:s studie online (bara en sammanfattning), men skulle gärna titta närmare på deras metodik och definition av originalitet. Antagligen har de haft ett vetenskapligt hållbart angreppssätt, men det är svårt att utläsa ur sammanfattningen. Studien verkar bygga på att bloggar länkar till originalkällan. Men beroende på originalitet definieras, kan flera bloggare mycket väl börja blogga om ett ämne samtidigt och därmed finns ingen originalkälla. Borde kunna leda till mätproblem.

Vasaloppet online och i mobilen

Det är möjligt att se nuvarande resultat i Vasaloppet på Internet eller få SMS när ett startnummer passerar en kontroll. Ingen ny användning av tekniken, men fortfarande ett utmärkt exempel på hur Internet och mobila tjänster kan användas.

2004-03-05

Kameratelefoner en säkerhetsrisk, nytt säkerhetstänk krävs

Vi har hört det förr, kamera-telefoner är en uppenbar säkerhetsrisk. Visst är det så, och nu har även Gartner konstaterat det: Smart Mobs: Gartner considers camera-phones as security risk. Vidare konstaterar de att riskerna inte bara är förknippade med telefoner, även andra enheter måste inkluderas i säkerhetstänkandet: USB-minnen på nyckelringar, trådlöst anslutna PDAer, portabla DVD-brännare, MP3-spelare med lagrings- och röstinspelningsmöjlighet med mera. Förbud av en typ av enhet räcker inte. Ett nytt tänkande och större insikt om de olika konsumentleksaker som blir allt vanligare krävs. IDG har skrivit på temat för några dagar sen: IT-chefens problem med smarta mobiler (kräver CS webbkod).

Jens of Sweden störst på flashbaserade mp3-spelare

NyTeknik: Svensk mp3-spelare sålde mest. Enligt en färsk undersökning från IT-Research växte den svenska MP3-spelare marknaden med 350% förra året. Jens of Sweden var den bland tillverkare av flashbaserade spelare som sålde bäst. Bland hårddiskspelarna blev vinnaren inte helt oväntat Apple's iPod.

De populäraste bloggarna är inte de mest originella

Wired skriver om intressant forskning hos Hewlett-Packard, där de analyserat hur information flyter i blogosfären. En slutsats är att de mest lästa bloggarna sällan är de som först upptäcker något eller skapar något nytt. Det är alltså skillnad på vilka personer som skapar / hittar en meme och de som sprider den i stor skala: Wired News: Warning: Blogs Can Be Infectious

Vinstgivande onlinebokhandel

Bokus första vinst. En omsättning på 118 miljoner kronor resulterade i en vinst på ungefär en miljon kronor under 2003. Jämfört med Adlibris (cirka 4 procent vinstmarginal) så lämnar Bokus lönsamhet (mindre än 1 procent vinstmarginal) en del övrigt att önska. Under 2003 växte Adlibris i kapp och förbi Bokus. Ska bli intressant att se hur 2004 blir för de båda företagen.

New kid on the blogg

Christian Wilsson heter jag och tillsammans med bl a Magnus och Henrik kommer jag att uppdatera denna blogg. Jag har sysslat med internet sedan 1994, professionellt sedan 1996. Jobbar idag som Art Director på portalen Spray. De ämnen som jag tycker är intressanta att både läsa och skriva om är portaler, bloggar, webbyråer och e-handel. Happy surfing.

Michaell Dell slutar som vd

Michael Dell hands over CEO role. Efter 20 år som koncernchef/vd slutar Michaell Dell på Dell. Han kvarstår dock som styrelseordförande. Michael Dell efterträds av Dells nuvarande Chief Operating Officer/President Kevin Rollins i juli. För kunder och konkurrenter lär detta inte innebära speciellt mycket. Företaget Dell lär arbeta vidare precis på samma sätt som under de senaste åren.

I framtiden är vi alla filmstjärnor

Per på Infontology skriver om kameror runt om oss, konstant övervakning och drar paralleller till en SciFi-bok som verkar läsvärd på temat: Infontology: Hela vida världen.

Inte bara i Sverige våld i datorspel diskuteras

GTA, ett av de exempel på våldsamma spel som togs upp i dokumentären om datorspel häromdagen, kommer snart i en ny version. BetaNews rapporterar: BetaNews | Grand Theft Auto Comes to San Andreas. Intressanta fakta ur artikeln: If the series [GTA] were a movie, its gross sales would rival box office hits including Jurassic Park. ... In addition, the EAS has found that the average age of gamers in the United States is 29 years of age.

Magnus Hultberg - så många bytes, så lite tid

Mitt namn är Magnus Hultberg och jag är en av de nya skribenter som tillsammans med Henrik framledes kommer att uppdatera webloggen om Internet. Sen jag första gången kom i kontakt med Internet 1992 har jag haft ett brinnande intresse för de nya kommunikationsmöjligheterna det erbjuder. Områden jag speciellt vurmar för av personliga och professionella skäl är bredbandsutbyggnaden i Sverige samt kamera-telefonerna som sprider sig runtom oss. Tidigare har jag bloggat på hultberg.org där jag försökt styra in informationsflödet jag följer dagligen i min egen webb. Nu ska jag alltså försöka styra delar av det hit istället, en spännande uppgift!

Fler skribenter

Om allt fungerar kommer det dyka upp några nya skribenter på webbloggen idag. Ett test med gruppblogging som jag tror kan bli bra. Om du vill blogga om Internet här, hör av dig och tala om vad du kan bidra med!

2004-03-04

Ask Jeeves köper MyWay

Ask Jeeves Makes $343 Million Acquisition. Ask Jeeves köper Interactive Search Holdings (som äger MyWay, Excite, iWon med mera) och dubblar antalet sökningar som görs på företagets sajter till 15 miljoner per dag.

Bloggsfären om datorspelsvåld

commemoro: "Jag tycker helt enkelt att det är grymt kul att åka runt och stjäla bilar och skjuta, men min sambo delar inte fascinationen."

Manne Hultberg: "Det enda av de spelen [20 bäst säljande] som jag skulle lägga i kategorin "riktigt våldsamt" är GTA, plats 15."

Nätverkssamhället: "Moralpanik har funnits i alla åldrar."

Nicklas Lundblad. Forskarna säger: "For the moment, however, there is no such work and no scientific reason to believe that violent video games have bad effects on children or on adults, and certainly none to indicate that such games constitute a public health risk."

2004-03-03

Datorspel skapar mördare?

Såg precis andra halvan av Livsfarligt spel på TV4. Intressant hur man kommer till slutsatsen att när unga män som inte mår bra, har tillgång till vapen och spelar våldsamma datorspel dödar någon, så är det datorspelen som har orsakat det. Med tanke på att våldsamma datorspel kan ha spelats av 100 miljoner personer, så tycker jag inte att det verkar vara någon solklar slutsats man kan dra. "Experten" David Grossman lär väl i alla fall sälja några till exemplar av sina böcker efter det här. Och Annika Dopping har fått bra reklam för sin organisation Fair Play. Grattis TV4 till att ha gått på årets blåsning av en pr-/lobbyorganisation. Tung, okritisk täckning i nyheterna samt 45 minuter reklamfilm åt en opinionsbildande organisation! Vad kommer nästa gång? Ett reportage om djuruppfödning från Djurens befrielsefront?

Sensmoralen är att barn bör inte spela de våldsammaste, barnförbjudna datorspelen, lika lite som de bör utsättas för reklam eller se barnförbjuden film. Men det innebär inte på något sätt att datorspel gör barn eller vuxna till mördare.

2004-03-02

Sök mycket mer än bara webben

Yahoo crawls deep into the Web. "The new content program will help Yahoo increase the comprehensiveness of the index by tapping the estimated 10 billion to 100 billion documents of the deep Web, he said. In one partnership, Yahoo will receive feeds of more than 17,000 pieces of related audio content from NPR, the nationally syndicated news radio program. It will also receive fresh feeds from NPR so that it can index new content within one to two days." Med tanke på att Googles webbindex är sex miljarder sidor, så representerar den djupa webben verkligen en stor möjlighet för sökmotorerna att ge bättre svar.

2004-03-01

Nytt nummer av Shop@

Idag publicerades ett nytt nummer av Shop@. Intervju med Ola Svensson, som är vd för svenska Overture och genomgång av senaste två veckornas nyheter, som exempelvis Dagens Nyheters artikel om Torget.

Spel gör dig inte bara våldsam, utan fet också!

Fair Play säger att man inte bara blir våldsam av att spela datorspel, utan att man blir fet också. Jag missade början på TV4 Nyheternas reklaminslag för filmen Dödlig spel som ska visas på onsdag, men jag antar att man inte nämnde att producenten Annika Dopping sitter i styrelsen för Fair Play. Verkligen bra journalistik att sända en partsinlaga från en oppinionsbildande organisation...

IAC köper ZeroDegrees

IAC nabs Friendster-like site. IAC (som äger Match.com, Expedia med mera) har köpt social software-tjänsten ZeroDegrees. Fokus för ZeroDegrees är affärsnätverkande och tjänsten är populär bland chefer i underhållningsindustrin och inom den amerikanska försvars- och flygindustrin.

Bätte fart på amerikanska onlinetidningar

Extra! Extra! Read All About You . Om den amerikanska trenden kommer hit, lär det inte bara var på Svd.se man måste registrera sig för att läsa nyheterna. Mitt tips är att DN.se kommer att införa obligatorisk registrering under 2004. Anledningen är de förbättrade möjligheterna att visa riktad reklam det ger.

Tucows köper BlogRolling

Tucows Acquires BlogRolling.com. "BlogRolling.com is a 'best-of-breed' service enjoyed by tens of thousands of users," said Ross Rader, Tucows' director of research and innovation, "and we believe the acquisition of BlogRolling will enhance the capabilities available in Tucows' Blogware service. "

Rött kort åt Fair Play

Totalt fiasko hoppas jag att det blir för Fair Play. Samma typ av moralister som försöker skapa panik kring datorspelsvåld som kommer dyker upp med några års mellanrum. Och som innan datorspel var populärt gav sig på sådana samhällsomstörtande aktiviteter som dansbandseländet, videovåld och rollspel. Genom att ge en felaktig bild av verkligheten, försöker de skrämma föräldrar och lärare. Borde dock fungera sämre idag än tidigare då snittåldern på en person som spelar datorspel är runt 30 år. Det innebär att många av dagens föräldrar spelar datorspel och inte borde gå på skräckpropagandan som Fair Play sprider.