2004-02-29

Bloggare

Paolo Vanossi, landschef för TradeDoubler i Italien, har en blogg. Tyvärr uppdateras den inte så ofta.

Bloggarnas konspiration

Erik Stattin skriver om den svenska bloggvärldens framtid. Skvaller, politk, gruppbloggande och fler hackare tas upp. Appropå gruppbloggande, så söker jag en eller några personer som vill blogga om e-handel och Internetmarknadsföring tillsammans med mig.

2004-02-27

Lunchsex med nätragg socialt accepterat?

Pontus Schultz om onlinedating (och en del annat). "Fast mest fascinerande tycker jag att tillväxten på kontaktannonserna är. Det som var något rätt fånigt som socialt handikappade människor ägnade sig åt, har plötsligt blivit en trendig folkrörelse. Snabb sex på lunchen med någon man raggat på Spray date är plötsligt socialt accepterat."

2004-02-26

NetOnNet till O-listan?

NetOnNet gjorde 13 milj kr i vinst, vill till O-listan. "E-handelsbolaget Netonnet, som ska ansöka om en notering på börsens O-lista, redovisar en vinst före skatt på 13,0 miljoner kronor för 2003. Det kan jämföras med vinsten året före på 1,3 miljoner kronor."

Nytt gränssnitt mot Googles avancerade funktioner

Soople.com gör det enkelt för noviser, och andra, att använda Googles avancerade sökfunktioner.

Microsoft tappar ansvarig för sponsrade sökningar

Microsoft commercial-search chief departs. Microsofts ansvarige för utveckling av sponsrad sökning-teknik Paul Ryan, tidigare teknisk chef på Overture, har slutat efter mindre fyra månader på Microsoft.

Patent en viktig del i sökmotorkonkurrensen

Patents raise stakes in search wars. News.com skriver om de patent olika sökmotorer har och hur det kan påverka konkurrensen mellan de större aktörerna.

Allt om Google

Googlemania! är en stor featureartikel om världens populäraste sökmotor i Wired Magazine. Bra läsning, surfa dit och läs.

2004-02-24

Är det ett riktigt torg?

Kal bloggar om Torget och deras trafikupplägg i inlägget Det är inget riktigt torg! "Vad är det som är det tveksamma sättet? Det är väl Internet, inte en gammal unken tidning? Internet är viralt uppbyggt och det är en av styrkorna med det. Skulle man någonsin hävda att det inte var Amazon som sålt något när någon använt deras webservices och byggt upp en specialanpassad shop för att bättre möta ett speciellt behov? Det är inte exakt samma sak, men nästan."

Problemet är att Torget har sålt kvalificerad trafik till sina kunder, men medvetet levererat okvalificerad sådan. Hade ersättningen varit ett antal procent av genererad försäljning hade det inte varit något problem, när man tar betalt per klick blir det ett stort problem.

Trafik får en webbplats antingen genom att ha en bra tjänst som driver återbesök och word-of-mouth, eller genom att köpa trafik. De flesta sajter befinner sig någonstans mellan de två ytterligheterna. Då Torget blivit allt sämre (åtminstone relativt sett) under de senaste åren, har de rört sig mot ytterligheten att de måste köpa mer trafik. Det är det inget fel med det i sig.

Tack vare sitt varumärke har Torget kunnat få ut ett rätt bra pris för att skicka vidare besökare som aktivt signalerat att de är intresserade av att handla på Internet i större volymer till sina annonsörer. Signalen att det besökarna är intresserade av att handla har varit att de har surfat in på Torget. När Torget inte har kunnat leverera tillräckliga volymer har de skickat vidare besökare som inte aktivt har signalerat att de är intresserade av att handla på Internet. Dessa har man till exempel hittat på Buzz. Att göra så är att lura sina kunder.

Jämförelsen med Google AdWords haltar, då Google talar om att annonserna kommer att visas på andra sökmotorer och webbplatser (även om de inte varit extremt tydliga vad gäller AdSense alla gånger). Hade Torget talat om det för sina kunder, hade läget varit helt annorlunda.

Vilket årsskifte? Eller definitionen av att börja.

DN om när Niklas Flisberg började på Torget: "Torgets nya vice vd Niklas Flisberg som började på företaget vid årsskiftet medger att det förekommit tveksamma upplägg." Om han började på företaget vid årsskiftet, varför anges han då som affärsutvecklare på Svenska Torget AB redan i juni 2002 i följande pressrelease eller som kontaktperson för annonsering i Torgets annonsmaterial i november 2003?

Är Torget oskydligt eller utsatt för smutskastning?

Dagens Media skriver om Torgets metoder att generera trafik åt sina kunder i artiklarna "Torget skickade annonser till andra sajter" och Torget: "Vi har inte skickat ut annonsmaterial". Kunderna verkar ha blivit blåsta av Torgets upplägg. Att köpa billig trafik på det sätt som beskrivs är ok när besökaren landar hos Torget och aktivt måste klicka sig vidare till Torgets kund, inte om besökaren skickas direkt till kunden.

Vad köper man av Torget?

Nätsajten Torget visar falsk besöksstatistik. Dagens Nyheter skriver om hur Torget på ett mycket tveksamt sätt har köpt besökare från second tier-aktörer och sedan skickat dem direkt vidare till sina kunder under etiketten Torgetbesökare. Det enda samröre de besökarna ska ha haft med Torget är att de när de klickade passerade Torgets annonsserver. Mycket oseriöst av Torget och en anledning till att man alltid bör mäta effekten av sin nätannonsering. Det DN skriver om att statistiken inte stämmer 100 procentigt för Software Express är troligen inte någon luftfakturering, vilket antyds, utan det vanliga problemet vid Internetannonsering att två olika system aldrig visar exakt samma siffror.

Skype - nu med konferenssamtal

Skype 0.97b med konferenssamtal. IP-telefoniprogrammet Skype har nu stöd för konferenssamtal med upp till fem användare. Kombinera det med att Skype ska bli tillgängligt för PDA:s med WLAN och något riktigt intressant är på väg att hända. Så länge som de trådlösa nätverken klarar av det, så borde det innebära kraftigt minskat användande av mobiltelefoni på exempelvis högskolor och universitet.

Google populärast i USA

Google tops the search charts. Under januari använde 59,3 miljoner personer Google i USA, medan Yahoos sökfunktion användes av 45,7 miljoner och MSNs sök av 44,6 miljoner unika användare.

2004-02-23

E-handelstoppen i januari

Amazon i topp. Enligt Nielsen/Netratings var Amazon den mest besökta butiken och Blocket den största e-handelssajten totalt i januari.

2004-02-22

Textannonser är inte bättre för alla inblandade

Textannonser är bättre för alla inblandade. Nikke Lindqvist skriver om vilken effekt textannonsprogram som främst Google AdSense, men resonemanget kan även appliceras på Overtures Content Match och Kanoodles ContextTarget, har på webben. Mycket av analysen kring hur det påverkar affiliateprogram och annonsnätverk är relevant, men jag vänder mig mot rubriken. Även om ord är väldigt viktiga i all annonsering, är en bild ofta värd tusen ord. Rätt implementerat kan bild-, film- och Flashannonser vara bättre än textannonser för annonsör, webbplatsen och besökaren. Problemet är att få webbplatser har gjort bra implementeringar. Två aktörer som driver utvecklingen av onlineannonsering är News.com och New York Times on the Web. Svenska publicister borde låta sig inspireras av dem.

Googlekoll återfinns numera på Googlekoll.com

För all information om Google, åtminstone fram till börsintroduktionen, ska du fortsättningsvis besöka www.googlekoll.com.

Kom-i-håg vid webbombyggnad

Ten tips for managing a successful Web redesign. Tips nummer 10: "Don't try to do everything at once; you will drive yourself absolutely nuts. Redesign and launch in phases. In addition to allowing for realistic delivery goals, an iterative approach to launching also offers the chance for evaluation of the redesigned site so that changes can be incorporated."

Yahoo är inget verb

The Search Engine That Isn't a Verb, Yet. "Last week, Yahoo finally replaced Google's search results with its home-brewed search engine, which uses a robot, called Slurp, to read Web pages. Experts say Yahoo's new search engine is credible and roughly comparable to Google's. And more important, Yahoo appears committed to the sort of engineering work that is needed to improve the quality of Web searches."

2004-02-21

Nya webbloggar i Sweblogs

Jag har lagt till ett antal nya webbloggar i Sweblogs.com. Tyvärr verkar inte Sweblogs gilla Atom-feeds till 100 % ännu, men det kommer att fixas.För övrigt är det Bloggarmiddag 2004 på torsdag (26/2). Det går att läsa mer om den på mymarkup.net.

2004-02-20

Bloggar och PR

Blogs, the Media, and Corporate Communications av Jeremy Zawodny om hur bloggar kan användas av PR-folk och Corporate blogging av Robert Scoble om företagsblogging är två läsvärda blogginlägg. Scoble om att blogga för ett företag: "Have fun! If weblogging isn't fun and you aren't passionate about it, you'll quickly get found out. If you're only doing it cause your boss told you to, then your writing will not sound human, but will sound forced."

Beteende vs sammanhang i samband med annonsering

Behavior versus Context. Resonemang om vad och hur beteende (sökmotorsannonsering) och sammanhang (kontextuell annonsering) kan användas vid annonsering.

2004-02-19

Sergey Brin om Google AdSense och onlinetidningar

Google and Newspapers. En av Google grundare, Sergey Brin, i en intervju om kontextuell annonsering och hur tidningar kan använda Google AdSense för att öka sina intäkter.

Howard Dean och Internet

Howard's Web: The Internet couldn't save Dean, but it could still help Kerry. Paul Boutin om vilka lärdomar John Kerry och John Edwards kan dra av Howard Deans Internetkampanj i kampen om den amerikanska presidentposten.

AlwaysOn lanserar social software-tjänst

AlwaysOn Gets Social. Före detta Red Herring-redaktören Tony Perkins projekt AlwaysOn är nu inte längre bara en media-/community-/bloggsajt utan även en social nätverkstjänst. AlwaysOn Zaibatsu heter tjänsten och i artikeln kan man läsa mer om hur AlwaysOn har resonerat när de har skapat Zaibatsu. Generellt tyngre folk, om man gillar Internet och teknik, som är medlemmar i Zaibatsu än på Orkut, Friendster och andra liknande tjänster. Skulle vara intressant att se vilken webbtidning som blir den första att följa i AlwaysOns fotspår. För det kommer de att göra då social software-tjänster är ett bra komplement till de konferenser affärs- och it-tidningsförlagen driver.

Spamonomics

A small number of people are polluting a great medium. Artikel av Eric Allman, CTO på Sendmail, som argumenterar att anledningen till den stora mängden spam är att det är gratis att skicka e-post.

Overture startar i Norden

Länksponsringsföretaget Overture in i Norden. Overture kommer att erbjuda sökmotorsannonsering på MSN, Spray, AltaVista och Alltheweb. Priset kommer att vara från 15 eurocent per klick.

TradeDoubler får ny Sverigechef

TradeDoubler internrekryterar chef. Carl Johan Grandinson har blivit utsedd till chef för TradeDoublers svenska verksamhet. Tidigare har han bland annat varit chef för TradeDoublers franska verksamhet.

2004-02-18

MSN lanserar nyhetssök på fler språk

MSN makes play for more searchers overseas. "Microsoft's MSN has unveiled news search in several additional foreign languages, advancing its search strategy internationally to compete with Google."

Yahoo har bytt till Inktomi

Enligt news.com har Yahoo nu bytt sökmotorleverantör från Google till Inktomi. Så verkar också vara fallet när man gör sökningar på Yahoo! Search.

Konferenssamtal med Skype

Det finns nu en preview beta av Skype 0.97 där det är möjligt att ringa konferenssamtal (det vill säga att fler än två personer deltar i ett samtal). Jag har inte provat själv, men enligt bloggen Unbound Spiral fungerar det bra. Läs mer i notiserna Breakthrough Skype Conferencing Solution och Skype Conference Calls II. Att de stora telebolagen som har investerat miljarder i telefonnät är lite oroliga är lätt att förstå. Enligt affärstidningen Fortunes artikel om Skype så är Skypes kostnad för en ny användare något eller några ören. Kombinera det med att tjänsten är gratis (ungefär 10 gånger billigare än vanlig telefoni) och man får en aktör som har perfekt struktur för priskonkurrens tack vare låga kostnader och en prisskillnad som motiverar ett skifte i kundernas beteendemönster. Lönsamheten för telefonibolag bör definitivt kunna påverkas mycket negativt om Skype och liknande tjänster når samma penetration som populära instant messaging-program. (Tack till Erik för tipset.)

MSN Search Beta

Utöver nya Yahoo Search så kan MSN Search Beta vara intressant att prova för dem som vill hålla koll på vad som händer med utvecklingen hos de stora sökmotorerna.

Testa Yahoos nya index

Det är nu möjligt att testa vilka svar Yahoo kommer att ge när de byter till Inktomi från Google. Gör en sökning på search.yahoo.com och lägg till &tmpl=E088 till svars-URL:en för att få fram de nya svaren. Verkar ge svar i Googleklass (jag har dock inte gjort speciellt många tester).

2004-02-16

Intervju med Boxmans vd...

I dagens nummer av nyhetsbrevet Shop@ intervjuas Boxmans vd Mattias Miksche. Dessutom notiser om AdLibris i bråk med Bokfynd, Bonniers planer på en Blocketkonkurrent, att sökmotorer satsar på Sverige, 10 förbättringar Internetbutiker kan göra och att det har blivit billigare att syssla med e-handel. Surfa över och läs!

2004-02-15

Bloglines rules

Den webbaserade RSS-aggregatorn Bloglines har blivit ännu bättre. Det är nu möjligt att se vilka som prenumererar på RSS-feed och se vilka andra RSS-feeds de följer. Det är dock bara möjligt att se de personer som har valt att ha publika användarprofiler. Smart användning av den information som Bloglines har som gör det lättare att hitta nya feeds. Första gången jag skrev om Bloglines var jag inte överdrivet entusiastisk. Jag har dock ändrat mig och anser numera att Bloglines är en av de absolut bästa tjänsterna som Internet erbjuder.

2004-02-12

Intervju med Jim Griffin om DRM

Why wireless will end 'piracy' and doom DRM and TCPA - Jim Griffin.

Om DRM (kopieringsskyddat innehåll)
"When I was 14, I told girls I loved them to sleep with them too. It was a fiction. Steve Jobs just leaves a little money on the table.

We see Jobs and Gates making promises to the content industry that they have no intention of keeping. It's the promise you make to move forward. The content owner wants to hear it. "

Om hur mycket som läggs på musik:

"The most people spent on music before digital delivery, before the anarchy that for the RIAA represents hell, the high point, was $4.02 per capita per month. That figure was exaggerated because it represents all the records shipped, not sold; and it represents them by their retail not selling price. "

Lycos USA sparkar 20 procent

Lycos restructures, cuts U.S. staff. ""Lycos will transition from a generic portal business to a tight network of interconnected vertical sites focused on personal connections," according to the company." Med sådana buzzwords känns det snarare som 1999 än 2003.

2004-02-11

Comcast lägger bud på Disney

Comcast's big bid for Disney. Comcast, en av USA:s största kabel-tv-operatörer, har lagt ett bud värt 66 miljarder dollar på Disney.

Bubble Times Are Back Again

"We are on our way into a new bubble, and bubbles eventually get pricked, to me that is certain. Two other consequences are also certain.

One: Internet growth, and e-commerce, and advertising great future is guaranteed. Absolutely guaranteed.

Secondly: This growth will also produce an endless number of brainless ideas, short-term greed, ridiculous valuations, investor speculation and craziness and all the other lovely horrors we've so quickly forgotten."
- Barry Diller, CEO InterActive Corp

2004-02-09

Firefox och Thunderbird

Mozilla har släppt nya versioner av webbläsaren Firefox 0.8 (tidigare Firebird, tidigare Phoenix) och e-postklienten Thunderbird 0.5.

Opera till börsen

Opera plans March IPO. Norska webbläsarmakarföretaget Opera ska till börsen i mars. Företaget omsatte 78,5 miljoner norska kronor under 2003 och gjorde en vinst för finansiella kostnader och skatt på 1,2 miljoner kronor. Med tanke på konkurrensen från Microsoft och Mozilla så undrar jag om inte en försäljning av Opera till ett större företag hade varit än bättre idé än en börsintroduktion.

2004-02-06

The Payoff from Cheaper Web Tech

The Payoff from Cheaper Web Tech. "Thanks to the dot-com bust and continuous improvement, sites today are paying less for better hardware, software, workers, and services."

Räkningar betalas på Internet

Majoritet av svenskarna betalar räkningar via internet. "Nära hälften, 46 procent, av svenskarna använder huvudsakligen datorn för att betala räkningar. Det visar en undersökning om svenska folkets post- och kassavanor som Post- och telestyrelsen, PTS, låtit Temo göra."

Stort sug efter bredband

Stort sug efter bredband. "Bredbandsbolagets kundstock har växt kraftigt det senaste året. På ett år har kundstocken växt från 90.000 till 135.000 abonnenter. Dessutom har bolaget i dag 40.000 IP-telefonikunder." Omsättning på 420 miljoner kronor under 2003, rörelsen går plus sedan sista kvartalet. Dock ingen information om nettoresultat. Att titta på rörelseresultat säger dock inte så mycket, då Bredbandsbolaget även framöver kommer att investera i sitt nät. Om än mindre och troligen med högre ROI än i det nuvarande nätet.

Fulspel från Adlibris?

AdLibris gör reklam för prisjämförelsetjänsten Prispallen mot sina kunder. Vad de glömmer bort att tala om är att de är delägare av Prispallen. Ska man jämföra priser på böcker, bör man kanske fråga sig om det bästa stället man kan göra det på är hos en prisjämförelsetjänst som ägs av en av Sveriges två största nätbokhandlare.

2004-02-03

Nytt nummer av Shop@

Det har kommit ett nytt nummer av e-handelsnyhetsbrevet Shop@ som jag är redaktör för. Tar upp Amazon.com:s årsvinst, att Bokus blev årets svenska e-handlare, att varumärket spelar roll i sökmotorsmarknadsföring, att sämre kundservice höjer e-handlarnas marginaler, att fokus ligger bakom eBays framgångar och att Kelkoo växte med 200 % till en omsättning på 400 miljoner kronor under 2003.

2004-02-01

Kritik?

Kritik av kritikerna. Erik på Mymarkup.net skriver om sociala nätverkstjänster (troligen med anledning av att Orkut börjar få bra fart i Sverige). Personligen tycker jag faktiskt att det är ett problem med att relationerna i nätverkstjänster anges endimensionellt (vän ja/nej). Gör det svårt att bedöma hur nära eller långt bort i en nätverk en person befinner sig. Vänners vänner är inte skapade lika.