2004-01-31

Orkut

Det verkar som om det är Orkut håller på att slå igenom som social software-/six degrees-tjänsten framför andra i Sverige. Enda sättet att bli medlem är att få en inbjudan, vilket är smart marknadsföring av Orkut då det skapar ett socialt värde i att bjuda in andra till tjänsten. Om du inte har fått någon inbjudan och känner mig, hör av dig så skickar jag en inbjudan.

2004-01-28

Internetanvändarna och myndigheternas webbplatser

Statskontoret har släppt rapporten Internetanvändarna vill kunna följa sina ärenden på myndigheternas webbplatser. Information om hur offentliga webbplatser används och vad användarna vill ha ut av dem. Min, begränsade, erfarenhet är för övrigt att svenska offentliga webbplatser överlag håller högre kvalité än amerikanska dito.

Amazon.com:s resultat för 2003

Amazon.com, världens bästa e-handlare, har rapporterat sitt resultat för 2003.

Omsättning: 5,26 miljarder dollar (3,93 miljarder dollar 2002)
Vinst (GAAP): 35 miljoner dollar (-149 miljoner dollar)
Fritt kassaflöde: 364 miljoner dollar (198 miljoner dollar)

Lägre priser och gratis frakt driver försäljningen. Dollarförsvagningen slår igenom och förbättrar siffrorna (över 2 miljarder dollar av försäljningen sker utanför USA). Amazon.com:s rapport.

Lunarstorm lanserar betaltjänster

Två nya betaltjänster från Lunarstorm. Ladda ned musik för 15 kronor per låt. I dagsläget endast artister med Sony som förlag. Utöver det lanserar dejtingtjänsten Donna och Sourzevarianten Pablo. Att vara med i endera kostar 20 kronor per månad.

Nyhetsdump

Nyhetsdump:

Metabloggning

Metabloggning om webbloggens väsen hos sidea.se/emanuel och blog.hertze.com.Några ostrukturerade tankar om diskussionen:

Bloggsfären är inte homogen. Därför är jämförelsen med att recensera kollegors böcker inte helt lyckad. I många fall är det som att en DN-skribents bok recenseras i SvD, vilket är något helt annat.

Om en blogg fokuserar på kontext eller eget innehåll är inte avgörande för om den är bra. Båda varianterna kan vara mycket läsvärda. En fördel en webblogg med fokus på kontext har är att det är enkelt att uppdatera flera gånger dagligen. Det leder till fler och trognare besökare. Starkare distribution, helt enkelt. Att hålla samma tempo med egenproducerat material är svårt och lägre uppdateringstakt innebär att besökarna inte tittar förbi lika ofta. Sen finns det en klassisk Internetproblematik för egenproducerat innehåll: du måste inte bara vara bra för att attrahera läsare, utan bättre än hela Internet. Genom att länka arbetar man med Internets grundläggande logik. Att arbeta mot den är som att simma motströms, det går men blir jobbigare.

Det intressantaste med kontextwebbloggar är hur stora mediaföretags roll som grindvakter och agendasättare minskar. Inom det området är Sverige i och för sig ett u-land, men i USA har den politiska webbloggen slagit rot med exempelvis Instapundit, AndrewSullivan.com och Command Post som har läsarskaror som motsvarar stora lokaltidningar.

För övrigt är bloggar inte enbart är ett publicistiskt medium, utan ett kommunikationsmedium. I ett kommunikationsmedium är det diskussionen som är viktig, inte en enskild replik.

En välskriven webblogg med egenproducerat material kommer att attrahera länkar och besökare från andra webbloggar, vilket leder att de kvantitativa webbloggarna slussar besökare till de kvalitativa.

2004-01-25

Datorspelspelsindustrin 2003

Datorspelsindustrin 2003 (pdf) är en 78 sidor lång genomgång av den svenska spelindustrin under 2003. Förläggare, utvecklare, strukturaffärer och mer. Läsvärd!

Fannings

Napster's Fanning has Snocap-ped vision. Shawn Fanning som grundade Napster arbetar med ett nytt företag. Idén verkar vara att koppla på ett betalningssystem på fildelningsnätverk. Låtar ska identifieras genom att man jämför digitala fingeravtryck. Idén är intressant om betalning blir frivillig, för annars lär den inte implementeras i fildelningsprogrammen. Frivillighet kommer inte betyda att ingen betalar. Är kvalitén på musikfilerna överlag god kommer folk kanske till och med betala mer än 99 cent per låt som priset annars är. Två företag med intressanta prisexperiment inom musikområdet är Music Rebellion och Magnatune. För löpande koll på onlinemusikmarknaden kan man följa webbloggen k, scaring myself since 1977.

2004-01-22

38 år och redan Den gamle

The "Old Man" of Tech. Michael Dell om offshoring och management.

Yahoo lägger ned i Skandinavien

Markedsforing.dk rapporterar att Yahoos skandinaviska verksamhet läggs ned. 20 anställda, främst på kontoret i Danmark men även i Stockholm, har sagts upp från och med den första februari.

Texter på nätet ska bevaras

Texter på nätet ska bevaras. "Texter som publiceras på internet ska bevaras för framtiden av Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm. Det föreslår en utredning som överlämnades till regeringen på torsdagen.

Förslaget innebär att medier, organisationer och myndigheter blir skyldiga att leverera sitt nätmaterial till KB."

eBay omsatte över 2 miljarder kronor under 2003

eBay under 2003 i siffror:

Omsättning: 2,165 miljarder dollar (1,214 miljarder dollar för 2002)
Vinst (GAAP): 441 miljoner dollar (249,8 miljoner dollar)
Fritt kassaflöde: 508 miljoner dollar (341 miljoner dollar)

Värdet på sakerna som såldes på eBay var 23,8 miljarder dollar under 2003. eBay växer snabbare än vad Wal-Mart, Cisco och Microsoft gjorde när de var lika stora.

Ibland blir det fel...

Remember betamax? Porn rules tech now too! är en kommentar till Marianne Eriksson rapport som säger att sexindustrin skulle stå för 60 % av näthandeln.

Vid en närmare koll visade sig att rubriken "EU-chock: Sexindustrin står för 60% av näthandeln" inte stämde. Det handlar om sexindustrins, av Jupiter MMXI:s bedömda, andel för betalinnehållstjänster år 2001. Sannolikheten att Jupiter MMXI skulle ha gjort en korrekt bedömning av sexindustrins andel av betalinnehållstjänster 2001 kan var och en själv fundera på.

Att använda siffran som ett underlag för diskussioner kring sexindustrins andel av dagens och framtidens marknad för betalinnehållstjänster är dumt, då det ger en felaktig verklighetsbild och därmed en felaktig analys. År 2001 tog väldigt få Internettjänster betalt, idag har alla stora portaler betaltjänster. Det innebär att sexindustrins andel av betalinnehållstjänster sjunker mycket snabbt. Dessutom är marknaden för betaltjänster på Internet väldigt liten jämfört med traditionell e-handel och annonsering. Att porrsajterna tar betalt beror på att det finns en betalningsvilja samtidigt som annonspengarna i segmentet är klart begränsade, vilket medför att sexindustrin blir överrepresenterad i affärsmodellen att ta betalt för innehåll.

We can fact-check your ass.

2004-01-21

Mer tyskt om e-business

A scientific approach to ebusiness. Dags att putsa upp tyskan, igen.

Försäljningsmål

Sales Forecasting-a blend of art and science. Ed Sim på BeyondVC skriver om hur man bör sätta sina försäljningsmål.

60 procent av all e-handel är sexrelaterad?

EU-chock: Sexindustrin står för 60% av näthandeln. Yeah, right. Hittar inte någon urspringsartikel för påståendet, men att rubriken skulle vara sann håller jag för helt uteslutet. Någon som har en länk till ursprungsartikeln?

Julhandel i UK upp 70 procent

U.K. online Christmas shopping soars 70% over year before. " Online holiday spending in the U.K. reached £2.5 billion, the trade association Interactive Media in Retail Group reports, 70% above the year before."

Bottom up

Why 'Bottom Up' Is On Its Way Up. Fortunes David Kirkpatrick: "We're entering what might be called the Bottom-Up Economy. As the Internet's influence grows, we're seeing its intrinsic egalitarianism and tendency to empower the small start to change many aspects of modern life. Customers today have more options and less loyalty. They will migrate to businesses that see them as participants in a process rather than as just consumers."

What Dell Can Sell

What Dell Can Sell. Fortsättning på intervjun med Michael Dell på AlwaysOn. Tar upp hur företaget effektiviserar sina relationer med kunder och leverantörer samt det ökade fokus på tjänsteförsäljning.

2004-01-20

Google och börsbubbla

Åh nej - Google blåser upp dotcombubblan igen är en krönika av Pontus Schultz på DagensPS [via Googlekoll]. Google blåser inte upp dot.com-bubblan igen. Den är redan uppblåst värderingsmässigt och de ledande Internetföretagen har idag P/E-tal över 100, trots goda vinster och avtagande procentuell tillväxt. P/E-talen för några Internetjättar är, enligt Yahoo! Finance: eBay 110, Yahoo 130 och InterActive 175. För övrigt blir jag förvånad om Googles P/E-tal inte hamnar närmare 100 än 200, baserat på de senaste spekulationerna kring värdering vid börsintroduktionen och de vinstantagande som kan göras.

Dags att putsa upp tyskan...

Das E-Business Weblog. Internet, IT, Management, Zukunft. Die Welt aus Sicht eines Consultants.

Intervju med tyska Friendity

Intervju med tyska social software-/Six Degrees-tjänsten Frienditys Stefan Smalla. "Social networking platforms satisfy a very fundamental human desire to get to know friends and like-minded people for communication and other purposes. Via the personal network of friends, an intimate and self-created environment is being established by the member, in which she can "operate" both securely and openly."

2004-01-19

Dell on Dell

Riskkapitalisten Bill Gurley intervjuar Michael Dell på Always-On. Tre av sex delar har publicerats: The Dell Pony Has Two Tricks, Catch Me If You Can och Dell Eyes New Territory. [de två första via Stefan Smalla]

Screen idol. Intervju med Reed Hastings, vd för Netflix, om hur bolaget som inspirerade svenska Boxman och Brafilm.com går. [via: Stefan Smalla]

Shop@

Det första numret av Shop@ med mig som redaktör har kommit. Surfa över till Shop@:s webbplats och börja prenumerera.

2004-01-15

Yahoo slutar använda Googles index under Q1

Yahoo slutar använda Google under första kvartalet 2004. Sökmotorkriget kommer snart att trappas upp ytterligare, då Yahoo planerar att sluta använda Googles index inom tre månader. Ska bli intressant och se om Yahoo väljer att använda Inktomi (troligast) eller Alltheweb i stället.

We can fact-check your ass...

I inlägget "...skriver New York Times" kommenterar Erik Stattin att DNs artikel Hiphoppen rumsren är en liteversion av New York Times Sweeten the Image, Hold the Bling-Bling. Att tidningar skriver om delar av artiklar är inte ovanligt, men att DN gör det utan att ange källa är riktigt dåligt. Speciellt då DN vill vara en kvalitetstidning. I och för sig säger man "Stora artister stjäl...", men mot det ska vägas det amerikanska blogguttrycket "We can fact-check your ass."

Musik online

Vattna munnen: Roundup om digital nedladdning av musik. Kal bloggar om utvecklingen av onlinemusiktjänster i Europa.

2004-01-14

Yahoos resultat 2003

Yahoo! Q4 & Year End 2003 Earnings. Portalen Yahoo gick riktigt bra under 2003. Resultatet blev följande:

Omsättning: 1,625 miljarder dollar (953,1 miljoner dollar för 2002)
Vinst (GAAP): 237,9 miljoner dollar (42,8 miljoner dollar)
Fritt kassaflöde: 338,9 miljoner dollar (220,9 miljoner dollar)

Lägre pris och Flatrate för Telia Bredband 2000

Telia sänker priset på bredband. Månadskostnaden sänks från 475 kr till 449 och kostnaden på 2,5 öre per megabyte (över 10 GB/månand) tas bort. En bra utveckling, då värdet på tjänsten inte är knutet till antalet bytes som laddas ned.

Det är ganska enkelt faktiskt

Därför är Netonnet en succé. "Att ha ett attraktivt pris på rätt grejer är grundkonceptet. Och det har vi tydligen lyckats bra med. Lägst priser vinner helt enkelt", säger Anders Halvarsson."

Bra blogg

TJ's Weblog "Technology, Venture Capital and Entrepreneurship" är en bra webblogg.

2004-01-12

Designs on desktop search

Designs on desktop search. "Net titans Microsoft, Yahoo and EarthLink are all considering broadening their lucrative search businesses by providing access to online searches through a "taskbar" displayed to the side or at the bottom of a PC screen, according to people familiar with the plans." Mycket intressant utveckling då det innebär att ett antal företag säger till Microsoft att de vill ha kontroll över delar av pc-datorernas skrivbord. Och vi vet hur glada Microsoft burkar bli då...

2004-01-11

It's a steal

Police-Seized Loot Is Online, and Yes, It's a Steal. "In late August the New York Police Department signed a contract with the Property Room, a California company that runs the Web site propertyroom.com. The site, which auctions just about every imaginable item that has been seized by the police besides cars, receives some 12 million hits a month, said Tom Lane, a former New York City officer and one of the company's founders." Ett exempel på vad Internet är bra på: att aggregera efterfrågan.

2004-01-10

Ny version av Skype

IP-telefoniprogrammet Skype har kommit i ny version. Aktuell version är 0.96.

Search sites itch for a niche

Search sites itch for a niche. "Yahoo and Google are offering new search tricks for Web surfers, with the ongoing goal of becoming indispensable."

Apple och marknadsföring

Kal skriver: "När man gräver ner sig i tekniska specifikationer tappar Apple alltid mark till sina konkurrenter. Hehe. Ok, tappar mark till vilken konkurrent? Det var Torstensson som försökte hävda andra spelares överlägsenhet med tekniska specifikationer. Men ok. När de tekniska specifikationerna inte passar ..."

Steve Jobs & co är troligen världens skickligaste marknadsförare av it-produkter. De säljer en vision om en bättre, coolare värld där svaret på alla problem är en produkt från Apple. Absolut inget fel i det. Alla företag försöker göra det, men Apple är duktigare på det än Dell, IBM och HP. Tittar man närmare på tekniken så tycker i alla fall jag inte att Apples produkter är lika mycket bättre än konkurrenternas som Apples marknadsföring är bättre än konkurrenternas. Det är alltså i jämförelse med marknadsföringen Apples produkter tappar mark till sina konkurrenter.

Det är naturligtvis så att iPod konkurrerar med både hårddisks- och Flashminnesbaserade MP3-spelare. För lösningen på kundens problem är att kunna lyssna på musik och det erbjuder båda spelartyperna. Varje kund fattar sitt beslut om vilken kombination lagringsutrymme, batteritid, storlek, vikt och pris som är mest prisvärd. Den kombination som är mest prisvärd är bäst för just den kunden och resulterar i ett köp av en viss MP3-spelare. Apple vinner vissa kunders jämförelser, men långt ifrån allas.

Mer iPod

iPod mot världen på Månhus Beta och en uppdaterad iPod vs the world på k, scaring myself since 1977.

2004-01-09

Redaktör Torstensson

Idag blev det klart att jag kommer ta över som redaktör för e-handelsnyhetsbrevet Shop@. Shop@ har drygt 9000 prenumeranter och kommer ut varannan vecka. Om du inte prenumererar på Shop@ och gillar min webblogg tycker jag definitivt att du ska skaffa en prenumeration idag (det är gratis). Nästa nummer kommer den 19 januari.

Bloglines

Jag använder numera Bloglines som RSS-aggregator. Bra att ha alla feeds tillgängliga via ett webbgränssnitt, men samtidigt är det pinsamt tydligt varför Windowsprogram är att föredra när man använder sin ordinarie dator.

Vänliga ord

Marcus har inte bara det coolaste domännamnet utan även god smak vad gäller bloggar. ;-) Scobelizer är en av de bästa engelskspråkiga webblogarna för Internet-/teknikintresserade.

Är jag förvirrad?

iPod vs the world är en reaktion på mitt inlägg My precious.... "Torstensson är förvirrad."... "Det är inte en smaksak vilken som vinner. Det gör iPod:en. Vilken av modellerna som helst."

Med många siffror försöker kal bevisa att iPod är bättre än sina konkurrenter. Helt övertygande blir det inte. Apples hårdvara står sig alltid bäst när den säljs med känslomässiga argument. När man gräver ner sig i tekniska specifikationer tappar Apple alltid mark till sina konkurrenter. Därmed inte sagt att iPod är en dålig MP3-spelare. Personligen förstår jag dock bara inte varför man vill betala betydligt mer för en spelare som har halva batteritiden och väger dubbelt så mycket. Men vill någon gå runt med 10 000 låtar på fickan, varav denne kan lyssna på 120 innan behovet av ett strömuttag blir skriande, så inte mig emot.

Bloggerstrul

Problem med Blogger har hindrat publicering under de senaste två dagarna. Nu verkar det fungera.

MSNs annonsintäkter är 1 miljard dollar

Retreating From Dial-Up Business, Microsoft Aims MSN.com at Yahoo. "The Microsoft executive who heads the MSN service, Yusuf Mehdi, said that Microsoft generated $1 billion annually in online advertising revenue and saw growth opportunities in creating a Yahoo-style Web portal and Google-style search-based advertising."

Feature, Product, Company

VC: Feature, Product, Company. Riskkapitalisten Tim Oren om en när idé är en feature, en produkt eller ett företag. Bonuslänk: When Venture Capital Isn't Right

MSN to include eBay personalized data

MSN to include eBay personalized data. "Online auctioneer eBay said Thursday it will offer access to personalized content via Microsoft's MSN Web portal."

2004-01-08

My precious

My precious... [via: mymarkup.net]. Fast varför man vill ha en iPod i stället för en Jens of Sweden MP-100/110 eller en av iRivers iFP-spelare har jag svårt att förstå. Speciellt då iPoden är sämre på det som är viktigt: vikt (3-4 gånger tyngre) och batteritid (33 - 57 % av en iRiver eller JoS).

Lagstiftning mot modemkapare

Regeringen vill lagstifta mot modemkapning. "I sitt inledningstal på hearingen nämnde ministern en rad möjliga lagskärpningar. Bland annat förbud mot att använda modemomkoppling som faktureringsmetod, införa konsumentskyddande beloppsgränser vid betalsamtal och se över om verkligen telefonabonnemangsinnehavaren är betalningsskyldig när modem kopplats om till betalnummer. Men flera departement är inblandade och ny lagstiftning tar minst ett år att genomföra."

MSN har ny layout

MSN.com har ny layout. Snyggare än tidigare, vilket inte var så svårt att åstadkomma. Dock är både Spray och Yahoo! fortfarande betydligt snyggare än MSN. Precis som många andra portaler verkar ett av målen med den nya designen vara att få användarna att använda söktjänsten oftare. MSN.se använder fortfarande den gamla layouten, för den som vill se vilka förändringar som har gjorts.

2004-01-07

Online retailers end the holiday shopping season with a smile

Online retailers end the holiday shopping season with a smile. Amerikanska e-handlare säger att de tre effektivaste marknadsföringsmetoderna är e-mail till existerande kunder, sökmotorsmarknadsföring och affiliatemarknadsföring. Knappast överraskande.

Microsoft under 2004

Microsoft: What's in Store for 2004. Microsoft Watch förutspår tio saker Microsoft kommer att göra under 2004.

Skype: Net Telephony as File-Trading

Skype: Net Telephony as File-Trading. "The success of Skype, which debuted only four months ago, raises a question whose answer could define the future of telecom: Can next-generation phone systems take the shape of decentralized, peer-to-peer file-sharing networks that run over the Net and eliminate phone-company middlemen? "What Skype and others like it say is: Screw the phone system.... Let's build a voice app -- software -- that does what the telephone does," says Clay Shirky, a consultant and adjunct professor at New York University who studies peer-to-peer and networking technologies."

For Whom the VoIP Bell Tolls. Business Week har skrivit en special report om VoIP-telefoni.

Year of the geek

Year of the geek. Redaktörern för news.com Michael Kanellos sammanfattar 2003. Till årets person utser han "utvecklarna utanför USA".

2004-01-06

Google till börsen i april 2004

Morgan Stanley, Goldman Sachs to Manage Google IPO. "Google Inc. hired Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc. to arrange its initial public offering, a sale that may raise as much as $4 billion, a banker involved in the transaction said." Nu börjar ryktena om Googles börsintroduktion bli väldigt specifika och då värderingen som nämns är rimligare (12 miljarder dollar), så kan de mycket väl stämma.

Search is everywhere 2004

Yahoo CEO Semel: Search is everywhere in 2004. "Yahoo CEO Terry Semel said Monday that the company has "only just begun" with its grand plans to grow its Web search business, highlighting 2004 as a year when search will become omnipresent throughout its family of sites."

Det kommer bli mycket intressant att se vad en stor portal som Yahoo! kan göra när de satsar ordentligt på sök. Speciellt deras vertikala söktjänster ska bli intressanta att se. Dessutom lär de tjänsterna kunna bli bisarrt lönsamma.

eBay to raise listing fees

eBay to raise listing fees. Pricing power är alltid intressant att se och sådan tillfaller endast dominerande aktörer.

Real to launch song store

Real to launch song store. "RealNetworks is expected to throw its hat into the digital song store ring later this week, releasing a download service based on technology similar to that used in Apple Computer's iTunes store, according to sources familiar with the plans. " Real är ett av få företag som kan ursäktas när de planerar att starta en musikaffär på Internet. För hur bra iTunes Music Store eller prenumerationstjänster kommer än är för konsumenterna, lär det inte vara en bra investering för ägarna till tjänsterna under de kommande åren. Undantaget är några få företag (som Real och Apple) där onlinebutiken kan driva företagets totala lönsamhet genom att vara loss leader eller utnyttja stordriftsfördelar.

Pop-up seller loses round in court

Pop-up seller loses round in court. Utvecklingen kring pop up-annonsering via program som Gator/Claria och WhenU kommer att påverkas av ett antal domstolsutslag i USA under den kommande tiden. I det senaste förlorade annonsören och WhenU, men i andra fall har det gått tvärtom. Varumärkesfrågor och frågan om illojal konkurrens är central för domstolarnas kommande utslag.

Bra drag

De flesta svenskar är lediga idag, men i Internetsvängen händer det en hel del. Google till börsen i april, eBay höjer priserna, Yahoos VD säger att sök kommer att finnas överallt under 2004, Real lanserar en musikaffär (som kompletterar deras musikprenumerationstjänster) och så vidare. En alldeles utmärkt dag för IDG att inte uppdatera samt tidvis ha servrarna offline. ;-)

Search, Social Networks, Reputation, RSS

My 2004 Crystal Ball: Search, Social Networks, Reputation, RSS. Jeremy Zawodnsky siar om "webblagerutvecklingen" under 2004.

Social software-artiklar

Jeremy Zawodnsky (bra blogg för övrigt) och StartupSkills.com om social software (finns det ett bra svenskt uttryck för det?).


  1. FriendRank
  2. Why FriendRank and Social Software won't take off
  3. Missing the Point of Social Networks
  4. I'll take Social Software for $1,000 please, Alex.


Läs även My Network, My Way!

Själv har jag inte riktigt greppat om social software kommer bli riktigt stort och användbart utanför dejtingområdet (där Friendster är populärt). Vad kan driva nätverkade människor att dela med sig av sina kontakter till andra i den nuvarande typen av publika tjänster? Det tycks vara så att centraliserade tjänster ger ett relativt litet värde åt användarna (jämfört med vad de betalar i form av socialt kapital och tid) och relativt mycket värde åt företagen som driver tjänsterna.

2004-01-05

Why Ad Agencies Fail at Search Marketing

Why Ad Agencies Fail at Search Marketing. "A Web site should never be a brochure site, especially when it comes to SEM. People don't search to look at brochures. They don't search to look at ads. They search to find information."

iTunes DRM cracked wide open for GNU/Linux.

iTunes DRM cracked wide open for GNU/Linux. Seriously.. "Norwegian programmer Jon Lech Johansen, who broke the DVD encryption scheme, has opened iTunes locked music a tad further, by allowing people to play songs they've purchased on iTunes Music Store on their GNU/Linux computers."

Sedan tidigare hade Jon knäckt DRM-skyddet och möjliggjort uppspelning av musik på Macintoshdatorer.

År 2004?

Att IDGs webbplats inte gick att nå under delar av dagen för att företaget flyttade webbservrarna känns väldigt 1997. Även om det inte var en vanlig arbetsdag, bör inte ett längre planerat avbrott ske mitt på dagen.

E-tailers ring up a big year

E-tailers ring up a big year. E-handeln växte med 27 procent i USA till 93 miljarder dollar under 2003. Försäljningen av resor online växte ännu snabbare, med 35 procent, och nådde 41 miljarder dollar.

Open-source databases gaining favor

Open-source databases gaining favor. "Usage of MySQL for developing applications rose 30 percent over the past year, while usage of Microsoft's SQL Server and Access databases increased 6 percent, according to the survey of 550 developers conducted last month."

Kidnappning av sökmotorer

En släkting till mig hade råkat ut för ett intressant Internetproblem - alla de stora sökmotorerna hade styrts om till en tom webbplats. Det innebar inget Google, inget Yahoo! Search och inget Altavista.com. Ett program, jag vet inte vilket, hade ändrat hosts-filen i Windows och styrt om google.com, google.se, google.dk, altavista.com och så vidare till en tom sida (kommer inte ihåg IP-numret). Relativt enkelt att fixa när man har lokaliserat felet till hosts-filen, men inget som vanliga datoranvändare löser utan problem. Någon som vet vilken spyware eller virus som orsakar detta problem?

Music downloads decline after RIAA lawsuits

Music downloads decline after RIAA lawsuits. Det verkar som om stämningarna har haft avsedd verkan. "The percentage of Americans who downloaded music from the Internet fell to 14 percent over the four weeks ended Dec. 14, from 29 percent in a 30-day sample conducted in March, April and May, according to a telephone survey of 1,358 Internet users conducted by the Pew Internet & American Life Project."

2004-01-04

Tech Trends to Watch in 2004

Tech Trends to Watch in 2004. Fortunes David Kirkpatrick nämner fyra trender han tror blir viktiga under 2004: the bottom-up wave continues, Big Brother comes to town, business keeps technologizing och open source continues to surge. Utöver dessa tror han att Oracle köper Peoplesoft, HP blir ett spännande företag på nytt, Googles börsintroduktion misslyckas och så Kina, Kina, Kina... och Indien.

Fantasi och verklighet under 2004

The Fantasy and Reality of 2004. "Experter" inom integritet, datasäkerhet, copyright med mera talar om för Wired News vad de hoppas respektive tror kommer att hända under 2004.

TV-intervju med Bostreams VD

CNBC intervjuar Bostreams VD Richard Burston. Övergripande intervju om Bostream och den svenska bredbandsmarknaden.

Oriktad marknadsföring från Bostream

Oriktad annonsering får mig alltid att le. Senast var det Bostreams utomhuskampanj för Scream Lite som endast finns tillgänglig i storstadsregionerna (Stockholm-Göteborg-Malmö), men som annonserades på stortavlor i Motala. Visserligen ska tjänsten bli tillgänglig även utanför stortstadsregionerna, men reklamen många stortavlor får sorteras in i facket för luddigt varumärkesbyggande snarare än försäljningsgenerande reklam.

Ökad musikförsäljning på grund av bättre ekonomi?

Music sales are on the mend. Musikförsäljningen i USA ökade med 4,3 % under fjärde kvartalet 2003 jämfört med samma period 2002. Det verkar som om musikförsäljningen i hög grad följer den allmänna ekonomiska utvecklingen och inte främst påverkas av piratkopiering.

2004-01-03

Skype passerar 5 miljoner nedladdningar

Noterbart är att IP-telefoniprogrammet Skype har laddats ned mer än 5,1 miljoner gånger. Skype är ett bra program som rekommenderas.

Netflix opens 2004 with a bang

Netflix opens 2004 with a bang. "Netflix, the online movie rental company, gave its shareholders some good news as 2004 opened Friday, saying it closed last year with 74 percent more subscribers than the year before."

Outlook: Paid Inclusion Needs to Change its Ways

Outlook: Paid Inclusion Needs to Change its Ways. Jupiter har skrivit om hur sökmotorerna bör ändra sin strategi för paid inclusion från betalning per klick till betalning per år.

Shoppers Use Search, Buy Costly Items

Shoppers Use Search, Buy Costly Items. Data om onlineförsäljning (snittordrar, antal besökta sidor, conversion ratio, hur sökmotorer höjer försäljningen med mera) från DoubleClick.

2 sökmotorartiklar

12 Secrets of Successful Search Marketers är en artikel som tar upp ett antal 'best practises' vid sökmotorsannonsering. The Super Bowl of Search: Super Keywords är en artikel om sökfraser på ett eller två ord som genererar stora trafikvolymer, men är väldigt dyra. Vid köp av dessa fraser är varumärkesaspekten central enligt artikelförfattaren Kevin Lee.

En vassare svensk bloggsfär

Att fler började blogga och att InternetWorld utsåg bästa svenska bloggar var inte det viktigaste som hände i den svenska bloggsfären under 2003. Det var skapandet av en svensk infrastruktur i form av tjänster som Weblogs.se, Sweblogs.com, Svenskt webbloggindex och Toblogornot.com.

Min förhoppning för 2004 är inte främst fler tjänster utan att den svenska bloggsfären ska bli intressantare. För att den ska bli det krävs vassare inlägg i intressanta (och bredare) ämnen. Att Erik ska blogga mer är ett gott tecken i detta avseende. Min förhoppning är att jag har en annan svensk favoritbloggare i slutet av året. Det vore ett tydligt tecken på att bloggsfären har "blivit bättre".

2004 blir ett bra år

Jag tror att 2004 kommer att bli ett bra år för den svenska Internetbranschen. Min känsla är att det vände under sommaren 2003 och att det blev bättre fart under hösten. De "zombieföretag" som fick in mycket pengar före kraschen har gjort slut på dem och många av de företag som finns kvar har positivt kassaflöde. Det skapar en sund konkurrenssituation och möjligheten att investera i nya projekt. En god efterfrågan medför att det finns gott om projekt som det är lönsamt att satsa pengar i.

* Investeringar i bättre webbplatser bör de flesta företag göra. Antingen för att öka försäljningen (både e-handlare och andra företag) eller för att sänka kostnader (support med mera för alla organisationer). Relativt små förändringar ger ofta en mycket hög return on investment.
* Effektivare markandsföring. Internet erbjuder med e-post-, sökmotors- och prestationsbaserad marknadsföring fortfarande möjligheter som få andra medier. Svenska marknadsförare utnyttjar bara en bråkdel av de möjligheter som finns. Då fokus kommer att skifta från besparingar till ökad försäljning under 2004 vore det dumt av svenska marknadsförare att inte börja använda sig av de möjligheter till riktad marknadsföring till låg risk (betalning per köp/lead) som finns.
* Bredband skapar nya konsumtionsmönster, vilket lägger grunden för nya tjänster.
* Ökad betalningsvilja för vissa onlinetjänster och den ökade Internetanvändning som bredband medför leder till fortsatt ökad e-handel och mer tid spenderad på Internet.
* Allt mer tid spenderad på Internet kommer att få markandsförare att spendera mer pengar online (även om varumärkesannonseringen troligen kommer att fortsätta vara låg med hänsyn tagen till 'time spent' på Internet jämfört med andra media).
* Affärsmodellsimporten från USA fick en nystart under 2003 (Boxman, Brafilm.com och Payson är exempel på det) och det finns mer att göra.
* Open source ger företag möjligheten att kraftigt sänka sina fasta kostnader för webben. När företag som Google och Yahoo! kör stora delar av verksamheteb på Linux, Apache, MySQL och PHP eller andra open source-lösningar finns det goda exempel på att företag inte behöver betala hundratusentals kronor per månad i licensavgifter för att driva sin webbplats.2004-01-02

Dagens Media

TNS Gallup och Nielsen slåss om mätverktyg. Trots Nielsens Netratings köp av Red Sheriff globalt är det inte säkert att man kan dra nytta av samordningsvinster i Norden under de närmaste åren, då TNS Gallup har ett licensavtal med Red Sheriff som löper på 4,5 år till.

Payson - svenskt PayPal

Payson är en svensk PayPal-tjänst (betalningar mellan privatpersoner och mellan privatpersoner och företag). Grundad av gruppen bakom auktionstjänsten Tradera. Jag vet inte hur länge tjänsten har varit igång, men det handlar maximalt om några månader då domännamnet är registrerat 31 oktober 2003.

Svensk e-handel +53 %

E-handeln uppåt. Dagens Handel rapporterar att försäljningen på Internet för medlemmarna i Svensk postorderförening har ökat med 53 procent.

Lycos 50 -- Web's Most Wanted 2003

Lycos 50 -- Web's Most Wanted 2003. De populäraste sökningarna på Lycos under 2003.

Google Press Center: 2003 Year-End Zeitgeist

Google Press Center: 2003 Year-End Zeitgeist. De populäraste sökningarna på Google under 2003.

Top Yahoo! Searches 2003

Top Yahoo! Searches 2003. De mest eftersökta orden på Yahoo! under 2003.

BBC NEWS | Technology | Web's inventor gets a knighthood

Web's inventor gets a knighthood. Tim Berners-Lee som skapade webben har dubbats till riddare (Knight Commander of the Order of the British Empire).