2003-10-31

Amazon: Sales up from book search

Amazon: Sales up from book search. Amazon säger att deras funktion Search inside the book har lett till en försäljningsökning på 9 procent för de böcker som det är möjligt att söka i, jämfört med de som det inte går att söka i.

Skype 0.94beta

En ny version av P2P-telefoniprogrammet Skype har släppts. Det handlar om betaversion 0.94 och bland nyheterna återfinns en ny instant messaging-modul, instant messaging history och en hel del annat.

2003-10-30

Aftonbladet.se med vinst

Nya Medier stärkte Aftonbladets resultat. Enligt Aftonbladets informationschef Olof Brundin så går Aftonbladet Nya Medier med tydlig vinst.

2003-10-29

Riskkapitalister och Skype

Jag noterade i gårdagens Dagens Industri att riskkapitalisten Tim Draper har investerat i Skype. Han var en av de första investerarna i både Hotmail och Overture.

2003-10-28

Bloggtips

Proffsens bloggtips i fem punkter på Månhus Beta. Längre engelsk orginalartikel på NetGuide under namnet 47 key tips from the World's best bloggers. [via Månhus Beta, via hakank.blogg]

2003-10-27

Search Inside The Book

Amazon turns a new page on search. Amazon har lanserat en funktion som låter besökaren söka igenom innehållet i en bok. Wired har en längre artikel om funktionen: The Great Library of Amazonia.

El och bredband

Dyrt och dåligt med bredband i elnätet (Computer Sweden). Utvecklingen med bredband via elnätet verkar ha gått i stå. Men nästa version av tekniken ska vara bättre, säger elbolagen. InternetWorld har skrivit om den nya el via bredbandstekniken som erbjuder 2-3 megabit per sekund för användaren. Om elbolagen kunde få ordning på tekniken, skulle de kunna erbjuda välbehövlig konkurrens till Telia och kabel-tv-bolagen som leverantör av "sista kilometern"-lina till kunderna.

2003-10-26

Rakblad och rakhyvlar

Apples strategi kring den bärbara MP3-spelaren iPod och MP3-butiken iTunes Music Store kallas av Forrester Research för "en omvänd rakblads- och rakhyvelstrategi". Det syftar Gilette upplägg med billiga rakhyvlar och dyra rakblad eller skrivartillverkare som HP:s strategi med billiga skrivare och dyra bläckpatroner. Fast Apples strategi är omvänd då bladen (låtarna) för 99 cent är billiga, medan rakhyveln (MP3-spelaren) för 300-500 dollar är dyr.

Ask Jeeves Q3 - mini-Google

Sökmotorn Ask Jeeves har rapporterat resultatet för tredje kvartalet (pdf). Det intressanta med Ask Jeeves är att de till stora delar har samma intäktsstruktur som Google, då de använder Google AdWords i både USA och Storbritannien. När media och investerare ska bedöma hur bra det går för Google, inte minst inför den kommande börsintroduktionen, så är det Ask Jeeves de bör titta på. Under tredje kvartalet gick det på följande sätt för Ask Jeeves:

* Omsättning: 27,176 miljoner dollar under tredje kvartalet (15,886 miljoner dollar under tredje kvartalet 2002)
* Vinst: 3,819 miljoner dollar (-2,235 miljoner dollar)
* Kassaflöde: 7,2 miljoner (-1,6 miljoner dollar), marginal på 26,7 procent. Vilket kan jämföras med 1,8 % för Amazon, 27,2 % för Yahoo! och 31,7 % för eBay.
* Intäkt per 1000 sökningar: 47 dollar (33,68 dollar)
* Antal sökningar: 495 miljoner på Ask Jeeves (368 miljoner), 667 miljoner på partnerssajter (687 miljoner)
* Antal besök per användare och månad: 3 besök (2,5 besök)

Sohu - kinesisk portal som går bra

Sohu profit jumps on ads, messaging (CBS MarketWatch, kräver registrering). Den kinesiska Internetportalen Sohu omsatte 22,1 miljoner dollar (7,5 miljoner dollar förra året) och gjorde en vinst på 2,7 miljoner dollar (112 000 miljoner dollar) under tredje kvartalet. Som "alla" andra portaler är det en kombination av varumärkesannonsering, sökmotorsannonser och betaltjänster för användarna som ligger bakom ökningen.

NetOnNet

NetOnNet omsatte 129 miljoner kronor och gjorde 344 000 i vinst under tredje kvartalet. Utvecklingen för NetOnNet har under året varit blandad. Framförallt har Tyskland haft problem att växa, vilket kommer att leda till ökad marknadsföring där.

Intressant att notera är att NetOnNet säger att onlineannonsering inte är tillräckligt och därför satsar på tv-reklam, medan Amazon.com säger att tv-annonsering inte är tillräckligt lönsamt och satsar därför på Internetannonsering. Visar på att det finns skillnader mellan bolag. [via arbetet.com]

MSN går också bra

Microsofts Internetdel MSN omsatte 491 miljoner dollar juli-september (Microsofts redovisningsmässigt första kvartal), jämfört med 427 miljoner dollar samma period förra året. Av omsättningen var cirka 240 miljoner annonsintäkter. Ökningen ledde till att MSN hade ett positivt rörelseresultat på kvartalsbasis för första gången.

2003-10-25

Lyckad helgkombination

Pro Evolution Soccer 3 med riktiga lagnamn innebär lyckad underhållning.

Google till börsen för 200 miljarder

Svenska affärstidningen/kollaborativa affärsbloggen DagensPs tar upp de senaste dagarnas skriverier om en kommande börsintroduktion av Google. Det är en hyfsad artikel, men jag har några kommentarer.
* Att beskriva Google som ett monopol är inte rättvisande. Google är en dominerande aktör, men då det saknas barriers of entry för konkurrenter och barriers of exit för användarna, har de ingen monopolmakt.
* Ericsson var värderat till 200 miljarder dollar som mest. En hög värdering för Google skulle kunna bli 200 miljarder kronor.
* Google omsätter troligen runt 5-6 miljarder kronor i år.

Föreläsning med Yossi Vardi

Sammanfattning av en föreläsning Yossi Vardi gav på Harvard den 21 oktober. Ämnet var The Edge against the Hub: The Struggle for Dominance on the Internet. Vardi som var den förste som investerade i ICQ-skaparna Mirabilis, sa bland annat att framgången för ICQ till stor del berodde på att de lyckades med att "pushing dopamine over IP [Internet protocol]". Det finns även möjlighet att lyssna på föreläsningen.

Blog On

Bloggers grundare Evan Williams intervjuas på news.com. Handlar bland annat om hur det är för honom att arbeta för Google, som köpte Pyra Labs som utvecklar Blogger i februari, hur bloggar hjälper sökmotorerna att ge bra svar med mera.

Google köper Sprinks

Google köper textannonsnätverket Sprinks från Primedia. En följd av det är att Google stärkes sin ställning inom innehållsrelaterad- och kontextuell annonsering, inom vilket Sprinks var en av få starkare konkurrenter. I samband med köpet så har Primedia och Google kommit överens om att Primedias portal About.com ska använda sig av Google AdSense de kommande fyra åren.

2003-10-24

Skype passerar 100 000 online

P2P-telefoniprogrammet Skype passerade 100 000 användare online den 22 oktober, enligt programmets webbplats. Antalet nedladdningar har nått 1,78 miljoner, vilket är knappt 300 000 fler än förra veckan. Mellan tummen och pekfingret håller Skype en tillväxttakt på 100 procent i månaden. Det innebär att Skype fortfarande följer utvecklingstrenden för populära program som ICQ och Kazaa.

Google gör sin börsintroduktion online?

Google considers online auction of IPO shares. Enligt Financial Times källor funderar Google på att inte använda traditionella investmentbanker när företaget gör sin börsintroduktion. I stället skulle en elektronisk auktionsprocess vara aktuell. Personligen skulle jag inte bli förvånad om talet om en auktionsprocess främst används i prisförhandlingsspelet med bankerna, för att få ned deras avgift på runt sju procent av emissionsbeloppet. Även news.com har skrivit om Googles kommande börsintroduktion, som kan ske så tidigt som i mars 2004.

2003-10-23

X10 i rekonstruktion

X10 files for Chapter 11. Företaget som gjorde pop under-annonser populära och sålde fler webbkameror än de flesta andra, har ansökt om företagsrekonstruktion. Tydligen blev man inte rik av att förpesta webben med pop unders. Tydligen finns det någon rättvisa i världen då användarvänlig sökmotorsannonsering genererar miljardintäkter, medan användarfientlig pop under-annonsering leder till företagsrekonstruktion.

Gator, spyware och adware

See you later, anti-Gators? Gator går på offensiven mot företag som kallar Gator eWallet och GAIN för spyware. Termen adware beskriver lite bättre vad Gator är. Dock är gränsen mellan spyware och adware ibland otydlig.

2003-10-22

GTA3 leder till mord?

Sony stäms på miljoner efter mord. En 16-åring och en 14-åring skjuter ihjäl två personer Tennessee, USA. När de grips säger de att de blivit inspirerade av datorspelet Grand Theft Auto 3. Därför stäms nu tillverkaren Rockstar Games/Take-Two Interactive, Sony och Wal-Mart av de mördades anhöriga. Verkar som om det är dags för en datorspelsvåldsdebatt igen...

Internetannonseringen upp i Europa

Online ads in Europe set for comeback. PriceWaterhouseCoopers och Zenith Optimedia tror att Internetannonsering i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Nederländerna kommer att öka med 10,2 procent i år till 886 miljoner euro.

Site Finder gjorde nytta

Fumbling fingers drive VeriSign traffic surge. För sin tjänst som som föreslog andra domäner när en användare skrev in en felaktig URL, fick VeriSign mycket kritik. Att en sådan tjänst gör nytta är dock klart, då Site Finder på en halv månad blev den elfte mest besökta webbplatsen i världen.

Amazon Q3-rapport

Amazons gick bra under det tredje kvartalet:

- Omsättning: 1,13 miljarder dollar (+33 % Q3 2002)
- Nettovinst (GAAP): 16 miljoner dollar (-35 miljoner dollar Q3 2002)
- Fritt kassaflöde: 21 miljoner dollar (27 miljoner Q3 2002). Marginal på 1,8 %.
- Fria kassaflödet betydligt lägre för Q3 än på helårsbasis.
- 22 % av alla sålda produkter såldes av tredjepartsförsäljare.
- Lagret omsattes 19 gånger under den senaste tolvmånadersperioden (vilket är mycket bra)
- Första gången Amazon gör kvartalsvinst ett kvartal som inte inkluderar julhandeln

Vilket kan jämföras med Yahoo!, eBay och Netflix.

Yahoo! Japan dubblade vinsten

Yahoo Japan profit doubles. Mellan juni och september tjänade Yahoo! Japan 53,6 miljoner dollar, vilket är drygt dubbelt så mycket som förra året.

2003-10-21

Leader of the Free World

Leader of the Free World och Open Source Everywhere är två artiklar om open source och fri mjukvara från senaste numret av Wired. [via Gnuheter]

Open source är intressant ur ett ekonomiskt perspektiv, då det sänker fasta kostnader för projekt och företag. Praktiskt kan det innebära pc-datorer för 10 000 kronor styck som kör Linux/Apache/MySQL/PHP i stället för Sun-datorer med Unix, Oracle-databaser etcetera. Följden blir minskade stordriftsfördelar, som annars är tydliga i tekniksektorn, och hårdare konkurrens.

En intressant utveckling är att stora företag stöder utvecklingen av open source-program, för att stärka sin position i värdekedjan. Exempel på det är SAP:s stöd till utvecklingen av MySQL. Målet är att sänka totalkostnaden för att installera affärssystem och försvaga främst Oracle. Oracles arbetar med Linuxutveckling för att sänka totalkostnaden för databaser och försvaga Microsoft.

En svensk favoritblogg

Månhus Beta som drivs av David Pettersson har blivit en av mina svenska favoritbloggar. Personligt om Internet, musik och annat (ok, jag kommer inte på en stilistiskt snyggt sammanfattning). Surfa dit.

Nya spamskydd i Yahoo Mail

Yahoo Mail delivers new spam measures. Bland de, för Yahoo Mail-användare, nya funktionerna märks e-mailalias som kan användas vid registrering på webbplatser och bättre spamfilterprogramvara (för de som betalar $29.99 per år för Yahoo Mail Plus). Tanken är att e-mailaliaset kan "slängas" om det börjar komma mycket spam från någon webbplats användaren har registrerat sig på, utan att den ordinarie e-postadressen berörs.

Zone Alarm med inbyggt antispamprogram

Zone Labs brews up antispam deal. Zone Labs, som gör den populära brandväggen ZoneAlarm, har inlett ett samarbete med antispamföretaget Cloudmark. Det är köpare av ZoneAlarm Pro och ZoneAlarm Plus som kommer att få SpamNet från Cloudmark på köpet.

2003-10-20

Brebandstillväxt med god fart

Brebandstillväxt med god fart. Enligt MediaVision har 25,5 procent av alla svenskar mellan 15 och 74 tillgång till bredband hemma. Om konsumenternas planer för det kommande året blir verklighet, kommer 40 procent att ha det om ett år. Jag tror det kommer att påverka leverantörer av webbtjänster, webbinnehåll och e-handel mycket positivt.

Fler kan deklarera online

700 000 till kan e-deklarera. Kunder i SEB:s Internetbank kommer till våren att kunna deklarera online. Det är resultatet av ett samarbete mellan Riksskatteverket, Teliasonera och SEB.

2003-10-19

Amazons present till avskedade

Laid-off workers rewarded by Amazon's stock gains. När Amazon sparkade 1300 personer tidigt år 2001, avsatte företaget aktier värda 2,5 miljoner dollar i fond som skulle tillfalla de avskedade efter två och ett halvt år. Då Amazon.coms aktiepris har stigit rejält sedan dess och fonden därför har ökat i värde till 5,14 miljoner dollar, fick de uppsagda i snitt 4000 dollar för någon månad sedan.

2003-10-18

InternetWorld och svenska webbloggar

I Sveriges populäraste bloggar? noterar Mats Andersson på Klocklös i Tiden att i nästa nummer av InternetWorld kommer tidningen att lista de bästa svenska webbloggarna. Mats listar de tio webbloggar han tror kommer vara med, inklusive min egen (tack Mats!), och ber andra att skicka in sina tips.

Precis som Mats tror jag att Erik Stattin med Mymarkup.net kommer att toppa listan. Två bloggar som jag är säker på komma att figurera på listan är Jonas Söderströms Blind Höna och Gutav Holmbergs Det perfekta tomrummet. Med medvind och nedförsbacke så skulle Googlekoll, där Erik Stattin och undertecknad bloggar, kunna knipa plats 10.

Även EvaP har bloggat om det hela.

MSN + Overture = Sant

MSN sticks with Overture. MSN kommer att visa Overtures sökmotorannoner till och med juni 2005 i både USA och Storbritannien. Intressant att notera att Yahoo! därmed kommer att förse värsta konkurrenten MSN med både vanlig sökteknik (via Inktomi) och sökmotorsannonser (Overture). Microsoft arbetar dock åtminstone på en egen sökmotor (MSNbot) och lär inte heller vara passiva inom sökmotorannonsområdet. Det handlar om ganska mycket annonspengar (runt 2 miljarder dollar i år), så det ska bli intressant att se vad de tre stora (Google, Yahoo! och MSN) hittar på under de närmaste åren.

Aqua X - trevligt WinAmp-skin

Aqua X är ett trevligt skin till WinAmp 2.91. Lite Apple-inspirerat och mycket snyggare än standardvarianten.

Netflix

DVD-uthyraren Netflix:s resultat för tredje kvartalet.

* Omsättning: 72,2 miljoner dollar (+77 % från förra året)
* Nettovinst (GAAP): 3,3 miljoner dollar (förlust på 2,9 milj Q3 2002)
* Fritt kassaflöde: 7,9 miljoner dollar (+36 %). Marginal på 11 %.
* 1,291 miljoner prenumeranter
* Churn (prenumeranter som slutar som andel av prenumeranter): 5,2 % per månad. Ned från 7,2 % Q3 2002. Bra för lönsamheten.
* Kostnad per ny (prov)prenumerant: 31,81 dollar

2003-10-17

Veckans Skype

Skype tickar på och har nu laddats ned knappt 1,5 miljon gånger, vilket är en ökning med 350 000 sedan förra veckan. Online finner man drygt 90 000 användare, upp cirka 10 000 från förra veckan.

2003-10-16

eBay Q3

eBays rapporterar resultat för tredje kvartalet 2003. Några av de viktigaste siffrorna i eBays rapport.

* Omsättning Q3: 530.9 miljoner dollar (+84 % från förra året)
* Nettovinst (GAAP): 103,3 miljoner dollar (+69 %)
* Fritt kassaflöde: 168,3 miljoner dollar (+ 83 %). Marginal på 31,7 %. Jämför med Yahoo som hade 27,2 % under samma period. Imponerande siffror!
* 85,5 miljoner registrerade användare. 37,4 miljoner aktiva användare.
* Genererade försäljning på 5,8 miljarder dollar.
* Precis som andra amerikanska bolag mår eBay bra av den svagare dollarn.

iTunes för Windowsanvändare i USA

Apple launches iTunes for Windows. Apple har lanserat sin musikaffär iTunes för Windows. Synd att man som svensk inte får handla hos dem.

Nya Mozillaversioner

Mozilla.org finns en skarp version av Mozilla 1.5 samt nya betaversioner av webbläsaren Firebird (0.7) och e-mailprogrammet Thunderbird (0.3).

SiteFinder is coming back

VeriSign to revive redirect service. Artikel om VeriSigns SiteFinder-tjänst som gjorde att användare som skrev in icke-existerande domännamn skickades vidare till en webbplats som föreslog rättstavade adresser. Flera företag och organisationer blev mycket irriterade på det, av bättre eller sämre anledningar. Men för vanliga användare var SiteFinder betydligt bättre än ett vanligt, "dumt" felmeddelande.

2003-10-15

FooCamp verkar ha varit coolt

Jag hade gärna varit på FooCamp och snackat med Yossi Vardi, Larry Page, Sergey Brin, Doc Searls och Robert Scoble (scrolla ned en bit).

AOL och Google fortsätter samarbeta

AOL and Google Renew Their Vows. America Online kommer även i fortsättningen att använda Googles söktjänster på sin onlinetjänst och på sina webbplatser.

Misstag på G?

Under rubriken Stort klavertramp på G bloggar eye of the håk om den höjda kassettersättningen (via mymarkup.net). Min kommentar till det är att professionella användare inte behöver betala kassettersättning. Så den hårdaste kritiken i det inlägget är inte helt befogad.

Mer om dyrare cd-skivor

Över 30 000 personer har protesterat mot den höjda kassettersättningen. 16-årige David Malm ligger bakom och det verkar vara ett bra exempel på hur Internet kan utnyttjas för billig opinionsbildning. Har man en bra åsikt, behövs inte 500 miljoner för att få folk att engagera sig.

Prischock hotar på cd-skivor

Prischock hotar på cd-skivor. DI.se rapporterar att en ökad kassettersättning (skatt på inspelningsbar media) riskerar att höja priserna på en dvd-rw skiva med 40 kronor. Pengarna tillfaller upphovsrättsinnehavarna av bland annat musik för att kompensera för piratkopiering som sker på inspelningsbar media. Det som känns fel är att ersättning även utgår till upphovsmän som kopieringsskyddar sina verk.

2003-10-14

Routerfel stoppar Aftonbladet

Routerfel stoppar Aftonbladet. Artikel på Säkerhet & Sekretess om de problem Aftonbladet.se har haft under dagen.

Sökmotorer och paid inclusion

Are search engines confusing surfers? Artikel på news.com om sökmotorer och deras så kallade paid inclusion-program. Paid inclusion innebär att ett sökmotor besöker vissa webbsidor regelbundet, för att se om de har blivit uppdaterade. För det tar sökmotorerna betalt. Följden blir att paid inclusion-sidor besöks oftare än de flesta vanliga webbsidor av sökmotorns "spindlar".

Enligt vissa hamnar webbplatserna som betalar för paid inclusion även högre upp i sökmotorernas resultat, vilket sökmotorerna förnekar. Jag misstänker att en högre placering efter att man har betalat för paid inclusion skulle kunna bero på att sökmotorernas rankingalgoritmer ger pluspoäng till nyligen uppdaterade webbsidor när de ska ge söksvar. Då paid inclusion-sidor ofta är nyligen uppdaterade, hamnar de högre upp i svarsresultaten.

Aftonbladet.se nere

Tekniska problem stoppade Aftonbladet.se. Aftonbladet.se har legat nere under tisdagen. Tydligen har det varit problem hos deras Internetleverantör IP Only. Det betyder att Aftonbladet har tappat runt sju miljoner sidvisningar, runt 30-40 miljoner annonsvisningar och därmed drabbats av ett inte helt obetydligt intäktsbortfall. Frågan hur stora webbplatsers reservplaner för att snabbt komma online när deras ordinarie leverantör har problem, är mycket intressant. Aftonbladet verkar inte ha planerat för att kunna köra på med "business as usual" vid allvarligare problem hos Internetleverantören.

MSN slopar chat, Sylvester tar betalt

MSN Chat stängde idag (på IDG) och Sylvester blir betalsite. Två nyheter i tiden som visar den logiska trenden mot att communities tar betalt av sina medlemmar. En betydligt stabilare affärsmodell än annonsfinansiering, som dessutom innebär att fokus kan ligga på att bygga en community medlemmarna gillar i stället för en community som annonsörerna gillar. Jag tror att flera svenska communities kommer att börja att ta 200-250 kronor per år för medlemskap under det kommande året.

2003-10-13

Robertson om Skype

Internet "Bad Boy" Michael Robertson on the Future of Phones. Grundaren av MP3.com som driver SIPPhone kommenterar Skype: "Skype is nice technology, I imagine. But the difference is that SIP is an international standard, where you have hardware, you have software, you have services, and you have a global movement. It will run over every other voice technology out there, without a doubt; just like MP3 did." ..."So Skype is a nice little experiment but it will get quickly run over by SIP."

2003-10-12

Vardi Paradox

"The value of any Web site is in inverse relation to what it costs to attract new users." - Yossi Vardi

Social Software Weblog

The Social Software Weblog tar upp "social mjukvara" (t.ex. Friendster, Tribe.net), som är den senaste heta trenden i USA, ur ett investerarperspektiv. Tack till Manne för tipset.

Nackdelen med Skypes modell för P2P-VoIP

En nackdel med Skypes P2P-arkitektur för IP-telefoni är att kontaktboken lagras lokalt på datorn i stället för på en central server a'la ICQ. Det innebär att när man byter dator måste man lägga till alla sina kontakter igen, vilket känns mer än lovligt bökigt. Att man försöker undvika centrala servrar när man ska byta upphovsrättsskyddat material på Kazaa är logiskt, men på ett instant messaging-system bör det vara tvärtom. Jag skulle inte bli förvånad om centraliserad adressbokshantering kommer att vara en av de tjänster Skype kommer att ta betalt för (tillsammans med möjligheten att ringa till vanliga telefoner och konferenssamtal).

2003-10-11

Skype och brandväggar

Svensk gratis IP-telefoni går genom brandvägg. Artikel på Säkerhet & Sekretess om hur Skype tar sig förbi brandväggar, utan att krångla till det för slutanvändaren.

ValueClick köper Commission Junction

ValueClick buys marketer Commission Junction. Amerikanska affiliatenätverket Commission Junction (CJ) köps av ValueClick för 56 miljoner dollar. Det innebär att två av de största amerikanska affiliatenätverken (BeFree och CJ) nu är ett företag.

Svensk dot.com-succé

Tre år gamla billiga bläckpatronsförsäljaren inkclub.com visar sig vara ett av Sveriges ekonomiskt mest framgångsrika Internetföretag. Enligt Affärsvärlden så har inkclub.com 450 000 kunder och omsatte 150 miljoner kronor under det senaste bokslutsåret. Vinstmarginalen före skatt blir troligen minst 14 procent, vilket skulle innebära en vinst på över 21 miljoner kronor.

2003-10-09

Aftonbladet skriver om Skype

Ring gratis - på nätet är namnet på en artikel om Skype på Aftonbladet. Programmet ska fortsätta vara gratis. Rörande affärsmodell skriver Aftonbladet: "...redan i vinter tänker företaget börja tjäna pengar. Då släpps en rad prenumerationstjänster som gör det möjligt att ringa till stationära telefoner, få röstbrevlåda och konferenssamtal." Ungefär vad man kunde misstänka med andra ord.

Ny version av Skype

För några dagar sedan släpptes en ny betaversion (0.93) av Internettelefoniprogrammet Skype. En hel del förbättringar sedan Skype 0.92, som det brukar vara när nya betaversioner släpps.

Det är intressant att se hur snabbt Skype växer. När jag installerade Skype för första gången den 10 september var det mellan 8000 och 12 000 användare inloggade och antalet nedladdningar låg på 250 000 eller något sådant. Nu är det cirka 80 000 användare inloggade och runt 1,15 miljoner nedladdningar har gjorts. Jag skrev då att Skype hade ICQ-potential och hittills håller herrarna Zennströms och Friis' baby tillväxttakten som krävs för det.

2003-10-08

Yahoo Q3-rapport

För Yahoo var omsättningen 356,8 miljoner dollar och fritt kassaflöde på 97,1 miljoner dollar (+65 procent mot förra året) under tredje kvartalet. Marginal på 27,2 procent för fritt kassaflöde är riktigt bra.

Det som är intressant att se med Yahoo är hur de blir allt mer effektiva, trots att de växer mycket snabbt. Både intäkten per unik användare och omsättningen per anställd ökar, trots att både antalet unika användare och antalet anställda också ökar.

Ökade antalet betalade kunder 700 000 bara under tredje kvartalet (1 miljon betalande kunder *totalt* är mycket för avgiftsbelagda onlinetjänster).

Över 2 miljarder sidvisningar per dag.

2003-10-07

Microsoft drops LookSmart search tool

Microsoft drops LookSmart search tool. MSN kommer att sluta att använda LookSmarts sökteknik den 15 januari 2004. Ska bli spännande att se om det innebär att MSN introducerar MSNbot för en större publik eller om de köper in söktekniken av någon annan.

2003-10-04

Web Searches: The Fix Is In

Web Searches: The Fix Is In. Artikel om sökmotormarknadsföring i Business Week. Fokus på paid inclusion.

2003-10-03

Googlekoll

De få uppdateringarna den senaste tiden beror delvis på att jag har bloggat på Googlekoll den senaste veckan. Där har jag bland annat tagit upp att Google köper Friendster?, Google når 150 000 annonsörer, Google värt lika mycket som Yahoo? och Google AdSense uppgraderas.