2003-09-27

Skype again

Jag misstänker att de problem jag har haft med Skype har att göra med mikrofoner och hårdvaruinställningar snarare än programmet. För att få den "bättre än vanlig telefon-kvalité" som skaparna talar om, krävs bra mikrofoner/headsets som används på rätt sätt för att undvika brus.

2003-09-26

Real world Skype

De senaste dagarna har jag börjat använda P2P-telefoniprogrammet Skype allt mer. Lätt att använda och bra ljud. Dock har jag haft problem med att höra vad vissa personer jag pratar med säger. De har hört vad jag har sagt, så det finns kontakt mellan datorerna. Med andra har det fungerat utan problem. Om någon har stött på samma problem och löst det, hör gärna av er.

2003-09-24

Mer Piratbyrån

Piratbyrån förklarar krig mot upphovsrätten. Intervju med Piratbyrån i Dagens Industri. Organisationens talesman Rasmus Fleischer säger: "...upphovsrätt är inte det bästa sättet att försörja musiker, det gynnar musiker som redan slagit igenom eller sådana som dött för 50 år sedan, och då är det företag som äger rättigheterna som tjänar pengarna".

Problemet med det resonemanget är att Piratbyrån tar upp musik, där det med fog går att hävda att musiker kan tjäna pengar på andra sätt. Det ger en felaktig utgångspunkt, då många upphovsrättsskyddade produkter inte kan återskapas i den fysiska världen till en rimlig kostnad och med förväntade intäkter som täcker både det fysiska framträdandet och skapandet av den upphovsrättsskyddade produkten.

Weblog via mail

Mobilediary.net är en svensk webbloggs-/dagbokstjänst där uppdatering sker via epost. I framtiden ska man kunna uppdatera via webben och kanske även på andra sätt.

En del Lessig fyra delar Reclaim the Streets

Piratbyrån rapporterar om att det har bildats en protestgrupp mot FN:s World Summit on the Information Society. Protestgruppen verkar vara ha en ideologi som består av en del Lawrence Lessig (om han stöder gruppen vet jag inte, tror inte det) och fyra delar Reclaim the Streets. Allt framfört på ett pompöst sätt som hade fått gammelkommunister att vara stolta. Pust!

2003-09-22

Putting the lid on broadband use

Putting the lid on broadband use. Flera amerikanska bredbandsleverantörer har börjat begränsa mängden data kunderna får ladda ned per dag. Enligt artikeln på News.com förbrukar 1 procent av användarna hela 28 procent av den totala bandbredden hos bredbandsleverantören Comcast.

2003-09-18

Sverige åtta på bredbandstoppen

Sverige åtta på bredbandstoppen. Enligt Ny Teknik har Sverige världens åttonde högsta bredbandspenetration med 7,8 procent.

2003-09-16

Content is not King

Content is not King av Andrew Odlyzko är en klassiker i Internetsammanhang, som jag inte skrivit om tidigare då den är från 2001. Stötte på den igen idag och rekommenderar verkligen alla som arbetar med Internet att läsa den. I korthet går den ut på att människors betalningsvilja för innehåll är betydligt lägre än betalningsviljan för kommunikation med andra människor.

2003-09-15

Piratbyrån

Piratbyrån vill vara en motvikt till Antipiratbyrån. Nyheter, intervjuer och tips från perspektivet att upphovsrätt inte är bra. Lägg webbplatsen på minnet, oavsett om du anser att de har rätt eller fel, ifall du är intresserad av fildelning, då den löpande nyhetsuppdateringen vid en första anblick tycks hålla hög klass.

2003-09-14

Nya nyheter

Den utmärkta it-nyhetssajten News.com har ny layout. Det verkar som C|Nets designers har valt att inte använda tabeller för layouten utan CSS. Trevligt. Chefredaktören Jai Singh skriver mer om den nya layouten och andra förändringar på News.com.

2003-09-12

Fildelare som fokusgrupp

BigChampagne is Watching You. Artikel i Wired om hur flera musikförlag använder sig av information om vilka låtar som är populära på fildelningsnätverk för att påverka radiostationernas spellistor. Smart tänkt, då musikförlagen inte ska fokusera på labels vs consumers utan på labels vs Clear Channel om de vill lyckas med att sprida ny musik. För som Tim O'Reilly skrev för snart ett år sedan är det stora problemet för de flesta artister att ingen lyssnar på dem och inte att deras musik kopieras.

Från ADSL till VDSL

Bredbandsbolaget har efter ett antal månader levererat VDSL till mig. Ut med Telias 512 kbit/s-tjänst och in med 8 mbit/s ned och 1 mbit/s upp. Trevlig present inför helgen. ;-)

2003-09-11

RIAA och barn 2

P2P group: We'll pay girl's RIAA bill. Branschföreningen P2P United har erbjudit sig att ersätta en tolvårig flicka och hennes familj för de 2000 dollar hon ska betala RIAA för att inte dras inför domstol för upphovsrättsbrott. Föreningens exekutiva direktör säger till News.com: "We do not condone copyright infringement, but someone has to draw the line to call attention to a system that permits multinational corporations with phenomenal financial and political resources to strong-arm 12-year-olds and their families in public housing the way this sorry episode dramatizes,".

2003-09-10

Skype - P2P ip-telefoni

Skype. Kazaa-grundarna Niklas Zennström och Janus Friis har utvecklat ett intressant program för instant messaging-/IP-telefoni. Använder sig naturligtvis av P2P-teknik och lovar bättre ljudkvalité än vanlig telefoni och gratis telefoni till andra användare av Skype. Har ICQ-potential, även om det inte är troligt att det blir en sådan stor succé. Om det blir det, så är det första gången som entreprenörerna bakom en supersuccé på Internet lyckas upprepa bedriften.

RIAA ger sig efter barn

RIAA settles with 12-year-old girl. Amerikanska musikbranschen stämmer en tolvårig flicka för fildelning och får hennes familj att betala 2000 dollar för att lägga ned stämningen. RIAA verkar verkligen vara ute för att statuera exempel.

2003-09-09

RIAA tar pirater till domstol

RIAA sues 261 file swappers (news.com) och 261 music file swappers sued; amnesty program unveiled (CNN) är två artiklar om att amerikanska musikbranschens organisation RIAA har stämt 261 individer för spridandet av upphovsrättsskyddad musik via fildelningsprogram som Kazaa.

2003-09-03

Nya dot.com IPOs

They're Back! Get Ready for Another Wave of Net IPOs. Krönika om amerikanska Internetföretag som närmar sig en börsintroduktion på Fortune. Tar upp Google (som vanligt) och Salesforce.com (också som vanligt), men även BizRate (ej klara för börsen än), DealTime/Epinions, Emode, MyFamily.com, LinkShare ("amerikanskt TradeDoubler") och RedEnvelope. Klassiska dot.com-företag med andra ord.

2003-09-02

Sourze sparkar

Sourze säger upp samtliga. Enligt Resumé håller webbtidningen Sourze på med att säga upp samtliga anställda. Sourze var ämne för en del debatt i blogsfären i vintras.

Overture och T-Online i domstol

Overture goes to court in T-Online battle. Efter Yahoos köp av Overture bytte den tyska Internetleverantören T-Online sökmotorleverantör till Google. Det gillade inte Overture och har därför bett en domstol beordra T-Online att byta tillbaka. Fortsättning lär följa.