2003-08-30

Har Linux 20 % av skrivbordsdatorerna 2008?

Global IT firm predicts Linux will have 20% desktop market share by 2008. Siemens Business Consulting säger att stora organisationer med 4000 till 40 000 datorer kan göra stora besparingar genom att byta ut Windows mot Linux på skrivbordsdatorer. Besparingarna bedöms bli 20-30 procent lägre administrationskostnader, 50 procent lägre hårdvarukostnader och 80 procent lägre licenskostnader. Det hela bygger på tester gjorda med vanliga användare och inte med tekniker.

2003-08-29

Kostade Blogger $295 miljoner?

Enligt ett rykte betalade Google 295 miljoner dollar för Blogger när de köpte Pyra Labs i februari. Låter väldigt högt, men inte helt omöjligt beroende på hur populär blog*spot är. En köpesumma på åtminstone 50 miljoner dollar i aktier är på inget sätt orimlig.

Bloggar och annonser del 2

Gustav Holmberg bloggade om mitt inlägg i bloggar och annons-diskussionen. Några korta kommentarer till det:

* För att tjäna pengar på annonser behöver man ha minst 500 besökare per dag. Annars är det troligen bättre att låta bli, om man inte bloggar inom en nisch med bra betalande annonsörer (som exempelvis resor) och satsa på att bloggandet genererar intäkter på annat sätt.
* Annonser är mer eller mindre fula, men relevanta textannonser tycker i alla fall jag ser tillräckligt bra ut för att passa på vissa bloggar. Pop up-annonser om casinos passar inte lika bra. :-)
* Med problemannonser menar jag sådana annonser som man av någon anledning inte vill visa på sina webblogg.

Håller i övrigt med om det mesta Gustav skriver.

2003-08-28

Fildelare vs RIAA

RIAA turns up heat on subpoena fighter. Amerikanska skivindustrin tar i med storsläggan mot en person som inte vill att Internetleverantören Verizon ska behöva lämna över information som vem denne "Jane Doe" är till RIAA. Enligt artikeln sparar RIAA ned metadata om MP3-filer (ID3-taggar) och kan på så sätt identifiera enskilda varianter av låtar.

Bolag och antifildelningsprogram

Businesses boosting anti-P2P software. Artikel om hur företag använder sig av program för att minska fildelning på sina nätverk. Drivkrafterna är att slippa investeringar och minska legala risker.

2003-08-27

Roligt

Skrattar bäst som skrattar sist. Affärsvärlden om e-handeln som i Sverige växer med raketfart. Även amerikanerna shoppar loss rejält online.

2003-08-25

Jag bloggar hos Googlekoll

Jag bloggar numera även på Googlekoll.

BBCs arkiv online

Dyke to open up BBC archive. Brittiska BBC planerar att lägga ut sitt stora arkiv av gamla tv- och radioprogram på nätet. Väldigt spännande, bra användning av Internet av ett public service-bolag och något som SVT och SR verkligen borde göra.

2003-08-22

Annonsering och bloggar

Bloggar och annonser på Det Perfekta Tomrummet och Bloggar och annonser på commemoro diskuteras annonsering i webbloggar.

Några korta kommentarer om det hela. Jag tror inte att de flesta bloggar för att tjäna stora pengar, men om det fanns pengar att hämta i bloggandet skulle flera duktiga bloggare posta oftare. Nästan alla mina amerikanska favoritbloggar finansieras av annonser (som inte är speciellt störande) eller av att webbloggen generar arbete eller affärer åt bloggaren.

De webbloggar som är mest lämpade för annonsering är de som är mindre personliga och mer allmängiltiga. Annonser skulle exempelvis passa utmärkt på Googlekoll.

Överlag fungerar Internetannonsering mycket bra. De två svarta får som finns, pop ups och spam, kan till 98 procent stoppas med tekniska hjälpmedel (Google Toolbar 2.0, Mozilla och SpamAssassin)

Genom att köra AdSense (endast tillgängligt för engelskspråkiga webbplatser för tillfället) så får man intäkter. Stor skillnad mot att köra på ett Blogspot-konto där Google tar intäkterna. Att man ger bort viss kontroll till Google när man använder AdSense vägs upp av att de nästan alltid är duktigare än vad man själv är på att generera intäkter på avdelad annonsyta. Problemannonser kan för övrigt blockeras i administrationssystemet.

2003-08-21

Google's Brin sizes up rivals

Google's Brin sizes up rivals. MarketWatch skriver om Sergey Brins tal på Search Engine Strategies 2003. En del information om vad han tror om sökmarknaden och om han ser eBay som en konkurrent.

2003-08-18

Sweblogs.com uppdatering

Idag lade jag in några nya webbloggar i Sweblogs. Det är Annica Tigers Reload, DrPeppar, The Mad Scientist, Tinas Blog, Googlekoll, Mobiliserat och commemoro. Dessutom uppdaterade jag RSS-feeden för Skeptikern.com - Mitt Liv Som Skeptiker.

Svensk statistik

Svensk ekonomisk och finansiell statistik. Föredömlig sida hos Riksbanken som samlar statistik om BNP-tillväxt, sysselsättning och arbetslöshet, handel med mera. Bra användning av Internet!

2003-08-13

Googlekoll

Googlekoll är en webblogg om Google av Erik Stattin. Lite som amerikanska Google Weblog.

2003-08-12

Politik - Nej till EMU

Nej till EMU, europa ja - euro nej, Medborgare mot EMU, Socialdemokrater mot EMU och Ja till EU - Nej till EMU (Centerpartiet). På dessa fem webbplatser återfinns de starka argument som visar fördelarna med att behålla en nationell penningpolitik och nackdelarna med att införa euron i Sverige.

Min webblogg kommer även fortsättningsvis främst att handla om Internetannonsering, fildelning och e-handel, men fram till och med den 14 september kommer jag även att ta upp EMU-folkomröstningen från tid till annan. Rösta nej till euron och överstatlighet och ja till nationell räntepolitik och att behålla den svenska kronan den 14 september!

2003-08-08

ClearType

En funktion som finns med i Windows XP och jag inte använt tidigare är ClearType. ClearType ger fonter "rundare" kanter (anti-alias) och ska därmed göra texten mer lättläst på LCD-skärmar. Efter att bara ha använt det en kort stund är jag osäker på om Jakob Nielsens bedömning om dess positiva effekter är riktig, men att läsa löpande text känns lite lättare. I menyer och med vissa fonter finns dock en tendens till att texten blir blurrig, vilket knappast gör den lättare att läsa. De som vill prova ClearType, kan aktivera det genom att klicka på den här länken.

2003-08-07

Bloggar, Google och FOAF

Marcus på webbloggen commemoro skriver om möjligheterna när man kombinerar webbloggar, sökmotorer och användarprofiler. Resultatet blir intressanta frågeställningar kring den personliga integriteten och marknadsföringsmöjligheter. Commemoro ligger för övrigt på domänen med det coolaste namnet jag har stött på de senaste månaderna.

2003-08-06

TradeDoubler söker folk

TradeDoubler söker person för extern/intern support. Min gamla arbetsgivare TradeDoubler behöver en ersättare till Pernilla som går på mammaledighet. Bra ställe att arbeta på. Om du känner till andra Internetrelaterade arbeten (eller behöver folk till ditt eget företag), maila mig eller lämna en kommentar så länkar jag.

Sommar med Mats Olsson

En av Internets stora fördelar är möjligheten att arkivera gamla radioprogram och erbjuda radio-on-demand. Det gör Sveriges Radio med flera program, bland annat årets Sommar-program. Dock endast i 30 dagar på grund av upphovsrätten till musiken i programmen. Ta dig tid att lyssna på Mats Olssons program innan det försvinner från Internet den 30 augusti, då det är riktigt bra .

HaloScan och kommentarer

En av nackdelarna med Blogger (som jag använder för att uppdatera min webblogg) jämfört med Movable Type är att Blogger inte har ett eget kommentarssystem. Efter ett besök hos Karin, via Erik, hittade jag dock tjänsten HaloScan som löser det problemet. Så nu är det möjligt att kommentera vad jag skriver direkt på webbloggen. Prova gärna!

När man diskuterar webbloggningstjänster/-program så Bloggers stora fördel jämfört med Movable Type är att man inte behöver spendera timmar på att få tekniken rätt, utan det är bara att börja blogga. Möjligheten att kommentera mina inlägg får markera att jag har vaknat upp ur sommardvalan och kommer börja skriva inlägg mer regelbundet igen.