2003-07-15

PlanetOut, in the money

PlanetOut, in the money. Artikel om hur amerikanska PlanetOut har lyckats överleva som en sajt för homo-/bisexuella genom att gå från 90 % annonsfinansiering till att 60 % av intäkterna kommer från kontaktannonser.

Yahoo köper Overture

Yahoo's bid to own search. Yahoo! kommer att köpa sökmotorföretaget Overture för cirka 1,5 miljarder dollar (när man tar hänsyn till Overtures kassa). Overture är mest känt för att vara en av de två stora aktörerna, den andra är Google, inom sökmotorsannonsering, men har under året köpt sökmotorerna AltaVista och Alltheweb.com. Följdaktligen stärker nu Yahoo! sin position som starkaste utmanare till Google. Vad Microsoft/MSN kommer att göra som en följd av affären ska bli mycket intressant att se, då MSN idag använder både sökmotorteknik och sökmotorannonser från Yahoo, som är MSNs starkaste konkurrent.

2003-07-09

Yahoo meets expectations

Yahoo meets expectations. Yahoo rapporterar att företaget omsatte 321,4 miljoner dollar och gjorde en vinst på 50,8 miljoner dollar under årets andra kvartal.

2003-07-07

Piracy and peer-to-peer

Piracy and peer-to-peer. Debattartikel på news.com av Declan McCullagh där Ian Clarke, skaparen av Freenet , och Matt Oppenheimer från RIAA diskuterar anonymitet, personlig integritet och fildelning.

2003-07-04

Hollywood och filmer på Internet

I senaste numret av Business Week finns flera artiklar om hur filmbolagen resonerar kring filmer på Internet och tänker möta hotet från piratkopiering. Några av de läsvärda artiklarna är Hollywood Heist, Hollywood's Most Wanted, Tinseltown's Aim: To Catch a Thief, Protecting Content, Pleasing Consumers, "Artists have to get paid och "People Are Willing to Pay".

Amazon kommer att starta egen iTunes Music Store

Amazon kommer att starta egen iTunes Music Store. Knappast förvånande för någon, men nu har Amazons vice vd Diego Piacentini bekräftat att Amazon kommer att starta en onlinebutik för nedladdning av musik.

Billboard tracks Net music downloads

Billboard tracks Net music downloads. Ett tecken på att marknaden för försäljning av musik över Internet håller på att ta fart är att Billboard, som publicerar topplistor över amerikansk musikförsäljning, har börjat med en topplista för försäljningen av digital musik. Några av butikerna/tjänsterna som rapporterar försäljningen är iTunes (Apple), Pressplay (Roxio), MusicNet, Liquid Audio och Listen.com. Även Napster kommer vara med när den legala varianten lanseras.

2003-07-03

Wanadoo is caching your KaZaA

Wanadoo is caching your KaZaA. Joltid, det ursprungliga gänget bakom Kazaa/FastTrack, har utvecklat en produkt som låter ISP:ar spara bandbredd när deras användare laddar ned filer via P2P-nätverk. Enligt artikeln på The Register har holländska Wannado minskat sin internationella trafik med 25 procent med hjälp av Joltids lösning PeerCache. Samtidigt har användarna fått snabbare nedladdningar. Problemet är att lösningen kan vara olaglig.

Could IWon snare Lycos?

Could IWon snare Lycos?. MarketWatch.com om att Focus Interactive, som bland annat driver portalerna IWon och MyWay.com, kan vara intresserade av Lycos. Focus verkar vara skickliga på att köpa upp portaler med för höga kostnader och göra dem lönsamma.

2003-07-02

Pay Up!

Pay Up! Forbes.com skriver om Vanquish som är ett system för att stoppa spam. Tanken är att sändaren för att få igenom ett e-mail måste ställa ut en obligation på fem cent. Om mottagaren säger att det är spam förverkas de fem centen, annars går de tillbaka till sändaren. Det som kan tala för att sådana system införs är att det torde minska mängden spam på ISP-nivå, samtidigt som ISP:arna kan få en ny intäktskälla.

What a Difference 20 Cents Makes

What a Difference 20 Cents Makes. Wired News rapporterar att musiktjänsten Listen.com har fördubblat försäljningen av rätten att bränna låtar på CD sedan de sänkte priset från 99 cent till 79 cent.

Tech investors dealt further blow

Tech investors dealt further blow. En amerikansk domare har avvisat en stämning mot en av Merrill Lynchs teknologifonder och sagt att investerarna var spekulanter och att de förlorade sina pengar på ett renhårigt sätt när Internetbubblan sprack.

Up2Speed

Up2Speed är en ny webbplats med nyheter och kommentarer inom Internetmarknadsföringsområdet. Drivs av en av grundarna till Clickz och gänget bakom MarketingFix, så Up2Speed kan nog bli riktigt bra.

2003-07-01

Overture unveils new ad service

Overture unveils new ad service. Sökmotorannonsföretaget Overture har lanserat en tjänst som låter dem visa annonser inte bara i sökresultat, utan även på sidor som har rätt sorts innehåll. Så kallad sammanhangs- eller innehållsrelevant annonsering. Det är Overtures motsvarighet till Googles AdSense. Overtures variant, som heter Content Match, är dock bara tillgänglig för större partnersajter.