2003-06-30

Internetanvändare och den offentliga sektorns webbplatser

Internetanvändare och den offentliga sektorns webbplatser. Undersökning om hur de svenska myndigheternas webbplatser används. Intressant! Är en fristående bilaga till Slutrapport om utvecklingen av 24-timmarsmyndigheter, juni 2003.

2003-06-29

Adobe Finds Its True Colors

Adobe Finds Its True Colors. Artikel om hur Adobe håller på att bygga upp dokumenthanteringsområdet (Acrobat, PDF med mera) till ett lika viktigt område för företaget som Photoshop är idag.

Inga problem med spam

I alla diskussioner kring spam idag framstår det som om lösningen på problemet ligger i framtiden. Men redan idag går att filtrera bort 99 procent av all spam utan någon större risk för att icke-spam ska bli bortfiltrerad. För att få bort den sista procenten krävs mer arbete och en ökad acceptans för false-positives (icke-spam som klassificeras som spam). På min mailserver körs det utmärkta Spamassassin, som plockar i princip all spam med hjälp av heuretisk filtrering. I kombination med vitlistning av adresser jag vill ta emot mail från, ger det väldigt goda resultat.

Trots att jag har ett antal olika domäner som jag får mail på, har prenumererat på en del nyhetsbrev som troligen spridit min mailadress vidare och haft min mailadress sedan 1997 ser jag bara ett eller två av de över 50 spam som skickas till mig varje dag. Antalet false-positives, efter att min personliga vitlista blev relativt komplett, har varit mellan fem och tio stycken de senaste månaderna. Tio fel, som inget har varit ett personligt mail direkt till mig, på tusentals spam är ett resultat jag kan leva med. Som tur är finns inte så mycket svensk spam, då jag misstänker att Spamassassin och andra spamfilter initialt skulle ha relativt stora problem med att filtrera dessa på ett bra sätt.

På infrastrukturnivå för ISP:ar som Telia och AOL och gratismailleverantörer som Hotmail är problemet naturligtvis större. Den stora mängden spam, även om den filtreras bort, kostar betydande belopp att hantera och därför är det rimligt för de aktörerna att stämma individuella spammare och för nationella parlament att titta på hårdare lagstiftning mot spam. Men låt inte debatten leda till den felaktiga bilden att vi inte redan idag kan få bort majoriteten av all spam från våra e-postlådor.

2003-06-28

Bubble trouble

Bubble trouble. The Economist om den affärsmässiga sidan om WiFi-/WLAN-access. Säger att hotspots i hotell, flygplatser, konferenslokaler har större möjlighet att vara lönsamma än de i kaféer och biografer. Enligt artikeln verkar betalningsviljan för konsumenter ligga kring 1 dollar per timme för WLAN-access. Det stora problemet för operatörerna idag är dock att relativt få personer bär med sig en laptop eller handdator med WLAN, vilket medför låga användningsvolymer.

2003-06-27

Jagar musikbranschen dig?

Are You in RIAA's Cross Hairs? Efter att musikbranschen talade om att de ska jaga enskilda personer som sprider upphovsrättsskyddad musik över fildelningsnätverk, infinner sig nu frågan vilka de kommer ge sig efter. Blir det enbart de som delar ut väldigt mycket musik, eller blir det även tonåringar som har ett album eller två utdelade?

How Netflix is Fixing Hollywood

How Netflix is Fixing Hollywood. Intressant artikel om hur dvd-uthyraren Netflix (svenska motsvarigheter är bland annat Boxman och Brafilm.com) rekommenderar filmer för sina kunder och hur deras logistik fungerar. Netflix har nu, enligt artikeln, mellan 3 och 5 procent av den amerikanska videouthyrningsmarknaden.

The Google backlash

The Google backlash. Artikel på Salon om att Google inte längre är allas älskling. Den viktigaste anledningen är naturligtvis att "allas favoritsökmotor" verkligen har blivit allas favoritsökmotor och därmed har ett avgörande inflytande över hur många besökare majoriteten av webbplatser kommer att få.

2003-06-26

Gratis WLAN på Niue

Polynesians get free wireless web. Ön Niues medborgare har numera tillgång till gratis WLAN i hela landet. Att Niue, för svenskar mest känd för sin .nu-domän, är en liten ö med bara 2000 invånare underlättar naturligtvis införandet av WLAN-täckning i hela landet.

Harry Potter and the Order of the Phoenix på Kazaa

Latest Potter book scanned, swapped. Det är knappast för att ladda ned böcker som miljontals människor använder fildelningsprogram. Nu sprids dock inscannade kopior av Harry Potter and the Order of the Phoenix precis som vilken annan mediaprodukt via de populäraste P2P-nätverken. Någon anledning att gråta finns det dock inte för författarinnan JK Rowling och förlagen som ger ut Harry Potter, då boken sålde fem miljoner exemplar på lanseringsdagen.

Visdomsord

What have you learned about competing against more established rivals like Microsoft?

When you're playing Bobby Fischer -- and you want to win -- don't play chess. Make sure whatever game you're playing -- be it network delivery of media vs. stand-alone PC, whatever you're in -- that you're not playing a game someone else has mastered when you have an option to play another game. (Rob Glaser, Real Networks i eCompany Now/Business 2.0)

Sultan of Stream

Sultan of Stream. Artikel om hur Real Networks har gått från att enbart sälja streamingmjukvara till att ha skapat en av de största prenumerationstjänsterna för tv/radio/musik på webben.

Google Toolbar 2.0

Google har släppt en betaversion av företagets nya Toolbar för Internet Explorer. Bland annat inkluderar den nya Toolbaren pop up-stoppare och integration med Blogger (BlogThis).

Telia och bredare band

Telia släpper 10 Mbit/s. Telia kommer till hösten av leverera bredband med 10 mbit/s till Stockholmsområdet och 6 mbit/s till övriga landet. Telia vill inte säga något om prissättningen, men jag misstänker att det blir en kombination av fast och rörlig avgift precis som i Telia Bredband 2000. Att Telia går ut nu med lite information om den nya tjänsten, tror jag beror på att de vill minska avhoppet av kunder till Bostreams och Bredbandsbolagets VDSL-tjänster.

Labels aim big guns at small file swappers

Labels aim big guns at small file swappers. De amerikanska skivbolagens organisation RIAA kommer från och med augusti stämma personer som delar ut upphovsrättsskyddat material på fildelningsnätverk. Som vanligt tycker Electronic Frontier Foundation att RIAA agerar på ett dumt sätt. Själv undrar jag varför många i debatten tycker att det är ok att sprida främst musik och film via fildelningsnätverk, när spridning av dator-/tv-spel via FTP:er/BBS:er aldrig fått samma stöd i debatten. För övrigt tycker jag att skivindustrin gör rätt som stämmer enskilda personer, snarare än programtillverkarna. Dock är processen för hur skivindustrin i USA kan begära ut namnen på misstänkta kopierare från Internetleverantörer inte bra ur integritetssynpunkt.

2003-06-25

Microsofts sökmotorplaner

Microsoft, Google may go head-to-head. En längre artikel ("special report") på news.com om vilka planer Microsoft kan tänkas ha inom sökmotorområdet. Aktuellt med tanke på att MSNbot började besöka webbplatser för två veckor sedan. Inte oväntat är det rätt mycket spekulationer från olika analytiker och rätt få kommentarer från Microsoft och Google i artikeln.

BBC och RSS

Sixty Eight New BBC Feeds! Brittiska BBC har utökat antalet RSS-feeds betydligt, så nu kan man följa nyhetsutvecklingen utan att behöva besöka deras webbplats. Det finns RSS-feeds för allt från e-commerce via Harry Potter till Kriget mot Terrorism, plus geografiskt indelade nyheter (Afrika, USA, Europa och så vidare).

iTunes Music Store når 5 miljoner

Five million mark for music service. På två månader har det sålts fem miljoner låtar i Apples musikaffär. Av låtarna har 46 procent ingått i albumköp.

Textannonser på eBay - Keywords on eBay

eBay Starts Keyword Advertising. Auktionsjätten eBay är det senaste företaget som satsar på sökordsannonsering. Det ger säljare på eBay möjligheten att köpa annonser, precis som i vanliga sökmotorer, för att öka försäljningen. Annonserna kommer att visas från och med torsdag.

Amazon.com och web services

How Amazon Opens Up and Cleans Up. Artikel, ur ett affärsmässigt perspektiv, om Amazon.com:s satsning på att med hjälp av web services ge oberoende utvecklare tillgång till stora delar av Amazons data och kunna bygga tjänster med hjälp av den.

2003-06-23

5 st nya webbloggar i Sweblogs.com

Idag lade jag till fem stycken webbloggar i Sweblogs. Sweblogs kan med hjälp av RSS-feeds visa de senaste uppdateringarna på svenska webbloggar. De fem nya webbloggarna är: Transmissions from the secret underground laboratory, dabloom.net, Niklas i tankar, hultberg.org - PhonoPhoto och Valblog.nu/EMU.

Sessions or Selling Audience

Sessions or Selling Audience. Artikel om hur Internetannonsering skulle kunna fungera bättre om fler annonsplatserer och annonsörer arbetade med "surround sessions".

Ny layout på IDG.se

IDG.se har ny layout. Sveriges bästa webbplats om it har fått ny layout. Vid en första anblick ser det ut som om nyheter och artiklar har fått mer plats, vilket är trevligt. Tummen upp!

2003-06-22

Kraftig prishöjning på inspelningsbara skivor

Kraftig prishöjning på inspelningsbara skivor [via Gnuheter]. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet kommer cd-skivor bli 1,75 kronor dyrare per styck och dvd-rw-skivor upp till 30 kronor dyrare per styck efter nyår. Det som en följd av att kassetersättningen till upphovsrättsmän för sålda exemplar av inspelningarbar media höjs i samband med att den nya upphovsrättslagen införs vid årsskiftet. Kassettersättningen är ett synnerligen dåligt inslag i upphovsrättslagen och dess ekonomiska effekter blir nu än mer negativa.

Diversity is Power for Specialized Sites

Diversity is Power for Specialized Sites. En rätt bra krönika av "usabiltygurun" Jakob Nielsen om hur webbplatser är uppdelade i nischer och vilka implikationer det får för webben som helhet. Dock leder det inte, som Jakob Nielsen skriver, till att mindre webbplatser blir mer lönsamma bara på grund av att de attraherar en specifik målgrupp.

2003-06-21

Telias Internettjänster nere i tre timmar

Telias internettjänster låg nere i tre timmar. Mellan 11.30 och 14.00 idag fungerade inte Telias Internettjänster (såväl Internetuppkoppling som webbhotellsverksamhet). Tydligen är det fortfarande mindre problem i delar av landet.

New bill injects FBI into P2P battle

New bill injects FBI into P2P battle. Ett nytt amerikanskt lagförslag skulle ge FBI en utökad roll i kampen mot piratkopiering.

2003-06-20

EBay vs. Google

EBay vs. Google - Commentary: They compete more than we know. Krönika av MarketWatchs Bambi Francisco där Google och Ebay utmålas som allt mer direkt konkurrenter. De konkurrerar om företagens annons- och säljbudgetar när företagen ställer sig frågorna: Vilket alternativ ger mig en kund till lägst kostnad och var finns flest potentiella kunder.

reboot 6.0

Den danska Internetkonferensen reboot 6.0 är i full gång. Live-bloggande från konferensen hittas hos Mymarkup.net och Det perfekta tomrummet. Verkar vara en lyckad variant av det avsomnade SIME.

RIAA warns individual swappers

RIAA warns individual swappers. De amerikanska skivbolagens branschorganisation RIAA har skickat brev till fem personer som misstänks för att sprida "väldigt mycket" upphovsrättsskyddad musik via fildelningsnätverk där RIAA kräver att de slutar med det.

Dagens Nyheter om "fildelningslagen"

Lagförslag gör ungdomar till brottslingar. Dagens Nyheters vinkling på lagförslaget om fildelning är att många ungdomar riskerar att bli brottslingar. Att tro att man ska kunna ladda ned kopior av musik och filmer gratis från Internet, även om tillverkaren motsätter sig det, och att det ska vara lagligt är naivt. Det svenska lagförslaget verkar dessutom vara relativt balanserat och vettigt. Inga galna förslag om att rättighetsinnehavarna ska få sänka piratkopierarnas datorer, utan det centrala är ett förbud mot själva handlingen att piratkopiera.

Bottennapp till ledare i Expressen

Älskade pirat. En dålig och populistisk ledare om gårdagens lagförslag om att förbjuda nedladdning av upphovsrättsskyddade filer från Internet i Expressen. Oavsett vad man tycker om mediaföretagen och upphovsmännen eller kvalitén på deras produkter så är det rimligt att de får kontrollera hur produkten sprids inom vissa gränser. Masspridning över fildelningsnätverk faller solklart inom ramen för vad de bör få avgöra om de vill tillåta eller inte.

2003-06-18

Välkomna MSNbot!

Efter dagens skriverier om MSNbot föreslår vissa bloggare att webmasters bör hindra MSNbot från att indexera deras webbplatser. [via: mymarkup.net] Detta för att hindra Microsoft från att få monopol på sökmotormarknaden. Dumheter, säger jag. Att Microsoft försöker bygga en bättre sökmotor än Google är jättebra. Att Yahoo/Inktomi försöker bygga en bättre sökmotor än Google är jättebra. Att Overture/AltaVista försöker bygga en bättre sökmotor än Google är jättebra. Precis som hos alla andra dominerande aktörer finns tendensen till monopolistfasoner hos Google. Konkurrens är det bästa botemedlet mot det.

Det bästa webmasters kan göra för att upprätthålla konkurrensen mellan sökmotorer är att låta dem indexera webben, utveckla så bra algoritmer som möjligt och försöka vinna användarnas gunst. Låt sedan användarna bestämma vilken sökmotor de vill använda. Om Microsoft bygger än sökmotor som användarna tycker är bättre än Google, låt dem använda den.

Skickliga företag har alla möjligheter att vinna mot Microsoft, oavsett hur mycket "the beast from Redmond" har i kassan. Intuit har slagit Microsoft i kategorin ekonomi- och skatteprogram för privatpersoner och småföretagare de senaste tio åren, AOL är en betydligt större Internetleverantör än MSN i USA och Yahoo har klarat sig bra som fristående portal trots konkurrensen från MSN. Att Netscape gick under berodde delvis på att Microsoft utnyttjade Windows starka ställning, men lika avgörande var att Netscape tappade fokus och fattade dumma strategiska beslut.

Sökmotor från Microsoft - MSNbot

Anonymous Source on MSNBot. Enligt information på Scripting News gjorde MSN Search 150 miljoner dollar i vinst (osäkert om det är brutto- eller nettovinst) förra året med bara femtio anställda. The joy of outsourcing. Men efter Yahoos köp av Inktomi har de nu bestämt sig för att bygga en egen sökmotor och målet är att bli herre på täppan, vilket knappast överraskar någon. Dess spindel, som samlar in information från webbplatser, heter MSNbot och har börjat besöka olika webbplatser under de senaste dagarna. Inom något år lär nya MSN Search vara integrerad i både Internet Explorer och även i den kommande versionen av Windows (Longhorn).

Sökmotorhändelser

Idag är det verkligen full fart i sökmotorvärlden. Sökmotorannonsföretagen FindWhat.com och Espotting går samman och norska FAST köper AltaVistas enterprise search-del.

Copyrightkrönka

Konsten att förstöra en midsommar. En bra krönika av Mikael Pawlo som går igenom vad lagförslaget om ändringar i upphovsrättslagen egentligen innebär. Betydligt bättre än exempelvis Dagens Industris artikel i ämnet.

TradeDoubler har ny layout

TradeDoublers webbplats har ny layout. Lite snyggare och tydligare än tidigare. I rapportdelen, för de som är affiliates, är dock det mesta sig likt. TradeDoublers pressrelease om nylanseringen.

AdSense - Google lanserar textannonser för mindre webbplatser

Google Expands Content-Based Internet Ad Services. Google lanserar en ny version av sitt Content-Targeted AdWords under namnet Google AdSense. Med det får (nästan) alla engelska webbplatser möjlighet att visa textannonser på sina sidor. Ska bli intressant att se hur detta påverkar affiliatenätverk som TradeDoubler, Commission Junction och LinkShare.

Lagförslag begränsar filbyte på nätet

Lagförslag begränsar filbyte på nätet. I ett nytt svenskt lagförslag, baserat på ett EU-direktiv, föreslås bland annat att det ska bli olagligt att ladda ned upphovsrättskyddade filer från fildelningsnätverk.

2003-06-16

5 Internet Myths From Jeff Bezos

5 Internet Myths From Jeff Bezos. Amazon.com:s vd Jeff Bezos om fem stycken myter om e-handel. Bra läsning, speciellt när man jämför e-handel och handel i vanliga butiker.

2003-06-14

Stäm spammarna

Bill would let spamees sue spammers. Ett amerikanskt lagförslag skulle låta spammade att stämma spammare på upp till 1000 dollar per spam.

2003-06-11

EU och moms på Internetförsäljning

EU Stirs Up 'Net Sales Tax Debate. Från och med första juli kommer företag som är baserade utanför EU som säljer till europeiska medborgare tvingas lägga moms på ordervärdet. Lagen är en reaktion på att flera stora amerikanska Internetföretag (bland annat AOL) med verksamhet i Europa har lagt betalningen i det amerikanska bolaget, för att på så sätt undvika momsen. Resultatet blir att europeiska företag inte missgynnas samt att privatkonsumenter får betala mer för vissa företags tjänster.

2003-06-09

MT

Försökte få igång Movable Type idag, för att så småningom migrera från Blogger till den svenska blogosfärens favoritprogram. En hel del finns på plats, men några småsaker hindrar allt från att fungera perfekt. En sak är i alla fall säker, Bloggers push-button publishing är betydligt enklare att komma igång med än Movable Type.

2003-06-05

EMI stämmer Bertelsmann pga Napster

EMI sues Bertelsmann over Napster. Brittiska EMI gör gemensam sak med bland annat Universal och stämmer Bertelsmann för det tyska bolagets investering i Napster. Företagen kräver Bertelsmann på 17 miljarder dollar, vilket är runt fyra miljarder mer än vad den amerikanska musikindustrin omsätter årligen.

Verizon to hand names over to RIAA

Verizon to hand names over to RIAA. Efter drygt ett halvårs strid i domstol kommer den amerikanska Internetleverantören Verizon till slut att lämna ut information om fyra personer misstänka för illegal fildelning till skivbolagens amerikanska branschorganisationen RIAA.

2003-06-01

Nullsoft och fildelning

AOL pulls Nullsoft file-sharing software. Nullsoft, som gör den utmärkta MP3-spelaren Winamp, har utvecklat ett nytt fildelningsprogram som heter Waste. Det är anpassat för ett mindre antal användare (upp till 50 stycken enligt uppgift) och verkar vara till för att dela filer inte med personer man känner och inte med anonyma Internetanvändare. Dock så är fildelning en känsligt område om man som Nullsoft är en del av America Online Time Warner, så programmet går inte längre att nå från företagets webbplats. Precis som när Nullsoft släppte Gnutella för några år sedan, för att ta bort programmet efter några dagar.

Google vinner mot SearchKing

Judge dismisses suit against Google. För några månader sedan stämde SearchKing Google för att sökmotorn hade försämrat PageRank på företagets webbplats. I tisdags så fann domaren i målet att PageRank skyddas av första tillägget till amerikanska konstitutionen (yttrandefrihet) och avvisar därför stämningen.