2003-05-28

Sony brandishes PS2's successor

Sony brandishes PS2's successor. Sony presenterar en mycket intressant "uppföljare" till PlayStation 2 som de kallar PSX. Namnvalet är lite roligt, då det är vad den första PlayStation-maskinen kallades innan release 1994 och under maskinens första år. Den nya PSX-maskinen kommer utöver en PlayStation 2:s vanliga funktioner ha en DVD-brännare, hårddisk på 120 gigabyte, ett TV-kort, Ethernet-port (för uppkoppling mot Internet), en USB 2.0-port (för exempelvis kopplingar mot MP3-spelare) och Memory Stick-port. Låter som om tekniken kommit tillräckligt långt för att en kombination av tv-spel, TiVo och webb-tv ska bli riktigt bra. Definitivt något jag skulle kunna tänka mig att ha under TV:n. Release i slutet av året i Japan och tidigt 2004 i Europa och USA. Det är bara att hoppas att priset inte blir orimligt högt. Man bör dock observera att detta är inte PlayStation 3, som inte kommer att släppas förrän tidigast 2005 enligt rykten.

2003-05-27

Toner för 600 miljoner kronor

Toner för 600 miljoner. Artikel på DI.se om mobiltelefonmelodier. De omsatte 600 miljoner kronor förra året i Sverige, vilket är drygt en tredjedel av skivförsäljningen. Problemet för skivbolagen är att de inte tjänar pengar på det, utan det gör leverantörerna av ringsignaler. Det skulle inte förvåna mig om de stora skivbolagen köper upp några av de större ringsignalsaktörerna inom något år.

2003-05-25

KaZaA mest nedladdade programmet

Kazaa det mest nedladdade programmet. Fildelningsprogrammet Kazaa håller på att, med 230 miljoner nedladdningar, gå förbi ICQ som världens mest nedladdade program. Visserligen bör man ta de exakta siffrorna med en nypa salt, men någon tvekan om att Kazaa är extremt populärt är det ingen tvekan om. Detta trots att programmet innehåller spyware. En viktig anledning till dess popularitet är att det är enklare att hitta och ladda ner filer än med program som Direct Connect och BitTorrent.

Microsoft prepares reply to iTunes

Microsoft prepares reply to iTunes . Artikel om Microsofts senaste arbete inom område digital rights management för musik. Tar bland annat upp hur DRM-systemet måste anpassas till bärbara musikspelare.

2003-05-24

Trådlös surfning

Trådlös surfning på kaféet. Artikel i Svenska Dagbladet om Default City, en wireless ISP som idag finns i Stockholm och några andra svenska städer. Berör bland annat Default Citys prissättning, vilken är betydligt lägre än exempelvis Telia Homerun.

2003-05-22

En titt in i Gators inre

Harvard study wrestles with Gator är en artikel på news.com som rapporterar om följande undersökning Documentation of Gator Advertisements and Targeting utförd av Ben Edelman på Berkman Center for Internet & Society. Tar upp vilka annonser som Gator visar på vilka webbplatser.

2003-05-20

10 mbit/s via telefonjackat

Bredbandsbolaget lanserar en VDSL-tjänst med kapaciteten 10 mbit/s ned och 9 mbit/s upp för 399 kronor per månad och en anslutningsavgift till och med den sista juni på 1500 kr (därefter 2000 kronor). Det är 20 gånger snabbare än den vanligaste ADSL-tjänsten från Telia, Spray med flera. Efter att ha använt Telia ADSL sedan det lanserades, beslutade jag mig för att byta idag och beställde Bredbandsbolagets nya abbonemang. För när hastigheten är 20 gånger högre och månadskostnaden bara blir drygt 20 kronor högre tycker jag att det är värt att slå till. Nu hoppas jag bara att bytet går smidigt...

2003-05-17

Mozilla Firebird 0.6 släppt

Version 0.6 av den snabba och kompakta webbläsaren Mozilla Firebird 0.6, tidigare Phoenix, har släppts. Mozilla Firebird är min favoritwebbläsare.

2003-05-16

Sony Online Debuts All Access Service

Sony Online Debuts All Access Service. Sony Online blir den första tillverkaren av massiva onlinespel att skapa en "kabelkanal" för sina spel. För 21,95 dollar per månad får spelare från och med nästa vecka tillgång till Everquest, PlanetSide, Everquest Online Adventures, Station Pass och det kommande Everquest II. Att någon av de stora aktörerna inom massiva multiplayer online rollspel (MMORPG) skulle göra på det här sättet är inte överraskande, då det är svårt att få miljontals människor att betala 10 dollar per styck för mer än ett eller två spel per månad. Genom att erbjuda tillgång till flera spel kan förlagen öka snittintäkten per kund, snabbare få upp antalet spelare på nya spel och öka kundlojaliteten. Frågan är när EA Sports släpper en liknande tjänst för samtliga sina sportspel...

2003-05-15

Ny Eniro.se

Eniro som driver bland annat Passagen och Gulasidorna.se har lanserat söktjänsten Eniro.se. På den kan användaren söka i Google, Gula Sidorna, Privatpersoner A-Ö och Gula Sidornas kartsök. En mycket bra kombination av söktjänster, men integrationen mellan dem kan bli bättre. Samtidigt har man företaget lagt ned Evreka.com, som nu endast dirigerar trafiken till Eniro.se. Ett ur varumärkessynpunkt klokt val att dumpa Evreka och satsa på Eniro även mot konsument.

Ny SvD.se

I dag lanserades en ny version av SvD.se. Utöver att delar av sajten, vad jag förstår artiklar från papperstidningen, endast är tillgänglig för prenumeranter på Svenska Dagbladet (samt fram till den 31:a augusti även för de som registrerar ett gratis webbkonto på SvD.se) har webbplatsen ny, snyggare layout.

2003-05-11

There's Plenty of Room in the Future

There's Plenty of Room in the Future. Artikel som tar upp de stora trender som driver dator-/nätverksindustrin framåt. Exempel på sådant är Moore's lag, att man får dubbelt så mycket hårddiskutrymme för samma kostand var 9-12 månad, att batterilivslängden ökar med 20-30 % per år och att trådlösa nätverks kapacitet fördubblas var artonde månad. Med sådana löpande förbättringar ser framtiden ljus ut, i alla fall för konsumenterna.

2003-05-05

Nya ADSL-varianter från Telia

Telia lanserar två nya bredbandstjänster. De två nya tjänsterna är Telia Bredband 250, en flatrate 250 kb/s-variant som motsvarar com hem Internet Cable 250 och kostar 299 kronor per månad, och Telia Bredband 2000. Telia Bredband 2000 är lite långsammare än Bostreams 2,5 mbit/s-variant och kostar 475 kronor i månaden plus 25 kronor per gigabyte använd bandbredd. I månadsavgiften ingår 10 gigabyte.

Som vanligt är Telia det dyra alternativet, då Bredband 250 kostar lika mycket som Bostreams och Sprays varianter av Bredband 500. Sen känns det aningen snålt med att "bara" få 10 gigabyte för en fast månadsavgift på 475 kronor i Bredband 2000. Ska man ha en rörlig avgift redan efter en ganska måttlig mängd gigabyte, borde den fasta avgiften inte vara mycket högre än på flatrate-varianten Bredband 500. Om man använder maximal bandbredd under en timme per dag med Bredband 2000 blir det 27 gigabyte per månad eller en totalkostand på 900 kronor. Det känns inte billigt.

Konkurrensverket ger sig efter Telia ADSL

Konkurrensverket planerar ingripande mot Telia. Enligt artikeln på IDG.se kan Telia ha brutit mot konkurrenslagen genom att ta ut höga grossistpriser för ADSL samtidigt som marginalen på konsumentpriset har varit låg. Det ska vara en av anledningarna till att Telia idag har 70 procent av marknaden för ADSL-anslutningar.

Inside Google

Inside Google. Översiktlig artikel om företaget Google på SiliconValley.com. Jag hittade länken till artikeln hos E-handelskammaren.

Internet är inte en tidning

Internet är inte en tidning. Inlägg i debatten om mediaföretagens ansvar för sina diskussionsforum.

2003-05-04

Internetannonsering som fungerar

In the Hands of Geeks, Web Advertising Actually Works. En artikel på Fortune som förklarar sökmotorsannonsering på ett sätt som även icke-tekniker förstår.

2003-05-03

Apples musikbutik säljer fyra låtar i sekunden

Apple Music Store sells four songs every second - report. The Register rapporterar att Apples iTunes Music Store sålde en låt var fjärde sekund under de första arton timmarna. Om det håller i sig kommer musikförsäljningen att stå för ungefär två procent av Apples totala omsättning. Intressant att notera är att Apple, enligt uppgift, får behålla runt 35 av de 99 cent varje låt kostar.

The E-Biz Surprise

The E-Biz Surprise. Business Week-artikel om att många av de förutsägelser som analysföretag som Gartner gjorde 1999 har blivit sanna. En av de bättre "Internetföretagen överlevde och nu tjänar de pengar"-artiklarna.