2003-04-28

Apple startar musikbutik

Apple unveils music store. Artikel om Apples nya "butik" för digital musik där låtarna kommer att kosta 99 cents (ungefär 8,50 kronor) och det inte finns några fasta månadsavgifter. Besök iTunes Music Store själv och titta runt. Tyvärr bara tillgängligt i USA och för Macintosh ännu så länge.

Microsoft Galore

Ballmer: No sleep lost over Linux är en intervju med Steve Ballmer på news.com om Linux, Windows 2003 Server, Xbox, MSN med mera. Helping JetBlue see black är en intervju med lågprisflygbolagets JetBlues CIO om fördelarna med att standardisera it-infrastrukturen kring Windows. Genom att standardisera sjunker de totala kostnaderna radikalt, vilket innebär att en kostnad på några tusen kronor per år för Windows med program är billigt.

Berömda bloggare som inte har varit i Sunne

Två relativt nya bloggar är Pierre's Web av eBays grundare Pierre Omidyar (via mymarkup.net) och Release 4.0 av Esther Dyson.

2003-04-27

Dot-com double take. Mycket bra krönika av riskkapitalisten William Gurley om att det är de konsumentorienterade dot.com-företagen som går bra nu. Tar upp exempel som Betfair, Epinions/DealTime (amerikansk CINT + Pricerunner kombination) och eBags.

2003-04-26

Boxman för PS2- och Xbox-spel

För oss som gillar tv-spel är det nu möjligt att hyra spel för en fast månadsavgift. Tjänsten heter GimmeGame och det kostar mellan 199 kronor och 399 kronor per månad, beroende på hur många spel man vill kunna ha hemma samtidigt.

About Google's Schmidt - Part 2

About Google's Schmidt - Part 2. Del två av tre i en serie intervjuer med Googles vd Eric Schmidt. Intervjun tar upp Googles inställning till yttrandefrihet och personlig integritet.

Verizon måste avslöja fildelares identitet inom 14 dagar

Verizon gets 14 days to ID file-swapper. I ett mål som har pågått sedan i höstas har en amerikansk domstol för andra gången avslagit Verizons begäran att inte behöva lämna ut uppgifter om en kund som RIAA anser bryter mot upphovsrätten. Internetleverantören Verizon har nu två veckor på sig att lämna ut informationen.

P2P-program lagliga enligt amerikansk domare

Judge: File-swapping tools are legal. I en ny dom så fastslår en federal domare i Los Angeles att peer-to-peer-program har användningsområden som inte inkräktar på upphovsrätten och därför är lagliga. Domen föll i ett mål mellan RIAA, musikförlagens branschorganisation, och fildelningsföretagen Streamcast och Grokster.

2003-04-24

Lärarnas tidning om bloggar

Oblyga bloggare blandar och ger och Hundratusentals bloggar - på bara några år är två grundläggande artiklar om bloggar i Lärarnas tidning av Jonas Hållén. Mest värt att uppmärksamma är egentligen i vilken tidning artiklarna publiceras. Ska bli intressant om det får några effekter för den svenska bloggsfären.

Ladda ned EMI:s musik online

EMI to fans: Download our catalog. Brittiska musikförlaget EMI erbjuder nu tjugotalet onlinedistributörer i Europa en sångkatalog på 140 000 låtar. Bland artisterna vars låtar finns med märks Norah Jones, Pink Floyd och David Bowie. Såväl The Beatles som Rolling Stones har dock valt att inte vara med tillsvidare.

2003-04-23

About Google's Eric Schmidt

About Google's Eric Schmidt. Intervju med Googles vd Eric Schmidt på AlwaysOn. Han diskuterar bland annat Googles köp av Pyra Labs, skaparna av Blogger, vilket är första gången jag ser honom göra det.

eBay's first-quarter profit jumps

eBay's first-quarter profit jumps. Ebays resultat för första kvartalet blev en omsättning på $476,5 miljoner (+94%) och en vinst på $104,2 miljoner (+118%). Solen fortsätter att skina på ett av de mest framgångsrika dot.com-företagen.

TeliaSonera säljer com hem till EQT

TeliaSonera säljer com hem till EQT. EQT betalar ungefär 40 gånger förra årets vinst före skatt, avskrivningar och räntor (2,15 miljarder kronor) vilket är väldigt högt. De måste se några tydliga sätt att snabbt höja lönsamheten. Det halvsvaga resultatet för com hem under 2002 kan bero på kraftiga investeringar eller internfaktureringar med målet att minska resultatet och i sådana fall är det inte konstigt att EQT ser sådana möjligheter.

2003-04-21

Online ad outlook brightens

Online ad outlook brightens. Artikel som behandlar "trenden" med allt mer pengar till Internetannonsering om traditionella storföretag. Inte så mycket nytt, men en bra sammanfattning av den senaste tidens nyheter. Exempelvis McDonald's ökade fokus på onlineannonsering.

U.S. sides with record labels

U.S. sides with record labels. Amerikanska justitiedepartementet håller med musikförlagens branschorganisation RIAA om hur lagen copyrightlagen DMCA ska tolkas i målet Verizon-RIAA. Det gör det än mer troligt att RIAA kommer kunna begära ut personlig information om misstänkta piratkopierare utan att först lämna in en stämningsansökan i domstol.

2003-04-19

Amerikanska Internetaktier fortfarande en bubbla?

Internet Valuation Table (pdf). Den amerikanska investmentbanken US Bancorp Piper Jaffrays lista över amerikanska Internetföretag visar tydligt att många fortfarande har mycket höga värderingar. Visserligen beror mycket på om man tittar på värdering/vinst (P/E) eller värdering/fritt kassaflöde (P/FCF). Tittar man på det senare värderas eBay, Yahoo och Amazon till mellan 40 och 50 gånger förväntat fritt kassaflöde för 2003. P/E-talen ligger mellan 60 och 100. Ska bli mycket intressant att se hur det har gått för Amazon, eBay och Netflix när de rapporterar resultat för första kvartalet under kommande vecka och se om de resultaten kan hålla uppe aktiekurserna.

2003-04-18

Optimizing Online Ad Spending

Optimizing Online Ad Spending. Intervju med vd:n för branschorganisationen Interactive Advertising Bureau (IAB) som tar upp de mycket goda resultat traditionella konsumentvarumärken som McDonald's, Colgate tandkräm och tvålen Dove har haft vid Internetannonsering. Statistiken som tas upp är sådan som på sikt lägger grunden för en omfördelning av mediaköp; från tv och tidningar till Internet.

2003-04-15

VentureBlog

VentureBlog - A Random Walk Down Sand Hill Road. Bra webblogg skriven av riskkapitalister på August Capital.

Billigare Internetuppkoppling från comhem

Com hem Internet cable 250. Idag lanserade com hem en ny "bredbandstjänst"; Internet Cable 250. Det är en lågkostnads- och låghastighetsvariant av bredband, 250 kb/s för 225 kronor per månad. För de som vill vara ständigt uppkopplade, för att främst kolla mail och surfa på webben, verkar det vara ett mycket prisvärt abbonemang. Tunga Direct Connect-användare bör naturligtvis välja en annan uppkoppling.

Phoenix blir Firebird

Den utmärkta webbläsaren Phoenix, som bygger på kodbasen för Mozilla, har bytt namn till Firebird.

2003-04-14

In Searching the Web, Google Finds Riches

In Searching the Web, Google Finds Riches. Lång och mycket bra artikel om Google i New York Times. Säger att företaget räknar med att omsätta 750 miljoner dollar under 2003 och ha en vinstmarginal på 30%. Inte illa! Även i artikeln: en lyckohistoria om en liten AdWords-annonsör, antalet sökningar anges till 200 miljoner per dag (tidigare siffra var mer än 150 miljoner) och antalet servrar som används anges till mer än 54 000 stycken (tidigare siffra var mer än 10 000 stycken). Ingen av de nya siffrorna Googles officiella, utan New York Times hänvisar till trovärdiga källor i samtliga fall.

2003-04-13

EQT köper Comhem

För att samgåendet mellan Telia och Sonera skulle bli godkänt, tvingades Telia sälja kabel-tv-bolaget Comhem. Enligt Dagens Industri är det nu klart att köparen blir riskkapitalbolaget EQT, som är nära knutet till Investor. Prislappen lär bli runt 2 miljarder kronor för en verksamhet som förra året omsatte 1,316 miljarder. Dagens Industri skriver vidare att detta ger Investor en ställning i Mediasverige som gör att de kan utmana Stenbecksfären och Telia, då Wallenbergarna nu är delägare i Comhem, mobiloperatören 3 och Bredbandsbolaget.

2003-04-12

Enklare att byta ADSL-leverantör

Enklare att byta bredbandsoperatör. Enligt en artikel på di.se kommer man från och med nästa vecka enkelt kunna byta ADSL-leverantör om man har ADSL-tjänsten med 512 kb/s och mindre än tre månaders bindningstid. De operatörer som ingår i samarbetet är Telia, Spray, Tiscali, Bostream, RSL com och Glocalnet. Att det blir lättare att byta torde göra alla utom Telia, som har den dyraste tjänsten, glada. Genom att byta från till exempel Telia till Bostream kan man spara 900 kronor per år i månatliga avgifter.

Musikförsäljningen ned 7 % under 2002

Music industry: Piracy is choking sales. Enligt skivbolagen är anledningen till den minskade skivförsäljningen, mätt i antal skivor sålda, piratkopiering. Men det finns flera alternativa anledningar som branschorganisationerna talar tyst om. En är att priset på cd-skivor de senaste åren har ökat med dubbla inflationstakten, en annan att det ges ut färre nya cd-skivor i USA (skivbolagen har minskat utgivningen med nästan en tredjedel genom att sluta publicera de skivor som säljer sämst), en tredje är att dvd-filmer och dator-/tv-spel har erbjuder idag mer nöje för pengarna än för några år sedan vilket har ökat konkurrensen. Sen bygger rapporteringen av dessa siffror på ett missförstånd som musikbranschen inte verkar ha något emot kvarstår, nämligen att ett skivbolag vill sälja så många skivor som möjligt. Det är naturligtvis helt fel, då de stora skivbolagen precis som andra företag vill tjäna så mycket pengar som möjligt och det är inte samma sak.

2003-04-11

McDonalds satsar på Internet istf tv

McDonald's marketers turn to the Net. McDonald's vice vd Bill Lamar sade på en konferens för annonsbranschen att Internet kommer bli ett viktigare media för företaget och att man inte i fortsättningen kommer lägga hundratals miljoner dollar på tv-annonsering. Låter lite som Proctor & Gamble 1997/1998, men de har på intet sätt övergett TV för Internet. Dock skulle jag bli förvånad om inte McDonald's kommer lägga betydligt mer på Internet, som nu har uppemot 15 % av mediakonsumtionen men bara 1-2 % av annonsmarknaden.

Apple köper Universal Music

Apple may buy Universal Music. Ett rykte gör gällande att Apple är intresserade av att köpa Universal Music av Vivendi för sex miljarder dollar. Personligen tycker jag det låter osannolikt, då jag inte ser det affärsmässiga att ett datorföretag med 5,74 miljarder dollar i omsättning och under 100 miljoner dollar i vinst per år skulle lägga ut sex miljarder på ett skivbolag.

2003-04-09

Yahoo gjorde 46 miljoner dollar i vinst Q1

Yahoo omsatte 283 miljoner dollar under första kvartalet. Omsättningen ökade med 47 % jämfört med första kvartalet förra året och vinstmarginalen var 16,5 %. Finansiellt mest imponerande är dock det fria kassaflödet på 75 miljoner dollar, vilket innebär en marginal på 26 %. Olika betaltjänster är ungefär 32 % av omsättningen. Notabelt är att de tjänsterna inte har samma säsongsvariation som traditionella annonsförsäljning, vilket ger ytterligare stabilitet i bolaget.

Yahoo! tar in 750 miljoner dollar

Yahoo! Cashes In On Growth. Yahoo! har gett ut konvertibler för 750 miljoner dollar, vilket medför att företaget nu har knappt två miljarder dollar på banken. Med tanke på att köpet av Inktomi "bara" gick på 235 miljoner dollar, så förstår man att detta verkligen ger Yahoo! möjligheter att köpa Internetbolag för att komplettera sina portaltjänster. En typ av företag jag tror Yahoo! tittar på är prenumerationstjänster som riktar sig mot konsumenter. Exempelvis Classmates.com och Ancestry.com. För övrigt kommer årets första kvartalsrapport från Yahoo! senare idag.

2003-04-07

Drudge Report med storvinst

The Secrets of Drudge Inc. Enligt denna artikel i Business 2.0 gör Drudge Report en vinst på 800 000 dollar per år. Det ska dock sägas att den siffran är en "mellan tummen och pekfingret"-beräkning av tidningens reporter Geoff Keighley. Kanske är vinstestimatet aningen högt, men troligen ligger vinsten på några hundratusen dollar i alla fall. I övrigt intressant att läsa om hur Drudge Report tillför värde genom att aggregera snarare än att producera och drivs av totalt två personer plus outsourcad annonsförsäljning.

2003-04-03

Microsoft ger sig efter Google

Microsoft says to take aim at Google. Det är MSN-delen av Microsoft som har börjat investera betydande summor i att bygga en bättre sökmotor. Inte oväntat då sök är en sådan tjänst som Microsoft skulle kunna göra bra och som dessutom har flera fungerande affärsmodeller. Även om Google är extremt duktiga ska man aldrig avskriva Microsoft, som är en envis och resursrik konkurrent. Som det ser ut idag tror jag dock att Google snarare är ett nytt Intiut, tillverkare av bland annat redovisningsprogram för privatpersoner och småföretag som slagit Microsoft på den marknaden i över tio år, än ett nytt Netscape.

Google + Amazon = Sant!

Google Inks Search and Ad Deal with Amazon. Tanken med samarbetet är att Amazons kunder lättare ska kunna hitta produkter som Amazon inte säljer. Exakt hur det kommer se ut är inte officiellt idag, men när två riktigt skickliga Internetföretag samarbetar är det alltid intressant att följa utvecklingen.

2003-04-02

TradeDoubler 2002

Fick precis en pressrelease med information om TradeDoublers omsättning för år 2002. Koncernen omsatte 15 miljoner euro (runt 140 miljoner kronor) under förra året och man började gå med vinst på månadsbasis från och med september. För år 2003 räknas omsättningsökningen bli 50 % - 75 %.