2003-03-31

Nya webbloggar i Sweblogs.com

Har uppdaterat Sweblogs.com med fyra svenska webbloggar.

Eniro + Google = Sant!

Eniro och Google tecknar samarbetsavtal. Det innebär att Evreka från och med maj kommer använda sig av Googles sökteknik och -index. Följden blir att Google blir ännu viktigare som sökmotor, då Google och Evreka är två av de största sökmotorerna i Sverige.

2003-03-30

Inte lika ofta...

Med tanke på vårvädret och en del omprioriteringar kommer jag framöver inte att uppdatera min webblogg lika ofta som under hösten och vintern. Det lär bli några gånger per vecka snarare än varje dag.

Google på PC Forum

Interview with Sergey Brin, Google Co-Founder. Anteckningar från Esther Dysons intervju med Sergey Brin på PC Forum av Jeremy Allaire (grundare av företaget Allaire som bland annat skapade ColdFusion). Lite om Google-Blogger och Googles AdWords-annonser (som numera även finns på svenska Google).

2003-03-29

Gratis kostar ibland

When a free download isn't free. Artikel om hur kostnader för bandbredd kan innebära att när man erbjuder något gratis, kan det medföra stora kostnader. En viktig lärdom är att P2P är ett bra sätt för en publicist att minska kostnaderna för distribution.

2003-03-27

Bloggmiddag

En svensk bloggmiddag gick av stapeln på onsdagskvällen. Mer på mulil.nu, mymarkup.net, Jonas Beckman does Mozilla och EM-Brof (som var först med att blogga om det hela, postade bild och text från sin SonyEricsson P800).

Boxman, Netflix och dvd-uthyrning

I dagarna öppnade nya Boxman portarna. Det är en dvd-uthyrningstjänst a'la amerikanska Netflix och svenska Brafilm.com. Betala 249 kr/månad och du får hyra hur många filmer som helst under månaden, dock maximalt tre stycken vid varje enskilt tillfälle. Baserat på amerikanska användningsmönster kan den svenska marknaden för den här typen av tjänster vara värd 200-300 miljoner kronor om några år. Det baseras på 4,3 miljoner hushåll och en marknadspenetration på 2-3 % av antalet hushåll, vilket är vad Netflix ligger på i sina bästa delmarknader (i San Fransisco).

När varianten pornflix.com startar ska bli intressant att se, speciellt som ett antal mindre dvd-butiker gått från ett allmänt filmutbud till att enbart sälja vuxenunderhållning.

Google ej till börsen

Google's Brin: No IPO Plans. En av Googles grundare sade på tisdagen att Google inte planerar att gå till börsen den närmaste tiden. Egentligen inte speciellt överraskande, även om det spekulerats om en börsintroduktion i affärstidningar under vintern, då Google går med vinst, fortfarande växer och att världens börser inte är de roligaste i dagsläget.

2003-03-20

Bloggare i Bagdad

Webbloggen Dear Read sägs drivas av en irakier i Bagdad. Med tanke på att blogsfären har väldigt lite att tillföra rapporteringen från Irak-kriget, speciellt jämfört med 11 september, är det intressant att se något som inte går via de officiella kanalerna eller etablerad media. Följdfrågan är naturligtvis om webbloggen drivs av en riktig irakier eller är en bluff. Enligt Paul Boutin, journalist för bland annat Wired, New York Times och Salon som även bloggar, tyder mycket på att bloggaren verkligen är baserad i Bagdad.

Flest filer vinner

Jag lagrar, alltså finns jag. Krönika på IDG av Mattias Inghe där han skriver om människans behov att samla på datorprogram, MP3-musik och DivX-film. Men att samla på program vore något nytt, sprunget ur bredbandsboomen, håller jag inte med om. Det har datoranvändare gjort i stor omfattning i alla tider. Fast förr i tiden använde man disketter och brev i stället för hårddiskar och Internet.

2003-03-19

Gambling online

Lawmakers push to ban Net gambling. Ett antal amerikanska senatorer planerar att introducera ett lagförslag som gör det olagligt för kreditkortsföretag och andra betaltjänster att skicka pengar till företag som driver gamblingsajter. Det är ett sätt att komma åt aktörer som inte är placerade i USA, men låter amerikanska medborgare spela hos sig. Hur stor effekten skulle bli är dock oklar, då amerikanska kreditkortsföretag redan idag stoppar 80 % av betalningarna till de företagen.

I Affärsvärlden har Johan Jörgensen skrivit ett antal artiklar om gambling ur ett svenskt perspektiv.

2003-03-04

Sweblogs.com

Sweblogs.com är en webbplats som håller koll på när svenska webbloggar senast uppdaterade. Drivs av mig, därav denna postning. Annars är det fortfarande paus som gäller. För övrigt har Martin Persson dragit i gång en webblogg på arbetet.com.

2003-03-02

Paus

Webbloggen tar en paus till den 19:e mars. Andra svenska bloggar hittar du på blogs.unmade.com. Trevliga webbplatser att besöka istället: Scripting News, News.com och Werblog.

2003-03-01

Vardagliga teknikframsteg

Trots de senaste årens svåra tider för it-bolag, så kan jag inte låta bli att vara optimist. För med nya prylar som Sony Ericssons mobiltelefon/PDA/digital kamera P800 och SLIMP3 som gör att man enkelt kan koppla ihop datorn (fylld med MP3 låtar) och stereon är det tydligt att utvecklingen går åt rätt håll. Lägg till det att en gigabyte hårddiskutrymme idag kostar 1 dollar och att Moore's lag kommer att gälla i tio år till så finns det all anledning att se ljust på framtiden.