2003-02-28

BF1942 årets spel

Battlefield 1942 - utnämnt till årets bästa spel under 2002. Det svenskutvecklade pc-spelet Battlefield 1942 vann fyra fina priser på Annual Interactive Achievements Awards 2002 (spelvärldens "Oscarsgala"). Utöver Årets spel utsågs det också till Årets PC-spel, Årets mest nyskapande spel och Årets onlinespel. Tidigare har Battlefield 1942 bland annat utsetts till Årets spel av amerikanska PC Gamer. Med försäljningssiffror runt 1 miljon exemplar och en expansion, Road to Rome, som säljer bra verkar även kunderna gilla spelet. För utvecklarna, Digital Illusions, innebär det naturligtvis mycket prestige och att företaget går med vinst.

Sätt fildelare i fängelse

Congress targets P2P piracy on campus. Ett antal kongressledamöter i amerikanska representanthuset har surnat till på att universitet behandlar fildelning enbart som ett brott mot skolornas ordningsregler och inte polisanmäler fildelarna. Straffet för att dela ut filer till ett värde av mer än 1000 dollar kan bli upp till 5 år i fängelse (fast för maxstraffet måste man dela ut filer till ett värde av minst 2500 dollar).

2003-02-27

Kontextuell annonsering

Google Content-Targeted Advertising. En möjlig drivkraft till Googles köp av Blogger kan vara Googles nya produkt Content-Targeted Advertising. Google AdWords kommer i framtiden även att synas i för annonsordet kontextuellt relevanta sammanhang och inte bara i söksvar. Intressant drag av Google.

2003-02-26

E-handeln 14 miljarder dollar Q4

DoC Reports Q4 2002 E-Retail Sales Hit $14.3B. Enligt amerikanska näringsdepartementet handlades det för 14,3 miljarder dollar på Internet i USA under fjärde kvartalet förra året. Det är en ökning med nästan 30 % jämfört med samma period 2001. Att försäljningen ökar är inte så konstigt, då kunderna enligt American Consumer Satisfaction Index är mycket nöjda med servicen i onlinebutiker. Amazon slog exempelvis rekord för alla företag i kategorin "service industry", inte bara online, genom att få 88 (av 100) poäng i den senaste mätningen. Snittet för samtliga onlinebutiker som var med i mätningen var 83, vilket är mycket högt.

Kommentar till Overture och FAST

Kommentarer till Overtures köp av FAST Internet Search av Sterling Hughes. Han tror det kommer att leda till en kamp mellan Google, Overture och Inktomi på söksidan och att Inktomi kommer att förlora den kampen.

2003-02-25

Overture köper FASTs Internetsök

FAST sells Internet business unit to Overture. Efter att ha köpt AltaVista för en vecka sedan, har Overture nu även köpt norska FASTs Internetsök. Jag tror att Overture är allvarligt bekymrade över den press på vinstmarginalen de har haft det senaste året från kunder som Yahoo! och MSN och därför köper egna söktjänster för att kunna höja marginalerna. Utöver de får de bra sökteknik/-index som de kan licensiera till sina kunder och därmed matcha Googles erbjudande.

Google köpte Blogger utan god anledning?

Deal May Freshen Up Google's Links. Enligt en artikel på New York Times hade Google inte någon klar plan bakom köpet av Blogger för någon vecka sedan. Låter inte alls omöjligt, då ingen har sett någon klockren anledning till köpet.

Forget Moore's Law

Forget Moore's Law. Längre krönika/artikel på Red Herring om Moores lag och dess inverkan på teknikindustrin. Värd att läsa om man försöker se helheten (inte lika bra uttryck som engelskans "the big picture") i den tekniska utvecklingen. Flera intressanta kommentarer ur ett affärsperspektiv från Eric Schmidt, vd på Google, och Marc Andreessen, grundare av Netscape och nu på LoudCloud. Värt att ta med sig från artikeln är att forsknings- och utvecklingskostnaderna för Intel ökar i samma takt deras chip blir snabbare. Det innebär att de dubblas var 18 månad. Om det fortsätter i 20 år till kommer företaget att ha en FoU-budget på 31 000 miljarder dollar per år. Det är inte är realistiskt då Wal-Mart, världens största företag, förra året omsatte 219 miljarder dollar.

2003-02-24

ESPN nu enligt webbstandarder

ESPN redesigns with standards. Amerikanska sportsajten ESPN.com har en ny layout som är uppbyggd enligt "moderna" webbstandarder. Det gör ESPN till den andra stora aktören, efter Wired, att designa med exempelvis CSS-positionering i stället för tabeller. Jeffery Zeldman diskuterar några av fördelarna med den nya designen. En uppenbar fördel är bättre konkurrens på webbläsarmarknaden. Det skulle inte skada om Aftonbladet gjorde samma sak som ESPN, för HTML-koden för Sveriges största sajt fungerar inte riktigt bra i Mozilla och Phoenix.

Mätfel

Ratings Agency Says It Erred in Measuring Web Site Use. Mätföretaget comScore Media Metrix har upptäckt brister i sin metodik att mäta antalet användare på specifika webbplatser utifrån en användarpanel. Som följd av det har man gått tillbaka och ändrat data för de senaste månaderna. Effekten har varit att flera webbplatser uppskattas ha haft fler besökare, men att besöken har varat en kortare tid än man tidigare har trott.

2003-02-23

Navigering populärare än sökmotorer

Direct Nav More Popular Than Online Searches? Enligt WebSideStory.com tar sig 64,4% av surfarna till webbplatser genom att skriva in adresser i webbläsaren eller använda bokmärken och 35,6 % kommer via sökmotorer. De siffrorna gäller för februari 2003. I februari 2001 använde sig 48 % av bokmärken eller skrev in URL:en i webbläsaren och 52 % använde sökmotorer.

Fler svenska Internetanvändare

Svenska nätpubliken växer fortfarande. Enligt Nielsen/Netratings har 86 % av svenskarna över 16 år tillgång till Internet. Jag antar att man har mätt befolkningen 16 till 64 år, även om artikeln i InternetWorld inte anger om så är fallet. För en sådan hög användningsgrad får man inte om man räknar med den äldsta delen av befolkningen.

2003-02-22

Musikpirater och Kina

Pop stars learn to live with pirates. Artikel om hur musikindustrin arbetar i Kina, där piratkopieringen är mycket utspridd. Intäkterna kommer från konserter och sponsring, i stället för cd-försäljning.

The Linux Uprising

The Linux Uprising. Ett antal artiklar om Linux i Business Week. Flera av artiklarna finns bara online. Mer läsvärt för personer som är tittar på Linux ur ett affärsperspektiv än för programmerare.

2003-02-21

NetOnNet visar vinst

E-handlare visar vinst. Svenska näthandlaren NetOnNet har kommit med sin bokslutsrapport för 2002. Den visar på en omsättning på 393 miljoner kronor och en vinst på 1,3 miljoner kronor före skatt. Den svenska verksamheten har varit lönsam en längre tid och att nu koncernen går med plus beror på att Tyskland inte längre gör storförlust.

Bertelsmann stämt på 17 mdr pga Napster

Bertelsmann Sued for $17 Billion Over Napster. Ett antal musikförlag har stämt Bertelsmann på 17 miljarder dollar på grund av det tyska mediaföretagets investering i Napster. Stämningen baseras på att Bertelsmann genom sin investering gjorde det möjligt för Napster att fortsätta driva sin tjänst som bröt mot upphovsrätten. Det har lett till allvarliga skador för musikförlagen och det ska Bertelsmann betala skadestånd för, resonerar de. I USA såldes det skivor för 13,7 miljarder under 2001, så det är ett rejält plåster på såren musikförlagen skulle få ifall domstolen dömer till deras fördel.

MSN förlänger avtal med Inktomi

MSN förlänger avtal med Inktomi. Efter att Yahoo köpte Inktomi räknade de flesta bedömare med att MSN skulle byta leverantör av sökmotorteknik. Anledningen skulle vara att MSN inte ville vara kund åt ett dotterbolag till en av sina värsta konkurrenter. I sin senaste kvartalsrapport avslöjar dock Inktomi att man i februari förlängde avtalet med MSN till 2005. En överraskning för bland annat Overture, vars köp av AltaVista till stor del kan förklaras av att de ville bli totalleverantör av söktjänster åt MSN.

2003-02-20

Vad ska Google med Blogger till?

Efter Googles köp av Pyra Labs så är frågan jag ställer mig: Vad ska Google egentligen med Blogger till? Ett antal bloggare har spekulerat om det de senaste dagarna. Några intressanta inlägg är:

  • DaveNet: Comments on the Google-Blogger deal. Dave Winer tror att Google kommer att ta källkoden från Blogger och skicka med programvara för webbloggning när de säljer söktjänster till företag.
  • Google Buys Blogging Company - But Why? Danny Sullivan, redaktör för The Search Engine Report, tror att det beror på att Google vill ha distribution för sina AdWords-annonser. Han ser inte att Googles söktjänst kommer bli bättre av köpet, som han liknar vid Yahoos köp av Geocities 1999. Portal är ett ord som dyker upp hans tankar.
  • Puzzling Out Google's Blogger Acquisition. Chris Sherman som är associate editor på SearchEngineWatch jämfört köpet med Googles köp av Deja News, ingen klockren liknelse i mina ögon, och spekulerar därutöver om sådant som realtidsindexering av webbloggar.
  • Google, Pyra and Weblogs. Personerna bakom blogprogrammet Movable Type spekulerar.
  • Google buys Blogger. En av investerarna i Pyra Labs skriver att Blogger-användare kommer att tjäna på att Googles tekniker tar hand om driften av Blogger.com. Google kommer få bättre kunskap om hur webbloggar och dess sätt att länka fungera genom att ha Blogger-folket i huset.

blogs.unmade.com

Blogs.unmade.com är en utmärkt webbplats för personer intresserade av bloggande och webblogar med svensk anknytning. Där finns bland annat en lista över de senast uppdaterade svenska webbloggarna, en helpdesk och diskussionsforum. En utmärkt startpunkt både för de som bloggar själva och de som läser andras. Webbplatsen sköts av personerna bakom webbloggarna Encyclopaedia Kardia, mymarkup.net, jogin.com och Nuisance Value. Bra arbetat!

ADSL med rörlig trafikavgift

Ytterligare 100 000 kan få adsl. Med en artikelrubrik som känns som en pressreleasedito, skriver Computer Sweden om Telias nya adsl-tjänster. Det är en tjänst på 0,25 mbps och en på 2 mbps. Det nya jämfört med Telias normala 512 kbps är att avgiften kommer bli en kombination av fast månadsavgift och rörlig trafikavgift per megabyte. Ingen flatrate med andra ord. Hur Telia och andra ADSL-leverantörer väljer att paketera det ska bli mycket intressant. För att det ska bli intressant för kunderna måste månadsavgiften vara låg alternativt trafiktaket högt. Poängen med en rörlig avgift torde vara att göra det mindre intressant för kunder att utnyttja maximal kapacitet dygnet runt, men ändå inte påverka "normalanvändaren".

2003-02-19

Internetframgångar på afv.se

Affärsvärlden har skrivit ett antal artiklar om Internetföretag under rubriken "Tre år efter kraschen: Nätet går med vinst!" Det bästa i den genren jag läst på svenska. Rekommenderas!

Google och Internetdominans

Google don't blink. Dave Winer kommenterar den allt vanligare missuppfattningen att Google dominerar webben på grund av sin popularitet. I en mening gör Google det, då 50 % till 75 % av sökmotortrafiken kommer från Google. Men är det en långsiktig hållbar situation? Om Google fortsätter att vara den bästa sökmotorn, så är det troligen det. Så länge Google ger bäst svar på sökningar är det inte heller något problem att de är störst. Dock är deras enda styrka, förutom distribution hos Yahoo! och AOL, att de är så bra att folk använder deras tjänst i stället för Teoma, AllTheWeb eller MSN. Som Dave Winer påpekar är Microsofts kontroll över mer än 90 % av webbläsarna strategiskt betydligt värdefullare.

Microsoft och spam

Microsoft going after Hotmail spammers. Microsoft har lämnat in stämningar mot personer som har försökt bygga spamregister genom att gissa adresser på Hotmail. Enligt Microsoft krävs det branschsamarbete (mellan ISP:ar och mailleverantörer), nya lagar och bättre tekniska lösningar för att stoppa spam. En teknisk lösning Microsoft arbetar på är The Penny Black Project som gör det dyrare att skicka spam.

Overture köper AltaVista

Overture to buy AltaVista. Amerikanska sökmotorföretaget Overture tänker köpa AltaVista av CMGI för 140 miljoner dollar i kontanter och aktier. Det innebär att CMGI bara går 2160 miljoner dollar back på affären. En anledning till att Overture köper det AltaVista kan vara att man vill kunna erbjuda MSN, som lär byta index från Inktomi inom en snar framtid, både komersiell och algoritmisk sök.

2003-02-18

Enklare byta adsl

Enklare att byta adsl-operatör. Tidigare sades det att man skulle kunna byta adsl-leverantör utan uppehåll före jul, nu hoppas Telia & co på att det ska gå att göra "under våren". Mycket bra att det är på gång, då enkla byten är en förutsättning för konkurrens. Frågan är väl sen om det kommer att gå att byta från Telia 512 kb/s till Bostream 2,5 mb/s utan problem, vilket jag inte blir förvånad om det inte gör från dag ett, men det återstår att se.

2003-02-17

Sergey Brin och raggningsrepliker

Google and Larry Page. Osammanhängande anteckningar från ett tal som Larry Page, en av Googles grundare höll. Följande utdrag är dock underbart:
Larry Page: "Google has been profitable since the first quarter of 2001. Why did we make becoming profitable such a priority? It's good that we did, because we might well be gone if we hadn't. The real reason is that we became profitable in the first quarter of 2001 because Sergey Brin made it a priority. You see, Sergey would try to go out on dates. He would call up women. And to impress them he would say, 'I'm the president of a money-losing dot-com.' But in Palo Alto in 2000, a huge number of people were presidents of money-losing dot-coms. And so they would not call him back. And he thought, 'If only I were president of a money-making dot-com, things would be very different...'"

Mer om Google och Blogger

Bloogleplications. En av Bloggers grundare, Evan Williams, skriver om varför Pyra blev uppköpt av Google. Inget man blir mycket klokare av, egentligen, men som vi alla misstänkte var det Googles personalmatsal som fällde avgörandet.

2003-02-16

Google köper Blogger

Google Buys Pyra: Blogging Goes Big-Time. Världens populäraste sökmotor köper den populäraste bloggtjänsten, rapporterar Dan Gillmor på SiliconValley.com. Bloggers grundare Evan Willams har skrivt mer om det på sin webblogg. Den senare artikeln går dock inte att nå för tillfället. Jag misstänker att den har drabbats av en så kraftig ökning av antalet besökare på grund av publiciteten så att servern har blivit trött.

Jag kan på rak arm inte förstå varför Google köper Pyra Labs. Även om Blogger är en trevlig tjänst (jag använder den själv för min webblogg), så har den inte speciellt mycket att göra med Internetsök. Är det så att Google planerar att ge upp sitt totala fokus på att erbjuda världens bästa sökmotor och börjar titta på andra tjänster att erbjuda? Är det början på "portalernas återkomst" vi bevittnar?

Nyheten hittade jag på Gustav Holmbergs webblogg Det perfekta tomrummet.

2003-02-15

Skvaller på news.com

Will Yahoo's search lead to a new star?. News.coms skvallerspalt Random Access skriver att Yahoo! har insett det strategiska hot Google är och att man baserat på Inktomis teknik kommer att relansera sin söktjänst. Den kommer som att försöka vara mer Google än vad Google själv är med en slimmad layout och sökordsannonser från Overture. I samma spalt tas upp att MSN letar efter en ny sökmotorleverantör efter att just Yahoo! köpte Inktomi som levererar sökteknik till MSN. News.com spekulerar i att antingen LookSmart eller AltaVista skulle få ta över. Personligen tror jag dock att MSN snarare tittar på Teoma/Ask Jeeves och FAST/alltheweb.com som båda har bättre algoritmer. En nackdel för Teoma skulle kunna vara att deras index idag är för litet, men det är ju inte något som inte kan ordnas på en månad eller två.

DN i RSS-format

DN i RSS-format. Sedan den 19 december har man kunnat följa de senaste uppdateringarna på Dagens Nyheters webbplats dn.se i RSS-format. Finns flera olika feeds, bland annat för allmänna nyheter, ekonomi, sport och fotboll (!).

2003-02-14

Lönsamma dot.com-bolag

Some small Dot-Coms Thrive. Artikel på E-Commerce Times om tre mindre kända, i Sverige i alla fall, Internetbolag som har börjat gå med vinst: United Online (ISP), j2 global och Lending Tree.

Sponrade textlänkar

Sponsored ads go beyond search. Artikel på MarketWatch om sponsrade textlänkar på andra ställen än i sökmotorer. Utöver det filmintervjuer med tre aktieanalytiker med anledning av att Yahoo har haft en analytikerdag.

2003-02-13

Kazaa 2.1

New Kazaa software released. Kazaa version 2.1 är nu tillgänglig. En del nya funktioner, som alltid, men verkar inte vara någon revolution på något sätt.

Musik för 5 kr/låt

Listen.com singes CD-copying fee. Amerikanska musiktjänsten Rhapsody (som drivs av företaget Listen.com) kommer under en sexveckorsperiod ta 49 cent (normalt 99 cent) för att deras kunder ska kunna bränna en låt till CD. En rimlig prisnivå i mina ögon. Det innebär att en CD med 12 låtar skulle kosta ungefär 60 kronor. För att kunna bränna ut musik måste man vara prenumerant på Rhapsody, vilket kostar knappt 100 kronor i månaden.

Yahoos planer för 2003

Semel: Products to drive Yahoo in 2003. Fokus på betaltjänster (till exempel Yahoo! Plus och Yahoo! Platinum) och bättre kvalité på tjänsterna företaget erbjuder.

MSN satsar på sök

MSN gets on search bandwagon. MSN följer i Googles, Hotbots och AskJeeves fotspår och testar en variant av MSN Search utan bannerannonser. Enligt företaget innebär det och att man tagit bort navigeringsmenyn för MSNs nätverk av sajter att man kan visa söksvar 65 % snabbare. Anledningen till detta är naturligtvis att man genom sökordsannonsering har en lönsam affärsmodell. Genom att ta bort banners gör man användarna gladare, får dem förhoppningsvis att använda sökmotorn oftare och tjänar därmed mer pengar på sökordsannonseringen. Eller är det så att MSN läst Googles tio sanningar?

Sökordsannonser på tidningssajter

All the search that's fit to print? Artikel om att sökordannonser tar steget från att bara finns i sökmotorer till att även finnas på nyhetssajter som CNN.com, MarketWatch.com och ESPN.com. Diskuterar bland annat om trafiken från sådana sajter kan förväntas vara lika bra som den från sökmotorerna när man tittar på försäljning. Personligen tror jag att nyhetssajter framförallt kommer att fungera bra för business-to-business-annonser.

2003-02-12

Mer om Power Laws

Efter Clay Shirkys artikel Power Laws, Weblog and Equality har det skrivits flera bra bloginlägg om "vinnaren tar allt"-fenomenet. Två av dessa bra inlägg är Weblogs and power laws av Jason Kottke och Are 2D power law graphs the way to look at weblogs? av Joichi Ito. I Itos artikel ställs frågan om det är rätt att visualisera blogsfären tvådimensionellt. Tittar man på mängden trafik är det enda sättet, hävdar Clay Shirky i en kommentar till Itos artikel. Fast frågan är kanske snarare om mängden trafik är det intressantaste måttet i blogsfären. Kanske tittar man mer på varifrån trafiken kommer och vilka som besöker bloggen?

EA in i Digital Illusions

Speljätte närmar sig Digital Illusions. Electronic Arts föreslås köpa in sig i DICE i samband med en nyemission på 75 miljoner kronor. Det skulle innebära att EA får en ägarandel på 19 % i DICE. Samtidigt meddelas att Battlefield 1942 har sålt över 900 000 exemplar.

2003-02-11

Google årets varumärke

Google Ranks First. 2002 Brand of the Year Result. I Interbrands webbundersökning om årets varumärke 2002 blev allas vår favoritsökmotor Google etta. De röstande var varumärkesintresserade kontorsmänniskor.

Mozilla 1.3beta

Mozilla 1.3 beta släppt. Ny version av min favoritkombination av webbläsare och e-postklient. Denna gång med inbyggt spamfilter. Trevligt.

Burning down The Sims

Burning Down The Sims. Krönika på Business 2.0 som argumenterar för att Electronic Arts har lyckats bra med lanseringen av The Sims Online, även om man inte nådde de mest optimistiska prognoserna. Pekar på att en bra Internetcommunity blir bättre med tiden och att EA:s uppdateringar av Sims Online gör spelet allt bättre. Sammanfaller mycket med hur EA:s ledning resonerade i samband med det "conference call" man hade när man släppte rapporten för fjärde kvartalet 2002. Enligt dem får The Sims Online betyget 7 av kunder i EA:s interna mätningar, men för att ett spel ska bli riktigt populärt behöver de få betyget 8 eller 9. Genom löpande förbättringar räknar Electronic Arts med att ha nått betyget 8 framåt våren. Gör de det, tror jag absolut att några hundratusen kommer att vara fast och betala 90 kronor i månaden för att få spela The Sims Online under året.

Bear market

Anatomy of a bear market. McKinsey Quarterly skriver om de senaste tre årens börsnedgång och reflekterar över skillnaden mellan nedgången i indexet S&P500 (amerikanska storbolag) sett som medelvärde eller som median. Under den värsta nedgången sedan den stora depressionen på 30-talet har 41 % av alla aktier stigit i värde, ytterligare 19 % har gått ned med mindre än 10 % per år. Det innebär att om man undvikit kraftigt övervärderade teknikaktier, skulle man ha klarat sig ganska bra. Av nedgången på 37 % i S&P500 från januari 2000 till oktober 2002 är 25 % hänförbart till IT- och teknikaktier, 9 % till högt värderade storbolag (inte sällan över 50 miljarder dollar) och bara 3 % till övriga 378 aktier. Sensmoralen torde vara att om man undviker alltför mycket risk, kan man utan större svårighet undvika att förlora alltför stor del av sina besparingar till och med i ett uselt börsklimat.

2003-02-10

Sourze och webbloggar

Sourze och/eller webbloggar är en text på MyMarkup.net. Bakgrunden till artikeln är Sourzes annons i SvD om nyemmission. Annonsen är lagom självupptagen, vilket inte förvånar mig när avsändaren är en organisation med ambitioner att accepteras av de finkulturella kretsarna. Sourze målsättning att vara en kvällstidning för en ny tid och samtidigt ge röst åt de utanför mediaeliten, känns för övrigt som en självemotsägelse. Personligen tycker jag att Sourzes fråga "Våga man föreslå en investering i internetaktier?" är felformulerad. I mina ögon är Sourze ett mediaföretag som idag använder Internet som distributionskanal. Att de försöker ta avstånd från dot.com-eran är inte helt klädsamt, då de hade dot.com-drag som en initialt för hög kostnadsbas och en dålig affärsmodell. Att ta betalt av sina skribenter kan aldrig bli riktigt stort, då det lämnar fältet öppet för konkurrenter att enkelt locka över de bästa skribenterna. Därför blir jag blir inte det minsta förvånad om Sourze kommer att stöpa om sin affärsmodell rejält under de närmaste två åren. Ska man investera i Internetaktier finns det bättre alternativ, men vill man göra en högriskinvestering i ett ungt mediabolag kan Sourze passa bra. Personligen skulle jag dock hellre göra en sådan i fotbollstidningen Offside.

I texten berör Erik, utifrån Sourze resonemang om att de är en viktig del av demokratin, vad som berikar demokratin mer; webbloggar, traditionella media eller sajter som Sourze. Den frågan tycker jag är felformulerad. Det som är viktigt är vad som finns att läsa i de olika medierna. Mitt personliga tips är att traditionella media och webbloggar kommer att attrahera intressantare skribenter än vad Sourze kommer att göra, vilket får till följd att läsarna söker sig till de två första. Av de två tror jag att traditionella media kommer fortsätta vara viktigast ur demokratisynpunkt, på grund av duktigare skribenter

Internetvinster

The Web Is Finally Catching Profits. Artikel på Business Week som till slut borde avliva alla myter om att det inte går att bedriva lönsam verksamhet på Internet. Man nämner att över 100 större Internetbolag redan går eller kommer att gå med vinst under året. I Sverige går det också bra för Internetbolag och företag som NetOnNet, AdLibris, Discshop, Blocket och Bytbil.com (uppköpta av Aftonbladet) går med vinst.

DMCA, RIAA & Verizon

Labels battle to hold onto DMCA win. Det legala spelet mellan RIAA och Verizon Communications om under vilka former Verizon måste lämna ut information om personer RIAA misstänker delar ut upphovsrättsskyddat material på P2P-nätverk går vidare. RIAA ber nu domstolen att avslå Verizons begäran om uppskov om att lämna ut informationen, som domstolen beslutade att Verizon måste göra i ett domslut från 21 januari.

2003-02-09

Power Laws... 2

Clay, start a weblog, now! Dave Winer på Scripting News anser att Clay har fel då han drar paralleller till BBS:er, mailinglistor och communities när han tittar på skillnader i popularitet mellan olika webbloggar. Dave verkar mena att inom varje webbloggsnisch (exempelvis om juridik, it, politik) så har man en skillnad i popularitet mellan olika webbloggar, men eftersom det finns så många nischer går det inte att applicera på hela blogosfären.

Pixar byter till Intel och Linux

Pixar switches from Sun to Intel. Företaget bakom filmer som Toy Story och Monsters, Inc byter ut Sun-servrarna som renderar deras filmer mot nya från Intel som kör Linux. Ännu ett tecken på hur prisvärd kombinationen av många Intel-processorer (Pixars system använder 1024 Xeon-processorer) och Linux är.

Power Laws...

Power Laws, Weblogs, and Inequality. Artikel av Clay Shirky om varför vissa sajter (i detta fall mer specifikt vissa webbloggar) attraherar en stor mängd av antalet besök. Mycket läsvärd artikel.

2003-02-08

Overture höjer amerikanska priser

Overture boosts ad rates. Inte helt oväntat har Overture höjt minimipriset för sökmotorannonser även i USA, bara dagar efter prisökningar i Storbritannien. Minimipriset är nu 10 cents eller knappt 90 öre mot tidigare fem cents. Samtidigt rapporterade företaget resultatet för fjärde kvartalet 2002. Omsättningen ökade med 97 % till 199 miljoner dollar, men vinsten sjönk från 20 miljoner dollar (2001) till 9 miljoner dollar (2002). Overtures stora partners, främst Yahoo och MSN, har pressat upp sin andel av priset per klick annonsörerna betalar, vilket tär på Overtures vinstmarginal. Det visar att även om det bara finns två eller tre konkurrenter på en marknad, så kan stora aktörer tappa "pricing power". Monopolistisk konkurrens som det kallas av nationalekonomer.

2003-02-07

Bostream går med vinst

Enligt en intervju på di.tv med Bostreams marknadschef Yvonne Borg har företaget 60 000 ADSL-kunder (70 000 kunder totalt) och räknar med att få minst 40 000 till under 2003. Dessutom går Bostream med vinst. År 2001 var omsättningen 125 miljoner kronor och vinsten 4 miljoner kronor. För 2002 räknar de med en omsättning på 220 miljoner kronor och en vinst runt 8 miljoner. Bostreams kostnadsbild måste vara betydligt lägre än Telias, då Telia inte räknar med att tjäna pengar på sju gånger så många kunder förrän senare i år.

2003-02-06

AdLibris har ny layout

AdLibris har ny layout. Efter många år med sin gamla layout har Sveriges billigaste bokhandel fått ny design. Det verkar inte vara några nya funktioner, utan "bara" en ansiktlyftning.

Overture höjer priset

Overture raises U.K. advertiser fees. Overture har höjt minimipriset för klick från företagets brittiska sökmotorsannonser från 5 till 10 pence.

MS $10 miljarder marknad

Microsoft's $10 billion ambition. Intervju med Doug Burgum, chef för Microsoft Business Solutions, om Microsofts arbete med marknaden för program för små och medelstora företag. Han pratar bland annat om arbetet med att få Great Plains Software och danska Navision att integreras i Microsoft.

2003-02-05

Fildelningssiffror i Sydsvenskan

Inser plötsligt varför jag tyckte mig känna igen siffrorna i RIAA's Statistics Don't Add Up to Piracy. Det är samma siffror som tas upp i artikeln Musikindustrin äter upp sig själv i Sydsvenskan. Journalisten Anders Mildner verkar ha intervjuat författaren till RIAA...-texten George Ziemann.

Allt om fildelning

På Salon.com finns flera mycket bra artiklar om fildelning och effekterna på musikförsäljningen i USA. Embrace file-sharing, or die är en artikel av skivbolagschefen John Snyder om varför fildelning inte är så dåligt. Två äldre bra artiklar, som jag inte läst tidigare, är File sharing: Innocent until proven guilty och File sharing: Guilty as Charged.

En annan intressant genomgång av fildelningens effekter på musikförsäljningen är RIAA's Statistics Don't Add Up to Piracy. Den tar upp av musikföretagen ger ut färre skivor, vilket minskar antalet sålda skivor. Försäljningen i kronor och ören räknat minskar dock mindre än antalet sålda skivor. Så det verkar som om musikindustrin vinstmaximerar genom att sälja färre olönsamma produkter, vilket jag har bloggat om tidigare.

2003-02-04

E-handlare gör färre besök i vanliga butiker

Surveying the Net-Savvy Consumer. Enligt University of California Los Angeles Internetrapport för februari 2003 så anger 65,6 % av de som handlar online att de numer handlar mindre i vanliga butiker.

Privatkopiering fortsatt tillåten

EC allows music downloading in antipiracy proposal. I ett förslag till nytt direktiv från EU-kommissionen så kommer inga nya regler mot att ladda ned musik för personligt bruk. Dock skärps lagarna mot kommersiell piratkopiering, vilket bland annat skulle göra Kazaa och Morpheus olagliga, då de tjänar pengar på att uppmuntra kopiering.

2003-02-03

Fler storföretag Internetannonserar

More of Fortune 500 Advertised Online in Q4. Nielsen Netraings anger att 286 av Fortune 500-företagen, tidningen Fortunes lista över USAs 500 största företag, annonserade på nätet under fjärde kvartalet 2002. Det är en ökning med 6 % från 2001. Dock är det många av de företagen som inte lägger någon större summa pengar på nätannonseringen ännu. Intressant att notera är att Fortune 500-företag är benägna att använda sig av rich media-annonser.

2003-02-02

Internet viktigt

Survey: Users Consider Internet Important. I University of Californias tredje årliga undersökning om Internet så svarade 61 % av deltagarna att de anser Internet vara en mycket eller extremt viktigt informationskälla. Det är lika mycket som dagstidningar och böcker och mer än tv (50%), radio (40 %) och veckomagasin (29 %). Undersökningen visar även att Internetanvändare i snitt använder nätet 11 timmar per vecka, vilket är en timme mer än vid förra undersökningen.

2003-02-01

Verizon överklagar fildelningsdom

Verizon appeals RIAA subpoena win. Internetleverantören Verizon har överklagat en amerikansk federal domstols beslut om tillvägagångssättet musikföretagens branschorganisation RIAA kan begära information om Verizons kunder på. Internetlevarantören anser att konsumenters integritet allvarligt hotas om domslutet inte ändras.