2003-01-31

Musikindustrin äter upp sig själv

Musikindustrin äter upp sig själv. Intressant artikel av Anders Mildner i Sydsvenska Dagbladet som tar upp flera andra anledningar till en minskad skivförsäljning än spridning av mp3-filer över Internet. Jämför bland annat med tappet efter att 70-talets discovåg ebbat ut (på den tiden var det kassettbandens fel). Dessutom pekar han på att det i USA släpps nästan en tredjedel, 12 000, färre skivor jämfört med för bara fyra år sedan. Enligt artikeln hade det räckt att de skivorna sålt 3000 exemplar var för att musikbranschen skulle ha fortsatt att växa.

Ny Svt.se

SVT.se har fått en ny design. Att InternetWorld utsåg Svt.se med den gamla designen till Sveriges sämsta sajt, kanske kortade tiden till relanseringen. Helt klart är det nu en bättre webbplats, men den vill fortfarande öppna programsajter i separata fönster av någon outgrundlig anledning.

2003-01-30

Sims Online segstartat

'Sims Online' off to slow start. Sims Online har inte sålt lika bra som Electronic Arts hade räknat med (82 000 spelare sedan starten 17 december), men det behöver inte vara någon nackdel på sikt, då en tuffare start kan få företaget att anstränga sig hårdare för att göra spelet riktigt bra. Med en prissänkning från 49 dollar till 39 dollar i butik och vidareutveckling av spelet så lär företaget över tiden attrahera fler prenumeranter. Samt att bredbandsutbyggnaden pågår i både USA och Europa, vilket förbättrar den underliggande marknaden.

Digital Download Day Europe

Digital Download Day Europe. Den tjugoförsta mars kommer Internetanvändare i Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Storbritannien och Holland kunna ladda ned musik från kända artister gratis. I höstas genomfördes Digital Download Day UK som tydligen gick så bra att man har valt att göra en upplaga för fler europeiska länder. Tråkigt bara att Sverige inte finns med, vilket i och för sig inte förvånar då inga legala musiktjänster finns i Sverige. Musikbolagen verkar glömma bort att det finns länder utanför USA och ovanstående europeiska när man ska ta fram legala alternativ till Kazaa och Direct Connect. Inte undra på att piratkopieringen sprider sig...

2003-01-29

Annonsering 2003

DoubleClick Ad Serving Report Gives Positive Outlook. MarketingFx sammanfattar DoubleClicks bedömning inför året som kommer. Inga jättenyheter då de bland annat tar upp följande: annonserna blir större, riktade annonser fungerar bra och "rich media"-annonser ger högre respons än vanliga annonser.

2003-01-28

Kazaa stämmer "Hollywood"

Kazaa strikes back at Hollywood, labels. I det juridiska spelet mellan Sharman Networks, som äger Kazaa, och musik- och filmindustrin har nästa stämningsansökan lämnats in. Det är Sharman som anklagar företagen i underhållningsbranschen för kartellverksamhet med målet att skada eventuella rivaler till deras egna tjänster som PressPlay och MusicNet. Sharman anser att Kazaa/Altnet är en sådan rival, medan film- och musikföretagen anser att Kazaa profiterar på piratkopiering (vilket de gör) och att de därför inte behöver samarbeta med dem. Sharman Networks vill att domstolen ska förvägra musik-/filmindustrin att stämma företag som de anser inkräktar på deras upphovsrätt så länge som de begår brott mot konkurrenslagarna.

I mina ögon verkar det som om Sharman försöker stärka sin position och för att eventuellt kunna nå en förlikning genom motstämningen. För tittar man på tidigare utslag från amerikanska domstolar, så ser Sharmans position inte bra ut.

2003-01-27

Oftast besökta vecka 4

Efter att, precis som vecka 3, ha tittat på relationen mellan antal besök och antal besökare på KIA Index så har följande tio webbplatser bäst värden.


 1. (1) Avanza.se - 4,63 besök per användare och vecka (-0,28)
 2. (2) Di.se - 4,59 besök per användare och vecka (-0,08)
 3. (3) Lunarstorm.se - 4,38 besök per användare och vecka (+0,12)
 4. (4) Aftonbladet.se - 4,14 besök per användare och vecka (-0,04)
 5. (5) Leta.se - 3,96 besök per användare och vecka (+/-0)
 6. (6) Västerbottens Kuriren (vk.se) - 3,65 besök per användare och vecka (+/-0)
 7. (7) Sportal.se - 3,61 besök per användare och vecka (+0,12)
 8. (8) Nerikes Allehanda (nerikes.se) - 3,48 besök per användare och vecka (+/-0)
 9. (-) Expressen.se -2,91 besök per användare och vecka (+0,01)
 10. (-) Spray.se - 2,87 besök per användare och vecka (n/a)


Intressant att notera att både Expressen.se och Spray.se kryper in då det inte finns några värden för varken Privata Affärer eller Affärsvärlden för vecka 4. Hade de haft samma besök/användar-ratio som under vecka 3 hade de behållit sina platser på topplistan. Noterbart är annars att både Avanza och di.se tappar och att tre webbplatser har exakt samma ratio. Ska bli intressant att se om de kommer ha det även fortsättningsvis.

Mest besökta vecka 4

Under vecka fyra blev det några förändringar på KIA Index topp tio. Lunarstorm tog tredjeplatsen från Passagen och Svt.se tog tillbaka niondeplatsen från Gp.se. Annars är det tydligt att tillbaka till jobbet-effekten efter julen är slut, då några sajter växer medan andra får färre besökare.

 1. (1) Aftonbladet.se (1 787 813 unika webbläsare)
 2. (3) Lunarstorm.se (1 018 391 unika webbläsare)
 3. (2) Passagen.se (1 014 774 unika webbläsare)
 4. (4) Spray.se (729 739 unika webbläsare)
 5. (5) Expressen.se (638 178 unika webbläsare)
 6. (6) Tv4.se (610 774 unika webbläsare)
 7. (7) DN.se (610 507 unika webbläsare)
 8. (8) Gulasidorna.se (581 484 unika webbläsare)
 9. (10) Svt.se (292 395 unika webbläsare)
 10. (9) Gp.se (279 814 unika webbläsare)

Paybox drar ned

Paybox slutar med konsumentbetalningar. Paybox, som låtit konsumenter betala via mobiltelefonen (så kallad m-handel), har lagt ned sin konsumettjänst och ska fokusera på tjänster för företagsmarknaden. Inte så överraskande att man stänger ned, då m-handel med större belopp aldrig blev något mer än en halvtaskig hype.

The Race to Kill Kazaa

The Race to Kill Kazaa. Längre artikel från februarinumret av Wired om hur musikindustrin och företagen bakom Kazaa. Läsvärd och intressant. En av flera artiklar i det numret av Wired som behandlar musikindustrin och fildelning.

2003-01-26

Fokus på kund

Busting Out. Geoffery Moore, som bland annat skrivit böckerna Crossing the Chasm och Inside the Tornado, skriver att en lågkonjunktur tvingar teknikföretag att fokusera på sina kunder och inte sina konkurrenter. Vilket ofta är bra både för företaget och dess kunder.

2003-01-25

Bubblan var bra

Den goda bubblan av Nicklas Lundblad, vd för Stockholms E-handelskammare, är en artikel om några av de positiva effekter dot.com-bubblan medförde.

The Internet Society

The Internet Society. Ett antal artiklar på The Economist om Internets påverkan på samhället. Som alltid tänkvärt när Economist skriver om något.

Economist: Kortare copyright

A radical rethink. The Economist argumenterar för att upphovsrätten ska bli kortare samtidigt som det legala skyddet för tekniska skyddsåtgärder stärks.

DI som pdf

DI.se lösnummer. Idag kan man prova på att läsa Dagens Industri i pdf-format gratis.

2003-01-24

Finansiering av mjukvarubolag

Finansiering av mjukvarubolag. Dave Winer på Scripting News skriver några rader om hur filmer finansieras och hur det är applicerbart på mjukvarubranschen.

DI säljer digitala lösnummer

DI säljer digitala lösnummer. Dagens Industri ska testa att sälja en digital version av tidningen i pdf-format till läsarna. Betalning via SMS och samma pris som för papperstidningen. Känns lite för bökigt för att det ska bli någon större succé. Jag tror det är bättre att sälja tillgång till prenumerantdelen av di.se under ett dygn i stället för att paketera innehållet i pdf-format.

2003-01-23

Amazon.com bokslut 2002

Amazon.com bokslutsrapport 2002. Omsättningen landade på 3,9 miljarder dollar för helåret och förlusten blev 149 miljoner dollar. Under fjärde kvartalet blev det dock vinst. Det fria kassaflödet har varit starkt (135 miljoner dollar) och det ser ut som om Amazon kommer att gå med vinst för helåret 2003. Som kund är det intressantaste kanske att Amazon inför "Free super saving shipping" på Amazon.co.uk, Amazon.de, Amazon.fr. och Amazon.co.jp. Tyvärr går det inte att få gratis frakt till Sverige än.

RIAAs chef avgår

RIAA chief to step down. Den amerikanska musikindustrins branschorganisations vd Hillary Rosen kommer att avgå mot slutet av året. Hon har blivit mest känd som personen som har lett musikbranschens kamp mot piratkopiering på fildelningstjänster som Napster och Kazaa.

konkurs24.se

konkurs24.se. Yttermera gör roligare webb än i princip alla andra i Sverige. Nu har de gett sig på finansbranschen och dot.com-bolag. Värt att besöka!

Web Service Award

Igår hölls Web Service Award. Nicklas Lundblad på E-handelskammaren har skrivit lite om det i sin webblogg. Där hittar du även anteckningar från föredraget "Fem enkla iaktagelser om framtidens användare" (pdf) som Nicklas höll under Web Service Award.

Usability på Travelocity

Interview: Elizabeth Peaslee, VP, Customer Experience, Travelocity. Good Experience intervjuar amerikanska resesajtens Travlocitys ansvarige för "customer experience". Artikeln täcker bland annat hur Travelocity arbetar med förbättra sin webbplats för att öka försäljningen.

2003-01-22

Aftonbladet porrbombat

Aftonbladet porrbombat. Det handlar om att någon har lagt in annonser för en eskortservice i Aftonbladet.se:s radannonseringsdel. För övrigt är Resumés rubrik på det hela härligt kvällstidningsaktig.

GTA: Vice City säljer bra

U.S. video game sales said up 7 pct in December. Totalt steg försäljning av spel i USA med 21 % under 2002, men i december var ökningen "bara" sju procent jämfört med 2001. Bäst under julen sålde Grand Theft Auto: Vice City med 1,4 miljoner exemplar enbart under december. Sedan lanseringen i oktober har det sålt 4,4 miljoner exemplar (dubbelt så mycket som GTA3 sålde under samma period förra året).

Teoma i ny version

Ask Jeeves Refreshes Teoma. Sökmotorn Teoma har kommit i en ny version. Det handlar mycket om förbättringar på användarnivå som gör det enklare att hitta det man söker, som rättstavning och bättre beskrivningar av sökresultaten. Men även indexet, antalet sidor som Teoma letar har i sin databas, har ökat till 500 miljoner. Störst index har Google med ungefär 3 miljarder dokument. Teoma är ingen Google-dödare idag, men är en av de sökmotorer som får räknas som seriösa utmanare.

2003-01-21

RIAA får information om Kazaa-användare

RIAA wins battle to ID Kazaa user. En amerikansk domare har kommit med domslut i målet mellan Internetleverantören Verizon och musikbranschens organisation RIAA gällande att lämna ut information om en kund hos Verizon som delade ut filer på Kazaa. Verizon ville att RIAA skulle lämna in en stämning i domstol mot användaren för att få ut informationen. Men genom domarens tolkning av en paragraf i den amerikanska lagen DMCA (Digital Millenium Copyright Act) kan copyrightägare kräva information om en användare som använt ett visst ip-nummer direkt av Internetleverantörer utan att gå via domstol. Internetleverantörer och medborgargrupper anser att det tillvägagångssättet inte skyddar den privata integriteten på ett tillfredställande sätt. En misstanke är att musikindustrin kommer att begära ut uppgifter om ett stort antal användare, för att sedan välja ut "lämpliga" personer att anmäla till polisen.

Politiker spammar

Hail to the...spammer-in-chief? Declan McCullagh skriver en krönika om spam från politiker på news.com. Perspektivet är amerikanskt, men tar upp att lagar mot spam inte alltid måste följas av politiker, då de endast gäller komersiell e-post. Slutsatsen blir att även med lagar mot spam kommer tekniska skydd (filter, vita listor med mera) behövas.

2003-01-20

Oftast besökta webbplatser v 3

Då KIA Index utöver antalet unika besökare (unika webbläsare) även mäter antalet sidvisningar och antalet besök kan man få fram en del intressanta nyckeltal. Det jag finner intressantast är relationen antalet besök/antalet besökare. Ett enkelt sett att se på värdet är hur många gånger i veckan snittanvändaren besöker webbplatsen. Medelvärdet för alla webbplatser i KIA Index är cirka 2,5. Topp tio under vecka tre var följande sajter:


 1. Avanza.se - 4,91 besök per användare och vecka
 2. Di.se - 4,68 besök per användare och vecka
 3. Lunarstorm.se - 4,26 besök per användare och vecka
 4. Aftonbladet.se - 4,18 besök per användare och vecka
 5. Leta.se - 3,96 besök per användare och vecka
 6. Västerbottens Kuriren (vk.se) - 3,65 besök per användare och vecka
 7. Sportal.se - 3,49 besök per användare och vecka
 8. Nerikes Allehanda (nerikes.se) - 3,48 besök per användare och vecka
 9. Privata Affärer (pa.se) - 3,30 besök per användare och vecka
 10. Affärsvärlden (afv.se) - 2,95 besök per användare och vecka


En snabb titt på listan ger alltså att ekonomisajter besöks ofta. Troligen är det många som kontrollerar sin aktieportfölj varje dag och på så sätt drar upp snittet. Annars är det intressant att notera att Aftonbladet som snittanvändaren besöker 4,18 gånger per vecka ligger långt före Expressen (2,90), DN.se (2,77), Gp.se (2,05), TV4.se (1,99), Svd.se (1,98) och Svt.se (1,94). Intressant tv-bolagens sajter inte lyckas attrahera snittbesökaren mer än knappt två gånger per vecka, trots att kanalerna aktivt försöker driva besökarna dit.

Populäraste svenska sajterna vecka 3

KIA Index för vecka tre har precis kommit. De tio mest besökta webbplatserna under veckan var:


 1. (1) Aftonbladet.se (1 748 940 unika webbläsare)
 2. (2) Passagen.se (1 052 298 unika webbläsare)
 3. (3) Lunarstorm.se (989 959 unika webbläsare)
 4. (4) Spray.se (747 506 unika webbläsare)
 5. (5) Expressen.se (611 031 unika webbläsare)
 6. (6) Tv4.se (600 713 unika webbläsare)
 7. (7) DN.se (590 323 unika webbläsare)
 8. (8) Gulasidorna.se (587 528 unika webbläsare)
 9. (10) Gp.se (283 106 unika webbläsare)
 10. (9) Svt.se (279 898 unika webbläsare)


Alla på topp tio ökar antalet besökare, men Gp.se mer än Svt.se och avancerar därför till placering nummer nio. Notera att varken MSN.se eller svenska Yahoo är med i KIA Index. Topp Tio för vecka 2.

Kläder säljer på Internet

Sizing Up Bluefly. Emarketer intervjuar den amerikanske onlinebutiken Blueflys vice vd Jon Morris om hur det är att sälja kläder på nätet. Trots Boo.com:s och Dressmarts misslyckanden, är det tydligt att kläder är en av de produkter som säljer bäst på Internet.

Licensing Labyrinth

Licensing Labyrinth. Artikel på News.com om film på Internet. Tar bland annat upp problematiken med rättigheter och video on demand via Internet.

2003-01-19

ISP:ar ska betala musikindustrin pga fildelning?

RIAA: ISPs should pay for music swapping. Ett av musikindustrins förslag för att komma till rätta med sjunkande försäljning är att tvinga Internetleverantörer att betala en avgift för att deras användare får tillgång till fildelningsnätverk. Låter inte helt realistiskt i mina öron, även om samarbete mellan Internetleverantörer och tjänster som PressPlay och MusicNet säkert skulle kunna vara framgångsrikt.

Musikindustrin sprider korrupta MP3-filer

"I poisoned P2P networks for the RIAA" - whistleblower. Artikel som beskriver några av de arbetssätt musikindustrin använder för att motverka att musik sprids via fildelningsprogram som Kazaa. Ett är att sprida korrupta MP3-filer, så att vanliga användare ska tycka att det är för bökigt att hitta musiken online och därmed gå och köpa musiken istället.

2003-01-18

BitTorrent - fildelning möter webben

BitTorrent - fildelning möter webben. I veckan fick jag ett tips om fildelningsprogrammet/-protokollet BitTorrent. I dagsläget är det betydligt knepigare att använda än exempelvis Kazaa, men med en stor fördel; höga nedladdningshastigheter.

I stället för att vara ett fristående program, som Kazaa och Direct Connect, är det en plugin till webbläsaren (Internet Explorer, Mozilla, Opera). När användaren klickar på en .torrent-fil startar BitTorrent och nedladdningen börjar. En intressant funktion i programmet är att en hel fil inte behöver laddas ned för att kunna delas ut. Programmet delar ut de delar som är nedladdade. Jag antar att det är en av anledningarna till att de höga nedladdningshastigheterna. Nackdelen med BitTorrent är att det inte finns något enkelt sätt att söka i "BitTorrent-nätverket" som det gör i Kazaa. Användaren måste leta rätt på en webbsida med .torrent-länkar. På så sätt känns BitTorrent som en resa tillbaka till 1996, innan webbsidorna med länkar till piratkopierade program och MP3 stängdes ned.

2003-01-17

Seizing the Online Opportunity

Seizing the Online Opportunity. Artikel om fördelarna för etablerade företag att ha en bra onlineverksamhet.

Mouth Wide Shut

Mouth Wide Shut. Joel Spolsky skriver en krönika om för- och nackdelarna med att göra PR för en produkt innan den är klar. Som nästan alltid när Joel skriver en bra artikel.

Microsoft börjar med aktieutdelning

Microsoft Declares Annual Dividend and Announces Two-for-One Split on Common Stock. För första gången kommer Microsoft att dela ut en del av vinsten till aktieägarna. Totalt blir det 16 cent per aktie (före en splitt av aktien 2-till-1). Ett tecken på att Microsoft håller på att bli ett moget företag med nästan 400 miljarder kronor på banken. Att då dela ut lite, ungefär 8 miljarder, till aktieägarna har företaget råd med.

2003-01-16

Yahoo vill samarbeta med europeiska ISP:er

Yahoo seeks to boost European presence. Yahoo planerar att börja samarbeta med europeiska Internetleverantörer på samma sätt som de idag samarbetar med SBC i USA. Det vill säga co-branda tjänsten med Internetleverantören samt skapa en specifik bredbandsportal för kunderna. Detta som ett steg för att få lönsamhet i den europeiska verksamheten.

PS2 har sålt 50 miljoner exemplar

PlayStation 2 shipments top 50 million. Sony meddelar att man har sålt 50 miljoner PS2:or, vilket är betydligt mer än Nintendos Gamecube (bedömning är 16 miljoner sålda den 30 mars) och Microsoft Xbox (bedömning 10-11 miljoner sålda den 30 juni).

Yahoos vinst steg under 2002

Yahoo posts strong revenue, earnings. Den stora amerikanska portalen gjorde en högre vinst än väntat under år 2002. Det som gått bra är främst sökmotorannonser (PPC) och betaltjänster (2 miljoner betalande kunder). Mer att lyssna till i Yahoos "earnings conference call" för helåret.

Xbox ingen hit i Japan

Microsoft's holiday sales slow in Japan. Ytterligare en artikel om att Xbox inte säljer så bra i Japan, men att Microsoft hoppas på att Xbox Live (onlinespel) ska göra japanerna mer intresserade av Xbox än PlayStation 2.

2003-01-15

FAST och Espotting i samarbete

Europe search partners fight U.S. threat. Tydligen har norska FAST, som bland annat driver sökmotorn AllTheWeb, och brittiska Espotting, som säljer sökmotorsannonser a'la Overture, börjat samarbeta. Av News.coms artikel verkar det som om FAST drar nytta av Espottings kundkontakter, samtidigt som Espotting försöker få upp antalet sök genom att finnas på bland annat AllTheWeb. Ska bli intressant att se hur det går. FAST verkar vara duktiga, men Espotting verkar inte lika duktiga. I alla fall inte i Norden.

Google och prisjämförelser

Will Froogle Be a Google for Shoppers?. En sak jag har svårt att förstå, är all press Google får för sin halvtaskiga prisjämförelsetjänst Froogle. Trots att det bara är en beta, så är avståndet till renodlade prisjämförelsetjänster stort. Svenskutvecklade tjänster som Bokpris, Bokfynd och Pricerunner är betydligt bättre. Även Business Week kommer till samma slutsats, men lyfter fram amerikanska shoppingagenter som Nextag och Pricegrabber som bättre än Froogle. Personligen tror jag inte att Googles sätt att värdera webbsidor med bland annat PageRank är optimalt för att hitta produkter. Om jag har rätt lär framtiden utvisa.

Googles utmaningar

Google Gaggle of Problems. Alla skriverier om Google i amerikansk affärspress får mig att allvarligt misstänka en börsintroduktion under år 2003. Nåväl, Business Week tar upp några av de utmaningar Google står inför, som att växa utanför webbsök och portalernas missnöje med att Google äter deras lunch. Intressant att Business Week anger företagets omsättning år 2002 till mellan 50 och 100 miljoner dollar, långt mindre än Forbes 300 miljoner kronor.

Finans Vision läggs ned

MTG lägger ner Finans Vision. Kanske inte någon jättestor överraskning, speciellt inte när man läser att förlusten förra året var 100 miljoner kronor. Men på något sätt känns det lite tråkigt att FV med sin pigga, men lite slarviga tidningsproduktion ska dö. Kanske är det dot.com-nostalgi och minnena av Vision som får mig att känna så.

Musikindustrin begär inte lagstiftning om kopieringsskydd

Music Companies Agree to Antipiracy Plan. Amerikanska musikindustrin (RIAA) och har kommit överens om att försöka bekämpa piratkopiering genom frivilliga tekniska skydd och inte utökad lagstiftning. Verkar vara en kompromiss där båda sidor försöker undvika lagstiftning som försämrar för dem. För samtidigt som främst filmindustrin (MPAA) vill ha lagstiftning om obligatoriska tekniska skydd mot kopiering, har flera teknikföretag arbetat för lagstiftning som garanterar konsumenter "fair use" av digitala produkter. Att film- och musikindustrin nu inte står enade, försvårar förhoppningsvis lagstiftning om tekniska skydd.

2003-01-14

Song i blåsväder efter internetattack

Song i blåsväder efter internetattack. Artikel på di.se om hackerattacken som ledde till att besökare till Åhléns webbutik ahlens.com skickades till Playboy.Tydligen gjordes intrånget och ändringen i Songs DNS-servrar från en rysk server.

Brittisk kulturminister attackerar datorspel

UK culture minister attacks videogames. Den brittiske kulturministern har anklagat datorspel för att vara hjärtlösa. I samband med det uttalandet kritiserande han även vissa filmer och tv-program. Någon censur förespråkar han dock inte.

Populäraste svenska sajterna vecka 2

KIAs lista över de populäraste svenska sajterna vecka 2 har kommit. Tittar man på måttet unika webbläsare/unika besökare så innehåller listan över de tio populäraste enbart kända namn. Från vecka 1 har snittökningen i antal besökare varit mellan 25 % och 40 %. Aftonbladet är ungefär lika stora som Expressen, TV4 och DN.se ihop, tala om överlägsen popularitet.


 1. (1) Aftonbladet.se (1 685 965 unika webbläsare)
 2. (2) Passagen.se (1 000 972 unika webbläsare)
 3. (3) Lunarstorm.se (921 168 unika webbläsare)
 4. (4) Spray.se (706 290 unika webbläsare)
 5. (7) Expressen.se (591 919 unika webbläsare)
 6. (5) Tv4.se (559 273 unika webbläsare)
 7. (6) DN.se (546 142 unika webbläsare)
 8. (8) Gulasidorna.se (531 579 unika webbläsare)
 9. (-) Svt.se (270 637 unika webbläsare)
 10. (10) Gp.se (270 543 unika webbläsare)

Tydligare regler för distanshandel

KO vill göra reglerna tydligare för distansavtal. Konsumentverket vill dela upp dagens distansavtalslag i två; en för e-handel och postorder och en för telefon- och dörrförsäljning. En punkt verket tar upp är att vissa e-handlare endast tillåter returer av obrutna förpackningar, vilket inte gillas av KO. I vissa branscher, främst försäljning av spel, musik och film, är det dock i högsta grad försvarbart med sådana regler. Med den piratkopiering som finns, riskerar liberalare returregler att kosta butikerna mer än vad som är rimligt.

2003-01-13

Boom för svenska e-handlare

Boom för svenska e-handlare. En lång och bra artikel på Finansvision. Intervjuer med bland annat Ellos, NetOnNet, AdLibris och Ginza.

Intressanta siffror ur artikeln är att AdLibris på en omsättning på 79 miljoner kronor år 2002 gjorde en vinst på 4 miljoner kronor. Det ger en marginal på 5%, vilket måste anses vara bra för en prispressande e-handlare. Av Ginzas ordrar läggs 80 % på nätet, vilket motsvarar en försäljning på ungefär 240 miljoner kronor. Totalt omsätter Ginza 300 miljoner kronor och gör en vinst på 15 miljoner kronor.

Sims Online spelas i snitt 3,5 timmar per dag

Sims Online is a modest success. Sims Online sålde 90 000 exemplar under de tre första veckorna, vilket är ok. Mer imponerande är att i snitt spelade 70 000 personer spelet 3,5 timme om dagen, enligt Electronic Arts. Kan de vara i närheten av den spelmängden fortsättningsvis kommer folk med all säkerhet vara villiga att betala 10 dollar per månad för att få spela.

Analyser av Steve Cases avgång

news.com och CBS MarketWatch kan man läsa artiklar som analyserar varför AOLs styrelseordförande avgick.

Nu kan du få de senaste rubrikerna från min webblogg via RSS 0.91. Adressen till xml-feeden är http://torstensson.com/weblog/weblog_rss.xml.

AOL Time Warners styrelseordförande slutar

Case Resigns as AOL Time Warner Chairman. Steve Case kommer att avgå som styrelseordförande för AOL Time Warner. Han var personen som ledde arbete med att göra America Online till USA:s ledande ISP och en av arkitekterna bakom AOLs samgående med Time Warner. Han kommer fortsättningsvis att arbeta med strategifrågor inom AOL Time Warner.

2003-01-12

Analys av Googles svar på stämning

Google replies to SearchKing lawsuit. Analys på LawMeme av Googles svar på SearchKings stämning. Betydligt lättare att förstå än domstolsdokumenten.

Åhléns omdirigerad till Playboy.com

Natten till söndagen crackades Åhléns, Nöjesguiden och Antipiratbyrån. Från www.ahlens.com och www.ahlens.se skickades man vidare till Playboy. För mig sker det fortfarande, men det kommer att fungera korrekt igen inom några dagar. Vill man komma till Åhléns webbplats kan man dock skriva in ahlens.se utan "www." så hamnar man rätt. Nöjesguiden såg ut på följande sätt.

2003-01-11

Kazaa kan stämmas i amerikansk domstol

Judge: Kazaa can be sued in U.S. En federal domare i Los Angeles har beslutat att nöjesindustrin kan stämma bolaget bakom Kazaa i USA, trots att det inte har någon fysisk verksamhet där. Att många amerikaner använder Kazaa är tydligen tillräckligt för att ha "betydande kontakter", vilket krävs för att man ska kunna stämmas inför amerikansk domstol.

Google ber domstol att avfärda stämning

Google counters search-fix lawsuit. Förra årets stämdes Google av Search King, då det senare företaget var missnöjt med att Google ändrade sin bedömning av hur värdefull Search Kings webbplats var. Detta efter att Search King börjat sälja länkar från sin webbplats, som hade en hög PageRank. Google avvisar Search Kings stämningsansökan och ber domstolen att avfärda den. Sökmotorföretagets argument är att PageRank är en bedömning av kvalitén på en webbplats och sådana bedömningar skyddas av det första tillägget till den amerikanska konstitutionen.

2003-01-10

Appropå gårdagens rapportering om ökad Internethandel, så läste jag den kloka kommentaren att en ökning från 500 miljoner till 900 miljoner är en ökning med 80 %, inte 40 % som det skrevs i artikeln.

Consumer Reports har nu 1 miljon Internetprenumeranter

Consumer Reports Reports on Online Content. Intervju med Consumer Reports marknadschef Michelle Rutkowski på eMarketer. Consumer Reports har nu mer än en miljon betalande prenumeranter på sin onlinetjänst.

PlayStation 2-försäljningen steg 24 % under julhandeln

Sony PlayStation 2 Year-End Holiday Sales Up 24 Pct. Sony sålde 8,5 miljoner PlayStation 2 i hela världen under julhandeln 2002.

Bredband i sig är en killer app

Korean Housewives Want Speedy Net. Artikel på Wired om bredband i Korea, som har världens högsta bredbandspenetration. En av Korea Telecoms chefer sammanfattar det hela med att det är inte enskilda tjänster eller produkter som är "killer app" för bredband, utan att man är ständigt uppkopplad och har högre bandbredd.

Customer-owned Networks: ZapMail and the Telecommunications Industry

Customer-owned Networks: ZapMail and the Telecommunications Industry. Läsvärd artikel om hur vissa kommunikationsnätverk byggs ut av användarna i stället för nätägare. Exempel som tas upp är WiFi (802.11b) och IP-telefoni i jämförelse med traditionell telefoni. Det förklarar delvis varför företagen som säljer trådlösa nätverkskort och basstationer går bra, medan framgångsrika leverantörer (ISP) av trådlöst Internet lyser med sin frånvaro.

SVT24 hade ett inslag med anledning av artikeln om Internethandeln. Fascinerande att se vilken nivå det var på det. Bland annat så sade reporten Göran Åhgren att den svenska e-handeln är en miljard kronor per år, vilket är felaktigt. Dock kan man få det intrycket av Svenska Postorderföreningens information. Lite research hade dock gett de mer rättvisande siffrorna från Svensk Handel. Inslaget var det första jag har sett på svensk tv där känslan var "E-handeln dog inte, utan lever vidare". Alltid något.

2003-01-09

Det våras för Internethandeln. Enligt Svenska Postorderföreningen (SPF) steg Internethandeln hos deras medlemmar förra året med 40 %. Den totala onlinehandeln uppskattas av Svensk Handel att vara 6,5 miljarder kronor på årsbasis (1,7 % av den totala handeln).

Detta är de första siffrorna jag har sett för Sverige och de tyder på att siffrorna från USA med en ökning av e-handeln med 30-40 % även stämmer för den svenska marknaden. Intressant att notera från artikeln är att Åhléns ökade sin julförsäljning med 85 % (2002 jämfört med 2001) och hade en snittorder på cirka 500 kronor.

Can Software Startups Succeed? Krönika på Forbes.com av Rich Karlsgaard. Den börjar med några kommentarer om CIO-rollen, men blir intressantare på slutet när han tar upp några tips för mindre mjukvaruföretag.

Internet Prime Time, Baby Boomers and Unified Messaging. Emarketer skriver om att folks användning av Internet varierar över dagen och beroende på om man är uppkopplad på arbetet eller hemma. Det är inte överraskande, men med den informationen kan man bättre anpassa webbplatser till användarnas behov. En press release från Mori Research som gjorde undersökningen ger mer information.

2003-01-08

Over $13B Spent Online in 2002 Holiday. Enligt en rapport från Goldman Sachs, Harris Interactive och Nielsen//Netratings handlades det för 13,7 miljarder amerikanska dollar online i USA under julhandeln (andra november till 25 december). De populäraste produktkategorierna var böcker/musik/film, kläder, resor, hemelektronik och leksaker/dataspel.

NetOnNets försäljning ökade med 155 % till 77,4 miljoner kronor i december 2002 (pdf). Den tyska verksamheten växer snabbast och jag blir inte förvånad om den är större än den svenska i december 2003. När bokslutet för år 2002 kommer tror jag att NetOnNet kommer att visa vinst för helåret.

Efter att ha tittat på Steve Jobs presentation av Safari, är det intressant att det Apple lyfter är snabbhet, enkelhet (främst vad gäller bokmärken) och integration med Google. Dock verkar programmet vara gjort för Macintoshfantaster, så jag är inte säker på att en Windowsanvändare som jag skulle finna Safari lika bra som en erfaren Mac-användare. News.com har skrivit mer om det.

2003-01-07

Tydligen ska Apple börja skeppa alla Macintosh med Safari, en egen webbläsare. Den bör kunna ta 1-2 % av webbläsarmarknaden. Fortfarande använder de flesta Internet Explorer, så klart, men om AOL byter till Mozilla i någon kommande upplaga av sin mjukvara kommer det att innebära att IE:s marknadsandel faller till cirka 75 %. Då blir det även kommersiellt viktigt att bygga webbplatser enligt W3:s standarder och inte enligt hur Internet Explorer tolkar koden.

Dock tror jag framförallt Mozilla-baserade webbläsare (bland annat Netscape) kommer att ta några procents marknadsandel från IE under året som kommer, oavsett vad AOL gör, om inte Internet Explorer bygger in funktionalitet som stoppar pop up-annonser.

Mer om hur Yahoos intäkter per typ av användare såg ut i september 2002.

 • Betalande användare (kund): 1,55 miljoner / $5-10 per månad
 • Unika användare: 201 miljoner / $0,42 per månad

Man ser tydligt hur Yahoos bästa användare, de som betalar, är långt mer lönsamma än de som "bara" använder gratistjänster.

Yahoo passes paid subscriber goal. Yahoo! har nu mer än två miljoner prenumeranter som betalar för exempelvis kontaktannonser och en bättre e-posttjänst. Vill du höra vad Yahoos vd sa på konferensen artikeln hänvisar till, surfa till listan över investerarkonferenser Yahoo har närvat på. Den aktuella konferensen är Morgan Stanley Morgan Stanley Software, Services, Internet, and Networking Conference 2003. (Tack till Martin Persson som uppmärksammade mig på nyheten.)

DVD-Jon frikjennes. Norske Jon Johansen som skrev DeCSS, som gör att man kan spela upp dvd-filmer på icke-licensierade plattformar som Linux, har frikänts från anklagelserna om piratkopiering. Mer finns att läsa på digi.no och news.com.

Network Assoc. Adds Anti-Spam with Deersoft Buy. Antivirusföretaget Network Associates har köpt Deersoft som gör Outlookversionen av SpamAssassin, världens troligen bästa spamfilter. Med all säkerhet kommer detta innebära mindre spam för många användare, då Network Associates produkter används av många företag.

2003-01-05

Mymarkup.net läste jag att William Gibsons nya bok Pattern Recognition släpps den tredje februari. I dagarna släpps Po Bronsons, vars The Nudist on The Late Shift är min favoritbok om dot.com-boomen, nya bok What Should I Do With My Life?, som jag tänker lägga beslag på så snart som möjligt.

2003-01-04

The Silk Road är ett bra nyhetsbrev om amerikanska Internetaktier från U.S. Bancorp Piper Jaffray. Löpande information om bland annat Amazon.com, USA Interactive, Expedia, Overture och Yahoo.

The Best (& Worst) Managers of the Year. Business Week listar förra årets bästa företagsledare. Bland dem återfinns Stefan Persson (H&M), Michael Dell (Dell Computers), Rich Barton (Expedia) och "PlayStations pappa" Ken Kutaragi (Sony Computer Entertainment).

Party Like It's 1995. Artikel av Kevin Werbach på Slate. I den skriver han att Yahoo! genom att inte fokusera på sin ursprungliga kärnverksamhet (att hjälpa folk hitta information på Internet) tappat sin ledande position. Enligt Kevin kommer företag som hittar en värdefull nisch och fokuserar på att skapa en bra tjänst för den, lyckas bättre än breda tjänster. Jag tror att han delvis har rätt, men det gäller att definiera sin nisch rätt. En för smal definition leder alltid till ett dåligt resultat för företaget, även om tjänsten i sig är bra.

2003-01-03

BizRate Estimates E-Retail Sales Hit $17.44B in Q4. Av dem så spenderades 7,92 miljarder dollar under julhandeln (25 november till 25 december). Det är en ökning på 40 % från fjärde kvartalet 2001, vilket är mycket bra då det generellt inte verkar ha varit en speciellt bra julhandel i USA förra året.

Försäljning av Xbox, PS2 och Gamecube i Sverige. Enligt GfK stod Xbox för 41 % av försäljningen av "nästa generations" tv-spel(i enheter räknat) i september 2002 och ungefär lika mycket i oktober 2002, skriver Microsoft i ett pressmeddelande från femte december 2002 (bättre att skriva om det sent än aldrig). Det borde innebära att PlayStation 2 stod för ungefär 40-45 % av försäljningen och Gamecube för 10-15 %. Hur julhandeln har gått är svårt att spekulera i, men troligen har det varit en kamp mellan PlayStation 2 och Xbox som PS2 vann med några procentenheters marginal.

Google börsintroduceras första kvartalet 2003? Enligt en krönika på Forbes är allt klart för en börsintroduktion av Google under årets första kvartal. Enligt artikeln ska Google ha omsatt ungefär 300 miljoner dollar under år 2002 och gjort en vinst på runt 100 miljoner dollar. Om de siffrorna stämmer är de mycket imponerande! Sen finns det en hel del som talar emot en börsintroduktion så snart, som fallande börser och krig i Irak. Fast å andra sidan skulle det förklara varför bland annat Newsweek har haft artiklar om Google. En lyckad börsintroduktion föregås ofta av ett aktivt pr-arbete.

LunarStorm lanserar LunarStorm Pro. Premiumtjänster sprider sig till Sverige. Idag lade jag märke till att LunarStorm har lanserat en Pro-tjänst som bland annat ger några nya funktioner, statussiffror i guld och förtur när LunarStorm ska bedöma bilder som laddas upp. Statussiffrornas färg kan verka vara oviktigt, men i en medlemsdriven tjänst ska man inte underskatta vikten av social status. Att få sådan kan visa sig bli en viktig anledning att betala för LunarStorm Pro.

2003-01-02

Profits at last. Artikel i The Economist om Internetföretag som går med vinst. Framförallt fokus på betaltjänster som WeightWatchers.com och Match.com.

2003-01-01

Online spending busts records. Preliminära siffror från comScore Networks säger att e-handeln i USA, exklusive auktioner, ökade med 40 % till 74 miljarder dollar under år 2002.