2002-12-31

He Lit Up HBO. Now He Must Run It. En längre artikel om chefen för det amerikanska kabeltevebolaget HBO som bland annat gör The Sopranos, Sex and the City och Six Feet Under.

Trends Worth Watching in Media and Technology. New York Times tar en titt på några av trenderna som de tror kommer vara viktiga under år 2003.

2002-12-30

Mer våld receptet för Daydreams nya VD. Petter Zetterberg, grundare av och tidigare vd för UDS, har blivit utsedd till vd i spelutvecklaren Daydream. Verkar som om hans fokus på försäljning, förfinansierade utvecklingsuppdrag och lite mer våld i spelen (om det är vad som efterfrågas) kan bli bra för Umeåbolaget.

Game over är definitivt värt ett bokmärke. Det är en veckokrönika skriven av Chris Morris på CNN/Money och källan för länken Lawsuits, strippers and price hikes: Did 2002 teach the gaming industry anything?.

Lawsuits, strippers and price hikes: Did 2002 teach the gaming industry anything? Att vara innovativ var viktigare än sexuella anspelningar i spelvärlden under 2002, om man får tro CNN/Money.

2002-12-29

Top Ten Web-Design Mistakes of 2002. Jakob Nielsen har gjort en lista över tio misstag man bör undvika när man säljer saker på Internet. Det är en bra lista.

'Peering' Dispute With AOL Slows Cogent Customer Access. Artikel om vad som kan hända när trafiken mellan två olika ISP:ar inte är jämnbördig.

2002-12-28

Året som snart är slut i några få ord: e-handelns revansch, sökmotorsannonsering, pop up-annonsernas fall, prisjämförelsetjänster, betaltjänster på webben, P2P, bredband, wi-fi/WLAN och webbloggar.

2002-12-27

Back to the Garage. Mängden riskkapital har minskat, men det innebär inte att saker och ting inte utvecklas.

2002-12-25

Fler artiklar om Yahoos köp av Inktomi. With Google at gates, Yahoo arms itself är en analys på news.com och Yahoo Plans to Buy Inktomi är en artikel om det hela på New York Times. Íntressant att notera är att Yahoo bedömer att varje ytterligare procent av sökmotormarknaden de kan ta är värd mellan 180 och 540 miljoner kronor (20 till 60 miljoner dollar) och de betalar drygt 2100 miljoner kronor för Inktomi (235 miljoner dollar).

Frågan är vad Microsoft/MSN kommer att göra. Jag blir inte förvånad om de köper Google eller norska FAST. Ett köp av Google är inte så konstigt som det kanske låter, då MSN har de finansiella resurserna och tidigare har köpt ledande webbtjänster (Hotmail) för att stärka sin egen position. Google är dessutom lönsamt (vilket förbättrar MSN:s resultat) och kontrollerar ett eget sökmotorsannonseringssystem (AdWords), vilket är strategiskt bra. Sen finns möjligheterna att ytterligare integrera Google med Internet Explorer, vilket skulle kunna bli mycket bra (tänk Google Toolbar på steroider). Det torde dock leda till problem med konkurrensmyndigheter både i USA och inom EU.

2002-12-23

Yahoo to acquire Inktomi. Yahoo! köper sökteknologiföretaget Inktomi. Inte oväntat då Yahoo! vill undvika att vara utelämnade till Googles godtycke för söktjänster.

Starbreeze köper Rock Solid Studios. Uppköpen inom den svenska datorspelsbranschen fortsätter. Uppsalaföretaget Starbreeze köper Stockholmsbaserade Rock Solid Studios, vars största tillgång är teknikplattformen RSStech som Codemasters köpte en licens till för 3,5 miljoner kronor för ett tag sedan.

Site Optimization Tutorial. Några tips om hur man bygger snabbare webbsidor på Webmonkey.

2002-12-22

Mina tio favoritsajter 2002

  1. Google
  2. News.com
  3. Gula Sidorna inklusive privatpersoner.gulasidorna.se
  4. Amazon.com
  5. Aktieguiden.com
  6. Susning.nu
  7. Affärsdata
  8. IMDB
  9. New York Times
  10. Bokpris.com

Precis utanför listan återfinns bland annat bland annat DN.se (före lite "drag" på sajten), tv.nu, SF.se (hemsk sajt, men man kan välja plats när man köper biljett), Discshop (bästa tekniken bland svenska webbutiker), Unibet och Aftonbladet.se (dålig annonsstrategi med alltför många pop up-annonser).

Under jul- och nyårshelgen planerar jag att ta ledigt från det dagliga bloggandet, men det lär bli några notiser per vecka i alla fall. Intressant att se det fortsatta prisfallet på 17" TFT-skärmar under hösten. När jag skrev om det i början av oktober låg priserna på runt 7000 kr. Idag ser jag på Pricerunner att priserna sjunkit till mellan 5000 och 6000 kr. Betydligt snabbare än vad jag trodde då.

2002-12-20

God Jul och Gott Nytt År!

Grundlagsskydd för webbsidor instiftat. Yttrandefrihetsgrundlagen utvidgas till att även innefatta webben. Tecken på att Internet håller på att bli etablerat i en värld med mediaspecifik lagstiftning.

Online Sales Offer Fresh Look at Economy. Artikel om hur priskänsliga folk som handlar online är. En liten prisökning innebär exempelvis olika fall i försäljningen på Amazon och barnesandnoble.com.

2002-12-19

EU-förbud öppnar för prispress på skrivarbläck. Att skrivare är billigt och nytt skrivarbläck dyrt är ingen hemlighet. Att EU underlättar för "piratbläck" lär dock förutom lägre priser på bläck leda till högre priser på bläckstråleskrivare. På så sätt kompenserar skrivartillverkarna för intäktsbortfallet från försäljningen av bläckpatroner. Det innebär naturligtvis inte att det är synd om HP, Lexmark, Canon och de andra skrivartillverkarna. Framförallt HP har grymma intäkter från skrivare, så lägre vinster drabbar ingen fattig.

2002 in review. News.com sammanfattar året som snart är slut inom tjugo olika områden. Bland annat annonsering, open source, Microsoft-målet och web services.

Google Zeitgeist 2002. Google sammanfattar året som gått när man tittar på vad folk har sökt efter.

2002-12-18

What went right 2002: E-Commerce. Fortune sammanfattar vad som fungerade under 2002 och e-handel är en av dem. Jag kan inte annat än instämma.

2002-12-17

Terra Lycos rekinkles HotBot service. Sökmotorn HotBot har fräschats upp. Som alla andra sökmotorer är årets mode Googlestyle med avskalad layout och inga bannerannonser. Arvet från Wired har dock förhindrat HotBot att göra sig lika asketisk som Google och naturligtvis är layouten mycket coolare än den grafiska katastrofen som AltaVista använder. Man kan söka i indexen från Google, Fast, Inktomi och Teoma på nya HotBot.

2002-12-16

Will "Sims Online" alter gaming world? Artikel om utmaningarna förlaget Electronic Arts och skaparen Will Wright ställs inför när spelet The Sims blir onlinevärld.

2002-12-15

Google vs. Evil. Läsvärd artikel på Wired om hur Google hanterar etiska och politiska krav. Intressant att notera att Google tillåter annonser för pornografi, men inte för alkohol och tobak. En inte helt vanligt kombination.

Ett hisnande aktieäventyr. Artikel om spelutvecklarna Digital Illusions på di.se. Handlar om bolaget ur finansmarknadens perspektiv.

2002-12-14

Piracy is Progressive Taxation, and Other Thoughts on the Evolution of Online Distribution. Lång och bra artikel av Tim O'Reilly. Första punkten han tar upp är att det för författare och andra kreativa människor är det värre att vara okänd än att drabbas av piratkopiering...

2002-12-13

Årets bredbandsföretag 2002 utsedda. Bredbandsbolaget har blivit utsett till Årets bredbandsföretag.

2002-12-12

Interview: Rick Robinson, VP of Community Products, AOL. Intervju om hur AOL arbetar med "customer experience" av Mark Hurst på Good Experience.

Både news.com och The Register har skrivit om Froogle. Google searches out an e-tail niche och Frugal Google aims to be catalog, e-commerce lynchpin.

Google lanserar Froogle. Froogle är en variant av Google som söker igenom butiker efter produkter. Passande i julhandeln.

2002-12-11

E-handeln vänder uppåt. Enligt Svensk Handels Internetindikator för tredje kvartalet 2002 står e-handeln nu för 1,7% av den årliga handeln på 380 miljarder kronor.

New Plan for Spammers: Charge 'Em. Wired skriver om en forskningsrapport som heter Selling interrupt rights: A way to control unwanted e-mail and telephone calls (pdf). Tanken är att man har en e-mailklient som kräver betalt av sändarna av alla inkommande mail. Om det är spam skickar man en faktura till sändaren, om det är från en kompis makuleras kravet. En i teorin ganska trevlig lösning på spamproblematiken, tycker jag.

Online Retail Sales Poised for Record - Study. Enligt comScore Networks kommer e-julhandeln att slå rekord i USA. Ökningen beräknas bli 58 % under fjärde kvartalet jämfört med förra året. Bör innebära att flera företag kommer att vara lönsamma under den perioden.

2002-12-10

Living in a post-TiVo world. Artikel om vad nya tekniker som TiVo, en digital videobandspelare, innebär för annonsmarknaden. Den traditionella 30 sekunder långa tv-reklamen är inte svaret på morgondagens utmaningar, skriver McKinsey Quarterly.

The sites that stole Christmas: Holiday shopping defined by outlet malls of Amazon, eBay. Artikel om hur Amazon och eBay tagit över från de stora portalerna som andra e-handlares favoritpartners.

2002-12-09

Workplace Seen Escaping 'Spam' Deluge. En ny undersökning från USA visar på att spam är ett större problem i Internetanvändares privata e-mailboxar än på arbetet. Tyder på att tumregeln att inte använda Hotmail och andra gratis e-posttjänster om man vill undvika spam fortfarande gäller.

A New Tack in Fighting Spam på New York Times (kräver registrering). För två månader skrev jag lite om IronPort och deras sätt att underlätta legitima massutskick av e-post. New York Times skriver lite mer om dem samt om en mer poetisk lösning på problemet från Habeas.

Virtuell plånbok utvecklar tv4.se och Lunarstorm. LunarStorm och TV4 har valt att använda sig av Paynovas mikrobetallösning. Smart drag av LunarStorm att försöka komma bort från beroendet av premium-SMS. Dock så är det tråkigt att upptäcka att LunarStorm och TV4 använder sig av KIA:s missvisande term "unika besökare" när det handlar om "unika webbläsare" när de anger hur många besökare de har.

2002-12-08

Phoenix 0.5 släppt. Phoenix är en snabbare version av webbläsaren i Mozilla. Prova.

Internet is Important Resource for Gamers. Knappast några stora nyheter att Internet är viktigt för personer som spelar datorspel, men att 24 % av de tillfrågade i Gigex undersökning skulle säga att de föredrog att köpa spelen online trodde jag inte. Det ska jämföras med att Internethandeln är cirka 2 % av den totala handeln.

Wi-Fi Nation. Peter Lewis på Fortune skriver i sin weblog om vad Cometas satsning på 20 000 accesspunkter för trådlöst Internet i USA kan komma att innebära. Enligt honom så legitimiserar satsningen hela industrin kring trådlöst Internet, Cometa ägs av AT&T, IBM och Intel, på samma sätt som IBM:s intåg på pc-marknaden gjorde för 20 år sedan. Han tror att en av effekterna blir att teleoperatörer kommer börja satsa på 802.11-baserade lösningar, som ett komplement till 3G-nät.

2002-12-07

"What You Must Know about Holiday Shopping 2001 to Profit in 2002." (pdf). Rapport från Active Marketplace med många intressanta siffror. Ladda ner, läs och lär.

How to revive AOL. Dave Winer tar upp en idé hur AOL skulle kunna bygga en bra musiktjänst tillsammans med skivbolagen inom AOL Time Warner.

2002-12-06

Ericsson sprider adsl till glesbygden. Med en ny teknik ska det bli lönsamt för teleoperatörer att installera ADSL även om det bara är tio hushåll vid en telestation som vill ha det. Bredband åt alla!

2002-12-05

Sony dumps Microsoft for StarOffice. Om det fungerar bra, kommer säkert fler företag följa efter. Vore jag Microsoft skulle jag i alla fall vara lite orolig för min årliga vinst på tjugo miljarder från Office. Inte så att alla kommer byta till StarOffice, men prispress och betydligt lägre vinster är troligt.

Vision Series 3: Twenty minds on tech's future. Excellent artikelserie på news.com som vidgar vyerna inom teknikområdet. Totalt tjugo intervjuer med bland annat Bruce Perens (OSI), Richard Stallman (FSF), Kunitake Ando (Sony), Steve Perlman (WebTV, Moxi Media Center) och Yossi Vardi (ICQ). Ämnena som tas upp i artikelserien är security, web services, open source, personal tech och wireless.

Holiday shoppers flock to Amazon, online stores. Julhandeln har dragit igång på allvar i USA och försäljningen online har ökat rejält jämfört med förra året.

Telia: "Vi är inte gynnade av Skanova". Det är säkert sant att Telia inte får speciellt mycket bättre priser än konkurrenterna, men det är knappast det enda sättet försvåra konkurrens. Genom att låta delen som levererar till kund (Telia Internet Services) gå med förlust, men nätleverantören (Skanova) gå med vinst, kan effekten mycket väl bli sådan att konkurrenterna indirekt subventionerar Telias ADSL-tjänst.

BT hits 500k ADSL milestone. BT, den dominerande ADSL-leverantören i Storbritannien, har nått 500 000 ADSL-kunder. En lågt antal i ett land med över 50 miljoner invånare om man jämför med Telia som har 375 000 stycken kunder i Sverige.

2002-12-04

"Vi var break-even halvelva i morse". Det är fler Internetbolag än NetOnNet som går bra. Ett av dem är nätmäklaren Avanza. De har en betydligt "renare" affärsmodell där, nästan, allt sker digitalt. Följden är mycket höga bruttomarginaler, 85 %, och därmed riktigt bra resultatutväxling när man passarerar den volym som krävs för att betala fasta kostnader (lokaler, lön med mera). Enligt företagets vd Niclas Storåkers ligger den punkten vid 3000 aktieaffärer/dag och i november låg de på 8500-9000 avslut per dag. Om intresset för aktiehandel håller i sig under 2003, kan det bli ett bra år för bolaget.

NetOnNet ökar försäljningen med 170 % i november (pdf). NetOnNet går riktigt bra försäljningsmässigt, mycket på grund av att verksamheten i Tyskland börjar bli lika stor som den svenska. Totalt sålde företaget för 56,8 miljoner i november, jämfört med 21,0 miljoner kronor förra året.

2002-12-03

Could This Be the Next Disney? Lång artikel av en av världens bästa speljournalister; Geoff Keighley. Intressant att notera hur EAs försäljning till butik fungerar (säljer direkt till butik, även om butiken är en del av en kedja), antalet miljonsäljare per år (7 stycken förra året), break even för de flesta spel (400 000 stycken) och framtiden (om 10 år kommer EA syssla med fler saker än dataspel).

2002-12-02

Bredband under 200 kr. Med hjälp av stadsnät kan Tiscali erbjuda bredband åt privatkunder för endast 189 kr i Västerås. Helt klart en konkurrenskraftig lösning. Tråkigt att stadsnät inte finns överallt, för då skulle Skanova som levererar ADSL-lösningen till Telia, Bostream och de andra få rejäl konkurrens.

DT flogs shares in T-Online. Deutsche Telekom, Tysklands Telia, kommer att sälja aktier i Internetleverantören T-Online för drygt 7 miljarder kronor. Följden blir att de i fortsättningen "bara" kommer att äga 73,5 % av bolaget, jämfört med 81,7 % idag. Anledningen till försäljningen är att Deutsche Telekom har skulder på över 500 miljarder kronor som man ska betala av på.

2002-12-01

Julrea på bredband. Artikel på di.se om dispyten mellan Telia och Spray Internet rörande bindningstider på ADSL. Det anges att det före jul ska bli möjligt att byta ADSL-leverantör utan att vara utan ADSL i drygt en månad.