2002-11-30

Bokfynd.nu och Bokus förenklar e-handel. Prisjämförelsesajten Bokfynd.nu har gjort det möjligt för sina besökare att lägga böcker de har jämfört priser på direkt i Bokus varukorg. En principiellt bra lösning som underlättar för kunden. Ska bli intressant att se om andra butiker och prisjämförelseagenter skapar liknande lösningar. Bokfynd säger att de har lämnat in en patentansökan på lösningen, vilket skulle kunna förhindra utvecklingen inom området. Det vore synd om så blir fallet.

2002-11-29

Svensken spenderar mest på nätet. Enligt en undersökning från Yahoo handlar svenskarna julklappar på Internet för mer pengar än alla andra européer.

2002-11-28

Court Approves Napster Sale to Roxio. Konkursdomstolen har nu godkänt att Roxio köper Napsters tillgångar.

Amazon directs shoppers to Borders. Köper man cd-skivor, dvd-filmer eller böcker på Amazon.com, kan man numera välja att hämta dem i en av Borders 400 butiker i USA. Intressant att se hur Internethandeln kopplas ihop med fysiska butiker. När får vi se en liknande integration mellan Bokus och Akademibokhandeln?

Mozilla 1.2 släppt. Ny version av min favoritwebbläsare och dito e-mailklient. Nytt är bland annat möjligheten att synca sin Palm med Mozillas kalender.

2002-11-27

Danish anti pirates continue to target copyright theft. Enligt den här artikeln på The Register, kommer danska Antipiratgruppen fortsätta skicka ut fakturor till personer de anser olagligen delar ut upphovsrättsskyddade filer. Antipiratgruppen uppger att 80% av de 150 personer som drabbades av den första omgången fakturor kommer att betala dem. Övriga riskerar att dras inför domstol.

2002-11-26

Amazon to Run Bertelsmann's Online Music Store. Enligt uppgift till Reuters kommer Amazon ta över driften av CDNOW från Bertelsmann. Verkar vara ett sätt att sänka kostnaderna, men fortfarande hålla igång butiken från Bertelsmanns sida. För Amazon är det ett sätt att öka effektiviteten i sin organisation genom att hantera större volymer.

Svenskar världens bästa nätshoppare. Enligt Nielsen/Netratings har 26 % av den vuxna befolkningen handlat på nätet under det senaste halvåret.

2002-11-25

Martin Persson, Sveriges.com, påpekade att CDON hade fraktfritt under vecka 46, vilket till viss del bör förklara det stora antalet ordrar. Fraktfritt är ett av de bästa sätten att öka försäljningen online.

Annonsörer betalar för resultat. Intervju med TradeDoublers grundare Felix Hagnö och marknadschef Gabriella Stigen på DagensHandel.net. TradeDoubler är ett svenskt företag som är störst i Europa på prestationsbaserad marknadsföring på Internet. (Jag arbetade på TradeDoubler i två år.)

Internet retail orders doubles. CDon och DVDon sålde enligt en press release från MTG bättre än någonsin tidigare under vecka 46. Snittordern innehöll tre produkter.

"Telia tar ut överpris". Enligt Tele2 tar Skanova ut överpriser för nätkapacitet av de företag levererar som ADSL-abbonemang till slutkunder, exempelvis Tele2, Spray och Bostream. Om de inte gjorde det skulle priset kunna vara 250 kr i månaden för 500 kbit/s-abbonemang.

2002-11-24

E-handelns överlevare ser ljuset. Artikel om NetOnNet på di.se.

CDNow silences affiliate program. CDnow lägger ned sitt affiliateprogram, som är ett av de äldsta på webben. Deras affiliates rekommenderas att söka sig till Amazon.com:s affiliateprogram. Det går rykten om ett kommande samarbete mellan Amazon och CDnow.

Court to decide Kazaa's U.S. liability. En federal domare i Los Angeles kommer på måndag avgöra om Sharman Networks, företaget bakom Kazaa, kan stämmas i amerikansk domstol. Bedömningen baseras på om företaget, som är baserat i Australien, har tillräcklig kontakt med USA för att kunna ställas inför rätta där. Om de kan ställas inför rätta i USA, kommer musikindustrin att inkludera dem i samma stämning som de har mot Grokster och Streamcast Networks (företaget bakom Morpheus).

Interview: Maryam Mohit, Amazon.com. Intervju med personen som är ansvarig för webbgränssnittet på Amazon. Intressant läsning då Amazon är ett av de företag som är duktigast på det.

2002-11-23

Retailers report strong online sales during first two weeks of November. Enligt en press release från Shop.org som undersökt försäljningen i amerikanska onlinebutiker så ökade försäljningen med mer än 25 % för 60 % av de deltagande butikerna, jämfört med de två första veckorna i november förra året. Bästa sätten att öka försäljningen har varit gratis frakt och sökmotorsannonsering.

GP.se har ny layout.

Millionopkrævning på vej til danske fildelere. Danska Antipiratbyrån har skickat ersättningskrav på mellan 1000 och 100 000 till 150 användare av fildelningstjänsterna Kazaa och eDonkey. Organisationen har värderat musikalbum till 60 kr, filmer till 200 kr och datorspel till 300 kr, men kräver dubbla den ersättningen av varje användare. Användarnas namn och adress har organisationen fått efter att ha gått till en domstol i Köpenhamn, som krävt att personernas Internetleverantörer ska lämna ut dem.

Ser man skadan, vore det rimligare att ge sig på Direct Connect-användare. Jag tror dock det egentliga målet med skadeståndskraven inte är att få in pengar, utan att skrämma "Svensson-användare" och få dem att sluta med illegal fildelning.

2002-11-22

Web metrics that matter. Artikel om nyckeltal som är relevanta när man tittar på hur väl en webbplats fungerar. Arbetar man med webben så är artikeln verkligen läsvärd.

2002-11-21

KF köper tillbaka Bokus. KF köper tillbaka Bokus av Bertelsmann. Inte oväntat.

2002-11-20

Stora spel kräver större spelare. Ny Teknik sammanfattar läget bland svenska spelutvecklare.

DI säljer omslaget. Dagens Industri kör en annons för Avanza på förstasidan som är snarlik di.se:s redaktionella layout. Kreativ lösning. Titta på den själv.

Universal Music unveils download plan. Ett av de stora skivbolagen offentliggör en tjänst där man kan köpa enskilda låtar och album online. Priset kommer att vara 99 cents per låt och 9.99 dollar för ett album. Man kommer att kunna bränna musiken till cd och ha på bärbara musikspelare (formatet är Liquid Audio). Totalt rör det sig om 43 000 låtar från artister som Eminem, Nelly och U2.

2002-11-19

Tech companies ask for unfiltered Net. Företag som Yahoo, Amazon, eBay, Apple och Microsoft ber den amerikanska myndigheten FCC att säkerställa att Internet inte censureras av ägarna av kablar (ISP, kabel-tv).

Office, Windows bring in the big bucks. Artikel om hur Microsoft gör sina vinster. I korthet är det Windows (över 85 % vinstmarginal) och Office som drar in pengarna, medan Xbox och MSN gör förluster. Noterbart är att Windows står för en större del av vinsterna än Office, vilket är en förändring under de senaste åren.

Intranet return on investment case studies. Med tanke på Jakob Nielsens artikel om intranät, ger den här artikeln mer verklighetsförankrade effekter av välfungerande intranät. Exempel från bland annat Cisco.

Future of the Notebook. Artikel om framtidens bärbara datorer. Tar upp sådant som storlek, säkerhet, trådlösa nät och batterier. Intressant.

2002-11-18

Xbox kostar Microsoft miljarder. Det är ingen nyhet att det har kostat Microsoft stora pengar att lansera Xbox. På di.se kan man läsa mer om det hela.

Susning.nu. Vare sig du har besökt Susning tidigare eller ej, bör du idag göra ett besök och bidra med ett ord till Sveriges största "öppna uppslagsverk".

2002-11-17

Why Xbox Live could make a convert out of me. David Coursey på Anchordesk om varför onlinespel kan attrahera nya grupper av spelare.

2002-11-16

For Bulk E-Mailer, Pestering Millions Offers Path to Profit. Artikel om spam i Wall Street Journal. Tydligen kan det räcka med 100 svar per 10 miljoner e-mail för att man ska gå med vinst. Tydligen ska andelen spam av all e-mail ha stigit till 38 % i augusti.

MarketingFix är en webbplats som samlar länkar inom nätmarknadsföringsområdet. Personerna bakom sajten har tidigare drivit liknande sajter med gott resultat.

Sharman Announces Expanded KaZaA 2.0. Värt att notera i den nya versionen av KaZaA är ett system där personer som är "aktiva fildelare" får företräde vid nedladdning av populära filer. Verkar vid första anblick vara ett bra sätt att uppmuntra användarna att uppträda på "rätt" sätt. Senaste verisonen av KaZaA finns som vanligt hos download.com.

2002-11-15

Affärsvärlden 24 har öppnat. Affärsvärlden har slagit samman sina tjänster Ekonomi 24 och Afv.se till nya Affärsvärlden 24. Vid en första anblick verkar det vara en ok ekonomisajt.

Roxio snapping up Napster assets. Roxio, som gör cd-brännarprogram, kommer att köpa Napster för 5 miljoner dollar i kontanter och 100 000 teckningsoptioner i Roxio. Roxio har skaffat sig rättigheter att distribuera musik online från bland annat EMI, så det är kanske inte orimligt att Napster blir varumärket på en musiktjänst som kommer att likna Pressplay och MusicNet.

Digital Illusions går med vinst, Battlefield 1942 har sålt en halv miljon exemplar. Idag släpptes niomånadersrapporten för det svenska spelutvecklingsbolaget Digital Illusions. De omsatte 94,1 miljoner kronor och gjorde en vinst på 8,7 miljoner kronor. Deras actionspel Battlefield 1942 har sålt i 490 000 exemplar bara i september, vilket gör det till det största svenskutvecklade datorspelet någonsin.

MusicNet signs licensing deals. I hälarna på Pressplays offentliggörande av att de har fått tillgång till musik från de fem största musikförlagen, meddelar MusicNet att även de har fått det. Känns som att musikbolagen har kommit överens att lösa frågan så att båda satsningarna ska komma igång på allvar. (Både MusicNet och Pressplay ägs av de stora musikförlagen.)

Öppnare regler för se-domänen spikade. Från och med april nästa år kommer reglerna för att registrera .se-domäner att bli liberalare. Computer Sweden har en artikel om det, man kan läsa mer om saken på IIS webbplats.

2002-11-14

Pressplay signs fifth major label. Amerikanska musiktjänsten Pressplay har skrivit avtal med Warner Music om att distribuera musik som den senare ägare. Det innebär att Pressplay, som ägs av Sony och Vivendi, har rätten att distribuera musik från alla de fem stora musikförlagen.

2002-11-13

Spray i shoppingsamarbete med Kelkoo. Den här pressreleasen har några dagar på nacken, men jag missade den när den släpptes förra veckan. I korthet kommer Kelkoo att sköta Sprays shoppingkanal, precis som de tidigare sköter shoppingkategorinMSN.se.

Elmätare ger telefoni utan Telia. Artikel på Computer Sweden om en teknik svenska Utileyes utvecklat som ger WLAN och ip-telefoni via elnätet. Man räknar med att det trådlösa bredbandet, 802.11b, i praktiken skulle ha hastigheten 2 Mbits/s, vilket är ganska bra. Mer information på Utileyes webbplats.

2002-11-12

Journalisternas sorgliga IT-facit. Erik Hörnfeldt sammanfattar journalisternas bevakning av Internetbubblan på följande sätt "ingen av er hade någon som helst koll och knappast någon av er klarade av att göra en hedervärd journalistisk insats.".

2002-11-11

Hollywood Studios Unveil Web Movie Site. På filmbolagens webbplats Movielink kan man, i USA, hyra olika filmer för mellan $1.99 och $4.95. Reuters har mer information.

Intranet Usability: The Trillion-Dollar Question. Usabilitygurun Jakob Nielsen har en tendens att ta till med storsläggan när han skriver om de välgörande effekter förbättrade webbplatser har på ekonomin. Problemet är att han tar i så han spricker, vilket inte minst hans senaste artikel visar. John Rhodes på WebWord har skrivit en kritisk artikel som svar på Intranet Usability: The Trillion-Dollar Question.

Kaos på webben. Artikel i Computer Sweden om de skillnader olika företag som mäter webbplatstrafik får fram. Egentligen inget nytt, utan det är fortsatt samma visa med olika siffror på grund av skillnader i mätmetoderna. Till skillnad från andra media kan ju även utgivaren (webbplatsägaren) mäta antalet läsare/tittare/besökare med samma förutsättningar som mätbolagen, så osäkerhet i mätmetoden blir extra tydligt.

2002-11-10

NetTrends: Amazon's Store for Other Stores. Artikel på Reuters om Amazons web services. Tar upp tre webbplatser som utnyttjar det på ett bra sätt.

AltaVista har skaffat sig ny layout. En bit Internethistoria försvinner i och med att det klassiska berget i AltaVistas logotype har bytts ut mot en symbol som jag antar ska vara ett litet a och ett litet v.

2002-11-09

'No more music CDs without copy protection,' claims BMG unit. Brittska tidningen The Register skriver om att BMG planerar att ha kopieringsskydd på alla sina kommande cd-skivor, trots att de inte fungerar i alla cd-spelare.

Europeans Outlaw Net Hate Speech. Artikel på Wired om effekter av att EU ministerråd har godkänt Convention on Cybercrime.

Förhoppningsvis släpps Mozilla 1.2 i helgen. Det är "bara" några buggar som behöver fixas först.

2002-11-08

Google växer i takt med att Internet blir större och har nu drygt 3 miljarder sidor i sitt index. Det är en ökning från cirka 2,2 miljarder tidigare.

2002-11-07

Aiming to Hook Up Every Home to the 'Net. I Sydkorea är målet att samtliga hushåll ska ha tillgång till bredband 2005. Med tanke på deras meritlista, känns det inte som det målet är ett som Björn Rosengren satt upp. Det vill säga det finns en möjlighet att det blir verklighet. Intressant att de med bredband menar 20 megabit och inte någon långsam ADSL-lösning.

2002-11-06

Sajt centrum i Volvos lansering av nya modellen XC90. Volvo anser att Internet ger bättre möjligheter att förmedla information om och känslan av den nya bilen än andra medier. Intressant att det jag tidigare hört om att bilföretagen är nöjda med sin Internetannonsering, verkar ge utslag i ökade annonsköp.

Lunarstorm anmäler TT till Pressombudsmannen? Anledningen är artikeln 13-åring våldtagen efter chatt. Gärningsman och offer ska ha känt varandra sedan tidigare och inte ha träffats på Lunarstorm, som TT:s artikel anger.

Investor tjänar bra på webbplåga. Den kritik som i artikeln riktas mot Gator tycker jag är delvis felaktig. Problemet med Gator är dess aggressvia distribution av programmet, inte att de visar annonser i samband med olika webbplatser.

2002-11-05

FinansVision har lanserat ny, snyggare webb. På tiden då gamla FV inte var någon höjdare. Verkar dock ha lite finputsning kvar att göra.

Resumé verkar publicera en artikel om hur bra Internetannonsering är per nummer. Förra veckan var det MSN:s Europachef som sa att Internetannonseringen kommer att ta 25% av reklamkakan inom fem år. För mig verkar det som om Microsoft har börjat använda Jonas Birgerssons och Johan Steal von Holsteins sätt att prata i rubrikform. För att på fem år gå från några procent till 25 % är inte rimligt. Med en bra utveckling hamnar vi kanske runt 10 %, vilket är en rejäl ökning från någon/några procent idag.

2002-11-04

Såg i Resumé att postorderföretaget Ellos väljer Internet som huvudmedium för sin julkampanj. Det skulle jag inte ha tippat.

Net movies: Ready for prime time? Artikel om filmbolagens arbete med att ta fram legala distributionsformer för film på Internet.

2002-11-03

Ingen rädder för piratbyrån här. Artikel i Svenska Dagbladet om att bredbandsanvändare trots hotet om att bli avstängda vid brott mot upphovsrättslagen, laddar ned film och musik från nätet.

Spray byter portalchef. Tidigare marknads- och försäljningsdirektör på Canal Digital blir portal- och marknadschef på Spray.

2002-11-02

Court chains Aimster's melodies. En amerikansk domstol har dömt företaget Madster att ta fram tekniska hinder mot upp- och nedladdning av copyrightskyddat material i sin p2p-programvara eller sluta tillhandahålla tjänsten.

2002-11-01

Can he take down Yahoo? Personerna bakom tävlingssajten iWon har startat en portal som heter MyWay. Avskalad layout är det argument de anser ska hjälpa dem i konkurrensen med bland annat Yahoo. Intervjun på news.com ger en bakgrund. Noterbart är att de anser att om man är 157 personer på en portal så är man "lean and mean". Allting är större i USA...

In defense of boom times. Lång och läsvärd artikel på New York Times av Michael Lewis om det sena 90-talet.