2002-10-31

Sony online gaming heads to Europe. I vår kommer man att kunna spela online med PlayStation 2 i Europa.

The Google Gods: Does search engine's power threaten Web's independence?. Artikel om följdeffekter av Googles starka ställning som sökmotor. Jag tycker personligen att de sajtägare som klagar på Googles svar är gnällspikar. Den fungerar bra för användaren och det är det viktigaste.

MSN/Hotmail börjar ta betalt. MSN tror att de kan ta betalt för filtrering av mail, så att användarna slipper porrmail och spam.

?Dagens kartell är mycket värre?. Aftonbladets spelredaktör och Sveriges mest inflytelserike speljournalist hävdar att dagens relativt höga priser på tv-spel (600-700 kr per spel) är värre än det Nintendo blivit fällt för. Han har fel. Bra spel är den billigaste formen av mediaunderhållning. Billigare än bio och betal-tv, när man tänker på kostnaden per timme underhållning. Att sedan kalla den "allmänt accepterade sanningen" att tv-spel ska kosta 600-700 kr för kartell är en ganska snärtig formulering som tyvärr är helt felaktig. Karteller och prisnivåer är två skilda saker och bör behandlas som sådana.

Kartell höll priserna uppe på tv-spel. EU:s konkurrensmyndighet ger Nintendo och deras europeiska distributörer böter på 1,5 miljarder kronor. Brottet består i att i början av 1990-talet försökt hindra handel med Nintendo-produkter mellan EU-länder, med syftet att hålla olika priser i olika länder.

2002-10-30

Nintendo edges into online gaming. Nintendo följer efter Sony och Microsoft genom att göra det möjligt att spela online med Gamecube. Hittills är det dock bara för den amerikanska marknaden och det finns bara ett spel med onlinestöd, Segas Phantasy Star Online.


Amazon to Offer Apparel Online Soon - Sources
. Enligt Reuters ska Amazon börja sälja kläder från bland annat Gap och Nordstrom i en ny onlinebutik. Bara för att boo.com inte lyckades, betyder det inte att klädförsäljning inte fungerar online. Jämför med alla kläder som köps via postorder.

2002-10-29

AIM, ICQ to interoperate. Vill man kunna kommunicera med användare av alla stora instant messaging-program (ICQ, Yahoo Messenger, MSN Messenger och AIM) från en klient, kan man använda programmet Trillian.

Mitt i IT krisen, alla medier tappar utom Internet. Streamad intervju på di.tv med Ruabs vd.

2002-10-28

I förra torsdagens nummer av Resumé står det att annonsutrymmet på Yahoo.se under september var utsålt och att det innebär en försäljning på 4-5 miljoner kronor. Enligt Yahoo! Sveriges försäljningschef Magnus Johansson beror det till stor del på nya annonsformat.

Det står även att Yahoo inom en snar framtid ska börja använda Oplayos teknik för att leverera streamad film i annonser. Oplayo är ett finskt företag som jag hade kontakt med när jag arbetade på TradeDoubler. Deras teknik är intressant då man inte behöver ladda ner eller starta en plug-in för att man ska kunna se på film i webbläsaren. Jag hoppas att den tekniken kommer fungera bra för Yahoo.

Som jag skrev för elva dagar sedan, så har TradeDoubler gått bra under året. Idag släppte företaget en press release där det bekräftas. Omsättningen för 2002 beräknas bli ungefär 15 miljoner euros och man går nu med vinst på månadsbasis. Jämfört med förra året har försäljningen ökat med 100 %.

Microsoft's new challenge to AOL. Intervju med Yusuf Mehdi, ansvarig för MSN. Tar upp sitt uttalande om att Internetannonseringen går bra och en del om bredband i USA.

Nu blir det full fart på stadsnätsutbyggnaden i Computer Sweden. Intressant som ett alternativ till Telias/Skanovas kablar ut till konsumenten när det gälller bredbandsuppkopplingar.

Sökmotorföretaget Overture omsatte 172,7 miljoner dollar under tredje kvartalet. Hos Overture betalar företag för att hamna högt upp i svarslistan. Portaler som Yahoo! och MSN använder sig av företagets söksvar vid sidan av sina vanliga sökmotorer. I snitt betalade annonsörerna 0.34 dollar per klick och Overture levererade 500 miljoner klick till sina annonsörer. En lättöverskådlig artikel om rapporten återfinns hos news.com.

2002-10-27

100 mbps lokalt nätverk via elnätet? Det är vad branschorganisationen HomePlug tror är möjligt inom några år. Med tanke på det arbete det innebär att dra nätverkskabel i redan byggda hus, är det naturligtvis mycket smidigt att kunna utnyttja redan dragna kablar för datatrafik. Mer information om lokala nätverk via elnätet kan du läsa om hos CommsDesign.

Uttrycket "convergence" (att olika mediaformer smälter samman) var populärt under 90-talet, men har tappat lite av sin glans efter sammanslagningen av America Online och Time Warner. Nu känns det dock som om allt fler bitar i pusslet som krävs för konvergens börjar falla på plats. Snabba Internetuppkopplingar i hemmen, Moore's lag som gör att kraftfull hårdvara blir allt billigare, att mediabolagen börjar förstå interaktiva media (tänk datorspel och inte sitcom och man är på rätt väg) och så vidare gör att de närmaste åren ser mycket spännande ut.

Man bör notera att PlayStation 2 och Xbox är två kraftfulla och billiga spelmaskiner som kan vara en bättre web-tv än de rena web-tv-maskinerna. Billiga "Internetterminaler", med det menar jag Internetkopplade tv-spel, web-tv, billiga datorer och liknande, och ökad bredbandspenetration kommer att leda till en mycket intressant utveckling för användningen av Internet. Redan idag står Internet för 10-15 % av mediakonsumtionen och mitt tips är att andelen kommer stiga rejält under de närmaste åren. Kort sagt: "Lunarstorm är roligare än tv:s dokusåpor".

What's the future of gaming? Here's what I think. Läsvärd krönika på Anchordesk av David Coursey som tror att onlinespel kommer bli en underhållningsprodukt för massmarknaden vid sidan av tv, musik och film. Visserligen tittar folk redan idag på klanmatcher i actionspel, men jag tror att han har fel i att det kommer bli en publiksport inom två till tre år. I övrigt en mycket läsvärd artikel för den som vill få en känsla för vart dator-/tv-spelsindustrin är på väg.

Mejlandet tar död på kommunikationen. Krönika i Aftonbladet av Carl Hamilton. Reflektioner kring hur mailkommunikation skiljer sig från det talade ordet.

2002-10-26

Music file swapping: Helping artists' sales? En balanserad artikel med argument både för och emot fildelningsnätverk av Knowledge@Wharton. Enligt Peter Fader, professor i marknadsföring vid den amerikanska högskolan Wharton, så ger musik på fildelningsnätverk en marknadsföringseffekt som leder till ökad försäljning och att skivbolagen därför bör göra musik tillgänglig på dessa.

SF förbättrar processen att köpa biobiljetter online. Ofta är det små och smarta förbättringar av webbplatser som fångar mitt intresse. Idag var jag inne på sf.se för att köpa biobiljetter och fick jag för första gången välja exakt vilka platser i salongen jag ville sitta på. Precis vad jag önskade mig tidigare, då SF slumpade ut vilka platser man fick sitta på. Efter denna förbättring hoppas jag att SF går vidare och bygger en mer lättanvänd webbplats. Att läsa intervjun med Googles Marissa Mayer och anamma tänkandet "what you want, when you want it" i stället för "everything you could ever want, even when you don't" vore bra för SF.

2002-10-25

Telia gör fortsatt förlust på inom affärsområdet Internet Services, trots en marknadsdominerande position på bredband, 50 % bland företag och 55 % bland privatpersoner, och en stark position på marknaden för uppringda Internetanslutningar. Det verkar som om förlusten kommer från satsningar på portaltjänster och betalningslösningar, som nu ska läggas ner, samt att verksamheten inte varit helt effektiv. Nytt fokus ligger på access, företagstjänster och nya kommunikationstjänster som kunderna vill betala för.

Totalt har Telia 279 000 ADSL-kunder och 134 000 Internet Cable-kunder (bredband via kabel-tv). Totalt finns det 379 000 bredbandskunder kopplade till telefonnätet (som sköts av Skanova), vilket innebär att andra ADSL-leverantörer som Bostream, Spray med flera gemensamt har cirka 100 000 kunder om jag räknar rätt. Det ger Telia en marknadsandel av ADSL-kunderna på drygt 70 %.

Om du gillar min weblog rekommenderar jag dig att prenumerera på nyhetsbrevet som hör till. Det skickas normalt ut 1-2 gånger per månad och tar upp det viktigaste som jag skrivit om i webloggen. Ifall du besöker webloggen ofta är det två saker som gör nyhetsbrevet intressant. De nya kommentarerna till nyheterna om varför de är viktiga samt en bonuslänk till en bra webbplats. Naturligtivs kommer jag inte att sälja din e-postadress till ondskefulla spammare. Du påbörjar en prenumeration genom att skicka ett mail till weblog.nyhetsbrev@torstensson.com.

Bertelsmann på väg att sälja Bokus. Till Svensk Bokhandel säger Bertelsmann att man är nära en överenskommelse om att sälja sin andel i Internetbokhandeln Bokus, som räknar med att gå med vinst nästa år. Företaget många tror ska köpa Bokus, hälftenägaren KF, lämnar inga kommentarer till spekulationerna.

NetOnNet ökar försäljningen med 101 %, når nästan nollresultat för årets första nio månader (pdf). När man läser om ökningen av Internethemelektronikbutiken NetOnNets försäljning känns som om det vore år 1999 och inte år 2002. Företaget har verksamhet i två länder och går med vinst i Sverige och med förlust i Tyskland för det tredje kvartalet. Trots att NetOnNet har sänkt priset på många produkter, med en sänkt bruttomarginal som följd, har man tack vare större försäljning ökat vinsten i Sverige och minskat förlusten i Tyskland. NetOnNet och Amazon har haft samma strategi under året, då de har sänkt priserna för att öka försäljningen.

Amazon ökade försäljningen med 33 % under tredje kvartalet. Försäljningen var 851 miljarder dollar och resultatet en förlust på 35 miljarder dollar. Dock var kassaflödet positivt. Intressant att notera är den mycket starka tillväxten, 90 %, i Amazons brittiska, tyska, franska och japanska webbutiker.

Perspective: Tech's big challenge: Decentralization. Intressant artikel av Kevin Werbach om vad wi-fi/wlan, webloggar och web services har gemensamt (decentralisering) och varför det är viktigt.

2002-10-24

I senaste numret av tidningen Resumé uttalar sig bland annat Spray och Aftonbladet om att, åtminstone delar av, annonsutrymmet på deras webbplatser är slutsålt. Enligt Martin Ahrend på Internetsäljarna, som säljer för di.se, så handlar det om en ökning på cirka 5 miljoner kronor per månad och det är de traditionella annonsörerna som lägger mer pengar, snarare än att det tillkommit nya annonsörer.

Microsoft: Online ads "on a monster roll". Enligt den högste ansvarige på Microsoft för MSN, så går det riktigt bra för flera annonsfinansierade webbplatser i USA. Att jämförelsesiffrorna med tidigare år inte ser lika bra ut, beror på att AOL och Yahoo! ingick några mycket fördelaktiga avtal under dot.com-haussen som löpt ut med de senaste två åren. Då de två har en marknadsandel på över 60 % av Internetannonseringen, så slår en minskning hos dem igenom på siffrorna för hela branschen.

Google excluding controversial sites. Efter klagomål från franska och tyska regeringen har Google tagit bort minst 113 webbplatser ur sitt index. Det handlar om antisemitiska, pro-nazistiska eller andra vit makt-relaterade webbplatser.

2002-10-23

De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om handel och marknadsföring på Internet. Totalt är det tio punkter om marknadsföring, e-handel, betalning, personuppgifter med mera. Överlag bra rekommendationer, även om jag tycker att vissa är lite väl detaljreglerande. En sådan är att marknadsföring inte bör avbryta redaktionellt material. Det skulle innebära att annonser mitt på en sida, som blivit populära hos annonsörer och annonssäljare, inte bör användas. Personligen tycker jag det är att peta för mycket i detaljerna. I övrigt som sagt många kloka tankar i dokumentet, som är väl värt att läsa.


Amazon a Good Bet to Post Full-Year Profit-Analysts
. Ökad försäljning, framförallt utanför USA, gör att flera finansanalytiker tror att Amazon kommer att gå med vinst för helåret 2002. Företagets resultatförbättringar är en del i en internationell trend där de starkaste e-handlarna nu har nått eller börjar nå lönsamhet.

2002-10-22

AOL turns to TV as cue for future. Nästa steg i hur stora portaler uppdateras är beroende på vilken tid på dygnet det är, i alla fall om de följer i AOL:s fotsteg. Den troliga förklaringen till att America Online är först med detta tv- och radioinspirerade upplägg, är troligen att flera personer i deras nya ledning kommer från de branscherna. En kommersiell av fördel med detta är naturligtvis att man enklare kan sälja annonser baserat på vilken tid på dygnet det är.

Google CEO to Advertisers: Stop Scaring Users. En del i "hemligheten" bakom Googles popularitet sammanfattade Eric Schmidt, vd för Google, indirekt när han talade om Internetannonsering på Jupiter/IAB Ad Forum idag. Han påpekade då att det viktigaste för Google är användarnas upplevelse och att det är viktigt att annonserna inte skrämmer dem. Med tanke på hur många webbplatser behandlar sina besökare med pop up- och pop under-annonser idag, så är det inte konstigt att Googles popularitet blir extra hög när deras, mycket lönsamma, annonser inte stör användaren.

Direct marketers want anti-spam laws. Amerikanska direktmarknadsförare vill förbjuda spam, i alla fall porr- och Nigeriabrev. Anledningen att de vill ha bort de värsta reklammailen verkar vara för att deras egna reklammail ska ge bättre resultat. Att det är tanken, syns på att de inte vill ha ett system där de måste ha tillstånd från den man skickar mail till (opt-in). Resultatet skulle med andra ord bli att bara sjyssta spammare skulle skicka spam. ;-)

För övrigt så blockerar AOL fortfarande mail från Telia.

Intervju med Marissa Mayer, Product Manager på Google. Intervjun handlar om Googles användargränssnitt och hur de genom bland annat tester förbättrar världens bästa sökmotor.

2002-10-21

Ballmer: Mod chips threaten Xbox. Microsoft har varit hårdare än Sony och Nintendo i kampen så kallade "mod chips", det vill säga förändringar som gör att tv-spel kan köra piratkopior och spel från andra regioner än den som konsollen är gjord för. En av anledningarna är troligen att Microsoft subventionerar Xbox i högre utsträckning än Sony gör med PlayStation 2 och Nintendo med Gamecube. Efter ett domstolsutslag i en australiensisk domstol som tillät "mod chips" i Australien, säger Microsofts vd Steve Ballmer att Microsoft kommer försöka få den lagen ändrad.

För den som inte är helt hemma på hur TV-spelsindustrin fungerar. Precis som dvd-film är världen indelad i tre regioner: USA, Europa och Japan/Asien. Hårdvaran kan, från början, bara köra spel som är kodade för samma region som hårdvaran. Det ger tillverkarna av spelmaskinerna möjlighet att styra vilka spel som släpps var samt ta betalt av förlagen för det.

UK video games sales soar to £684m. Efter Antipiratbyråns påstående att fildelningstjänster hotar hela dataspelindustrin, är det intressant att notera att spelförsäljningen har ökat med 13 % hittills i år i Storbritannien. Knappast ett tecken på en döende industri.

Sverige kvar i bredbandstoppen. Ett sätt att mäta hur många som använder bredband är att titta på relationen bredbandsanvändare av antalet Internetanvändare. Det har Nielsen/Netratings gjort. I Europa toppar Frankrike med en andel på 21 %, följt av Tyskland (20 %), Spanien (20 %) och Sverige (19 %). Dock missar man en viktig sak när man mäter på det sättet, nämligen att andelen Internetanvändare av befolkningen kan skilja sig mellan länderna. Sverige har traditionellt haft en högre andel Internetanvändare än Frankrike och Spanien.

Net Ad Industry Pushes For Bigger Slice of Media Pie. I en aktuell rapport från IAB (Internet Advertising Bureau) berättas att Internet var ett effektivare medium än TV och radio för McDonald's i en aktuell reklamkampanj när det gällde att nå företagets målgrupp. Inför kampanjen hade McDonald's ökat Internets andel av den totala mediabudgeten från 1 % till 13 %. Kan detta betyda att flera stora företag kommer utöka sina budgetar för Internetreklam? Låt oss hoppas på det.

2002-10-20

Östgötabanken överger kunder är en debattartikel i Östgöta Correspondenten med anledning av att ÖEB:s nya Internetbank endast stöder webbläsaren Internet Explorer. Det är ett otyg av företag att bygga webbplatser som bara stöder en webbläsare och det enda rätta är att bygga enligt W3C:s standarder. När man gör det kan kunden själv välja vilken webbläsare som han eller hon vill använda och man uppmuntrar konkurrens bland utvecklarna av sådana program.

Missnöjd med din webbplats PageRank hos Google? Stäm dem! Det är företaget SearchKing som har sett sina webbplatsers PageRank sjunka, vilket de hävdar att Google inte har rätt att göra. Personligen har jag svårt att se att någon annan än advokaterna kommer att tjäna något på det hela, då det är rimligt att Google får bestämma hur deras sökmotor ska fungera.

2002-10-19

Pop-ups pushed down at Ask Jeeves. Ännu ett relativt stort amerikanskt Internetföretag slutar sälja pop up-annonser. Det är sökmotorföretaget Ask Jeeves som driver sökmotorerna Ask.com och Teoma. Det senare nämns ibland som en av de starkaste konkurrenterna till Google, tekniskt sett. Att det är ett sökmotorföretag som slutar med pop up-annonser är inte konstigt, då annonser kopplade till sökord både är effektivare och populärare hos annonsörerna.

Filter it out från The Economist berör en lösning för hur företag som har seriösa massutskick av e-post (till exempel nyhetsbrev) kan undvika att fastna i spamfilter som så kallade "false positives". Idén är att den som skickar e-post ställer ut en obligation på 100 000 dollar som förverkas om det kommer för många klagomål på att det är spam som skickas. Tydligen har företaget bakom det hela, IronPort, fått flera stora Internetleverantörer och sändare av e-post att gå med i systemet. Ska bli intressant att se vad som händer i USA i ett första steg.

Artikeln Fildelning kan kosta dig din uppkoppling på IDG.se (från i torsdags) har följts upp med en artikel i lördagens Dagens Nyheter som heter Piratkopierare stängs av.

En sak som ofta gör mig lite upprörd är de grumliga ekonomiska argument som bland annat Antipiratbyrån använder när de beskriver piratkopiering. Det är inte hederligt att mena att all piratkopiering av musik, spel och film är samma sak som förlorade intäkter eller till och med förluster för förlagen. Att peka på att 66 % av alla datorspel är piratkopior och sedan fråga sig vilken bransch som överlever det i längden, och implicit mena att datorspelsbranschen inte skulle göra det, är ett fult retoriskt knep. Datorspelsbranschen har växt väldigt snabbt de senaste 25 åren och många företag, inte minst de svenska, går bra.

Något man alltid ska komma ihåg när man pratar om piratkopiering är att copyrightinnehavaren inte har någon direkt kostnad vid piratkopiering, utan endast ett eventuellt intäktsbortfall. När man beräknar inkomstbortfallet kan man dock inte ta antalet kopierade spel gånger priset i butik, för det bortser från den viktigaste faktorn som är storleken på konsumenternas plånböcker. För övrigt är det dåligt att Antipiratbyrån inte verkar vilja polisanmäla några rättighetsintrång på fildelningstjänster som Kazaa, utan endast be Internetleverantörerna att stänga av kunderna. Det vore bra med rättspraxis på området och det ges av polisanmälningar, åtal och domslut. Att Antipiratbyråns lagtolkning är densamma som den domstolarna skulle göra är inte alls säkert.

Det kan vara bra att läsa om alternativa förklaringar till varför musikförsäljningen har minskat de senaste åren. En av de möjliga förklaringarna stavas prishöjningar långt högre än inflationen.

2002-10-18

Det är inte bara i Sverige sajter för handel med begagnade saker går bra. Ebay, den amerikanska jätten på området, rapporterar en vinst för tredje kvartalet på 61 miljoner dollar och en omsättning på 288.8 miljoner dollar. Förra året var vinsten 18,8 miljoner dollar för det tredje kvartalet, en rejäl ökning i år med andra ord.

Idag var det en artikel i Dagens Industri om radannonssajten Blocket. Enligt företagets vd Pierre Siri har de en vinstmarginal på 40 %. DI uppskattar årets omsättning till 20 miljoner, men jag tror det är för högt. Jag misstänker att DI har räknat på för höga siffror för årets första månader. Antalet annonser på Blocket har ökat under hela året och priset på bilannonser har höjts, vilket gör att man har högre månadsomsättning nu än i början av året. Min gissning är runt 15 miljoner kronor i årsomsättning.

Telia jagar storsurfare som snor kapacitet. Skanova har märkt att 20 % av ADSL-kunderna står för 80 % av bandbreddsutnyttjandet och att det medför kostnader. På Telia är man beredd att ha rörliga priser för bandbreddsutnyttjande vid högre hastighet än dagens 512 kb/s, säger presschefen Ola Kallemur.

Vad man försöker göra är att formulera problemet som om användarna gör något fel, vilket de inte gör. De har köpt en tjänst och utnyttjar den maximalt och det är helt ok. Dock medför det vissa problem för leverantören, som de behöver lösa. Att 20 % av kunderna står för 80 % av utnyttjandet är inget konstigt, utan det mönstret känns igen i nästan alla företag. Det enda leverantören kan göra är att börja försöka dela upp kunderna i olika grupper som betalar olika mycket, så där resonerar Skanova helt rätt.

Slutsaten är dock inte nödvändigtvis prishöjningar. Tvärtom är prissänkningar för många av användarna rimligare. Sen måste man komma ihåg att priset på bandbredd sjunker, så det är inte ok att höja priserna i takt med bandbreddsutnyttjandet och att en hel del kostnader för slutkundsleverantören (Bostream, Telia, com hem, Bredbandsbolaget) inte är kopplade till bandbredd utan till sådant som support. Att erbjuda gratis support är, i mina ögon, något som kan driva kostnader i samma takt som ökat bandbreddsutnyttjande.

2002-10-17

TradeDoubler får Exportpris i Storbritannien. Min tidigare arbetsgivare TradeDoubler har fått Exportrådets Achivement Award för stora framgångar på den brittiska marknaden. Samtidigt har man, enligt uppgift, nått svarta siffror på månadsbasis och räknar med en omsättning på 150 miljoner kronor och positivt kassaflöde i år för hela koncernen.

Med tanke på skriverierna om att AOL blockerar Telia på grund av spam, så säger MessageLabs att spam står för nästan 20 % av all mailtrafik och att siffran är högre i USA. Enligt MessageLabs så anser deras kunder nu att spam är ett större problem än virus via e-post.

En längre artikel om AOLs beslut att sluta med pop up-annonser på news.com. Enligt artikeln kostar det AOL 30 miljoner dollar att sluta med pop up-annonser. Det ska vägas upp av nöjdare medlemmar och ökad försäljning av andra former av annonser.

Mozilla 1.2 har släppts. Efterföljaren till Netscape, som jag använder för mail och webbsurfning, har släppts i en ny version. Som alltid några nyheter jag inte riktigt förstår, förutom den förbättrade mailfilterhanteringen. Huvudanledningen till att använda Mozilla i stället för Internet Explorer är fortfarande att den effektivt stoppar nästan alla pop up-annonser.

Om man inte använder Mozilla utan till exempel Outlook för mail, kan man prova Phoenix 0.3 som är trimmad variant av Mozillas webbläsare.

Strategy: Microsoft vs. Microsoft är fjärde delen i news.com:s serie om Microsoft. Personligen tyckte jag den första delen var intressantast.

2002-10-16

Game Development á la Mod. Spelvärlden har hittat en affärsmodell som fungerar utmärkt på Internet. Förutom rena onlinespel som folk betalar månadsavgifter för att få spela, låter de kunderna utveckla produkterna. Snacka om att sänka sina kostnader!

Business 2.0 skriver om actionspelet Counter-Strike som är ett tillägg till Half-Life. Intressant att notera i debatten gratis vs betaltjänst är att Counter-Strike går att ladda ned från nätet, men ändå har sålt över 1 miljon exemplar (dock i kombination med Half-Life).

Services: A risky bet on MSN är den tredje delen i news.com:s artikelserie om Microsoft. Fokus på konsumenttjänster och MSN.

AOL blockerar Teliamejl skriver Computer Sweden. Det verkar som om någon har använt Telias mailservrar för att skicka spam och att AOL därför blockerar dem. Dock har AOL, enligt Telia, inte bekräftat det. Det skulle dock inte vara förvånande, då AOL den senaste tiden insett att spam är en av de saker som skrämmer iväg deras betalande medlemmar och sagt att man ska bli bättre på att stoppa det.

Med tanke på de stora mängder spam som skickas, kommer vi nog få se fler fall där även stora Internetleverantörer spärras om de inte har full kontroll på sina servrar. För användaren finns en stor för- respektive nackdel med detta. Fördelen är att det kommer mindre spam (kombinera aggressiv blockering av dåligt konfigurerade mailservrar med filterprogram på servernivå, exempelvis SpamAssassin, och antalet spam som slinker igenom sjunker rejält), nackdelen är att leveranssäkerheten av mail kan bli sämre.

Kanske är det så att man kommer vilja betala en mindre summa för att garanteras att viktiga e-postmeddelanden kommer fram? För om ett SMS är värt drygt en krona, kanske ett viktigt e-mail kan vara värt åtminstone några ören?

Över hälften av alla sökningar görs på Google, skriver OneStat i ett pressmeddelande. Google har 55.1% av alla sökningar, följt av Yahoo (20.6%), MSN Search (9.4%), AOL Search (3.5%), Terra Lycos (3.0%) och Altavista (2.4%). Jag har för mig att det finns ett namn för den matematiska funktion där ettan är störst, tvåan ungefär hälften så stor, trean hälften så stor som tvåan och så vidare, vilket är fallet här, men jag kommer inte på det.

Siffrorna är knappast överraskande för de som har tittat i sina loggfiler. Mina erfarenheter är att Google står för minst lika mycket trafik som alla andra sökmotorer tillsammans, vilket stämmer överens med OneStats amerikanska siffror. Det hade varit intressant att se svenska siffror för att se hur Google klarar sig mot lokala aktörer som Evreka och Spray.

Ett extra varmt välkommen till dig som är Trafikant. Jag tror och hoppas att du kan hitta sådant som intresserar dig i min weblog.

America Online slutar med pop ups. Att världens största Internetleverantör slutar med pop up-annonser är värt att lägga märke till. Det har en hel del att göra med att de kommit på att de har 35 miljoner medlemmar, som i snitt betalar runt 200 kr i månaden för AOL. Det blir många kronor per år, närmare bestämt drygt 80 miljarder. När de anser att pop up-annonser är en av de faktorer som stör dem mest (och får dem att avsluta sina abbonemang), är det ett smart drag att ta bort dem.

2002-10-15

Andra delen i news.com:s artikelserie om Microsoft: Enterprise: Clash of the titans. Tar upp hur Microsoft ger sig in på marknaden för bland annat redovisnings- och customer relationship management-program. Konkurrenter som nämns är Siebel, PeopleSoft och Salesforce.com.

How to fail in e-business with a record effort. De tio bästa sätten man kan misslyckas med affärer på nätet. Inspirerat av musikindustrins hanterande av MP3, fildelning med mera.

En artikel på news.com som kommenterar onlinespelande på Xbox och PlayStation 2. Min slutats blir att trådlösa nätverk blir riktigt populära i hemmen när flera olika enheter (dator, tv-spel, handdator och så vidare) på allvar måste dela på en ADSL-/bredbandsuppkoppling.

Sedan en tid har Apple en kampanj för att få Windows-användare att byta till Macintosh. Under en tid har Microsoft haft en sida om varför man ska byta från Macintosh till Windows XP. Den är nu nedtagen, men här finns kopior i form av skärmdump respektive en webbsida (dock utan bilder).

Min reflektion är att någon på Microsoft fått hjärnsläpp. För hur dumt är det inte att göra en dålig, besök någon av kopiorna och läs, "byt från Mac till Windows XP"-kampanj? Det är mycket smartare att fokusera på att lyfta fram styrkorna i XP jämfört med andra versioner av Windows. Sen kan man angripa Apples bild av att Macintosh är bättre än Windows också, men det kan man göra på bättre sätt än att imitera deras kampanj.

2002-10-14

Microsoft och Sega i samarbete för att sälja fler Xbox-maskiner. I stället för att sänka priset på Xbox i USA ytterligare inför julhandeln, skickar Microsoft med två spel till samma pris ($199 eller ungefär 2000 kr). De två spelen är Sega GT 2002 och Jet Set Radio Future, vilket är två bra spel. Speciellt Jet Set Radio Future har fått riktigt bra recensioner.

Exakt hur samarbetet är upplagt framgår inte av artikeln, men principiellt är det ett smart upplägg. Microsoft kan relativt billigt erbjuda 1000 kr i extra värde till personer som köper en Xbox och Sega får ut två av sina spel till många kunder. Om de gillar de spelen, kommer de vara mer benägna att köpa uppföljarna när de släpps. Den bästa formen av marknadsföring, helt enkelt.

A Mortal Microsoft är en artikelserie på news.com som handlar om att Microsofts kunder och konkurrenter för första gången på flera år ser möjligheter att utmana och besegra världens mest lönsamma datorföretag. Serien består av fyra artiklar som kommer att publiceras under de närmaste dagarna. Den första heter Open source: Rebels at the Gate och tar upp hur Linux börjar bli ett alternativ till Windows inte bara för servrar, utan även för slutanvändare. Mycket välskriven artikel. Jag ser framemot att läsa de övriga i serien.

2002-10-13

Filmbolaget Lion's Gate annonserar på Kazaa. Trots att filmindustrins branschorganisation stämmer Kazaa, köper filmbolaget Lion's Gate annonsutrymme hos dem. Formellt är det dock av Altnet, en samarbetspartner till Sharman Networks, annonsutrymmet köps. Det verkar som om filmbolagen inte längre lyckas hålla en gemensam front. Att köpa annonsutrymme där ens kunder är verkar dock vara smart i mina ögon och att enbart bekämpa fildelningsprogramföretagen är en förlorande strategi, så troligen har Lion's Gate en bättre strategi än sina kollegor i branschen.

2002-10-12

Trust-based Advertising. Artikeln har nästan en månad på nacken, men är ändå värd att läsa. Visar hur man principiellt ska arbeta för att generera stora intäkter via prestationsbaserade samarbeten.

Sverige - Ungern 1-1. Fan.

2002-10-11

Yahoo! fortsätter att samarbeta med Google. Efter över ett halvårs förhandlingar med flera företag har Yahoo! bestämt sig för att även i fortsättningen köpa sökmotortjänster från Google. Detta trots att Google.com tar en hel del trafik från Yahoo. Kanske ett bevis på att det ibland lönar sig att satsa på kvalité?

Lunarstorm har en längre kommentar på sina förstasida om säkerhet på nätet efter de senaste dagarnas artiklar i Expressen och Aftonbladet (Porrfilmare hittade offer - på chatten). Samtidigt har Telia stängt av tillgången till vissa nyhetsgrupper där man kan skicka binärfiler.

På Lunarstorm kommer man nu kräva personnummer för att man ska kunna registrera sig. Det för att man inte ska kunna vara anonym. Rädda Barnen kräver en Internetombudsman som ska kunna kräva ut loggfiler med mera från Internetoperatörer vid misstanke om brott. Det som behövs verkar väl snarare vara fler poliser som "patrullerar" Internet. Brott som begås på nätet ska bekämpas på samma sätt som de begås i den fysiska världen, av polis och rättsväsende.

Beröm till Bredbandsbolaget! De låter personer som har tillgång till bredband från dem hyra/köpa en enklare dator för 99 kr i månaden. Ett smart sätt att få en del människor som har tillgång B2-uppkoppling men inte är betalande kunder att bli det. Alltid skoj att se att några företag är kreativa, men totalkostnaden på 419 kronor (320 kronor för abbonemanget) tror jag ligger på gränsen till att vara för hög för att få pensionärer att bli kunder i stora mängder. (länken går till en PDF)


NetTrends: Fighting Spam Becomes Top Priority
är en artikel där Reuters tar upp problemet med allt mer spam. I artikeln nämns bland annat att McAfee och Norton ser en möjlighet att tjäna pengar på det och har inkluderat spamfilter i sina antivirusprogram. För Outlook-användare finns alltid SpamAssassin som kostar 300 kronor och fungerar bra. För den som inte vill köpa från USA, kan programmet köpas för drygt 400kr från FL-Net.

Wired har fått ny layout. Personligen tycker jag den är snygg, speciellt när man kommer in på artikelsidorna. Det finns även en längre artikel om hur de har resonerat när de tagit fram den nya layouten, bland annat med hänsyn till standarder från World Wide Web Consortium.

2002-10-10

För några dagar sedan skrev jag om Google och deras oktoberuppdatering. Tidningen The Register har en artikel om det hela. En kommentar till den artikeln finns på dive into mark som var tidig med att uppmärksamma det hela.

En förbindelse passar inte alla är en krönika från andra oktober på IDG.se om att olika användare är beredda att betala olika mycket för bredband. Jag skrev två inlägg om det vid ungefär samma tidpunkt som kom till samma slutsats. Det visar att flera personer ofta tänker i samma banor om ett ämne vid samma tidpunkt. Mina artiklar är från den den andra oktober och den 30 september.

Yahoo beats profit forecast, sales surge. Yahoo! är ett av de första Internetbolag som har kommit med ekonomisk rapport för tredje kvartalet. Omsättningen blev 248,8 miljoner dollar och vinsten var 28,9 miljoner dollar. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året som drivits av jobbsajten HotJobs och samarbetet med Overture rörande sökmotorsannonsering.

2002-10-09

Linux Goes Shopping är en artikel på Forbes.com om hur de fem största amerikanska e-handelssajterna använder sig av av Linux i sin verksamhet. De fem företagen är Amazon.com, eBay, Wal-Mart, Dell och American Greetings. De hävdar att Linux blev populärt i företagen på grund av det erbjuder besparingsmöjligheter jämfört med andra operativsystem, både på licenssidan (gratis) och på hårdvarusidan (Intelprocessorer), men att det med tiden blivit allt populärare för sina tekniska funktioner.

Bakläxa på Bostream-höjning är en artikel på IDG om att Konsumentverket anser att det var fel av Bostream att höja priset på ADSL för vissa kunder i somars.

Amazons integritetspolicy har varit föremål för artiklar den senate tiden. Bland annat har det handlat om deras kunder ska ha rätten att begära att Amazon ska radera information om dem. Ibland blir jag förvånad över hur kinkiga folk är med integriteten på Internet, samtidigt som banker och matvarukedjor vet mer om oss än ägarna av de flesta webbplatser vi använder. Att begära att Amazon eller något annat företag ska "glömma" bort information om tidigare affärer är lika galet som att be personalen i en fysisk affär man ofta handlar i ska glömma bort vad man brukar vilja ha. Tvärtom är det bra att företag kommer ihåg oss, för på så sätt kan de ge bättre service.

2002-10-08

Ett mål som berör om under vilka former amerikanska kongressen ska kunna förlänga upphovsrättsskyddet för produkter har tagits upp i USAs Högsta Domstol. Mer om det hela finns här och här.

Till grund för det hela ligger amerikanska konstitutionen som säger att kongressen kan ge skapare ensamrätt till sina verk under en begränsad tid. Målet gäller om bland annat definitionen av begränsad kan vara "oändligheten minus 1 dag" samt om kongressen kan förlänga skyddet för redan skapade verk.

AOL's Ted Leonsis Keeps the Faith är en mycket läsvärd artikel på Business Week. Ted Leonsis, som är vice ordförande för AOL (ISP-delen av AOL Time Warner), har insett att företagets problem har uppstått på grund av att det började bry sig för mycket om Wall Street och att göra en vinst på 11 miljarder dollar och för lite om sina medlemmar (som står för 80 % av intäkterna) och visar därmed att han har man kommit långt. Alla som arbetar med Internettjänster bör läsa artikeln för att inte glömma bort att det är genom att erbjuda bra tjänster kan göra en vinst. Inte tvärtom.

Artister får högre ersättning för sålda tomma cd-skivor. En av de lagar jag har liten förståelse för är Lagen om kassettersättning. Den går ut på att musiker och andra artiser får en ersättning på 2 öre/minut (dock max 6 kronor) för de tomma cd-skivor och band som säljs till konsumenter. Med andra ord betalar alla konsumenter 1 krona högre pris för tomma cd-skivor.

Tanken är att de som skapar musik och film ska få en ersättning för den piratkopiering som sker på inspelningsbar media. Principiellt anser jag att det är fel att tvinga personer betala en form av kollektivt skadestånd för brott de inte har begått. Det rätta är att anslå resurser till rättsväsendet och låta de som bryter mot lagen ersätta de drabbade genom skadestånd. Som fallet är nu får rättighetsinnehavarna betalt både för tomma cd-skivor samt via skadestånd när personer fälls för upphovsrättsbrott. Det kan inte vara rätt och riktigt. Nu har organisationen som tar in ersättningen, Copyswede, som nästa mål att få kassettersättning för de hårddiskar som säljs.

Med Lagen om kassettersättning har riksdagen lyckats ge en grupp vad som bara kan liknas vid en modern form av skråprivilegier. Är det verkligen något vi vill ha år 2002?

2002-10-07

New York Times har en ganska lång artikel om hur skivindustrins kamp mot Sharman Networks (ägarna av Kazaa) inte stannar inom USA, utan tar dem till ett flertal länder. En principiellt intressant fråga är vad som händer om den amerikanska domstolen finner Sharman skyldigt till upphovsrättsbrott och länderna Sharman har verksamhet i (bl.a. Danmark och Australien) vägrar att genomdriva domstolens utslag. Det vore nämligen inte första gången det sker, amerikanska domstolar har bl.a. vägrat genomföra utslag från franska domstolar som skulle hindra spridning av nazistiskt material till franska medborgare från USA, med hänvisning till den amerikanska yttrandefriheten.

Varje månad uppdaterar Google sina sökalgoritmer och sitt index. I och med oktoberuppdateringen har det för första gången kommit klagomål på att Google har blivit sämre. Till och med så många att Wired News har skrivit om det.Själv har jag inte märkt att svaren skulle vara sämre, men jag har märkt att Googles svar på vissa sökfraser ändras relativt ofta. Vad det beror på vet jag inte, men jag kommer låta det gå några dagar innan jag drar några ytterligare slutsatser om det hela. Kanske är det uppdateringen som drar ut på tiden och medför problem?

2002-10-06

Musikbyrån på SVT hade ett bra inslag om fildelning i sitt senaste program där de pratade med bland annat BMG Sweden och IFPI (skivbolagens internationella samarbetsorganisation). På deras sajt finns en text som sammanfattar inslaget. Tyvärr är SVTs sajt inte byggd för att man ska länka till den, så delar av navigeringen syns inte som den skall om du följer den länken.

Min reflektion är att om skivbolagen låter affärsmännen och -kvinnorna och inte juristerna leda utvecklingen av nya sätt att sälja musik till kunderna, kommer de att klara sig bra. Att skivbolagen inte skulle kunna ta betalt för bra musiktjänster på Internet bara för att det finns gratistjänster är ett tankefel. Se bara på Dagens Nyheter som lyckas få hundratusentals personer i Stockholmstrakten betala mer än 2000 kr per år för tidningen, trots att Metro är ett gratis alternativ.

2002-10-05

Ska musikindustrin få veta vem du är bara för att de misstänker att du har upphovsrättskyddade MP3-filer på datorn? Det är vad som står på spel i en amerikansk domstol där amerikanska skivindustrin (RIAA) stämmer Internetleverantörern Verizon. Jag har skrivt om det tidigare.

Det finns bra och mindre bra saker att skriva i email. Sen finns det riktigt dumma saker som kan stå ens företag så dyrt att det inrättar en e-postskola för att deras anställda, med miljonlöner per år, ska lära sig vad man får skriva och inte. Anledningen är naturligtvis att finansfirman Merril Lynch fick böta 100 miljoner dollar för några av sina anställdas mailkorrespondans. Vem var det som sa att det var gratis att skicka e-post?

Är 165 University Avenue, Palo Alto, Kalifornien världens bästa kontorslokaler för nystartade Internet-/datorföretag? Det kan man i alla fall tro efter att man har läst om vilka hyresgäster som huserat där. Eller vad sägs om Google, PayPal och Logitech? Hyresvärden, som även investerat i flera av hyresgästerna, kommenterar det hela med att han just nu behöver nya hyresgäster och att om du känner till vilket företag som är nästa Google eller PayPal så får du gärna tala om det för honom.

2002-10-04

Länkade till MP3-sidor ? stäms på 75 miljoner. Prince har stämt en man i Seattle, USA på 75 miljoner kronor för att han har länkat till MP3-filer, samt enligt Prince advokat haft olagliga MP3-filer på sin egen webbserver. Visst är det olagligt att sprida upphovsrättsskyddad musik, men att stämma en person vars webbplats, enligt egen uppgift, har 500 besökare per dag på 75 miljoner kronor är kanske en liten överreaktion.

Ett extra varmt välkommen till dig som surfat hit efter att ha läst om min webblogg i Surftips. Här kan du precis som Surftips skrev läsa om bredband, fildelning och spel. Scrollar du ner kan du läsa om bland annat Direct Connect, skivindustrin och musik på Internet och Bostreams nya bredbandserbjudanden. Du kan läsa mer om onlinespel och att Telia stänger av bredbandspirater i Arkivet. Jag uppdaterar webbloggen dagligen, så lägg gärna till i Favoriter eller sätt ett Bokmärke om du gillar vad du läser.

Vill du ha mitt nyhetsbrev så ska du skicka ett mail till weblog.nyhetsbrev@torstensson.com. Nyhetsbrevet kommer ungefär en gång per vecka och innehåller de viktigaste nyheterna från webbloggen plus några bonuslänkar.

Aftonbladet köper Bytbil.com. Kanske inte helt oväntat då Aftonbladet och Bytbil.com har samarbetat sen början av året. Vid en första anblick ser det ut som att jätten Aftonbladet slukar "det lilla Internetföretaget", men förra året var Aftonbladets Internetverksamhet "bara" tre gånger större än Bytbil.com med en omsättning på 53 miljoner kronor mot 17 miljoner kronor. Tittar man på vinsten så gjorde Aftonbladet Nya Medier en rejäl förlust, medan Bytbil.com gjorde en vinst på nästan två miljoner kronor. Så det ser ut som att Aftonbladet har gjort en bra affär.

2002-10-03

Business Week e.biz 25

Business Week e.biz 25 är en lista över de 25 personer som Business Week anser vara de mest inflytelserika inom området e-business. Spännande blandning av etablerade personer och nykomlingar.

Jag har startat en webbplats om fildelningsprogram som Direct Connect och KaZaA. Den heter FileSharingWatch och återfinns på www.filesharingwatch.com. Just nu är den i tidig beta, men besök gärna sajten och kom med feedback om vad som bör läggas till!

Microsoft har gett sig efter tillverkare av "mod chips" till Xbox och lyckats stänga ner en av de största, Honk Kong-baserade Lik Sang. Att Microsoft är aggressiva mot "mod chip"-tillverkare beror naturligtvis på att de tjänar relativt sett mindre på hårdvaran än Sony och Nintendo och därför måste tjäna mer på spelen.

Sen kan man alltid diskutera vad effekten av möjligheten att kopiera spel har på försäljningen av hårdvara. Förenklat skulle man kunna säga att "Lite kopiering har aldrig skadat". Observera dock att betoningen är på "lite". Och i slutändan handlar det om för Microsoft att sälja fler Xbox än vad Sony säljer PlayStation2 eller Nintendo säljer Gamecube. Annars kommer det aldrig bli en riktigt bra affär.

2002-10-02

En glad nyhet är att priset på platta bildskärmar återigen har börjat sjunka. I USA är priserna nu 4500-5000 kr för 17" TFT-skärmar, medan de i Sverige ligger runt 7000 kr. Med en starkare krona och fortsatt sjunkande priser så kanske priset kan närma sig 6000 kronor i Sverige inom ett halvår. Det vore mycket trevligt.

Many still happy living without broadband är en artikel på Reuters om problemet med att få folk att betala över 500 kr/månad för bredband i USA. Inte någon ny iaktagelse, men visar att det är ett problem att man bara kan köpa ADSL/bredband till höga, fasta månadsavgifter. Med höga avgifter menar jag att det billigaste ADSL-abbonemanget kostar lika mycket som kabel-tv:s dyrare kanaler (runt 300 kr per månad).

Varför finns det inte lösningar med lägre månadsavgift (med lite lägre hastighet), där man kan köpa högre bandbredd när man behöver? För oftast behöver jag inte de 512 kbps som jag har hos Telia ADSL. Datorn skulle klara av att kolla mailen även om hastigheten "bara" var 128-256 kpbs. Men å andra sidan behöver jag betydligt mer när jag ska ladda ner stora filer, då vill jag ha några megabit per sekund i hastighet. Ett sådant paket borde ligga i prisklassen 150 kr per månad för grundtjänsten och 20-30 kr per dygn man vill ha högre hastighet.

Skivbolagen erbjuder gratis, nedladdningsbar musik. Det inkluderar musik från Dido, Elvis Presley och Coldplay. Tydligen kommer detta pågå en vecka från och med torsdag. Målet är att få personerna som laddar ned musiken att börja prenumera på av musikbolagen sanktionerade musiktjänster. Smart att musikindustrin att ge konsumenterna möjlighet att köpa musik på nätet, snarare än att bara jaga fildelningstjänster.

2002-10-01

Ägnade sig de stora skivbolagen åt kartellverksamhet? Det känns som en relevant fråga efter att de har gått med på att betala 1,4 miljarder kronor för att nå en förlikning i ett mål där delstaterna New York och Florida anklagade dem för just det. Dock utan att medge någon skuld. Brottet ska ha bestått i att man hade kommit överens om att sätta artificiellt höga priser på cd-skivor.

Jag läste i dagens FinansVision att Bostreams marknadschef Yvonne Borg säger att den nya VDSL-tjänsten (det vill säga 4 mbit/s eller högre hastighet) främst riktar sig mot "avancerade hemanvändare". Jag skulle lägga till "...med höga inkomster". För 749 kronor per månad motsvarar nästan fem procent av lönen om man tjänar 24 000 kr (före skatt) per månad. Betydligt mer än vad de flesta kan tänka sig betala. Å andra sidan lanseras tjänsten i områden med höga inkomster, vilket Bostream säkert tänkt på, så det ska bli intressant att se hur det går.