2002-09-30

Tillhör du också dem som är lite misstänksam mot musikindustrins påstående om att den minskande cd-försäljningen enbart beror på privat-/piratkopiering och p2p-nätverk som Kazaa och Direct Connect? Dan Bricklin (som utvecklade Visicalc, det första populära kalkylprogrammet) har tittat närmare på det hela och skrivit en artikel som heter The Recording Industry is Trying to Kill the Goose That Lays the Golden Egg. I den visar han bland annat priserna på cd-skivor i USA höjdes med 6 % år 2000 och 7 % år 2001. Det är mer än dubbelt så mycket som inflationen. Enkelt uttryckt har cd-skivor blivit dyrare jämfört med annan underhållning som datorspel och dvd-film och konsumenterna köper därför färre skivor och fler filmer och datorspel. Inte så konstigt, eller hur?

Gunnar Ljunggren intervjuar Håkan Svensson, projektledare för Graninges projekt om bredband via elnätet. Intressant att höra om tekniken bakom och hur Graninge resonerar. Värd att besöka!

Bostream lanserar nya bredbandstjänster via telefonnätet och erbjuder upp till 8 mbps hastighet i vissa områden. Samtidigt lanserar de en 0,5 mpbs ADSL-tjänst (motsvarande den från Telia, Spray med flera) som kostar 298 kronor vilket gör dem billigast på marknaden, en hel krona billigare än Spray.

Med detta är Bostream en av de första som levererar ADSL/bredband med olika prestanda och olika pris. Det tror jag är helt riktigt. För betalningsviljan bör vara olika mellan hardcore Direct Connect-användare och de som bara vill vara ständigt uppkopplade för att kolla mail. Priset på 749 kr/månad för 4 mbps och 1249 kr/månad för 8 mbps (utöver anslutningsavgift på knappt 5000 kronor) indikerar dock att målgruppen i detta första steg snarare är företag än privatpersoner. Få privatpersoner lär betala mer än 500 kr/månad för bredband och kommer därmed nöja sig med Bostreams 2,5 mbps-tjänst för 449 kr/mån.

2002-09-29

Fick ett tips om en svensk klientprogramvara för Direct Connect-nätverket som heter *ster (utläses Starster). Utöver ett ganska fyndigt namn, så medför det en del intressanta förbättringar när man laddar ner filer jämfört med Neo-Modus DC-klient. Den stora fördelen är att man i stället för att bara ansluta till en hub, kan ansluta till flera stycken. Frågan är väl hur DC-protokollet skalar med den ökade trafiken. Om det segas ner eller klarar det bra.

En annan intressant funktion är att man kan "ställa in" hur många filer man har utdelade och därmed komma runt de krav många hubbar ställer för att man ska få komma in. Det ska bli intressant att se hur det påverkar nätverket som helhet. En av anledningarna till att det finns mycket filer i Direct Connect är att alla måste dela ut, när inte det kravet finns attraheras många personer som inte bidrar med egna filer.

2002-09-28

Det ryktas på C&VG att Microsoft är ute efter att köpa Capcom. Detta bara någon vecka efter köpet av Rare Software. I och med det har väl alla större japanska oberoende spelföretag (Square, Sega, Enix) utom Namco enligt rykten varit intressanta för Microsoft att köpa. Personligen tror jag inte de köper Sega, som börjat gå ok ekonomiskt efter att de dumpat Dreamcast och fokuserar på att göra bra spel för andras tv-spel.

Klart är att Xbox inte går bra i Japan och att Microsoft verkar ha gått in spelbranschen på längre sikt. Med det i åtanke så är det troligt att något japanskt spelföretag med starka titlar blir uppköpt.

Amazon har haft en hel del för sig den senaste veckan. Det har offentliggjort att man fortsatt sin kontroversiella patentsökningsstrategi och sökt två patent i anknytning till Amazon Honor System, ett system som gör att webbplatsägare kan ta emot donationer från sina besökare.

Man har dessutom börjat ge ut ett eget kreditkort i samarbete med Visa. Det är inte speciellt överraskande då nästan alla större handlare har egna kredit- eller kundkort. I Sverige är väl ICA och Coop, med flera miljoner kundkortsmedlemmar, de mest kända. Jag antar att Amazon har någon form av bättre avtal, det vill säga betalar mindre till banken, när kunden handlar med ett Amazon.com Visa-kort än ett vanligt kreditkort hos Amazon, vilket skulle förbättra företagets ekonomiska resultat. Vanligtvis tar banken någon procent av köpesumman i avgift vid kreditkortsbetalningar, så även ett avtal som bara ger lite lägre avgifter kan göra rejäl skillnad när man säljer för 30 miljarder kronor om året.

Napster - The End of a Saga. Shawn Fannings filbytartjänst har levt ett zombieliv det senaste året och gick nyligen in i företagsrekonstruktion. Nu har man hittat en köpare till företaget som skrivit under en avsiktsförklaring att köpa bolaget. Så redan nästa vecka kan Napster ha nya ägare. Det ska dock inte vara Berth Milton-ägda Private Media Group, som lade ett bud på Napster värt cirka 25 miljoner kronor tidigare i september. Samtidigt bråkar långivarna med tidigare huvudägaren Bertelsmann, som också lånat ut pengar till Napster, om vem som har första tjing på pengarna vid en försäljning.

2002-09-27

Har det börjat vända för annonseringen på Internet? Enligt en TT-artikel, som hänvisar till en rapport från IRM, ökade nätannonseringen det senaste kvartalet för första gången sedan 2000. Dock så rör det sig inte om några stora summor i absoluta tal, enligt vad jag har hört.

Yahoo! Sverige testar ny layout. Du hittar den här. Bygger på samma nya, snyggare layout som Yahoo.com fick för några månader sedan.

2002-09-26

News.com har samlat några av den senaste tidens nyheter om Kazaa och musik på Internet. De tar bland annat upp att amerikanska musikindustrin (RIAA) kommer att starta en reklamkampanj mot nedladdning av musik. I de annonserna kommer bland annat Madonna, P. Diddy och Sting. Intressant att notera är att skivindustrin får kritik från den respekterade konsult- och revisionsfirman KPMG för sitt antipiratarbete.

En mycket intressant reflektion om film- och musikindustrins kamp mot sina kunder återfinns i artikeln The new "copyspeak" av Gary Shaprio. Den tar bland annat upp varför det inte är rätt att jämnställa nedladdning av MP3:or med snatteri eller stöld. De två sista styckena bör läsas av alla som diskuterar piratverksamhet på Internet, men två viktiga poänger är:


  • Genom att ta fram legitima alternativ till P2P-tjänster kan de konkurrera med gratistjänsterna
  • Det är fel att skylla minskad försäljning enbart på att folk laddar ned musik från Internet. Andra viktiga anledningar är det makroekonomiska läget, att konusmenterna kan lägga sina pengar på annan underhållning och att skivbolagens stora artister inte är speciellt heta längre.

Telia kastar ut bredbandpirater. Tydligen har Telia börjat säga upp avtalet med personer som sprider upphovsrättsskyddat material via Telia, efter påstötningar från Antipiratbyrån. Det framgår dock inte om det är spridning via P2P-program eller via webbsidor eller FTP:er som återfinns på Telias datorer. Om det vore via P2P-program är det principiellt intressant, då ingen mig veterligen tidigare blivit avstängd på grund av det, är det via webb eller FTP känns det som "gamla nyheter".

Om man kan bli avstängd för att ha haft upphovsrättsskyddat material tillgängligt via ett P2P-program som Kazaa, vore det intressant att se hur Antipiratbyrån "bevisar" det och vilka krav Telia ställer på den "bevisningen".

2002-09-25

For some E-commerce sites, Modesty is the Best Policy. Dagens tema verkar bli mindre företag som lyckas med e-handel. I den här artikeln tas bland annat ThinkGeek, som säljer t-shirts med mera till geeks, upp som ett exempel. Termen som används är micro-size e-commerce firms eller på svenska "små e-handelsbolag". Skillnaden mot jättar som Amazon.com är att man säljer färre saker mot en mindre målgrupp och inte "allt till alla".

Efter gårdagens notis om att dot.com-företag överlevt, vill jag idag uppmärksamma en krönika på Forbes.com som heter The Medium Is The Model av Rich Karlgaard. Den handlar om Internetentreprenörer som inte börjat med en stor säck riskkapital och lyckats. Intressant reflektion i krönikan är: Kanske är det meningen att Internetföretag ska växa upp som Internet gjort. Börja smått och bli större, utan att gå med jätteförluster.

2002-09-24

Vissa dot.com-bolag överlevde, även om de gick dåligt första gången. CNN har en artikel om bland annat Wine.com. Marknaden för att köpa Internetbolag som går dåligt för, relativt sett, småpengar i samband med rekonstruktioner och dylikt verkar vara större i USA (även om man tar hänsyn till att landet är större).

En bra nyhetssajt som jag inte har använt så mycket tidigare är Reuters. Av speciellt intresse verkar deras avdelningar för Internet- och tekniknyheter vara.

Google lanserar en förbättrad nyhetsaggregator, en sida som samlar nyhetsrubriker från ledande tidningar och nyhetskällor på webben. Adressen är news.google.com.

Microsoft bekräftar att de har köpt Rare Software. Priset blev 375 miljoner dollar (runt 3,5 miljarder kronor eller runt 20 gånger mer än vad aktiemarknaden värderar svenska Digital Illusions till). Kanske inte så konstigt då Rares spel i snitt har sålt 1,4 miljoner exemplar vilket är extremt bra. Läs mer hos Reuters.

Fortune har en artikel om Self-Made Millionaires där bland annat Michael Dell, Scott Cook (Intuit som gör programmet Quicken) och Donna Dubinsky (som grundat Palm och Handspring) berättar om sina entreprenörskarriärer.

För några år sedan var många företag rädda för att bli "Amazonized", det vill säga få sina affärer uppätna av nystartade Internetföretag. Det aktuella problemet för teknikföretag verkar dock snarare vara att få Dell efter sig.

Nu ska Dell börja sälja skrivare (som tillverkas av Lexmark) under eget namn. HP tycker nog inte att det är så trevligt att få sin bästa marknad (laser- och bläckstråleskrivare) attackerad av ett av pc-världens mest aggressiva och kostnadseffektiva företag.

2002-09-23

Idag släpptes en ny version av filbytarprogrammet Kazaa (version 2). I den finns flera nya versioner som musikindustrin inte kommer att gilla, men som gör programmet bättre för användarna. Bland annat kan man ladda ner playlists (som med fördel kan vara hela album) samt betygssätta filer som inte är bra (för att slippa ladda ner filer som inte fungerar, inte sällan upplagda av skivindustrin för att försvåra piratkopiering).

Sherman Networks, företaget bakom Kazaa, har lagt till annonsering baserad på sökord (ett av de snabbast växande och bäst fungerande områdena inom Internetannonsering) och gjort det möjligt att söka på webben från Kazaa.

Mer på news.com
Ladda ner från download.com

2002-09-22

I sin satsning på Xbox har Microsoft köpt ännu ett utvecklingsföretag, nämligen brittiska Rare Software. Rare har tidigare haft mycket täta band till Nintendo och utvecklat spel som Donkey Kong Country (Super Nintendo), Killer Instinct (Super Nintendo), GoldenEye (Nintendo 64) och Perfect Dark (Nintendo 64). Tydligen följer rättigheterna till egenskapade spel (som Perfect Dark och Banjo Kazooie) med i köpet, medan Nintendo behåller rättigheterna till sina figurer (Donkey Kong med flera). Läs mer på CNN/Money och news.com.

Att Microsoft köper upp viktiga utvecklingsstudios är inget nytt, de har tidigare köpt bland annat Bungie Software. Bungie gjorde Halo som är det Xbox-spel som har sålt bäst hittills (uppemot två miljoner exemplar). Det ska bli intressant att se på sikt om Microsoft köper upp Digital Illusions. Jag tror det kommer bero på hur bra bland annat Midtown Madness 3 och Battlefield 1942 säljer.

McKinsey Quartely har pratat med den brittiska handlaren Tesco som lyckats bygga upp en framgångsrik modell för hemleverans av mat och andra varor från sina varuhus. Intressant att läsa om hur Tescos strategi har skilt sig från amerikanska företag som Webvan.

2002-09-21

Enligt tidningen Svensk Bokhandel, som hänvisar till tyska bokhandelstidningen Börsenblatt, så är Amazon spekulant på att köpa Bokus. Det är ena ägaren Bertelsmann som vill sälja bol.com, där Bokus ingår. Frågan är väl om KF vill sälja sin 50 %-iga del i Bokus till Amazon. Bokus borde vara nära ett nollresultat efter flera år med stora förluster, så KF kanske inte vill sälja om priset är för lågt.

Personligen tycker jag det vore mycket trevligt med en Amazonbutik i Sverige då den skulle bygga på den bästa tekniken för e-handelsbutiken i världen.

2002-09-20

Bland svenska webbloggar har jag inga storfavoriter för tillfället. Men några som jag följer för att se om de ska sättas upp på listan över dagliga sajter att besöka är Helt digitalt och mymarkup.net.

Vill man hitta svenska webblogar kan man börja leta på Svenskt webblogindex, där det just nu finns 77 svenska webblogar, eller i Open Directory Projects kategorier för webbkrönikor.

Några webloggar jag gillar är Tomalak's Realm, WebWord, Scripting News, Joel on Sofware och Dan Gillmor's eJournal.

2002-09-18

En intressant artikel på Fortune om hur Yahoo! gick från att vara arroganta till att börja tjäna pengar genom att samarbeta med företag som betala-för-placering-sökmotorn Overture. Genom att göra det tjänade Yahoo! drygt 200 miljoner kronor per kvartal i början av sommaren, vilket motsvarar 10 % av Yahoos omsättning.

Mobiloperatören Orange sänker priset på mobilsamtal kraftigt i Danmark. Planen är att få folk att avsluta sitt teleabbonemang hos TDC (TeleDanmark) och bara ringa från mobilen. Med en månadsavgift på 120 danska kronor och 25 öre/minut (dagtid), 14 öre/minut (kvällstid) till fasta nätet och 1,50 DKK till andra mobiloperatörer är det en kopia av TDC:s fastnätspriser. Ska bli mycket intressant att se hur det går, troligen kan det gå ganska bra. Ny Teknik har mer information.

2002-09-17

Bokpris.com, som hjälper mig att hitta billiga böcker, har uppdaterat webbplatsen med förbättrad sökfunktion och jämförelsekorg. Då det släpps ganska få nya, bra webbplatser så uppmärksammar jag gärna när en av mina favoritwebbplatser har blivit bättre.

2002-09-15

De som bor i Stockholm och inte har bestämt sig för hur de ska rösta i kommunalvalet kan få några goda råd av DN.

2002-09-14

Underhållning på nätet som folk är villiga att betala för är och kommer att vara dataspel. Därför är det häftigt att se att svenska Digital Illusions nya spel Battlefield 1942 har fler spelare än spel som Solider of Fortune 2 och Return to Castle Wolfenstein just nu (drygt 4000 st, plus ytterligare 4500 som spelar demot). Slår man ihop spelarna av både demot och fullprisversionen (som släpps i Europa först nästa fredag) så är bara Half-Life/Counter-Strike populärare bland actionspelen enligt Gamespy. Sen har vi storspel som Diablo 2 med flera på battle.net, Ultima Online och Everquest som också är större, men det är fortfarande häftigt att svenskar ligger bakom ett av världens populäraste pc-spel på Internet.

2002-09-12

Mozilla 1.2 alpha har släppts. Förutom att vara en väldigt bra webbläsare, kan man i Mozilla enkelt att blockera pop up-annonser. Den mest kända webbläsaren baserad på Mozillas källkod är nog Netscape 7.

2002-09-11

Comhem säljs för 1,5 miljarder kronor? Eftersom Telia ska fusionera med Sonera måste de sälja sin kabel-tv-del Comhem. Med 1,4 miljoner kunder med kabel-tv och 55 000 bredbandskunder så har värdet ansetts vara 2-3 miljarder kronor, men då Telia måste sälja snabbt kanske de bara får ut 1-1,5 miljarder. Visar vikten av att inte tvingas att sälja, utan sälja när man vill. Intressant att se att Viasat lyckas tjäna tre gånger mer per kvartal än Comhem. Finns nog en del förbättringar att göra där... Som köpare pekas, som vanligt, Telenor ut.

2002-09-10

America Online tror inte på en snabb vändning uppåt för Internetannonsering. Man tror nu att försäljningen av annonser blir 950 miljoner kronor lägre än vad man tidigare har trott. Så nu blir försäljningen bara drygt 16 miljarder kronor under 2002. Läs mer på NYTimes.com (registrering krävs och det är värt att registrera sig, NYTimes.com är en av nätets absolut bästa webbplatser).

Yahoo och flera amerikanska Internetleverantörer har tagit sida med Verizon i kampen mot RIAAs (som har stöd av MPAA) krav att kunna få reda på kunders identitet utan att ha stämt personen, rapporterar news.com.

Computer Sweden skriver att Hutchinson 3G kommer att satsa på flate rate i sina mobiltelefoninät (de äger Tre/HI3G i Sverige). Onekligen nytt, kanske en vinnare.

2002-09-09

News.com har en intressant artikel om utvecklingen i USA om vilket ansvar Internetleverantörer har för vad deras kunder gör. Detta efter att RIAA och Verizon hamnat på kollisionskurs.

Antipiratbyrån har börjat leta efter folk som byter filer på Kazaa, skriver FinansVision, och när de hittat filer som deras medlemsföretag har copyright på anmält det till personens Internetleverantör. En leverantör (enligt artikel handlar det inte om Tele2 eller Telia) har samarbetat med Antipiratbyrån och stängt av kunder. Intressant med ett liknande fall i USA där Internetlevantören Verizon vägrat att avslöja identiteten på kunder som byter filer om inte RIAA (motsvarigheten till Antipiratbyrån) polisanmält personen.

2002-09-08

Problem med SSL-kryptering i Internet Explorer

För cirka två veckor sedan rapporterade TV4 att problem med Microsofts implementering av SSL gör att Internetbankerna är utsatta för hackerattacker. Nu har Microsoft börjat släppa fixar för det. Mer om vad som har varit problemet på The Register och i en krönika av Brian Livingston på Infoworld.

2002-09-07

I Dagens Nyheters kulturdel skriver Lars Ilshammar och Ola Larsmo och att staten bör bygga it-infrastruktur för att lägga grunden för företag att ta fram nya varor och tjänster. Vad marknaden inte klarar själv.

2002-09-06

Kommer PlayStation 3 år 2005? Det spekulerar Financial Times i. Vissa anser att det är tidigt, men det är inte så mycket tidigare än i tidigare tv-spelsgenerationer. PlayStation släpptes inför julen 1994 i Japan, PlayStation 2 släpptes i mars 2000 i japan. Livslängd i drygt fem år. Om PS3 släpps i Japan inför julen 2005 så har PlayStation 2 haft en livslängd på 4,5 till 5 år. Lite kortare, men inte sensationellt mycket kortare.

Internet en framtida vinnare på annonsmarknaden? Enligt Ulf Sandberg, vd på mediaförmedelaren Sandberg Starcom, är det så. Intervju på di.tv.

Debatten kring sjukfrånvaron är den stora fråga i valrörelsen jag tycker är intressantast. Pehr G Gyllenhammar, före detta chef för Volvo, har skrivit en bra debattartikel i ämnet, publicerad i Dagens Nyheter. Rubriken säger mycket: Cheferna har ansvaret. Läs!

2002-09-05

I USA så har den stora Internetleverantören Verizon och skivindustrins branschorganisation RIAA hamnat på kollisionskurs. Skivindustrin vill att Verizon ska lämna ut namnet på kunder som RIAA misstänker byter mp3-filer på peer-2-peer-nätverk som Kazaa, Direct Connect och Gnutella utan att RIAA tänker dra dem inför domstol. Verizon vill inte lämna ut namnen om RIAA inte lämnar in en stämningsansökan i domstol mot personen bakom det IP-nummer som de ser byter musikfiler. Anledningen är att Verizon inte vill att RIAA ska kunna "fiska" efter lämpliga personer att dra inför domstol. Det är ju bättre att dra 30-åriga tidigare straffade personer inför rätta, än 14-åriga datanördar, typ. Washington Post har en bra artikel om det hela.

Napster was here. På Joel on Software finns en intressant kommentar: Varför lyckades Napster som bolag inte bygga en betaltjänst på två år, när den första versionen av Napster gjordes på tre månader av Shawn Fanning? Som vanligt finns det mer att läsa på News.com.

"Underleverantörer tjänar för mycket för att dö, men för lite för att leva." Intervju av Marcus Storch, av på alla ställen DN:s ledarsida. Om ägare och ägande av företag. Värt att reflektera över. Från 24 augusti, men fortfarande intressantare och viktigare än det dagliga politiska käbblet.

2002-09-04

The Economist har en längre artikel om Bertelsmann och företagets Internetäventyr. Vad de inte nämner är att Bertelsmann gjorde i storleksordningen 60 miljarder kronor på sina investeringar i America Online och AOL Europe. Så även om de har förlorat nästan 10 miljarder på de Internetsatsningar som gick dåligt, gjorde de sammanlagt en stor vinst.

Bertelsmann planerar att sälja sin Internetbokhandel bol.com (Bokus i Sverige). I Sverige är det väl troligast att KF köper ut Bertelsmanns 50 %-iga ägarandel. Enligt tidigare uppgifter ska Bokus vara på väg mot breakeven, efter uppemot 200 miljoner kronor i förluster sedan starten, så kanske det tyska mediaföretaget kan få några kronor för det. På New York Times kan man läsa mer.

Om du annonserar på Google (AdWords Select) eller Overture betalar du för varje besökare som klickar sig vidare till din webbplats. Men i ClickZ skriver Kevin Lee att Google och även Overture i allt större omfattning använder sig av tekniker som optimerar deras intäkter per visning (effective CPM). Läs mer.

News.com har en artikel om Listen.com som slutit avtal med den amerikanska bredbandsleverantören Charter Communications om att sälja sin musiktjänt Rhapsody till Charters kunder. Som Rhapsody-användare får man för $9.95 tillgång till 210 000 låtar från alla större skivbolag. Frågan är när musiktjänster som Rhapsody, MusicNet och Pressplay kommer till Sverige. Vore en bättre merförsäljningsprodukt än Games-on-Demand för comhem.